Dodaj do ulubionych

zlew granitowy - pytanie

07.01.17, 13:47
wymieniam wlasnie ceramiczny na granitowy
sliczny czarny i blyszczacy - i pytanie - jak dbac o niego, zeby dlugo taki zostal?
impregnaty jakies? czy domowe sposoby?
z tego co widzialam w niektorych domach szybko traca kolor i urode
Obserwuj wątek
    • madame_edith Re: zlew granitowy - pytanie 07.01.17, 15:50
      Jeśli masz na myśli taki ciężki czarny to także chętnie się dowiem. Jako posiadaczka takowego mogę powiedzieć, że mój zazwyczaj wygląda okropnie. Przyznaję, że nie dbam jakoś szczególnie, normalnie użtykowany jednak nie wymiata. Żałuję, że kupiłam taki.
      • hamerykanka Re: zlew granitowy - pytanie 07.01.17, 16:25
        Kupic juz dobrze zaimpregnowany-ja kupowalam takie czarne blaty granitowe do kuchni, odpowiednio zaimpregnowane (nie wszystkie firmy to robia! ), plus co kilka miesiecy impregnuje specjalnymi preparatami do naturalnego kamienia, ktore tworza powloke ochronna dla mikroporow, w ktorych zbiera sie osad.
        Na zlew z granitu jednak bym sie nie decydowala, chyba ze nauczylabym sie wycierac po kazdym uzyciu...wole jednak stalowe.
        • hamerykanka Re: zlew granitowy - pytanie 07.01.17, 16:38
          Tu sa watki o czyszczeniu na WDPD:
          forum.gazeta.pl/forum/w,49213,141945322,141945322,zlew_granitowy.html
          forum.gazeta.pl/forum/w,49213,103814992,103814992,Zlew_granitowy_czyszczenie.html

Ja mam sporo granitu, wiec i rozne preparaty, ktore moge polecic: te sa profesjonalne, silnie dzialajace, kupione w sklepie budowlanym:
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/mj/bb/5mg5/8SsakdbLwjgitE5ixB.jpg

A te w supermarkecie, co czestego uzywania:
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/mj/bb/5mg5/9lriUalIVMPEZxPZZB.jpg
        • iza232 Re: zlew granitowy - pytanie 07.01.17, 18:05
          hamerykanka napisała:

> Na zlew z granitu jednak bym sie nie decydowala, chyba ze nauczylabym sie wycie
          > rac po kazdym uzyciu...wole jednak stalowe.

To właśnie zlew stalowy trzeba wycierac po każdym użyciu! Miałam taki w starym mieszkaniu i to był dramat. Wiecznie plamy, musiałam go wycierać do sucha, żeby wyglądał jako tako. Teraz mam granit blanco, kolor jaśmin i po 4 latach użytkowania wygląda jak nowy. Czyszczę go normalnie mleczkiem albo proszkiem, nie przebarwia się i co najważniejsze nie muszę go wycierać do sucha.
          • loola_kr Re: zlew granitowy - pytanie 07.01.17, 19:54
            stalowy do utrzymania jest koszmarem. Granitowy to luksus, nie ma porównania.
          • hamerykanka Re: zlew granitowy - pytanie 07.01.17, 21:17
            Stalowym to ja sie nie przejmuje. Raz na tydzien czyszcze specjalnym preparatem do stalii i wyglada dobrze, na co dzien plamami sie nie przejmujesmile
            Myslalam o kamiennych umywalkach do lazienki, ale wlasnie boje sie, jak beda sie sprawowac i czy nie bede ciagle usilowala odszorowac plam uncertain
          • klamkas Re: zlew granitowy - pytanie 07.01.17, 21:33
            Może z granitem jest podobnie, ale w kwestii stali - zależy od jej jakości. W wynajmowanym mieszkaniu mieliśmy tani stalowy zlew bez żadnych powłok. To był koszmar, co odkręcenie wody, to ślady kamienia.

Teraz mam stalową komorę z dobrą powłoką. I wystarczy raz w tygodniu przejechać gąbką z płynem do naczyń.
            • pade Re: zlew granitowy - pytanie 08.12.18, 13:36
              A co to za powłoka?
              • mikams75 Re: zlew granitowy - pytanie 08.01.20, 19:35
                ja nie wiem czy to jest jakas konkretna powloka, bo moj niby jakis zwykly, a tez jest latwy w utrzymaniu czystosci mimo uplywu lat. Nawet jesli jakas powloka niechcacy byla, to juz jej dawno nie ma.
                Ale mialam okazje na wyjazdach korzystac z takich co sie plamia, wiec wiem o co chodzi. Ten moj jest z jakby troche grubszej blachy i mniej akustyczny.
                • kurt.wallander Re: zlew granitowy - pytanie 08.01.20, 22:58
                  mikams75 napisała:

> ja nie wiem czy to jest jakas konkretna powloka, bo moj niby jakis zwykly, a te
                  > z jest latwy w utrzymaniu czystosci mimo uplywu lat. Nawet jesli jakas powloka
                  > niechcacy byla, to juz jej dawno nie ma.

Mam podobne spostrzeżenia, zlew stalowy zlewowi stalowemu nierówny. Z Blanco jestem bardzo zadowolona, z duzo tańszego z IKEA już mniej.
                  • argentea Re: zlew granitowy - pytanie 09.01.20, 11:13
                    Ja też.
    • klamkas Re: zlew granitowy - pytanie 07.01.17, 16:44
      Moi rodzice mają i wygląda jak nieśmigana nówka, ale mama ma obsesję na jego punkcie - impregnuje, po użyciu wyciera do sucha, nie wyleje do zlewu wody z octem, nie wyleje wrzątku (jak odcedza makaron czy inny ryż, to odkręca zimną wodę, żeby nie lać gorącej bezpośrednio na kamień) itp. itd. Wszyscy inni, którzy mają, mają brzydkie, bo są normalni big_grin.
      • rexona_sport Re: zlew granitowy - pytanie 08.01.20, 18:45
        O ludzie to chyba za karę taki zlew, może chociaz niech jakaś intencje mama zamówi to te męki się na coś przydadzą
    • loola_kr Re: zlew granitowy - pytanie 07.01.17, 16:45
      Masz z granitu klejony czy gotowy?
      Ja mam Franke, nic z nim nie robię, po prawie 7 latach jest nadal ładny, jak nowy. Czasem gąbką z olejem przemyje. Na działce od 5 lat mamy jakiś inny, który był dużo tańszy i w niektórych miejscach jest wyblakły.
      • maslova Re: zlew granitowy - pytanie 07.01.17, 17:31
        Ja też mam Franke, dokładnie taki:

https://ocdn.eu/images/skapiec/MTk7MDA7MDMsMCwxMTgsMCwx/50027371e0d5df2f2246d43fd1bb6eff.jpg

Mam go dwa lata, nic się z nim nie dziej, myję co jakiś czas zwykłym sprayem do kuchni, żadnych innych cudów nie używam. Zlewozmywak jest ładny, cały czas jak nowy.
      • princesswhitewolf Re: zlew granitowy - pytanie 08.01.20, 19:43
        Klejony to kwarc przecież. Mialam kwarcowy dziadostwo poobijane masakrycznie bylo.
    • asia-loi Re: Mam czarny szklany 07.01.17, 17:49
      o taki, i też jest ok. Myję octem i płynem do mycia naczyń.

https://media.castorama.pl/media/catalog/product/cache/1/small_image/276x240/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/Z/l/Zlewozmywak_szklany_Galaxi_10_1-komorowy_z_ociekaczem_czarny-504199-159968.jpg
    • klamkas Re: zlew granitowy - pytanie 07.01.17, 17:55
      A to ja mam pytanie o ceramiczny - jak się sprawuje? Nie odbarwia się? Łatwo odpryskuje? Bo marzy mi się taki, ale jakoś się obawiam, że zaraz będzie do wymiany. A stoję przed decyzją o wyborze, bo nareszcie nasza kuchnia z prowizorycznej ma się przekształcić w pełni wykończoną wink.

A w mieszkaniu mam szklany, ze stalową komorą i ostatecznie jak nie zdecyduję się na ceramiczny, to w nowej kuchni też taki będzie.
      • asia-loi Re: zlew granitowy - pytanie 07.01.17, 18:04
        klamkas napisała:
        >
        > A w mieszkaniu mam szklany, ze stalową komorą i ostatecznie jak nie zdecyduję się na ceramiczny, to w nowej kuchni też taki będzie.

I jak Ci się ten szklany sprawuje. Bo mnie dobrze, też mam szklany ze stalową komorą. Kupowałam w Castoramie. Byłam pełna obaw co do tego zlewu. Mam go dopiero pół roku.
        • klamkas Re: zlew granitowy - pytanie 07.01.17, 18:51
          Bardzo dobrze. Ma yyy... z 7 lat? Dlatego jeśli nie zdecyduję się na ceramiczny, to na pewno wezmę kolejny szklany, a nie żaden granit.
          • asia-loi Re: zlew granitowy - pytanie 07.01.17, 18:55
            klamkas napisała:

> Bardzo dobrze. Ma yyy... z 7 lat? Dlatego jeśli nie zdecyduję się na ceramiczny
            > , to na pewno wezmę kolejny szklany, a nie żaden granit.

A jakiej masz firmy i ile kosztował?
            • klamkas Re: zlew granitowy - pytanie 07.01.17, 19:27
              Nie mam pojęcia jakiej firmy (nie ma logo na wierzchu ;p), kosztował coś koło 1500.
    • lidek0 Re: zlew granitowy - pytanie 07.01.17, 18:08
      Pokazane tu zlewozmywaki z granitu nie są, mogą granit zawierać ale to nie sam granit. Ja mam taki zlew ale beżowy www.blanco-germany.com/pl/pl/zlewozmywaki/pe_na_oferta_zlewozmywakow/detal.html?sid=010102340&filter=true , z perspektywy używania przez 12 lat najlepiej czyści się Domestosem., bez zbędnego szorowania a przy okazji dezynfekuję zlew i odpływ. Niestety zachodzi coraz szybciej a nawet czarne po tylu latach nie wyglądają jak nowe. Zmieniając kuchnię pomyślę o aluminiowym.
      • loola_kr Re: zlew granitowy - pytanie 07.01.17, 19:52
        Silgranit tak jak Fragranit składa się w 80% z kamienia.
        • leokadia35 Re: zlew granitowy - pytanie 07.01.17, 19:57
          Nie można octem? Ja zalewam czasami , sodą żeby odkazić 😮 a tak to używam jeszcze preparatu do czyszczenia i impregnacji . Ten impregnat daję taką tłustą powłokę jakby i zlew wygląda ok. Ale jak przez jakiś czas tego nie zrobię to zlew jest brzydki z białym nalotem
    • kondolyza Re: zlew granitowy - pytanie 08.01.17, 23:13
      tak, są specjalne preparaty do pielęgnacji, najlepiej kup taki który jest polecany przez producenta. mój ładnie czyści i trzyma formę już ponad 10 lat
    • martynsss Re: zlew granitowy - pytanie 08.12.18, 13:17
      Polecam płyn który został kupiony w internecie
      www.do-kamienia.pl/Impregnat-do-zlewozmywakow-quartz-protect-w-sprayu-921
      Preparat doskonały wszelkie rysy znikają, wygląd zlewu przepiękny i zapach przyjemny. Same plusy.
    • e-ness Re: zlew granitowy - pytanie 08.12.18, 13:33
      Dobrej firmy nic się nie zmieni przez lata, w domu mam Franke 6 rok jak nowy, na działce firmy No name, badzuewie pi kilku miesiącach tylko nerwy mi psuje- szkoda kasy
    • przepio Re: zlew granitowy - pytanie 08.01.20, 19:12
      Miałam też piękny, drogi, czarny, granitowy z gwarancją na dużo lat. Nic z nim się nie działo, a specjalnie go nie czyscilam. Za to pękł sobie po cichutko, nawet nie wiedzieliśmy kiedy, tylko po wodzie w szafce się zorientowałam. A gwarancji nie znaleźliśmy....
    • viewiorka Re: zlew granitowy - pytanie 08.01.20, 21:37
      Mam taki od dwóch lat. Myję go gąbką z płynem do naczyń albo cifem. Jak robi się matowy to po umyciu wycieram do sucha i smaruję zwykłym olejem. Wygląda jak nowy. Ale z tego co słyszałam od znajomych, niektóre robią się w jasne plamy (mówię o czarnych). Podobno zależy od jakości tego konglomeratu, dlatego warto dać za niego więcej.
    • bei Re: zlew granitowy - pytanie 08.01.20, 23:22

Swój użytkuję dopiero trzeci rok, nie impregnuję, nie kupuję specjalnych czyścików- wyglada jak nowy. Jest z firmy blanco. Rodzicom kupiliśmy niszowej firmy , promocja w castoramie, użytkują go dziewięć miesięcy i nic się nie zmienił.
    • aurinko Re: zlew granitowy - pytanie 08.01.20, 23:37
      Od roku użytkuję Primagran. Był tani a jakościowo super. Mam bardzo twardą wodę a mimo to śladów nie widać. Nie czyszczę, nie poleruję, nie impregnuję a wygląda jak nowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka