Dodaj do ulubionych

ma któraś z Was kamelię

11.04.17, 17:35
w ogródku, na tarasie czy w innym miejscu??
kupiłam sobie i teraz czytam, że roślinka jest trudna w uprawie i kapryśna....
co z nią zrobić??
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: ma któraś z Was kamelię 11.04.17, 18:16
      W naszym klimacie kamelia tylko w donicy, którą na dodatek trzeba przezimmować w odpowiednich warunkach. Miałam ogromną ochotę, bo uwielbiam kamelie, ale jednak zrezygnowałam, nie przetrzymałaby u mnie. Za to znajomy ma w ogródku piękną dorodną kamelię, wysoką na około 2 metry. Ogródek w Londynie. Nie wygląda na to żeby się nią jakoś specjalnie przejmował smile W ogródkach londyńskich kamelie w ogóle są dość popularne - jak u nas azalie..
      • beata985 Re: ma któraś z Was kamelię 11.04.17, 18:39
        a no właśnie,
        a ja kurcze najpierw kupiłam później poczytałam.
        nA PRzezimowanie jej też za bardzo warunków nie mam..
        sad
    • thea19 Re: ma któraś z Was kamelię 11.04.17, 18:32
      mialam, zostala zamordowana twarda woda i zbyt wysoka temperatura zima jak ja zostawilam na przechowanie w moim pokoju u mamy.
    • lusitania2 Re: ma któraś z Was kamelię 11.04.17, 18:39
      mam
      roślina nie tyle trudna, co nie do naszej strefy klimatycznej.
      Od maja do zapowiedzi jesiennych przymrozków rośnie (w donicy) w ogrodzie, pozostałą część roku w jasnym, nieogrzewanym korytarzu i dobrze się miewa, właśnie jest w szczycie kwitnienia.
      • ichi51e Re: ma któraś z Was kamelię 11.04.17, 19:14
        O dokladnie! Przeciez to chwast suspicious lubi chlodek ale nie lubi przeciagow
    • rekreativa Re: ma któraś z Was kamelię 11.04.17, 18:52
      Kamelia jest bardzo wrażliwa na temperatury. Jeżeli przeczytasz w jakimś poradniku ogrodniczym, że do kwitnienia potrzebuje 10-12 stopni, to jest to prawda. Przy temperaturze niższej bądź wyższej po prostu zrzuci wszystkie pączki i tyle będziesz mieć.
      Niestety taka optymalna temperatura jest właściwie nie do uzyskania w mieszkaniu, a na dworze w Polsce tym bardziej.
      Ja mieszkam w Portugalii i u mnie niestety, zimy okazały się za ciepłe. Kamelia tworzyła multum pączków, po czym kwiaty utrzymywały się na krzewie przez parę godzin, bo akurat wywaliło 20 stopni w styczniu.
      A na koniec i tak mi ją zeżarła jakaś fitoftoroza.
    • bo1 Re: ma któraś z Was kamelię 11.04.17, 19:02
      Roślina piękna, ale wymaga chłodnej szklarni. W warunkach domowych nie daje rady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka