Dodaj do ulubionych

Taka sytuacja

10.01.17, 13:36
Dzieci(lat 11) miały w parach przygotować prezentację lub plakat na temat jednego z miast w Anglii. Były podane 4 podpunkty które prezentacja/plakat musiały zawierać(położenie w UK, liczbę ludności, główne zabytki, ciekawe miejsce). Prezentacja miała być po angielsku.Powiedziano dzieciom , że za samo zrobienie zadania domowego zgodnie z zaleceniami dostają 5 a najlepsze prace dostaną 6.
Dzieciaki prezentowały miasta w kolejności przez 3 lekcje. Prezentacja mojej córki oraz jej koleżanki oraz plakat jeszcze jednej pary zostały na kolejny raz. Kolejnego razu rozchorował się nauczyciel i prezentacja odbyła się w czasie zastępstwa. Pani miała problem z uruchomieniem tablicy multimedialnej a potem z otwarciem prezentacji, prezentacja nie otworzyła się poprawnie, pomieszały się slajdy i porozjeżdżały obrazki. Dziewczynki dostały 4 z tej okazji i wróciły do domu bardzo rozgoryczone z tego powodu bo nie ma w tym przecież ich winy, owszem 4 to dobra ocena ale to najgorsza ocena w klasie. Pani stwierdziła, ze 4 to dobra ocena i mają nie zawracać głowy-poszły zapytać w jakim formacie nagrać mają prezentacje, żeby przedstawić ją raz jeszcze... słusznie czy nie słusznie? bo według mnie nie bardzo jednak...
Obserwuj wątek
    • milva24 Re: Taka sytuacja 10.01.17, 13:40
      Niesłusznie. Wina leżała po jej stronie. Rozumiem rozgoryczenie dzieci. Poszłabym do nauczyciela gdy wróci z chorobowego i zapytała czy mogę jeszcze raz przedstawić prezentację.
      • slonko1335 Re: Taka sytuacja 10.01.17, 13:43
        Tu jest problem, bo nauczyciel wróci z chorobowego po terminie wystawienia ocen na półrocze, owszem dziewczyny miały zamiar iść z tym do nauczyciela przedmiotu.
        • milva24 Re: Taka sytuacja 10.01.17, 13:50
          No to pech. A ta czwórka zaważy im na ocenach?
          • slonko1335 Re: Taka sytuacja 10.01.17, 13:58
            Mojej córce tak(znaczy będzie miała dobry a nie bardzo dobry co oczywiście dramatem żadnym nie jest ale nie dziwie się, ze jej niefajnie)-jeśli chodzi o drugą dziewczynkę to nie wiem.
    • ga-ti Re: Taka sytuacja 10.01.17, 14:06
      Złośliwość rzeczy martwych albo brak umiejętności żywych wink
      Najlepiej gdyby nauczycielka 'stała' oceniła jeszcze raz, ale jak po pierwszym semestrze ma wrócić dopiero to może uda się oceną bardzo dobrą zacząć nowy semestr?
      Rozgoryczenie i poczucie niesprawiedliwości zrozumiałe.
      Ciekawe, czy dziewczyny coś pokręciły jednak, czy pani próbując otworzyć pracę, bo to istotne, wątpię jednak by teraz, po wstawieniu oceny, nauczycielka przyznała się do swojej 'winy'.
      • slonko1335 Re: Taka sytuacja 10.01.17, 14:08
        sprawdziłam prezentacje jak córka wróciła bo myślałam, że coś namieszały- działa bez zarzutu, pewnie sprawa programu, wersji, itp.
        • gama2003 Re: Taka sytuacja 10.01.17, 14:47
          Szczerze powiem - w takiej sytuacji, kiedy praca dzieci jest bez zarzutu a zawiódł sprzęt szkolny , interweniowałabym, bo jest to bardzo niesprawiedliwe. Macie dziennik szkolny ? Napisz do nauczyciela, do tej zastępczyni. Rodzic ma prawo - nie zgodzić się na ocenę śródroczną i roczną. Sprawa do wyjaśnienia, ponieważ ta czwórka, nie szkodzi, że nadal ocena dobra , nie z winy dzieci zmienia im ocenę końcową.
          Jestem bardzo cięta na szkolne niesprawiedliwości i uszu po sobie bym nie położyła.
    • beata985 Re: Taka sytuacja 10.01.17, 14:26
      pójść do pani i przedstawić zdanie nauczyciela prowadzącego:
      Powiedziano dzieciom , że za samo zrobienie zadania domowego zgodnie z zaleceniami dostają 5 a najlepsze prace dostaną 6.
      nie dzieci wina, że prezentacja rozjechała się, bo pani miała problemy z ogarnięciem sprzętu.
      • asia_i_p Re: Taka sytuacja 10.01.17, 14:47
        Nie sądzę, żeby jedno miało coś wspólnego z drugim - prezentacje się nie psują od złego otwierania. Problemem jest zapewne niezgodność między programami, w których prezentacja powstała i w których została otwarta. Albo w wersjach programu. Obstawiam prezentację stworzoną w Power Poincie i odtwarzaną w Open Office albo na odwrót. Być może stała nauczycielka znała jakąś sztuczkę, żeby to obejść, a zastępczyni nie.
        Napisałabym przez dziennik do zastępczyni i do stałej nauczycielki z prośbą, aby praca została sprawdzona na komputerze z takim programem, w jakim prezentacja została napisana. A na przyszłość używała Prezi, ono nie głupieje smile .
    • cosmetic.wipes Re: Taka sytuacja 10.01.17, 14:33
      To prezentacja z angielskiego czy z informatyki?

Bo jeśli z języka, to nie bardzo rozumiem dlaczego problemy techniczne (pomijając z czyjej winy) zauważyły na ocenie.
      • mama.nygusa Re: Taka sytuacja 10.01.17, 14:40
        jESZCZE NIGDY NIE BYLAM SIE W SZKOLE WYKLOCEN, ALE W TAKIEJ SYTUACJIO BYM POSZLA, tym bardziej ze ocena zawaza na sredniej.

A wroc bylam, calkiem niedawno, jak corka wrocila ze szkoly z kartkowki z matmy dostala 3-, wg niej wyniki miala dobre-obliczanie nnw i nwd, , z nia nie chccial rozmawiac, wiec poszlam ja spr.kartkowke no i przyznal sie, ze pojechal schematem, ocena poszla 2 stopnie wyzej.
    • slonko1335 Re: Taka sytuacja 10.01.17, 16:11
      Właśnie zobaczyłam ,że młoda ma zaproponowaną ocenę bardzo dobrą przez prowadzącego przedmiot, no ale i tak chce tą prezentację pokazać tak jak powinna ona wyglądać w rzeczywistości. Oceny jej chyba już nie obniżą a dziewczyny się nie zniechęcą-bo włożyły w to sporo pracy. Napiszę do prowadzącego żeby pozwolił im na pokazanie tego jak wróci, bo z tego co zrozumiałam czytając WSO propozycja oceny podana do mojej wiadomości w dzienniku elektronicznym jest wiążąca i już jej obniżyć nie powinien, no ale doświadczenia w tej materii nie mam
      • arwena_11 Re: Taka sytuacja 10.01.17, 16:50
        Niedawno dowiedziałam się, że ocena na semestr nie może być niższa niż ocena proponowana, o której został poinformowany rodzic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka