swiezynka77 02.01.17, 09:37 tradycyjne pytanie: ile na prezent? mieszkanie mają, wszystko mają Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mynia_pynia Re: ślub brata 02.01.17, 09:41 To zależy od twojej sytuacji. Moja siostra dała mi w kopercie 500 zł - ze stypendium, była moim świadkiem, pomogła mi ogarnąć sporo rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: ślub brata 02.01.17, 10:34 to zalezy od Twoich mozliwosci. bratu rodzonemu to 10 tys nie bedzie przesadą ale tez 1000 zl bedzie mega prezentem jak ktos ma dzieci,malo zarabia czy nie pracuje Odpowiedz Link Zgłoś
lot.ti Re: ślub brata 03.01.17, 10:20 skąd ktoś, kto nie zarabia ma wziąć tauzena na prezent? pewnie, ze jak ktoś orze 30 k m-c lub więcej to i 10 k nie będzie przesadą. pytanie ile takich na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: ślub brata 02.01.17, 10:51 Skad to pytanie ile? Sa jakies stawki, ktore moga byc za niskie? Odpowiedz Link Zgłoś
pelissa81 Re: ślub brata 02.01.17, 10:54 Haha, my z bratem wyszlismy na 0 bo jednego roku ja mu dalam 1500 a nastepnego on mi tyle dal na moj slub Zalezy ile mozesz, ja bym bratu dala na talerzyk i prezent jakis super - moze jakis weekend w hotelu w prezencie? Cos co sie pamieta, bo czlowiek obrasta rzeczami niepotrzebnie. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: ślub brata 02.01.17, 17:54 dziękuję, to już mam pojęcie o kwocie. a teraz pytanie blondynki: czy z tą kasą w kopercie daje się jakąś kartkę z życzeniami podpisaną czy ma być anonimowo? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: ślub brata 02.01.17, 17:59 Anonimowo? Dziwny pomysł. Zawsze do prezentu dołączam kartkę z życzeniami, nieważne czy prezent rzeczowy czy finansowy. W zamierzchłych czasach gdy sama wychodziłam za mąż też dostałam wszystkie prezenty z kartkami okolicznościowymi z życzeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
juuuu7 Re: ślub brata 02.01.17, 18:28 Wedlug mnie o wiele milej przeczytac zyczenia a nie sama kasa. 6 lat temu dalam swojemu bratu 1000zl. Teraz byloby to wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: ślub brata 02.01.17, 19:03 Anonimowo dają ci, którzy wkładają 100 zł Zawsze daję kartkę z życzeniami, podpisaną, do kasy i do prezentu rzeczowego. Odpowiedz Link Zgłoś
lot.ti Re: ślub brata 03.01.17, 08:15 pisanie o kwotach w oderwaniu od zarobków jest bez sensu. ktoś kto sam zarabia 2 k/m-c nie da prezentu w takiej wysokości. w najbliższej rodzinie 1/3 miesięcznego dochodu jest kwotą odpowiednią. rodzice i rodzice chrzestni mogą dać więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
lot.ti Re: ślub brata 03.01.17, 08:55 nie, no co ty - własnej pensji - dochód żony/męża/konkubenta nie ma tu nic do rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
lot.ti Re: ślub brata 03.01.17, 08:58 zatem, jeśli np. zarabiam 4,5 k na rękę to daję na ślub mojej sister 1,5 k Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: ślub brata 03.01.17, 09:46 Wow, 1/3 pensji Niektorych to naprawde porypalo Odpowiedz Link Zgłoś
lot.ti Re: ślub brata 03.01.17, 10:06 nie wiem, co myśleć zważywszy na kwoty jakie padły w tym wątku. wyraziłam swój pogląd, że rozmowa o kwotach w oderwaniu od sytuacji materialnej jest bezprzedmiotowa i wskazałam na układ w mojej rodzinie. znam też inne układy, gdzie jedno z rodzeństwa - to niby mające się lepiej - ma przeznaczyć na ślub biedniejszego kwotę bardzo znacznie przekraczającą miesięczne zarobki i oszczędza na ten cel przez kilka lat, podczas gdy w drugą stronę "od talerzyka". tak więc różne są układy. myślę, że mój (mojej rodziny) jest całkiem o.k. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: ślub brata 03.01.17, 11:26 Uwazam ze wogole rozmowa o kwotach jest jakas dziwna. Nie rozumiem tego mechanizmu. Kupuje sie prezent z listy prezentowej, ten sam przedzial cenowy dla wszystkich gosci, oczywiscie sensowny. Moze byc tez prezent skladkowy np jakas wycieczka dla pary,albo cos drogiego ale zrzucaja sie wszyscy i nikt sie zyluje. Uwazam ze zaproszeni goscie bez wzgledu czy sa bliska rodzina czy znajomymi nie powinni miesc stresu presentowego, dylematu ile dac zeby nie bylonza malo itp. Chyba jednak nie o to w tym chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
lot.ti Re: ślub brata 03.01.17, 11:46 listy prezentowe były modne jak byłam w liceum Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: ślub brata 03.01.17, 11:48 Modne? Nie wiedzialam ze to kwestia mody? Teraz w modzie jest przeznaczanie 1/3 pensji, oszczedzanie kilka lat na prezent albo kredyt? No ale skoro taka u.ciebie moda. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: ślub brata 03.01.17, 12:05 U nas nie ma list prezentowych, a przynajmniej nie jest to rozpowszechnione. Ja swojej sis 8 lat temu dałam 1500zł, bo tyle mniej więcej wynosiło moje stypendium rządowe. Ona dała mi w tym samym czasie bodajże 2k, bo zarabiala. Konkretnie to dołożyła do wycieczki. Nikt nikogo nie liczył, zeby było tyle samo, nikt się nie spinal. Poza tym byłyśmy swoimi świadkami i sobie pomagalysmy. Brat męża podarował nam weekend na Mazurach u znajomych, było super. Jeszcze zrobił sesję w plenerze (przyjechał do nas nad morze). Te prezenty były najfajniejsze. Nasze prośby o niedawanie kasy zostały olane, mówiąc krótko, oprócz brata i siostry męża. Wszystkim było tak wygodniej, ja też daję kasę. Wg swoich możliwości i bez spinania się. W zeszłym roku byliśmy na 1 weselu, mojego kuzyna, dałam 1500zł. Rodzeństwo męża nie brało jeszcze ślubów. Ja bym spytała wprost czy chcą coś rzeczowego, to się określą. Jeśli kasa, to dajesz ile możesz, a nie ile wypada. Odpowiedz Link Zgłoś