Dodaj do ulubionych

Książki znów

17.02.17, 12:58
Mam pytanie o "Czochrałem arktycznego słonia". Jeśli książka nic poza treścią mi nie oferuje (piękne wydanie, zdjęcia, ryciny, album itd.) raczej kupuję e-booka. Patrzę na okładkę tej książki w necie (zgroza) i dobrze wnioskuję, że w środku jest niewiele lepiej? Czy też są np. super fotki?

I jak macie coś ciekawego to czekam na polecenia. Raczej literatura faktu, reportaż, może być coś zahaczającego o historię (ale żadne wojny), choć dobrą literaturę piękną też przyjmę.
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Książki znów 17.02.17, 13:28
      Teraz czytam "Krótką historię książek zakazanych", Wener Fuld. Bardzo ciekawa, ale nie do "połknięcia", raczej powoli się to czyta.
      Właśnie skończyłam "Za zamkniętymi drzwiami", B. A. Paris; bestseller i hit o mężu psychopacie i jego żonie ofierze. To się czyta bardzo szybko, człowiek jest ciekawe co się zdarzy, ale... coś zgrzyta, nie wiem co dokładnie. Te postaci nie są dla mnie wiarygodne i spójne. Mimo to polecam, jest to jakaś rozrywka.
      I jeszcze "Tam i z powrotem. Europa dla początkujących", Bill Bryson. Przeczytałam to niedawno po raz drugi i znowu płakałam ze śmiechu. Bryson opisuje swoje podróżowanie po Europie i robi to w naprawdę zabawny sposób.
    • livia.kalina Re: Książki znów 17.02.17, 14:42
      Ja właśnie czytam "Sekretne życie drzew" i bardzo mi sie podoba. Choć pewnie czytałaś bo ja zawsze czytam z opóźnieniem bo system mam taki, że kupuję książki memu tacie, bibliofilowi- u niego zawsze długa, starannie wybrana kolejka a dopiero potem czytam sama i możemy podyskutowaćsmile
      • morgen_stern Re: Książki znów 17.02.17, 14:59
        Tak, czytałam! Świetna książka.
    • stacie_o Re: Książki znów 17.02.17, 15:23
      Miało być nie o wojnach?
      Jak choć trochę wojny to polecam Brunatne dzieci.
      Jak nie o wojnie to
      Chłopczyce z Kabulu (kurde wojna też tam jest)
      Prowadząc umarłych
      i
      Bukareszt. Kurz i krew.
      • morgen_stern Re: Książki znów 17.02.17, 15:25
        Chłopczyce, Prowadząc i Bukareszt czytałam smile chyba nawet ja ci tę ostatnią tu poleciłam smile
        • bi_scotti Re: Książki znów 17.02.17, 15:30
          To jest juz dosc stara pozycja ale mi ja ostatnio przypomnialo moje radio wiec moze ... smile
          https://www.livrestroiscanons.com/wp-content/uploads/2015/11/Right-to-be-cold-800x500_c.jpg
          Very cool (no pun intended wink) lady z very cool story & message - dobrze sie czyta ale nie wiem czy jest po polsku, sorry.
        • zona_glusia Re: Książki znów 17.02.17, 15:35
          Z nowości może spodoba Ci się "Lady Day śpiewa bluesa".
          Czytałaś "Bonobo i ateista. W poszukiwaniu humanizmu wśród naczelnych" Fransa de Walla?
          • morgen_stern Re: Książki znów 17.02.17, 15:40
            Pierwszego nie znam, Bonobo czytałam smile dzięki
        • stacie_o Re: Książki znów 17.02.17, 15:39
          smile
          to dziękuję. Świetna książka.
          • morgen_stern Re: Książki znów 17.02.17, 15:40
            Cieszę się, że się spodobała!
    • fragile_f Re: Książki znów 17.02.17, 15:45
      A lubisz Japonię? Bo jesli tak, to poczytaj sobie "Japoński wachlarz" Joanny Bator - zbiór fajnych obserwacji, takie krótkie historyjki, bardzo nastrojowe. Napisała też świetną ksiażkę "Ciemno, prawie noc" o Wałbrzychu, lekko kryminalna. "Zakonnice odchodzą po cichu" czytałaś?
      • morgen_stern Re: Książki znów 17.02.17, 15:48
        Bator czytałam, zaraz, jak się ukazała smile do jej powieści podchodzę jak do jeża. Mam przeczucie, że mi się nie spodobają.
        Zakonnic jeszcze nie czytałam, ale kojarzę książkę.
        • sabek81 Re: Książki znów 17.02.17, 16:05
          Rój, Historia pszczół, W komnatach whitehall, na szafocie - te dwie to chyba hilary mantel o henryku 8, w łożu z tudorami, bonda i lach- zbrodnia niedoskonała,anatomia zbrodni - val mcdermid- obie o kryminalistyce i profilowaniu(bonda) pozdrowienia z korei, dziewczyna o 7 imionach - to o korei północnej,
          • sabek81 Re: Książki znów 17.02.17, 16:06
            ja teraz tłukę gre o tronwink
            • sabek81 Re: Książki znów 17.02.17, 16:08
              a jak lubisz cos z medycyna zwiazane to thorwald ginekolodzy, chirurdzy - te przeczytalam bardzo ciekawe iwciagajace w kolejce czekaja "pacjenci".
        • aqua48 Re: Książki znów 17.02.17, 16:06
          Czytam "Sedinum" Leszka Hermana. Zadziwiająco dobra powieść, z mnóstwem wstawek historycznych i sensacyjnym wątkiem. Polecam. Napaliłam się po niej na zwiedzenie Szczecina smile
          • anetapzn Re: Książki znów 17.02.17, 16:19
            aqua48 napisała:

> Czytam "Sedinum" Leszka Hermana. Zadziwiająco dobra powieść, z mnóstwem wstawek
            > historycznych i sensacyjnym wątkiem. Polecam. Napaliłam się po niej na zwiedze
            > nie Szczecina smile

Ja też czytałam i byłam zaskoczona jaka to doskonała dopracowana książka. Teraz planuję dalszy ciąg- Latarnia umarłych.
    • catroux Re: Książki znów 17.02.17, 16:05
      Z ostatnio przeczytanych polecam:
      Podróż do pękniętego serca Syrii
      Rondo de Gaulle'a (bardzo!!!)
      Kobiety i Schulz (dopiero zaczęłam, ale zapowiada się obiecująco).

Z przeczytanych dawniej, które akurat przypomniały mi się teraz - Ameksyka. Na mnie zrobiła piorunujące wrażenie.

Ciekawe było też 'Nie ma się czego bać' - bo bardzo lubię czytać rozmowy o życiu ze starszymi ludźmi smile
    • kretkowlosa Re: Książki znów 17.02.17, 16:10
      Czytam "Żeby nie było śladów" o śmierci Przemyka i "Dzieci Norwegii". Obydwie bardzo ciekawe. Z innych polecam "Głód".
    • anetapzn Re: Książki znów 17.02.17, 16:17
      Czochrałem... jest świetne jeżeli chodzi o treść, ale wydanie umiarkowanie dobre moim zdaniem. Mnie nie zachwyciło. Nie wiem, może to dlatego, ze seria EKO, na g...nym papierze, ala makulaturowy.
      Teraz skończyłam czytać z tej serii Wilk zwany Romeo i to samo jeżeli chodzi o zdjęcia, papier...
      Kup ebooka. Na odbiór treści moim zdaniem nie wpłynie, a zdjęciom już nic nie zaszkodzi big_grin
    • anetapzn Re: Książki znów 17.02.17, 16:21
      Morgen, a lubisz opowiadania? Jeżeli tak, to polecam Królową Pomorza, autor Andrea Camilleri, ten od serii z komisarzem Montalbano.
      8 opowiadań, akcja rozgrywa się na Sycylii, świetnie napisane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka