Dodaj do ulubionych

Ematka i zmywarka

20.01.17, 15:15
Droga Ematko, mam problem.
Zepsuła mi się zmywarka Bosch używana przez dwa i pół roku bez jednej awarii, oczywiście tuż po gwarancji. Serwisant był, stwierdził że padła grzałka, nowa to koszt 700 zł, plus oczywiście opłata za wymianę jakieś kolejne sto. Nową zmywarkę można kupić już za około tysiąc złotych, więc pewnie kupię nową. Pytałam serwisanta, powiedział, że teraz właściwie wszystko to szajs - w jednych się psują grzałki, w innych elektronika, jeden kit. Przyznaję, że się wkurzyłam, bo ten mój gruchot wcale nie był najtańszy, miał być super, hiper i w ogóle.
No i teraz pytanie: jaką kupić ? Jest sens inwestować w coś, co się prawdopodobnie i tak zepsuje zaraz po gwarancji? Jakie macie zmywarki ? Odradzacie coś stanowczo ?
Obserwuj wątek
    • dyzurny_troll_forum Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 15:20
      vivyan napisała:

>Odradzacie coś stanowczo ?

Stanowczo to Indesit odradzam, używam Whirlpooli i te 5-6 lat zwykle wytrzymują jak się o nie dba wink
      • purchawkapuknieta Re: Ematka i zmywarka 21.01.17, 19:44
        Ciekawe, mam dwudziestoletnią zmywarkę indesit, obecnie na działce. Fakt, matalowe półki już dogorywaja, ale ani razu nie miala awarii.

Miałam ariston, po 11 latach wymieniłam, bo uszczelki puszczały. Teraz mam Bosha i w porównaniu do tamtych- żadna rewelacja. Ma dwa lata, ciekawa jestem, kiedy padnie.
    • mamma_2012 Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 15:26
      To loteria, u mnie jedna działa od 16 lat, druga z 8 (wyrabia normę za 3). W moim domu (odpukać) nic się nie psuje, a nie dbam o sprzęty..
    • shell.erka Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 15:26
      Ooooh szczerze? Po dzisiejszym filmiku o sztucznej trawiewink oraz po tryliardzie wpisow polecajacuch pralki i zmywarki bosch, dla mnie twoj post (nie kojarze nicka) jest pisany na zamówienie konkurencji smile))
      Jakos ci nie wierzę i jakos ci nie ufam
      • vivyan Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 15:39
        Słucham ?! To chyba mania prześladowcza smile Nie chcesz, to nie odpowiadaj, ale zadałam pytanie bo potrzebuję porady, i tyle. Jejusiu, ematka jak zwykle nie zawodzi smile
    • agni71 Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 15:30
      Jak masz zmywarkę 45 cm i koszyki w dobrym stanie, to może chcesz odsprzedać? Serio pytam, skorodowały mi kosze, a nowe to oczywiście też koszt kilkuset złotych i bardziej opłaca sie kupic nową zmywarkę uncertain
      • vivyan Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 15:40
        Zmywarka ma 60 cm.
        • dorotkamaskotka Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 16:26
          W mojej zmywarce Bosch, dwa i pół miesiąca po gwarancji także padł moduł grzałki. Serwisant wymienił bezpłatnie... Negocjuj, ew. walcz, spróbuj powołać się na rękojmię... w razie czego skonsultuj się z klubem konsumenta
    • alpepe Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 15:32
      Ja mam w starej kuchni Bauknechta. Słabe plastiki, ostatnio się szufladka czasem zacina i nie chce zamknąć, ale działa już na pewno 5,5 roku, nie pamiętam dokładnie. Jestem tak sobie zadowolona, czasem widzę, że się nie rozpuściła do końca tabletka, czasem rzeczy wyglądają na brudne, szczególnie, jak jej wkładał do zmywarki ktoś inny niż ja i nie patrzył na to, ale ogólnie jest ok, z tym, że ja piorę statki na eko, czyli 2,5 godziny, program krótki to 44 min, program nocny, który ponoć jest cichy to 4,5 godziny, tego nie używam, bo nie słyszałam różnicy w cichości. Ponoć zmywarka wtedy była droga, ale mąż wybierał, nie ja, 60 cm.
    • magic.marker Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 15:36
      Teraz tylko Miele trzyma poziom.

Wiesz, jeżeli Twoja zmywara to taka za 2.5 albo więcej to bym naprawiała.
      Kupisz taką za 1.2 zamiast wydać 800 na naprawę i też padnie po gwarancji.
    • anika772 Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 15:37
      Opowiem Ci o pralce (Indesit). Parę dni po wygaśnięciu gwarancji padł programator i też nam doradzano zakup nowej, bo "wszystko to szajs". Zdecydowaliśmy się jednak na wymianę programatora (cena niewiele niższa od nowej pralki) i po tej naprawie działała jeszcze 8 lat.
      Różnie bywa z tymi urządzeniami, jak widać.
      • magic.marker Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 15:45
        Mnie serwisant powiedział, że częsci serwisowe są porządniejsze niż fabryczne.
        Ale ile w tym prawdy to nie wiem.
    • kondolyza Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 15:39
      jest sens kupic porządny sprzęt dostosowany do Twoich potrzeb i wykupic 5 letnią gwarancją, a w domach z małymi dziecmi jest sens do tego dokupic ubezpieczenie od przypadkowego uszkodzenia.
      • agni71 Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 15:42
        Jak dziecko przypadkowo może uszkodzić zmywarkę? Mam dzieci trójkę i w sumie, jak sie tak zastanowię, to chyba nigdy niczego nie popsuły wink U mnie dodatkowe ubezpieczenie to byłaby strata pieniędzy.
        • heca7 Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 15:49
          Mój najmłodszy syn zepsuł ogrzewanie odłogowe w łazience uncertain Nie da się naprawić- trzeba zerwać płytki i wymienić wszystko.
          A zmywarkę mam Boscha i działa już długo bez zarzutu. Po prostu pech ale żeby zaraz wymieniać Boscha na szajs za tysiaka?! Już widzę jak to drugie pochodzi suspicious
          • magic.marker Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 16:06
            Heca, a w jaki sposób zepsuł? Serio pytam. Sterownik? Przegrzał?
            Mnie mata grzejna w jednym miejscu też padła i myślałam, że ze starości ale może chłop popsuł suspicious
            • agni71 Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 22:20
              Mnie tez kiedys dziecko popsuło ogrzewanie. Kręciło na siłę pokrętłem do włączania i regulacji temp. aż coś sie popsuło i nie grzeje uncertain Na szczęście dotyczyło to ogrzewania w kuchni, które nie jest mi niezbędne.
              • magic.marker Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 23:10
                Agni, to może po prostu regulator się popsuł, nie mata? suspicious
            • heca7 Re: Ematka i zmywarka 21.01.17, 08:28
              Przegrzał i uszkodził sterownik. Po wymianie nie działa i nie będzie dopóki nie zerwiemy podłogi i nie położymy od nowa/
              • magic.marker Re: Ematka i zmywarka 21.01.17, 15:18
                To kicha sad Łączę się w bólu bo skuwanie podłogi to masakra.
          • magia Re: Ematka i zmywarka 21.01.17, 01:03
            A to Bosch robi same drogie niezniszczalne zmywarki? ...plizzz zejdz na ziemię. Boscha da się bez problemu w promocji za 1200zl kupić. Czyli wg twojej logiki szajsem też bywa.

Mam zmywarkę za tyle, może to i szajs, ale działa. I nie widzę sensu wydawać więcej jeśli ma to czego oczekiwałam (cicha, ma lampkę wewn, ekonom.)
        • szmytka1 Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 16:16
          moj kredki mył wink ale to nie szkodziło niczym zmywarce. Popsuł dvd bo wpychał płytę za płyta, jak jedna nie odbierała, dokładał następną a da się tak wcisnąć kila sztuk. To samo w kompie zrobił. Mąż sam naprawił.
      • thea19 Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 15:51
        Moja sie zepsula zaraz po uplywie 5 letniej gwarancji. Padla pompa, ktora jest zintegrowana z grzalka. Tez bosch. Koszt naprawy jedynie 700 czy 750zl, juz nie pamietam.
      • 3-mamuska Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 16:15
        kondolyza napisała:

> jest sens kupic porządny sprzęt dostosowany do Twoich potrzeb i wykupic 5 letni
        > ą gwarancją, a w domach z małymi dziecmi jest sens do tego dokupic ubezpieczeni
        > e od przypadkowego uszkodzenia.

Dokładnie ja dokupiłam takie ubezpieczenie.
        Syn zepsuł juz 2 zmywarkę jedna nam wymienili, a teraz czekamy na serwis tej po wymianie.
        Syn po prostu wlewa płyn do naczyń do zmywarki, orientuje sie jak juz piana wychodzi bokami lub po otwarciu widac resztki.
        I chyba to jest to ,co je psuje bo używamy normalnie.
        Niema jak mam ja zabezpieczyć przed nimuncertain
        • agni71 Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 22:21
          Ile lat ma syn?
        • aankaa Re: Ematka i zmywarka 21.01.17, 00:41
          Syn zepsuł juz 2 zmywarkę jedna nam wymienili, a teraz czekamy na serwis tej po wymianie.
          Syn po prostu wlewa płyn do naczyń do zmywarki
          ===
          zaproponuj mu wynoszenie śmieci, mniej szkód narobi tongue_out
    • liliawodna222 Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 15:50
      Mam Siemensa 40-tkę od 8 czy 9 lat i ani razu się nie zepsuła, więc mogę śmiało polecić smile
    • black.emma Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 15:57
      Ja bym odradzała właśnie Bosha
      • hugo43 Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 16:01
        Ja mam 4-ty rok ikeowska,to chyba najprostszy Electrolux.poki co jest ok.
    • 1maja1 Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 16:02
      Mialam do czynienia z 15 letnia z Miele i taka 3 letnia tez Miele, nie widac bylo roznicy, obie chodzily jak zyleta. Takze to dla mnie firma godna zaufania.
      Obecnie uzytkuje 10 letnia EFF, nie wiem co to za marka i jest ok, myje zawsze w 55-65 stopniach na 116minut.
    • syn_psa_zenskiej_proweniencji Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 16:08
      my simensa najtanszego kupilismy 8 lat temu, tego modelu na bank juz nie produkuja ale ja wlasnie polecam kupowanie najtanszego bo nigdy nie masz pewnosci ze ten drogi ci sie nie zepsuje zaraz po gwarancji
    • aamarzena Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 16:09
      A patrzyłaś na zamienniki oryginalnych części. Kiedys padła nam grzałka w pralce (też Bosch zresztą) i mąż pojechał do sklepu z częściami, a tam zamiennik, produkowany zdaje się w tej samej fabryce co oryginał, kosztował cztery czy pięć razy mniej. I do tego sprzedawca powiedział, że serwisanci często biorą zamienniki (bo wygladaja identycznie) i wymieniają niby jako oryginalne. A za robociznę niby tylko 50 zł biorą wink
      Jak masz jakiegoś względnie ogarniętego chłopa, to pewnie da radę ssam wymienić - w necie jest od groma filmików jak to zrobić.
      • vivyan Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 16:20
        Od wymiany/naprawy rzeczy w domu jestem ja smile No jest to jakaś myśl, sprawdzę w takim razie te zamienniki, dzięki za pomysł ! smile
        • aamarzena Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 16:40
          Jak z ciebie złota rączka to próbuj sama naprawić smile
          A swoją drogą moja zmywarka hula już piaty rok odpukać bez żadnej awarii. Ale nie jestem pewna czy czasem nie mam pięcioletniej gwarancji.
          Bosh daje czasem pięć lat gwarancji, ale z tego co się orientuję nie na każdy model. Dlatego warto wybierać te modele z dłuższą gwarancją.
    • szmytka1 Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 16:13
      No ja akurat też mam boscha. Małego 45. Raczej ze średniej/tańszej wtedy półki cenowej. Działa 7 lat, bezawaryjnie. Przezyła nawet zniszczenie przez meza układu zmiekczajacego wode rok temu (nasypał proszek do pojemnika na sól) i myje dalej a wode mam twardą i z osadami żelaza.
    • princesswhitewolf Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 16:18
      Miele.
    • rosapulchra-0 Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 16:37
      Miele.
    • lauren6 Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 16:45
      Ja bym poszukała innego serwisanta, bo nie chce mi się wierzyć, że zaśpiewał sobie 700zł+ robocizna za samą wymianę grzałki. Nam padła cała elektronika i płaciliśmy 450 zł za wymianę i robociznę.
    • inguszetia_2006 Re: Ematka i zmywarka 20.01.17, 23:35
      Witam
      Kup najtańszą. Miałam drogie, teraz mam tanią i jest tak samo dobra, póki młodawink Pralkę też kupiłam najtańszą, z 14 programami wprawdzie, ale one teraz tak mają prawie wszystkie. W przypadku pralki nie namawiam szczególnie, bo moja stoi w piwnicy, jak coś się zacznie dziać, to nikogo nie zaleję, nic się nie wleje na salony, jest odpływ. Wyleczyłam się z drogich sprzętów RTV AGD. Koniec.
      Pzdr.
      Ing
      • a-bara Re: Ematka i zmywarka 21.01.17, 10:18
        A jaką pralkę kupiłaś? Też mi właśnie padła i szukam czegoś taniego ale w miarę sensownego.

Zmywarkę mam Whirpoola. Działa już 7 rok. Niestety teraz muszę używać tylko żelu do zmywarki, Nie wiem dlaczego ale przy kostkach nie domywa i często resztki tabletki znajdowałam na szklankach. Aha i wszystkie te gąbeczki na przyciskach do ustawiania popękały i odpadły już po roku.
        W starym mieszkaniu taż miałam whirpoola i tamta działała ponad 13 lat.
    • marianna1960 Re: Ematka i zmywarka 21.01.17, 06:15
      Nie mam zmywarki nie doradzę
    • lewapinger Re: Ematka i zmywarka 21.01.17, 07:18
      Haha
      Mam Boscha.
      Za nową zapłaciłam 2000zł. 2 i pół roku temu.
      Od wiosny do późnej jesieni mam nieustannie otwarte drzwi od tarasu.
      Jesienią przyszła mysz, przegryzła przewód od zmywarki, zrobiła spięcie i spalił się moduł programujący. Naprawa 1200 złotych. Dobrze chociaż że to spięcie zabiło gadzinę bo wisiała na tym kablu.
      Zmywarkę naprawiłam bo mam naprawdę dobrą.
      I już bez gwarancji.
    • afro.ninja Re: Ematka i zmywarka 21.01.17, 07:49
      Spróbuj naprawić sama. W necie są instrukcje, filmiki. Brat ostatnio naprawił sobie pralke, która ma 13 lat. Koszt grzałki jakieś 50 zeta. Tez pisano, zeby kupic firmową grzalke, ale na no name tez pierze.
      • jadis76 Re: Ematka i zmywarka 21.01.17, 09:55
        Mam boscha. Kupionego za 1000 zł, bo nie byłam przekonana do idei zmywarki. Działa juz 8 rok
        • katriel Re: Ematka i zmywarka 21.01.17, 18:41
          Przebijam.
          Piętnaście lat temu dostałam od teściów gratis używaną, kilkuletnią zmywarkę bosch (teściowie remontowali kuchnię i chcieli sobie przy okazji wymienić zmywarkę na większą). Jako że zmywarka jest mała (45 cm), to od 15 lat chodzi dzień w dzień często i po trzy cykle. Ze dwa razy się psuła, ale sumaryczne koszty napraw nie przekroczyły 300 zł. A ja naprawdę nie dbam o nią jakoś szczególnie!
    • purchawkapuknieta Re: Ematka i zmywarka 21.01.17, 19:46
      Ja bym nie inwestowała w jakies super funkcje, których nigdy nie uzyjesz. Moja teoria: sprzęt AGD im prostszy, tym bardziej wytrzymały.
    • quesuerte Re: Ematka i zmywarka 21.01.17, 20:12
      Mam Siemensa i polecam. Glownie ze wzgledu na to, ze program 33 minutowy (45 st C) zawsze domywa wszystko pieknie. Inna sprawa, ze:
      - w tym programie nie dosusza (tylko w tym programie oczywiscie), ale ja nie mam z tym problemu, otwieram i samo sie dosusza
      - nalezy uzywac plynu i nalewac malo (nadal tylko w tym programie wink, bo calej kostki moze nie zdazyc wyplukac, to jednak tez mi nie przeszkadza

I ta zmywarka kosztowala raczej sporo wiecej niz 1000 pln.

• vivyan Re: Ematka i zmywarka 21.01.17, 20:41
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi, dziewczyny smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka