Dodaj do ulubionych

Polećcie książki

15.02.17, 13:00
Szukam książek o polskich dzieciach/rodzinach na Syberii i ich losach późniejszych.
Przeczytałam
"Tułacze dzieci" Ordonki,
"Ojciec 1000 sierot" o Franciszku Plucie
"Druga Ojczyzna" Anuradha Bhattacharjee
"Polskie sieroty z Tengeru"
zamówiłam "Siostry"

znacie coś jeszcze w podobnej tematyce?
Obserwuj wątek
    • grrrrw Re: Polećcie książki 15.02.17, 13:01
      "Wspomnienia z kazachstanu', "Zapiski z lat grozy".
      • arwena_11 Re: Polećcie książki 15.02.17, 13:23
        dzięki, wieczorem poszukam i sobie zamówię.
        • grrrrw Re: Polećcie książki 15.02.17, 15:31
          tezeusz.pl/231743,anczarski-jozef-kronikarskie-zapisy-z-lat-cierpien-i-grozy-w-malopolsce-wschodniej-1939-1946.html
          www.empik.com/wspomnienia-z-kazachstanu-bukowinski-wladyslaw,p1122853279,ksiazka-p
          • grrrrw Re: Polećcie książki 15.02.17, 15:32
            wirtualnapolonia.com/2015/06/20/wiktoria-zukiewicz-dziwota-danina-pamieci-wspomnieniowa-ksiazka/
    • agua_de_coco Re: Polećcie książki 15.02.17, 13:37
      A zobacz na "Zielona sukienka. Przez Rosję i Kazachstan śladami rodzinnej historii" - może Cię zainteresuje, mnie się bardzo podobała.
      Nie czytałam, ale z tej tematyki kojarzy mi się jeszcze "Orzeł niezłomny. Polska i Polacy podczas II wojny światowej" i "Kromka chleba".
    • imogen0 Re: Polećcie książki 15.02.17, 13:41
      ,,Kiedy Bóg odwrócił wzrok" W.Adamczyk,rodzinna tułaczka widziana oczami kilkuletniego chłopca.
      • arwena_11 Re: Polećcie książki 15.02.17, 19:47
        O dzięki, mój wujek miał kilka lat jak z matką i babcią wylądował w Kazachstanie. Nie chce opowiadać o tamtych czasach. Nie wiem czy wyparł z pamięci czy nie pamięta. Pamietam opowieści jego matki, że gotowali zupę z kory i że jej matka oddała życie aby wnuk mógł przeżyć. Oddawała mu swoje racje żywnościowe, bo małemu i nie pracującemu dziecku nie przysługiwały.
    • anetapzn Re: Polećcie książki 15.02.17, 14:31
      Sprawdź- Kromka chleba, teraz w Rebisie się ukazało.
      • raczek47 Re: Polećcie książki 15.02.17, 14:33
        Wspomnienia Oli Watowej,żony przedwojennego poety Aleksandra Wata.Tylko nie pamiętam tytułu
      • anetapzn Re: Polećcie książki 15.02.17, 14:33
        Ocalić od zapomnienia. Wspomnienia sybiraków, wstęp i wybór Bronisław Zgoła,
        Anna Hejczyk, Sybiracy pod Kilimandżaro. Tengeru. Polskie osiedle w Afryce Wschodniej we wspomnieniach jego mieszkańców, Rzeszów–Kraków 2013
    • mozambique Re: Polećcie książki 15.02.17, 14:34
      a tak z ciekawości =- robisz specjalistyczny resercz czy lubisz czytać o tragedii dzieci ?
      to nie jest pytanie złośliwe - pytam bo chyab niewiele kobiet lubi czytac o takich tematach
      • daisy Re: Polećcie książki 15.02.17, 14:51
        Nie ma sensu patrzeć na to w taki sposób. Mam Sybiraka w rodzinie, wywiezionego jako dziecko, i opowiada historie bardzo ciekawe i w pewien sposób piękne, o ludzkiej sile, dzielności i woli przetrwania. Tym bardziej, że wrócił, razem z siostrami.
      • arwena_11 Re: Polećcie książki 15.02.17, 19:57
        Moi dziadkowie poznali się w sowieckim obozie w Riazaniu. Moja prababcia zmarła gdzieś w Kazachstanie wywieziona razem z córką i wnukiem. Ciocia mojego taty już nie żyje - trochę wiem od niej, ale są to urywki - miałam jakieś 10-11 lat jak zmarła. Jej syn, mój wujek miał ok 3-4 lat jak go wywieźli. Sam wiele nie pamięta, jakieś urywki.
        Zbieram teraz dokumenty i wybieram się do IPN szukać śladów ich deportacji. Wiem, ze mają dokumenty z archiwów rosyjskich. Wiem też, że mają błędy w nazwiskach i imionach. Dlatego muszę mieć akty urodzenia, zgonu itd - aby sprostować.
        "Tułacze dzieci" Ordonki przeczytałam coś ok 1990 roku - było to drugie wydanie tej książki i miałam wrażenie, że czytam książkę z drugiego obiegu. Kartki tak cienkie, że prześwitywał tekst z drugiej strony.

Jest to temat o którym się mało mówi ( chociaż mam wrażenie, że coraz więcej na szczęście ). Tragedia wielu rodzin o której nie wolno zapomnieć.
    • skarolina Re: Polećcie książki 15.02.17, 15:46
      Rybałtowska - Bez pożegnania i dalsze części.
    • afro.ninja Re: Polećcie książki 15.02.17, 16:07
      dziewczyny z syberii
    • miramaru Re: Polećcie książki 15.02.17, 18:30
      Wańkowicz "Dzieje rodziny Korzeniewskich"- bez happy endu, chyba najbardziej smutna książka jaką czytałam.
      • 21mada Re: Polećcie książki 15.02.17, 22:06
        A można to dzisiaj kupić? Wańkowicza wydaje się obecnie tylko w formie ebooka albo audiobooka. sad
        • arwena_11 Re: Polećcie książki 15.02.17, 22:08
          znalazłam takie wydanie:
          www.proszynski.pl/Dzieje_rodziny_Korzeniewskich__Droga_do_Urzedowa__Reportaze_z_Wolynia__Od_Stolpcow_po_Kair-p-30373-.html
    • arwena_11 Re: Polećcie książki 15.02.17, 20:01
      Dziękuję wszystkim, tytułów wiele - zaczynam się rozglądać. Mam co czytać przez dłuższy czas - muszę rozłożyć na kilka miesięcy - bo ciurkiem się nie da, temat zbyt ciężki.

A może orientujecie się czy któreś książki ( zwłaszcza o sierotach adoptowanych przez maharadżę ) wyszły po angielsku? Mam lokatorów z Indii i dzisiaj zeszła rozmowa na ten temat. Dwóch chłopaków mieszka w Indiach tam gdzie ten maharadża. Coś wiedzieli, ale niewiele. Pytali się czy jakieś książki wyszły po angielsku, bo chętnie przeczytają - a u nich chyba mało się o tym mówi.
    • andaba Re: Polećcie książki 15.02.17, 22:05
      Kwiaty na stepie - choć to o Kazachstanie. Jedna z niewielu książek, nad którymi się okropnie spłakałam.
      Adamczyka: Kwiaty polskie a wygnaniu i Kiedy Bóg odwrócił wzrok.
      Franczeski Michalskiej - Cała radość życia.

Nie mam pojęcia, czy coś wyszło po angielsku - Adamczyk mieszka w Stanach, może coś wydał i tam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka