Dodaj do ulubionych

Natalia wygrała!

04.04.17, 12:50
www.wysokieobcasy.pl/akcje-specjalne/7,156847,21584776,natalia-przybysz-superbohaterka-wo-zlamala-zmowe-obludy.html
Natalia Przybysz wygrała konkurs na Superbohaterkę Wysokich Obcasów. Głosowałam na nią, ale nie spodziewałam się, że wygra. Konkurencja była silna i nie tak kontrowersyjna. Na przykład Paulinie Młynarskiej należałoby się za całokształt, ale w minionym roku największe wrażenie zrobiła wg mnie jednak Natalia. Cieszę się, że wygrała. Może nie jest jeszcze z nami tak źle i w końcu wygramy walkę o nasze podstawowe prawa!
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 13:05
      Nie, ona przegrała i być może już to wie.
      • aguar Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 13:11
        Trollu, a kysz z mojego wątku. To ma być radosny, optymistyczny, wiosenny wątek!
        • tiszantul Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:21
          > Trollu, a kysz z mojego wątku. To ma być radosny, optymistyczny, wiosenny wątek
          > !

a kysz trollu z mojego życia. To ma być radosne, optymistyczne życie - powiedziała Natalia do dziecka
          • f.lamer Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 13:33
            big_grin
      • woman_in_love ty też przegrywasz - życie swoich dzieci 04.04.17, 13:16
        takie bogobojne kobiety jak ty dążą do nieograniczonej władzy kościoła i utworzenia państwa katolickiego, co nieuchronnie skończy się meksykanizacją i salwadoryzacją życia. Budujesz swoim dzieciom i wnukom katolicki raj na ziemi, tyle że skończy się katolicką cywilizacją śmierci. Bo katolicki raj na ziemi nie udał się nigdzie.
      • edelstein Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:05
        W twoich marzeniach co najwyzej
      • danaide Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:22
        W Polsce nietrudno przegrać...
    • stephanie.plum Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 13:11
      fantastycznie!
      a co zrobiła, że mianowano ją superbohaterką?

uratowała komuś życie?
      • aguar Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 13:15
        "uratowała komuś życie?"
        Na pewno zrobiła dużo więcej niż uratowanie życia jednej osobie! Ale Ty też sobie stąd idź.
        • kk345 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 13:29
          Ale naprawdę nie zgrzyta ci to mianowanie na superbohaterkę za przyznanie się do usunięcia ciąży? Serio zrobiła dla świata więcej, niż pozostałe kandydatki?
          • aguar Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 13:51
            Myślę, że więcej. Nie dla świata, ale dla polskiego "światka". Wiesz, wiele jest tyrających, poświęcających się matek chorych dzieci, możemy je podziwiać, stawiać im pomniki, ale czy same chciałybyśmy być na ich miejscu? Albo, żeby nasze córki miały takie życie? Ja mam po kokardy mitu Matki Polki. I oczekiwań wobec kobiet, że takie mamy być.
            • kk345 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:32
              No nijak nie czuję tego wpływu, sorry- z mitem i pomnikami nie walczy, realnego wpływu na światek nie ma, wszystko jest jak było- a od SuperHero oczekiwałabym jakiegoś... nie wiem... wyraźniejszego śladu w świecie czy światku.
              • aguar Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:01
                Może wygrała, bo głosowały na nią dziewczyny, które usuwały ciążę w ukryciu, samotnie, bez wsparcia (bo pomoc jest karana - strach kogoś narażać), w cierpieniu i strachu, a teraz nadal boją się przestać milczeć na ten temat. I głos Natalii jest ich głosem. Myślę, że takich dziewczyn jest nie mało, są wszędzie wśród nas. Są dobrymi matkami i żonami, a nie jakimiś morderczyniami.
                • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:05
                  Zgadzam się z Tobą.
            • okruszek_h Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 20:27
              Jej dziecko było chore? robiła testy prenatalne? była pewna, że nosi chore dziecko?
              Czy jednak było tak, że usunęła, bo nie ten czas, bo mieszkanie za małe.
              Ja jej nie osądzam, ale robienie z niej superbohaterki, bo dokonała aborcji jest śmieszne.
          • tiszantul Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:24
            > Ale naprawdę nie zgrzyta ci to mianowanie na superbohaterkę za przyznanie się d
            > o usunięcia ciąży? Serio zrobiła dla świata więcej, niż pozostałe kandydatki?

przecież to jest plebiscyt Gazety Wyborczej. Jak widzimy, zdaniem Gazety Wyborczej właśnie usunięcie dziecka jest największym osiągnięciem.
            • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:25
              Zarodka/płodu.
              Dziecko to masz w wózeczku.
              • isa_bella1 Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 03:33
                Ok.czlowieka
          • madami Re: Natalia wygrała! 06.04.17, 10:28
            Miała odwagę po prostu w odróżnieniu od armii hipokrytek
            • tt-tka Re: Natalia wygrała! 06.04.17, 10:51
              Odwaga wykazana wowczas, gdy wyznanie nie grozi zadnymi konsekwencjami... ani towarzyskimi, ani finansowymi, ani prawnymi - coz, tez jest odwaga, przyjmijmy. Ale bohaterstwem na pewno nie jest, ona nie ryzykowala niczym.
              • araceli Re: Natalia wygrała! 06.04.17, 13:12
                tt-tka napisała:
                > Odwaga wykazana wowczas, gdy wyznanie nie grozi zadnymi konsekwencjami... ani t
                > owarzyskimi, ani finansowymi, ani prawnymi - coz, tez jest odwaga, przyjmijmy.
                > Ale bohaterstwem na pewno nie jest, ona nie ryzykowala niczym.

Nie no wcale wylanie wiadra pomyj na tę kobietę, pikiety przecie jej koncertom, obrażanie przez obcych ludzi żadną konsekwencją nie był big_grin Powinna dać się spalić na stosie.
                • tt-tka Re: Natalia wygrała! 06.04.17, 21:19
                  araceli napisała:

> tt-tka napisała:
                  > > Odwaga wykazana wowczas, gdy wyznanie nie grozi zadnymi konsekwencjami...
                  ani towarzyskimi, ani finansowymi, ani prawnymi- coz, tez jest odwaga, przyjm
                  > ijmy.
                  > > Ale bohaterstwem na pewno nie jest, ona nie ryzykowala niczym.
                  >
                  > Nie no wcale wylanie wiadra pomyj na tę kobietę, pikiety przecie jej koncertom,
                  > obrażanie przez obcych ludzi żadną konsekwencją nie był big_grin Powinna dać się spa
                  > lić na stosie.

Czy ja niewyraznie pisze, czy ty masz problemy z czytaniem ?
                  KAZDE wystapienie publiczne prowokuje wylewanie pomyj i obrazanie, cos za cos, to sa koszty swobody wypowiedzi. Na dowolny temat.
                  Powtarzam - nie ryzykowala konsekwencji prawnych, finansowych ani towarzyskich.

• kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 13:45
          Ja popieram walkę o prawo do aborcji, ale uważam, że samo przyznanie się do aborcji to trochę za mało do zostania "superbohaterem".
        • tiszantul Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:19
          > Na pewno zrobiła dużo więcej niż uratowanie życia jednej osobie! Ale Ty też sob
          > ie stąd idź.

Cóż za ostracyzm i wykluczanie na otwartym europejskim forum. "Idź sobie stąd" to powiedziała Natalia do swojego dziecka. Idź sobie stąd, no wy*********, bo mam za małe mieszkanie i w ogóle cię nie chcę.
        • stephanie.plum Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:54
          dużo więcej niż uratowanie życia jednej osobie?

"kto ratuje jednego człowieka, ratuje cały świat", jak mówi żydowskie przysłowie.

coś mi się wydaje, że ona cały świat zaprzepaściła, no ale niech będzie, że to bohaterstwo.
          nowa definicja tego słowa, po prostu.

dziś "odważny" jest ten, kto ubiera się tak, że widać mu tyłek.
          a "superbohaterem" jest ten, kto uratował swoją wygodę. nowe definicje, po prostu.

i oczywiście idę sobie, bo mam inne zdanie więc nie powinnam się wypowiadać.
          to pewnie nowy "pluralizm" i "otwartość".
          • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 18:01
            a "superbohaterem" jest ten, kto uratował swoją wygodę

Gdyby chciała uratowac wygodę, nic nikomu by nie mówiła.
            • stephanie.plum Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 22:55
              powiedziała Czubaszek, powiedziała Janda...

nie przesadzajmy z tym heroizmem, dobrze?
              może w ogóle po to pozbyła się hm, płodu, żeby móc to potem wyznać i przyjąć na siebie ogień krytyki?
              czy jednak po to, żeby trzeciemu dziecku nie musieć pieluch zmieniać?

aberracja.
              • araceli Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 22:59
                stephanie.plum napisała:
                > powiedziała Czubaszek, powiedziała Janda...

Janda pisała o swoich 2 ciążach pozamacicznych. Jak można być tak tępym Stephanie?
                • stephanie.plum Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 23:08
                  cóż, mój błąd, nie wiedziałam.

Czubaszek, jak rozumiem, też?
                  • stephanie.plum Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 23:10
                    wniosek taki, że Janda, faktycznie, na superbohaterkę się nie nadaje...
                  • araceli Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 23:12
                    stephanie.plum napisała:
                    > cóż, mój błąd, nie wiedziałam.

Och! Jaka zerowa skrucha big_grin Skoro 'nie wiedziałaś' to po co napisałaś co napisałaś? Przeczytałaś w prawackiej propagandzie i bezmyślnie powtórzyłaś. Na tyle Cię stać.

> Czubaszek, jak rozumiem, też?

Za jej czasów aborcja była legalna.
                    • stephanie.plum Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 23:44
                      ojojoj, pozwij mnie do sądu. i nie zapomnij wyszczególnić, jak dużo o mnie wiesz (np. że czytam "prawacką propagandę". oczywiście, dniami i nocami).

a czym się aborcja legalna różni od nielegalnej, hę? bo aż na tyle mnie nie stać, żeby rozróżnić.
                    • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 00:07
                      Za czasów Natalii tez. W Czechach, czy tam na Slowacji, gdzie udala sie ja dokonać.
      • rosapulchra-0 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 13:15
        Nie, usunęła ciążę i się do tego przyznała.
        • mozambique Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 13:17
          i to jest powód ? dziwny jest ten swiat
          • moadek Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 13:22
            superbohaterkami są dla mnie te które podjęły trudy wychowanie dziecka i nic na to nie poradzę
            • mozambique Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 13:35
              ja tez nie kumam - moze niedlug przyzna sie nie umyla zebów albo umyła włosy
          • owczarkini Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 13:33
            i to jest powód ? dziwny jest ten swiat

W kraju, w którym obywatelki pokątnie dokonują rocznie jakieś 150 tys. nielegalnych aborcji i wszyscy udają, że nie ma problemu ? Przyznać się publicznie, że tak zdecydowała ? Cóż, widocznie czytelniczki uznały, że taki powód wystarczy.
            • mozambique Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 13:38
              Wysokie Obcasy jzu od paru ładnych lat mocno feminizują we wrecz ortodoksyjny sposób i dlatego wlasnie przestałam je czytac

ten dodatek powstal jako dodatek dla inteligentnych kobiet a stal sie jakims sztandarem walki na barykadach , skeirowany chyab głownie do lesbijek, i samolubnych egocentryczek
              • edelstein Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:25
                Czytaj Fronde,dla babci takiej jak ty to lektura idealna
                • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:04
                  Wiesz Edel, też kiedyś lubiłam WO, ale faktem jest, że od dłuższego czasu (a rozmawiałam o tym ze trzy lata temu z prawdziwą feministką z reala, która się ze mną zgodziła) trzymają powiedzmy "dziwny" poziom uncertain
            • aguar Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 13:39
              No właśnie nie chcemy dłużej pokątnie i udawać, że nie ma problemu. Żeby to zmienić, trzeba coś zrobić. I ona zrobiła.
              • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 13:46
                I ja ją popieram.
                Ale moim zdaniem by zostać owym "superbohaterem" to jednak trochę za mało.
                • kropkacom Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:19
                  To urządź swój konkurs i na swoich zasadach. Ktoś ci broni?
              • kk345 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 13:50
                Ale co, konkretnie? Jak jej wyjście z szafy wpłynęło na prawodawstwo, opinię społeczną, ogólne postrzeganie problemu? Dlaczego akurat jej wyznanie było wyjątkowe, a wyznania kobiet, które zrobiły to przed nią już nie zasługują na tytuł?
                • aguar Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:06
                  A kto jeszcze wyznał?
                  • kk345 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:24
                    Minge, Mazurówna-nie chodzi o konkretne nazwiska, tylko o pytanie, dlaczego akurat Przybysz miałaby być okrzyknięta superbohaterką?
                    • aguar Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:30
                      Tamte usuwały w czasach, kiedy aborcja była legalna, to nie to samo. Chociaż i tak chwała im za to, że się przyznały. Nie słyszałam o innych, które zrobiły ostatnio "coming out". Jeśli są takie, to wg mnie też zasługują na tytuł.
                  • mozambique Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:26
                    czubaszek , i t chyab nieraz , mowila o tym wyraznie

jakos nagordy zadnej nie dostała
              • memphis90 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 19:36
                Bez przesady. Czubaszek o swoich aborcjach paplała na lewo i prawo, czy kto chciał słuchać czy nie chciał.
                • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 19:41
                  Legalnych
                • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 19:41
                  I dobrze.
            • isa_bella1 Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 03:37
              A jak mogly inaczej zagłosowac czytelniczki wybiorczej ?
          • aguar Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:21
            No właśnie w Polsce jest teraz, niestety, tak dziwnie, że mówienie o decyzji niekontynuowania ciąży jest wielkim tabu.
          • 3-mamuska Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:12
            mozambique napisała:

> i to jest powód ? dziwny jest ten swiat
            >

Oj dziwny dziwny zabiła własne dziecko/płód jak kto woli i została bo bochaterką...
            Moze powinnismy dać ten sam tytuł matce Madzi?
            Powod do dumy usunięcie ciazy .OJP
            • edelstein Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:36
              Nie mozna zabic plodubig_grin tobie powinno sie dac ,ale slownik
              • sasanka4321 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:39
                >Nie mozna zabic plodu big_grin

Ciekawe... A dlaczego? Niesmiertelne sa?
                • edelstein Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 16:04
                  Pewnie dlatego,ze zabic mozna czlowieka,plod czlowiekiem nie jest i jego unicestwienie nie jest karalne.
                  Jak nastepuje poronienie to ktos mowi plod popelnil samobojstwo?big_grin
                  • bramstenga Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 18:23
                    >Pewnie dlatego,ze zabic mozna czlowieka

Zabić można również kota, psa i komara.

>plod czlowiekiem nie jest

A to ciekawe, skoro może dziedziczyć.

>jego unicestwienie nie jest karalne.

Rili? W zdecydowanej większości krajów (także zachodnich) jest.
                    • iwles Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 18:29
                      Mozesz wyjasnic o co chodzi z dziedziczeniem przez plod?
                      • bramstenga Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 18:34
                        Dziecko nienarodzone uczestniczy w dziedziczeniu (z tym że żeby faktycznie do odziedziczenia doszło, musi urodzić się żywe).
                        • iwles Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 19:31
                          Jest na to konkretny przepis?
                          I od ktorego miesiaca zycia plodu moze on dziedziczyc?
                          • iwoniaw Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 21:28
                            Tak, jest na to konkretny przepis. Jeśli urodzi się do iluś tam dni po śmierci spadkodawcy (wychodzi jakieś 10 miesięcy, generalnie zamysł tego przepisu jest taki, że ciąża powinna zaistnieć przed śmiercią spadkodawcy) żywe, to dziedziczy. Urodzone martwo nie dziedziczy, więc prawa nabywa jednak dopiero po narodzinach.
                            Demagogicznie niektórzy usiłują tłumaczyć, że ten przepis uznaje płód za pełnoprawnego obywatela, ale tak nie jest - przepis chroni tylko prawa tych, którzy się urodzili.
                            • iwles Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 21:43
                              No wlasnie, dziedziczy dziecko juz urodzone a nie plod.
                              Gdyby dziedziczyl plod, to wowczas rodzice, jako prawni opiekunowie, mogliby zarzadzac majatkiem w jego imieniu przed narodzinami, a tak nie jest.
                              Praw nabywa sie po urodzeniu, zycie prenatalne nie ma mocy prawnej.
                    • edelstein Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 21:32
                      Dziedziczyc moze pogrobowiec jak sie urodzitongue_outczyli jednak nie plod
              • memphis90 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 19:40
                Oczywiście, że można. Zabić możesz i zygotę. Są nawet na to specjalne przepisy, np. nie możesz zygoty spuścic w kiblu, tylko bodajże spalić po dopełnieniu stosownych procedur (dotyczy to oczywiście zygot czy blastul przygotowywanych do in vitro).
                • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 19:58
                  Nie możesz uśmiercić zygoty. Jedyne co możesz to oddac ja do adopcji.
                • isa_bella1 Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 03:39
                  Ty chyba zostalas mentalnie na etapie zygoty...
        • stephanie.plum Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:49
          biedactwo.
          może dobrze, że dostała ten tytuł jako nagrodę pocieszenia...
      • edelstein Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:06
        Tak,uratoeala zycie wielu kobietom pokazujac,ze to ich wybor a nie klech i innych debili.
        • 3-mamuska Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 19:58
          edelstein napisała:

> Tak,uratoeala zycie wielu kobietom pokazujac,ze to ich wybor a nie klech i inny
          > ch debili.
          >

Niby jak? Dając świadectwo aborcji z wygodny? Niby komu uratował tym zycie?
          Powinna raczej walczyć o dostępna darmowa antykoncepcję bo ta u niej zawiodła.
          • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 19:59
            Każda antykoncepcja może zawieść.
          • edelstein Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 21:33
            Tym ktore nie zniszczyly sobie zycia niechcianym rodzicielstwem
      • danaide Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:23
        Owszem - podjęcie kwestii podziemia aborcyjnego może ratować niejedno życie.
      • tiszantul Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:53
        > a co zrobiła, że mianowano ją superbohaterką?
        >
        > uratowała komuś życie?

Tak, uratowała. Sobie:

"Nie widziałam się znów w pieluchach... po 5 minutach masz z powrotem swoje życie" (Natalia Przybysz)

Dziecko ją zaatakowało i chciało jej zabrać życie. Innymi słowy była to walka o życie. Natalia wygrała, dziecko przegrało. Natalia superbohaterką, a dziecko "nieudacznikiem roku" według Wyborczej.
        • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:57
          Nie dziecko, a zarodek.
          Niestety dziecko to zwykle syf i pół kila mułu. Trzeba mieć mnóstwo zaparcia i dążenia do samodestrukcji aby wydać płód na Ten świat.
          • isa_bella1 Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 03:42
            Wrocił stara gazeta...a gdzie kaznodzieja co chce bobaska? Czy moze znow dwubiegunowka sie ujawniła?
    • semihora Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 13:54
      No i fajnie smile
    • princy-mincy Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 13:56
      Mam mieszane odczucia, szczerze mówiąc.

Usunęła ciążę- jej sprawa, powody podobać mi się nie muszą, choć ja bym nie usunęła z tych powodów, które ona podała.

Ale od razu Superbohaterka? Wolałabym, by Superbohaterką została kobieta, której działania autentycznie przełożyły się na poprawę sytuacji kobiet.
      Natalia niestety wyświadczyła trochę niedźwiedzią przysługę swoim wyznaniem, bo w oczach wielu ludzi wyszło na to, że aborcja to taki kaprys, wygoda itp.
      • grrrrw Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:02
        Nie "jej sprawa" !

Sprawa ojca dziecka,
        rodzenstwa dziecka,
        dziadkow tego dziecka
        oraz samego dziecka.
        • leokadia35 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:07
          Bohaterką była by gdyby urodziła to dziecko mimo przeciwności losu a nie usunęła bo nie chciało jej się zmieniać pieluch i wstawać w nocy. Dno
          • edelstein Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:21
            Niee wszyscy maja jako powolanie zyciowe zmienianie pieluch
            • peonka Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 22:27
              Można oddać dziecko do adopcji. Po zdrowe małe dzieci z uregulowaną sytuacja prawną stoją kolejki.
              • maslova Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 23:04
                A jeśli nie urodziłoby się zdrowe?
              • aguar Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 07:40
                Ale trzeba by ponieść trudy ciąży i porodu. Ciąża nie jest obojętna dla zdrowia, może utrudniać pracę czy zajmowanie się dziećmi, nie każda może sobie na to pozwolić.
                • milka_milka Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 07:53
                  Lepiej usunąć, żeby nie pomniejszyć przestrzeni życiowej? I żeby nie było niewygodnie?
                  Straszne, że żyjemy w czasach, gdzie gloryfikowane jest wygodnictwo kosztem życia innej istoty ludzkiej.
                  • sumire Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 08:04
                    Sądzisz, że dopiero teraz takie czasy nastały? smile
                    Komfort JEST ważny. Można to nazywać wygodnictwem, ale też łatwo oczekiwać poświęceń od innych kobiet...
                    • milka_milka Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 08:11
                      A skąd eiesz, czego oczekuję od siebie?
                      I dla komfortu usunięcie ciąży to superbohaterstwo?
                      To jak nazwać kobiety formatu p. Ireny Sendlerowej?
                      • sumire Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 09:51
                        A nie pomyślałaś, że nie chodzi o sam fakt usunięcia, tylko powiedzenie o tym głośno, podczas gdy masa kobiet musi obchodzić system w taki sam sposób, tylko po cichu, bo władzunia nie zamierza pójść im na rękę?...
                        • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 10:34
                          No i co z tego, w gruncie rzeczy? Takie macie prawo w Polsce jaka wladze sobie wybraliście. Natalia chce zostac bohaterka? Niech samodzielnie uruchomii infolinie dla kobiet w niechcianej ciąży ze środowisk biednych, niech uruchomi fundacje, ktora pomaga przerwać im ciaze bezpiecznie za granica, albo dostarczy środek poronny. Niech obchodzi prawo i naraza wlasny kark. Niech uruchomi choćby strone internetowa na czeskim serwerze z poradami gdzie zadzwonić, gdzie sie udać po pomoc. WTEDY pogadamy o bohaterstwie. Dopóki jednakze jedyna jej zasługa jest chwalenie sie glupota, to wybacz ale dopóty Natalia pozostanie dla mnie idiotka, a nie bohaterka.
                          • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 10:40
                            >Niech samodzielnie uruchomii infolinie dla kobiet w niechcianej ciąży ze środowisk biednych, niech uruchomi fundacje, ktora pomaga przerwać im ciaze bezpiecznie za granica, albo dostarczy środek poronny. Niech obchodzi prawo i naraza wlasny kark.

Polskie feministki faktycznie mogłyby się czymś takim zająć.
                          • araceli Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 10:53
                            d.o.s.i.a napisała:
                            > Niech obchodzi prawo

Nie no jasne - po co walczyć o normalność. Lepiej 'obchodzić prawo', morda w kubeł i udajemy, że problemu nie ma. Kołtuństwo level master big_grin
                            • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 11:09
                              Ale właściwie na dzień dzisiejszy jaka jest rada dla młodej dziewczyny w niechcianej ciąży? Niestety właśnie obchodzenie prawa.
                            • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 11:19
                              Ależ przeciez jej nie bronie walczyć o zmianę prawa. Czy nasza bohaterka robi to?
                              Po raz kolejny powtórzę - naucz sie czytać ze zrozumieniem. Chociaż jakims podstawowym, bo inaczej to wygląda ze rzucasz sie jak wesz na grzebieniu.
                              • araceli Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 11:49
                                d.o.s.i.a napisała:
                                > Ależ przeciez jej nie bronie walczyć o zmianę prawa. Czy nasza bohaterka robi to?

Prawo nie zmieni się dopóki nie zaczniemy normalnie o aborcji rozmawiać. O aborcji - tej, której dokonują dziesiątki tysięcy Polek co roku a nie o jej całkowitym zakazie. Więc jak najbardziej zrobiła ten pierwszy krok w dobrym kierunku.
                                • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 11:56
                                  O legalnej aborcji (w tych owych 3 przypadkach) też się nie mówi. Nigdzie.
                                  Przeczytaj sobie polskie strony medyczne czy parentingowe.
                                  Gdy dochodzi tam do tematu "badania prenatalne" same badania są dokładnie opisane, cena. Ale konkluzja jest tam taka, że "w większości przypadków wyniki wychodzą dobrze, nie ma co się stresować" i koniec tematu. Robi się je by ciężarna mogła się uspokoić. Nikt nie porusza kwestii tego co w sytuacji gdy wynik owych badań bynajmniej nie jest w stanie uspokoić ciężarnej bo wyjdzie zły.
                                  Chyba jeden z portali przeglądanych przeze mnie bardzo nieśmiało napomknął, że w takiej sytuacji w naszym prawie można rozwiązać ciążę i też koniec tematu.
                                  Na żadnym z portali nie spotkałam się z tym jak wygląda aborcja (choćby od kwestii organizacyjnej, jakie papiery itp.) w przypadku wady płodu (czyli legalna aborcja).
                                  Już nie wspomnę o aborcji w przypadku gwałtu, taka chyba w ogóle nie istnieje uncertain
                                • tt-tka Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 11:59
                                  araceli napisała:

> Prawo nie zmieni się dopóki nie zaczniemy normalnie o aborcji rozmawiać. O abor
                                  > cji - tej, której dokonują dziesiątki tysięcy Polek co roku

Zacz-nie-my ?
                                  Od blisko cwierc wieku (!) jest doroczny raport federacji na rzecz kobiet i rodziny podajacy dane, liczby ustalone i szacunkowe, przytaczajacy dramatyczne historie kobiet rzeczywiscie nielegalnie przerywajacych ciaze, w krajowym podziemiu...

Tak, wiem, jedna ofiara to tragedia, duze liczby to tylko statystyka.
                                  • araceli Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 12:02
                                    tt-tka napisała:
                                    > Zacz-nie-my ?
                                    > Od blisko cwierc wieku (!) jest doroczny raport federacji na rzecz kobiet i rod
                                    > ziny podajacy dane, liczby ustalone i szacunkowe, przytaczajacy dramatyczne his
                                    > torie kobiet rzeczywiscie nielegalnie przerywajacych ciaze, w krajowym podziem
                                    > iu...
                                    >
                                    > Tak, wiem, jedna ofiara to tragedia, duze liczby to tylko statystyka.

Owszem za-cznie-MY. Trąbienie przez organizacje kobiece o problemie to niestety tylko jedna strona dyskusji. Druga wyskakuje z mordą i plakatami z rozerwanymi płodami. To nie jest rozmowa, to nie jest dyskusja. To przeciąganie liny.
                                    • tt-tka Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 14:47
                                      araceli napisała:

> Owszem za-cznie-MY. Trąbienie przez organizacje kobiece o problemie to niestety
                                      > tylko jedna strona dyskusji. Druga wyskakuje z mordą i plakatami z rozerwanymi
                                      > płodami. To nie jest rozmowa, to nie jest dyskusja. To przeciąganie liny.

I teraz bedzie tak samo. Z jednej strony - medialna kreacja Przybysz, z drugiej - odpor przeciwnikow dokladnie z tym samym co wczesniej, rozerwane plody itp. Zalozysz sie ?
                                      Tu nie bedzie dyskusji, bo tej dyskusji przynajmniej jedna strona nie chce i uczestniczyc w niej nie bedzie. To jest (i bedzie) deklaracja i forsowanie stanowisk. I to, co powiedziala Przybysz, tego nie zmieni, nie stanowi przelomu, nie stworzy nowej jakosci dyskursu.
                                      • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 15:54
                                        Wręcz postawa Przybysz sprawila, ze ci od rozerwanych plodow dostali kolejny dowód na to ze kobietom soe w dupach poprzewracali i mordują dzieci z wygodnictwa.
                                        • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 19:42
                                          Ci od "rozerwanych płodów" to osoby do których nie docierają żadne argumenty.
                                          Nieraz ich widzę na krakowskim rynku. Średnia wieku 20 lat.
                                          • echtom Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 20:04
                                            > Średnia wieku 20 lat.

Serio?
                                            • echtom PS. 05.04.17, 20:09
                                              Pytam, bo w Gdańsku nie trafiam na takie akcje. Znalazłam jednak w necie zdjęcie z demonstracji w Sopocie i rzeczywiście sama młodzież.
                                              • kaz_nodzieja Re: PS. 05.04.17, 20:34
                                                A mnie jest zwykle niedobrze i nie chce mi się jeść mięsa potem przez miesiąc. Oczywiście mają zdjęcia z martwych porodów i poronień (bo w sumie skąd wiadomo, że akurat z aborcji?) tak na oko od 5 miesiąca wzwyż. Podła manipulacja. Zwykle nikt na nich nie zwraca uwagi, tylko omija jak smarka na chodniku. Raz mieli ze sobą taką tubę i coś wrzeszczeli, że aborcja ma niby być dostępna do 6 miesiąca ciąży czy coś. Zawsze towarzyszy im policja, za nasze takie cyrki są sponsorowane.
                                            • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 20:31
                                              Tak. Z tego co obserwuję (ja jestem w tych rejonach średnio 1 na tydzień) zwykle ustawiają się w soboty na krakowskim Rynku, czasem w pobliżu przejścia podziemnego koło Plant (tam dużo osób przechodzi, pewnie z tego to wynika). Chudzi, bladzi chłopcy i brzydkie chude dziewczyny. Jeżeli mają 21 lat skończone to chyba maksymalnie.
                                              • aguar Przypominam 06.04.17, 07:29
                                                zdalaodszpitala.pl/
                                      • araceli Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 17:21
                                        tt-tka napisała:
                                        > Tu nie bedzie dyskusji, bo tej dyskusji przynajmniej jedna strona nie chce i uc
                                        > zestniczyc w niej nie bedzie.

Ale ja nie piszę o 'dyskusjach' między feministkami a antichiocowymi oszołomami. Mówię o dyskusji między ludźmi stanowiącymi jakieś 99% społeczeństwa, które są po środku. Na przykład TEJ dyskusji.
                                • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 12:01
                                  To co zrobila Natalia to nie jest normalna rozmowa o aborcji.
                                  • araceli Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 12:04
                                    d.o.s.i.a napisała:
                                    > To co zrobila Natalia to nie jest normalna rozmowa o aborcji.

Dosia będzie definiować co to jest normalność big_grin

Pewnie - normalna jest 'rozmowa' poprzez pikietę z plakatami rozerwanych płodów pod oddziałem patologii ciąży big_grin
                  • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 09:46
                    Dla mnie lepiej usunąć bo Ten świat jest ogólnie podłym miejscem.
                    • aguar Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 10:23
                      Jest podłym miejscem, ale uważam, że jeśli kobieta ma wystarczająco dużo chęci, sił fizycznych i psychicznych, wsparcie w partnerze i/lub rodzinie, odpowiednie zaplecze ekonomiczne itd., to jest w stanie uczynić ten świat w miarę przyjaznym dla swojego dziecka. Tylko jest to na tyle duże wyzwanie, że podjęcie się tego powinno być dobrowolne.
                      • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 10:41
                        Zgadzam się.
              • edelstein Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 09:15
                Bo jak wiadomo ciaza i porod nie maja zadnego wplywu na zdrowie i zycie kobiety.Sprowadzasz kobiety do roli inkubatora.
              • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 10:01
                Ile Ty już oddałaś dzieci do adopcji?
            • grrrrw Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 16:06
              Jak ktosnie ma powolania do pieluch, to nie zaklada rodziny.
              • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 19:41
                Celebrytki jakoś zakładają rodziny, od pieluch mają nianie.
          • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:02
            Nie. Właśnie nie byłaby bohaterką. Po raz pierwszy dano by jej odczuć to na polskiej porodówce (na której w związku z ową "trudną sytuacją" nie miałaby prywatnej położnej czy ordynatora do którego chodziłaby wcześniej na płatne wizyty).
            Wtedy po raz pierwszy poczułaby, że nie jest tylko bohaterką, ale nawet zwykłą cierpiącą kobietą nad którą życzliwie i empatycznie powinien pochylić się personel szpitala.
            Nie mam co do tego cienia wątpliwości...
        • iwles Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:10

????

jeśli chcesz mieć kolejne dziecko konsultujesz decyzję z:

rodzeństwem dziecka i dziadkami ?
          • daszutka Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:50
            Koniecznie trzeba się skonsultować także z sąsiadami czy wyjące za ścianą niemowle nie będzie im spokoju zakłócać. big_grin
          • grrrrw Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 16:17
            Jesli planuje zaciukac dzieciaka, to konsultuję .
        • moadek Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:18
          sprawa dziecka?
        • princy-mincy Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:21
          grrrrw napisała:

> Nie "jej sprawa" !
          >
          > Sprawa ojca dziecka,
          Faktycznie, jej i ojca dziecka- napisalam skrotowo, bo z jej wywiadu wywnioskowalam, ze decyzja byla podjeta wspolnie

> rodzenstwa dziecka,
          > dziadkow tego dziecka
          Żartujesz, prawda? Ja nie uzgadniałam moich planów prokreacyjnych z dzieckiem które już było ani z dziadkami.

> oraz samego dziecka.
          To jest kwestia dyskusyjna, ona usunęła zarodek, dla niej to jeszcze nie było dziecko.

• grrrrw Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 16:18
            A dla zarodka było ?
        • stara.mostowiakowa Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:25
          a może jeszcze cioć, wujów i sąsiadów?
          • szmytka1 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:33
            toc całego społeczeństwa, wszak o przyrost naturalny tu chodzi
        • martialis Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:57
          Zapomniałaś o księdzu...
          • grrrrw Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 16:19
            Chyba o Bogu ?
        • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:11
          Ja gdybym wiedziała co mnie spotka w życiu wolałabym aborcję. Niestety zostałam urodzona sad
          Dlatego jestem za prawem do aborcji, by kolejnych nieszczęsnych istot było mniej na Tym złym świecie.
          • isa_bella1 Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 03:45
            To po co chcesz dziecko? Zeby potem bylo nieszczesliwe?
            • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 09:57
              I chcę i nie chcę. Gdy jestem w fazie "chcę" chodzi mi wyłącznie o siebie, mój egoizm i chęć powielenia własnych genów. Nic więcej. Niekiedy ta chęć jest wręcz zwierzęca.
              • isa_bella1 Re: Natalia wygrała! 06.04.17, 05:53
                Ale po co je powielac skoro są fo bani...szkoda dziecka..
          • grrrrw Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 16:21
            Aborcje, by wykonal lekarz, po uzgodnieniu z twoimi rodzicami. Decyzji o odebraniu sobie samej zycia z nikim nie musisz uzgadniac.
        • stephanie.plum Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:56
          najbardziej żal rodzeństwa.
          muszą mieć świadomość, że mogło paść na każde z nich...
          • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:58
            Raczej mogą pomyśleć, że akurat oni byli chciani skoro są na Tym świecie, prawda?
            • aguar Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 18:06
              Właśnie, mogą mieć pewność, że są chciani, bo planami prokreacyjnymi ich matki nie rządzi przypadek.
              • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 18:16
                >>> Właśnie, mogą mieć pewność, że są chciani, bo planami prokreacyjnymi ich matki nie rządzi przypadek.

big_grin big_grin big_grin No tak, seks bez zabezpieczenia + aborcja to w pelni swiadome macierzynstwo, jaki tam przypadek big_grin
          • iwles Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 18:33
            stephanie.plum napisała:

> najbardziej żal rodzeństwa.
            > muszą mieć świadomość, że mogło paść na każde z nich...
            >

A siebie nie jest ci zal?
            Musisz przeciez miec swiadomosc, ze moglo pasc na ciebie, zostalas poczeta w czasach pelnej dostepnosci do legalnaj aborcji, w dodatku za darmo na fundusz zdrowia.
            • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 19:13
              big_grin
            • edelstein Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 21:34
              big_grin
          • grrrrw Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 16:22
            "Mamusiu, a nas ile było, jak żeśmy sie urodzili" ????
      • nowi-jka Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:25
        princy-mincy napisała:

> Natalia niestety wyświadczyła trochę niedźwiedzią przysługę swoim wyznaniem, bo
        > w oczach wielu ludzi wyszło na to, że aborcja to taki kaprys, wygoda itp.

zgadzam się
        superbohaterka - gruba przesada
      • kk345 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:28
        >Ale od razu Superbohaterka? Wolałabym, by Superbohaterką została kobieta, której działania autentycznie przełożyły się na poprawę sytuacji kobiet.

No właśnie o to od początku pytam- ona nie działa jakoś konkretnie, nie pomaga w czymś ważnym, akurat wstrzeliła się z wyznaniem w aktualny i kontrowersyjny, oraz nośny dla WO temat, stąd moje wątpliwości... dla mnie to za mało na tytuł Superbohaterki.
        • grrrrw Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 16:24
          Moglaby sie wlaczyc do akcji poparcia Karty Matki Emerytki Rodziny Wielodzietnej...
      • 3-mamuska Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:15
        princy-mincy napisała:

> Mam mieszane odczucia, szczerze mówiąc.
        >
        > Usunęła ciążę- jej sprawa, powody podobać mi się nie muszą, choć ja bym nie usu
        > nęła z tych powodów, które ona podała.
        >
        > Ale od razu Superbohaterka? Wolałabym, by Superbohaterką została kobieta, które
        > j działania autentycznie przełożyły się na poprawę sytuacji kobiet.
        > Natalia niestety wyświadczyła trochę niedźwiedzią przysługę swoim wyznaniem, bo
        > w oczach wielu ludzi wyszło na to, że aborcja to taki kaprys, wygoda itp.

Hehe dokładnie pokazała ze walczą o usuwanie ciazy dla kaprysu z wygodny.
        Co większość ludzi TEMU właśnie sie przeciwna.
        Gdyby usunęła cieżko chore dziecko i o tym głośno mowila ze zrobiła tak bo wybrała mniejsze zło, ze nie chciała dokładać cierpienia dziecku itp.
        To co innego.
        • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:18
          Naprawdę większość ludzi chce decydować za macice obcych sobie kobiet? Ja jestem przerażona...
        • edelstein Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:39
          Jak wiadomo wychowywanie niechcianego dziecka to bohaterstwo pelna gebatongue_out
          • grrrrw Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 16:25
            Jak się trafi adoptować niechciane na przykład....
    • daisy Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:13
      Cieszę się i gratuluję Natalii. Swego czasu w dyskusji (tu, na forum) na temat jej wystąpienia wypowiadałam się dość sceptycznie, ale nie miałam racji. Należy jej się szacunek za ogromną cywilną odwagę i mam nadzieję, że nie będzie musiała zapłacić za swoje wyznanie zbyt wysokiej ceny. Ja osobiście bardzo jestem jej wdzięczna.
      • isa_bella1 Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 03:48
        Odwagę?Raczej tchorzostwo...
        • daisy Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 15:07
          Jej decyzja o zakończeniu ciąży była decyzją prywatną, osobistą, nie dotyczącą nikogo poza nią samą, więc nikt z zewnątrz nie może ocenić, czy był to akt tchórzostwa, odwagi, rozsądku czy czegokolwiek innego. Nie nam sądzić. Natomiast decyzja, by publicznie opowiedzieć o swoim postępowaniu i motywach była jak najbardziej aktem cywilnej odwagi. Gdybyśmy wszystkie były takie odważne, zupełnie inaczej wyglądałaby w tym kraju dyskusja o aborcji. Cały kraj wyglądałby inaczej. A odsetek ujawnionych "morderczyń" byłby co najmniej identyczny po obu stronach aborcyjnej barykady.
          • chyba.ze Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 16:02
            . Gdybyśmy wszystkie były takie odważne, zupełnie i
            > naczej wyglądałaby w tym kraju dyskusja o aborcji. Cały kraj wyglądałby inaczej

O tak.
            Feministki wyzwoliłyby kobiety od trudów rodzicielstwa wprowadzając w to miejsce muslimskich imigrantów.
          • tt-tka Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 16:43
            daisy napisała:

> Jej decyzja o zakończeniu ciąży była decyzją prywatną, osobistą, nie dotyczącą
            > nikogo poza nią samą, więc nikt z zewnątrz nie może ocenić, czy był to akt tchó
            > rzostwa, odwagi, rozsądku czy czegokolwiek innego. Nie nam sądzić. Natomiast de
            > cyzja, by publicznie opowiedzieć o swoim postępowaniu i motywach była jak najba
            > rdziej aktem cywilnej odwagi. Gdybyśmy wszystkie były takie odważne, zupełnie i
            > naczej wyglądałaby w tym kraju dyskusja o aborcji.

Rece opadaja. Problem nie w tym, czy ktosia zechce opowiedziec, tylko czy ktos w mediach zechce wysluchac, naglosnic i pociagnac temat. Podkrecajac go od czasu do czasu. Tylko i li.
            Byly glosne swego czasu sprawy, chocby pacjentek prof. Deca czy Alicji Tysiac. Czternastolatki, ktorej legalne przerwanie ciazy probowano uniemozliwic metodami calkowicie betprawnymi. Narobily szumu, po czym temat zdechl. I nic sie nie zmienilo.
    • kropkacom Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:17
      "Superbohaterka złamała to, co Andrzej Leder nazywa zmową wyrzeczenia. To chęć jest niezależna od światopoglądu, ale zależna od patriarchatu, które wmawia kobietom, że nie mogą dbać o swoje szczęście. Złamała też zmowę obłudy. Opowieść Natalii pokazała, że bycie za kobietami oznacza stanie murem w szacunku do ich wyborów, w zjednoczonym tłumie – nawet jeśli w naszym życiu zrobiłybyśmy inaczej. W obronie naszych praw bądźmy razem. Żeby nam ktoś kiedyś nie powiedział, jak Natalii – że nie mamy prawa, że nam za dobrze, że mamy kaprysy, że nie jesteśmy godne szacunku. Nasza Superbohaterka pozwoliła sobie na to, czego wiele kobiet sobie odmawia, niesłusznie – na wolność."

Konkurs jest mi doskonale obojętny, ale w pełni podpisuje się pod tymi słowami.
      • mozambique Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:28
        tjaaa, cos jak Maria Seweryn ciepriąca na depresje przez pół roku malowniczo leżąć w hamaku na plazy w BAngkoku
        • mozambique Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:30
          sorry , nie Seweryn tylko Peszek. NIe wiem czy jej obowiesc o przezywaniu depresji w Tajlandii pokomoglo cokolwiek ludziom chorym psychicznie. Raczej budział pusty śmiech
          • kropkacom Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:36
            Śmiech to zdrowie wink A tak poważnie, babka pokazała, że kobiety nawet w temacie aborcji mają swoje decyzje, które niekoniecznie muszą pokrywać się z naszymi (choćby hipotetycznymi) w temacie. W dodatku warto za nimi stanąć. Mimo iż cały protest rozbijał się o zaostrzenie ustawy a nie jej liberalizację. Ktoś kiedyś stwierdził coś w stylu, ze w tym momencie kiedy musimy bronić tego kompromisu to on staje się punktem wyjścia w dyskusji. A to nieprawda.
            • kropkacom Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:37
              Znaczy prawda, ale nie powinno tak być. tongue_out
      • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:04
        Aha, czyli im bardziej kontrowersyjny/bzdurny powod przerwania ciąży tym wieksza bohaterka? To ja czekam na kolejne superbohaterki, ktore pochwala sie stosowaniem aborcji w ramach antykoncepcji (ach jakies to będzie bohaterskie wyznanie), albo takie, ktore pokątnie w Chinach usunęły 9-miesieczne plody, a nawet ze utopily w wiaderku z woda zanim dziecko zaczerpnęli powietrza. To będzie taaaaakie zlamanie tabu i nieodmówienie sobie wolności. Superhiperbohaterstwo.
        • kropkacom Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:07
          Jestem pewna, że to nie jest ani kontrowersyjny, ani bzdurny powód. Po prostu się o tym nie mówi. Głośno właśnie. I nie chodzi właśnie o późną aborcję.
          • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:12
            Na pewno przeczytałaś dokladnie uzasadnienie? Tam stoi jasno za co Natalia dostala nagrodę - za walkę o wolność wyboru, nawet jesli innym powod tej decyzji sie nie podoba.

No wiec, wnioskuje aby nastepna superbohaterka zostal ktoś kto opowie o późnej aborcji. To jest dopiero korzystanie z wolności!
            • kropkacom Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:15
              Nawet jeśli w życiu zrobiłybyśmy inaczej... To nie oznacza tego co wyżej zasugerowałaś, ale brnij dalej.
              • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:21
                "Żeby nam ktoś kiedyś nie powiedział, jak Natalii – że nie mamy prawa, że nam za dobrze, że mamy kaprysy, że nie jesteśmy godne szacunku. Nasza Superbohaterka pozwoliła sobie na to, czego wiele kobiet sobie odmawia, niesłusznie – na wolność"

Nasza superbohaterka wybrala wolność realizując kaprys, bo bylo jej za dobrze. Kolejna abortuje 9-msc plod z podobnych powodów, po czym odważnie obali tabu i zostanie kolejna superbohaterka. Co bedzie dalej?
                • kropkacom Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:26
                  Czyli brniesz. Czy wybrała wolność? W jakim sensie jeśli już? Ona ma dwójkę dzieci. O ile się nie mylę. Chyba, ze myślisz o innej wolności. Jeśli chodzi o decyzje to podjęła taką na którą zezwala wiele państw. Również to gdzie ponoć mieszkasz.
                  • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:29
                    Naucz sie czytać ze zrozumieniem, jeśli w dalszym ciągu nie rozumiesz o jakiej wolności pisza w uzasadnieniu.
                    • kropkacom Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:30
                      Do którego konkretnie słowa się uczepiłaś?
                • aguar Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:30
                  D.o.s.i.a. nie histeryzuj. W krajach, w których jest legalna i dostępna wczesna aborcja jakoś nikt nie walczy o prawo do późnej. Tak więc wyluzuj.
                  • kropkacom Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:31
                    W Polsce właśnie walczy się o późną. Taki paradoks.
                  • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:34
                    A wyobrażasz sobie jaka superbohaterka mozna zostac robiąc taka pozna aborcje np. w Chinach, a potem obwieścić to światu i przelamac spoleczne tabu? Ileż kobiet ma ochotę, albo zrobilo taka aborcję. I milcza skrycie, i nikt ich nie rozumie... Trzeba im jakiejś superbobaterki. Co tam brak antykoncepcji i niechęć do zmieniania pieluch.
                  • 3-mamuska Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:03
                    aguar napisała:

> D.o.s.i.a. nie histeryzuj. W krajach, w których jest legalna i dostępna wczesna
                    > aborcja jakoś nikt nie walczy o prawo do późnej. Tak więc wyluzuj.

Ta w UK do 24 t.c, ekstra nie?

-----------------
                    Życie ma ty­le ko­lorów, ile pot­ra­fisz w nim dostrzec.
                • edelstein Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:41
                  A ty z kaprysu nie masz wcale dzieci,a powinnas miec jak na kobiete przystalo.W sumie skoro to takie bohaterstwo wychowywac niechciane dziecko to nic nie stoi na przeszkodzie,by cie przymusowo zaplodnic.
                • araceli Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 16:53
                  d.o.s.i.a napisała:
                  > Nasza superbohaterka wybrala wolność realizując kaprys,

Wybrała dokładnie to, co dziesiątki tysięcy innych kobiet w PL rocznie ale miała odwagę o tym powiedzieć. Nie z powodu aborcji została wybrana bo tutaj akurat niczym się nie wyróżniła.
            • izalis1 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 16:35
              Oj, tam, po co półśrodki. Następną laureatką mama Madzi- czy nie zrobiła tego samego- dokonała wyboru, nie będzie jej bachor stał na drodze do realizacji marzeń. Obywatelka wolnego świata.
              • aguar Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 16:38
                Trollu, a kysz!
              • kropkacom Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 16:47
                Mama Madzi przysłużyła się takim jak ty widzę w stopniu znacznym. Nie, aby naszła cię przypadkiem konkluzja, ze gdyby naprawdę miała wybór ta mama tej konkretnej Madzi, to by skorzystałaby z wczesnej aborcji. Nie, nie...
                • 3-mamuska Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:19
                  kropkacom napisała:

> Mama Madzi przysłużyła się takim jak ty widzę w stopniu znacznym. Nie, aby nasz
                  > ła cię przypadkiem konkluzja, ze gdyby naprawdę miała wybór ta mama tej konkret
                  > nej Madzi, to by skorzystałaby z wczesnej aborcji. Nie, nie...
                  >

Naszło mnie konkluzja taka ze ,nie byłoby tej tragedi gdyby antykoncepcja była dostępna.
                  O ile dobrze pamietam matka ja zabiła bo jej sie z chłopem nie układało a nie dlatego ze zaszala w nieplanowana ciąże i chciała usunąć ale nie było jej stać.
                  Skad pewność ze usunąłby ciąże ???
                  • kropkacom Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 06:21
                    Miałaby realny wybór.
        • araceli Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 16:50
          d.o.s.i.a napisała:
          > Aha, czyli im bardziej kontrowersyjny/bzdurny powod przerwania ciąży tym wieksz
          > a bohaterka?

Nie poród kontrowersyjny tylko społeczne jego wyparcie. Jestem skłonna założyć się, że większość dokonywanych aborcji to nie wielka trauma, gwałty, dramatyczne okoliczności życiowe tylko zwykłe wpadki. W PL aborcja jest akceptowalna o ile możesz dopisać do niej łzawą historie, postawienie pod ścianą, żal itd. W końcu czas zerwać z takim obrazem.
          • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:06
            >>> Jestem skłonna założyć się, że większość dokonywanych aborcji to nie wielka trauma, gwałty, dramatyczne okoliczności życiowe tylko zwykłe wpadki. W PL aborcja jest akceptowalna o ile możesz dopisać do niej łzawą historie, postawienie pod ścianą, żal itd. W końcu czas zerwać z takim obrazem.

Sama se zerwij. Padlyscie ofiarami wlasnej retoryki. Jak jest dyskusja o aborcji to wlasnie te lzawe historie, postawienie pod sciana, gwalty, uszczerbki na zdrowiu i zyciu, stanowia clue dyskusji. Dramaty kobiet! Straszne tragedie! Ach, co to bedzie! A jak przychodzi co do czego, to sie okazuje, ze chodzi Wam o aborcje pt. "bo mi sie wstawac do dziecka w nocy nie chce".
            Nie obchodzi mnie, ze byc moze wiekszosc aborcji to nie wielka trauma, a powody takie jak u Natalii - nie mam nikomu zamiaru bronic aborcji, ale chwalenie sie tym, ze sie usunelo bo zapomnialo sie o gumie, albo bo wole sie zajac malowaniem paznokci, nie uznaje ani za cos chwalebnego, ani tym bardziej bohaterskiego. Chwalenie sie wlasna glupota tudziez plycizna umyslowa nie jest przejawem zadnego bohaterstwa. Jest chwaleniem sie glupota i plycizna umyslowa. Jesli kobiety wybieraja takie osoby na swoje bohaterki, no coz... Mam prawo sie z tym nie zgadzac.
            • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:08
              A ile niechcianych dzieci już urodziłaś?
            • araceli Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:19
              d.o.s.i.a napisała:
              > Sama se zerwij. Padlyscie ofiarami wlasnej retoryki. Jak jest dyskusja o aborcj
              > i to wlasnie te lzawe historie, postawienie pod sciana, gwalty, uszczerbki na z
              > drowiu i zyciu, stanowia clue dyskusji. Dramaty kobiet! Straszne tragedie! Ach,
              > co to bedzie! A jak przychodzi co do czego, to sie okazuje, ze chodzi Wam o ab
              > orcje pt. "bo mi sie wstawac do dziecka w nocy nie chce".

Bo jakoś nie dociera do Ciebie, że w PL NIE MA DYSKUSJI O ABORCJI. Jest tylko i wyłącznie DYSKUSJA O JEJ CAŁKOWITY ZAKAZIE dotyczącym tych resztek dramatycznych sytuacji w której jest ona dozwolona (gwałty, zagrożenie życia, ciężkie uszkodzenia płodu).
              • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:20
                Chyba masz urojenia jakies.
              • 3-mamuska Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:07
                Bo jakoś nie dociera do Ciebie, że w PL NIE MA DYSKUSJI O ABORCJI. Jest tylko i wyłącznie DYSKUSJA O JEJ CAŁKOWITY ZAKAZIE dotyczącym tych resztek dramatycznych sytuacji w której jest ona dozwolona (gwałty, zagrożenie życia, ciężkie uszkodzenia płodu).

I myślisz ze przyznawanie sie do aborcji z WYGODY, pomoże utrzymać prawo do aborcji ciazy z gwałtu, czy z chorym płodem? Czy ze względu na zdrowie kobiety?
                • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:11
                  Tak, to tez jest głos w dyskusji. Nikt nie da odpowiedzi co jest bardziej moralne - usunięcie ciąży w 3 tygodniu z jakiegokolwiek powodu czy w 3,5 miesiącu z powodu ZD. To są bardzo trudne tematy, a glos Natalii jest bardzo ważny w dyskusji.
                  • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:16
                    Dla mnie niemoralne na przykład jest sprowadzanie jakiegokolwiek życia na Ten świat. Ale daję innym prawo wyboru. Jeżeli chcą sprowadzać na ten parszywy świat kolejne istoty (w dodatku przy obecnym przeludnieniu) to juz trudno, z bólem mojego serca godzę się z tym choć nie rozumiem i oceniam jako ze wszechmiar działanie niemoralne.
                  • oqoq74 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 21:08
                    Głos Natalii w tej dyskusji jest argumentem dla tych, którzy chcą całkowitego zakazu aborcji. Jak chce się walczyć, to trzeba też myśleć strategicznie, a nie z szabelką na czołgi.
                • aguar Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:13
                  Jeśli aborcja będzie legalna dla wszystkich, będą z niej mogły przecież korzystać również te zgwałcone, poważnie chore i z uszkodzonym płodem, w dodatku nie tłumacząc się nikomu, nie potrzebując żadnych zaświadczeń itd.
                  • 3-mamuska Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:29
                    aguar napisała:

> Jeśli aborcja będzie legalna dla wszystkich, będą z niej mogły przecież korzyst
                    > ać również te zgwałcone, poważnie chore i z uszkodzonym płodem, w dodatku nie t
                    > łumacząc się nikomu, nie potrzebując żadnych zaświadczeń itd.

Tylko ze ja nie jestem za legalna i jeszcze darmowa aborcja z wygody, i takim przykładem pani Natalki przyczyniła sie ze np. Nie będę popierać.
                    Dla zgwałconych kobiet z papierami z policji i lekarza po gwałcie i ze złymi wynikami powinna byc bez problemu dostępna bez tłumaczenia.
                    Za to byłaby za darmowa powszechna antykoncepcja, za sterylizacja. A teraz nich sobie pani Natalia zafunduje chyba jaj stać mniejszy koszt niz dziecko ,a nie pozbywa sie następnych dzieci skoro nie chce utkać w pieluch . Bo takich wypadkowych ciąż moze miec jeszcze z 10.
                    A kasa zamiast na aborcje dadzą na lecznie nowotworów i lepsze warunki dla chorych dzieci i och rodziców.
                    A nie kaske dla głupich bab co im sie zabezpieczyć nie chciało,zeby pomoc pozbyć sie kłopotu.
                    • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:31
                      Z ciekawości - potrafisz powiedziec dlaczego jesteś przeciwko aborcji "z wygody" płodu 2-3 tygodniowego, a dopuszczasz aborcję 3,5 miesięcznego plodu z ZD?
                      • kropkacom Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 06:44
                        Bo jej nie chodzi ani o płód, ani o dziecko. Chodzi o kobietę i jej intencje. Cała masa ludzi lubi po prostu oceniać innych ludzi.
                    • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:36
                      Ale widzisz dzięki aborcji (niezależnie od przyczyn) chorzy i potrzebujący i tak mają więcej kasy na swoje potrzeby.
                      Kontynuacja całej ciąży, poród, a potem korzystanie ze służby zdrowia przez dziecko (nawet zdrowe choruje czy czasem potrzebuje operacji) to większe koszty niż jeden zabieg aborcji, prawda?
    • kozica111 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:41
      Ematka to takie dziwne forum gdzie oddanie psa, bo się znudził budzi grozę i potępienie, oraz histeryczne pohukiwania, a usunięcie dziecka bo w "domu byłoby za ciasno" jest powodem do solidarnego RADOSNEGO hołubca....wiosennego, oczywiście....
      • aguar Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:43
        Trollu, a kysz!
        • isa_bella1 Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 03:52
          Prawda boli co?
      • kropkacom Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:44
        No cóż, oddanie dziecka, bo się znudziło też nie będzie przyjęte tu z owacją na stojąco. Prawda?
        • kropkacom Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:51
          Zwłaszcza kiedy to dziecko jest chore i była szansa aby przerwać ciąże zgodnie z polskim prawem.
      • iwles Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:47

Kozica, nie dla każdego zarodek jest tożsamy z dzieckiem.
        • kozica111 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:00
          Iwles, nie dla każdego pies to członek rodziny.
          • iwles Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:13

A jaki to ma wspólny mianownik ?
            • kozica111 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:17
              Odpowiedzialność za życie drugiej istoty - zależnej, którą się sprowadziło do swojego życia.
              • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:20
                Ja wiem jaki świat jest zły i podły, dlatego zadecydowałam (jako właścielka macicy, ale także jako osoba która poznała wszelakie zło Tego świata), że nieetyczne jest sprowadzanie na Ten świat kolejnego żywota.
                • mozambique Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:28
                  aq nie dlatego że ten twój zonaty kochaś nie chce cie zapłodnić ?
                  • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:35
                    Niestety odszedł, nad czym ubolewam. Przynajmniej (już naprawdę niezależnie od ewentualnego zapłodnienia) czułam się wtedy szczęśliwą, dopchaną kobietą sad Obudził we mnie żar co do którego byłam pewna, że wygasł wiele lat temu.
                    Teraz znów jestem sfrustrowaną kobietą, niepewną swojej kobiecej wartości sad
                    • mozambique Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:37
                      tak trzymaj
                      • isa_bella1 Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 03:53
                        smile
                    • lady-z-gaga Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 16:08
                      >czułam się wtedy szczęśliwą, dopchaną kobietą

dobrze gotował?
                      • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 16:44
                        Tego akurat nie wiem.
                • isa_bella1 Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 03:55
                  Boszzz ..dobrze ze ty sie nie zdazyles/łas rozmnozyc...
                  • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 09:50
                    Mam jeszcze trochę czasu, a zdrowa i płodna jestem.
                    • isa_bella1 Re: Natalia wygrała! 06.04.17, 05:56
                      A to się okaże...nie ma ludzi zdrowych są tyllo nieprzebadani...no i ten wiek juz nie młodzienczy
              • edelstein Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:44
                Po 9miesiacach ciazy.Wtedy zyje i wtedy oddanie byloby potepiane o ile nie nastapiloby z mega waznych powodow
                • echtom Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 22:44
                  > Po 9 miesiacach ciazy. Wtedy zyje

O, to jakieś nowe odkrycie - przez 9 miesięcy w macicy jest martwy i ożywa w czasie porodu big_grin
          • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:16
            kozica111 napisała:

> Iwles, nie dla każdego pies to członek rodziny.

Zgadza się. Z tego co wiem w Polsce nie ma nakazu posiadania psa, nawet jeśli ktoś podrzuci nam psa na wycieraczkę czy własną posesję....
            • kozica111 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:19
              Dziecka tez nie, o ile ktoś ci podrzuci.
              • edelstein Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:50
                Serio?to o czym dyskusja?skoro nie trzeba miec dziecka,to nie trzeba
      • mozambique Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:54
        no masz rację

ja tez jestem za dosc liberalnym prawem aborcyjnym ale bohaterką Natalai dla mnie nie jest
        • kropkacom Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:55
          Dla ciebie nawet nie musi być.
        • aguar Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:05
          Mozambique, jeśli mieszkasz w Polsce, to przestań trollować. A jeśli nie, to przestań się tak dziwić, tutaj nie jest normalnie. W normalnym kraju by nie była żadną bohaterką, ale tutaj trzeba walczyć o prawo do normalnych rzeczy.
          • mozambique Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:27
            na krotke iwdac bywasz na tym forum aby mnie znać ale to mało wazne

ja akurat uwazam ze ona zrobial to co zrobiał bo miala taką chec i mozliwosci , dla wlasnej wygody , co wyraznei zaznaczyłą, nie dla innych, nie dla "lepszej sprawy" , nie dla ratowani zdroiwa, nie dl auniekniecai tragedii tip tylko dla zwyklej ludzkeij wygody

ale dlaczego za to co zrobila dla wlasnej wygody ktos ją uznał za superbohaterke , tego za cholere nie rozumiem , w czym tkwi to jej bohaterstwo ? ze zrobiła SOBIE dobrze bo tak ? mówiac jzu zupełnie bezpośrednio

ale ja akurat nie uznaję prawa do aborcji "na zyczenie" ( z powodów zdrowotnych , socjalnych, psychicznych, prawnych itp oczywiscie tak) wiec nie jestem targetem Wysokich Obcasów

zrestza ona mówila o zabiegu mniej wiecej tak jakby szla na rzęsy czy robić pazury , no nie , nie , jednak waga tematu jest inna
            • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:38
              Nie uważam jej za "superbohaterkę" (moim zdaniem ten tytuł powinien przypaść komuś kto aktywnie działa). Ale tak - u nas przyznanie się, że aborcję zrobiło się po prostu z wygody to jednak rodzaj bohaterstwa.
              Za granicą nierzadko przeciętna 20-parolatka z wygody tylko i wyłącznie ma statystycznie i po 3 aborcje i nikogo to nie interesuje. A u nas każą się spowiadać....
              • mozambique Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:48
                za jedną granicą tak , za inną nie
                nie uogólniaj
                • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:53
                  Za którą granicą nie? Wschodnią?
            • edelstein Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:53
              Padlam,twoim zdaniem jak ktos nie czuje sie na silach wychowywac to nie jest to powod psychiczny?
      • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:07
        Dzieci jest za dużo na Tym świecie.
      • sylwus34 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 16:26
        Kurna, coś w tym jest Kozica. O ile kompletnie obce mi są twoje pisowskie poglądy ( o ile się nie mylę, jakby co sorki), tak w tym względzie po prostu zgadzam się z tobą.
      • tiszantul Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:08
        > Ematka to takie dziwne forum gdzie oddanie psa, bo się znudził budzi grozę i po
        > tępienie, oraz histeryczne pohukiwania, a usunięcie dziecka bo w "domu byłoby z
        > a ciasno" jest powodem do solidarnego RADOSNEGO hołubca....wiosennego, oczywiśc
        > ie....

psa? a jaką grozę wzbudziło wycięcie drzew? bo wiecie, drzewa nie wolno ruszyć, trzeba je chronić od chwili poczęcia do naturalnej śmierci. Co innego dziecko. Drzewa nie wolno wyciąć, ale dziecko jak najbardziej.
        • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:10
          Dzieci jest nadmiar na Tym świecie. Taka różnica.
        • cosmetic.wipes Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:14
          Drzewa trzeba chronić od poczęcia? Ktoś karze i potępia za zdeptanie kasztana/żołędzia/klonowego "noska"?big_grin
        • isa_bella1 Re: Natalia wygrała! 06.04.17, 05:58
          Drzewa nie wolno i psa bo je WIDAC a dziecko w brzuchu juz nie...
          • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 06.04.17, 10:11
            Pies nie wpływa na Twój stan zdrowia przez niemal rok czasu.
    • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 14:46
      Cieszę się.
    • natalia.nat Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:20
      Widać, jaki kraj takich ma superbohaterów. Usunęła ciążę, jej sprawa. Ale żeby za przyznanie się do tego zostać superbohaterką?! Zwłaszcza, że nie sądzę, żeby cokolwiek ją to kosztowało, chciała być kontrowersyjna i tyle.
    • chyba.ze Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:29
      Większą "superbohaterką" byłaby dla mnie feministka z różowym sercem na durnej głowie, albo ta od hasła "Dość dyktatury kobiet!" To dopiero jest odwaga!!!
      Pani Przybysz powinna dostać medal za antykoncepcyjne nieuctwo. Medal z buraka.
      • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:32
        Niestety prezerwatywy pękają.
        • mozambique Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:38
          nie daj sie nabrac

to urban legend pryszczatych mlodzienców , ktorzy nie wiedzą ze nei umieją tego cudeńka stosowac ,
          • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:41
            Mi pękła dwa razy, tak się akurat zdarzyło, że na przestrzeni lat w przypadku dwóch różnych osób.
            Tu na tym forum jedna z forumowiczka (nicka nie wymienię) pisała o swojej aborcji (bliźniaczej).
            Nie chciała po trudnym porodzie bliźniaczym zachodzić ponownie w ciążę, więc razem z mężem używali prezerwatywy. To zabezpieczenie zawiodło. Po tym jak okazało się, że jednak będą znowu bliźniaki zdecydowali się na aborcję.
            Ja ich nie potępiam.
            • mozambique Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:44
              to bzykaj sie z dorosłymi mezczyznami a nie z jakim zakompleksionym prawiczkiem ktory nei umie używac

przezerwatywy o wiele czesciej sie zsuwają niz pękają , a to dlatego ze malo ktory kolega wie co z tym sie robi "w trakcie"
              • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:48
                Sugerujesz, że mąż owej forumowiczki był "zakompleksionym prawiczkiem"?
                • mozambique Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:50
                  ja akurat z zande prawdziwe historie na tym forum jzu nie wierze
          • edelstein Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:55
            Przestan bzdury odpowiadac.
        • chyba.ze Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 16:04
          No przecież pisała, że do seksu doszło przez sen, więc jak może pękać coś czego nawet nie było?
          • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 16:47
            Zatem została zgwałcona bez gumy sad
    • ira_08 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:33
      Też mam mieszane uczucia. Przyznała się do aborcji - ok. I co się stało? Pobudzila społeczną dyskusję? Wpłynęła na zmianę prawa albo chociaż na opinię publiczną? Nie. W dodatku to nie jest pani Hania spod Rzeszowa, dla której takie wyznanie wymagałoby odwagi i wiazaloby się się ostracyzmem. Artystka obracajaca się się wielkomiejskim środowisku naprawdę niczym nie ryzykowala. No, może tym, ze ja Ziemkiewicz opluje i ksiądz na Podlasiu z ambony zagrzmi - wątpię, żeby się tym przyjmowała. Dla mnie to trochę tak jak medal dla Misiewicza, tylko w drugą stronę. Bez patrzenia na rzeczywiste dokonania, bez obiektywizmu, na zasadzie: nasza ci ona, dajmy nagrodę. Wielkie słowa widać zaczynają tracic moc - patriota to ten, co ma koszulkę z wyklętym, zdrajca to ten, co ma inne zdanie, a bohaterka to ta, co się przyznaje do aborcji.
      • kropkacom Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:37
        Ryzykowała dużo, bo swoją karierę. Kto wie gdzie dzisiaj jej nie pozwalają i nie pozwolą jej koncertować. Poza tym epitety na jej temat sypią się nawet tu jak z rękawa.
        • mozambique Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:40
          no akurat dzis koncertuje we Wrocławiu
          • mozambique Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:41
            www.koncertomania.pl/nataliaprzybysz/koncerty-strona-2.html a tu potem

raczej z glodu nie umrze
            • kropkacom Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:43
              A fajnie by było, co? big_grin
              • mozambique Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:46
                czemu ? mnie ona ani zeicbi ani grzeje
                tym wieksze moje zdziwienei

a to tym bardzoej dowód ze raczen nie zaryzkowała swoją karierą , tym bardziej ten caly komingałt staje sie fanaberią celebrytki a nie istotnym głosem na rzecz kobiet
                • kropkacom Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:52
                  Gdyby cię nie grzała to byś się tak nie ciskała.
                  • mozambique Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 15:06
                    ja sie po prostu dziwie, to wy tutaj chcecie jej pomniki stawiac
                • sumire Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:52
                  Celebrytka też kobieta. Anonimowa Jadzia z Tomaszowa byłaby bardziej wiarygodna, przyznając się do aborcji?
                  • kropkacom Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:56
                    Trzeba by się bardziej przyłożyć aby Jadzi udowodnić, że jest samolubną dziewuchą.
              • ira_08 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:51
                Jak widać raczej dla Ciebie - nie tylko prawica potrzebuje męczenników. Nie spotkał jej ostracyzm, nikt nie odwołuje jej koncertów, śmiem twierdzić, ze niewiele osób o tym wyznaniu pamięta. Więc czepiasz do tego, co niby spotkać ja mogło.
                • kropkacom Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:54
                  No tak, ja się czepiam. big_grin Alternatywna rzeczywistość.
                  • ira_08 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:59
                    Owszem. To Ty przecież wymyślasz co się MOGŁO stać, nie mając żadnego poparcia swoich przewidywań. Ja tylko wyraziłam swoje zdanie. Że nic wielkiego nie zrobiła i niczym nie ryzykowala z wyjątkiem chwilowej kontrowersji - czyli czegoś co w świecie muzyki rozrywkowej jest raczej pożądane.
                    • kropkacom Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 16:05
                      Nie, ja tylko daje ci znać, ze akurat ona ma coś do stracenia. Jadzia z postu sumire też ma. Bez dwóch zdań.
        • ira_08 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:45
          Wątpię. Jej fani to raczej nie kółka różańcowe. Jeśli wiesz coś o odwolanym koncercie, to podziel się. Ja naprawdę uważam, ze takie głosy są potrzebne. I naprawdę denerwuje mnie aborcyjna histeria w Polsce. Ale dla mnie bohaterstwo to duże słowo. Bardzo duże.
          • kropkacom Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:51
            Jej fani to wszystko. I tak, czytałam, że były już kontrowersje odnośnie jednego z jej koncertów.
            • ira_08 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:56
              No i....? Od kontrowersji, do złamania kariery daleka droga, a kierunki raczej przeciwne. To tak jakby Nergala uznać bohaterem ateistów bo z narażeniem kariery Biblię podarł . Natalia niczym nie ryzykowala, zwlaszcza widzac ogromne poparcie czarnego protestu. Nic nie zmieniła.
              • kropkacom Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 16:12
                Ja nie sugerowałam ani przymierania głodem, ani złamania kariery, ale to, że ryzykuje mniejsze i większe nieprzyjemności oraz trudności. Nergal jest facetem i nawet jak podrze Biblię to nie jest kobietą i matką, która przyznała, ze usunęła ciąże. Tak różnica. Jednak pozwalam ci zostać przy swoim zdaniu. smile
        • echtom Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 23:07
          > Poza tym epitety na jej temat sypią się nawet tu jak z rękawa.

Nieważne, dobrze czy źle, byle nazwiska nie przekręcili tongue_out
      • kawka74 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:42
        >I co się stało? Pobudzila społeczną dyskusję? Wpłynęła na zmianę prawa albo chociaż na opinię publiczną? Nie.

Akurat tych kryteriów to chyba nie spełnia żadna z kandydatek.
      • biceps_of_steel ira_08, Ty jesteś protestantką? 04.04.17, 20:29
        Jeśli protestanci tak lekko podchodzą do aborcji, to się nie dziwię że różne katolickie gremia coraz częściej twierdzą że nie jesteście już chrześcijanami.
        • aguar Re: ira_08, Ty jesteś protestantką? 04.04.17, 20:38
          A dlaczego chrześcijanie mieliby "ciężko" podchodzić do aborcji? Jezus coś wspominał na ten temat?
    • norra.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:52
      Nie rozumiem czemu mama Madzi nie została superbohaterką za śliski kocyk. To dopiero wymagało odwagi, przedsiębiorczości, logistyki... Prawdziwa heroina, niestety nierozumiana przez współczesne pokolenie - może kolejne ja docenią - bo w tę stronę to zmierza
      • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:55
        No właśnie, całej tej tragedii by nie było gdyby będąc w niechcianej ciąży mogła poddać się za aborcji.
        • 3-mamuska Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:16
          kaz_nodzieja napisała:

> No właśnie, całej tej tragedii by nie było gdyby będąc w niechcianej ciąży mogł
          > a poddać się za aborcji.
          >

A to była niechciana ? Ciąża? Jestes pewny?
      • edelstein Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 15:58
        Glupki tak maja,ze malo rozumieja.
    • kawka74 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 16:11
      Najwyraźniej Natalia trafiła w to, co najbardziej Polki zajmuje i co jest dla nich w tej chwili najważniejsze.
      Swoją drogą utyskiwanie na ten, a nie inny wybór - bo przecież nie uratowała dzieci z pożaru ani nie wynalazła lekarstwa na raka, jest dość komiczne w obliczu listy konkurentek: dwie aktorki, dwie dziennikarki, pisarka z depresją, rysowniczka, bojowniczka internetów, blogerka, bizneswoman od start-upów i filozofka. Kryteria bohaterstwa pojmowanego jako pomoc potrzebującym spełniają tylko dwie panie: prezeska fundacji i zastępczyni RPO, reszta spełnia się głównie artystycznie. Wygląda na to, że koncepcja redakcji była inna, niż konkurs na następczynię Florence Nightingale.
      • tt-tka Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 16:18
        kawka74 napisała:

> Najwyraźniej Natalia trafiła w to, co najbardziej Polki zajmuje i co jest dla n
        > ich w tej chwili najważniejsze.

Natalia jest kreacja mediow. Pan, ktore otwarcie i publicznie mowily o dokonanej, w tym takze nielegalnie dokonanej aborcji bylo sporo, to sie ciagnie od ponad dwudziestu lat. Byly znane nazwiska, byly i calkiem nieznane, a ujawnione.
        No ale akurat N.P. media postanowily naglosnic bardziej niz inne.
        • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:28
          Pan, ktore otwarcie i publicznie mowily o dokonanej, w tym takze nielegalnie dokonanej aborcji bylo sporo, to sie ciagnie od ponad dwudziestu lat. Byly znane nazwiska,

Podaj kilka nazwisk.
          • tt-tka Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:48
            joa66 napisała:

> Pan, ktore otwarcie i publicznie mowily o dokonanej, w tym takze nielega
            > lnie dokonanej aborcji
            bylo sporo, to sie ciagnie od ponad dwudziestu lat.
            > Byly znane nazwiska,

>
            > Podaj kilka nazwisk.

Z tych znanych ? juz wymieniano, Mazurowna, Czubaszek, Nina Andrycz, Katarzyna Bratkowska (dwie ostatnie z pewnoscia w czasie, gdy bylo to zakazane, Mazurowny nie jestem pewna), byly takze inne, trzeba by poszukac w archiwach Wyborczej, bo najczesciej tam - albo z okazji tam relacjonowanych akcji, m.in. pikiet - pisano o tym. Nazwisk nieznanych nie pamietam, sa mniej nosne, ale kobieta p o d a j a c e swoje nazwiska mowily o dokonanych zabiegach, nielegalnych, bo dotyczylo to zabiegow po 1993 roku.
            Byl rowniez film dokumentalny, w ktorym kobiety mowiace j.w. pokazaly twarze (tytulu ani nazwiska rezyserek nie pamietam, jak ci zalezy, poszukam).
            W kazdym razie Przybysz nie byla ani jedyna, ani pierwsza.
            • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 18:00
              Nina Andrycz usunęła ciążę kiedy?
              Bratkowska w ogóle była w ciąży?

Jakie inne, skoro było ich wiele? Na razie nie ma ani jednej.
              • araceli Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 18:02
                joa66 napisała:
                > Nina Andrycz usunęła ciążę kiedy?
                > Bratkowska w ogóle była w ciąży?
                >
                > Jakie inne, skoro było ich wiele? Na razie nie ma ani jednej.

Andrycz w latach 60-tych, ciąża Bratkowskiej była heppeningiem. Ja też czekam na te przykłady smile
                • tt-tka Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 18:26
                  Nina Andrycz usuwala ciaze jeszcze przed 59 rokiem (byc moze w latach 60-tych tez), kiedy bylo to nielegalne - ustawa weszla w 56, ale przepisy wykonawcze do niej dopiero w 59.
                  Czy ciaza Bratkowskiej byla happeningiem, nie wiem - pamietam jej oficjalne oswiadczenie, na pikiecie pod Sejmem, ze przerywala i gotowa jest to powtorzyc w obecnosci policji. Wyznanie, znaczy, nie zabieg.
                  Poszukajcie same, ja w archiwum wyborczej nie bede grzebac, bo platne jest. Przy okazji kazdej manifestacji w sprawie zaostrzenia/protestu przeciw zaostrzeniu ustawy ktosia sie ujawniala. Czasem kilka ktosiow. Tylko wtedy i zadnej z nich media nie promowaly tak jak obecnie Przybysz, to i "sie zapomnialo".
                  • tt-tka Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 18:41
                    W 2006 w listopadzie byla demonstracja pod sejmem , wlasnie "ujawniamy sie", sporo babek wtedy pokazalo twarze i podalo nazwiska, Przypomnialam sobie Ewe Dabrowska-Szulc, ona zreszta niejednokrotnie przy roznych okazjach to mowila.
                    Media wtedy nie podjely tematu, choc materialu mialy az nadto. Byc moze wybuch w "Halembie" przycmil sprawe.
                    • kropkacom Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 18:45
                      www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/56,96856,17174572,swiat-wedlug-czubaszek-cz-2,,3.html
                    • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 18:51
                      Ewa Dąbrowska Szulc

Miałyśmy szczęście, my, kobiety – jak nas nazywam – pokolenia beatlesowskiego, czyli te, które osiągały pełnoletność w latach 60., 70. Bo naprawdę decydowałyśmy o swojej rozrodczości i mogłyśmy korzystać z prawa do przerywania ciąży. To była po prostu część naszego życia. Towarzyszyły nam rozmaite uczucia. Jak każdy etap naszego kobiecego życia, ten tak zwany pierwszy raz i ten kolejny raz, i ten ostatni raz może być zarówno bardzo pozytywnym doznaniem, jak i doświadczeniem bardzo negatywnym. Pomagałyśmy sobie nawzajem. Jeżeli zdarzyła się wpadka, wiedziałyśmy, do kogo się zwrócić, kto nam da adres, kto nas zaprowadzi.

Wspierałyśmy się, wiedziałyśmy o swoich rozterkach. Fakt, że przerywałam ciążę czy koleżanka przerywała ciążę, nie był powodem do hańby ani chluby. To było kolejne wydarzenie w życiu.

codziennikfeministyczny.pl/mialysmy-szczescie-my-kobiety-pokolenia-beatlesowskiego/
                      Znowu pudło. Legalnie
                      • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 18:55
                        Chcesz powiedziec, ze sytuacje kobiet lat 60,70 da sie w ogole porownac z druga dekada lat 2000???
                        Naprawde chcesz powiedziec, ze 50 lat dostep do skutecznej antykoncepcji byl na takim samym poziomie? Ze kobieta w 2016 roku musi robic aborcje? Litosci.
                        • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 18:57
                          Nie, dosiu, Przeczytaj tę odnogę dyskusji to bedziesz wiedziała co chcę powiedzieć smile
                          • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 19:03
                            Ja wiem co chcesz powiedziec. Ze kobiety, ktore mowily o aborcji glosno, to kobiety, ktore ja wykonaly legalnie. Jakie to ma kurna znaczenie? No, wykonywaly legalnie, bo byla wtedy legalna. Potem tez wykonywaly. Czy przypadkiem Janda nie mowila ostatnio cos? Tyle tylko, ze w tamtych czasach nie bylo takich srodkow antykoncepcyjnych, wiec te skrobanki nalezy oceniac zupelnie inaczej, zarowno pod wzgledem legalnosci jak i powodow.
                            • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 19:10
                              A właściwie to dlaczego ktokolwiek miałby to oceniać?
                            • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 19:33
                              Takie to ma znaczenie, ze jedna forumka dziwi się , że świat koncentruje się na Natalii, a wiele kobiet (znanych) też przyznawało się do nielegalnych aborcji. Skoro Natalia nie jest tą jedyna, która się do tego przyznała , jestem ciekawa kto jeszcze.

Na razie wychodzi na to, że jednak jest jedyna.
                              • tt-tka Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 19:39
                                Nie, nie jest jedyna. Powtarzam, zajrzyj do archiwum, praktycznie wszystkie demonstracje Pro Feminy i wiekszosc Porozumienia Kobiet wylanialo osoby, ktore mowily o wlasnej aborcji. Najczesciej nielegalnej. Byla o tym mowa, tez z nazwiskiem i twarza, u Drzyzgi, w "Mlodziez kontra", w "Klinczu". Nie slyszalas o tym lub nie pamietasz WLASNIE DLATEGO, ze wokol tamtych coming outow media nie narobily tyle szumu, co przy Przybysz.
                                • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 19:43
                                  To daj przykłady skoro było ich tak wiele (i znanych). Dlaczego to ja mam szukać, skoro Ty twierdzisz , że jest wiele znanych, które się przyznały (do nielegalnej)?

Na razie nie jesteś wskazac ani jednej.
                                  • memphis90 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:17
                                    Natalia Przybysz też nie dokonała nielegalnej aborcji; jej aborcja była całkowicie legalna przecież...
                                    • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:18
                                      Ta tabletkami w Pl też?
                  • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 18:44
                    Nina Andrycz usuwala ciaze jeszcze przed 59 rokiem

Źródło?

Dlaczego ja mam szukac tego co nie istnieje skoro to nie ja twierdziałam, że takich pan jest wiele?
                    • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 18:47
                      P.S. ustawa chyba zmieniła się w 1956 a nie 1959
                      • tt-tka Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 19:34
                        joa66 napisała:

> P.S. ustawa chyba zmieniła się w 1956 a nie 1959

Nie "sie zmienila", tylko nowa przeglosowal sejm. Owszem, w 56, ale ona byly matzwa do 59, bo dopiero w 59 weszly w zycie przepisy wykonawcze do niej. Co napisalam.
                        • tt-tka Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 19:35
                          tt-tka napisała:

ona byly ma
                          > tzwa

Martwa byla. MARTWA, nie matzwa.
                        • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 19:48
                          Co nie jest dowodem na to, że te aborcje były nielegalne. Andrycz nigdy o tym nie wspominała.
                    • tt-tka Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 19:43
                      joa66 napisała:

> Nina Andrycz usuwala ciaze jeszcze przed 59 rokiem
                      >
                      > Źródło?
                      >
                      > Dlaczego ja mam szukac tego co nie istnieje skoro to nie ja twierdziałam, że ta
                      > kich pan jest wiele?

Dlatego, ze ty forsujesz jedynosc badz pierwszenstwo Natalii Przybysz. Na jednej tylko pikiecie pod sejmem w 2006 (podalam ten przyklad) bylo takich kobiet kilkadziesiat.
                      To, ze ty nie slyszalas /zapomnialas, daruj, niczego nie dowodzi. Przede wszystkim nie dowodzi nieistnienia.
                      • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 19:47
                        daj przykłady. Ja nie mogę dać przykładów tego , co wg mojej wiedzy nie istnieje. A więc "forsuję" , że jest pierwsza. Z przyjemnością przyznam się do błędu jeżeli podasz mi przykłady znanych kobiet, które przyznały się do nielegalnej aborcji. Dlaczego ja mam ich szukac po necie, skoro Ty twierdzisz, że one są?

A może Tobie się coś pomyliło ijednak te aborcje, do których się przyznawano, miały miejsce w czasach kiedy były legalne?
                        • tt-tka Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 19:50
                          Nie, w 2006 na pewno nie byly legalne. A wiekszosc kobiet ujawniajacych sie wtedy na pikiecie miala ok. 30-tki. Przed 59 rokiem nie byly legalne. Od 1993 nie byly legalne.
                          • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 19:53
                            Które się ujawniały? Podaj przykłady, linki.

Ja naprawdę nie oczekuję dowodu na istnienie Boga. Chciałabym tylko, żebyś poparła swoją teze, że wiele pań, w tym znanych, przyznało się nielegalnej aborcji. Jeżeli to znane panie , będzie łatwo Ci znaleźc w necie.
                            • tt-tka Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:03
                              Rany boskie. Naprawde sadzisz, ze pamietam nazwiska sprzed 10 i wiecej lat ? Nie prowadze kartotek i nie strazuje przy cudzych macicach. Pamietam fakty, przypadki - liczne - gdy w mediach, m.in. w telewizji kobiety mowily o wlasnych aborcjach. Juz tych nielegalnych, robionych za czasow obowiazywania ustawy tez. Z odslonieta twarza i pod wlasnym nazwiskiem. Programy przytoczylam. Gazety codzienne pisaly lub przynajmniej wzmiankowaly o takich akcjach kamingautowych, choc zwykle nie na pierwszych stronach.
                              Po prostu pierwszy raz zrobiono zdarzenie z przytupem i prowadzi sie je jako temat wiodacy. Ale to zasluga mediow, nie N.P.
                              • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:04
                                Czyli wydaje Ci się, ale nie wiesz. Nie potrafisz znaleźc mimo, że gazety o tym pisały. OK.
                            • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:04
                              Joa. Nudna sie robisz. Legalność aborcji nie ma żadnego przeniesienia na "bohaterskość" postawy Natalii. Nawet w Polsce, kobieta nie podlega odpowiedzialności karnej za dokonana aborcje, wiec w wyznaniu Natalii nie ma nic bohaterskiego, czy rewolucyjnego. Wiec dajże już spokój z tymi rozkminami, ktora kiedy aborcje robila, kiedy sie przyznala i dlaczego tylko Natalia zasługuje w tym kontekście na miano bohaterki. Bo nie ma to żadnego znaczenia.
                              • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:06
                                Karnej nie, ale jest sporo ludzi którzy chętnie ją zaszczują.
                                • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:10
                                  W UK, gdzie aborcja jest legalna tez by znaleźli sie ludzie, ktorzy chcieliby ja zaszczuć.
                                  Szczerze? Nie dziwie sie, seks bez zabezpieczenia, skrobanka bo za male mieszkanie? Idiotka a nie bohaterka.
                                  • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:13
                                    W Twoim kraju idiotki też mają prawo do aborcji, prawda? I nikt nie wnika, że np. 20 latka ma już czwartą aborcję za sobą mimo możliwości darmowej i chyba nawet bez recepty (w odróżnieniu od Polski) antykoncepcji, prawda?
                                    • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:17
                                      Po pierwsze, jakbyś gazeta znal statystyki z UK to bys sie dowiedzial, ze maly procent kobiet usuwa 2-3 ciaze. W 95% (o ile pamiętam, statystyki te przytaczalam swego czasu). Nie zmienianto faktu, ze wg mnie sa to idiotki, a nie bohaterki. Jesli chodzi o to "nikt nie wnika" to jak najbardziej wnika i probuje temu zaradzić.
                                      • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:33
                                        W jaki sposób zaradzić?
                                        Ja tam osobiście się cieszę jeśli akurat to idiotki nie doprowadzają do kontynuacji ciąży (niedaleko pada jabłko od jabłoni, tym bardziej że młode Angielki lubią nadużywać alkoholu).
                                        Bardziej bym się martwiła (jeśli już) gdyby to było inteligetne kobiety smile
                              • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:06
                                Tytuł nie jest za usunięcie ciąży, tylko za to, że o tym opowiedziała. Najprawdopodobniej jako pierwsza.
                                • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:14
                                  Boże, Joa, w jakim celu takie glupoty piszesz? Jest oczywistością ze nie ona pierwsza sie przyznala. Ja tez widzialam/slyszalam takie świadectwa kobiet, co nie oznacza ze mam latac teraz po googlu szukac oczywistości.
                                • oqoq74 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:15
                                  Nie ona pierwsza i nie ostatnia.
                                  Robienie z niej bohaterki jest żenujące. Tak samo jak ten konkurs.
                        • sasanka4321 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 19:57
                          Joa, a gdyby Natalia w czasach legalnej aborcji oglosila publicznie "Zrobilam aborcje, bo sie bzykalismy po pijaki z mezem, a ja lubie miec duzo miejsca w domu i sie wysypiac" to tez bylaby godna podziwu? Czy tylko nielegalnosc tego czynu w Polsce (przy zupelnej latwosci dokonania go u sasiadow - a juz dla niej to pryszcz, bo to zadne koszty - i naturalnie bez zadnych skutkow prawnych w Polsce) czyni go takim wznioslym? Jak bys ocenila jej wypowiedz w czasach legalnosci aborcji?
                          • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:01
                            Wiem, że nie do mnie, ale mi tam wszystko jedno co inne kobiety robią ze swoimi macicami.
                            I życzę sobie w związku z tym wzajemności.
                        • oqoq74 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 19:58
                          Ale ona nie zrobiła tej aborcji nielegalnie w Polsce, tylko legalnie za granicą. Więc forsujesz coś, co też nie jest prawdą.
                          • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:00
                            Probowała chyba "nielegalnie" tabletkami na miejscu, ale się nie udało, stąd zagranicą.

• joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:03
                              I o ile dobrze zrozumiałam, tytuł "superbohaterki" nie dostała za to, że usunęła, tylko za to, że otwarcie o tym opowiedziała. O tym, o czym nikt inny nie chcial mówić, a statystyki idą chyba w dziesiątki tysięcy rocznie.
                              • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:06
                                No dobra, powiedziała otwarcie, ze jest nieogarnięta i nie umie zadbać o antykoncepcje. I to ma być to bohaterstwo? Bohaterem zostaje ten kto palnal najwieksza glupote w zyciu?
                                • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:09
                                  Tak. Jeżeli taka głupotę popełnia kilakdziesiąt tysięcy kobiet rocznie i wszyscy udają, że nie ma problemu, a te które te głupotę popełniły boją się zaszczucia więc siedzą cicho , to jest odważna ta która się zaszczucia nie przestraszyła i opowiedział o problemie.
                                  • oqoq74 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:13
                                    Problem w tym, że ona nie opowiedziała o problemie, tylko wykreowała się na opowieści o tym jak sama poradziła sobie z niechcianą ciążą.
                                    • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:17
                                      To czytałysmy inny wywiad.

Nieważne, nikt tu raczej nie zmieni swoich poglądów na temat prawa do aborcji.

Pytanie co wyjatkowego zrobiła Natalia, że dostała nagrodę. Moim zdaniem to, że jest jedyna/piewrsza, która o tym opowiedziała publicznie. Na razie nikt nie udowodnił, że jest inaczej.
                                      • oqoq74 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:18
                                        Gdyby inna sytuacja polityczna była i nie było przy władzy PiSu, żadnej nagrody by Natalia nie dostała.
                                        • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:20
                                          Gdyby nie było Ordo Iuris i podobnych zagrożen pewnie nie. Ale jest. Większośc nagród, nawet Nobla jest nieobiektywna i często nie merytoryczna.
                                          • oqoq74 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:21
                                            To się nie ma co obruszać, że dla niektórych z Natalii żadna bohaterka.
                                            • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:25
                                              Ja się nie obruszam, że dla kogos nie jest bohaterką. Nie musi. Nawet jeżeli jest pierwsza. Obruszam się tylko na podawanie nieprawdziwych informacji jakoby wiele znanych kobiet przyznało się do nielegalnej aborcji.
                                              • oqoq74 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:29
                                                Bo się przyznało, czy do legalnej czy nielegalnej. Ale się przyznało.
                                                Robienie superbohaterki z Natalii ma mimo wszystko kontekst polityczny. Dla mnie cały ten konkurs jest żenujący. Pokazuje oderwanie od rzeczywistości autorów.
                                                Każdego dnia wiele kobiet w Polsce mniej znanych, biedniejszych, robie wiele różnych rzeczy, które śmiało można nazwać bohaterstwem. A tutaj superbohaterką nazywa się kogoś, kto nie zadbał o antykoncepcję, potem truł się tabletkami, zagrażając swojemu zdrowiu i życiu, by ostatecznie pojechać na zabieg, a potem nagrać o tym piosenkę. Sorry dla mnie to nie jest bohaterstwo.
                                                • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:33
                                                  Nie , jest różnica do przyznania się do czegoś co robiło tysiące kobiet legalnie, a tym, że się cos robiło nielegalnie/po kryjomu.

Tytuł jest za opowiedzenie o tym, nie za znajomośc antykoncepcji czy za aborcję
                                                  • sasanka4321 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:46
                                                    >Nie , jest różnica do przyznania się do czegoś co robiło tysiące kobiet legalnie, a tym, że się cos robiło nielegalnie/po kryjomu.

Alez ona zrobila to legalnie! W Polsce nie jest nielegalne dokonanie aborcji na Slowacji. Myslisz, ze cos jej za to grozi? Z jakiego paragrafu? Kare teraz dostanie? Zamkna ja? Pan Rydzyk cos niedobrego o niej powie i to ja zmartwi? Ona poprostu oglasza, ze jej sie nie podoba, ze nie mogla zrobic tego latwo i na miejscu, jednoczesnie dorzucajac, ze sobie nie zyczy zadnych dzieci wiecej, bo lubi swoje zycie, a zapomniec sie czlowiek moze i alkohol tez swoje robi.
                                                  • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 21:15
                                                    Mówié o tabletkach, które zazywaa w PL
                                                  • tt-tka Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 21:25
                                                    W PL zazywala tabletki na wrzody (nazwy nie moge podac, bo mi melduje, ze wykryto spam, znajdziesz w wywiadzie z nia) - lek do nabycia legalnie i nie jest srodkiem poronnym.
                                                    Oczywiscie w celach poronnych mozna zezrec wszystko, od garsci aspiryny po napar z czarnej malwy, ale te tabletki ona dostala i brala legalnie.
                                                    Inna sprawa, nie chce dociekac, co trzeba miec zamiast mozgu, zeby przez DWA TYGODNIE brac tabletki, cytuje "wiecej, coraz wiecej", w dodatku widzac, ze nie skutkuja.
                                                  • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 21:37
                                                    Zamiast np. wsiąść w samochod/samolot i udac sie do apteki po tabletki wczesnoporonne. Ja coraz bardziej nie wierze ani w te tabletki, ani w tego busa na Slowacje. Przy jej zasobach migla to zrobić jak cywilizowany człowiek, nawet jesli musialo to byc za granica.
                                      • tt-tka Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:24
                                        joa66 napisała:

> Pytanie co wyjatkowego zrobiła Natalia, że dostała nagrodę. Moim zdaniem to, że
                                        > jest jedyna/piewrsza, która o tym opowiedziała publicznie. Na razie nikt nie u
                                        > dowodnił, że jest inaczej.

NIE JEST JEDYNA ANI PIERWSZA.
                                        Te, ktore takie oswiadczenia zlozyly wczesniej, po jednorazowym ich wymienieniu w prasie i telewizji zostaly zapomniane. Przybysz zostala wylansowana. Ale to zasluga mediow, nie jej imo.
                                        • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:29
                                          Wiem, powtarzasz to, ale nie potrafisz podac ani jednego nazwiska znanej pani, która to zrobiła, mimo, że twierdzisz, że jest ich wiele. Każesz mi szukac po necie gdzie rzekomo te informacje są, ale podac ich nie potrafisz.
                                  • 3-mamuska Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:43
                                    joa66 napisała:

> Tak. Jeżeli taka głupotę popełnia kilakdziesiąt tysięcy kobiet rocznie i wszysc
                                    > y udają, że nie ma problemu, a te które te głupotę popełniły boją się zaszczuci
                                    > a więc siedzą cicho , to jest odważna ta która się zaszczucia nie przestraszyła
                                    > i opowiedział o problemie.

Moze należało by zadbać zeby takich kobiet nie było popełniających głupotę.
                                    • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:47
                                      Kobiety o wiele lepiej radzą sobie gdy państwo wcale nie dba o ich prowadzenie się moralne smile
                                    • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 21:16
                                      Jak mozna zadbac skor nawet mowic o tym nie mozna
                                • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:11
                                  Aborcja to nie jest największa głupota w życiu. Wprost przeciwnie, czasem taką decyzją jest kontynuowanie niechcianej ciąży.
                              • tt-tka Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:07
                                joa66 napisała:

> I o ile dobrze zrozumiałam, tytuł "superbohaterki" nie dostała za to, że usunęł
                                > a, tylko za to, że otwarcie o tym opowiedziała. O tym, o czym nikt inny nie chc
                                > ial mówić, a statystyki idą chyba w dziesiątki tysięcy rocznie.

Mowily o tym inne i wczesniej. Nieprawda jest, ze "nikt nie chcial". Prawda jest, ze z tych wczesniejszych oswiadczen nikt nie zrobil tematu roku, tylko tyle.
                              • oqoq74 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:10
                                Otwarcie? Z tego co pamietam z tamtego wywiadu, nie padło, zrobiłam zabieg aborcji u sąsiadów w Czechach, tylko jakieś opowieści o tym jaka to ulga, 5 minut i wróciło życie itd.
                                Mówienie otwartym tekstem wygląda inaczej.
                                • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:13
                                  Z tego co ja pamiętam z wywiadu, była mówa o nieudanej próbie z tabletkami. I naprawdę było tam wiele "ciężkiego" tekstu, a nie 'jaka to ulga, tralalala"
                                  • oqoq74 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:17
                                    To przeczytaj sobie co ona mówiła.
                                    • joa66 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:19
                                      Czytałam.
                                  • sasanka4321 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:29
                                    >Z tego co ja pamiętam z wywiadu, była mówa o nieudanej próbie z tabletkami. I naprawdę było tam wiele "ciężkiego" tekstu, a nie 'jaka to ulga, tralalala"

What??? Ty w ogole znasz ten wywiad? Wiesz o czym mowisz??? Jedyna "ciezkosc" w jej slowach to fakt, ze wszystko bylo takie utrudnione. Jej organizm taki wrazliwy - nie dalo sie tabletkami na wrzody i umeczyla sie. No w ogole ciezko to bylo przeprowadzic. Tam nie ma slowa refleksji, smutku, wyciagnietych wnioskow, w ogole myslenia. Jest troche uzalania sie nad soba i dokladnie "jaka to ulga, tralalala". Laska jest zreszta masakrycznie glupia, co slychac takze w innych jej wywiadach.
                                    • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:30
                                      Co ma do tego inteligencja kobiety, która usuwa ciążę? Chyba nawet lepiej, że usuwają te głupie, prawda?
                            • oqoq74 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:07
                              Ale koniec końców dokonała zabiegu legalnie za granicą.
      • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 16:23
        Wobec tego, pod znakiem zapytania staje idea tego konkursu i tytul nadawany zwyciezcy. Przykro mi, ale slowo "bohater" jednak wymaga czynow, hmmm, bohaterskich? Uratowanie dzieci z pozaru, pomoc ofiarom powodzi, czy ataku terrorystycznego z narazeniem zycia, dzialalnosc wywrotowa pod kara smierci, walka przeciwko Isis w szeregach batalionu kobiet.
        Tutaj mozemy mowic co najwyzej o "kobiecie" roku, ale bohaterce? A juz superbohaterce?
        • aguar Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 16:36
          Moim zdaniem można, bo to jest walka o wolność - nas zwykłych kobiet i naszych córek.
        • araceli Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 16:58
          d.o.s.i.a napisała:
          > Wobec tego, pod znakiem zapytania staje idea tego konkursu i tytul nadawany
          > zwyciezcy. Przykro mi, ale slowo "bohater" jednak wymaga czynow, hmmm,
          > bohaterskich?

Jakoś żadna z tych kilkudziesięciu(set) tysięcy kobiet nie zdecydowała się mówić. Wysil mózg i zastanów się dlaczego.
          • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:07
            >>> Jakoś żadna z tych kilkudziesięciu(set) tysięcy kobiet nie zdecydowała się mówić. Wysil mózg i zastanów się dlaczego.

Wiesz, zrobilam w zyciu wiele glupich rzeczy i raczej wole sie nimi nie chwalic...
            • araceli Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:21
              d.o.s.i.a napisała:
              > Wiesz, zrobilam w zyciu wiele glupich rzeczy i raczej wole sie nimi nie chwalic
              > ...

AAA czyli skrobanki ok byle siedzieć cicho big_grin Może mieszkasz w UK ale jesteś zdecydowanie 1000% polskim kołtunem.
              • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:25
                >>> AAA czyli skrobanki ok byle siedzieć cicho big_grin

Nie uwazam, zeby krytykowanie chwalania sie glupota bylo rownoznaczne z koltunstwem. Chyba Ci sie definicje pomylily.
                • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:30
                  Ile dzieci już urodziłaś?
                • araceli Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:30
                  d.o.s.i.a napisała:
                  > Nie uwazam, zeby krytykowanie chwalania sie glupota

AAA... czyli jakby powiedziała, że jej guma pękła to już by było ok? big_grin
                  • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:39
                    >>> AAA... czyli jakby powiedziała, że jej guma pękła to już by było ok? big_grin

Tak, byloby ok. Zdarza sie.
                    • mama303 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:47
                      d.o.s.i.a napisała:

> Tak, byloby ok. Zdarza sie.
                      a może i pękła...wcale nie opowiadała o tym o ile pamiętam.
                      • sasanka4321 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 21:09
                        >a może i pękła...wcale nie opowiadała o tym o ile pamiętam.

Zle pamietasz, opowiadala, nic jej nie peklo.
                        • mama303 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 21:25
                          sasanka4321 napisała:

> Zle pamietasz, opowiadala, nic jej nie peklo.

wydaje mi sie że dobrze pamiętam, nie wchodziła w szczegóły.
                          • sasanka4321 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 21:50
                            >wydaje mi sie że dobrze pamiętam, nie wchodziła w szczegóły

Szczegoly byly takie, ze sie w polsnie bzykali. Nie dobudzili sie na tyle, zeby sie zabezpieczyc i cialo powiedzialo do ciala i takie tam... ogien byl. I to bylo piekne wedlug niej.
                            Ale to nie o to chodzi. To bylo glupie. Ale sie stalo. I nawet nie ta aborcja wydaje mi sie straszna - czasem czlowiek nie potrafi uniesc skutkow swojej glupoty. Nie jestesmy idealami. Straszna jest tylko jej postawa. Takie kompletne bezmozgowie. Zreszta nie gra roli na jaki temat mowi - wychodzi sieczka.
                            • mama303 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 21:58
                              sasanka4321 napisała:

> Straszna jest tylko jej postawa. Takie kompletne be
                              > zmozgowie. Zreszta nie gra roli na jaki temat mowi - wychodzi sieczka.

no popatrz, ludzie nie sa idealni! czasem bywaja bardziej romantyczni niz rozważni. Czasem ulegaja popędowi... Nigdy Ci sie nie zdarzyło zrobic cos nierozsądnego?....
                              • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 22:01
                                Mnie się zdarzyło wiele razy. Ale się tym nie chwale.
                                • mama303 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 22:07
                                  d.o.s.i.a napisała:

> Mnie się zdarzyło wiele razy. Ale się tym nie chwale.
                                  nareszcie zrozumiałaś na czym polega odwaga N.P.
                                  • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 22:10
                                    Tak se tłumacz 😆
                              • sasanka4321 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 22:03
                                No toz mowie - nie to mnie brzydzi. Zwykly wyraz ludzkiej slabosci. Przykre ale ludzkie i i tak juz sie stalo. I tez nie aborcja mnie brzydzi - czlowiek potrafi uniesc tyle ile potrafi. Brzydzi mnie jej postawa po fakcie. Caly ten wywiad.
                                • mama303 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 22:11
                                  sasanka4321 napisała:

> Brzydzi mnie jej postawa po fakcie. Caly ten wywiad.

czyli trzeba cichutko siedzieć i dusic w sobie. I tak robi wiele kobiet....bo pani kochana kobieta nie ma prawa zrobic żadnej głupoty a jak juz zrobi to ma trzymać gębę na kłódkę! To sie nazywa dulszczyzna w czystej postaci.
                                • araceli Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 22:17
                                  sasanka4321 napisała:
                                  > No toz mowie - nie to mnie brzydzi. Zwykly wyraz ludzkiej slabosci. Przykre ale
                                  > ludzkie i i tak juz sie stalo. I tez nie aborcja mnie brzydzi - czlowiek potra
                                  > fi uniesc tyle ile potrafi. Brzydzi mnie jej postawa po fakcie. Caly ten wywia
                                  > d.

Czyli morda w kubeł i do przodu!
                      • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 21:34
                        Opowiadala, opowiadala.
            • mama303 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 21:31
              d.o.s.i.a napisała:

> Wiesz, zrobilam w zyciu wiele glupich rzeczy i raczej wole sie nimi nie chwalic
              > ...
              a jeśli mogłabys pomóc innym, którzy taka głupote zrobią?
              • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 21:42
                Opowiadając o braniu lekow na wrzody i jakichś busach na Slowacje? Dlaczego zamiast tego nie podala adresu najbliższej apteki ze środkiem poronnym, albo nie zalozyla fundacji pomagającej kobietom w zdobyciu tych srodkow?
                • mama303 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 22:02
                  d.o.s.i.a napisała:

> Opowiadając o braniu lekow na wrzody i jakichś busach na Slowacje?

jak Ty nic nie pojmujesz! Babka przyznała się publicznie, że nie jest idealna! Mysle że wielu kobietom pomogła.
                  • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 22:05
                    Babka przyznala sie publicznie ze jest idiotka..Co to ma wspólnego z bohaterstwem, za cholerę, nie wiem.
                    • mama303 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 22:14
                      d.o.s.i.a napisała:

> Babka przyznala sie publicznie ze jest idiotka.
                      a Ty bys za Chiny sie nie przynała, że bywasz idiotką, a przeciez bywasz jak każda z nas wink
                      • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 22:19
                        Jezu, a niech sie każdy chwali swoja glupota ile chce, toć nikomu nie bronie. Codziennie jestem tego swiadkiem, w zyciu, telewizji w mediach spolecznosciowych. Ale pozwol, ze bohaterami bedze nazywać ludzi, ktorzy zasluzyli na to czymś więcej niz odwaga w gloszeniu swej glupoty. Ok?
                        • mama303 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 22:48
                          d.o.s.i.a napisała:

> Jezu, a niech sie każdy chwali swoja glupota ile chce, toć nikomu nie bronie.
                          niewielu to potrafi. Byłoby nam wszystkim lżej, bo wszyscy głupoty robimy i potem sie tym biczujemy, dusimy, udajemy lepszych niz jesteśmy.
                          • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 00:04
                            Ja sie swoja glupota nie biczuje, nie dusze i nie udaje lepszej. Ja sie swoja glupota jedynie nie chwale. I staram sie więcej glupoty nie popelniac, a jesli juz o niej mowie to tylko w kontekście rady aby inni unikali takiej samej glupoty, a nie w kontekście bohaterstwa.
                            • sumire Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 07:25
                              A ona mówiła w kontekście bohaterstwa? "Jestem dumna, super, każdemu polecam"? Serio?....
                            • mama303 Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 19:07
                              d.o.s.i.a napisała:

> Ja sie swoja glupota nie biczuje, nie dusze i nie udaje lepszej.
                              hipokrytce nie można do końca wierzyć.
    • louisse Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 16:38
      Niedawno mowiono w mediach o kobiecie, ktora topila kocieta. Przyznala sie, a do topienia kociat tez trudno sie przyznac. Nie miala warunkow na trzymanie kotow. Moze w przyszlym roku ona dostanie te nagrode? Nalezalaby sie jej.
      • araceli Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 21:51
        louisse napisała:
        > Niedawno mowiono w mediach o kobiecie, ktora topila kocieta. Przyznala sie, a d
        > o topienia kociat tez trudno sie przyznac. Nie miala warunkow na trzymanie koto
        > w. Moze w przyszlym roku ona dostanie te nagrode? Nalezalaby sie jej.

Urodziła te koty?
    • sylwus34 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 16:41
      Żenada! I smutek, że feministki dały sobie wmówić, że dokonanie aborcji, to akt odwagi i przejaw wolności. Dla mnie feminizm, to m.in afirmacja kobiecości( jako czegoś wyjątkowego), a przekazywanie życia , najwyższym jej wyrazem.
      • aguar Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 16:48
        Przekazywanie życia rzeczywiście może być czymś wyjątkowym, ale bycie zmuszanym do tego wbrew woli już nie jest takie fajne.
        • tiszantul Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:01
          > Przekazywanie życia rzeczywiście może być czymś wyjątkowym, ale bycie zmuszanym
          > do tego wbrew woli już nie jest takie fajne.

pamiętamy, jak Natalia była zmuszana, sama opowiedziała, że miała fajne, wygodne życie i bardzo się bała, że przez dziecko straci swój komfort. Poza tym mieszkanie miała za małe (60 m), a dziecko zajmowałoby miejsce w mieszkaniu. Wystarczy trochę empatii, wczujcie się, macie małe mieszkanie, a tu jakieś dziecko chcą wam dokwaterować.

"Bo miałam za małe mieszkanie" = "Bo zupa była za słona".
          • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:07
            Po co niechciane (z dowolnego powodu) dzieci mają się pojawiać na Tym świecie? Na Tym świecie gdzie wszelakich niechcianych dzieci jedn nadmiar nie niedobór? Oto słowo moje uncertain
      • araceli Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 21:52
        sylwus34 napisała:
        > Żenada! I smutek, że feministki dały sobie wmówić, że dokonanie aborcji, to akt
        > odwagi i przejaw wolności. Dla mnie feminizm, to m.in afirmacja kobiecości( ja
        > ko czegoś wyjątkowego), a przekazywanie życia , najwyższym jej wyrazem.

Rozumiem, ze jesteś zawodową surogatką? big_grin
      • mama303 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 22:05
        sylwus34 napisała:

> Dla mnie feminizm, to m.in afirmacja kobiecości( ja
        > ko czegoś wyjątkowego), a przekazywanie życia , najwyższym jej wyrazem.

a cóż to za wyjątkowość? Połowa ludzi jest kobietami a mężczyźni też uczestniczą w przekazywaniu życia.
    • tiszantul Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 16:53
      Re: Natalia wygrała!

Wygrała. Wygrała! A co wygrała? Plebiscyt w Wyborczej. Wyborcza, to jasne, kreuje zwycięzców: Komorowski, Platforma, Nowoczesna, KOD, Kijowski, Hillary Clinton, Wielka Brytania w Unii. Czego się tkną, same zwycięstwa.
      Wydawca Wyborczej, prywatna firma, w rok po odcięciu od kontraktów państwowych zamiast 10 mln zysku notuje 5 mln straty i to pomimo zwolnienia 250 osób oraz wyprzedaży nieruchomości w Warszawie i w Łodzi. Ludzie sukcesu, sukcesu na wolnym rynku, gdzie decydują talent i kompetencje, bynajmniej nie fajne kontakty z władzą.
      • sylwus34 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:25
        Hola, hola ! Możemy się policytować na " konkursy" i " zwycięzców". Mały " dyktatorek" - człowiek wolności, " ruski agent" Macierewicz- patriota roku, a jego nie wiadomo ktosmile,Misiewicz odznaczony za zasługi w obronności kraju. Można wymieniać dalej . Poziom żenady- wcale nie mniejszy.
    • tiszantul Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 16:54
      > Może nie jest jeszcze z nami tak źle i w końcu wygramy walkę o
      > nasze podstawowe prawa!

Jak teraz Wyborcza urządzi konkurs na największą liczbę skrobanek, to obawiam się, że Natalia już nie będzie miała tak łatwo.
      • mama303 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:39
        tiszantul napisała:

> Jak teraz Wyborcza urządzi konkurs na największą liczbę skrobanek, to obawiam s
        > ię, że Natalia już nie będzie miała tak łatwo.

narazie zbyt wiele kobiet nie przyznało sie do aborcji a przeciez sa robione i to niemało . Naprawde trzeba było miec odwagę żeby sie przyznać w tym kraju.
        • madami Re: Natalia wygrała! 06.04.17, 11:10
          W tym kraju można wszystko ale po cichutku, przed ludźmi udaje się katolików, do kościółka chadza ale w domu już można lać żonę i dzieci, oszukiwać, znęcać się psychicznie, usuwać ciąże ( bo to przecież wyjątkowa sytuacja) ale ciiii
    • agrypina6 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:00
      Jaki kraj, tacy superbohaterowie .
      • mamati3 Re: Natalia wygrała! 06.04.17, 07:59
        dokładnie
    • oqoq74 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:09
      Chyba jest z nami bardzo źle, skoro ktoś wymyśla takie konkursy.
    • tiszantul Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:15
      Wygrała, po prostu wygrała. Dzięki temu te kobiety, które nie mają zbyt wielu szans na jakiś spektakularny życiowy sukces, zawsze przynajmniej mogą zrobić aborcję, zawsze to jakiś sukces, a i nagrodę można wyhaczyć.
      • aguar Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:32
        "zawsze przynajmniej mogą zrobić aborcję"
        No właśnie w tym problem, że nie mogą, bo w większości przypadków prawo nie pozwala, a w tych nielicznych, w których pozwala, jest utrudniony dostęp do tej usługi.
        Bardzo bym chciała, aby za kilka lat to nie był powód ani do wstydu, ani do chwały, po prostu zwykły zabieg wokół którego się nie robi wielkiego "halo", tak jak np. w Czechach.
    • scarlett74 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 17:38
      Nie wyszło jej jako piosenkarce, to próbuje na innym gruncie zostać celebrytką.
    • suchawloszkana3 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 18:12
      Dla mnie to lekko żenujące.
    • sylwus34 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 19:48
      www.pudelek.tv/video/Staszewski-o-ojcostwie-Zaliczylismy-wpadke-Nie-przyszlo-mi-do-glowy-zeby-cos-z-nia-zrobic-POZA-NATURALNA-KOLEJA-RZECZY-15508/
      " Lecimy dalej". To prawdziwe hasło superbohatera!
    • milka_milka Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:01
      Upadek. "Superbohaterka" usunęła ciążę, bo miała za małe mieszkanie i w ogóle było jej niewygodnie.... Trochę wstyd w tym wieku nie kojarzyć, że seks bez zabezpieczenia może oznaczać ciążę i jeszcze wszem i wobec przyznawać się do tego. A konsekwencje poniosła niewinna istota.
      • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:02
        No właśnie, skoro nawet dojrzałej kobiecie może się zdarzyć tym bardziej dużo młodszej. Czemu karać kobiety za beztroski seks?
      • sumire Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:17
        Ojej. No tak, wszak kobieta nie może głośno przyznać, że jej komfort jest dla niej ważniejszy niż coś, co zdaniem innych zrobić powinna. Lepiej z zaciśniętymi zębami ponosić konsekwencje seksu bez zabezpieczenia, bo tak przecież się powinno. Bo co ludzie powiedzą. Sami pewnie nigdy nie zrobili niczego, żeby sobie ułatwić życie...
        • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:21
          A ktoz tak twierdzi? Ja nie bronie ludziom robić rozne glupie rzeczy. A niech robia, niech się chwala. Ale zeby w dzisiejszych czasach zostawać bohaterem bo sie zrobili cos glupiego ale ma sie odwagę przyznać do glupoty? No cóż...
          • sumire Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:34
            Fakt, lepiej zamiatać pod dywan i o niczym głośno nie mówić, bo jeszcze ktoś się zgorszy. Swoją drogą, żadnego chwalenia się w jej historii nie widzę. Mówienie otwarcie o tym, co nam się przydarzyło to jeszcze nie chwalenie się.
      • lauren6 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:27
        Superbohaterką jest nie dlatego, że usunęła ciążę jak tysiące innych co roku w Polsce, tylko że opowiedziała wszystkim jak rzeczywistość Polek usuwających ciąże wygląda. Na Słowację odjeżdżają busy z kobietami, które nie mogą normalnie usunąć ciąży w Polsce, jak ich matki i babki, tylko muszą podróżować za granicę. To jest tak głupie utrudnienie ludziom życia, że warto wreszcie mówić na głos o złym i dyskryminującym prawie.
        • oqoq74 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:34
          Skoro the busy jeżdżą, i jeździły, to wszyscy o tym wiedzą. Ani jej wywiad nie spowodował zmian w prawie, ani nie był prawdą objawioną.
          A z tego co pamiętam, wiele osób, kobiet, opowiadających się za legalizacją aborcji, uznało, że jej wywiad tylko zaszkodził. WIęc jaka z niej superbohaterka?
          • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:38
            Ja na przykład nie wiedziałam o tych busach.
            Zresztą gdybym już musiała to wolałabym własny transport (z różnych przyczyn) niż bus.
            • prophetess.pl Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 23:30
              Ewentualnie blablacarem albo uberem mogla jechac, jeszcze by zrobila product placement i moze cala wyprawa by sie jej zwrocila.
          • mama303 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:44
            oqoq74 napisał(a):

> Skoro the busy jeżdżą, i jeździły, to wszyscy o tym wiedzą.

ja nie wiedziałam ale mnie to jakos uspokoiło że gdyby zaszła tak konieczność to można to zrobic w miare cywilizowany sposób.
        • tt-tka Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 20:36
          lauren6 napisała:

> Superbohaterką jest nie dlatego, że usunęła ciążę jak tysiące innych co roku w
          > Polsce, tylko że opowiedziała wszystkim jak rzeczywistość Polek usuwających cią
          > że wygląda.

Tych dobrze sytuowanych i mogacych na kilka dni wyjechac, dodajmy. Opowiesci wczesniejsze mowily o makabrycznych warunkach, w jakich dokonywane byly zabiegi na miejscu, w Polsce, o traktowaniu przez lekarza, czesto ohydnym...
          • leokadia35 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 21:01
            Tak ,ematka jest dość specyficzna . Kiedyś napisałam tutaj że,, kot zdechł, , to zostałam zlinczowana i zgłoszona do usunięcia .. powinnam napisać. ,, kot odszedł ,, usunięcie ciąży to z kolei bohaterstwo . Dokąd zmierza ten świat
            • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 21:14
              Ale gdybyś napisała, że starego, ciężko chorego kota bez szans (zdaniem weterynarzy) na wyzdrowienie uśpiłaś nikt by Cię tu nie zlinczował, może oprócz jednej fanatyczki.
        • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 21:20
          Litości. NA Slowacje mozna tez pojechać pociagiem/samochodem/taksowka/rowerem/pieszo. Historia o busach jest zenujaca.
          • pani07 Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 21:23
            Ważne, że p.Natalia adoptowała pszczołę, co tam jakieś dziecko
            adoptuj pszczołę
            • kaz_nodzieja Re: Natalia wygrała! 05.04.17, 10:06
              Bez pszczół wyginie więcej ludzkości niż przez aborcję.
          • araceli Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 21:56
            d.o.s.i.a napisała:
            > Litości. NA Slowacje mozna tez pojechać pociagiem/samochodem/taksowka/rowerem/p
            > ieszo. Historia o busach jest zenujaca.

Nie n pewnie - wybór środków transportu zupełnie załatwia sprawę! Szczególnie pieczo z Warszawy!

Czy Ty się czasem czytasz?
            • d.o.s.i.a Re: Natalia wygrała! 04.04.17, 22:00
              Ty chyba naprawdę masz klopoty ze zrozumieniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka