Dodaj do ulubionych

Piękna i Bestia

• danaide Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 02:08
      Słabo robi mi się już od samych zajawek. Disney kopiuje Disneya. Nie rozumiem jaki jest sens kręcenia w formie fabularnej (plus efekty specjalne) tego co było w wersji animowanej. Coś jak z "Czarownicą" Angeliny Jolie - Jolie upchnęła swoje traumy do wizualnej pod(prze)róbki animowanej Disneyowskiej "Śpiącej Królewny".

Jakiś czas temu kupiłam córce (i sobie przy okazji) "Śnieżkę" - tę:
      www.filmweb.pl/film/%C5%9Anie%C5%BCka-2012-631575
      Córka była nią zachwycona.
      • rosapulchra-0 Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 02:15
        Zarazodzajawek wink
        Miałam dość sceptyczne podejście do tego filmu, ale z powodu moich urodzin postanowiłam zrobić sobie i znajomym prezent i poszliśmy do kina.
        I.. wyszłam zachwycona. Naprawdę.
        A ten film, który pokazałaś - wiesz co zrobiłaś? Czuję się w obowiązku go obejrzeć. I zrobię to!
        • isanek Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 09:34
          wszystkiego najlepszego z okazji urodzin smile
          • rosapulchra-0 Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 09:40
            Dziękuję! smile
        • danaide Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 13:03
          I bardzo dobrze, że Ci zrobiłam - to jest kawałek zniewalającego kina. Potraktuj to jako prezent na urodzinywink

A z filmów dzieciowych ostatniego sezonu - Zwierzaki domowe rozczarowujące na maksa, Vaiana - przysnęłam, choć w sumie fajna dziewczynka z serii "Disney łamie stereotypy", ale prawdziwym zaskoczeniem było dla mnie Sing - tematyka talent show mnie odrzucała, ale film ma tak cudnie zbudowane postaci, pełne ciepła, humoru, pomimo stereotypowych założeń (stereotyp dla dzieciaków jeszcze nie jest dość czytelny: Matka Polka, syn mający iść w ślady ojca, absolwent renomowanej uczelni, nieśmiałe dziewczę z potężnym talentem itp.). Świnka i zwłaszcza Mrs. Crawley wymiatają!
          • karme-lowa Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 13:34
            danaide napisała:
            > A z filmów dzieciowych ostatniego sezonu - Zwierzaki domowe rozczarowujące na m
            > aksa, Vaiana - przysnęłam, choć w sumie fajna dziewczynka z serii "Disney łamie
            > stereotypy", ale prawdziwym zaskoczeniem było dla mnie Sing - tematyka talent
            > show mnie odrzucała, ale film ma tak cudnie zbudowane postaci, pełne ciepła, hu
            > moru, pomimo stereotypowych założeń (stereotyp dla dzieciaków jeszcze nie jest
            > dość czytelny: Matka Polka, syn mający iść w ślady ojca, absolwent renomowanej
            > uczelni, nieśmiałe dziewczę z potężnym talentem itp.). Świnka i zwłaszcza Mrs.
            > Crawley wymiatają!
            O tak! Ta bajka jest świetnasmile
      • suchawloszkana3 Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 06:57
        Czarownica jest super!
        • kandyzowana3x Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 08:00
          Przylaczam sie do klubu fanow czarownicy smile, kopciuszek tez bardzo mi sie podobal. Ogolnie nie jestem fanka Disney's, ale wlasnie jego najnowsze wersje fabularne bajek I Moana bardzo przypadly mi do gustu. Czekam na sniezke smile)
          • annabel_lee Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 10:05
            Ja tez uwielbiam Czarownicę smile Byłam w kinie dwa razy - raz z dziećmi na wersji z dubbingiem, a drugi raz sama, na wersji oryginalnej.
          • fornitta69 Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 10:08
            Mnie sie tez "Czarownica" bardzo podobala smile
            • niennte Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 10:58
              fornitta69 napisała:

> Mnie sie tez "Czarownica" bardzo podobala smile

A mnie niespecjalnie sad
              • fornitta69 Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 11:41
                No bo to bajka,nie wszyscy dorosli lubia bajki wink
          • danaide Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 13:14
            "Kopciuszka" akurat robił Kenneth Branagh, więc pomimo ewidentnej skuchy (Książę początkowo spotkał Kopciuszka w lesie na koniu, po balu szuka jej po całym świecie, a na koniec w okolicach lasu?) film ma całkiem sporo uroku. Co do Czarownicy - przesłanie fajne, ale żerowanie na Disneyu (i chyba nie tylko to) odbiło się na scenariuszu.
      • ichi51e Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 09:38
        No wlasnie spiaca krolewna jugle book teraz piekna i bestia Kopciuszek tez juz byl... teraz tylko czekac ludzkiego Frozen...
        • danaide Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 13:07
          Wypożyczymy Disneyowi Mozila!
          Księgę Dżungli przegapiłam. Jeśli kolejna powtórka z rozrywki to poczekam bez żalu.
          • ichi51e Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 14:06
            m.youtube.com/watch?v=C4qgAaxB_pc
      • wielki_uscisk Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 19:05
        danaide napisała:

> Coś jak z "Czarownicą" Angeliny Jolie - Jolie upchnęła swoje traumy do wizualnej
        > pod(prze)róbki animowanej Disneyowskiej "Śpiącej Królewny".

Nie podobał Ci się Maleficent?
        Wow... dla mnie był spektakularny - już pomijając fakt, że girl-power smile
        • danaide Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 22:56
          Powiedzmy, że nie spełnił pokładanych w nim nadziei. O ile Disney może budzić nadzieje...wink
        • rosapulchra-0 Re: Piękna i Bestia 19.03.17, 00:53
          Ja uwielbiam ten film.
      • claudel6 Re: Piękna i Bestia 19.03.17, 00:40
        a ja Maleficient bardzo lubię. mojej córce też sie podobało.
    • fifiriffi Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 08:07
      nie lubie tej aktorki
      • ira_08 Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 17:20
        Ja też nie. Śliczna, mądra, bogata, wykształcona i w dodatku grała Hermionę, i osobiście ściskała JK Rowling. Jak można lubić kogoś takiego tongue_out
        • rosapulchra-0 Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 17:47
          big_grin
          • princesswhitewolf Re: Piękna i Bestia 19.03.17, 00:14
            no i w dodatku feministka. Powinna grac zatem w Czarownicasmile)))
            • fifiriffi Re: Piękna i Bestia 19.03.17, 09:52
              po prostu jej nie lubię i tyle. Mogę?
              ps. nie wiem ze jest feministką i że ściskała sie z autorką H.Potera
    • zlababa35 Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 08:57
      Chcę iść z córką. Mówisz, że warto? Ostatnio wyszłam z kina podłamana źle wydaną kasą wink.
      • rosapulchra-0 Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 09:14
        Spokojnie możecie iść na ten film. Mnie się podobał.
      • zielonagreen3 Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 11:14
        zlababa35 napisał(a):
        Ostatnio wyszłam z kina podłamana źle wydan
        > ą kasą wink
        Lego-Batman , moze?
        • zlababa35 Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 11:43
          He he nie wink. Byłam z koleżanką na tym "dziele" o Skłodowskiej wink.
          • zielonagreen3 Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 11:53
            Moje dziecko (kilkuletnie) uparlo sie na 'Lego-Batman' a potem bylo zawiedzione.
            • memphis90 Re: Piękna i Bestia 19.03.17, 09:45
              Moje z kolei Batmanem zachwycone wink
    • ichi51e Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 09:36
      Widzialam zapowiedz - zniecheca mnie ze to jest dokladnie stara wersja tyle ze z ludzmi uncertain mowisz ze ok? Moze dam szanse
      • ichi51e Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 09:37
        Czy ktos widzial jungle book (nowe i stare) i moze mi porownac czy stopien identycznosci z oryginalem jest podobny?
    • ga-ti Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 09:43
      O Rosa, chcę iść z córką, widziałyśmy zajawki i młoda się zakochała, więc obiecałam jej babskie wyjście smile
      • karme-lowa Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 10:31
        Mówisz Rosa, że fajne? Dziś pogoda okropna więc może się na to wybierzemy do kina.
        Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin.
        • zlababa35 Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 11:44
          Rosa ma dzisiaj urodziny? Rosa, wszystkiego naj, co tam sobie wymarzysz smile.
          • rosapulchra-0 Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 11:48
            Dziękuję smile Urodziny miałam dwa dni temu smile
      • edelstein Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 10:53
        Moj syn czeka na "dzieciak rzadzi" chyba pojde z nim juz 26.3 ,bo ciagle slysze kiedy i kiedytongue_out
        • mondovi Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 11:37
          Też się wybieramy, zwiastun zachęcający, ale u nas dopiero w kwietniu.
          • edelstein Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 12:09
            Premiera u nas 31.3 ale 26 puszczaja pierwszy raz
    • hermenegilda_zenia Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 17:13
      A ja muszę wyznać apropos disneyowskich animacji ostatnich lat, ze już trochę meczy mnie jako widza wciąż ta sama przewidywalna kreska. Dlatego być może tak bardzo mnie i synowi podobał sie Munio, bo to całkowicie różne wizualnie od Disneya, a poprzedni film Francuzow, czyli Mały Ksiaze tez mnie urzekł warstwa wizualna i nie tylko. Na disneyowskich produkcjach ( w tym tak zachwalanym tu Sing) dawno nie miałam poczucia Wow na seansie- zarówno pod względem formy, jak i treści - ot, do zobaczenia i zapomnienia.
      • wielki_uscisk Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 19:09
        hermenegilda_zenia napisała:

> A ja muszę wyznać apropos disneyowskich animacji ostatnich lat, ze już trochę
        > meczy mnie jako widza wciąż ta sama przewidywalna kreska

A Book of Life (hiszpańska historia) i Kubo i Dwie Struny (japońska historia) widziałaś?
        • danaide Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 23:03
          Sekrety morza? Chłopiec i świat (w ramach Kina Dzieci)? Filmy Ocelota (Azur i Asmar, Opowieści nocy). Studio Ghibli?
          Jest naprawdę z czego wybieraćwink
          • wielki_uscisk Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 23:34
            danaide napisała:

> Jest naprawdę z czego wybieraćwink

Dziękuję za tytuły - sprawdzę co mogę, ale widzę, że wszystko nie tak łatwo dostępne - poza tym moje dziecko już musi mieć nastrój, żeby się dać na bajkę namówić...
            Prędzej już sensację czy komedię woli z rodzicami obejrzeć smile
            Lubię sprawdzać filmy/baje na IMDB, bo niżej sugestie można też sprawdzić (jak np. tutaj - jeśli lubisz jakieś niepopularne smile)
        • hermenegilda_zenia Re: Piękna i Bestia 19.03.17, 01:45
          Jasne widziałam te pozycje, tylko ja nie pisze, ze wszystkie animacje są kiepskie, tylko ze Disney od kilku lat zrobił sie tak przewidywalnie nudny, ze chodzę tylko z poczucia obowiązku wobec syna, który idzie w moje ślady jeżeli chodzi o kinomaniactwo. Nie wiem, czy to jest polityka firmy, ale moim zdaniem strzelają sobie w stopę.
          • zielonagreen3 Re: Piękna i Bestia 19.03.17, 01:57
            A 'Zootopia' (czy tam 'Zootropolis' ) ?
            Calkiem dobre.
            • wielki_uscisk Re: Piękna i Bestia 19.03.17, 02:01
              zielonagreen3 napisał(a):

> A 'Zootopia' (czy tam 'Zootropolis' ) ?
              > Calkiem dobre.

O toto też!
              Świetny morał, sporo twistów w fabule - Żona już po kinie opowiedziała, że dobra fabuła filmu sensacyjnego jak na bajkę smile

... i ten leniwiec w urzędzie! smile
              • zielonagreen3 Re: Piękna i Bestia 19.03.17, 02:20
                smile
                ... i z ostatnich 'Moana'
          • wielki_uscisk Re: Piękna i Bestia 19.03.17, 01:58
            hermenegilda_zenia napisała:

> Jasne widziałam te pozycje, tylko ja nie pisze, ze wszystkie animacje
            > są kiepskie, tylko ze Disney od kilku lat zrobił sie tak przewidywalnie nudny

Ale "ja tylko niosłem pomoc" - jak o kresce poszło to trochę z automatu w formę wpadłem smile

Szczerze pisząc to "Wielka Szóstka" i "Ralph Demolka" mi się bardzo podobały, i chyba były inne od klasycznych, z fajnymi morałami również (moim zdaniem, no! smile).
      • eulalia_bardzo_przecietna Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 19:11
        Sing to nie Disney. A wszystkie aktorskie wersje basni disneya do tej pory byly slabe i robily kiepskie wyniki. Nic dziwnego, to odgrzewany kotlet.
    • ira_08 Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 17:22
      Nie byłam ale się wybieram. Wszelkie baśnie bierę w ciemno wink
    • beata985 Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 19:12
      nastolatka właśnie wróciła-zachwycona.
      • s.ivona Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 19:59
        ja wlasnie wrocilam z kina. mnie osobiscie zajawki bardzo sie podobaly ale film juz niesad troche sie nudzulam, Emma Watson gra na niskim poziomie. Caly czas mialam przed oczami Hermionesad

ogolnie film slaby, ale moim dzieciom (syn 13, corka 11) podobal sie, za to bratanicy (7 lat) zupelnie nie i momentami sie bala.
        • miruka Re: Piękna i Bestia 18.03.17, 22:51
          film jest przecudny, chyba dziś nie zasnę, biłam brawo, niby bez sensu ale nie mogłam się powstrzymać, tak jak i parę innych osób na pełnej sali, ale na wersji animowanej byłam z pięć razy, po latach na wersji na ekran IMAX; nie sądziłam że mi zrobią taką frajdę, dech mi zaparło, byłam na wersji z napisami, dubbingowi też dam szansę
          • rosapulchra-0 Re: Piękna i Bestia 19.03.17, 00:57
            U mnie nie było napisów, ani dubbingu, jednak film zrobił na mnie naprawdę wrażenie. Nie nudziłam się na pewno. Dialogi świetne, dużo podtekstów. Lubię takie filmy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka