Dodaj do ulubionych

Kto bardziej dba o urode

05.03.17, 17:47
Wy czy wasze matki?
Bo patrząc wstecz, to kiedys kobiety musialy o wiele wiecej czasu poswiecac dbaniu o wyglad. Na porzadku dziennym byla trwala i spanie w walkach na glowie. Gdzies czytalam, ze na oboz harcerski dziewczyny zabieraly walki.
Paznokcie trzeba bylo miec pomalowane, najlepiej na czerwono.
W ogole zeby wyjsc po bulki trzeba bylo sie ubrac porzadnie, w spodnice, tajstopy, buty.
A dzisiaj... Wiekszosc znajomych na codzien nosi wlosy w kucyk, jak juz robia fryzure to na wesele najwyzej. Paznokci malowac nie trzeba albo bezbarwnym. Do sklepu mozna wyjsc w dresach albo spodniach od pizamy.
To jak to jest?
Obserwuj wątek
    • isa1001 Re: Kto bardziej dba o urode 05.03.17, 17:55
      Moje ulubione sceny z "Wojny domowej" to te, w których Kwiatkowska albo Janowska idą do sklepu po bułki i serwolatkę. Odstawione tak, że mogłyby do opery iść.
      • akseinga75 Re: Kto bardziej dba o urode 05.03.17, 18:43
        Nie wiem czy to byla wieksza dbalosc, ale pamietam jak babcia po kazdym myciu nakrecala wlosy na walki i w nich spala a mama rano dlugo ukladala wlosy na lotonie, koszmar. Ale z kolei nie robily peelinow ani maseczek .
    • heca7 Re: Kto bardziej dba o urode 05.03.17, 18:40
      E tam moja matka pamięta modę kiedy panie miały piękne podomki i udawały się w nich codziennie do sklepu, rano po bułki big_grin Jakoś teraz nie widzę kobiet w wypasionych szlafrokach w Żabce.
    • danaide Re: Kto bardziej dba o urode 05.03.17, 18:43
      Z mojej perspektywy to jest tak, że nawet gdybym chciała iść złachana po owoce i warzywa to minę po drodze jakieś stylistki z redakcji. Z drugiej strony, czego bym nie zrobiła i tak stylistek nie przebiję.

A tak w temacie... Ja nigdy szminki i cienia do powiek nie miałam (to znaczy miałam ze dwie szminki, ale przypadkowo obie w tym samym, za mocnym kolorze). A moja matka owszem. 1:0 dla matki.
    • anika772 Re: Kto bardziej dba o urode 05.03.17, 18:45
      Zdecydowanie ja poświęcam więcej czasu, uwagi i pieniędzy na dbanie o wygląd. Co więcej, moja mam mnie do tego motywuje, potrafi mi zwrócić uwagę że nie zrobiłam makijażu, na przykład. Sama o sobie uważa że "już nie musi" bo jest stara.
    • ichi51e Re: Kto bardziej dba o urode 05.03.17, 18:58
      Zdecydowanie mama moja. Co ciekawe niedaleko za nia pokolenie ob cnych nastolatek. Exh fajnie jest nic nie musiec big_grindd
    • regina-phalange Re: Kto bardziej dba o urode 05.03.17, 19:01
      Mniej więcej po równo, tylko że są rzeczy które ja robię, a mama nie i odwrotnie. Np. tylko ja maluję paznokcie i używam cieni do powiek, ale tylko mama farbuje włosy i zawsze starannie układa fryzurę, ale ja pozwalam sobie na tzw. włosy rozwiane wiatrem. Ja czasami, np. idąc po te bułki czy na rower, pozwalam sobie na wyglądanie "byle jak", a mama, nawet w domu i ubrana na sportowo, jest elegancka i bardziej niż ja stawia na jakość ubrań. Czyli chyba jednak ona jest bardziej zadbana.
      • lucusia3 Re: Kto bardziej dba o urode 14.03.17, 09:44
        Właśnie chyba w inny sposób, ale "na wagę" wyjdzie pewnie tak samo. Mama robiła u fryzjerki długo trwałą i farbowała włosy, ja nic z tych rzeczy, ale mam zrobione żele. Do kosmetyczki obie chodzimy sporadycznie. Kremy, mleczka, toniki to stałe wyposażenie, maseczki też się zdarzają, ale nie jest to jakaś codzienny rytuał. Makijaż tak - jednak różny, w różnym wieku. Obie zgadzamy się przy tym, że po 40-tce intensywny turkus na oczach jest jeszcze większym grzechem,niż wcześniej, a wybaczyć go można tylko nastolatce. Koniec końców zmieniły się tylko produkty, styl, ale czas poświęcany na pielegnację chyba jest ten sam.
    • alpepe Re: Kto bardziej dba o urode 05.03.17, 19:47
      Chyba moja mama. Niby jestem nieco do niej podobna, ale ona to taka blondynka z jasną oprawą oczu. Mało się malowała, bo zwykle ją kosmetyki uczulały, ale jednak miała i lakier (od święta) i szminkę i hennę na oczach i brwiach i trwałą. Była kierowniczką pewnego wydziału w dużej hucie, musiała odpowiadać wzorcom. NIGDY nie chodziła w spodniach, dopiero po przejściu na emeryturę, obecnie chodzi wyłącznie w spodniach.
      Mam niespecjalnie gęste włosy. Moja matka mnie chyba próbowała pocieszyć, że będę robić trwałą, to moje włosy będą robić lepsze wrażenie. I tak, mam ponad 40 lat, nie maluję się, co najwyżej podkreślam oczy jasną kredką na wewnętrznej stronie dolnej powieki, czasem użyję tuszu, szminkę mam, w kolorze mojego naturalnego koloru ust, i tak nie używam, do fryzjera nie chodzę, a paznokcie maluję, ale u stóp, bo u dłoni od razu mi schodzi lakier. Chodzę w spodniach. Faceci i kobiety się za mną oglądają, raczej nie z obrzydzeniem. Wedle ematkowych kryteriów pewnie jednak jestem zaniedbana, coś w stylu Nataszy Urbańskiej. Ratuje mnie uroda.
      • kaz_nodzieja Re: Kto bardziej dba o urode 05.03.17, 19:50
        Czyli towarzyszka big_grin
    • 18lipcowa3 Re: Kto bardziej dba o urode 05.03.17, 20:15
      Pamietam z dziecinstwa moja mame- dokładnie jak dbała o siebie. Perfumy przez lata jedna, henna na włosy, ta sama od x lat szminka. Dbala, na tyle ile można było w tamtych czasach. Sukienki modne, szyte i w kolorach pasujacych jej.
      teraz chodzi na masaże, brwi, kupuje nowe kremy, pływa, ale dla mnie jest taku obraz- zawsze dbającej o siebie, to wynioslam z domu- sama dla siebie.
    • drosetka Re: Kto bardziej dba o urode 05.03.17, 22:18
      Zdecydowanie moja mama,ma 62 lata codziennie rano i wieczorem prysznic,podczas którego szczotkuje całe ciało ostrą szczotą dzięki czemu jak na ten wiek ma naprawdę spoko skórę i zero cellulitu.potem całą smaruje się balsamem.Ja nie pamiętam kiedy moje ciało widziało szczotke lub balsam. Twarz zawsze rano przemywa kilka kostkami lodu. Potem wklepuje kilka minut krem.nigdy nie smaruje tylko wklepuje! Makijaż delikatny z racji wieku.także podziwiam ja za te codzienne rytuały ,ja.nie mam tyle zaparcia i silnej woli u mnie tylko prysznic z szybkim.myciem głowy krem raz dwa i puder.jeszcze pamiętam że kiedyś jak nie było odżywek do włosów czy maseczek zakładała żółtko jaja na włosy i ogórki na twarz. Że też jej się chciało!
      .
      • princesswhitewolf Re: Kto bardziej dba o urode 05.03.17, 23:09
        >ten wiek ma naprawdę spoko skórę i zero cellulitu.

celulitis nie zalezy od szczotkowania czy smarowania. TO GENY oraz ilosc kg.
        • emigrantkaaa Re: Kto bardziej dba o urode 06.03.17, 04:14
          Uprasza się o niemylenie cellulitu z cellulitisem.

wink
    • mikams75 Re: Kto bardziej dba o urode 05.03.17, 22:58
      moja mama na pewno bardziej dba o stroj i makijaz i fryzure (choc wg mnie akurat z fryzura to efekty sa marne) - nie wyjdzie nawet po bulki bez pelnego wyszykowania. No i uwaza, ze tylko w spodnicy i na obcasach moze wyjsc na ulice.
      Niestety jednak zdarza sie jej miec cos tandetnego i niewygodnego no ale bylo wg niej ladne wink
    • princesswhitewolf Re: Kto bardziej dba o urode 05.03.17, 23:07
      zdecydowanie ja.

Moja mama i moja siostra w ogole sie nie maluja, a jesli juz to bylo to rzadkie wydarzenie od wielkiego dzwonu.
      Farbuja i farbowaly wlosy jak sie pojawily siwe. Zreszta... szatynkom i brunetka latwiej sie nie malowac. A ja sie urodzilam blondasem i wygladam jak wyblakla bez makijazu oczu.
    • okruszek_h Re: Kto bardziej dba o urode 05.03.17, 23:21
      Moja mama jak miała tyle lat co ja miała włosy na blond wyfarbowane, obowiązkowo trwała, jak już trwała schodziła to był kok upięty wysoko. Zawsze chodziła w spódnicy i butach na obcasie, nie wyszła bez makijażu, tak patrzę czasem na jej zdjęcie i mimo , że ma tyle samo lat co ja teraz wydaje się mi dużo starsza. Jak miała koło 50tki z siostrą przekonałyśmy ją do spodni, i że wcale grubo nie będzie wyglądać. Na dzień dzisiejszy spodnie pokochała, tak samo jak delikatne koturny.
      Ja też farbuje włosy na blond (jak pojawiły się pierwsze siwe), staram się być umalowana, ale po bułki lub z synem do szkoły idę bez makijażu. Spódnic nie toleruje, tak samo jak obcasów, ubieram tylko na specjalne okazję. Na co dzień preferuje styl sportowy,
      • okruszek_h Re: Kto bardziej dba o urode 05.03.17, 23:23
        mam zdecydowanie więcej kosmetyków od mamy i lepszej jakości.
    • bei Re: Kto bardziej dba o urode 06.03.17, 08:59
      Moja mama miala dwa etapy- wpierw dbala przesadnie: raz w tygodniu fryzjer, kosmetyczka, wysokie obcasy, ciagle nowe i nowe ubrania, pelny makijaz.
      Drugi etap- dobre strzyzenie raz na kwartal, raz w miesiacu farba ( miala krecone wlosy), garderoba bardzo wygodna, prawie bez makijazu.
      Ja od razu mialam drugi etap, ale pominelam w nim fryzjerasmile
      Wspolne mamy piesze wedrowki.
    • alpepe Re: Kto bardziej dba o urode 06.03.17, 10:38
      o, moja babcia, to do kościoła w rękawiczkach chodziła.
    • vaikiria Re: Kto bardziej dba o urode 06.03.17, 11:22
      Moja matka, ale nie wiem, czy to wynika z kwestii pokoleniowych czy z usposobienia. To typ kobiety, która nie wyobraża sobie, żeby przekroczyć próg mieszkania bez pełnego makijażu. Paznokcie nie zawsze maluje na kolorowo, ale ogólnie ma niesamowite ilości kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu.
      • niu13 Re: Kto bardziej dba o urode 06.03.17, 15:38
        Pokolenie mojej mamy i babć bardziej dbało o makijaż i fryzurę, czyli zewnętrzne oznaki kobiecości. Mniej o pielęgnację i higienę. Tak to widzę. Moja mama nigdy nie używała balsamu do ciała. Potrafi zainwestować stówę w dobry krem do twarzy, ale z ciałem nie robi nic poza depilacją, którą zaczęła stosować w PRLu jeszcze w latach wczesnych 80, gdy sierść pod rajstopą była zjawiskiem powszechnym. Moja babcia natomiast była na kształt bohaterek "Wojny domowej"- nie wyszła po bułki bez szminki na ustach i klipsów, a jak miała nieświeże włosy, to kryła je pod chustką lub beretem. Co ciekawe, z PRL em kojarzą mi się właśnie takie panie, które nie ściągały nakryć głowy np. w kawiarni, bo pokazanie nieświeżych włosów było wtedy najpoważniejszym wykroczeniem przeciwko elegancji.
        • panterarei Re: Kto bardziej dba o urode 13.03.17, 21:23
          Jak się przejść do cukierni Czarodziej w Krakowie, to tam zawsze, ale to zawsze siedzi chociaż jedna starsza pani bez płaszcza, ale za to w czapce
    • delfina77 Re: Kto bardziej dba o urode 13.03.17, 21:11
      Mi się nie wydaje, że tak jest. Te wałki to taki trochę przymus był, bo była moda na kręcone włosy, tak jak teraz jest na prostowanie i dziewczyny niszczą sobie włosy prostując je. Teraz jest za to całkowicie niezrozumiała dla mnie moda na sztuczne paznokcie, wstrętne długie szpiczaste tipsy pomalowane na rozmaite kolory. Aż strach pomyśleć ile brudu i bakterii się pod czymś takim znajduje.
      • niu13 Re: Kto bardziej dba o urode 13.03.17, 21:38
        oj tak. Moda na te szpony powinna się już skończyć!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka