Dodaj do ulubionych

Marszałkowska

08.05.17, 22:17
Jak dojechać z Dworca Wschodniego/ Centralnego na ul. Marszałkowską (oczywiście Warszawa).
Poproszę o dokładne wskazówki, jak wiecie, mam problemy ze wzrokiem i mnie to wszystko przeraża sad

Obawiam się, jak zawsze zresztą gdy czeka mnie podróż do miasta, którego nie znam.

P.s. W niedługim czasie zapytam się o jeszcze kilka rzeczy smile
Obserwuj wątek
    • monique76 Re: Marszałkowska 08.05.17, 22:20
      A gdzie na Marszałkowska? Jaki numer? No i lepiej wysiąść na Centralnym - od Centralnego do Marszalkowskiej jeden krotki przystanek tramwajowy albo autobusowy.
    • taki-sobie-nick Re: Marszałkowska 08.05.17, 22:24
      To jeszcze jakiś konkretny numer poprosimy, Marszałkowska ma dobrych kilka kilometrów długości.
      • pina_colada88 Re: Marszałkowska 08.05.17, 22:44
        Empik na MArszałkowskiej ( zachciało mi się celebryckiego spotkania tongue_out )
        Czyli ul. Marszałkowska 116/122
        • rosapulchra-0 Re: Marszałkowska 08.05.17, 22:50
          www.google.co.uk/maps/dir/Warszawa+Centralna,+Aleje+Jerozolimskie,+Warsaw,+Poland/Marsza%C5%82kowska+104%2F122,+Warszawa,+Poland/@52.2307386,21.0032436,16z/data=!3m1!4b1!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x471ecc8d65233559:0xeb0bc9f267c74ed9!2m2!1d21.0032751!2d52.2288411!1m5!1m1!1s0x471ecc8b4b5f2807:0xe880b1032a28316c!2m2!1d21.0101914!2d52.2332694!3e2

Innymi słowy: wychodzisz na Centralnym na Al. Jerozolimskie i kierujesz się na Pałac Kultury i Nauki, mijasz go i dochodzisz do Marszałkowskiej. Musisz podziemiami przejść na drugą stronę Marszałkowskiej, tam, gdzie jest rotunda, zobaczysz Domy Towarowe Centrum, trzymaj się tej strony i szukaj witryny z napisem Empik.
          • thea19 Re: Marszałkowska 08.05.17, 23:06
            Rotundy juz nie ma.
            • taki-sobie-nick Re: Marszałkowska 08.05.17, 23:08
              thea19 napisała:

> Rotundy juz nie ma.

Jak nie ma, skoro jest.
              • thea19 Re: Marszałkowska 09.05.17, 12:41
                Zrob zdjecie i pokaz.
                • thea19 Re: Marszałkowska 09.05.17, 19:05
                  skoro nie chcesz, to ja wrzuce
                  https://d-nm.ppstatic.pl/kadr/k/r/d8/64/590c6e4a55e73_o,size,933x0,q,70,h,bf9da8.jpg
                  • taki-sobie-nick Re: Marszałkowska 09.05.17, 19:29
                    thea19 napisała:

> skoro nie chcesz

No akurat mnie tam nie ma, a poza tym nie mam aparatu cyfrowego, a stąd gdzie jestem, zapewniam, tych okolic nie widać.

• thea19 Re: Marszałkowska 09.05.17, 19:33
                      to dlaczego sie upierasz, ze jest jak nie ma? przeciez o rozbiorce trabili ciagle. zaczeli rozwalke wczesna wiosna, potem wstrzymali i w koncu dokonczyli. ja wiem, ze to kultowe miejsce i miejscowemu jak powiesz "pod rotunda to wie gdzie. turysta, co srodmiescia w ogole nie kojarzy nie bedzie wiedziec.
                      • taki-sobie-nick Re: Marszałkowska 09.05.17, 19:36
                        thea19 napisała:

> to dlaczego sie upierasz, ze jest jak nie ma?

jakoś mi to umknęło i nie chodzi mi o lansowanie się turystom, tylko o przekonanie, które oparło się rzeczywistości, że tak to ujmę

rotunda kultowa? jak dorastałam, to ona była zwyczajnym bankiem, o kultowości nic nie wiem
                        • nickbezznaczenia Re: Marszałkowska 09.05.17, 19:46
                          Tak, Rotunda jest znana i w sumie rzeczywiście jakoś tam kultowa.
                      • taki-sobie-nick Re: Marszałkowska 09.05.17, 19:37
                        thea19 napisała:

> to dlaczego sie upierasz, ze jest jak nie ma? przeciez o rozbiorce trabili ciag
                        > le. zaczeli rozwalke wczesna wiosna, potem wstrzymali i w koncu dokonczyli. ja
                        > wiem, ze to kultowe miejsce

Patrz, a ja nie wiem.
                        • thea19 Re: Marszałkowska 09.05.17, 19:39
                          ja nie wiem o tym, ze Ty nie wiesz. skoro ja napisalam, ze nie ma, to powinnas sprawdzic czy ja sciemniam zanim zaprzeczysz.
                          • taki-sobie-nick Re: Marszałkowska 09.05.17, 19:52
                            thea19 napisała:

> ja nie wiem o tym, ze Ty nie wiesz.

No wiesz, byłam tak głęboko przekonana, że ona jednak jest...
            • rosapulchra-0 Re: Marszałkowska 08.05.17, 23:08
              Nie wiedziałam. A coś stoi innego?
              • aankaa Re: Marszałkowska 08.05.17, 23:14
                póki co - nie
                warszawa.naszemiasto.pl/artykul/rotunda-prawie-calkowicie-zniknela-zostal-z-niej-tylko,4099218,gal,t,id,tm.html
                • rosapulchra-0 Re: Marszałkowska 08.05.17, 23:26
                  Czyli jest w przebudowie.
                  • hugo43 Re: Marszałkowska 09.05.17, 03:07
                    Chyba juz tylko zgliszcza zostaly😆
                    • rosapulchra-0 Re: Marszałkowska 09.05.17, 03:09
                      A co powstanie na jej miejscu?
                      • feiticeira Re: Marszałkowska 09.05.17, 06:29
                        Torunia.
                        • feiticeira Re: Marszałkowska 09.05.17, 06:30
                          Miało być "rotunda", ale telefon wie lepiej 😁
                  • default Re: Marszałkowska 09.05.17, 08:17
                    Raczej w budowie od nowa. Tamtą starą zrównano z ziemią, teraz nie ma śladu, stoją tylko takie budowlane kontenery.
                    • rosapulchra-0 Re: Marszałkowska 09.05.17, 10:45
                      Ciekawe, kiedy skończą budowę i czy będę mogła ją zobaczyć, gdy będę w Warszawie?
                      • nickbezznaczenia Re: Marszałkowska 09.05.17, 10:54
                        Skończą, ale najpierw muszą zacząć. Plany są na 2 lata budowy.
                      • aankaa Re: Marszałkowska 09.05.17, 10:54
                        jeśli wybierasz się za rok/dwa...
                    • taki-sobie-nick Będzie nowa? A jak będzie wyglądać? 09.05.17, 19:34
                      default napisała:

> Raczej w budowie od nowa. Tamtą starą zrównano z ziemią, teraz nie ma śladu, st
                      > oją tylko takie budowlane kontenery.

A w ogóle to ja sugerowałam przejście drugą stroną, od Ronda ONZ.
                      • nickbezznaczenia Re: Będzie nowa? A jak będzie wyglądać? 09.05.17, 19:49
                        Tak ma być.
                        • taki-sobie-nick Re: Będzie nowa? A jak będzie wyglądać? 09.05.17, 19:57
                          nickbezznaczenia napisał(a):

> Tak ma być.

Wychodzi mi, że zlikwidują ulicę Widok i zrobią z niej ciąg pieszo-jezdny, a zejście do przejścia podziemnego jest tej wielkości, że zamiast schodów będzie lina do zjeżdżania po niej do środka. tongue_out

Przy okazji wyburzą budynki przy ulicy Widok. No i te Aleje cokolwiek wąskie, a rondo to już w ogóle szkoda gadać. tongue_out

Albo po prostu autor wizualizacji postanowił nie przejmować się drobiazgami, które mu wizję psuły. tongue_out

Ale dzięki.
                          • nickbezznaczenia Re: Będzie nowa? A jak będzie wyglądać? 09.05.17, 20:03
                            Jeszcze nie wiadomo do końca.

'Jeżeli chodzi o ulicę Widok, która zapewnia obecnie dojazd do ul. Marszałkowskiej, jest kilka koncepcji. Jedną z nich jest całkowite zamknięcie jej części i włączenie do placu. Inna to skierowanie ruchu samochodowego w przeciwną stronę do obecnej. Mieści się ona jednak poza granicami terenu należącego do Banku PKO BP, więc ostateczna decyzja w tej sprawie będzie należała do miasta.'
                            • taki-sobie-nick Re: Będzie nowa? A jak będzie wyglądać? 09.05.17, 20:09

> Jeszcze nie wiadomo do końca.
                              >
                              > 'Jeżeli chodzi o ulicę Widok, która zapewnia obecnie dojazd do ul. Marszałkowsk
                              > iej, jest kilka koncepcji. Jedną z nich jest całkowite zamknięcie jej części i
                              > włączenie do placu. Inna to skierowanie ruchu samochodowego w przeciwną stronę
                              > do obecnej. Mieści się ona jednak poza granicami terenu należącego do Banku PKO
                              > BP, więc ostateczna decyzja w tej sprawie będzie należała do miasta.'

A dzięki.
    • kurt.wallander Re: Marszałkowska 09.05.17, 10:50
      Wysiadasz na Centralnym, wychodzisz na ulicę Emilii Plater. Widzisz Pałac Kultury, mijasz go po prawej stronie (idziesz przez taki park jakby). Dochodzisz do ulicy Marszałkowskiej. Przejściem podziemnym przechodzisz na drugą stronę i skręcasz w lewo. Empik jest w ciągu budynków dawnych Domów Towarowych Centrum. Możesz sobie jeszcze okolicę pooglądać na google maps, włącznie ze street view. Ja tak zawsze robię, jak jadę w nowe miejsce, mam kiepska orientację przestrzenną.
      • paszewa Re: Marszałkowska 09.05.17, 11:13
        pałac jest chyba po lewej... chyba że bedzie szła tyłem
        • kurt.wallander Re: Marszałkowska 09.05.17, 13:13
          paszewa napisał(a):

> pałac jest chyba po lewej... chyba że bedzie szła tyłem

Tak pałac ma po lewej, a mija go po prawej, geniuszu smile
          • taki-sobie-nick Re: Marszałkowska 09.05.17, 19:02
            kurt.wallander napisała:

> paszewa napisał(a):
            >
            > > pałac jest chyba po lewej... chyba że bedzie szła tyłem
            >
            > Tak pałac ma po lewej, a mija go po prawej, geniuszu smile

Ja proponuję trasę z drugiej strony pałacu, tam nie ma przejścia podziemnego, którego osobom spoza miasta nie polecam.
            • nickbezznaczenia Re: Marszałkowska 09.05.17, 19:16
              A ja proponuję częściej chodzić po Warszawiebig_grin

warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,21782430,zebra-przy-dworcu-centralnym-armagedon-nie-nastapil-zmiany.html#BoxLokWawImg#BoxLokWawLink
              • taki-sobie-nick Re: Marszałkowska 09.05.17, 19:19

> A ja proponuję częściej chodzić po Warszawiebig_grin

Ale mnie chodziło o przejście pod Rotundą.
                • thea19 Re: Marszałkowska 09.05.17, 19:23
                  teraz wyjasnij turyscie pod jaka rotunda.
                  • taki-sobie-nick Re: Marszałkowska 09.05.17, 19:31
                    thea19 napisała:

> teraz wyjasnij turyscie pod jaka rotunda.

Pod skrzyżowaniem Alej Jerozolimskich i Marszałkowskiej, zwanym od niedawna rondem Dmowskiego.

Także pod hotelem Metropol i Novotelem, poprzednio hotelem Forum.
            • kurt.wallander Re: Marszałkowska 09.05.17, 23:51
              taki-sobie-nick napisała:

>
              > Ja proponuję trasę z drugiej strony pałacu, tam nie ma przejścia podziemnego, k
              > tórego osobom spoza miasta nie polecam.

W sumie racja.
    • ichi51e Re: Marszałkowska 09.05.17, 19:40
      Z centralnego jeden przystanek tramwajem na stacje "centrum" (kierunek "praga") mozna tez przejsc kieruj sie na wschod po wyjsciu z dworca. Kieruj sie plakatami na h&m tkmaxxx

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka