30.12.16, 14:09
Dziewczyny, czy ma któraś w domu płytę Solgaz? Wygląda jak indukcyjna czy ceramiczna, ale działa na gaz. W internecie czytam opinie i są tak skrajne, ze można zgłupieć. Od pochwalnych: że taniej i że łatwiejsza w użytkowaniu i pielęgnacji, po takie, że ostatni badziew i wręcz niebezpieczna.
Interesuje mnie, czy któraś ma lub miała to w domu.
Obserwuj wątek
    • przystanek_tramwajowy Re: Solgaz 02.01.17, 09:49
      Był już taki wątek. Opinie były generalnie, że jest do dudy. Zaraz zlecą się spamerzy - jeden już nawet jest. wink
      • liisa.valo Re: Solgaz 04.01.17, 23:09
        Kurcze, sorry za spamerów, ja serio pytam, bo szukam czegoś do kuchni smile
        • volta2 Re: Solgaz 05.01.17, 00:22
          jeśli serio szukasz, to sprawdź na ich stronie fb chyba gdzie mają najbliższą prezentację. mnie się nie udało, ale jednak jak zobaczysz na żywo, pooglądasz to będziesz miała lepsze rozeznanie przynajmniej.

ja kupowałam 1,5 roku temu i nie załapałam się na żadną w okolicy. co mogę doradzić, jeśli masz miejsce na tę większą a sporo gotujesz lub potrzebujesz na bardzo szybko ugotować sporo dla rodziny to lepsza ta większa płyta. ja żałuję, że jej nie wzięłam.
    • princy-mincy Re: Solgaz 02.01.17, 09:57
      Rozwazalam zakup tej plyty, ale zniechecilo mnie, ze tak naprawde jeden 'palnik' to nie palnik tylko miejsce do dogrzewania.
      Jednak wole pelnowartosciowy palnik.
      Finalnie zdecydowalismy sie na zakup plyty gazowej- biala, szklana.
      Jestesmy bardzo zadowoleni.
      • volta2 Re: Solgaz 02.01.17, 14:17
        a ja z tego pola bardzo korzystam i doceniam jego obecnosc\

nie traktuje go jako dogrzewacza a raczej jako podgrzewacz, to w celach ekonomicznych oczywiscie.
        • princy-mincy Re: Solgaz 02.01.17, 14:43
          Nie mam, wiec nie uzywam. Nie wykluczam, ze byc moze uzywalabym czesto, gdyby okazalo sie uzyteczne.
          Na moment podejmowania decyzji uznalismy, ze jednak zwykla plyta gazowa lepsza dla naszych potrzeb.
          • volta2 Re: Solgaz 02.01.17, 14:47
            a mozesz zdradzic jakie masz rachunki za gaz?
            bo ja wczesniej gotowalam na pradzie i nie mam odniesienai do wysokosci obecnie otrzymywanych z gazowni. ja place 40 zeta za 2 miesiace przy 2+2 i duzym gotowaniu codziennym.

wlasnie solgaz mocno reklamuje te kuchnie jako ekonomiczne a ja nie wiem, czy te 4 dychy to optymalnie czy nie za bardzo?
            • princy-mincy Re: Solgaz 02.01.17, 14:57
              Moge Ci napisac, ale nic Ci to nie da, bo my mamy uzywamy gazu nie tylko do gotowania, nie umiem powiedziec jaki procent naszego rachunku za gaz stanowi gaz do kuchenki.
              • volta2 Re: Solgaz 02.01.17, 15:01
                ok, tak maja moi rodzice, wiec tez nie umiemy wyliczyc ile idzie na sama kuchnie.
    • volta2 Re: Solgaz 02.01.17, 13:44
      mam w domu, uzytkuje ponad rok. zaluje, ze nie kupilam tej wiekszej plyty, ale balam sie ze to niewypal (bo takie sa opnie) i ze bede zmieniala na indukceje.

jedyna rada dla kupujacych to taka, ze jesli ktos sie przesiada na te kuchnie z tradycyjnej gazowej kuchni to zadowolony raczej nie bedzie (lub bedzie bardzo umiarkowanie)
      ja sie przesiadlam z plyty ceramicznej na prad, wiec u mnie zadowolenie wystepuje.

oczywiscie czyszczenie to duzy minus, bez rekawic nie podchodz.

kontakt z firma fatalny - wiec tu tez nie polece, to co wypisuja na ich stronie na fejsie - to zapewne znajomi krolika, bo u mnie sie nie potwierdza nic co mnie zainteresowalo.

ale ze zalezalo mi na plycie i na gazie to wybralam z pelna swiadomoscia tematu. po zakupie dowiedzialam sie ze kolezanka uzytkowala 10 lat i gdybym z nia rozmawiala wczesniej, to zapewne by mi wiele obaw rozwiala przed zakupem i wtedy kupilabym te z wieksza iloscia palnikow.

ps2 - chyba nikt mi nie zarzuci spamowaniasmile

• paloma_blauwinder Re: Solgaz 04.01.17, 18:37
        > ja sie przesiadlam z plyty ceramicznej na prad, wiec u mnie zadowolenie wystepu
        > je.
        Po płycie ceramicznej na prąd to zadowolenie występuje nawet przy gotowaniu nad ogniskiem.
        • volta2 Re: Solgaz 04.01.17, 20:49
          rozczaruję cię, ale nie, jednak na ognisku dużo gorzej się gotuje.
          jakem namiotowiec - często rozbity na dziko gotuję w kociołku różne kurkowe i inne więc wiem jaka różnica.
    • anorektycznazdzira Re: Solgaz 02.01.17, 13:45
      Obserwuję wątek.
      Niezwykle pouczające: entuzjastyczne wpisy nicków z tyłka, których nikt nigdy na ematce nie widział i sceptyczne wpisy znanych nam osób.
      Mało tego, poleciały wpisy trzech takich "cudownie zmaterializowanych". Już są następne.
      Wniosek:
      płyta jest do bani, za to producenta na boty go najwyraźniej stać i robi co może big_grin
      • volta2 Re: Solgaz 02.01.17, 13:53
        na jakiej podstawie uwazasz ze plyta do bani?

ja gotuje na niej ponad rok i takiego smialego wniosku bym nie sformulowala.

ciebie juz widzialam w watkach solgazu - jestes napastliwie na nie - a chyba nie kupilas i nie widzialas w uzyciu u nikogo? skad takie zainteresowanie tematem?
        • anorektycznazdzira Re: Solgaz 02.01.17, 14:03
          Nie widziałaś mnie, bo mnie tam nie było (w razie gdybyś szła w zaparte- lineczkę poproszę), a że płyta "do dudy" przeczytałam powyżej. No chyba, że to w dzisiejszych czasach wyraz estymy dla produktu big_grin
          • volta2 Re: Solgaz 02.01.17, 14:15
            acha, czyli chodzilo ci o zablysniecie haslem do dudy, bo jeszcze dzis nie mialas okazji...

mozna i tak sobie dzien umilac, co kto lubi...
            • anorektycznazdzira Re: Solgaz 02.01.17, 14:24
              coś masz dziś nie teges z czytaniem, ale to ostatecznie nie mój problem
    • b-b1 Re: Solgaz 08.01.17, 14:44
      Dość świeża opinia:
      www.wykop.pl/ramka/3539087/obszerna-opinia-uzytkownika-plyty-solgaz/

Wzdycham co kilka lat do tej płyty i sprawdzam opinie, ale od kilku lat nic się nie zmieniło-może o tyle, że coraz mniej jest pękających wink
    • maniek022 Re: Solgaz 09.01.17, 17:11
      Witam, chciałbym przestrzec przed wyrobami solgazu, zwłaszcza przed płytą gazową. Poruszony pozytywnymi ocenami w internecie zakupiłem taki produkt i okazał się niesamowicie kłopotliwy. Większość opinii okazuje się być napisana przez jedną osobę - zwykle w nazwie użytkownika jest imię Jakub/Kuba, więc jest to celowe wprowadzania konsumenta w błąd przez producenta. Płyta baaardzo wolno się nagrzewa i nie reaguje na próby zmiany wielkości "ognia" (bezwladność cieplna), bardzo niepraktyczna - miejsce na maksymalnie 2 garnki średniej wielkości, bardzo trudna do wyczyszczenia. "darmowy palnik" jest całkowicie bezużyteczny, nadaje się conajwyżej do utrzymania ciepłoty posiłku, gdy np. chcemy dozorowany oddzielnie ziemniaki. Na za gotowanie na tym palnik np 2,5L wody w czajniki poczekamy ok. 15min. Porażka. Nie polecam tej kuchenki, wybrałbym indukcję jakieś innej firmy agd. Nigdy więcej wyrobów firmy Solgaz.
    • iwoniaw Re: Solgaz 09.01.17, 22:50
      Widać, że albo Ci co p
      > iszą potrafią gotować tylko jajka i wodę na herbatę

miSZCZu kryptoreklamy - jeśli sądzisz, że obrażając osoby krytykujące jakiś produkt uwiarygodnisz jego wspaniałość, to jesteś w błędzie. Nie idź tą drogą big_grin Post twój jest tak komiczny, że nawet nie chce mi się go usuwać - sapienti sat big_grin big_grin big_grin
      • redheadfreaq Re: Solgaz 09.01.17, 22:57
        Tyłki im się palą po tym, jak się okazało, że 90% opinii w necie o tym wspaniałym wynalazku jest kupionych, a peany na cześć nie mają żadnego poparcia w badaniach.
      • volta2 Re: Solgaz 10.01.17, 00:07
        wiesz, sama nie jesteś w swojej opini bardziej kompetentna niż ten wpisownik powyżej

do histerycznych wpisów też trzeba mieć dystans. gdybym uwierzyła w negatywne opinie to bym nigdy w życiu jej nie kupiła, na szczęście uznałam, że stać mnie na ewentualną pomyłkę.

natomiast rozpacz z linka z wykopu że ktoś po pół roku nie opanował tej kuchni raczej daje mi obraz tej osoby jako nieudarzonej a nie że ta kuchnia jest nie halo.

ostanio na 14 osób w święta kuchnia na 3 palniki dała radę, a obiad miałam wyjątkowo "na bogato" co u mnie wcześniej sie nie zdarzało (nie dawałam mięs do wyboru ani dodatków do mięs)
        • iwoniaw Re: Solgaz 10.01.17, 09:54
          wiesz, sama nie jesteś w swojej opini bardziej kompetentna niż ten wpisownik po
          > wyżej

Gdzież to dostrzegłaś moją opinię na temat płyty, że się wypowiadasz o jej kompetentności?

Jak być może zauważyłaś, wątek zawiera rozmaite wpisy, w tym Twoje własne pochlebne. Mnie osobiście owa płyta oraz jej ewentualne wady i zalety lotto, albowiem nie mam w planach wymiany obecnie posiadanej kuchenki. Jeśli jednak widzę kogoś, kto pod kilkoma nickami z jednego IP dyskutuje sam ze sobą na zmianę zachwycając się produktem i bulwersując, iż ktoś inny nie, oraz dziwuje się, czemuż to pochlebne opinie "innych" są wycinane, to chyba może mnie to śmieszyć? Oraz budzić nieco wątpliwości, gdy ni z gruszki ni z pietruszki pojawia się kolejny nick z podobną poetyką, co prawda nie pisujący tu na co dzień, za to gotów bronić własną piersią dobrego imienia kuchenki i wracać na ematkę jedynie dla tego wątku? big_grin

ostanio na 14 osób w święta kuchnia na 3 palniki dała radę, a obiad miałam wyją
          > tkowo "na bogato"

Tobie jestem jakoś bardziej skłonna uwierzyć, choć teoretycznie też byś mogła być opłacona. Ciekawe czemu wink
          • volta2 Re: Solgaz 10.01.17, 11:33
            jesli widzisz ze to to samo ip to rozumiem -

, choć teoretycznie też byś mogła być opłacona. Ciekawe czemu wink
            fajnie by bylo jakbys rozwinela temat.

bo inaczej pomysle, ze jednak ciezko sie zyje z paranoja widzac wszedzie opalacanych trolli, agentow putina i miszczow kryptoreklamy.

no ale moze masz jakies wyjasneinie dla mojego "oplacania"?
            • iwoniaw Re: Solgaz 10.01.17, 11:43
              A broń Boże, nie miałam na myśli, żeś opłacona!
              Chodziło mi o to, że teoretycznie (!) producent czegokolwiek opłacić może w zasadzie każdego. I w sumie rozsądniej by zrobił, gdyby zapłacił komuś mającemu choć trochę wiarygodności - np. jakiemuś stałemu użytkownikowi forum nie będącemu ewidentnym trollem. No ale niestety - "marketing" na forach tak prowadzony nie jest, mamy durne wrzutki kompletnie od czapy i wbrew regulaminowi.
              A stałej forumowiczce, podejrzewam, chętniej uwierzyłabym nie tylko ja, gdybym pytała o produkt x. I dziwi mnie, że jeszcze janusze marketingu szeptanego na to nie wpadli, wszak nie bez powodu wszystkie firmy w oficjalnych kampaniach angażują rozpoznawalne twarze.
              Natomiast w tym wątku prywatnie uważam, że jesteś jedyną, której nie zapłacili, a chwali, więc możliwe, że i płyta się nadaje, abstrahując od faktu, że chwilowo jest mi całkowicie zbędna wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka