agnieszka77_11 14.02.17, 22:59 fakty.interia.pl/autor/michal-michalak/news-6-godzinny-dzien-pracy-pomysl-z-kosmosu-niepowazne,nId,2352456 Czy jesteśmy najbardziej zapracowanym narodem w UE, bo to że mało się u nas zarabia to chyba wszyscy wiemy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nightdream Re: 6h dzień pracy 15.02.17, 00:33 Marzy mi się 6h dzień pracy, dzięki temu można zachować idealna równowagę między praca a domem, na spokojnie odebrać dzieci, coś załatwić i mieć czas na odpoczynek. Po pierwszej ciąży pracowałam przez chwilę na pół etatu i szczerze - przez te 4h zrobiłam czasem więcej niż wcześniej przez 8h. Nie siedziałam na kawie, nie zajmowałam się głupotami tylko robiłam ci miałam do zrobienia i wychodziłam. Byłam wydajna a jednocześnie miałam dużo czasu dla siebie i rodziny. Teraz też planuje zmniejszyć etat po powrocie z drugiego macierzyńskiego, myślałam właśnie żeby pogadać z szefem i pracować na 3/4 ale nie wiem czy się zgodzą... Inna kwestia że dostanę wtedy 3/4 pensji i to już nie jest takie kolorowe. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: 6h dzień pracy 15.02.17, 07:04 Ja pracuje 6 h. Jest to troche wiecej niz 3/4 etatu, bo caly wynosi 35h. Moglabym pracowac caly etat ale sie nie oplaca. Im wiecej zarobkow brutto tym wiecej podatku sie placi. Netto zostaloby jakies 300euro wiecej ( Niemcy) Uwazam ze to swietna opcja, zwlaszcza jak w domu sa male dzieci jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: 6h dzień pracy 15.02.17, 10:03 6h to zdecydowanie najlepszy system pracy, aby zachować równowagę między pracą a domem. Niestety nie w każdej firmie możliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: 6h dzień pracy 15.02.17, 17:34 Według mnie idealny to 12 godzin. Multum wolnego sie ma. I tak chciałabym niedługo pracowac. Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: 6h dzień pracy 15.02.17, 07:25 Ja tez , na własną prośbę, pracuję 6h i bardzo sobie chwalę. Jest właśnie zachowana równowaga między pracą, a życiem rodzinnym. Inna sprawa, to pieniądze i rozumiem, że nie każdy może sobie na taki system pozwolić, ale uważam, że powinno się umożliwiać ludziom pracowac w mniejszym wymiarze czasu. Jakiś kraj skandynawski chce to chyba wprowadzić? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 6h dzień pracy 15.02.17, 07:42 U mnie w zawodzie mam szczęście, że znalazłam pracę po 8h dziennie. Bardzo dużo korpo zatrudnia w systemie 8,5h lub 9h (w tym obowiązkowa przerwa na lunch). Plus nadgodziny, bo jak już się znalazło pracownika to się go eksploruje do granic możliwości. W mojej poprzedniej pracy mnie jako matkę "oszczedzano" i miałam wypracowane mało nadgodzin (powiedzmy, że średnio raz w tygodniu musiałam zostać do 19), ale moi koledzy to z samych nadgodzin mieli 1,5 miesiąca dodatkowego urlopu. W polskich warunkach średnio widzę ten 6h dzień pracy. Może w małych firmach, gdzie faktycznie jest pracy na 6h dziennie. Poza tym każdy szuka dyspozycyjnego pracownika, który wyrobi minimum te 8h dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.stefa Re: 6h dzień pracy 15.02.17, 08:11 W korpo, w której pracowałam, obowiązywała niepisana zasada, że ludzi ma być jak najmniej - tym, którzy są, dać dobre pieniądze (na tyle dobre, żeby nie mieli śmiałości upomnieć się o płatne nadgodziny) i niech zapieprzają po 12 h dziennie, bo tak jest per saldo taniej. Oczywiście cały plan się wywala z hukiem, jak w pięcioosobowym dziale jedna osoba rzuca wypowiedzeniem, a druga idzie na zwolnienie, no ale kto z menedżerów by myślał aż tak perspektywicznie, przecież oni są nie od tego. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: 6h dzień pracy 15.02.17, 10:01 Niestety to problem wielu. Teoretycznie praca 8h, a w praktyce tyle, że w 12h ciężko się zamknąć (tak w niektórych firmach i w niektórych działach jest). Trzeba stanąć na rzęsach, zrezygnować z lunchu, kawy, aby wyjść w miarę normalnie. A ile osób zabiera pracę do domu i odpowiada po 20 na służbowe maile. Odpowiedz Link Zgłoś
pole_koniczyny Re: 6h dzień pracy 15.02.17, 21:51 >Teoretycznie praca 8h, a w praktyce tyle, że w 12h ciężko się zamknąć (tak w niektórych firmach i w niektórych działach >jest). Dokładnie... w kontrakcie 9 godzin z obowiązkową przerwą na lunch, w praktyce 11h i lunch pospiesznie zjadany przy biurku. I oczywiście o nadgodzinach nie ma mowy, nadgodziny to może mieć robotnik w fabryce - my mamy elastyczny czas pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 6h dzień pracy 16.02.17, 08:49 Dlatego uważam, że po pozamiataniu śmieciówek rząd powinien się zabrać za darmowe nadgodziny. Pracodawcy tradycyjnie będą jęczeć, ale przepracowanie Polaków staje się poważnym problemem. Wypalenie zawodowe, depresje, zawały serca, udary - takie są konsekwencje przepracowania i koszty, które ponosi całe społeczeństwo. Zwolnienia lekarskie, leczenie, w tym hospitalizacja, refundacja leków, rehabilitacja. Odoszę wrażenie, że w Polsce to jest temat tabu, bo przyjęło się myślenie, że Polak to leń, a w pracy pije kawki i herbatki dlatego musi siedzieć po godzinach. Odpowiedz Link Zgłoś
vaikiria Re: 6h dzień pracy 16.02.17, 08:59 Bo część ludzi naprawdę tak właśnie działa. Mam w pracy tak, że jak się ogarnę ze wszystkimi zadaniami to mogę spadać do domu. Fakt, czasem i tak trzeba siedzieć i 12 godzin, ale sporadycznie. Często zwijam się po sześciu godzinach intensywnej pracy. A niektorzy w tym czasie dwa razy na godzinę na fajeczke, potem poplotkowac, potem przejść się po kawę i siedzą 10 godzin w efekcie, tacy są straaaasznie zapracowani. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 6h dzień pracy 16.02.17, 09:15 o właśnie, kiedyś słyszałam o firmie, która zaczęła mocno kontrolować czas pracy - czyli każde wyjście na fajka na lunch, na miasto było liczone. Mogłaś do kibla iść na 5-10 minut - ale tam nie dało się palić, bo wszędzie czujniki dymu. Były dwie palarnie otwierane kartami magnetycznymi - rejestrującymi przyjście do pracy. Po dwóch miesiącach okazało się, że byli tacy co przepieprzali 3h dziennie a potem się nie wyrabiali z robotą i robili nadgodziny. Największych bumelantów zwolniono, reszta dostała więcej roboty ( bo jak widać czas mieli ). Nadgodziny były robione tylko za zgodą szefa. Wprowadzono im godzinę bezpłatną na lunch, papierosa itd ( nie trzeba było wykorzystywać od razu tylko można było dzielić na kilka przerw dziennie. I stał się cud. Wszyscy zaczęli pracować normalnie, nadgodziny zniknęły, a praca była zrobiona. A i zlikwidowano takie pokoje socjalne gdzie stały czajniki, kawa herbata. Każdy dział dostał swoje dwa czajniki, jakieś miejsce znaleźli i kawę/herbatę pito przy biurkach. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: 6h dzień pracy 16.02.17, 09:38 >Pracodawcy tradycyjnie będą jęczeć, ale przepracowanie Polaków staje się poważnym problemem. Tylko dlatego, że zgadzasz się ze mną w kwestii tzw. uchodźców nie napiszę ostrzej. Wiesz kto jest najbardziej przepracowaną grupą i kto (w Polsce) pracuje najdłużej ciasteczko bezglutenowe jego MAĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: 6h dzień pracy 16.02.17, 12:26 Myślę, że coraz więcej firm płaci nadgodziny. Moja od dawna płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: 6h dzień pracy 15.02.17, 07:51 Pracowałam 6 godzin na etacie, mam zawód gdzie płacą za wykonaną pracę, a nie za godziny w pracy, więc na zarobku nie traciłam, i powiem szczerze z perspektywy czasu, że to bardzo dobry czas pracy. Niby 8 godzin tylko 2 godziny więcej, ale jak wychodziłam z pracy o 14 to było zupełnie inaczej niż o 16-tej, miałam wrażenie całkiem sporej ilość wolnego czasu, często wracałam do domu spacerem przez parki, taki relaks, nie musiałam się spieszyć. Dobrze wspominam, ale sądzę, że dla większości to mało realne. Odpowiedz Link Zgłoś
vaikiria Re: 6h dzień pracy 16.02.17, 09:42 Bardzo dobrze wspominam pracę w godzinach 5-12. To był formalnie ośmiogodzinny dzień pracy, ale pierwsza godzina przypadała na czas nocny, czyli była liczona podwójnie, dlatego pracowalo się 7 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: 6h dzień pracy 15.02.17, 07:56 ja tez pracuję 6h ale zarabiam jak za 8 Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: 6h dzień pracy 15.02.17, 08:05 Ależ w PL są 6h dni pracy, są nawet 5h, tylko że są ukryte Łażenie, pogaduchy, ukradkowe załatwianie spraw prywatnych a nawet serfowanie w necie, aż do tępego gapienia się w ścianę/biurko i udawanie, że się pracuje. Niestety lepiej by było, gdyby wszyscy na prawdę pracowali i sobie poszli po 6 h Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: 6h dzień pracy 15.02.17, 11:04 Dokładnie. Wystarczy spojrzeć w jakich godzinach nicki, które twierdzą, że pracują są na tym forum. Do tego przerwa na kawkę, na plotki z koleżanką, telefony prywatne, wyjścia na papieroska. Ale oczywiście pracodawca powinien im płacić więcej, sam obija się na Seszelach. Odpowiedz Link Zgłoś
vaikiria Re: 6h dzień pracy 15.02.17, 11:14 A myślisz, że każdy pracuje w fabryce, odbija kartę o 8 i już? Pierwszą częśc mojej pracy wykonałam dziś w godzinach 5-8:30 mniej więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
vaikiria Re: 6h dzień pracy 15.02.17, 11:15 Dlatego tak cenię moją pracę: dupogodziny są naprawdę rzadkością, jestem rozliczana za efekty, a teraz pracuję z domu i też jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: 6h dzień pracy 15.02.17, 11:18 Tak powinno być, bo większość ludzi załatwia swoją robotę w 4-6 godzin a przez resztę dnia opieprza się i wymyśla głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
mildenhurst Re: 6h dzień pracy 15.02.17, 18:30 Chyba tylko w budżetówce. Z ręką na sercu nie znam nikogo kto obija się w pracy, już nie na niskopłacalnym stanowisku.Polska żeby nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
zla.m Re: 6h dzień pracy 15.02.17, 18:43 Akurat, właśnie kadra zarządzająca (faceci, dzieciaci zwykle, żona, niania i gosposia do ogarniania) mnóstwo czasu traci na spotkania, rozmowy, dyskusje. Przelewają z pustego w próżne, pogadają, pogadają i... dochodzą do wniosku, że trzeba się spotkać jeszcze raz, w zmienionym składzie. Owszem, niektóre rzeczy omówić trzeba, niektóre spotkania są potrzebne, ale nie oszukujmy się. 3-godzinnę spotkanie, 8 osób, jeden się spóźnia, reszta czeka - pół godziny opowiadają sobie anegdotki... A potem: nadgodziny, ja pracuję po nocach, ple ple ple... Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: 6h dzień pracy 15.02.17, 19:58 Kadra zarządzająca ma nienormowany czas pracy, i na co dzień się opieprza a jak coś się dzieje, to nie ma, że niedziela. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: 6h dzień pracy 15.02.17, 19:55 Swego czasu pracowałam w dużej, prywatnej firmie, dla każdego w naszym dziale, przez większość roku, było roboty na 4 godziny dziennie, wprawdzie nie było problemu z urlopami, wolnym, itd. Ale wolałabym dwa razy w roku zostać na 2 godziny dłużej przez tydzień, niż przez cały rok zastanawiać się, co robić z dodatkowym czasem... Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 6h dzień pracy 15.02.17, 21:57 Pracowałam swego czasu w banku. Prawdziwej pracy, było na 4-5 dni w miesiącu ( jak schodziły odsetki ). Wtedy teoretycznie zwijałyśmy się jak w ukropie, a o 13 blady strach padał - bo waluty mają zejść do 13,30 a system zapchany, albo za mało czasu. Tylko że czasu nie było za mało, ale większości przeciekał przez palce. Ja mam tak, że wolę zrobić szybciej swoje a potem mieć luz. A tam dziewczyny rano śniadanie, kawka, potem coś zrobiły, papieros i o 13 panika. W tamtej pracy nauczyłam się nie być nadgorliwą. Czyli nie wychylać się, że wszystko swoje zrobiłam - bo natychmiast miało się podrzuconą cudzą robotę. Oczywiście osobom, które miały jej bardzo dużo pomagało się samemu - bo one zwijały się od rana. Ale tym co miały czas na kawki, herbatki, papieroski - nie. W inne dni pracy na 1-2h dziennie, a wysiedzieć trzeba było 8h. I tak sobie wywalczyłam przychodzenie na 8 rano ( cisza, spokój, system nie działał - bo informatycy przychodzili na 9 ) i wychodzenie o 16 ( rezygnowałam z przerwy na lunch ). Koszmarne to było - siedzenie bo trzeba a nie dlatego że jest robota. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: 6h dzień pracy 16.02.17, 19:41 oczywiście, że w budżetówce! bokiem mi już wychodzi i patrzeć nie mogę na budżetówkę Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: 6h dzień pracy 15.02.17, 21:49 To byłoby dobre - mam nadzieję, że kiedyś dojdzie do 4h tygodnia pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: 6h dzień pracy 16.02.17, 09:40 Pracoholik. Całkowicie wystarczyłoby 1,5 h. Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: 6h dzień pracy 15.02.17, 22:26 Tymczasowo pracuję 6 godzin. Dla mnie to rewelacja, idealne dla matek. Dodatkowo wykonuję tyle roboty co koleżanki przez 8 godzin (mamy statystyki). Możliwe że wydłużenie czasu pracy powoduje spadek efektywności. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: 6h dzień pracy 16.02.17, 20:06 Też pracowałam przez pewien czas 6 h i miałam takie same wyniki jak pracujący po 8 h. Odpowiedz Link Zgłoś