beata985 11.04.17, 17:35 w ogródku, na tarasie czy w innym miejscu?? kupiłam sobie i teraz czytam, że roślinka jest trudna w uprawie i kapryśna.... co z nią zrobić?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: ma któraś z Was kamelię 11.04.17, 18:16 W naszym klimacie kamelia tylko w donicy, którą na dodatek trzeba przezimmować w odpowiednich warunkach. Miałam ogromną ochotę, bo uwielbiam kamelie, ale jednak zrezygnowałam, nie przetrzymałaby u mnie. Za to znajomy ma w ogródku piękną dorodną kamelię, wysoką na około 2 metry. Ogródek w Londynie. Nie wygląda na to żeby się nią jakoś specjalnie przejmował W ogródkach londyńskich kamelie w ogóle są dość popularne - jak u nas azalie.. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: ma któraś z Was kamelię 11.04.17, 18:39 a no właśnie, a ja kurcze najpierw kupiłam później poczytałam. nA PRzezimowanie jej też za bardzo warunków nie mam.. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: ma któraś z Was kamelię 11.04.17, 18:32 mialam, zostala zamordowana twarda woda i zbyt wysoka temperatura zima jak ja zostawilam na przechowanie w moim pokoju u mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: ma któraś z Was kamelię 11.04.17, 18:39 mam roślina nie tyle trudna, co nie do naszej strefy klimatycznej. Od maja do zapowiedzi jesiennych przymrozków rośnie (w donicy) w ogrodzie, pozostałą część roku w jasnym, nieogrzewanym korytarzu i dobrze się miewa, właśnie jest w szczycie kwitnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: ma któraś z Was kamelię 11.04.17, 19:14 O dokladnie! Przeciez to chwast lubi chlodek ale nie lubi przeciagow Odpowiedz Link Zgłoś
rekreativa Re: ma któraś z Was kamelię 11.04.17, 18:52 Kamelia jest bardzo wrażliwa na temperatury. Jeżeli przeczytasz w jakimś poradniku ogrodniczym, że do kwitnienia potrzebuje 10-12 stopni, to jest to prawda. Przy temperaturze niższej bądź wyższej po prostu zrzuci wszystkie pączki i tyle będziesz mieć. Niestety taka optymalna temperatura jest właściwie nie do uzyskania w mieszkaniu, a na dworze w Polsce tym bardziej. Ja mieszkam w Portugalii i u mnie niestety, zimy okazały się za ciepłe. Kamelia tworzyła multum pączków, po czym kwiaty utrzymywały się na krzewie przez parę godzin, bo akurat wywaliło 20 stopni w styczniu. A na koniec i tak mi ją zeżarła jakaś fitoftoroza. Odpowiedz Link Zgłoś
bo1 Re: ma któraś z Was kamelię 11.04.17, 19:02 Roślina piękna, ale wymaga chłodnej szklarni. W warunkach domowych nie daje rady. Odpowiedz Link Zgłoś