11.02.17, 19:30
Wy się znacie. Czy podniesione Ob od paru lat w granicach 20-35 przy CRP w normie to coś złego. Trochę badań porobionych. Hematolog zaliczony i niby ok ale ten parametr ciagle nie taki. To nie moje wyniki ale z tego co wiem czynnik reumatoidalny podwyzszony i cholesterol.
Obserwuj wątek
    • tol8 Re: Pyt. o OB 11.02.17, 19:59
      Mam OB koło 50, od ponad roku. Byłam badana przez kilkudziesięciu lekarzy, każdy mówi że teraz odchodzi się od oceny na podstawie tego parametru, bardziej miarodajne jest crp właśnie.
      A OB może być od próchnicy nawet, stąd praktycznie nikt się nim nie przejmuje. Trzycyfrowe, przy innych objawach wskazuje na chłoniaka.
      • memphis90 Re: Pyt. o OB 12.02.17, 18:29
        CRP jest markerem ostrego stanu zapalnego, zmienia się b. dynamicznie i nie sprawdza się przy ocenie chorób przewlekłych, np. reumatycznych. Reumatolodzy zaś twierdzą, że nie ma czegoś takiego jak idiopatycznie podwyższone OB, a tym bardziej, że "nikt się nim nie przejmuje". Przejmować się właśnie trzeba.
    • korag100 Re: Pyt. o OB 11.02.17, 20:23
      Podwyższone OB może mieć wiele przyczyn i nie zawsze oznacza chorobę, choć zwykle świadczy o toczącym się w organizmie stanie zapalnym. U zdrowej kobiety poniżej 50. roku życia OB nie powinno przekraczać 12 mm/godz. U starszych może wynosić 20–30 mm/godz

• kadfael Re: Pyt. o OB 11.02.17, 20:26
      Np. przy podwyższonym poziomie cholesterolu może być wyższe OB
    • sanrio Re: Pyt. o OB 11.02.17, 21:32
      Ob może być podwyższone przy chorobach autoimmunologicznych, do których reumatyzm jak najbardziej należy
    • tereska.z.bombaju Re: Pyt. o OB 12.02.17, 08:24
      Od kilku lat moje ob wynosi 47-52
      Mam zespół sjogrena i to prawdopodobnie od tego bo pozostałe badania w normie
      • aqua48 Re: Pyt. o OB 12.02.17, 11:39
        Dentysta? Kiedy byłaś ostatni raz?
    • ania.rene Re: Pyt. o OB 12.02.17, 11:43
      Ważniejsze jest OB czy CRP?
      • memphis90 Re: Pyt. o OB 12.02.17, 18:32
        To jakbyś pytała, czy ważniejsza jesty morfologia czy lipidogram. Zależy, jakich informacji poszukujesz wykonując takie badanie. CRP odzwierciedla stany ostre lub zaostrzenia chorób przewlekłych. OB mówi o parametrach hematologicznych oraz stanach zapalnych przewlekłych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka