Dodaj do ulubionych

Gruzja turystycznie latem

11.03.17, 08:45
Był ktoś? Chodzi mi po głowie taki samodzielny wyjazd. Bardzo bym chciała pojechać. Jakieś rady i opinie?
Z góry dziękuję 😁
Obserwuj wątek
    • annpierle Re: Gruzja turystycznie latem 11.03.17, 09:07
      Podpinam się z prośbą, ale ja rodzinnie.
      • chocolate_cake Re: Gruzja turystycznie latem 11.03.17, 09:11
        annpierle napisała:

> Podpinam się z prośbą, ale ja rodzinnie.

Ja też rodzinnie. Samodzielne w sensie bez biura podróży.
    • jak.z.nut Re: Gruzja turystycznie latem 11.03.17, 09:17
      I moje marzenie, zwłaszcza po Ósmym życiu.
    • limelight_7 Re: Gruzja turystycznie latem 11.03.17, 09:24
      Wybieramy się z mężem na Wielkanoc, więc w kwietniu będę miała wiadomości z pierwszej ręki. Na razie mogę podzielić się pomysłami organizacyjnymi- jak zaplanowaliśmy podróż, noclegi i transport na miejscu. Sporo wiem od siostrzenicy męża, która była już kilka razy i jest zachwycona- jeśli informacje z drugiej ręki też Cię interesują służę smile
      • chocolate_cake Re: Gruzja turystycznie latem 11.03.17, 09:28
        Pisz smile
        • limelight_7 Re: Gruzja turystycznie latem 11.03.17, 09:51
          To piszę smile
          Lecimy Whizzairem z Warszawy do Kutaisi. Pierwszy nocleg na miejscu, kolejne w Tibilisi. Noclegi jak zawsze zarezerwowaliśmy przez serwis Airbnb- mieszkania w blokach, w pobliżu centrum, w pełni urządzone,bez gospodarzy w pakiecie wink Z tego co widzieliśmy, większość wynajmujących nieźle zna angielski. Znacznie taniej niż w turystycznych miejscowościach w Polsce. Nastawiamy się na zwiedzanie, więc wynajęliśmy auto. W Kutaisi firmy życzyły sobie niemal 300zł za dzień, w Tibilisi wyszło nam poniżej stu.
          Z info siostrzenicy. Taksówki i miejscowe busiki są bardzo tanie. Można dogadać się z kimś na miejscu,żeby powoził nas swoim autem cały dzień. Ona w ten sposób dotarła do trudno dostępnych miejsc, bo kolega gospodarza ma auto terenowe. Ludzie bardzo otwarci i serdeczni. Jedzenie tanie i bardzo smaczne (to akurat mogę potwierdzić bo często bywamy w gruzińskiej knajpce). Jeśli ktoś planuje wypoczynek nad morzem, to lepiej wybrać inny kraj, bo plaże są raczej brzydkie i bardzo zatłoczone.
          • chocolate_cake Re: Gruzja turystycznie latem 11.03.17, 10:13
            Właśnie myślałam o locie do Kutaisi.
            Dzięki smile
          • alicja.delicja80 Re: Gruzja turystycznie latem 11.03.17, 12:10
            Plaże nie są brzydki, są kamieniste i to jest średnio fajne.
    • maadzik3 Re: Gruzja turystycznie latem 11.03.17, 10:25
      Byłam 2 lata teraz i teraz w czerwcu lecę drugi raz. Gruzja jest fantastyczna! Wynajęliśmy samochód i pozwiedzaliśmy bardzo dużo (a jest co)
      • maadzik3 Re: Gruzja turystycznie latem 11.03.17, 10:25
        *2 lata temu smile
        • 1unia4 Re: Gruzja turystycznie latem 11.03.17, 10:30
          Czy możesz napisać jakie sa koszty na miejscu(ceny żywności ,nocleg itp ?
          • maadzik3 Re: Gruzja turystycznie latem 11.03.17, 12:42
            nocleg na 2 osoby w B&B to około 60-80 GEL (czyli na nasze 110-160 zł.), koszt wynajęcia auta terenowego (znacznie droższe ale w wielu miejscach niezbędne jeżeli jedzie się w góry, jeżeli nie wystarczy zwykłe) to ok. 400 euro na 12 dni (z pełnym ubezpieczeniem). wstępy tanie, żywność w knajpkach tania.
            Najdroższe oczywiście Tbilisi, ale nie ma porównania z europejskimi stolicami
            Dobre tanie wino.
    • beverly1985 Re: Gruzja turystycznie latem 11.03.17, 10:31
      Bylam bez zadnego planu- tylko 2 pierwsze noclegi zarezerwowalam w Tbilisi. Potem jechalismy Tam, gdzie nie padalo :p. Zadnego problemu z transportem, jedzeniem, szukaniem noclegow. Ceny jak w Polsce- w stolicy drozej, poza nia tanio. A juz moje ukochane chinkali grosze kosztowaly. Gruzja jest roznorodna I ciekawa. Latwiej dogadac sie po rosyjsku, ale I po angielaku da race.
      • gruzinkatbilisi Re: Gruzja turystycznie latem 11.03.17, 12:02
        Od ponad roku pomieszkuję w Gruzji, chętnie udzielę wszelkich informacji smile
        • donatta Re: Gruzja turystycznie latem 11.03.17, 12:36
          Gruzja jest cudowna. Noclegi stosunkowo tanie, ludzie niesamowicie sympatyczni i przyjaźni. Nie wszędzie da się dogadać po angielsku, rosyjski zdecydowanie bardziej się przydaje. Na drogach chaos i koszmar, wyprzedzanie na czwartego, krowy, sieć dróg kiepska. Jedzenie obłędne, wino tanie i rewelacyjne. Kaukaz przepiękny, ale uwaga na dojazd. To są górskie serpentyny, wąskie, momentami trudne - to, co na mapie wygląda na 2h drogi często wymaga całego dnia podróży. Po Gruzji wszyscy jeżdżą marszrutkami (ichnie busy), są tanie, ale nieprzewidywalne. Nie do końca wiadomo, kiedy odjadą, kierowcy zabierają babcie z workami ziemniaków, które potem rozwożą po wsiach, zbaczając z trasy. Ciekawe doświadczenie smile. Pociągi są OK, ale jest ich bardzo mało, za to tanie jak barszcz. Mnóstwo rzeczy do obejrzenia, świetne muzeum narodowe w Tbilisi ze złotem Kolchidy, monastyry, katedry, stara zabudowa stolicy, wąwóz w środku miasta. Pod Kutaisi świetne wąwozy i wodospady. Urokliwa Mccheta. Bogate Batumi z cudownym ogrodem botanicznym. Niesamowita Cminda Sameba pod granicą rosyjską. Osmańskie Achalciche. Borżomi z uzdrawiającą wodą.
          Ceny?
          Nocleg w Tbilisi (poza sezonem) od 40 zł za 2 osoby, w Kutaisi - od 20 (w Airbnb). Za dwa razy tyle można mieć już bardzo przyzwoite warunki. Wino 8 lari czyli ok. 12 zł, to samo u nas za 30-40 zł. Przejazd marszrutką 10-20 lari przez pół kraju (15-30 zł), pociąg mniej. Obiad w dobrej, polecanej restauracji w Tbilisi 40 lari (60 zł). Wstęp do obiektów sakralnych darmowy, muzea, wąwozy itp. średnio 6-8 lari (9-12 zł) za osobę. Najdroższe jest delfinarium w Batumi. Sporo trzeba zapłacić za wynajęcie jeepa w Kaukazie (ok. 200-300 zł za przejazd).
          Gruzja to mój numer jeden.
          • donatta Re: Gruzja turystycznie latem 11.03.17, 12:37
            Aha, byłam w październiku ubiegłego roku.
        • maadzik3 Re: Gruzja turystycznie latem 11.03.17, 12:47
          o, to napisz kiedy realnie otwierają drogę do Tuszetii (do Omalo). Zamierzam tam jechać około 10 czerwca. Ludzie różnie piszą (niektórzy że od początku maja, inni że od połowy, inni że od połowy czerwca). Wiem, że to trochę zależy od roku i zimy ale generalnie mam się nastawiać że 10 czerwca będzie przejezdna jeżeli nie będzie to wyjątkowy rok czy jednak może być różnie?
          Kolejne pytanie: czy znad jeziora Tabatskuri można górami przejechać do Calki? (Oczywiście porządną terenówką) widziałam na mapie Gruzji że jest taka możliwość i jakieś relacje z wypraw offroadowych, dla google maps droga nie istnieje (ale oni wielu dróg tego typu nie mają), jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłam (późny czerwiec więc spokojnie po roztopach w Małym Kaukazie)
          • donatta Re: Gruzja turystycznie latem 11.03.17, 12:49
            Maadzik, jedziesz do Gruzji? Ale masz fajnie!
            My się zastanawiamy nad przełomem sierpnia i września, ale bierzemy też pod uwagę Czarnogórę. Sama nie wiem, gdzie chcę bardziej...
            • maadzik3 Re: Gruzja turystycznie latem 11.03.17, 12:57
              smile tu i tu oczywiście!
              • maadzik3 Re: Gruzja turystycznie latem 11.03.17, 12:58
                lecę z przyjaciółką na tydzień do Gruzji w czerwcu i jadę z rodziną na 2 tygodnie do Albanii, Macedonii i Czarnogóry latem big_grin mamy podobne pomysły
    • maeve_binchy Re: Gruzja turystycznie latem 11.03.17, 13:37
      Bylam na przelomie lipca i sierpnia, super, ale upal, kolo 40 w cieniu i ogromna wilgoc
      • chocolate_cake Re: Gruzja turystycznie latem 11.03.17, 13:46
        No właśnie, ja mogę tylko latem. Teraz ceny lotów dość drogie ale w tym roku niestety mieliśmy wielką niewiadomą z pracą, więc nie robiłam żadnych rezerwacji kilka miesięcy temu. Jeśli nie w tym roku, to na pewno pojadę w bliskiej przyszłości smile
        • volta2 Re: Gruzja turystycznie latem 11.03.17, 14:44
          jak się już będziesz decydować a mieć chęć na wyjazd niskobudżetowy to daj znać.
          bo straszne się dziwię ludziom, że jadą do gruzji i wynajmują autosmile kompletnie nie rozumiem po co płacić 10x wiecej przy doskonale rozwiniętym transoprcie publicznym.
          są może 2-3 miejsca do których lepiej jeśli chce sie dojechać to auto mieć, ale żeby na cały trip?

cena przykładowa:
          wysiadamy z busa, pociąg nocny mamy za 4 godziny, wołamy taxi, podwozi nas do knajpy, którą sam zarekomendował (nasz warunek tanio i smacznie), poczekał tam na nas 2 godziny(prosiliśmy kuchnię by nie spieszyła się z wydawaniem potraw bo mamy sporo czasu do odjazdu pociągu), potem podwiózł do mc donalda na kawę i wi-fi na kolejną godzinę i odrzucił na dworzec. nie podał ceny usługi, poprosił męża by ten sam wycenił. mąż dał 20 lari, czyli przy dobrym kursie sprzedanego dolara było to 30 złotychsmile mąż został przez pana ucałowany z radoścismile oczywiście kilometrów za wiele nie zrobił, bo to mała mieścina, ale jednak taksa na 3 godziny...

drugi przykład
          transport do ośrodka narciarskiego
          pan przyjechał pod dom, zawiózł nas 40 min wysoko serpentynami pod wyciąg, poczekał na nas 7 godzin, odwiózł pod dom 40 min jazdy w dół. cena - 120 złotych. w czasie czekania spędzał sobie miło czas na herbatce z innymi szoferamismile
          a też rozważałam wynajęcie terenówki żeby na te wyciągi się móc dostawać, no ale terenówka 300 zeta dziennie z paliwem.
          oczywiście, może patrzę z innej perspektywy, czyli wszystkie objazdówki które zrobiłam wcześniej, zrobiłam tam własną terenówką, no ale w większosć miejsc można bezproblemow dostać się zbiorkomem(pomijam sytuację na drogach, bo to dla kierowców z mocnymi nerwami, mąż teraz wynjamować też nie chciał z uwagi na to, by się nie stresować na drogach)
    • volta2 Re: Gruzja turystycznie latem 11.03.17, 14:10
      chocolate, jeśli ci wyjazd chodzi po głowie, to oczywiście że warto jechać

2 zastrzeżenia:
      niekoniecznie nad morze jako cel wyjazdu główny, z tego co kojarzę lubicie wypady nad ciepłe morza, więc jeśliby to miało być zamiast grecji czy chorwacji, to szczerze odradzam (ja akurat wybrzeże oceniam najsłabiej, choć gdybym była latem, na 2 dni mogłabym jechać, ale jak mieszkasz nad morzem, to sobie daruj i nie trać czasu)

zastrzeżenie drugie to warto jechać jeśli masz umiejętność niedostrzegania brudu, syfu i ogólnej mizeroty otoczenia i omiatania wzrokiem największych atrakcji, kraj bardzo niedoinwestowany, sypie się wszystko i wszędzie, czasem myślę że oni w nazwie kraju ten gruz nieprzypadkowo mają. mnie to akurat nie przeszkadza, w górach nieco powyzej ludzkich siedzib jest już czysto i tego nie widać. kolżanka wróciła z gruzji - a była za naszą namową i do dziś nie wie, co nam się podobało, jej w wypoczynku przeszkadzało to, że ulica była zasłana krowimi plackamismile moje dzieci też najlepiej pamiętają zatkane nosy z miejsc, które ja uważam za jedne z najpiękniejszych na świeciesmile no, są osoby, które tego nie przeskoczą, więc ostrzegam.

niedawno zaprosili nas znajomi na konsultacje turystyczne w sprawie gruzji(teoretycznie ich zachęcaliśmy do wyjazdu, ale z nami, zimą a oni postawili na lato) i koleżanka się spytała mojego syna co mu się tam najbardziej tak podobalo, że tę gruzję polecamy, a mój syn "nic mi się nie podobało, ja tam lubię tylko zimą jeździćsmile))

podsumowując, jeśli nie góry, ewentualnie turystyka winna - to raczej jechać nam morze czarne do bułgarii/rumunii, natomiast jeśli góry - to nie ma lepszego miejscasmile są bardzo łatwo dostępne, wszędzie masz łatwość dojazdu w przyzwoitych cenach, nie licząc może słynnego omalo i szatili - ja tam byłam oczywiście, stąd wiem, że drogi raczej tylko dla twardzieli, zresztą jedna z tych dróg jest w pierwszej 10 najtrudniejszych dróg świata, nie pamiętam co prawda która, bo każdą jechaliśmy ok. 10 godzin w jedną stronę i dla mnie były porównywalne jeśli chodzi o stopień trudności.

znajomość rosyjskiego raczej wymagana, jeśli chce się korzystać z transportu publicznego, no sam polski też wystarcza w wielu przypadkach przez podobieństwo do rosyjskiego, ale chyba cos tam kojarzysz z dawnych lat?
      my obserwowaliśmy zmagania holendra, najpierw się nie dogadał z godziną przyjazdu na zadupie, z którego chciał się transferować dalej, myślał że będzie o 4 a on jechał 4 godziny i był o 6 wieczorem na miejscu. tranfsery uciekły i nikt nie umiał mu wytłumaczyć co ma robić, żeby dojechać do słynnego batumi transportem publicznym. bo taxi oczywiście rozumiało słowo batumi i krzyczało 100$., no ale żeśmy mu nieco pomogli w tłumaczeniu, goście go na dworcu wsadzili w busa, kierowcy wytłumaczyli gdzie go ma wysadzić i pojechałsmile czy dotarł? obstawiam że tak, bo tacy są gruzini, pomogą kazdemu jesli tylko będą umieli...
      • chocolate_cake Re: Gruzja turystycznie latem 13.03.17, 18:27
        Dziękuję bardzo
        Nie, w ogóle nie myślę o żadnym morzu tylko żeby sobie pozwiedzać.
        Na razie loty są dość drogie na lato. Może więc pojedziemy kiedy indziej. Ale na pewno pojedziemy smile
        Raz jeszcze dziękuję za porady smile
        • volta2 Re: Gruzja turystycznie latem 13.03.17, 20:09
          To jak chcesz zwiedzać, to może zastanów sie nad ukraińskimi liniami i sprawdź lot w jedną stronę do batumi/kutaisi a powrót z tbilisi albo w odwrotną stronę. ceny mają bardzo dobre, mozesz wziąć bagaż bez szczypania się.

i oszczędzasz mnóstwo czasu na przejazdach, oszczędzasz też sobie powrotu na odlot tylko się posuwasz po punktach wybranych w jednym kierunku.
          ja ostatnio zrezygnowałam z naszego lotu na rzecz ukrainiana bo ten operuje na wszystkich lotniskach w gruzji i ceny z takim wyprzedzeniem będzie miał porównywalne z wizzem(no chyba że polujesz na takie za 50 zeta, których ja na oczy nie widziałamsmile)
          no chyba że nie lecisz z wawy? to wówczas nie za bardzo masz wybór chyba?
          • chocolate_cake Re: Gruzja turystycznie latem 13.03.17, 20:17
            Najlepiej to bym poleciała z Gdańska bo mam blisko, dosłownie 20 minut samochodem.
            Ale loty są z Warszawy, też ok.
            Myślałam o wizzair, ewentualnie LOT.
            Zobaczę te linie ukraińskie, dzięki wielkie smile
    • maadzik3 Re: Gruzja turystycznie latem 13.03.17, 15:50
      podciągam bo liczę na jakieś jeszcze info o drodze do Tuszetii smile
      • volta2 Re: Gruzja turystycznie latem 13.03.17, 17:25
        a co chcesz wiedzieć?
        emama to chyba nie jest najlepsze miejsce na zdobycie takich informacji( w sensie ze jakichkolwiek to i owszem, ale akurat TE drogi w gruzji to niekoniecznie?)

najlepilej udać się na forum kaukaskie - tam ci wszystko wyjaśnią, podpowiedzą i doradzą.
        • maadzik3 Re: Gruzja turystycznie latem 13.03.17, 17:29
          się udam, ale tu Gruzinkatbilisi napisała że pomieszkuje więc zapytałam. Wybieram się drugi raz i drugi raz samodzielnie więc sporo już wiem, ale (jak wyżej napisałam) najbardziej interesuje mnie czy 10-11 czerwca droga do Tuszetii (zakładając brak rekordowej zimy) będzie już na dobre otwarta. Zasadniczo podaje się, że od połowy maja, ale niektórzy piszą że później a informacji na ten temat mało
          • volta2 Re: Gruzja turystycznie latem 13.03.17, 17:53
            wiesz, to że ktoś pomieszkuje to nie znaczy że wie.
            ja miałam sprzątaczkę - gruzinkę, i ona nigdy nie była w rejonach, które ja zwiedziałam, o niektórych miejscach to może i nawet nie słyszała (młoda kobita, w moim wieku wówczas, gdy u nas pracowała)

byłam w omalo i szatili na koniec czerwca i śniegu było dużo, ale nie na drodze - tylko na poboczach. i tylko w wyższej partii drogi. zreszą jak droga będzie zamknięta to chyba nie wjedziesz, co by się nie działo?
            • gruzinkatbilisi Re: Gruzja turystycznie latem 13.03.17, 18:24
              Akurat w moim wypadku pomieszkiwanie oznacza przebywanie na wakacjach średnio co drugi miesiąc. I objeżdżanie Gruzji wzdłuż i wszerz. Pytałam o drogę do Tuszetii naszego przyjaciela Gruzina, który jest jednocześnie organizatorem wypraw turystycznych. Mówi, że w połowie czerwca powinno być ok. Jednak pogoda, szczególnie w górach, bywa bardzo kapryśna. Gwarancji nie ma.
              • maadzik3 Re: Gruzja turystycznie latem 13.03.17, 19:06
                Dzięki. Wiem, że gwarancji nikt nie da nawet w sierpniu (może być zlewa i osuw), ale skoro powinno być ok to mam nadzieję że będzie smile
            • maadzik3 Re: Gruzja turystycznie latem 13.03.17, 19:07
              nie, nie wjadę smile aż taka nie jestem. ale chcę wiedzieć na ile muszę mieć plan B (będę miała, ale czy mam mieć pro forma czy bardziej serio)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka