ichi51e 16.01.17, 14:54 No dobra nie do konca chwale bo zaslugi mojej w tym nie ma - dziecko jakies dwa dni temu zaczelo mowic i idzie sie z nim dogadac. DD Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agata_abbott Re: Chwale sie 16.01.17, 14:56 Cieszę się I wiem, jaka to radość. Gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Chwale sie 16.01.17, 14:57 Graty. To teraz się szykuj na pyskowanie mamie Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: Chwale sie 16.01.17, 14:58 Myślałam, że cionża. Tak nagle zaczął? Z dnia na dzień? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Chwale sie 16.01.17, 15:04 Tak i to jest najdziwniejsze. Z dnia na dzien przeszedl od nie widze cie nie isrniejsz do dyskusji z sedesem "o brudny sedes... czekaj naprawie cie.... no i teraz jestes czysciutki!" Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: Chwale sie 16.01.17, 15:45 Moze do tej pory sedes był czysty 😉 Gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
chocolatemonster Re: Chwale sie 16.01.17, 15:56 I kompot tez był 😃a tsk serio:suuuuper! Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Chwale sie 16.01.17, 15:59 Czyli dawno umiało, tylko ukrywało. Znane przypadki . Oby teraz nie przeszło płynnie w gadanie non stop. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Chwale sie 16.01.17, 16:01 Ja bym chciala zeby przeszlo niech sobie gada mamy duzo do nadrobienia! Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Chwale sie 16.01.17, 14:59 fajnie ja sie tak cieszylam, jak moje dziecko nagle, z dnia na dzien, bez mojego udzialu (nie bylo mnie z nim) zaczelo mowic po polsku (jestesmy mieszana jezykowo rodzina i nie mieszkamy w polsce). Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Chwale sie 16.01.17, 14:59 A co? Kompociku nie dałaś? (Jak w tym dowcipie sprzed lat o dziecku, które nie mówiło) A serio - fajnie! Pogratuluj synkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
panterarei Re: Chwale sie 16.01.17, 15:03 Super. Bardzo pozytywna wiadomość w Nowym roku Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Chwale sie 16.01.17, 15:23 Gratuluję I cieszę się z Tobą P.S. mój Starszy (ten z ZA) gadał od zawsze, za to Młodszy nic. Nie wiedząc, że zbyt wczesny rozwój mowy (nieadekwatnej do wieku) może być sygnałem ostrzegawczym, płakałam, że Młodszy za to w ogóle nie gada. I to o niego się martwiłam, nie wiedząc, że problem mam ze Starszym Nawet lekarce się skarżyłam i Młodszy ma wpisany zahamowany rozwój mowy (na bilansie 2 latka). Miał 2,5 roku, jak wracaliśmy z wakacji. Mówił kilka słów : "mama", "da", "nie" , "papa", "tata", wymawiał imię brata i kilka dźwięków naśladowczych, zdań nie budował. Staliśmy w korku, mnie bolały potwornie korzonki , a Młodszy po drzemce, zaczął ryczeć. I ryczał tak i ryczał. Pytam się go: "Dziecko, czego ty tak płaczesz ?", a on pełnym zdaniem: "Ryczę, bo mnie du.a boli ! ". Nie wiedziałam, czy się cieszyć, czy zastanawiać skąd dziecię zna takie słowo Mówię : "Chyba pupa cię boli? ", dziecię przestało wyć i spojrzało się z politowaniem na mnie : "Przecież mówię, że mnie du.a boli !" . I poszło, ale gadułą nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: Chwale sie 16.01.17, 15:29 Dziękuję za anegdotę, uśmiałam się autentycznie do łez. Zwłaszcza, że moje dziecko na razie może nie niepokojąco mało, ale słabo mówi, teraz drżę, co usłyszę, jak zacznie Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Chwale sie 16.01.17, 15:25 Wspaniale A miał jakąś fachową pomoc w rozgadaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Chwale sie 16.01.17, 15:40 No wlasnie nie mial -ale tak teraz siedze i mysle ze moze mu swieta pomogly i jednak to ze nie byl caly czas ze mna jeden na jeden tylko sie osluchiwal. Co ciekawe przestal do mnie mowic mama i zaczal mowic po imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Chwale sie 16.01.17, 15:45 Na rozgadanie to mogą czasami pomóc bardzo dziwne, w ogóle o to nie podejrzewane rzeczy. Takie, za które odpowiedzialne ośrodki w mózgu, leżą blisko tej części, która odpowiada za mowę (sławetny chwyt szczypcowy). Mój starszy syn stał się erudytą po zawieszeniu mu w pokoju bardzo prostej huśtawki (deseczka na długich sznurkach) na której wyczyniał sztuczki iście cyrkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Chwale sie 16.01.17, 16:06 Na rozgadanie to mogą czasami pomóc bardzo dziwne, w ogóle o to nie podejrzewane rzeczy Nie tylko na rozgadanie, Moje dziecko zaczęło rysowac jak człowiek (mniej wiecej do wieku) kiedy zapisałam go na konie (a raczej kucyki). Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Chwale sie 16.01.17, 16:10 No wiec dopisze ze to tez poszlo razem - zawsze dziecko malowalo plamy i bawili sie w mieszanie glownie a dwa dni temu wyprodukowal serie obrazkow na temat katastrofy lotniczej - sa zderzajace sie samoloty chmurki i morze - wszystko takie ze da sie rozpoznac co to. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Chwale sie 16.01.17, 15:57 Wiesz, ichi, kiedy mój skonczył dwa lata (2,5?) poszam z nim do logopedy, bo naprawdę nic nie mówił, poza mama, tata i baba (btw baba to nie była babcia tylko samochód ) Logopeda powiedziała mi " Pani syn nigdy nie będzie mówił" A potem dodała - on nie ma żadnego interesu w mówieniu, bo Pani wszystko rozumie i bez móiwnie - obserwowałam Was w poczekalni" Miałam zacząc udawać, że nie rozumiem. Po 2 tygodniach dziecko mówiło zdaniami, nawet złożonymi, używając nawet słow typu "mżawka". Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Chwale sie 16.01.17, 15:57 >nie do konca chwale bo zaslugi mojej w tym nie ma ehhh przynajmniej jestes samokrytyczna. Siedzisz calymi godzinami wlepiona w komputer. Dziecko prawie 5letnie pierwsze slowa wypowiedziane do sedesu.... plakac mi sie chce. Szczerze. Ja rozumiem, ze ty mozesz byc hmmm "wybrakowana" , ale gdzie sa inni czlownkowie rodziny, zeby ci zwrocic uwage, zajac sie dzeckiem, chociaz kilka razy w tygodniu poswiecic mu czas?? ichi obudz sie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chocolatemonster Re: Chwale sie 16.01.17, 16:07 Czy w każdym watku muși się trafić ktoś,kto zamiast po ludzku się ucieszyć i pogratulować, muși dowalic? Skąd pomysł, że ichi się nie zajmuje?masz zły dzień, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś