Pół roku temu robiłam kontrolne badania wyszedł mi cukier 105, badanie na czczo. Internista zasugerował wyeliminowanie cukru z tego co spożywam i kontrolę po 5-6 miesiącach. Słodziłam tylko 1 herbatę i 1 kawę dziennie po 2 łyżecki. Zero owoców, zero słodyczy, zero jakichkolwiek przegryzek, żółtego sera. Q...a okazało sie że cukier jest praktycznie wszędzie, nawet śladowo w wodzie cholerka mineralnej.
Było ciężko, ale zacięłam sie walczyłam. Wczoraj odbieram kolejne badania i jasny szlag spadł tylko na 103 cukier. A maksymalna norma to 100.
I teraz co dalej. Wiem do internisty, ale ma 14 dni urlopu. Iść do innego, czekać? Taki wynik poziomu cukru na czczo to groźny, cukrzyca, czy moze dalej odstawiać cukier i zmniejszy się wynik? No ratunku.
Wiem histeryzuję, ale jakoś bardziej boję sie cukrzycy niż np. zawału.
U mnie nikt w rodzinie (a dogrzebałam sie do 3. pokolenia) nie miał cukrzycy. Wszyscy zawałowcy i rakowcy

Któraś miała 103 cukru? Co dalej? Jakieś rady...to juz zwiastuje cukrzycę, czy nie. No pocieszcie mnie, albo dowalcie. Czytałam w sieci i guzik mi to wyjaśniło. Jeszcze bardziej namieszało.