Dodaj do ulubionych

Rejestracja telefonu

30.01.17, 17:45
Bo ematka wie wszystko...

Podobno na początku lutego upływa termin rejestracji telefonów na kartę.
Syn do dziś nie znalazł czasu żeby to zrobić, a jak poszedł dziś, to się okazało, że jest awaria systemu i nic nie załatwił. Po czym wyjechał na totalne zadupie i wróci za dwa tygodnie.

I mam takie pytania:
1. czy to prawda, że ten 1, czy 2 lutego to nieprzekraczalny termin
2. czy nie można zarejestrować przez internet lub przez telefon
3. czy ewentualnie mogłabym ja go zarejestrować na siebie, ale nie mam telefonu (tzn karty), bo wyjechał z synem.
Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 17:48
      Do najbliższej środy.
      Na siebie możesz jak najbardziej zarejestrować, ale nie masz karty sim, więc syn ma problem.
      • nickbezznaczenia Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 17:49
        W Plusie tak jest.
        • czarna_kita Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 17:52
          Luty to ostateczny termin. Kartę możesz zarejestrować internetowi, ale musisz mieć SIM przy sobie. Możesz zarejestrować na siebie, ale również musisz mieć SIM przy sobie ( spisują numery).
        • schiraz Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 17:52
          Na poczcie i w kiosku nie zarejestrujesz bez karty sim, natomiast w salonie play i plus nikt mnie o kartę sim nie pytał chcieli tylko numer telefonu i mój dowód. Wiem, że niektóre banki udostępniają rejestrację sim z poziomu internetu, ING i jeszcze jakieś.
      • joanna_poz Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 20:01
        w salonie Plusa nikt o kartę nie pytał.
        wystarczylo podac nr telefonu plus dowod tozsamosci
        • nickbezznaczenia Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 20:05
          A moją teściową pytali.
          • premeda Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 23:19
            Mnie też jedna pytała ale była awaria systemu i nie zarejestrowała. Ostatecznie nie czekałam, zarejestrowałam kiedy indziej i wtedy wzięli tylko numer telefonu i dowód osobisty.
    • iwoniaw Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 17:51
      ad 1 - tak
      ad 2 - trzeba pokazać dokument tożsamości ze zdjęciem
      ad 3 - tak, a jeśli syn nie ma skończonych 13 lat to wręcz musisz na siebie (czy innego dorosłego). Nie wiem czy Ci się zgodzą bez karty zarejestrować, technicznie ona nie jest do niczego potrzebna, wystarczy numer telefonu podać, więc możliwe to to jest jak najbardziej.
      (To pisałam ja, od niedawna formalna właścicielka numerów telefonicznych na kartę używanych przez me dzieci wink )
      • andaba Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 17:55
        Syn pełnoletni.

Czyli albo będzie jutro szukał cywilizacji, albo ja pojadę i spróbuję, albo mu przepadnie kasa, a chyba ponad 2 stówy ma...
        • iwoniaw Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 17:58
          Skoro pełnoletni, to niech załatwia i szuka cywilizacji. Szkoda, żeby mu tyle kasy przepadło. Jeśli rzeczywiście jest od cywilizacji aż tak daleko, to bym na Twoim miejscu spróbowała chociaż zarejestrować to na siebie - technicznie jest to możliwe.
          • andaba Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 18:07
            Jeszcze na stronie play jest coś takiego, o ile dobrze zrozumiałam, że jeżeli ma się konto to można dodać numer na kartę i można to zrobić przez internet. Może mąż, na którego jest abonament mógłby na siebie?
            • miss_fahrenheit Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 18:19
              Tak, może. Jeśli mąż ma zarejestrowany numer, może zarejestrować numer syna na siebie - na stronie Play jest bardzo dokładna i czytelna instrukcja. A pieniądze na koncie syna tak czy owak nie powinny przepaść, tylko "wrócić" po zarejestrowaniu karty.
            • iwoniaw Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 18:21
              Z tego, co widzę na stronie, to owszem, można - ale też trzeba podać numery tej karty rejestrowanej, więc najlepiej, żeby sobie najpierw to wszystko spisać i być z synem w kontakcie telefonicznym/sms-owym w trakcie procedury.
        • murwa.kac Re: Rejestracja telefonu 31.01.17, 22:00
          andaba napisała:

> Syn pełnoletni.
          >
          > Czyli albo będzie jutro szukał cywilizacji, albo ja pojadę i spróbuję, albo mu
          > przepadnie kasa, a chyba ponad 2 stówy ma...

kasa na koncie nie przepadnie.
          jak po zawieszeniu zarejestrujesz nawet za 2 tyg kasa zostanie.
          jedynie przepadna środki promocyjne i powyłączają się pakiety
    • muchy_w_nosie Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 17:55
      Dowód osobisty i numer karty - jest podany na karcie - taki długi. Idziesz na pocztę i rejestrujesz na siebie.
    • feiticeira Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 17:57
      Karta była w Orange, zarejestrowałam w nju, nikt mnie nie prosił o kartę sim. Rejestracja przez net, za kilka dni przybył kurier z dokumentami.
      • edelstein Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 18:11
        Jutro zamierzam wydzwonic ta kase,ktora mam na karcie i niech mnie w nos pocalowala. Zbyt duzo zachodu z rejestracja.
        • baltycki Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 21:12
          Mozesz zarejestrowac w czasie wakacji.
          • edelstein Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 21:48
            Nie potrzebuje.
            • baltycki Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 22:07
              edelstein napisała:

> Zbyt duzo zachodu z rejestracja.
              czy
              > Nie potrzebuje.
              Zdecyduj sie.
              • edelstein Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 23:12
                Jedno drugiego nie wyklucza.
    • kwietniowka2011 Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 18:09
      do 1 lutego, można to zrobić przez bezpłatne smsy, rejestruje się na osobę która ma telefon na abonament
      po 1 lutego te numery mają być wyłączone
      • andaba Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 18:13
        A wiesz jak to dokładnie zrobić?
        • kora20 Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 18:28
          jeżeli karta w orange to tak:

Szybka rejestracja SMS-em

Wyślij z numeru który chcesz zarejestro-
          wać bezpłatnego SMS-a pod 80280. W treści wpisz numer telefonu osoby, która ma w Orange umowę (Abonament, Mix, Zetafon lub Minutofon) lub zarejestrowany numer na kartę. Na tę osobę zostanie zarejestrowany Twój numer.

Wskazana osoba otrzyma SMS z prośbą o zgodę na rejestrację. Wystarczy, że odpowie TAK na tego SMS-a (bezpłatnie).

Otrzymasz SMS-a z potwierdzeniem rejestracji.

Ważne: Z serwisu możesz skorzystać nawet z nowo aktywowanego numeru.
      • salinas Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 18:15
        Ja bez karty sim telefonu córki nie zarejestrowałam. Chodziłam w sumie dwa razy do salonu plusa.
        • akasha78 Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 18:30
          Dziwne, byłam z moją mamą w plusie i bez problemu zarejestrowano na nią dwie karty sim, których numery miała zapisane na małej żółtej karteczce, fizycznie karty sim od niej nie wymagano.
          • ania.rene Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 18:36
            Nr karty SIM to podstawa. Pewnie odczytano to z sms-a.
            • ania.rene Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 18:36
              Wiem bo pracuję
              • rorzrzutny Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 21:30
                Robota to gupota. tongue_out
          • iwoniaw Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 18:43
            No bo to zależy od obsługi. Ja (w play) też zarejestrowałam dwa telefony podając ich numery tylko z książki adresowej w moim telefonie, karty SIM nie chcieli - ale mogli chcieć przecież.
            • ania.rene Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 18:47
              Tu nie chodzi o obsługę. Każda sieć ma swoje procedurybi systemy.
              W plusie nie przejdziesz do rejestracji bez podania nr karty SIM.
              Bo chyba że była kiedyś rejestrowana i teraz tylko uzupelniasz dane
              • iwoniaw Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 19:02
                Wydaje mi się, że w play obsługa była w stanie tylko na podstawie nr telefonu zidentyfikować nr karty SIM czy co im tam było potrzebne do tej rejestracji, ale przyznaję, że nie pamiętam dokładnie. W każdym razie mając kontakt z posiadaczem telefonu na kartę i zapisane numery powinno się dać zarejestrować ten telefon bez fizycznej obecności karty SIM.
                • ania.rene Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 19:43
                  Oczywiście że tak
              • joanna_poz Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 20:03
                nie podawalam w Plusie karty sim, tylko nr telefonu.
                to co - naruszyli procedury?
                • ania.rene Re: Rejestracja telefonu 02.02.17, 19:31
                  Nie. To jest niemożliwe. Nie da się w plusie zarejestrować bez podania nr karty
      • murwa.kac Re: Rejestracja telefonu 31.01.17, 21:35
        kwietniowka2011 napisała:

> do 1 lutego, można to zrobić przez bezpłatne smsy, rejestruje się na osobę któr
        > a ma telefon na abonament
        > po 1 lutego te numery mają być wyłączone

nie wyłączone, tylko zawieszone. pozniej tez mozna zarejestrowac i "odwiesic numer"
        • ichi51e Re: Rejestracja telefonu 01.02.17, 19:56
          Mnie tam mowilo "zostanie wylaczony" nie zawieszony
          • murwa.kac Re: Rejestracja telefonu 01.02.17, 23:14
            i stad histeria smile
            wszystkim sie zdaje, ze beda numery wylaczone.
            a one tylko zawieszone. i mozna je "odwiesic" rejestracja do dnia waznosci polaczen PRZYCHODZACYCH. przynajmniej w play tak jest. mysle, ze w pozostalych sieciach podobnie, bo zadna nie chce tracic tak glupio aktywnych kart sim.

inna sprawa, ze o rejestracji traci sie od maja bodajze. nie kumam jak mozna na ostatnia chwile zostawiac.
            • murwa.kac Re: Rejestracja telefonu 01.02.17, 23:21
              tylko plus nieodwołalnie wyłączy niezarejestrowane numery 15 grudnia 2017. pozostali operatorzy wyłączenie numeru uzależniają od daty ważności konta.
    • alanta1 Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 18:36
      andaba napisała:

> 2. czy nie można zarejestrować przez internet lub przez telefon

można, jedno z moich dzieci rejestrowało przez swoje konto w bankowości elektronicznej - wtedy dane potwierdza bank. Na stronie operatora są informacje o możliwościach rejestracji

> 3. czy ewentualnie mogłabym ja go zarejestrować na siebie, ale nie mam telefonu
      > (tzn karty), bo wyjechał z synem.

Chyba da się. Jak rejestrowałam drugiemu dziecku - w salonie na siebie bo nieletni - to okazałam dowód i musiałam podać kod cyfrowy, który przyszedł sms-em na rejestrowany numer. Więc chyba można to zrobić nie mając karty, tylko trzeba się zdzwonić i przekazać kod.
      Zawsze można potem numer przerejestrować na dziecko.
      • korolla-x Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 18:57
        Niech syn spisze te numery z karty, te malutkie, poda Ci przez telefon, Ty idziesz na pocztę dajmy na to, podajesz na kartce owe numery, swój dowód osobisty i numer telefonu i tyle. MOja pani z poczty nie chciała mojej karty, tylko żeby jej numery podać. Potwierdzenie rejestracji przyszlo sms -em. Play jako bonus dodał mi 200 zł(Tak!), do wygadania do końca lutego. Gadam więc, ile wlezie.
    • fandorina Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 19:11
      Ja wczoraj zarejestrowałam numer na poczcie - wymagany był tylko dowód osobisty i numer. Przyszedł sms potwierdzający rejestrację. Niby wszystko ok ale dziś przyszedł sms informujący że w czwarek mój telefon przestanie działać . Nie wiecie gdzie można zadzownić żeby to wyjaśnić? jechać do punktu Orange średnio mi się chce.
    • slonko1335 Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 20:07
      A nie masz na abonament w tej samej sieci? bo wtedy mozna na siebie zarejestrowac wysyłając smsem numer tylko i tyle.
      • slonko1335 Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 20:19
        nie musi być abonament moze byc inny zareejstrowany numer z tej samej sieci
    • mamolka1 Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 20:17
      Rejestriwałam chwilę temu... W kiosku ( kolporter, inmedio itp. - sprawdż ) . Wyglądało to tak - dowód, nr tel - na ten nr, przychodził SMS z kodem który musiałam podać . Idź do znajomego kiosku , miej syna na linii , jak SMS przyjdzie niech ci go odczyta/prześle ...Podasz i po sprawie ... Albo na stronie operatora sprawdź, bo drugi nr z tej samej sieci po rejestracji pierwszego zrobiłam przez internet
    • andaba Zaraz, zaraz, piszecie o poczcie... 30.01.17, 20:21
      Można zarejestrować na poczcie?
      Nawet takiej na wsi?
      Nie trzeba w salonie play?

• mamolka1 Re: Zaraz, zaraz, piszecie o poczcie... 30.01.17, 20:26
        Można na poczcie - nawet na wsi pocztą jakiś tam komputer ma 😉
      • znowu.to.samo Re: Zaraz, zaraz, piszecie o poczcie... 30.01.17, 20:34
        Mój mąż wszystko zrobił przez internet. W Orange.
        A tak odchodząc trochę od tematu to przez to rejestrowanie robią sie krzaki i ludzie miewają teraz problem z dodzwnieniem sie na polskie komórki. Jedna znajoma dzwoniła do Pl i dodzwoniła sie do kogoś zupełnie obcego zamiast do taty uncertain Mąż dzwonił do kolegi w Pl i obaj słyszeli w tle jakieś osoby trzecie uncertain hmmmm hmmmm uncertain
        Hmmm
        • rorzrzutny Re: Zaraz, zaraz, piszecie o poczcie... 30.01.17, 21:32
          znowu.to.samo napisała:

> Mąż dzwonił do kolegi w Pl i obaj słyszeli w tle jakieś osoby trzecie uncertain hmmmm
          > hmmmm uncertain
          > Hmmm

Hmmm... rozmowa kontrolowana?... suspicious
        • kk345 Re: Zaraz, zaraz, piszecie o poczcie... 30.01.17, 21:52
          >A tak odchodząc trochę od tematu to przez to rejestrowanie robią sie krzaki i ludzie miewają teraz problem z dodzwnieniem sie na polskie komórki. Jedna znajoma dzwoniła do Pl i dodzwoniła sie do kogoś zupełnie obcego zamiast do taty uncertain Mąż dzwonił do kolegi w Pl i obaj słyszeli w tle jakieś osoby trzecie uncertain hmmmm hmmmm uncertain

A skąd pomysł, ze to ma związek z rejestracja kart?
          • znowu.to.samo Re: Zaraz, zaraz, piszecie o poczcie... 01.02.17, 18:52
            sporo ludzi na fejsie w polskich grupach pisze, że nagle mają teraz problemy z dodzwonieniem się do bliskich w polsce. Doszli do wniosku że to pewnie przez to
            A znając PiS, ich coraz to nowe pomysły to hmmmm, wnioski nasuwają sie same..
    • andaba Załatwione, dziękuję za konsultację :) 30.01.17, 20:54
      Zadzwoniłam (biorąc męża z zaskoczenia, bo sam by w życiu nie zadzwonił) i dało się załatwić telefonicznie, tyle, że telefon jest na męża. Trudno, będą musieli przeżyć, jeden i drugi. Synowi wszystko jedno, a mężowi chyba też, skoro i tak wszystkie inne są na niego w abonamencie.

Jeszcze raz dziękuję.
    • angeika89 Re: Rejestracja telefonu 30.01.17, 23:06
      To prawda, że do 1-go lutego jest termin.
      Ja swój rejestrowałam na poczcie, dając dowód osobisty i podając nr telefonu(karty sim nie musiałam dawać).
      Przez internet też można rejestrować. Możesz na siebie, ale skoro syn pełnoletni to niech szuka cywilizacji i sam to ogarnie.
      • mamana Re: Rejestracja telefonu 31.01.17, 10:29
        Jak ktoś ma konto w ING (ja) bądź w Millenium, to przez zakładkę Rejestracja telefonu. Bank wysyła dane do operatora sam. Operacja na 3 sekundy. Szkoda, że nie przez ePuap, tu nie pomyśleli. Dziś jeszcze można. Można jeszcze przelewem autoryzacyjnym do lajtmobile, z dowolnego konta. Chyba warto w plusie, bo 500 stów na gadanie (jak wszędzie na miesiąc) i rok ważności konta.
    • joann_80 Re: Rejestracja telefonu 31.01.17, 13:47
      Nie kumam. Było 7 miesięcy od momentu wejścia ustawy antyterrorystycznej i pierwszych komunikatów o konieczności rejestracji. Miliony reklam w tv . Plakaty, reklamy w radio, na stronach internetowych.
      Siedem miesięcy, a Ty się pytasz 30 stycznia o to czy aby na pewno 1 lutego wyłączą niezarejestrowane numery i gdzie zarejestrować??? Twój syn jest pelnoletni i skoro sam do tej pory o to nie zadbał to straci kasę. Nie pojmuję dlaczego teraz Ty masz kombinować i rejestrować jego kartę. Masakra.
      • ludborka Re: Rejestracja telefonu 31.01.17, 21:49
        Też tego nie ogarnęłam.
        • muchy_w_nosie Re: Rejestracja telefonu 01.02.17, 20:57
          A ja ogarniam, dzisiaj mi przywiózł kurier dokumenty i podpisałam. Zawsze,zostaje poczta albo można jutro kupić nową kartę, mi się nie chciało od nowa robić synchronizacji i wgrywać gry na syna telefon i z 4 dni temu przez internet zamowilam dokumenty.
          • ludborka Re: Rejestracja telefonu 02.02.17, 23:51
            I te gry rozumiem wgrywać musiałabyś swojemu pełnoletniemu synowi? Bo o takim tu mowa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka