Dodaj do ulubionych

Sprawdziany

10.05.17, 17:52
Czy w szkole waszych dzieci są nauczyciele, którzy robią sprawdziany z dużych partii materiału? U syna w gimnazjum jedna z nauczycielek bardzo lubi taką formę sprawdzania wiedzy i zastanawiam się na ile to popularne?
Ja z całej swojej edukacji szkolnej pamiętam tylko jedną taką nauczycielkę.
Obserwuj wątek
    • tol8 Re: Sprawdziany 10.05.17, 17:55
      Tzn ile? U nas są z jednego działu podręcznika
      • little_fish Re: Sprawdziany 10.05.17, 17:58
        Sprawdzian po każdym dziale to oczywistość. Czasem nauczycielka "dołącza" do sprawdzianu dział poprzedni. Pod koniec semestru sprawdzian z całego półrocza. Za dwa tygodnie sprawdzian z całego roku.
        • iwoniaw Re: Sprawdziany 10.05.17, 18:55
          Moje dziecko w gimnazjum też tak ma - tzn. są sprawdziany po każdym dziale, ale też z całego semestru, a teraz z całego roku. Nie ze wszystkich przedmiotów co prawda, ale z tych "wiodących" tak, jak najbardziej. Wydaje mi się to sensowne, biorąc pod uwagę, że na koniec będą musieli zdać egzaminy, na których będą zadania potencjalnie z każdego omówionego przez te 3 lata działu z kilku przedmiotów.
          • little_fish Re: Sprawdziany 10.05.17, 19:15
            Sensowności absolutnie nie zaprzeczam, ale byłam ciekawa na ile to częste. Wiadomo, że są przedmioty w których to idzie naturalnie (języki obce czy matma), a w pozostałych przypadkach to kwestia nauczyciela
            • iwoniaw Re: Sprawdziany 10.05.17, 19:23
              Też tak myślę, nie każdemu się chce tyle sprawdzać.
        • alpepe Re: Sprawdziany 10.05.17, 19:09
          Bardzo mądra nauczycielka.
          • mama303 Re: Sprawdziany 10.05.17, 22:02
            alpepe napisała:

> Bardzo mądra nauczycielka.
            bo sprawdzian robi? smile a co to za problem sprawdzian zrobić?
            • kub-ma Re: Sprawdziany 10.05.17, 22:27
              A żaden problem smile
              Ja mam właśnie teraz takich semestralnych blisko 90 do sprawdzenia smile
    • mama303 Re: Sprawdziany 10.05.17, 22:05
      u córki z matematyki semestralne i roczne ale ta nauczycielka lubuje się we wszelakich sprawdzianach :z danego działu, z danego podrozdziału, z lekcji itd..
    • kub-ma Re: Sprawdziany 10.05.17, 22:20
      U mnie sprawdziany semestralne to norma. Piszą wtedy wszystkie klasy na danym poziomie ten sam sprawdzian w tym samym czasie.
      • little_fish Re: Sprawdziany 10.05.17, 22:35
        U Ciebie to znaczy gdzie? To twój " wymysł", czy odgórne zarządzenie i dotyczy wszystkich przedmiotów?
        • kub-ma Re: Sprawdziany 10.05.17, 22:58
          W szkole w której pracuję,, chyba od zawsze tak jest i dotyczy to niemal wszystkich przedmiotów. Oczywiście nie w tym samym czasie: po pierwszym semestrze te przedmioty, po drugim inne.
          Właśnie mam cztery klasy do sprawdzenia smile
          • little_fish Re: Sprawdziany 10.05.17, 23:00
            Gimnazjum czy średnia szkoła?
            • kub-ma Re: Sprawdziany 10.05.17, 23:02
              Podstawowa smile
              • little_fish Re: Sprawdziany 10.05.17, 23:04
                😁 to jeszcze fajnej, się dzieciaki przyzwyczają do ogarniania więcej niż jednego działu
                • kub-ma Re: Sprawdziany 10.05.17, 23:07
                  Dokładnie. Ale oczywiście nie zostawiamy ich samych rzucając tylko zagadnieniami. Robi się powtórki przed.
                  • little_fish Re: Sprawdziany 10.05.17, 23:09
                    To jeszcze fajnej
    • makurokurosek Re: Sprawdziany 10.05.17, 22:37
      Jedna z nauczycielek młodej robi sprawdzian półroczny i całoroczny, ocena z tych sprawdzianów jest decydująca przy wystawianiu ocen końcowych z tego przedmiotu
      • little_fish Re: Sprawdziany 10.05.17, 22:41
        Nie wiem jak jest u młodego, bo oceny w dzienniku wagę mają taką samą, a on akurat z tego przedmiotu ma oceny raczej wyrównane 🙂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka