Dodaj do ulubionych

głupie nocne pytanie paraliż senny

03.02.17, 23:34
Dopada was czasem gdy śpicie taki paraliż przysenny. Tak się chyba to zwie.
Wiecie budzi się świadomość a tu nie jesteście w stanie się ruszyć ani wydobyć głosu. Próbujecie krzyczeć ale nie dajecie rady. Próbujecie się poruszyć ale nie możecie drgnąć nawet palcem. Jesteście trochę we śnie, trochę na jawie.
Czytałam, że to częsta przypadłość i nie jest nienormalnie wiec ciekawi mnie czy macie tak.
Obserwuj wątek
    • lady_mary Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 03.02.17, 23:48
      Mam tak, jak jestem przemęczona. Nie znoszę tego uczucia, mam też wtedy uczucie spadania i duszenia się. Okropność.
      • tajemnicza.a.m Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 00:02
        O tak jeszcze duszenie. Czasem mój mózg wytwarza jakąś postać która mnie dusi. Kosmos.
        Ostatni doszło inne wrażenie cielesne tongue_out ktoś ściskał mi głowę, coraz mocniej i mocniej, że myślałam, że mi czaszka pęknie. Ból był przeogromny a ja nie mogłam się ruszyć. Jedyny plus taki, ze wiedziałam co to i po prostu czekałam sobie aż minie.
        • magic.marker Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 00:09
          Chyba, że masz shadow persony w domu uncertain
    • andaba Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 03.02.17, 23:52
      Miałam jak chodziłam do szkoły.
      Nie wiedziałam co to, było to dość przerażające.
      Potem przeszło, myślałam, że to może sen był? Dopiero na forum się dowiedziałam, że coś takiego faktycznie istnieje i jednak mi się nie śniło. Jedna z tajemnic została wyjaśniona smile
    • mid.week Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 03.02.17, 23:53
      Pierwsze słyszę, na szczęście nigdy tak nie miałam. Brzmi paskudnie.
    • redheadfreaq Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 03.02.17, 23:54
      Zdarza się. Pierwszy raz było absolutnie przerażające, potem dowiedziałam się, co to i przerażać mnie przestało.

Ciekawym fenomenem który zauważyłam u siebie jest coś nazywane "exploding head syndrome" - gdy już-już zasypiam, mój mózg generuje wrażenie huku. Niekoniecznie eksplozji, w moim przypadku wydaje mi się, że upadło coś ciężkiego. Dość zabawne, o ile oczywiście wie się, że coś takiego może wystąpić.
      • kira02 Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 02:13
        Mi sie kiedys snilo, ze ekspres do kawy spadl z wielkim hukiem ze schodow.Od tego halasu obudzilam sie smile
        • kropka_kom Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 15:41
          Swego czasu wybudzał mnie jakiś dzwięk ktorego nie było np.że dzwoni tel.stacjonarny. Często się to powtarzało.
    • magic.marker Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 03.02.17, 23:54
      Zdarza mi się czasem ale przy zasypianiu. Jak jestem mega padnieta to mózg tak szybko przechodzi w program snu, że oczy nie zdążyły się zamknąć. Przyzwyczaiłam się.
      • manala Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 00:02
        Ale to raczej nie paraliż senny bo ten zdarza się jak się budzisz ale mózg nie do końca nadąża z tym budzeniem się ; )
        • magic.marker Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 00:10
          to mam zasypialny smile
          • lady_mary Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 00:15
            Ja tez mam przy zasypianiu krótko po zaśnięciu. Przy budzeniu się nigdy. Przy budzeniu się czasem mam odwrotnie - jak ktoś mnie nagle obudzi, to ciało już działa, mogę otworzyć oczy, usiąść - a mózg jeszcze śpi i widzę, że ktoś do.mnie mówi, ale.nie rozumiem słów.
    • manala Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 00:01
      Miewałam kiedyś - teraz od dawna już nie.
    • kkalipso Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 00:41
      To Zmora Nocna do Ciebie przychodzi...
      Mnie zawsze taką straszyli albo z siorami siebie nawzajem straszyłyśmy tongue_out
      Zdarzyło mi się ze dwa razy w życiu i do tej pory pamiętam, okropne uczucie.
      • kira02 Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 02:14
        Dusiolek!
    • whitney85 Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 00:49
      Przeżyłam dwa razy, nie zapomnę tego lęku nigdy. Miałam wrażenie, że to jakaś siła nadprzyrodzona mnie przytłacza i przytrzymuje. Mam nadzieję, że już mi się to więcej nie przytrafi.
      • whitney85 Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 00:52
        I właśnie jak ktoś wyżej wspomniał, wrażenie że ktoś cię dusi.
    • ga-ti Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 00:53
      Nie miałam. I będę się bała zasnąć, a sama dziś jestem (z dziećmi znaczy) wink
      Raczej gdy zasypiam to mam jakieś majaki senne i nie wiem, czy już śpię, czy jeszcze nie. Ale to lajtowo wink
      • ala_bama1 Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 07:05
        Miałam tak kilka razy i za każdym razem miałam wrazenie że UMIERAM i było to straszne. Czekałam tylko kiedy się obudzę. (jeżeli w ogóle) Myślałam że tylko ja tak mam, a tu proszę...
    • ania.rene Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 07:51
      Też to mam sporadycznie
    • misoune Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 15:02
      Miałam z 10 razy w życiu, jako nastolatka, młoda kobieta, ostatni raz jako 32-latka, czyli 10 lat temu.
      Dopiero jakieś 5 lat temu przeczytałam o tym w czymś na kształt wiedzy i życia i dowiedziałam się, że to naukowo opisane zjawisko.
      Nie znam nikogo w realu, kto to miał.
      Ale ja mam wiele takich przypadłości, np. tę zdolność widzenia kształtów liter, kolorów słów itd
      • aqua48 Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 15:32
        Nigdy czegoś takiego nie miałam, ale ja dbam o kręgosłup i od dawna nie jadam tłusto, a przede wszystkim unikam kolacji..
      • aqua48 Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 15:34
        misoune napisał(a):

> mam wiele takich przypadłości, np. tę zdolność widzenia kształtów liter,

To widzieć kształt litery jest jakąś przypadłością?
        • premeda Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 22:36
          Pewnie o synestezję chodzi 😁 zjawisko znane i opisane
          • misoune Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 23:32
            Tak synestezja.
            Zjawisko znane i opisane i szacowane dla max 5% populacji, zatem nie jest powszechne
            Tak samo jak paraliż przysenny ...
    • kropka_kom Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 15:36
      Ostatnio nie ale kiedyś często.
      • kropka_kom Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 15:39
        No i ja przy zasypianiu tylko i wyłącznie.
    • charlielatka Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 15:50
      Miałam tak z raz, głupie uczucie
    • konsta-is-me Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 15:53
      Dopada czasami.
      Zawsze śni mi się wtedy koszmar.
      Raz podświadomie wiedziałam że śpię i postanowiłam się obudzić.
      Nie mogłam się poruszyć i utrzymać powiek otwartych, a wiedzialam ze jesli nie otworze oczu, to znowu zasne.
      W końcu, po licznych próbach się udalo
      Nigdy wiecej ten sam koszmar (wczesniej sie powtarza) mi sie nie przysnil.
      • alpepe Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 21:57
        nie, to to coś innego. Takie coś to mi się też zdarza, ale porażenie przysenne to raczej ja uczucie bycia poza ciałem.
    • shige Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 15:53
      >Czytałam, że to częsta przypadłość i nie jest nienormalnie wiec ciekawi mnie czy macie tak.

Częsta przypadłość ale u osób z zaburzeniami snu, bardzo przemęczonych, zestresowanych. Poza tym pojawia u osób chorych psychicznie (wtedy zdarza się regularnie) lub jest pierwszym objawem narkolepsji lub padaczki, więc jeśli występuje zbyt często należy skonsultować się z neurologiem.
    • bella_roza Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 16:05
      nie mam tak. ale zdarza mi się orgazm w czasie snu, macie tak? ciekawa jestem czy to widać z zewnątrz.
    • fil.lo Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 17:57
      O rany, brzmi strasznie. Nigdy nie miałam.
    • ruscello Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 18:30
      Miałam raz. Na szczęście wcześniej o tym słyszałam. Ale i tak w pierwszej chwili miałam wrażenie, że jakiś duch/demon chce mnie udusić wink
    • aagnes Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 20:46
      Miałam dwa razy, i zastanawiam sie do dzis czy to byl sen czy nie? dalabym sobie reke uciąć, że juz byłam obudzona, ale zupelnie nic nie moglam normalnego zrobic, wiec moze to sen, ze spie i nie moge sie obudzic?? to faktycznie koszmarne uczucie.
    • salix.s Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 21:08
      Miałam bardzo często jako nastolatka. Uczucie duszenia, paraliż ze strachu, niemożność wydania z siebie głosu. Do tego, jakby mało było tych atrakcji, widziałam postać kobiety w szlafroku siadającą w nogach łóżka i ściskającą moje stopy. Bardzo niefajne to było, do tego stopnia, że byłam z tym u lekarza. Wytłumaczył, że to właśnie paraliż senny, nawet coś lekko nasennego czy rozluzniajacego dostałam, już nie pamiętam co.
      Co ciekawe, przeszło jak ręką odjąl, jak się wyprowadziłam. Nie powtórzyło się już nigdy, nawet razu.
    • aaa-aaa-pl Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 21:50
      A ja jako dziecko potrafiam, w czasie snu, wyjść z ciała.Pamiętam to doskonale.Zasypiając udawałam ( w myślach) ,że huśtam się i...siup! Fruwałam sobie gdzieś na zewnątrz-bardzo przyjemne to było !Pamiętam też myśl, że nie mogę wyjść przez okno ( piętro ), ponieważ jeśli lunatykuję ( też mi się to zdażało ) to mogę się zabić.Doświadczył ktoś czegoś takiego ?
      • konsta-is-me Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 05.02.17, 00:34
        Nie,ale podobno w dziecinstwie wielu osobom snilo sie ze lataja.
        Mi tez (ale z cialemwink )
    • alpepe Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 21:55
      Miewałam, całe szczęście, to było dwadzieścia lat temu.
    • jematkajakichmalo Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 22:03
      Na szczescie nic takiego mi sie nie przydarzylo, ale bardzo sie tego boje.
      Slyszalam natomiast, ze sa ludzie, ktorzy specjalnie (przed zasniciem) wprowadzaja sie w ten stan, okropienstwo...
      • monia.i Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 22:25
        Niezbyt często, ale tak, miewam coś takiego. Zabawne, bo właśnie dzisiejszej nocy się trafiło. Żadnego duszenia przy okazji nie odczuwam, po prostu budzę się, ale nie do końca, leżę i mam wrażenie totalnej niemocy. Chciałabym się przewrócić na drugi bok, ale za chceniem ruch nie idzie..Jako że wrażenie obce nie jest, wiem, że jestem w półśnie, i wiem, że jakimś takim ogromnym wysiłkiem dam radę w końcu się ruszyć, więc paniki nie ma - ale uczucie paskudne. Trochę jak z niemożnością wydania krzyku we śnie, zawsze wychodzi jakiś cienki pisk wink
    • barbibarbi Re: głupie nocne pytanie paraliż senny 04.02.17, 23:11
      Miałam raz z rok temu. Miałam wrażenie, ktoś na mnie siedzi, albo że mam ciężki kamień na piersi, który mnie przydusza, nie mogłam się ruszyć ani wydać głosu. Dosyć straszne, ale szybko się obudziłam. Nawet o tym zapomniałam, ale ten wątek mi przypomniał.

Parę razy słyszałam podobne opowieści od znajomych, więc to dosyć powszechne.

Ja mam za to sny cykliczne, tzn jak w serialu, śni mi się ciąg dalszy snu, który kiedyś miałam. A takich seriali mam w zapasie kilka, raz jeden mi się przyśni, innym razem kontynuacja innego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka