Dodaj do ulubionych

Chwale sie

16.01.17, 14:54
No dobra nie do konca chwale bo zaslugi mojej w tym nie ma - dziecko jakies dwa dni temu zaczelo mowic i idzie sie z nim dogadac. big_grinDD
Obserwuj wątek
    • butch_cassidy Re: Chwale sie 16.01.17, 14:55
      Brawo! smile
    • agata_abbott Re: Chwale sie 16.01.17, 14:56
      smile Cieszę sięsmile I wiem, jaka to radość. Gratulacje!
    • lauren6 Re: Chwale sie 16.01.17, 14:57
      Graty. To teraz się szykuj na pyskowanie mamie big_grin
      • kaskaz1 Re: Chwale sie 16.01.17, 15:01
        W jakim wieku?
        • ichi51e Re: Chwale sie 16.01.17, 15:03
          4.5 big_grinDd
    • kitek_maly Re: Chwale sie 16.01.17, 14:58
      Myślałam, że cionża. wink

Tak nagle zaczął? Z dnia na dzień? smile
      • ichi51e Re: Chwale sie 16.01.17, 15:04
        Tak i to jest najdziwniejsze. Z dnia na dzien przeszedl od nie widze cie nie isrniejsz do dyskusji z sedesem "o brudny sedes... czekaj naprawie cie.... no i teraz jestes czysciutki!" big_grin
        • kitek_maly Re: Chwale sie 16.01.17, 15:35
          Super. smile
        • black.emma Re: Chwale sie 16.01.17, 15:45
          Moze do tej pory sedes był czysty 😉 Gratulacje!
          • joa66 Re: Chwale sie 16.01.17, 15:51
            big_grin
          • chocolatemonster Re: Chwale sie 16.01.17, 15:56
            I kompot tez był 😃a tsk serio:suuuuper!
        • gama2003 Re: Chwale sie 16.01.17, 15:59
          Czyli dawno umiało, tylko ukrywało.
          Znane przypadki wink.
          Oby teraz nie przeszło płynnie w gadanie non stop.
          • ichi51e Re: Chwale sie 16.01.17, 16:01
            Ja bym chciala zeby przeszlo big_grin niech sobie gada mamy duzo do nadrobienia!
    • kura17 Re: Chwale sie 16.01.17, 14:59
      fajnie smile ja sie tak cieszylam, jak moje dziecko nagle, z dnia na dzien, bez mojego udzialu (nie bylo mnie z nim) zaczelo mowic po polsku (jestesmy mieszana jezykowo rodzina i nie mieszkamy w polsce).
    • kochamruskieileniwe Re: Chwale sie 16.01.17, 14:59
      A co? Kompociku nie dałaś?
      (Jak w tym dowcipie sprzed lat o dziecku, które nie mówiło)

A serio - fajnie! Pogratuluj synkowi.smile
      • karme-lowa Re: Chwale sie 16.01.17, 15:00
        Super! Gratki dla synkawink
    • panterarei Re: Chwale sie 16.01.17, 15:03
      Super. Bardzo pozytywna wiadomość w Nowym roku smile
    • kropkacom Re: Chwale sie 16.01.17, 15:06
      Super smile
    • sasanka4321 Re: Chwale sie 16.01.17, 15:14
      I co powiedzialo? smile
    • la_mujer75 Re: Chwale sie 16.01.17, 15:23
      Gratuluję smile I cieszę się z Tobą smile

P.S. mój Starszy (ten z ZA) gadał od zawsze, za to Młodszy nic. Nie wiedząc, że zbyt wczesny rozwój mowy (nieadekwatnej do wieku) może być sygnałem ostrzegawczym, płakałam, że Młodszy za to w ogóle nie gada. I to o niego się martwiłam, nie wiedząc, że problem mam ze Starszym wink
      Nawet lekarce się skarżyłam i Młodszy ma wpisany zahamowany rozwój mowy (na bilansie 2 latka).
      Miał 2,5 roku, jak wracaliśmy z wakacji. Mówił kilka słów : "mama", "da", "nie" , "papa", "tata", wymawiał imię brata i kilka dźwięków naśladowczych, zdań nie budował. Staliśmy w korku, mnie bolały potwornie korzonki , a Młodszy po drzemce, zaczął ryczeć. I ryczał tak i ryczał. Pytam się go: "Dziecko, czego ty tak płaczesz ?", a on pełnym zdaniem: "Ryczę, bo mnie du.a boli ! ". Nie wiedziałam, czy się cieszyć, czy zastanawiać skąd dziecię zna takie słowo smile Mówię : "Chyba pupa cię boli? ", dziecię przestało wyć i spojrzało się z politowaniem na mnie : "Przecież mówię, że mnie du.a boli !" . I poszło, ale gadułą nie jest.
      • escott Re: Chwale sie 16.01.17, 15:29
        Dziękuję za anegdotę, uśmiałam się autentycznie do łez. Zwłaszcza, że moje dziecko na razie może nie niepokojąco mało, ale słabo mówi, teraz drżę, co usłyszę, jak zacznie big_grin big_grin big_grin
        • la_mujer75 Re: Chwale sie 16.01.17, 15:33
          Żebyś się nie zdziwiła smile
        • ichi51e Re: Chwale sie 16.01.17, 15:45
          big_grinD
      • kitek_maly Re: Chwale sie 16.01.17, 15:32
        big_grin
    • livia.kalina Re: Chwale sie 16.01.17, 15:25
      Wspanialesmile A miał jakąś fachową pomoc w rozgadaniu?
      • ichi51e Re: Chwale sie 16.01.17, 15:40
        No wlasnie nie mial -ale tak teraz siedze i mysle ze moze mu swieta pomogly i jednak to ze nie byl caly czas ze mna jeden na jeden tylko sie osluchiwal. Co ciekawe przestal do mnie mowic mama i zaczal mowic po imieniu. big_grin
        • livia.kalina Re: Chwale sie 16.01.17, 15:45
          Na rozgadanie to mogą czasami pomóc bardzo dziwne, w ogóle o to nie podejrzewane rzeczy. Takie, za które odpowiedzialne ośrodki w mózgu, leżą blisko tej części, która odpowiada za mowę (sławetny chwyt szczypcowy). Mój starszy syn stał się erudytą po zawieszeniu mu w pokoju bardzo prostej huśtawki (deseczka na długich sznurkach) na której wyczyniał sztuczki iście cyrkowe. smile
          • joa66 Re: Chwale sie 16.01.17, 16:06
            Na rozgadanie to mogą czasami pomóc bardzo dziwne, w ogóle o to nie podejrzewane rzeczy

Nie tylko na rozgadanie, Moje dziecko zaczęło rysowac jak człowiek (mniej wiecej do wieku) kiedy zapisałam go na konie (a raczej kucyki).
            • ichi51e Re: Chwale sie 16.01.17, 16:10
              No wiec dopisze ze to tez poszlo razem - zawsze dziecko malowalo plamy i bawili sie w mieszanie glownie a dwa dni temu wyprodukowal serie obrazkow na temat katastrofy lotniczej - sa zderzajace sie samoloty chmurki i morze - wszystko takie ze da sie rozpoznac co to.
        • joa66 Re: Chwale sie 16.01.17, 15:57
          Wiesz, ichi, kiedy mój skonczył dwa lata (2,5?) poszam z nim do logopedy, bo naprawdę nic nie mówił, poza mama, tata i baba (btw baba to nie była babcia tylko samochód big_grin)

Logopeda powiedziała mi " Pani syn nigdy nie będzie mówił"

A potem dodała - on nie ma żadnego interesu w mówieniu, bo Pani wszystko rozumie i bez móiwnie - obserwowałam Was w poczekalni" big_grin

Miałam zacząc udawać, że nie rozumiem. Po 2 tygodniach dziecko mówiło zdaniami, nawet złożonymi, używając nawet słow typu "mżawka".
    • srubokretka Re: Chwale sie 16.01.17, 15:57
      >nie do konca chwale bo zaslugi mojej w tym nie ma

ehhh przynajmniej jestes samokrytyczna. Siedzisz calymi godzinami wlepiona w komputer. Dziecko prawie 5letnie pierwsze slowa wypowiedziane do sedesu.... plakac mi sie chce. Szczerze.
      Ja rozumiem, ze ty mozesz byc hmmm "wybrakowana" , ale gdzie sa inni czlownkowie rodziny, zeby ci zwrocic uwage, zajac sie dzeckiem, chociaz kilka razy w tygodniu poswiecic mu czas?? ichi obudz sie!!!
      • gama2003 Re: Chwale sie 16.01.17, 16:03
        O kurka wodna i motyla noga wink.
      • chocolatemonster Re: Chwale sie 16.01.17, 16:07
        Czy w każdym watku muși się trafić ktoś,kto zamiast po ludzku się ucieszyć i pogratulować, muși dowalic? Skąd pomysł, że ichi się nie zajmuje?masz zły dzień, czy co?
    • chocolate_cake Re: Chwale sie 16.01.17, 15:58
      Super 👌 smile
    • mid.week Re: Chwale sie 16.01.17, 16:00
      Gratulacje wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka