Dodaj do ulubionych

Poziom cholesterolu.

16.01.17, 15:56
Jaki macie ogólny poziom cholesterolu?
Ja mam wysoki, któregoś roku dobił nawet do 210, w tej chwili 192, ale że przebadałam go dokładnie to się nie przejmuję. Widocznie po ojcu odziedziczyłam.

I właśnie sobie pomyślałam: no dobra, ja mam "wysoki".
Ale jaka właściwie jest średnia?
Obserwuj wątek
    • przeciwcialo Re: Poziom cholesterolu. 16.01.17, 16:01
      W normie mam, nigdy nie miałam powyzej norm. Lekarz na badaniach okresowych sie zawsze zachwyca.
    • anika772 Re: Poziom cholesterolu. 16.01.17, 16:05
      Ogólny 180, frakcje też ok, trójglicerydy w normie.
      Za to ciśnienie mam za wysokie.
      • snakelilith Re: Poziom cholesterolu. 16.01.17, 16:15
        Ja mam za to 255, po mamie, która czasem dobija nawet do 300. Oprócz tego obie mamy bardzo wysoki HDL, jesteśmy całe życie szczupłe, trójglicerydy i ciśnienie mamy niskie (nawet za niskie) i mamy zdrowe serce. Ja mam do tego czyste tętnice i idealne EKG wysiłkowe, badałam w zeszłym roku. Mój ojciec ma cholesterol w normie, za to podwyższone ciśnienie i miażdżycę. Więc nie wierzę (jak wielu naukowców zresztą) że poziom cholesterolu ma jakiekolwiek znaczenie.
        • misoune Re: Poziom cholesterolu. 16.01.17, 16:44
          Snake, ja mam 230 resztę wyników w ten sam deseń
          Szczupła i zdrowa
          A poziomy cholesterolu kiedyś były inne dopuszczalne
          Pod naciskiem firm farmaceutycznych wysrubowano dopuszczalne normy, żeby więcej leków sprzedawać
          Ja się zupełnie nie przejmuję moim poziomem
          • ola_dom Re: Poziom cholesterolu. 16.01.17, 16:49
            misoune napisał(a):

> Snake, ja mam 230 resztę wyników w ten sam deseń
            > Szczupła i zdrowa
            > A poziomy cholesterolu kiedyś były inne dopuszczalne
            > Pod naciskiem firm farmaceutycznych wysrubowano dopuszczalne normy, żeby więcej
            > leków sprzedawać

Jeszcze kilkanaście lat temu norma była do 240.
            Kilka lat temu - do 200.
            A teraz już 190.
            Iluż klientów więcej...!

A tak już całkiem poza tym, to można mieć mało cholesterolu we krwi - a dużo na ścianach naczyń. I wtedy jest groźny - choć wyniki wzorowe.
            Pewnie, że warto badać i kontrolować, ale nie wpadać w panikę, a tym bardziej, jeśli proporcje są właściwe.
            I unikań statyn, jak długo się da.
            • thea19 Re: Poziom cholesterolu. 16.01.17, 16:56
              to samo jest z cukrem. kiedys byl do 120, potem 110 a teraz 99. w pierwszej ciazy mialam ok a teraz sie normy zmienily i lekarz na mnie paszcze drze. krzywa cukrowa mam idealna.
          • snakelilith Re: Poziom cholesterolu. 16.01.17, 16:55
            Ja do tego, że jestem szczupła i zdrowa masz jeszcze 50 lat, a wysoki cholesterol mam już bardzo długo, już chyba w wieku lat 25 ciu przekroczyłam normę odpowiadającą 190 mg/dl. Więc gdyby wysoki cholesterol powodował miażdżycę, to już bym ją miała. Ale nie mam. O manipulowaniu normami w celu podkręcenia sprzedaży statyn wiem. Na temat zawyżonych norm było już w świecie naukowym wiele publikacji (polecam francuską dokumentację filmową z 2016 roku Anne Georget "Cholesterol, the Great Bluff"), więc jestem całkowicie spokojna. Co więcej, wyższy cholesterol w starszym wieku oznacza lepszą sprawność umysłową i chroni przed demencją.
            • misoune Re: Poziom cholesterolu. 16.01.17, 17:54
              No i widzicie, jest ok wink
    • milka_milka Re: Poziom cholesterolu. 16.01.17, 16:09
      Ja mam za wysoki, niewiele, ale powyżej normy. Ale to przy hashi normalne, frakcje są ok.
    • asia-loi Re: Poziom cholesterolu. 16.01.17, 16:14
      A ja mam cholesterol 296 i rośnie.
      Trójglicerydy też mam złe (nie pamiętam dokładnie, ale złe). I mam nadciśnienie. Nadciśnienie leczę, znaczy się biorę jedną tabletkę na dobę i jest ok, ale lekarz nie szukał przyczyny nadciśnienia. Trafił z lekiem. Cholesterolu nie leczę - na coś trzeba umrzeć.
    • thea19 Re: Poziom cholesterolu. 16.01.17, 16:19
      zazwyczaj nieznacznie przekraczam gorna granice. trojglicerydy i cisnienie mam ok wiec nie mam sie czym martwic. moja mama tak ma i babcia tez miala. dozyla 90 lat a zmarla na zapalenie pluc. predzej mnie rak zabije.
    • zonda-m Re: Poziom cholesterolu. 16.01.17, 16:19
      Ogólny poziom cholesterolu jest bez znaczenia, chyba że jest bardzo niski. Liczy się HDL i LDL, trójglicerydy.
      Ale skoro liczysz średnia to i mnie jest 257.
      • cauliflowerpl Re: Poziom cholesterolu. 16.01.17, 16:28
        Wiem, wszystkie badania zrobiłam. Jestem ciekawa numerów i po paru wpisach - zaskoczona.
        • 1matka-polka Re: Poziom cholesterolu. 16.01.17, 16:47
          Ty nie bądź zaskoczona, tylko poczytaj, jesteś szczupła, lubisz ruch, uprawiasz sport? Najprawdopodobniej masz cholesterol o wiele powyżej tak zwanej normy smile
          • cauliflowerpl Re: Poziom cholesterolu. 16.01.17, 16:54
            Kiedy ja mam mniej więcej ten sam poziom od 7 lat, a zdążyłam w tym czasie obrócić mój styl życia o 180 stopni... tylko wzrost, waga i dieta (jedzenie) pozostały takie same.
    • saszanasza Re: Poziom cholesterolu. 16.01.17, 17:59
      Ja ogólny mam trochę za wysoki, natomiast, co dziwne, zarówno dobry jak i zły cholesterol mieszczą się w normachtongue_out
      Trójglicerydy również. Od zawsze tak mam więc to chyba genetyczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka