Dodaj do ulubionych

Strach przed lataniem

07.05.17, 12:00
Czy moglybyscie polecic jakies leki na recepte, ktore moglyby mi pomoc podczas lotu samolotem?
Mam dosyc ostra fobie, zwykle leki uspokajajace na mnie nie dzialaja, lorazepam ostatnio zapisany tez nie (albo dawka byla za mala). Wybieram sie oczywiscie do lekarza, ale chcialabym wiedziec, co i jak, zeby w razie gdyby chcial mi zapisac cos nieskutecznego poprosic go o alternatywe.
Normalnie nie latam, ale tym razem nie mam wyjscia.
Obserwuj wątek
    • jaulfa Re: Strach przed lataniem 07.05.17, 12:05
      Lekarz powinien Cię zapytać czy chcesz przespać lot czy chcesz wyciszyć emocje i w zależności od odpowiedzi dobierze ci tabletki.
      • julek_i_ja Re: Strach przed lataniem 07.05.17, 12:11
        To krotki lot 2h, ostatnim razem wlasnie dostalam doraznie Lorazepam 1g, lekarz mowil ze przespie lot, fakt faktem bylam senna, ale nie zasnelam, a lekow nie wyciszyl. Tutaj lekarze dzialaja bardzo wedlug schematow i zapisuja jak leci jeden lek pierwszego rzutu, i dopiero jesli nie dziala siegaja po kolejne.
    • salinas Re: Strach przed lataniem 07.05.17, 15:42
      > Normalnie nie latam, ale tym razem nie mam wyjscia.

To trzeba zacząć częściej latać. Kiedyś w samolocie poznałam starsze małżeństwo, które podróżuje samolotem od 30 lat. Pan powiedział mi ,że bał się do 10 razu. A potem czuł się jak w autobusie smile
      • taki-sobie-nick Re: Strach przed lataniem 07.05.17, 23:33
        salinas napisała:

> > Normalnie nie latam, ale tym razem nie mam wyjscia.
        >
        > To trzeba zacząć częściej latać.

To trzeba mieć za co i po co, a poza tym na fobię to niekoniecznie zadziała.
    • taki-sobie-nick Re: Strach przed lataniem 07.05.17, 23:35
      Leków się nie poleca innym, bo to nie działa. Lorazepam jest bardzo mocnym lekiem. Skoro lekarze działają u ciebie tak jak opisałaś, nie możesz się szarpnąć na prywatnego?
    • rosapulchra-0 Re: Strach przed lataniem 07.05.17, 23:48
      Moja matka od razu zapowiedziała mi, że nie ma takiej możliwości, że wsiądzie do samolotu. Do czasu.
      W 2010 roku dowiedziała się, że jestem w bardzo złym stanie, w miejscowym szpitalu. Mój mąż powiedział jej, że to może być jej ostatnie spotkanie ze mną. Dwa dni później była w szpitalu. Na lotnisku w Warszawie była tak zestresowana i wystraszona, że wsiadła do złego samolotu, na szczęście przytomna stewardesa ją pokierowała w odpowiednie miejsce. Ja nie pamiętam tego spotkania, bo byłam nieprzytomna. Ale od tamtego lotu ona już nie ma żadnych oporów. Powiem więcej - chyba dwa razy jechała z moim mężem samochodem z Polski do UK i powiedziała - nigdy więcej.
      Zgłoś się do lekarza, poproś o coś na wyciszenie, może coś ziołowego? Nie wiem, nie pomogę. Sama nie jestem wielką fanką lotów, ale gdy mam jechać autem 20 godzin, a lecieć 2 godziny + plus 2 godziny na lotniskach, to jednak wolę to drugie.
      • lady_mary Re: Strach przed lataniem 07.05.17, 23:53
        Jak można wsiąść do złego samolotu?
        • konsta-is-me Re: Strach przed lataniem 07.05.17, 23:58
          Dokładnie o to samo chciałam zapytać .
          Jakim cudem wsiadła do złego samolotu?
          • konsta-is-me Re: Strach przed lataniem 08.05.17, 00:07
            Po namyśle stwierdzam, że pewnie chodziło o bramkę, nie samolot.
        • milka_milka Re: Strach przed lataniem 07.05.17, 23:59
          Właśnie też jestem ciekawa.
        • ichi51e Re: Strach przed lataniem 07.05.17, 23:59
          Mozna - malo to osob w watku o podrozy bez paszportu pisalo ze lecieli i nikt nic nie sprawdzal? Ja sama zlapalam dzieciaka w poliwie rekawa do samolotu lecacego do gdanska podczas gdy lecielismy do wroclawia. Stanal przy rodzinie wielodzietnej i bawil sie z jednym z dzieci...
          • lady_mary Re: Strach przed lataniem 08.05.17, 00:05
            Ale przecież kartę pokladowa sprawdzają.
            • rosapulchra-0 Re: Strach przed lataniem 08.05.17, 05:20
              Tia.. Sprawdzają. Rzucają okiem i pchają dalej.
            • ichi51e Re: Strach przed lataniem 08.05.17, 08:27
              niby sprawdzaja ale tam bylo sporo dzieci i on stanal i gadal z jednym z nich. uncertain
    • ichi51e Re: Strach przed lataniem 07.05.17, 23:49
      Setka wodki. I druga jak pierwsza przestanie dzialac
      • ichi51e Re: Strach przed lataniem 07.05.17, 23:50
        Jak dwie godziny to europa? Nie dasz rady pociagiem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka