Dodaj do ulubionych

Absurdy PKP v2

21.05.17, 22:05
Rezerwacja biletu dla osoby niepełnosprawnej i opiekuna.
Miejscówki opiekuna i ON dzieli... 2 wagony (nie przedziały).
Obserwuj wątek
    • fomica Re: Absurdy PKP v2 21.05.17, 22:14
      A ta rezerwacja to przez internet czy w kasie? Bo jak to pierwsze to przecież można wybrać miejsce (no chyba, że akurat pechowo miejscówek brakuje i zostały same pojedyncze), a jeśli to drugie - można zwrócić uwagę i poprosić o zmianę jeszcze przy okienku (no chyba że jw).
    • beata985 Re: Absurdy PKP v2 21.05.17, 22:16
      a kliknęłaś rezerwacja miejsca obok siebie??
      rezerwowałałam ostatnio wprawdzie nie dla niepełnosprawnych ale miejsca były w jednym przedziale...
      może pociąg tak przeładowany, że innej opcji nie ma???
      • pina_colada88 Re: Absurdy PKP v2 21.05.17, 22:20
        W kasie. Rzekomo miejsc nie było...
        Czwartek rano, więc wydawało mi się, że to nie jakiś mega chodliwy dzień smile
        • little_fish Re: Absurdy PKP v2 21.05.17, 22:22
          Dlaczego "rzekomo", może faktycznie nie było innych miejsc.
          • ichi51e Re: Absurdy PKP v2 21.05.17, 22:27
            Bo paniom sie nie zawsze chce szukac... mi kiedys szukala no i nie ma - mowie no dobra a w pierwszej klasie? Chyba ja sumienie ruszylo bo 3 razy wrzucila jeszcze raz i za 3 znalazlo. Niestety system ktory maja w kasie jest jeszcze dziwniejszy niz w necie
        • beata985 Re: Absurdy PKP v2 21.05.17, 22:24
          a spróbuj prze internet....co Ci wyjdzie.
        • fomica Re: Absurdy PKP v2 21.05.17, 22:26
          Jeśli bilet na czwartek kupujesz w środę to owszem, może się zdarzyć że zostało niewiele.
          W takiej sytuacji próbowałabym się zamienić już w pociągu z osobą której się zdarzyło być sąsiadem mojej ON.
        • beata985 Re: Absurdy PKP v2 21.05.17, 22:48
          ale ten czwartek co był czy ten co nadchodzi??
          jak ten nadchodzący to spróbuj w necie zamówić, zobaczysz co wyskoczy, najwyżej te z kasy oddasz.
    • ichi51e Re: Absurdy PKP v2 21.05.17, 22:25
      Tez mi sie to zdazylo przy zakupie biletu dla siebie i dziecka uncertain co ciekawe dwa dorosle mi znalazlo bez problemu obok uncertain no ale mam nadzieje ze to juz poprawili z wprowadzeniem zakupu rodzinnego
    • lisciasty_pl Re: Absurdy PKP v2 21.05.17, 22:52
      Na przystanku, na którym wysiadam do roboty, jest cholernie wysoko (nasyp), schodów z peronu na dół
      jest od cholery i trochę. Parę dni temu wysiadła ze mną jakaś babcia niezbyt ruchliwa, potruchtałem więc
      do schodów i usiłowałem uruchomić platformę dla inwalidów. Mimo zabiegów inżynierskich, tudzież rzucenia
      kilku wiązanek, nie udało mi się. Aż w końcu wypatrzyłem kartkę, gdzie jakiś geniusz napisał iż w celu
      przewiezienia niepełnosprawnego, należy zadzwonić najpóźniej godzinę przed przyjazdem i umówić się
      z obsługą. Noż ja pier...
      • taki-sobie-nick Re: Absurdy PKP v2 21.05.17, 23:05
        Aż w końcu wypatrzyłem kartkę, gdzie jakiś geniusz napisał iż w celu
        przewiezienia niepełnosprawnego, należy zadzwonić najpóźniej godzinę przed przyjazdem i umówić się
        z obsługą.

To i tak dobrze, gdzieś tam kazali informować o przyjeździe takowego 24 godziny wcześniej.
        • ichi51e Re: Absurdy PKP v2 22.05.17, 08:20
          Na dworcu centralnym byla przed remontem jedna widna - zeby z niej skorzystac trzeba bylo sie umawiac 24h wczesniej big_grin zreszta niepelnosprawni i pociag to jakis koszmar - drobiazg np pociag staje dosc daleko od peronu i przewaznie nizej/wyzej. Z pokonaniem dziury maja problem ludzie sprawni a co dopiero np o kulach...
      • 1matka-polka Re: Absurdy PKP v2 22.05.17, 08:06
        To akurat standard. A we Wrocławiu dodatkowo, żadne stacje PKP nie mają podjazdów dla wózków. A nasypy wysokie i schodów sporo. Po prostu nie zostało przewidziane, że z pociągów korzystają również matki z dziećmi.
    • taki-sobie-nick Re: Absurdy PKP v2 22.05.17, 20:32
      To nie PKP, a chyba szynobus warszawski, ale też niezłe.

Wybudowali dworzec, zdaje się, PKP Stadion. Z pompą otworzyli. Po czym okazało się, że brakuje wind dla niepełnosprawnych. No po prostu nikt nie pomyślał...
      • taki-sobie-nick Re: Absurdy PKP v2 22.05.17, 20:32
        Koleje też tamtędy jeżdżą, więc można jednak podczepić do wątku. tongue_out
    • eulalia_bardzo_przecietna Re: Absurdy PKP v2 23.05.17, 00:08
      W tym roku wyjatkowo czesto korzystam z PKP, do tej pory zdarzalo mi sie to tylko 2-3 razy w roku i zauwazam ogromna poprawe w stosunku do tego, co pamietam sprzed 10 lat, gdy jezdzilam duzo jako studentka. Przede wszystkim - duzo nowych, czystych wagonów bezprzedzialowych. Brak problemow z zakupem biletu przez internet i skasowaniem go przez konduktora (jeszcze 10lat temu to byl dopust bozy... albo nie laczyly te terminale, albo sie system rezerwacji zacinal w trakcie platnosci itd). Pendolino to juz w ogole mega komfort. Takze nie narzekajcie, bo jest poprawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka