Dodaj do ulubionych

Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW

28.05.17, 11:43
Pani uważa, że jeśli przyjmiemy 7000 uchodźców i trafi się wśród nich 1 zamachowiec, który zabije 10 Polaków, to... i tak było warto, by uratowaliśmy 6999 uchodźców...
Obserwuj wątek
    • helka.z.porcelany Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 11:58
      Bo jak wiadomo, zamachowcy wędrują wyłącznie pieszo w grupie uchodźców. Żaden, ale to żaden, chcąc w Polsce dokonać zamachu, nie przyleci tu samolotem, ani nie wjedzie autem. Ot, tak sobie zamachowcy postanowili, że tylko łódką lub pieszo.

Nie licząc już faktu, że Polska mentalność sama w sobie jest lekko zamachowa- codziennie pewnie kilka osób ginie, jak nie utłuczonych siekierą, to zabita przez pijanego kierowcę. Albo konkubent lub nagrzmocony tatuś dziecko zatłucze, bo przecież przemocy domowej w Polsce nie ma, są tylko bardzo nerwowi rodzice. No ale jak wiadomo - Polak jak Polaka zatłucze to co innego jest, niż gdyby obcy.

Weź no się zajmij czymś konstruktywnym, jesli tak ci dobro i życie Polaków leży na sercu: odezwę do przemocowców napisz, zorganizuj akcję dla prowadzących pojazdy pod wpływem.... Zaręczam, że jesli odniesiesz w tym sukces to statystyki bezpieczeństwa lawinowo pójdą w górę.
      • biceps_of_steel Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 12:24
        Trzeba minimalizować każde zagrożenie. Wolę żeby Polska była państwem "bez serca", ale bezpiecznym. Więc jestem za monokulturą, bez arabskiej mniejszości.
        • sumire Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 12:27
          Za tą monokulturą, która odpala race pod teatrami?...
          • biceps_of_steel Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 19:06
            Ktoś ma prawo bluźnić i pluć na świętych, ja mam prawo urządzać protest. Uroki demokracji.
            • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 23:24
              Czyli o milosci nieprzyjaciol tez nie slyszales? Biceps, tylko wiesz co glosi katolicyzm?
              • biceps_of_steel A Ty ciągle o tym katolicyźmie 30.05.17, 19:51
                My tu rozmawiamy o kwestii bezpieczeństwa państwa.
                Chyba zostanę ateistą, żebyś mnie przestała ciągle pytać o katolicyzm...
                • nathasha Re: A Ty ciągle o tym katolicyźmie 30.05.17, 20:22
                  Aha, a kwestie bezpieczenstwa panstwa sa rozdzielne od wiary? W jakich czasach zyl Chrystus?
        • kfugktru23 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 12:27
          Bezpiecznym? A co jeśli rodowici Polacy zaczną podkładać bomby? Polski terroryzm istniał.
          • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 17:47
            To jak mawiała Kazia Szczuka (zwolenniczka przyjmowania uchodźców) "wtedy będziemy się martwić".
        • aqua48 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 12:31
          biceps_of_steel napisał:

> Trzeba minimalizować każde zagrożenie. Wolę żeby Polska była państwem "bez serc
          > a", ale bezpiecznym. Więc jestem za monokulturą, bez arabskiej mniejszości.

Tyle, że Polska nie jest wcale krajem bezpiecznym nawet bez arabskiej mniejszości. Jest masa zagrożeń ze strony całkiem katolickiej monokultury czyhających na niewinne osoby począwszy od pijanych kierowców, do młodzieży nawalonej dopalaczami, neonazistów, poprzez "nieodpowiedzialnych" rodziców, rodzinnych przemocowców, stad agresywnych kiboli, aż do zdenerwowanych odbiciem chłopaka nastolatek...
          • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 17:48
            Zgadza się. Tym bardziej nie potrzebujemy dodatkowych kłopotów i dodatkowych przestępstw do już istniejących.
        • helka.z.porcelany Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 12:31
          No toż mówię. Jesli trzeba mimimizowac zagrożenia, to łap przemocowców i pijaków, wszak zagrożenie z ich strony jest bezsprzeczne i codziennie z ich ręki giną ludzie- przez co Polska nie jest krajem bezpiecznym, a Polacy żyją w nieustannym zagrożeniu. Tyle tylko, że nieuświadamianym codziennie w Wiadomościach.

Zatem- to dzieła, Obrońco Narodu!
        • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 12:41
          bezpiecznym powiadasz? Na nagraniu z tasera widzielismy jak sluzby panstwowe dbaja o przestrzeganie prawa i bezpieczentwo swoich obywateli.
        • szarsz Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 17:51
          > Więc jestem za monokulturą

Hutu też byli za monokulturą. Przy aktywnym wsparciu rządu i kościoła zarąbali maczetami milion Tutsi. Chrześcijanie chrześcijan, katolicy katolików.
      • jagienka75 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 12:57
        ciekawe, czy ty tak sama z siebie te głupoty wypisujesz, czy ktoś ci za to płaci.
        osoby broniące tej Boże się pożal dziennikareczki, powinny zgłosić się na ochotnika do pierwszej dziesiątki, w celu rozerwania się, na pierwszej lepszej imprezie masowej.
        co tam dziesięciu Polaków, skoro można uratować pozostałych 6999 tzw "uchodźców.
        to się przecież nie liczy. w końcu Polacy wytłuką się między sobą siekierami przecież big_grin
        • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 13:13
          na razie droga jagienko to tacy jak ty podburzaja i sieja zamet doprowadzajac do wzrostu zachowan rasistowskich, bo ludziom sie wydaje ze jak w internecie moga kogos obrazac to tym bardziej poza nim. a od takiego zachowania do przemocy to juz tylko jeden krok
          www.theguardian.com/us-news/2017/may/27/portland-double-murder-white-supremacist-muslim-hate-speech
          wiadomo takze ze Polacy sa najwazniejsi i najlepsi i jak my bedziemy w potrzebie to wszyscy z radoscia i entuzjazmem nas przyjma.
        • helka.z.porcelany Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 13:14
          Wiesz, ja to bym chciała, żeby w ogóle ludzie byli bezpieczni i narodowość tych wystawianych na niebezpieczeństwo nie ma dla mnie znaczenia.

Mnie jednakowoż ciekawość tez nie jest obca, wiec tak sobie siedzę, czytam i zachodzę w głowę, dlaczego cię tak uchodźcy mierżą, a Polacy z siekierami i agresywne pijusy już nie. Siekiera i wóda bliższa sercu czy co? Że cię tak nie przeraża, mimo że ofiar znacznie od tych czynników więcej?

Ja na przykład wychodzę z założenia, ze trzeba minimalizować zagrożenia z zaangażowaniem proporcjonalnym do jego skali. Mojemu bowiem ewentualnemu truchłu bedzie doskonale obojętne czy powalił mnie syryjski muzułmanin czy polski katolik. Czy odwrotnie. Toteż skoro ryzyko czai się wszędzie, co co szkodzi pomoc ludziom w potrzebie.

A do tego pomagając mozna liczyć, że gdyby tak Putin na ziemie polskie wkroczył, to Czesi i Niemcy, a także Francuzi i Słowacy moze nie bedą kręcić nosem, że wpuścić Polaka to problem, bowiem od setek lat wiadomo, że Polak- pijak i złodziej, co pracę Europejczykom zabiera.

PS Skoro juz mowa o profitach... do kogo mam się zgłosić po wypłatę? Skoro mówisz, że dają... wyślij namiarwink.
          • jagienka75 [...] 28.05.17, 14:18
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • sundry Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 15:32
              Ciekawe jak nazywa się takich jak ty, co odnoszą się tylko niemerytorycznych części posta i sieją zamęt dla samego siania zamętu?
              • jagienka75 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 23:05
                a nazywaj sobie, jak chcesz.
                wiesz, gdzie ja to mam ? wink
                • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 23:21
                  Pewnie dokladnie w tym samym miejscu gdzie rozum
        • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 13:52
          droga Jagienko, bardziej boje sie takich ksenofobow jak ty niz tych mitycznych uchodzcow.
          • jagienka75 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 14:20
            póki nie mam zamiaru się wysadzać w powietrzu, nic ci nie grozi wink
            jak ci brak adrenaliny, zawsze możesz wyemigrować do kraju, gdzie takie atrakcje od czasu do czasu, zapewniają mieszkańcom "uchodźcy", których tak dzielnie tutaj bronisz.
            • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 15:07
              A czym sie rozni wysadzenie w powietrze od poderzniecia gardla komus kto stanal w obronie muzulmanow?
            • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 17:42
              najwyrazniej brakuje ci adrenaliny skoro az takie emocje wzbudza w tobie niewielka liczba uchodzcow ktore powinien przyjac nasz kraj.
              Ps no coz na razie jeszcze sama moge decydowac, czy i gdzie chce emigrowac, ale jak rpewnie osoby jak ty marza wrecz by takie ososby jak ja dostwaly paszporty bez mozliwosci powrotu do Polski (jak w PRLu)
            • claudel6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 00:17
              ale przeciez uchodźcy nie stoją za żadnych z ostatnich zamachów w Europie. ta kłamliwa propaganda jednak osiagneła swój cel - takie osoby jak ty powtarzają to kompletnie bezmyślnie.
      • jadwiga1350 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 15:06
        helka.z.porcelany napisała:

> przecież przemocy domowej w Polsce nie ma,

A nie ma Heluniu, nie ma, bo PO przez 8 lat rządów tę przemoc zlikwidowała. Zapomniałaś?

> Weź no się zajmij czymś konstruktywnym, jesli tak ci dobro i życie Polaków leży
        > na sercu: odezwę do przemocowców napisz

O to Konwencja przeciw przemocy nie załatwiła sprawy? Jeszcze odezwy trzeba pisać?
        • iwles Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 10:56

ano nie załatwiła, bo istnieje w Polsce jeszcze trochę "prawdziwych katolików", dla których zasady "Jak się żony nie gnije, to wątroba gnije" są mottem życiowym, niestety. Dla nich Konwencja jest zerem i jak widać obecny rząd ich popiera.
    • mama.nygusa Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 12:35
      jestem ciakawa jak zareagowal reszta towarzystwa w studiu?

pani niech moze sie zglosi na ochotnika, siebie albo kogos bliskiego, ze w razie czego ona woli zginac niz jakis tam kowalski.Wtedy pogadamy.
      • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 12:48
        Ale gdzie ma sie zglosic na ochotnika? Czy terrorysci publikuja jakies listy miejsc zamachow, albo godziny i dni ich przeprowadzenia?
        • mama.nygusa Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 12:57
          No wlasnie tak oglosisc, publicznie, ze zamiast pana Johna Smith, to ona chce zginac, a co jak miec gest to juz go miec.
          • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 13:15
            aha, bo rozumiem ze uwazasz terroryste za takiego rozsadnego i logicznie myslacego czlowieka ktory natychmiast rzuci sie na taka osobe i jej poderznie gardlo. zwlaszcza ze chciala.
        • mama303 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 18:07
          nathasha napisała:

> Ale gdzie ma sie zglosic na ochotnika? Czy terrorysci publikuja jakies listy mi
          > ejsc zamachow, albo godziny i dni ich przeprowadzenia?

smile smile
    • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 12:38
      co takiego skandalicznego w tej wypowiedzi widzisz? To ze uratowalibysmy 6999 uchodzcow, ktorzy wg politykow PIS raczej zasluguja na smierc? Skadal widze w robieniu z tej wypowiedzi skandalu.
      • kfugktru23 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 12:40
        Może przeciwni uchodźcom sami powinni dokonywać egzekucji?
        • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 12:45
          za chwile pojawia sie glosy ze prewencyjnie, nie wszelki wypadek nalezy eliminowac wszystkich muzulmanow juz mieszkajacych w Polsce . To ze to faszyzm zwolennikom pis nie przeszkadza.
          • kfugktru23 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 13:01
            Wszystkich 281? natemat.pl/208417,urzednicy-beaty-szydlo-przyjeli-wiecej-syryjskich-imigrantow-niz-w-czasach-ewy-kopacz
          • ola_fatyga Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 31.05.17, 19:50
            >za chwile pojawia sie glosy ze prewencyjnie, nie wszelki wypadek nalezy eliminowac wszystkich muzulmanow juz mieszkajacych w Polsce . To ze to faszyzm zwolennikom pis nie przeszkadza.

Wiesz, bardzo się cieszę, że takie indywidua jak Ty, czyt. zwolennicy przyjmowania uchodźców i piszący zgodnie z wytycznymi Michnika, są przede wszystkim na forum wybiórczej i na innych portalach tego typu. W życiu realnym ich nie uświadczysz....no może w psychiatrykach. Bo któż normalny narażałby swoich bliskich? W imię czego? Moja rodzina jest dla mnie najwazniejsza i nigdy jej świadomie nie narażę.

• nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 31.05.17, 19:53
              tak, masz racje, takie indywidua ktore w latach 30. otwarcie mowily ze Zydzi tez sa ludzmi i nalezy im sie traktowanie takie jak wszystkim innym byli eliminowani bo narazali zycie bliskich eliminujacych. i pomysl, ilu uchodzcow przyjely Wlochy, Grecja, ze juz nie wspomne ze przyjmuja ich Czechy, rozumiem ze w samobojczym pedzie eliminowania bliskich? sprawdz sobie kto dokonuje zamachow i kto za nimi stoi.
        • helka.z.porcelany Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 12:48
          Słyszałam ostatnio w autobusie starszego pana, który twoerdził, że na problemy Polski trzeba Piłsudskiego, a także karabinów, żeby wrogów ojczyzny pod ścianą postawić. Wiec moze faktycznie suweren własnoręcznie i na ochotnika rozprawi się z syryjskimi rodzinami.
          • kfugktru23 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 12:59
            Jeśli takowych znajdzie...
      • claudel6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 00:19
        oj, nic nie rozumiesz. przecież wiadomo, ze prawy Polak jest wart 100.000 ludzi innej narodowości. jak zginie 10 Polaków to jest tak jakby zginął milion ludzi. prosta matematyka.
        • lea.letizia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 12:05
          To raczej nie o to chodzi, ale dla mnie moj maz czy synek warci sa miliard razy wiecej niz inni, jesli zgineloby 10 Polakow, to jest jakies tam, moze niewielkie, ale jest ryzuko ze oni beda wsrod ofiar.
          a na ich zyciu zalezy mi bardziej niz na losie reszty swiata, dlatego nie chce aby to ryzyko chocby o ulamek milimetra zblizylo sie do osob mi bliskich
          • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 14:15
            To w pełni normalne i zdrowe podejście. Wynikające z naszej biologii i potrzeby ochrony zwłaszcza swojego gatunku. Im ktoś Tobie jest bliższy tym mniej jesteś skłonna zaryzykować jego w życie w imię "cudzesów".
            Dlatego zazwyczaj bardziej przejmujemy się tym co w naszym otoczeniu niż podobnym zdarzeniem na drugiej kuli ziemskiej.
            Bardziej zawaleniem się wieżowca w Gdańsku (nawet jeśli z Gdańska nie znamy osobiście nikogo) niż zawaleniem fabryki w Bangladeszu.
            Sama łapię się na tym, że klikając w nagłówek "wypadek" (w dziale wiadomości polskich) oddycham z ulgą gdy dotyczy to odległego ode mnie rejonu.
          • rosapulchra-0 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 15:13
            Tyle że takie ryzyko może być całkowicie niezależne od twojej woli i może pochodzić ze strony, której w ogóle się nie spodziewasz.
            Rosjanie Polskę z okupacji wyswobadzali, pamiętasz? Radzieccy bohaterowie, którzy okazali się dziczą grabiącą, mordującą i gwałcącą niewinnych ludzi i zwierzęta. Tak, tak, gdy brakowało im kobiet lub mężczyzn, to brali się za kozy. Ciężarnym podczas gwałtów rozpruwali brzuchy i wyrywali z nich płody. To tak dla przypomnienia.
            • lea.letizia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 15:56
              Zycie ogolnie jest ryzykowne, ale rozsadny czlowiek stara sie je jakos minimalizowac
              • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 16:03
                czyli rozsadni Włosi i Grecy powinni w ramach minimalizacji ryzyka strzelac do łodzi a Brytyjczycy wydalic wszystkich muzułmanów, czy tak?
                • lea.letizia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 16:49
                  Wystarczy odwozic z powrotem do obozow dla uchodzcow, ewentualnie stworzyc kolejny pod opieka ONZ.
                  Ja zdaje sobie sparwe ze istniej prawo morskie, ale ono nie mowi o tym zeby transportowac rozbitkow zgodnie z ich zyczeniem, tym bardziej ze praw do przebywania w Europie nie maja zadnych.
                  nie znasz rozwiazan posrednich? Tylko rozstrzeliwanie albo przyjmowanie jak leci?
                  • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 17:07
                    ja znam te ktore sa obecnie stosowane - sluzby specjalne, inwigilacja, wojsko jesli potrdzeba na ulicach, monitoring mediow spolecznych, etc. etc. natomiast fokalizowanie sie na tym ze zagrozeniem jest cala jedna grupa spoleczna, cala jedna religia czy wszyscy ludzie o takim czy innym kolorze skory prowadzi do tego ze wyrzekamy sie naszej przyzwoitosci w imie uludnego bezpieczenstwa. bo tak tego bezpieczenstwa nie uzyskasz. isis radykalizuje tez bialych chlopcow ktorych rodziny przyjechaly owszem do europy ale razem z australopitekiem. i wybacz ale trzeba byc albo malo rozumnym albo miec wiele zlej woli zeby tego nie widziec.
              • asia_i_p Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 16:37
                To prawda, tyle, że po pierwsze rozsądek nie wyłącza obowiązku podstawowej przyzwoitości (możemy dyskutować, co jest jeszcze w granicach podstawowej przyzwoitości, ale nie możemy tej przyzwoitości całkiem wypisać z równania), a po drugie, ratując syna, możesz zabić wnuka. Jeżeli będziesz uważała, że niewpuszczanie jest obowiązkiem, to wtedy w końcu zaleje nas niekontrolowana fala.
                • lea.letizia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 16:56
                  Przyzwoitosc mowi aby pomagac, ale nie zawsze najlepsza forma pomocy jest taka jakiej sobie zyczy osoba ktorej pomagamy.
                  Pomagajac musimy tez myslec o sobie, taka zasade poznaje KAZDY ratownik, a przecietna osoba podrozujac z dzieckiem samolotem.
                  A myslisz, ze jak bedziemy wpuszczac jak dotad niemal kazdego to ta fala sie skonczy? Tym bardziej, ze UE zamiast myslec o sposobach zatrzymania fali, mysli o przymusowych relokacjach? gdzies czytalam ze o wyemigrowaniu do Europy mysli ok. 1 mld osob z Azji i Afryki. Myslisz ze jak przyjmiesz nawet 20 milionow, to to cos da, kolejni chetni na socjal stwierdza, nie jedziemy, oni juz i tak duzo przyjeli, wiecej nie dadza rady?

Moj syn ma rok, takze wnuki to piesn przyszlosci, bardziej realne jest zagrozenie ze za 20-30 lat znajdzie sie w niebezpieczenstwie z winy Europejczyka w pierwszym pokoleniu, dziecka "uchodzcy"...
                  • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 17:13
                    lea.letizia napisał(a):

> Przyzwoitosc mowi aby pomagac, ale nie zawsze najlepsza forma pomocy jest taka
                    > jakiej sobie zyczy osoba ktorej pomagamy.

od kiedy to uchodzcy narzucaja nam pomoc ktora mamy udzielac? rozumiem ze narzucili nam to ze trzeba ich wylawiac z lodek?

> A myslisz, ze jak bedziemy wpuszczac jak dotad niemal kazdego to ta fala sie sk
                    > onczy?

czyli jak mamy ich nie wpuszac - bo ja widze tu jedyne rozwiazanie to topic te lodki. no przepraszam, ciagle ty obracasz sie wokol tego jednego konceptu.

Tym bardziej, ze UE zamiast myslec o sposobach zatrzymania fali, mysli o
                    > przymusowych relokacjach?

ekhm ekhm, czyz to wlasnie Polska sie na to nie zgodzila. i jak widzimy kilka forumek przyklaskuje temu pomyslowi? to jak, chcecie tych relokacji czy nie?

gdzies czytalam ze o wyemigrowaniu do Europy mysli o
                    > k. 1 mld osob z Azji i Afryki. Myslisz ze jak przyjmiesz nawet 20 milionow, to
                    > to cos da, kolejni chetni na socjal stwierdza, nie jedziemy, oni juz i tak duzo
                    > przyjeli, wiecej nie dadza rady?
                    >
                    gdzie czytalas?

> Moj syn ma rok, takze wnuki to piesn przyszlosci, bardziej realne jest zagrozen
                    > ie ze za 20-30 lat znajdzie sie w niebezpieczenstwie z winy Europejczyka w pier
                    > wszym pokoleniu, dziecka "uchodzcy"...

no to 20 lat temu dokladnie tkaim samym zagrozeniem byl wysadzajacy sie Irlandczyk. a za 20 lat to moze byc Polak. Wiazanie terroryzmu jako zjawiska z jedna grupa jest... no nie wiem jakie na to znalezc okreslenie, moze sama zdecyduj jak to sie powinno nazwac.
    • woman_in_love no to się chyba powinienieś cieczyć a nie skandali 28.05.17, 12:56
      zować. Lokalne miłośniczki ubogacania przez habibich zgadzają się z dziennikarką jak widzisz, resztę to bardziej zradykalizuje, a część zastanawiających się jednak uzna, że nie warto popierać oszołomów multi kulti gdyż nie mają żadnego innego pomysłu niż przyjmować, przyjmować, przyyyyyjmować. Bez żadnej weryfikacji najlepiej.

Zatem głos dziennikarki GW jest bardzo bardzo dobry i = 80% przeciw habibim w nastrojach społecznych.
      • jagienka75 Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 12:59
        ta pani od kilku lat mieszka w Paryżu, to co ją tam jacyś Polacy obchodzą.

natemat.pl/209055,takie-wypowiedzi-szkodza-nie-tylko-uchodzcom-goszczaca-w-tvn24-reporterka-i-pisarka-o-szafowaniu-ludzka-krwia
        • 1elka26 Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 13:20
          Przelewanie z pustego w próżne. Po pierwsze , mechanizm tzw. relokacji jest wyrazem kompletnej bezradności Brukseli która wierzy w cudowne rozwiązanie za pomoca ustaw problemu. A jaki bedzie efekt? najprawdopodobniej taki sam jak na Litwie:
          www.dw.com/pl/fiasko-relokacji-uchod%C5%BAcy-opuszczaj%C4%85-litw%C4%99/a-39000878

oni wcale nie chcą integrowac sie na Litwie, czy tez w Polsce lub na Węgrzech. Tylko co w tym dziwnego, jeżeli mamy do czynienia z takimi imigrantami?

"Nowa fala imigrantów, głównie z Afryki, zalewa wybrzeża Włoch. Przez niektóre miejscowości ciągną wręcz pochody ciemnoskórych przybyszów, nazywanych "uchodźcami". Podobno są to głównie kobiety i dzieci, ale nagranie z pewnego włoskiego miasteczka zdaje się przeczyć tej politycznie poprawnej teorii.."
          niezalezna.pl/99562-zagadka-dla-wielbicieli-imigrantow-znajdz-na-filmie-kobiety-i-dzieci
          • nathasha Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 13:25
            a w czechach sie chca integrowac. i patrz pani, dziwy takie.
            • kaz_nodzieja Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 17:56
              W tych Czechach w których prezydent nawet nie bawi się w dyplomację i mówi wprost, że "uchodźców" nie chce?
              Integracja jest tak czy owak przereklamowana. Nie trzeba być zintegrowanym z lokalną społecznością by nie zabijać ludzi i nie popełniać przestępstw.
              • nathasha Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 18:24
                Mowic sobie moze co chce. A czesi uchodzcow przyjmuja.
                • lauren6 Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 18:53
                  Póki co rządzi u nich lewica. Póki co. Wybory do parlamentu mają w październiku i podobno sondaże dają duże poparcie populistom.
      • nathasha Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 13:19
        no woman, pieknie wszystko, zwyciezyliscie, uchodzcow w polsce nie ma - tylko nie rozumiem te krytyke i podsmiewywanie sie z Adrianka, przeciez to malutka cena za ten kraj mlekiem i miodem plynacy ktory mamy dzieki temu ze sie zabetonowalismy przed uchodzcami
        • woman_in_love Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 13:26
          No wiadomo jak jest: czołowe dziennikarki są pośmiewiskiem z ruchu pro-uchodźczego, a czołowi politycy są pośmiewiskiem z ruchu anty-uchodźczego. Świat nie jest idealny. Co nie zmienia faktu, że ..... PRZEGRALIŚCIE smile.
          • nathasha Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 13:38
            Och, ale to nie badz hipokrytka, tylko zaprzyjaznij sie z elka, w koncu razem wygralyscie i to jest wlasnie twoja mentalna przyjaciolka w nowej lepszej rzeczywistosci. A adrianek uosobienie twojego idola, dzieki niemu, nie ma uchodzcow. Enjoy, haha!
            • woman_in_love Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 13:43
              Mi wystarczy, że bijesz piąstkami z bezsilności w klawiaturę i płaczesz po nocach na myśl o "biednych uchodźczyniach z 9 dzieci umierających w zimnych wodach Morza Śródziemnego" + oczywiście fakt, że PRZEGRALIŚCIE smile. Reszta mnie nie interesuje.
              • nathasha Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 15:04
                Kochanie, uchodzcy sa przyjmowani, nie wszystkie kraje maja taka wspaniala polityke jak Polska. Mnie bawi jak strasznie probujesz sie zdystansowac od rzadu, jak bijesz piane ze Adrianek taki glupiutki a tymczasem siedzisz pod ich butem. To jest dopiero zabawne!
                • woman_in_love Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 15:10
                  Śmiej się z bezsilności smile , a ja się pośmieję z tego, że w PL PRZEGRALIŚCIE smile.
                  • nathasha Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 15:23
                    To sie posmiej ze swoimi kolegami elka i tiszulem, w sumie cie troche rozumiem, jak nie mozna byc orlem to bycie szczurkiem wystarcza smile
                    • woman_in_love Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 15:26
                      Nie wiem kto to i nie chcę wiedzieć. Zresztą mi wystarczy, że PRZEGRALIŚCIE.
                      • kfugktru23 Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 15:27
                        Ten się śmieje kto się śmieje ostatni. A ostatni będzie się śmiał Putin jak będzie strzelał w łeb polskim faszolom przy pełnej aprobacie zachodu i Trumpa...
        • mdro Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 14:50
          Ten stary troll woman_in_love stuka z Irlandii, uchodźcy w Polsce mało go obchodzą, po prostu lubi tę robotę.
          • woman_in_love Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 15:01
            Dodaj jeszcze, że siedzę na zasiłku irlandzkim. W mieszkaniu 2 pokojowym na Finglasie też opłacanym przez socjal i z internetem też opłacanym przez socjal. Jezu wychodzi na to, że opłaca mnie wolna, postępowa i demokratyczna Europa. Chichot historii.

Chwila, to może uchodźcy siedząc na socjalu też w końcu wystąpią przeciw wolnej, postępowej demokratycznej Europie? Jak ja. A może już wystąpili tylko jeszcze tego nie dostrzegłaś? smile
          • nathasha Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 15:05
            Aaaa, to wszystko jasne. Prekariat.
          • wielki_uscisk Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 16:21
            mdro napisała:

> Ten stary troll woman_in_love stuka z Irlandii, uchodźcy w Polsce mało
            > go obchodzą, po prostu lubi tę robotę.

Genialne! LOL smile
            • woman_in_love Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 21:27
              Dopóki sondaże pokazują, że PRZEGRYWACIE i dopóki PL wypina się na waszych milusińskich, dopóty możecie sobie tam hejtować co tam chcecie, bo mnie to niewiele rusza big_grin.
              • 71tosia Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 22:14
                z przykroscia stwierdzam ze masz racje, rozsadek zawsze przegrywa bo gdy rozum spi a budza sie upiory.
                • woman_in_love Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 23:33
                  Gdy rozum spi zaprasza sie tez uchodzcow. Nie wiem czemu tracisz tu czas. Nie powinnas wlasnie gdzies mazac kreda w ramach solidarnosci?
                  • wielki_uscisk Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 23:43
                    woman_in_love napisała:

> Gdy rozum spi zaprasza sie tez uchodzcow. Nie wiem czemu tracisz tu czas.
                    > Nie powinnas wlasnie gdzies mazac kreda w ramach solidarnosci?

Nie pieką Cię uszy w tej Irlandii, czy jakoś to racjonalizujesz, i - jako emigrantka ekonomiczna - już czujesz się taka lepsza od tych przez Ciebie pogardzanych? uncertain
              • wielki_uscisk Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 23:41
                woman_in_love napisała:

> Dopóki sondaże pokazują, że PRZEGRYWACIE i dopóki PL wypina się na waszych
                > milusińskich, dopóty możecie sobie tam hejtować co tam chcecie, bo mnie to niewiele
                > rusza big_grin.

To ja przegrywam?
                Ty w ogóle wiesz, kto jest moim milusińskim?

Moja chata z kraja smile) Jak naprawdę mieszkasz w tej Irlandii to możesz wpaść na grilla i opowiedzieć mi o tym wszystkim suspicious

P.S. No jeśli Cię to moje przegrywanie tak cieszy, to nawet nie prostuję - jest jak piszesz: przegrywam i wiesz! smile
                No.
                Co ja komuś szczęście będę kancelował.
                • nathasha Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 29.05.17, 00:12
                  Ej, jak woman przychodzi na grilla to ja sie nie pojawian. Jak kobiece, przewazajacej czesci, forum to kobiece forum suspicious chyba ze bedzie szefowa, to pomysle wink
                  • wielki_uscisk Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 29.05.17, 00:46
                    nathasha napisała:

> Ej, jak woman przychodzi na grilla to ja sie nie pojawian.

No ale Ty się i tak nie pojawiłaś, kurde uncertain
                    Wysłałem Ci e-maila z lokalizacją, na forum hintowałem (coś w stylu: "jak często sprawdzasz inboxa i dlaczego tak rzadko?") to zlałaś.
                    LinkedINa mam Ci podesłać, żebyś rozważyła aplikację? smile

> chyba ze bedzie szefowa, to pomysle wink

No pewnie, że była - zawsze jest!
                    I pocieszała mnie że nie chciałaś przyjechać, bo za szybko, że się pewnie bałaś bo nie wiadomo co albo coś smile

Jak się boisz, to ze swoim TŻetem się możesz pokazać (trzeba było zasugerować - a nie się bać) - a nie później dopisywać się w wątkach o swarliwym weekendzie (normalnie you rubbed it in! smile)
                    Chciałem gdzieś to napisać, ale ja zwykle swoje bur-/brudy w ukryciu... zabolało... ale podniosłem się, silniejszy i złogowiały w tym miejscu!
                    tongue_out
      • 71tosia Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 13:48
        odezwala sie ta ktora ktora uwaza ze jak gdzies gina ludzie to ich wina, mogli sobie w koncu w syrii wojny nie robic.
        Masz jakies straszne kompleksy w temacie mulitikulti. I by ci ulatwic ataki napisze ze tak mam i to wielu znajomych innych ras, religii i kultur i nigdy nie przychodzi mi do glowy z powodu rasy czy innej religii ich oceniac, mam troche inne kryteria.
        • kaz_nodzieja Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 17:55
          A w jakim kraju mieszkasz?
          • 71tosia Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 18:04
            teraz w Polsce, ale mieszkalam w kilku krajach (Europa i poza) i to przez kilka lat. I to z pewnoscia mialo wplyw na moje poglady i stosunek do cudzoziemcow.
            • kaz_nodzieja Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 18:06
              To skąd brak polskiej czcionki i IP wskazujący na zagraniczny serwer?
              • 71tosia Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 18:12
                no gatuluje zdonosci detektywistycznych, brak polskiej czcionki przyznaje -z lenistwa wink A serwer sprawdz jednak lepiej.
                • rosapulchra-0 Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 19:29
                  Nie ma dostępu do twojego serwera. Jak zwykle kłamie.
                  • nathasha Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 28.05.17, 20:06
                    Ostatnio to sie mocno rozkrecil w tych klamstwach, moze szykuje sir na kolejna zmiane tozsamosci
                    • rosapulchra-0 Re: no to się chyba powinienieś cieczyć a nie ska 29.05.17, 06:40
                      Podobno ma zniknąć na miesiąc/dwa (ostatnio się gdzieś na forum zapowiadał). Czyli znowu do UK na zmywak jedzie smile
    • lauren6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 13:37
      Podobne mądrości wygłaszała Kazia Szczuka jako kandydatka na posłankę na sejm z ramienia ZL. Jak to się skończyło dla lewicy niby każdy powinien wiedzieć. Tyle, że nie każdy myśli i umie wyciągać wnioski.
    • lena36 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 13:51
      Niepotrzebni nam uchodzcy...wy sie same pozarzynacie jesli tylko bedzie okazja....
      • nangaparbat3 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 14:22
        Obejrzalam "Big bang " rano. I chwilami myliło mi sie, miałam wrażenie, że nie film oglądam, a siedzę na forum sad
        Film (Kondratiuka) gorąco polecam, jest znakomity.
      • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 15:02
        Jak sie sami Europejczycy byli w stanie zazynac to sie przekonalismy dosc tragicznie niecale 80 lat temu.
      • sumire Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 15:20
        Owszem. Jeśli coś PiSS się udało, to wzbudzenie potwornych podziałów i uruchomienie wojny polsko -polskiej. Machiavelli byłby dumny.
      • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 17:50
        Chciałabyś.
    • tiszantul Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 15:01
      > Pani uważa, że jeśli przyjmiemy 7000 uchodźców i trafi się wśród nich 1 zamacho
      > wiec, który zabije 10 Polaków, to... i tak było warto, by uratowaliśmy 6999 uch
      > odźców...

zadanie: oblicz, ilu uratujemy imigrantów, gdyby zabić wszystkich Polaków

(komentarz Krzysztofa Karnkowskiego)

ode mnie: jeszcze nikogo nie przyjęliśmy, a już koło dziesięciorga Polaków straciliśmy w islamskich zamachach - ostatnio w Manchesterze zginęło małżeństwo, pozostawili dwójkę dzieci. Ale zwolennicy muzułmańskiej imigracji powiedzą, że warto.
    • bywalec.hoteli Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 15:23
      Powinna wylecieć z redakcji na zbity pysk i mieć jeszcze proces karny o podżeganie.
      • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 17:45
        kto i do czego 'podzegnywal'? Na razieto ty 'podzegnujesz' do tego by kogos wyzucic z pracy z powodu pogladow politycznych, marzysz o tym by jak w PRLu 'wrogowie ludu' ladawoli na bruku?
        • rosapulchra-0 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 06:43
          "Podżegnywał" big_grin big_grin big_grin
    • nanuk24 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 17:52
      Tak czytam te wątki o uchodźcach i zachodzę w głowę, czy ja czegoś nie przespałam. Czy Polska ma granice zamknięte? Boicie się uchodźców, emigrantów. A czy bierzecie pod uwagę, że terrorysta nie musi w Polsce mieszkać, by się wysadzić w polskim tłumie? Że wystarczy, że jest obywatelem kraju UE?
      Ja myślę, że Polska dążyć do zamknięcia granic.
      • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 17:54
        Złodziej może włamać się do Ciebie gdy masz zakmnięte na zamek drzwi, prawda? Zatem pytam - zamykasz wychodząc z domu drzwi na klucz czy nie zamykasz? Znasz na pewno masę przykładów gdy złodzieje włamali się zakmniętego domu, prawda?
        • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 18:06
          Apelujesz o zamkniecie granic dla polakow?
          • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 18:09
            Ta decyzja powinna zależeć od gospodarza czyli danego kraju. Do Stanów na przykład Polak nie wjedzie bez zdobycia wizy, a nawet i wtedy mogą z dowolnego powodu "cofnąć" go na lotnisku.
            • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 18:15
              W Europie i do wiekszosci krajow jedziesz bez wizy, chcesz to zmienic?
              • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 18:21
                Bez wizy i bez żadnego dokumentu tożsamości?
                • kfugktru23 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 18:47
                  Odpowiedz na pytanie: czy jesteś za wyjściem Polski ze Schengen?
                • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 19:31
                  Czy nasi funkcjonariusze sluzb ganicznych nie potrafia ich zweryfikac dokumentow ani jednej z kilkuset tysiecy osob czekajacych w obozach przejsciowych? No po raz kolejny pytam - czy chcesz by wrocily paszporty i wizy i kontrole graniczne dla polskich obywateli?
                  • kfugktru23 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 19:46
                    Zamachowcy z 11 września mieli wizy.
                    • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 08:36
                      Więcej, byli zintegrowani. Znali bardzo dobrze angielski, chodzili na tamtejsze studia, jeden z nich miał amerykańską dziewczynę.
                      Jak widać nie od integracji zależy bycie przyzwoitym człowiekiem. Dużo imigrantów jest niezbyt zintergrowanych z lokalną społecznością, a zamachów nie urządzają.
        • mama303 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 18:22
          kaz_nodzieja napisała:

> Złodziej może włamać się do Ciebie gdy masz zakmnięte na zamek drzwi, prawda? Z
          > atem pytam - zamykasz wychodząc z domu drzwi na klucz czy nie zamykasz?
          ale granice otwarte mamy.
          • triss_merigold6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 19:54
            Tak? Tę z Ukrainą czy Białorusią też? Granice są otwarte w ramach państw grupy Schengen, zewnętrzne unijne są - przynajmniej z polskiej strony - całkiem nieźle strzeżone. Nie widzę powodu dla którego należałoby otwierać zewnętrzne granice UE i przyzwalać na jednostronne olewanie prawa przez Włochów czy Greków, którzy nie potrafią i nie chcą realizować zobowiązań unijnych.
            • kfugktru23 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 19:57
              Zatem: zamykamy granice z Niemcami?
              • triss_merigold6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 20:36
                Wystarczy face control. Coś co robią Duńczycy na granicy z Niemcami i Szwecją.
                • kfugktru23 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 20:49
                  Czyli zamykamy. Witaj sojuzie.
                  • triss_merigold6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 20:54
                    Duńska granica z Niemcami i Szwecją jest zamknięta?!
            • mama303 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 20:00
              triss_merigold6 napisała:

> Tak? Tę z Ukrainą czy Białorusią też?
              terrorysta może przyjechać z drugiej strony.
    • nickbezznaczenia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 18:00
      Nie zauważam niczego skandalicznego w tej wypowiedzi.
      • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 18:08
        A ja zauważam. Kobieta szafuje cudzym życiem. Gdyby napisała, że gdyby "uchodźcy" jej poderżnęli gardło to i tak by się opłacało ich sprowadzać to inna sprawa.
        Swoją drogą ciekawa jestem, czy Pani tak ochoczo dysponowałaby życie 10 Polaków, gdyby wśród nich byli np. ona sama, jej mąż, dziecko, rodzice, przyjaciółka?
        • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 18:18
          rozumiem ze jezeli to bedzie to dziecko moich przyjaciol Syryjczykow, Amerykanow cy Japonczykow to powinno mi byc mniej szkoda niz polskiego dziecka?
          • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 08:33
            Nie rozumiesz, w tym problem.
      • lauren6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 18:22
        Takich doczekaliśmy czasów, że wygadywanie totalnych bzdur przez dziennikarkę gazety aspirującej do bycia opiniotwórczą nie wywołuje już skandalu.
        • nickbezznaczenia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 18:37
          Zdradzę ci tajemnicę. Pozostali wczorajsi goście M. Mellera oraz on sam też nie byli oburzeni.
          Co za czasy!
          • lauren6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 18:40
            Albo nie okazali tego.
            • nickbezznaczenia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 18:42
              Ty wiesz lepiej.
              • lauren6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 18:54
                Nie odbieram ci tej zaszczytnej umiejętności wszystkowiedzenia.
        • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 19:35
          no to moze wyjasnij na czym polegala skandalicznosc tej wypowiedzi? Na tym ze niektorzy cenia zycie syryjczykow rownie bardzo jak zycie polskich obywateli?
          • mama303 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 19:41
            71tosia napisała:

> no to moze wyjasnij na czym polegala skandalicznosc tej wypowiedzi? Na tym ze n
            > iektorzy cenia zycie syryjczykow rownie bardzo jak zycie polskich obywateli?

no właśnie, dla niektórych to jest skandal smile
            • triss_merigold6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 19:49
              Skandalem jest uparte wmawianie ludziom, że te tłumy głównie czarnych mężczyzn odławianych z pontonów to uchodźcy z Syrii. Skandalem jest wmawianie, że uchodźcami są obywatele Afganistanu, Tunezji, Maroka, Algierii, Somalii, Sudanu, Pakistanu czy Kosowa.
              Żeby była jasność - uważam, że Polska spokojnie mogłaby przyjąć te 6-7 tysięcy osób z relokacji z obozów w Libanie bądź z obozów w Grecji lub Włoch pod warunkiem, że byłyby to SYRYJSKIE kobiety z dziećmi. Uciekinierzy z Syrii o zweryfikowanej tożsamości, a nie podający się za uchodźców młodzi mężczyźni. Po numerze jaki próbowali wykonać Włosi w ramach relokacji tj. w pierwszej transzy zaproponowanych POŁOWA nie miała nic wspólnego z Syrią, nie wierzę w możliwość współpracy z włoskimi służbami.
              • mama303 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 19:55

> Skandalem jest uparte wmawianie ludziom, że te tłumy głównie czarnych mężczyzn
                > odławianych z pontonów to uchodźcy z Syrii.

ale ta dziennikarka tak nie mówiła.
                • triss_merigold6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 20:25
                  Mówiła o uchodźcach. Uchodźcy są z Syrii i Erytrei (garstka). Nie są uchodźcami obywatele etc. wymieniłam wyżej.
                  • mama303 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 21:59

> Mówiła o uchodźcach.
                    no mówiła.
            • lauren6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 20:31
              Skandalem jest bagatelizowanie problemu terroryzmu. Równie dobrze mogła powiedzieć, że w Manchesterze nic takiego się nie stało, bo chociaż 22 osób zostało wysadzonych w powietrze to przecież nie wszystkie dzieci imigrantów z Afryki zostają terrorystami.

7 tysięcy uchodźców nie jest żadnym problemem. Problemem jest to, że po tych 7 tysiącach przyjdzie czas na 70 tysięcy, a potem 700 tysięcy, bo Niemcom i spółce z powodów źle rozumianej poprawnosci politycznej peron odjechał, a my w ramach solidarności europejskiej mamy płacić cene ich szaleństwa. Rozumiem, że jeśli historycznie ma się na rekach krew tysięcy mieszkańców Afryki to można mieć zaburzoną perspektywę. Polska na szczęście nie ma historii kolonialnej i możemy trzeźwo oceniać to co sie dzieje tu i teraz w Europie.
              • kfugktru23 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 20:59
                A stało się. Tylu ludzi na drogach ginie w godzinę.
                • lea.letizia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 09:29
                  Ale akurat CI ludzie na drodze nie zgineli.
                  Fakt, ludzie gina na drogach, umieraja na raka, na zawal itd., ale to bynajmniej nie oznacza ze powinnismy zwiekszac ryzyko smierci nas i naszych bliskich.
                  Jesli np. jestes nosicielem genu odpowiedzialnego za chorobe nowotworowa, to co robisz, badasz sie czesto, zdrowo zyjesz czy radosnie zarazasz sie AIDS, w mysl zasady bo skoro i tak grozi mi rak, to co mi zalezy
                  • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 10:38
                    nie chodz w miejsca publiczne, nie jezdzij komunikacja miejska, nie podrozuj do panstw w ktorych ryzyko ataku jest wysokie. tez sie tak chronisz. a i tak, dokladnie tak jak w przypadku wypadkow drogowych, nigdy nie mozesz sie ochronic zupelnie.
                    • lea.letizia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 11:29
                      Nie podrozuje do takich panstw, nie jezdze komunikacja miejska od czasow licealnych, a zagrozenie w miescach publicznych, wypadki drogowe sa wkalkulowane w nasze zycie, podobnie jak wypadki lotnicze czy choroby nowotworowe.
                      Wiem ze nigdy nie uchronie sie zupelnie, ale moge MINIMALIZOWAC ryzyko
                      • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 11:53
                        no to minimalizujesz to ryzyko. nie ma przed zadnym niebezpieczenstwem zupelnej ochrony.
                        • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 12:02
                          Nie ma.
                          Zatem pytam ponownie - w związku z tym wychodząc do pracy i zostawiając dom pusty nie zamykasz go na klucz?
                          Nad wodą puszczasz swoje małe dziecko samopas?
              • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 21:33
                Skandalem jest bagatalizowanie tego ze niektorzy uwazaja sie za nadludzi.
                • lauren6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 21:54
                  Kto?
                  • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 08:31
                    Ja myślę, że ci którzy zadecydowali, że pewni ludzie, w tym dzieci mają zginąć bo pochodzą z "niewiernego" kraju i wybrali się koncert bądź jarmark świąteczny.
              • mama303 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 21:33
                lauren6 napisała:

> Skandalem jest bagatelizowanie problemu terroryzmu.
                nie można go bagatelizować ale nie ma tez sensu histeria jaka jest sztucznie nakręcana. Terroryzm jest w Europie od dawna, od ok 40 lat było tu ok. 16 tys. ataków terrorystycznych. Prawdopodobieństwo śmierci w zamachu jest o niebo mniejsze niż w wypadku samochodowym.
                • lauren6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 21:59
                  Budujemy autostrady, naprawiamy stare drogi, wymieniamy samochody na nowocześniejsze, stawiamy fotoradary, policja kontroluje trzeźwość kierowców po to by zapobiegać ofiarom śmiertelnym na drogach.
                  Atakom terrorystycznym też należy zapobiegać.
                  • mama303 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 22:05
                    lauren6 napisała:

> Atakom terrorystycznym też należy zapobiegać.

a wiesz ile ataków zostało udaremnionych? Najlepiej żeby Polska włączyła sie aktywnie w siatke międzynarodową antyterrorystyczną a nie psioczyła o wstawaniu z kolan. Od wywiadu europejskiego to my moglibyśmy sie wiele nauczyć. My nie mamy problemów z terrorystami bo oni sie nami nie interesują a nie że jesteśmy tacy wspaniale przygotowani.
                    • lauren6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 22:11
                      > a wiesz ile ataków zostało udaremnionych?

To ma być argument za przyjmowaniem tzw uchodźców?

> My nie mamy problemów z terrorystami bo oni sie nami nie interesują

Nie mamy problemu to sobie go stwórzmy.
                      • mama303 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 21:04
                        lauren6 napisała:

> To ma być argument za przyjmowaniem tzw uchodźców?

nie, to jest najlepszy sposób na walkę z terroryzmem. Moim zdanie przyjmowanie czy nieprzyjmowanie uchodźców nie ma tu większego znaczenia. Jeśli terrorysta sobie zaplanuje jakiś zamach to znajdzie drogę.

> Nie mamy problemu to sobie go stwórzmy.

nie mamy problemu, bo się nie interesują naszym krajem. Jeśli by się zainteresowali /czego nikomu z nas nie życzę/ to sobie znajda sposób.
                  • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 22:10
                    no nalezy i ... rozumiem ze Polski rzad chce zapobiegac atakom rozmontowujac np. wywiad wojskowy i nie wpuszczajc do Polski ani jednego dziecka poszkodowanemu przez wojne?
                  • nangaparbat3 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 22:13
                    Nieprawda.
                    Katastrofa kolejowa, w ktorej uczestniczylam, wydarzyla się, bo zamiast przebudować przejazd kolejowy, zadowolono się postawieniem znaku "zakaz wjazdu samochodow ciężarowych".
                    gdyby to nie było pendolino, ktorego "dziób" spłaszczył się calkowicie, gdyby pociąg mial zwykle wagony, które wpadalyby na siebie, gdybyśmy wreszcie mieli mniej szczęścia i pociąg wypadlby z szyn (niewiele brakowalo - jak mi mowiono - bo wciągnąl pod siebie fragmenty cięzarowki) - mielibysmy i zabitych, i cięzko rannych.
                    Nieprawda, bo nie tak dawno parlament podniosł najwyższą dopuszczalną prędkośc, a dopiero co polikwidowalismy radary.
                    Nieprawda, bo wciąż jeszcze jest w Polsce mnostwo wiosek pozbawionych chodzników (choć coraz mniej, i to sie chwali, bardzo).
                    Nieprawda, bo Polacy nagminnie lamią przepisy drogowe, a jechanie z najwyższą dopuszczalną prędkością wywoluje w innych kierowcach dziką furię.
                    • nangaparbat3 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 22:16
                      chce powiedzieć, że ogolnie mamy glęboko w 4 literach życie swoich rodakow, za to dostajemy walecznego amoku na myśl o "obcych".
                    • triss_merigold6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 22:18
                      Jeździsz w ogóle samochodem?! Jak najbardziej stoją radary, cykają zdjęcia i sprawnie przychodzi mandat z wezwaniem do podania tożsamości kierowcy ze zdjęcia. uncertain
                      • nangaparbat3 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 22:21
                        Ja własnie jeżdżę, a Ty nie. I nie masz najwyraźniej pojęcia, co się na drogach dzieje.
              • claudel6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 00:26
                ale zamach w Manchesterze nie był zrobiony przez uchodźcę. o czym my mówimy do jasnej cholery?
                • lea.letizia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 09:33
                  Nie, byl zrobiony przez syna uchodzcow, ktory tak sie zintegrowal z ojczyzna, tak byl wdzieczny za uratowanie rodzicow i otrzymana szanse, ze zabil 22 osoby.
                  Skoro, jak dowodza statystyki, radykalizuje sie drugie pokolenie, to JAKI JEST SENS przyjmowac to pierwsze???
      • triss_merigold6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 19:52
        A ja owszem, zauważam. Chce pani zaprosić tłumy o nieustalonej lub fałszywej tożsamości - voila, niech zaprasza na swój koszt i trzyma w domu. Jeżeli natomiast pomagać ma państwo to zgodnie z Konwencją Genewską pomoc należy się uchodźcom, a nie migrantom ekonomicznym, którzy wydumali sobie, że w Europie będzie im fajniej niż w chatkach z krowiego łajna.
        • nickbezznaczenia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 19:55
          Doprawdy, możesz sobie darować pisanie tego samego od wielu miesięcy.
          • triss_merigold6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 20:26
            Najwyraźniej wciąż jest sporo osób, które nie odróżniają migracji ekonomicznej od bycia uchodźcą. Dziwne na forum pełnym emigrantek ekonomicznych.
            • nickbezznaczenia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 20:32
              A ty zabierasz udział w dyskusji nie mając pojęcia o czym piszesz, ale to twój problem.
              • triss_merigold6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 20:34
                Ależ mam pojęcie. Mam też pojęcie o pracy Urzędu do Spraw Cudzoziemców i kwestiach prawnych, które pikające serduszka świadomie ignorują i świadomie wprowadzają w błąd.
                • nickbezznaczenia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 20:41
                  Triss, ty w sumie inteligentna jesteś,ale w przypadku wątków o uchodźcach walisz głupa.
                  • lauren6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 22:02
                    Od wyzywania rozmówców od idiotów sama nie nabierzesz inteligencji ani nie zyskasz racji w dyskusji.
                    Jak widać na załączonym obrazku niektórzy sa wyjątkowo odporni na wiedzę
                    • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 22:12
                      a niektorzy nieodporni nawet na toporna propagande
                    • nickbezznaczenia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 07:08
                      Jak to miło z twojej strony,że wstawiasz się za kłamczuchą.
                • nangaparbat3 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 22:22
                  Rzeczą serdeuszek jest pikać, problemem są te, co nie pikają, zwlaszcza problemem dla swych wlascicieli.
            • nangaparbat3 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 22:19
              A coż takiego zlego jest w emigrantach ekonomicznych?
              Zostalabyś z dziećmi w Zimbabwe, czy może jednak wylalabys męża (byczka) żeby przygotowal wam miejsce w Europie?
              Że nie urodziłaś się w Zimbabwe? To przypadek, Triss, przypadek. Nie daje Ci żadnego prawa do traktowania urodzonych tam z gory.
              • triss_merigold6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 22:27
                Nic. Pod warunkiem, że pracują, a nie dostają pomoc należną właśnie uchodźcom. Gdybyś dotąd nie zauważyła to możesz skorzystać z wyszukiwarki, ale nie mam nic przeciwko emigrantom EKONOMICZNYM z Ukrainy czy Wietnamu, którzy przyjeżdżają do Polski tysiącami, pracują, studiują i nie obciążają systemu.

Gdyby babcia miała drucik to by była radiostacją, gdybym urodziła się w Zimbabwe to prędzej zdechłabym na AIDS (z powodu dzikich obyczajów mężczyzn z czarnej Afryki) niż dożyła 43 lat.
                • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 22:35
                  osoba posiadająca status uchodźcy moze podjac prace wiec skad to przeswiadczenie ze pracowac na 100% nie bedzie?
                  • nangaparbat3 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 23:07
                    Musi być winny.
                  • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 08:27
                    Może dlatego, że za naszą zachodnią granicą pracę do tej pory podjęło aż 2%?
                • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 23:32
                  Wietnamska mafia w ogole systemu nie obciaza. Ja to sie dziwie ze polnocnokoreanskich robotnikow nie wymienilas, tez przyjezdzaja, na lata, a jacy tani sa. I fajnie zglaszac takie zadania, szkoda ze Brytyjczycy na to nie wpadli zanim nie otworzyli rynku na europe wsch. Choc w sumie 13 lat pozniej postanowil, m.in z tego powodu zd Polacy w ogole systemu nie obciazaja, wyjsc z Unii.
              • d.o.s.i.a Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 22:33
                >>>>. A coż takiego zlego jest w emigrantach ekonomicznych?
                Zostalabyś z dziećmi w Zimbabwe, czy może jednak wylalabys męża (byczka) żeby przygotowal wam miejsce w Europie?
                Że nie urodziłaś się w Zimbabwe? To przypadek, Triss, przypadek. Nie daje Ci żadnego prawa do traktowania urodzonych tam z gory.

Postulujesz zniesienie granic państwowych i umożliwienie osiedlania sie ludzi gdziekolwiek chcą?
                • lauren6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 08:36
                  Trafiłaś w sedno. Po co ustanowiono granice państw, skoro niektore z was chciałyby by każdy mógł się lekko i przyjemnie przeprowadzić do kazdego kraju?
                  • kfugktru23 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 08:39
                    Myślisz że granice uchroniłyby nas przed Cyba i Kwietniem?
                    • lauren6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 08:54
                      Myślę, że argumenty ci się skończyly, bo od wczoraj sie powtarzasz.
          • biceps_of_steel Ona to pisze od miesięcy, bo nie dociera 28.05.17, 22:23
            nie dociera do pustych łbów, że nasze, powtarzam bezpieczeństwo jest ponad jakimiś wydumanymi ideałami.
            Zresztą, nasze bezpieczeństwo jest wyjątkowo szlachetną i szczytną ideą.
            • 71tosia Re: Ona to pisze od miesięcy, bo nie dociera 28.05.17, 22:28
              no na szczescie do niektorych jednak dociera, ze zycie ludzkie jest wartoscia nie zalezne czy to zycie polskie czy syryjskie czy czeczenskie.
              • biceps_of_steel Re: Ona to pisze od miesięcy, bo nie dociera 28.05.17, 22:46
                Jeśli z powodu przyjmowania uchodźców ma spaść choć jeden włosy z głowy jednego Polaka, to cała idea rozpada się na kawałki.
                Dla mnie moi krajanie są najbliżsi i najważniejsi.
                • 71tosia Re: Ona to pisze od miesięcy, bo nie dociera 28.05.17, 23:03
                  a dla mnie zycie kazdego czlowieka jest rownie wazne.
                  • biceps_of_steel Re: Ona to pisze od miesięcy, bo nie dociera 28.05.17, 23:27
                    Nawet pedofila, terrorysty lub Hitlera albo Stalina?
                    • nathasha Re: Ona to pisze od miesięcy, bo nie dociera 28.05.17, 23:33
                      Biceps, a wg twojej wiary jak jest? Jest jakas gradacja ludzi?
                    • claudel6 Re: Ona to pisze od miesięcy, bo nie dociera 29.05.17, 00:33
                      co ma piernik do wiatraka? przed chwilą mówiłes o narodowści. myslisz, że nie ma Twoich krajanów pedofilów i morderców?
                      • kaz_nodzieja Re: Ona to pisze od miesięcy, bo nie dociera 29.05.17, 08:26
                        Są, zatem nie potrzebujemy kolejnych.
                        • 71tosia Re: Ona to pisze od miesięcy, bo nie dociera 29.05.17, 18:45
                          wśród Syryjczykow czy Erytrejczykow jest więcej pedofili niż wśród Polakow? Możesz to jakos udowodnić, czy jakos tak sobie pleciesz tylko?
                          • kaz_nodzieja Re: Ona to pisze od miesięcy, bo nie dociera 29.05.17, 19:02
                            Nadpopulacja mężczyzn (a oni wszak dziwny trafem nie wloką ze sobą kobiet) w każdym kraju prowadzi do przestępstw na tle seksualnym, czego próbkę mieliśmy w Kolonii.
                            • 71tosia Re: Ona to pisze od miesięcy, bo nie dociera 29.05.17, 20:32
                              Polacy w Anglii sa wsprod cudzoziemcow popelniajacych najwiecej przetepstw, takze seksulanych, a nie jestesmy najliczniejsza grupa emigrantow. Jakies wytlumaczenie tego zjawiska?
                              www.dailymail.co.uk/news/article-2614279/Poland-tops-league-foreign-inmates-UK-jails-ahead-Ireland-Jamaica.html
                              • triss_merigold6 Re: Ona to pisze od miesięcy, bo nie dociera 29.05.17, 20:36
                                Owszem. Z blokowisk i zapadłych wiosek wyjechali b. różni panowie, w tym - w pierwszym rzucie po otwarciu granic - ścigani listami gończymi, karani, uciekający alimenciarze. Mam jakąś tam orientację m.in. kto z mojego osiedla wyjechał. tongue_out
                                • rosapulchra-0 Re: Ona to pisze od miesięcy, bo nie dociera 29.05.17, 21:21
                                  No to w pięknym miejscu mieszkasz tongue_out Tylko pogratulować poczucia bezpieczeństwa. uncertain
                                  • kaz_nodzieja Re: Ona to pisze od miesięcy, bo nie dociera 30.05.17, 12:15
                                    Zapraszam do Krakowa smile
                                • 71tosia Re: Ona to pisze od miesięcy, bo nie dociera 29.05.17, 21:46
                                  Anglicy najwyrazniej uznali ze oplaci im sie pewne ryzyko; kilka wuzytkow spolecznych ale wiekszosc dobrych, uczciwych pracownikow z Polski. Ciekawe dlaczego?
                                  • kaz_nodzieja Re: Ona to pisze od miesięcy, bo nie dociera 30.05.17, 11:55
                                    Może dlatego, że na imigrantów z pewnej kultury nie mogli liczyć jako pracowników, a dodatkowo część z nich była owymi wyrzutkami jak i Polacy?
                                • kaz_nodzieja Re: Ona to pisze od miesięcy, bo nie dociera 30.05.17, 12:08
                                  To tak jak u mnie. Wyjechało najgorsze tałatajstwo. Od tego momentu inne osiedle, spokojne, bezpieczne. Babcie z psami wychodzą sobie latem spokojnie o 12 w nocy. A kiedyś to było dno.
                                  Dlatego jak słyszę, że jakiś polityk chce przeprowadzić akcję "powroty" by namówić Polaków na powród z emigracji to szczerze mówiąc mam ciarki.
                                  Jakiś czas temu jeden sąsiad wrócił (przymusowo) z emigracji. Nikt nie jest z tego zadowolony, łącznie z jego własną rodziną sad
                          • chyba.ze Re: Ona to pisze od miesięcy, bo nie dociera 29.05.17, 20:40
                            A to nie stare muslimy żenią się legalnie z dziewczynkami?
                            Doprecyzuj łaskawie ile lat miała Aisza w chwili zamążpójścia, bo obiło mi się o uszy, że 6.
                            • wielki_uscisk Re: Ona to pisze od miesięcy, bo nie dociera 29.05.17, 20:44
                              chyba.ze napisała:

> A to nie stare muslimy żenią się legalnie z dziewczynkami?
                              > Doprecyzuj łaskawie ile lat miała Aisza w chwili zamążpójścia, bo obiło mi się
                              > o uszy, że 6.

Do wydania za mąż dziewczynka ma po pierwszym okresie bodajże być (że niby kobieta).
              • lea.letizia Re: Ona to pisze od miesięcy, bo nie dociera 30.05.17, 09:37
                Afryka ma 1,2 mld mieszkancow, mysle ze ok. 80% z nich cierpi z powodu konfliktow zbrojnych, glodu, suszy, biedy.
                Myslisz ze Europa da rade przyjac wszystkich potrzebujacych?
                Zastanaiwam sie takze ilu uchodzcow z Syrii, Iraku czy Erytrei przyjely bogate kraje Zatoki...
        • mama303 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 19:58

> A ja owszem, zauważam. Chce pani zaprosić tłumy o nieustalonej lub fałszywej to
          > żsamości
          nie mówiła tego i nikt tego nie mówi.
        • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 20:17
          Paru Polakom to sie nie wydumalo ze bedzie im lepiej w bogatej Anglii niz biednej Polsce? O 'nieustalonej tozsamosci' - to po co szkolimy sluzby graniczne skoro tego nie potrafia? No i nie przyjmujemy nawet ewidentnie potrzebujacych pomocy, przypomne tylko skadal z czeczenskimi uchodzcami na granicy w Terespolu gdzie nie chciano przyjac wnioskow o status uchodzcy, mimo ze Polska ma taki obowiazek.
          • triss_merigold6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 20:23
            Nadal nie rozumiesz.
            Uchodźca nie oznacza "emigrant ekonomiczny". Polacy na zmywaku są emigrantami ekonomicznymi, nie są uchodźcami i nie otrzymują świadczeń jak osoby ze statusem uchodźcy.
            Jeśli Ukraińcom i Wietnamczykom wydumało się, że będzie im lepiej w Polsce, to przyjeżdżają i pracują, nie obciążają systemu.
            Na przejściu w Terespolu byli Czeczeńcy. W Czeczenii nie ma żadnej wojny, ergo nie mają powodów, żeby ubiegać się o status. Mogą natomiast LEGALNIE wyjechać na podstawie wiz.
            • kfugktru23 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 20:26
              Nie ma wojny w Czeczeni? W Generalnej Guberni był pokój?
              • triss_merigold6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 20:30
                Czeczenia jest częścią Rosji, autonomiczną republiką i ciesz się, władze przynajmniej próbują trzymać tam za pysk islam w wydaniu wahhabickim. Porównywanie z Generalną Gubernią to ordynarna manipulacja.
                • wtop.ek Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 20:47
                  gdyby Czeczenia była odpowiednikiem GG, gubernatorem byłby Rosjanin a Grozny nie wygładałby tak jak wygląda big_grin

ale to tyllo tanebo big_grin

https://russiatrek.org/blog/wp-content/uploads/2012/01/rebuilt-grozny-city-russia-view-1.jpg
                  • kfugktru23 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 20:51
                    https://bi.gazeta.pl/im/10/0d/11/z17882896V,Palac-Kultury-i-Nauki.jpg
            • mama303 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 21:38

> Nadal nie rozumiesz.
              > Uchodźca nie oznacza "emigrant ekonomiczny". Polacy na zmywaku są emigrantami e
              > konomicznymi, nie są uchodźcami i nie otrzymują świadczeń jak osoby ze statusem
              > uchodźcy.

nie musi być wojny żeby otrzymać status uchodźcy. W Czeczenii są prześladowania na dużą skalę i to wystarczy, że człowiek nie ma po co wracać do własnego kraju.
          • triss_merigold6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 20:33
            A, widzę że tego też nie wiesz. Za przygotowanie grup do relokacji z obozów na terenie Włoch i Grecji odpowiadają służby włoskie i greckie we współpracy z Frontexem i służbami poszczególnych krajów. Towarzystwo na fałszywych paszportach, które próbowali w pierwszej transzy wcisnąć Polsce Włosi, zostało zweryfikowane przez polskich przedstawicieli służb i UdSC (Urzędu do Spraw Cudzoziemców) i po weryfikacji Polska odmówiła ich przyjęcia.
            Teraz jaśniej?
            • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 20:45
              1. polskie sluzbyw ciagu kilku tygodni pobytu w tych obozowach nie byly w stanie zweryfikoac dokumentow ani jednej ososby, co nie swiadczy zbyt dobrze o ich przygtowaniu do tego zadania.
              2. By otrzymac status uchodzcy nie musisz pochodzic z kraju objetego wojna, wg prawa miedzynarodowego wystarczy ze czlowiek "żywi uzasadnioną obawę przed prześladowaniem ze względu na rasę, religię, narodowość, przynależność do określonej grupy społecznej lub poglądy polityczne' i Czeczenscy na granicy w Terespolu ten warunek spelniali, Polska zlamala prawo nie przyjmujac ich wnioskow.
              • triss_merigold6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 20:53
                Przecież właśnie zweryfikowali - że osoby podające się za Syryjczyków nie są Syryjczykami. Taka weryfikacja wystarczy, biorąc pod uwagę, że w ramach relokacji powinniśmy przyjąć właśnie Syryjczyków. Nie ma potrzeby ustalania tożsamości obywateli Afganistanu, Pakistanu, Sudanu etc.
                Uzasadnioną - w Czeczenii nie ma wojny, zagrożeniem dla stabilności i bezpieczeństwa są separatyści (islamscy) i zwolennicy ISIS - tym bardziej nie wolno dawać im schronienia w Europie.
                • nickbezznaczenia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 20:55
                  Kłamczucha. sad

triss_merigold6 :zagrożeniem dla stabilności i bezpieczeństwa są separatyści (islamscy)
                  • lauren6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 22:07
                    Co ty bredzisz? Od początku pisałam, że tak będzie: jeśli w tym tłumie emigrantów trafią się wykształcone, zdolne do pracy, rokujace osoby to na 100% do Polski nie trafią. Tak się stalo, a nawet gorzej: jako rodziny uchodźców próbowano nam wcisnąć osoby, które nie pochodziły z Syrii i nie posiadaly żadnych legalnych dokumentów.
                    • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 22:18
                      Nasze sluzby NIE POTRAFILY zweryfikowac tozsamosci osob, wiec skad wiesz kogo nam 'wciskano'?
                      • triss_merigold6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 22:20
                        Nie byli to Syryjczycy. To wystarczy. Polska miała przyjąć z relokacji Syryjczyków.
                        • mama303 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 22:24

> Nie byli to Syryjczycy. To wystarczy. Polska miała przyjąć z relokacji Syryjczy
                          > ków.

z tego co pamietam to czytałam, że byli nami zainteresowani np. Erytrejczycy.
                          • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 08:24
                            Będę monotematyczna - ile procent kobiet i dzieci było w tej grupie?
                            • mama303 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 21:16
                              kaz_nodzieja napisała:

> Będę monotematyczna - ile procent kobiet i dzieci było w tej grupie?
                              akurat sie tym nie interesowałam bo to jak dla mnie nie ma większego znaczenia.
                              • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 11:53
                                He he...
                                • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 20:07
                                  wsrod Czeczencow, ktorzy probowali zlozyc wnioski o status uchodcy 75% to byly kobiety i ich nieletnie dzieci. Cos to zmienilo? Nie przyjeto ani jednego takiego wniosku w Terespolu. Wsrod czeczenskich uchodcow przewazaja kobiety.
                                  Danych dotyczcych uchodcow ktory byli w grupie 'sprawdzanych' w obozach we Wloszech chyba Polski rzad nigdy nie podal? No chyba ze ty dotarlas do tych danych?
                                  • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 20:24
                                    Wypowiedź dziennikarki nie dotyczyła Czeczeńców, trzymajmy się meritum dyskusji.
                                    • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 31.05.17, 18:49
                                      To spaw by polskie władze podaly te dane, mysle ze ich brak jest jednak dość znaczacy, jak na razie mamy je dla innej grupy uchodzcow którzy szukali pomocy w Polsce, ale jak rozumiem jednak te dane nie pasuja ci one 'do meritum' dyskusji o uchodźcach.
                          • lauren6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 08:32
                            Podawali się za syryjczyków, ale nimi nie byli. Czyli klamali na temat swojego pochodzenia, co tu rozkminiać dalej? Ktoś kłamie to znaczy, że nie ma czystych intencji. Chcesz kogos takiego przyjąć do kraju?
                            • rosapulchra-0 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 10:09
                              Odezwała się ta, co nigdy nie skłamała.. Jak widać - każdy sądzi po sobie.
                            • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 20:34
                              hmmm a ilu to zydow podawalo sie za nie zydow w czasie okupacji? No rzeczywiscie nie mieli czystych intencji, chcieli przezyc.
                              • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 12:17
                                Oni nie mieli gdzie uciekać.
                            • mama303 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 21:20
                              lauren6 napisała:

> Podawali się za syryjczyków, ale nimi nie byli.

Erytrejczyka to raczej z Syryjczykiem nie pomylisz wink
                        • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 22:25
                          nie byli? Oni jednak z kilkuset tysiecy osob przebywajaca w obozach nie jest Syryjczykiem? Pomijajac logike wypowiedzi 'nie potrafimy zweryfikowac' oznacza ze nie wiemy czy ta osoba jest czy nie.
                          • triss_merigold6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 22:31
                            Wciąż nie ogarniasz. W ramach relokacji włoskie i greckie służby mają przygotowywać grupy z obozów leżących na terenie Włoch i Grecji - identyfikować, rejestrować, prezentować służbom krajów do których relokacja ma się odbywać i te służby potwierdzają lub nie uprzednią weryfikację. Włosi próbowali przedstawicielom Polski wcisnąć ekipę, w której połowa nie miała nic wspólnego z Syrią, skutkiem czego POlska odmówiła przyjęcia proponowanej grupy.
                            • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 22:44
                              "Włosi próbowali przedstawicielom Polski wcisnąć ekipę, w której połowa nie miała nic wspólnego z Syrią"
                              1. czyli jednak polowa cos z Syria miala wspolnego
                              2. moze jednak sprawdzaj tez inne zrodla niz Wiadomosci (np materialy EU).
                    • nickbezznaczenia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 06:38
                      Drzewko!
                • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 20:59
                  1. nie zweryfikowali tylko stwierdzili ze nie moga tego zrobic.
                  2.O status uchodzcy moze starac sie kazdy kto we wlasnym odczuciu czuje sie przesladowany, to czy Polska ten wniosek uzna czy nie jest zupelnie inna kwestia, nie ma jednak prawa nie przyjac takiego wniosku!
          • lea.letizia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 09:42
            Polacy w Anglii ciezko pracuja, chocby na zmywaku.
            Mamy dwie zaprzyjazione pary, ktore tam wyjechaly, 4 lekarzy, zajeli etaty ktore od dawna czekaly na na pracownikow. Takze nie porownuj ich z masami niepismiennych na wiecznym zasilku
            • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 10:40
              i np popelniaja tez duzo przestepstw
              www.dailymail.co.uk/news/article-2614279/Poland-tops-league-foreign-inmates-UK-jails-ahead-Ireland-Jamaica.html
              lea, tak szczerze, jak bardzo trzeba byc slepym na rzeczywistosc tylko zeby znalezc potwierdzenie dla swoich argumentow i to najnizszego sortu - jestesmy lepsi od nich bo nie popelniamy aktow terrorystycznych. przy czym dla ciebie owi oni to nawet nie tylko terrorysci ale wszyscy muzulmanie.
              • lea.letizia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 11:40
                To zawsze mozna tych ktorzy popelniaja przestepstwa odeslac skad przybyli, Polska przyjmuje swoich obywateli.
                A np. Maroko juz nie, wiec przybyly do Europy na lodce Marokanczyk azylu nie dostanie, ale odeslac go tez nie bedzie gdzie.
                Nie wszyscy muzulamnie to terrorysci, ale w ostatnich latach kazdy terrorysta to muzulmanin.

No przepraszam bardzo, ale TAK, czuje sie lepszym czlowiekiem od mordercy kilkudziesieciu niewinnych osob, jesli Ty nie to Twoj problem
                • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 11:56
                  nie, lea, nie chodzi o to zeby czuc sie lepszym od terrorysty, ty czujesz sie lepsza od rodzicow terrorysty, jego dziadkow, jego otoczenia, i w szerszej perspektywie wszystkich muzulmanow - jesli nie widzisz jak bardzo to przebija w twoich postach to jeszcze raz je przeczytaj
                  • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 12:01
                    Duma z tożsamości kulturowej powinna dotyczyć tylko muzułmanów i tylko u nich jest akceptowana przez tzw. tolerancyjnych.
                    Duma z tożsamości europejskiej powinna być piętnowana jak rasizm i ksenfobia.
                    Oto Słowo lewaka.
                    • lea.letizia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 12:15
                      Musze sie zgodzic. W US dzialaja najrozniejsze organizacje spod znaku "proud to be black" i to jest ok. ale duma z bycia bialym, Europejczykiem to z automatu cos zlego, wstydliwego, oznaczajacego rasizm, ksenofobie.
                      Np. to ze jestem dumna z bycia kobieta nie musi oznaczac ze nienawidze mezczyzn
                      • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 12:21
                        Polecam do zglebienia problemu rasizmu w US czy gdziekolwiek indziej
                        www.theguardian.com/world/2017/may/30/why-im-no-longer-talking-to-white-people-about-race
                        Rozumiem lea ze o white supremacy to juz nie slyszalas, a moze slyszalas jak najbadziej skoro z taka energia jej bronisz
                        • lea.letizia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 12:47
                          Slyszalam, ale nie rozumiem dlaczego mi zarzucasz jej obrone. Ja nie jestem rasistka, nie dziele ludzi ze wzgledu na kolor skory, ale nie uznaje ze mam pokutowac za winy przodkow (nie swoich zreszta) wzgledem innych ras. Dobrze ze sa ludzie dumni z bycia czarnymi, ale DLACZEGO ja nie moge byc dumna z powodu mojego koloru dkory, mam sie jej wstydzic, przepraszac?
                          Moja kolezanka mieszka w US ma ciemnoskorego meza, co za tym idzie tez dzieci, niedawno probowano zarzucac jej rasizm bo nie chciala dac premii pracownicy - Afroamerykance. To nic ze pracownica obija sie caly dzien, nie wyrabia nawet 1/4 tego co jej koledzy, pozbawienie jej premii, podwyzki, zwolnienie wiazaloby sie z oskarzeniem o rasizm. Do tego tamta pani jest otyla, takze milionowy pozew gwarantowany jakby co. A to nie jest jednostkowy przypadek.
                          O taka rownosc Ci chodzi?
                          • rosapulchra-0 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 13:51
                            Możesz jeszcze wiele razy powtórzyć: nie jestem rasistką, jednak twoja postawa, poglądy i słowa, które wypowiadasz zdecydowanie zaprzeczają twoim tłumaczeniom, że nie jestem rasistką.
                • rosapulchra-0 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 14:06
                  lea.letizia napisał(a):

> To zawsze mozna tych ktorzy popelniaja przestepstwa odeslac skad przybyli, Pols
                  > ka przyjmuje swoich obywateli. A myślisz, że nie odsyłają? Jakiś rok temu się kapnęli, że już po 2012 roku powinni wydalić znacznie więcej polskich przestępców niż do tej pory, ale jakiś urzędniczyna żle zinterpretował przepisy prawne.

> A np. Maroko juz nie, wiec przybyly do Europy na lodce Marokanczyk azylu nie do
                  > stanie, ale odeslac go tez nie bedzie gdzie.
                  Skąd masz takie informacje?

> Nie wszyscy muzulamnie to terrorysci, ale w ostatnich latach kazdy terrorysta t
                  > o muzulmanin.
                  Co za piramidalna, rasistowska bzdura. I ty twierdzisz, że nie jesteś rasistką? No brawo ty!
                  >
                  > No przepraszam bardzo, ale TAK, czuje sie lepszym czlowiekiem od mordercy kilku
                  > dziesieciu niewinnych osob, jesli Ty nie to Twoj problem
                  Absolutnie w niczym nie jesteś lepsza od takiego mordercy. Twoje poglądy o tym świadczą. Aż żal klawiatury na dyskusję z tobą. Podziwiam Nathashę za cierpliwość i wielokrotne próby wyjaśnienia ci twojego błędnego rozumowania. A twoje słowa, żeby jakiś terrorysta wysadził jej dom pokazują, jaką mową nienawiści się kierujesz.
                  • lea.letizia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 14:19
                    A czym moje slowa roznia sie od slow dziennikarki, nt. ktorych jest watek?
                    Ona twierdzi, ze lepiej aby zginelo 10 Polakow niz 6999 "uchodzcow", ja twierdze, ze wole aby za cudza glupote w kwestii przyjmowania "uchodzcow", zaplacil ktokolwiek inny byle nie moja rodzina.
                    Jak mowi to ktos reprezentujacy Twoje poglady, to jest to zdroworozsadkowe podejscie, jak ktos inny, to mowa nienawisci. Brawo Ty.
                    To nie dyskutuj.
                    Mozesz podyskutowac z rodzinami ofiar smiertelnych, albo z samymi rannymi w zamachu, ze sprawca ich nieszczescia i lea z Polski, ktora zawinila tylko tym, ze widzi co sie dzieje i nie przyjmowac kolejnych potencjalnych terrorystow (lub ich rodzicow) to jedno i to samo
                    • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 19:19
                      A ja uważam, że skoro przyjmowanie tzw. uchodźców łączy się z zamachami na miejscową ludność, patrząc szerszej - w sumie wszystko jedno czy polską czy francuską albo niemiecką to należy przemyśleć strategię (choćby to miało oznaczać np. wyłącznie przyjmowanie kobiet i dzieci) tak by nikt nie był zagrożony.
                    • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 19:26
                      Lea zaslaniasz sie bezpieczenstwem, dokladnie tak jak w III Rzeszy. Twoje poglady, pod przykrywka pozornego bezpieczenstwa - bo ci sto razy tlumaczono ze nawet jak Polska nie chce uchodzcow w niczym to nie chroni przed zamachami - mroza krew w zylach. Idz powiedz to dzieciom ktore sa teraz w obozie ze dlatego ze jakis facet dal sie zradykalizowac to teraz niech wy...dalaja z Europy, w obszar wojny, gdzie moze ich zabic bomba albo gaz, bo bezpieczenstwo (once again, pozorne) jest najwazniejsze. Gratuluje (braku) czlowieczenstwa. Oby twojemu dziecku jednak szkola zaszczepila nierasistowskie poglady.
                      ps. Twoje ewentualny kontrargument o tym zebym ja poszla porozmawiac z rodzinami ofiar zamachu w Manchesterze ze chce uchodzcow, ergo chce kolejnych zamachow, bedzie o tyle chybiony ze jak sadze nie masz pojecia jaka jest teraz atmosfera w Manchesterze. I pewnie o tym ponad milionie ludzi na placu Republiki tez zapomnialas.
                    • rosapulchra-0 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 20:04
                      lea.letizia napisał(a):

> A czym moje slowa roznia sie od slow dziennikarki, nt. ktorych jest watek?
                      > Ona twierdzi, ze lepiej aby zginelo 10 Polakow niz 6999 "uchodzcow", ja twierdz
                      > e, ze wole aby za cudza glupote w kwestii przyjmowania "uchodzcow", zaplacil kt
                      > okolwiek inny byle nie moja rodzina. A płacisz teraz lub twoja rodzina? Bo nie bardzo rozumiem, po co te pretensje?

> Jak mowi to ktos reprezentujacy Twoje poglady, to jest to zdroworozsadkowe pode
                      > jscie, jak ktos inny, to mowa nienawisci. Brawo Ty.
                      > To nie dyskutuj.
                      W którym miejscu napisałam, że słowa dziennikarki są zdroworozsądkowe? Może przytoczysz moją wypowiedź na ten temat?

> Mozesz podyskutowac z rodzinami ofiar smiertelnych, albo z samymi rannymi w zam
                      > achu, ze sprawca ich nieszczescia i lea z Polski, ktora zawinila tylko tym, ze
                      > widzi co sie dzieje i nie przyjmowac kolejnych potencjalnych terrorystow (lub i
                      > ch rodzicow) to jedno i to samo
                      Tak, tak. Polska to jedyny najmądrzejszy kraj na świecie i wie, jak się bronić przed terrorystami. Nieważne, czy obcymi, czy swoimi, białymi, śniadymi, czy czarnymi, a może żółtymi lub w ciapki? Ochłoń.
    • tiszantul Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 20:33
      > Pani uważa, że jeśli przyjmiemy 7000 uchodźców i trafi się wśród nich 1 zamacho
      > wiec, który zabije 10 Polaków, to... i tak było warto, by uratowaliśmy 6999 uch
      > odźców...

nasuwa się pytanie, ilu Polaków musiałby zabić zamachowiec, żeby osiedlenie tych 7 tys. uznali za nieopłacalne. Dziesięciu to za mało. Zabić tysiąc Polaków to też za mało, bo przecież ratujemy 7000. Zapraszam do obliczeń.
      • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 20:52
        ciekawe obliczenia, wynika z nich ze zycie jednego Polaka jest warte duuuzo wiecej niz zycie jednego Syryjczyka? Dobrze rozumiem? To moze teraz postarasz sie wycenic wartosc zycia Rosanina, Japonczyka, Amerykanina czy Egipcjanina etc No nie ograniczaj sie - najlepiej zrob od razu pelna liste i podaj uzyte kryteria?
        • lea.letizia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 09:44
          Dla mnie zycie mojego meza czy dziecka jest warte wiecej niz cala Afryka razem z mieszkancami.
          Jesli dla Ciebie nie, to wspolczuje
          • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 10:42
            dla terrorysty zycie tych ktorych zabija jest dokladnie tyle warte co dla ciebie zycie Afrykan. to ze sie kogos kocha nie znaczy ze mozna pogardzac zyciem innym, gardzic nimi i odgradzac sie od nich.
            • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 11:26
              Gardzić nie. Odgradzać jeżeli stanowią niebezpieczeństwo dla nas i naszych rodzin - jak najbardziej.
            • lea.letizia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 11:36
              Ale kto tu mowi o pogardzie?
              Kocham swoje dziecko, chce zeby byl bezpieczny, doczekal dzieci i wnukow, i wiesz co, jesli ma na chocby o ulamek promila wieksza szanse w kraju bez "uchodzcow" i ich wybuchowych potomkow to jestem za odgradzaniem sie.
              Skoro dla terrorysty niewazne jest czyje zycie zabierze i gdzie sie wysadzi, to niech sie wysadza obok Twojego domu, a nie mojego.
              Tobie jest to i tak obojetne, wiec pewnie sie ze mna zgodzisz
              • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 12:26
                I nie czujesz sie tu lepsza od uchodzcow, ktorzy sa jak jeden maz traktowani w twoim poscie jak terrorysci? Irlandia 20 lat temu nie miala uchodzcow a terroryzm jak najbardziej. Czy naprawde jestes tak slepa ze nie widzisz ze terroryzm jako zjawisko nie jest zwiazany tylko z jedna grupa etniczna/religijna? A co powiesz synowi jak dzieki takim ludziom jak ty Polska sie ze swoim lękiem wyizoluje, wyjdzie z Unii, wydalu wszysykich muzulmanow, w tym tatarow, ktorzy sa niekompatybilni z polska kultura a potem doprowadzi albo kraj do upadku gospodarczego albo do takiej faszyizscji ze terror bedzie panowal na ulicach. Jestem pewna ze twoje dziecko bedzie ci niezmiernie wdzieczne zwlaszcza ze problem islamskiego terroryzmu moze do tego czasu zniknac w Europie.
                • lea.letizia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 12:34
                  Alez Tatarzy sa jak najbardziej kompatybilni z polska kultura, co wiecej TAKZE nie sa zwolennikami przyjmowania do Polski uchodzcow.

Zgadniej czyje to slowa
                  "Nie liczyłbym na to. Wystarczy spojrzeć na to, co już od lat dzieje się za Odrą. Oczywiście teraz, w sytuacji zagrożenia, ci ludzie będą w stanie obiecać wszystko. Ale nie należy się łudzić, że nastąpi pełna asymilacja, bo nas dzieli kulturowa przepaść. W Europie panuje lęk przed islamem i funkcjonuje wiele mitów związanych z muzułmanami, ale po drugiej stronie jest to samo. W literaturze antyeuropejskiej czy antychrześcijańskiej również powtarza się bzdury, które sprawiają, że ci ludzie mają prawo bać się Europejczyków. Przykład? Kilka dni temu media podały, że uchodźcy nie chcą przyjmować od Węgrów jedzenia. To dlatego, że istnieje takie przekonanie, że Europejczycy do wszystkiego dodają wieprzowinę, nawet do wody. A islam zakazuje jedzenia świń. Więc uchodźcy boją się, że popełnią grzech i odmawiają przyjmowania posiłków.
                  - To bez wątpienia dla tych ludzi bardzo trudna sytuacja, bo uciekają nie tylko ze swojego kraju, ale także ze znanego im kręgu kulturowego. Wielu z nich wierzy w głupoty, które słyszeli od niepiśmiennych nauczycieli nienawidzących Europy i widzących w niej wyłącznie siedlisko zła. Mają prawo się bać. Dlatego uważam, że polityka przyjęta przez UE, która zakłada przyjmowanie uchodźców do krajów Europejskich, jest błędna i w dłuższej perspektywie nikomu nie pomoże.

Nie tylko Europa, bo nie tylko ona jest odpowiedzialna za to, co się dzieje. Pomóc powinny także Stany Zjednoczone, Rosja, Chiny - wszystkie kraje, które miały w tym regionie swoje interesy. Myślę, że dobrym rozwiązaniem byłoby stworzenie na Bliskim Wschodzie i Afryce Północnej stref bezpieczeństwa, do których zagrożeni ludzie mogliby uciekać. Nie mówię o obozach, ale o miejscach, w których funkcjonuje quasi-miejska infrastruktura, w których będzie można żyć, pracować i uczyć się przez dłuższy czas. W tej chwili na Bliskim Wschodzie funkcjonuje kilka upadłych krajów, czyli takich, które istnieją tylko na mapie, ale w których, prócz chaosu i wojny, nie ma już nic. Pomaganie konkretnym ludziom to jedna sprawa, ale jeśli w regionie nie zapanuje względny spokój, morze uchodźców nie będzie miało końca.
                  - Cała sytuacja, jak widać, zagraża istnieniu UE. Są już kraje, które nie zgadzają się z ogólnie przyjętą polityką i na własną rękę próbują radzić sobie z uchodźcami. Jeśli któryś kraj zdecyduje się w z powodu kryzysu wystąpić z UE, co deklarowali już Brytyjczycy, inne kraje mogą postąpić tak samo. Strefa Schengen chwieje się na naszych oczach. Jej założeniem było to, że w Europie jest na tyle bezpiecznie, że nie trzeba już kontrolować granic. A niektóre kraje, jak choćby Węgry, uważają, że kontrole trzeba przywrócić. Więc jaki będzie sens istnienia tej strefy, jeśli jej założenia będą przestrzegane tylko na papierze?"

• nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 12:45
                    Tatarzy sa muzulmanami, ty uwazasz ze terroryzm jest muzulmanski bo nie mowisz nic o niewpuszczaniu uchodzcow z Wietnamu czy Chin. Tylko tych ktorzy przybywaja na lodkach i maja inna niz chrzrscijanska religie. Ergo, malo wazne ile ci tatarzy sa w Polsce, to muzulmanie wiec i potencjalni zamachowcy, trzeba ich na wszelki wypadek wydalic (przeciez takzr wpuszczac nie chcesz na wszelki wypadek). W wypowiwdzi widze pare argumentow ad absurdum ktore juz tu byly dyskutowane i na ktore ie znalazlas sensownych albo jakichkolwiek odpowiedzi. UE sie nie chwieje przez uchodzcow czy zamachy, b przez kryzys finansowy a takie kraje jak Polska czy Wegry coraz b sie izoluje i to ich postawy uznaje sie za niekompatybilne z duchem unijnym.
                    • lea.letizia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 12:59
                      Tatarzy zyja tu ok 600 lat, mieli kiedy "wrosnac" w nasz kraj i nasze spoleczenstwo, wiec jak najbardziej uznaje ich za zintegrowanych, a oni uznaja siebie za Polakow. Dlaczego mamy ich usuwac?
                      Jaki znow kryzys finansowy, jest jakis nowy, bo z tego z 2008 roku zaczynamy wychodzic, ale utrzymanie dodatkowych milionow ludzi w tym nam nie pomoze, to tak na marginesie.
                      Niekompatybilne z duchem unijnym - a kto decyduje jaki jest duch unijny, chyba wszystkie panstwa UE. Ostatnio slyszlam jak P. Kukiz apeluje o referendum w sprawie uchodzcow; moze przeprowadzmy go we wszystkich panstwach UE, to sie moze przekonasz jaki jest "duch UE".
                      A skoro Polska i Wegry sa "niekompatybilne" to wytlumacz mi JAKIM sposobem kompatybilna z "duchem UE" jest kultura muzulamnska?

Naprawde nic dla Ciebie nie znaczy, ze Tatar - muzulamnin apeluje o nieprzyjmowanie uchodzcow, ostrzega ze integracja ich z nami nie ma prawa sie udac?

A co sadzisz o jego pomysle na rozwiazanie problemu?

"Pomóc powinny także Stany Zjednoczone, Rosja, Chiny - wszystkie kraje, które miały w tym regionie swoje interesy. Myślę, że dobrym rozwiązaniem byłoby stworzenie na Bliskim Wschodzie i Afryce Północnej stref bezpieczeństwa, do których zagrożeni ludzie mogliby uciekać. Nie mówię o obozach, ale o miejscach, w których funkcjonuje quasi-miejska infrastruktura, w których będzie można żyć, pracować i uczyć się przez dłuższy czas. W tej chwili na Bliskim Wschodzie funkcjonuje kilka upadłych krajów, czyli takich, które istnieją tylko na mapie, ale w których, prócz chaosu i wojny, nie ma już nic. Pomaganie konkretnym ludziom to jedna sprawa, ale jeśli w regionie nie zapanuje względny spokój, morze uchodźców nie będzie miało końca."
    • anorektycznazdzira Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 20:49
      Kraj, w którym "uczucia religijne" jednych mają prawo decydowania o tym, co mogą a czego nie mogą robić drudzy powinien się bać muzułmanów nawet wtedy, gdyby nie było i nigdy nie miało być wśród nich ani jednego zamachowca. W tym kraju i tak będzie cyrk.

• 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 20:54
        kazdy kraj w ktorym 'uczucia religijne' jednych decyduja o zyciu innych ma problem, nie zaleznie czy zyja w nim muzulmanie, buddysci czy katolicy.
        • triss_merigold6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 20:58
          No więc, skoro jednych talibów już w Polsce mamy, to tym bardziej talibowie z importu są doskonale zbędni.
          • leokadia35 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 21:10
            Mam bardzo dobrego kolegę syryjczyka. Jego brat jako jedyny przyjechał do Polski ale to dlatego, że jego żona jest Polką i mieli gdzie . Reszta dość licznej rodziny została tam. Pytam się lekko zadziwiona dlaczego nie ściągnął do polski chociaż matki skoro tam aż tak niebezpiecznie. Powiedział że życie tam toczy się dalej , aleppo fakt zostało zniszczone ale do małych miasteczek wojna nie dotarła . To co się zmieniło to straszna drożyzna, dlatego wysyła matce pieniądze. Większość uchodźców powiedzmy sobie szczerze, szuka dostatku i wygodnego życia z zasiłków
            • ana119 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 21:28
              Oglądam relacje z zamachów dokonanych w EU i widzę że tv nie pokazuje poszkodowanych, ostatni raz po zamach w Brux i na tym skończono pokazywać cierpiących, ew kogoś z guzem na czole. Za to w rekacjach z Syrii pokazuje się krew, rannych i małe dzieci.
              • kfugktru23 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 21:36
                Brakuje ci flaków?
                • ana119 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 06:07
                  Jeden obraz jest cenzurowany a drugi już nie?
                  • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 06:43
                    To jest rzeczywiscie skandal ze nikt tego nie filmowal,ze nie wpuszczono natychmiast na miejsce ekip telewizyjnych tylko zajmowano ratowaniem sie ludzi.moze napisz jakas petycje do wladz brytyjskich zeby w ramach walki z polityczna poprawnoscia sie nie wyglupiali tylko pozwolili, albo lepiej, nakazali sluzbom filmowanie ofiar i przekazywanie natychmiast materialom wszystkim mediom. I im wiecej krwi tym lepiej.
                    • ana119 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 08:51
                      Najpierw ty pokaż maila ze domagasz się zakazu filmowania i pokazywania dokumentów z Syrii
                      • rosapulchra-0 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 10:11
                        A dlaczego ma pokazywać? To raz. Dwa, czy takie maile w ogóle istnieją?
                      • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 10:12
                        To nie ja sie wyglupilam z pseudoargumentem ze och i ach ofiar u nas nie pokazuja. Krwi nie ma. Co za bezczelna polityczna poprawnosc.
            • mama303 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 21:44
              leokadia35 napisał(a):

> Powiedział że życie tam toczy si
              > ę dalej , aleppo fakt zostało zniszczone ale do małych miasteczek wojna nie dot
              > arła .

do niektórych nie dotarła a na niektóre np. zrzucono bomby chemiczne.Takie jest życie w Syrii, nie znasz dnia ani godziny.
              • leokadia35 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 23:33
                A co jeszcze mi się przypomniało, oni -ta rodzina uwielbiają prezydenta baszara . Uważają że nie jest dyktatorem. ( Rodzina inteligencka)
                • chyba.ze Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 00:13
                  Skoro inteligencka rodzina syryjska tak sądzi- widocznie coś w tym jest.
                • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 18:49
                  w ZSRR po smieric Stalina tez niektórzy szczerze płakali, o czym to swiadczy?
                • mama303 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 21:52
                  leokadia35 napisał(a):

> A co jeszcze mi się przypomniało, oni -ta rodzina uwielbiają prezydenta baszara

ciekawe za co...może za masowe egzekucje i ostrzały artyleryjski na cywilach /w tym dzieciach/ Ludzie uwielbiają rozmaite rzeczy
                • lea.letizia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 09:48
                  Bo oni najprawdopodobniej zdaja sobie sprawe ze w tamtym kregu kulturowym cos takiego jak demokracja na chwile obecna nie jest mozliwe, wybierajac mniejsze zlo, wola dyktature swieca od religijnej
                  • mama303 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 19:22
                    lea.letizia napisał(a):

> Bo oni najprawdopodobniej zdaja sobie sprawe ze w tamtym kregu kulturowym cos t
                    > akiego jak demokracja na chwile obecna nie jest mozliwe, wybierajac mniejsze zl
                    > o, wola dyktature swieca od religijnej

Wielu Syryjczyków w tej chwili pewnie przyjęło by z radością każdą dyktaturę.....
              • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 08:20
                A w dodatku ich miejsca zajmuja wypasione byczki, po których nie widać śladu traum wojennych. Kobiet i dzieci też jak na lekarstwo.
                A prawdziwe ofiary giną.
            • rosapulchra-0 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 08:31
              leokadia35 napisał(a):

> Większość uchodźców powiedzmy sobie szczerze, szuka dostatku i wygodnego życia
              > z zasiłków

OJP. Gdy czytam takie wypowiedzi, to mnie pusty śmiech ogarnia. Czy zdajesz sobie sprawę, że z zasiłków (najczęściej jednego lub może dwóch maks) to taka osoba ledwo wiąże koniec z końcem i absolutnie nie starcza jej na wspomaganie rodziny w jej ojczyźnie? Ale nie - propagandę trzeba siać, prawda?
      • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 08:23
        Całkiem Cię pogięło. Katolicy są jacy są, ale nie organizują zamachów. Zazwyczaj też pracują.
        • kfugktru23 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 08:30
          Cyba i Kwiecień są katolikami. A IRA? A ETA?
          • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 08:38
            Dalej są aktywne? Kwiecień siedzi w więzieniu.
            • kfugktru23 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 08:52
              I co to zmienia? Więzienie odkryło że był kryptoislamistą?
              • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 09:37
                Nie. Jest już nieszkodliwy. Działał na własną rękę, a nie w ramach olbrzymiej grupy, gdzie zneutralizowanie jednego zamachowcy niestety nie załatwia w ogóle problemu bo na jego miejsce jest kilkadziesiąt tysięcy chętnych. Wspieranych przez swoje społeczności.
    • nangaparbat3 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 22:33
      Pani nie uważa, pani opowiada, jak w rozmowie z taksowkarzem stosuje metodę elenktyczną, co zresztą nienajlepie się kończy, bo taksowkarz jest rasistą, jest z tego dumny, i wszystko mu się zgadza.
      Pani pyta, czy życie jednego Polaka jest więcej warte niż zycie kilkuset Syryjczyków. Na uzytek Triss niech to będą nigeryjscy imigranci ekonomiczni. Oczywiście tak, ale troche glupio powiedzieć to wprost, więc trzeba koniecznie tego uchodźcę czy imigranta obarczyć winą - i robimy to my, naród uchodźcow i emigrantów.
      • biceps_of_steel Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 22:43
        Człowiek jest gatunkiem stadnym (w naszym rozumienie: plemiennym), co oznacza że zazwyczaj rodak będzie nam bliższy, niż ktoś całkiem nas obcy.
        I śmierć choć jednego Polaka przekreśla sens przyjmowania uchodźców. Bo Polacy są dla mnie najważniejsi i jeśli choć jeden włos z głowy ma spaść jednemu z nas, to całą ideę przyjmowania uchodźców można rozbić o kant d...
        • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 23:02
          hmmm ja wiecej tej wspolpemiennosci odczuwam wobec moich przyjaciol z Kuwejtu, Japonii czy Stanow. A wiecej wspolnych tematow znajde z syryjczykiem pracujacym w mojej dziedzinie niz ksenofobiczna sasiadka. Wiec panicznego strachu przed cudzoziemcami nie podzielam, chociaz twoja troska o mnie jako Polke mnie wzrusza wink
          • chyba.ze Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 00:01
            A ja tam zdecydowanie wolę z moich podatków dokładać się do 500+ na polskie dzieci niż 1500+ na pseudo uchodźców.
            • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 08:19
              Ja też.
            • natalia.nat Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 18:27
              A ja nie.
          • lea.letizia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 10:02
            A tak z ciekawosci, ilu uchodzcow przyjal Kuwejt, Japonia czy USA?
            • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 11:51
              Kuwejt kilkanaście osób, głównie prawdziwych inżynierów i rzeczonych lekarzy wink
              Japonia - około lub poniżej 100.
        • helka.z.porcelany Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 28.05.17, 23:33
          Ciekawe. Skoro już z taką lubością wypowiadasz się w liczbie mnogiej, to zważ jeno, że NASZA historia, to historia ucieczek, uchodźctwa i historia setek tysięcy osób, którym życie uratowała emigracja.
          • chyba.ze Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 00:05
            Szczerze powiedziawszy bardziej interesuje mnie TERAŹNIEJSZOŚĆ. Historia zazwyczaj stoi po stronie tego, kto się nią na potrzeby danej chwili posługuje.
            • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 00:13
              Taak, ale glupi ci brytyjczycy, irlandczykow z europy nie wyrzucili.
        • claudel6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 00:41
          Ty musisz być strasznie biednym społecznie człowiekiem, skoro czujesz taką więź z zupelnie obcymi ludźmi, tylko dlatego, że mówią jednym językiem, a resztę uważasz za podludzi.
          ja juz dawno stwierdziłam, że bliższa mi jest klasa lewicowej inteligencji w rożnych krajach niż jakiś tam przypadkowy Polak, a po każdych wyborach widzę, ze z większością Polaków nic oprócz języka mnie łączy, mało tego - działają wbrew moim żywotnym interesom, głosując tak jak głosują. tak naprawdę to jestem z większością Polaków w stanie wojny, żadni uchodźcy nie są mi straszni.
          • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 08:18
            I mimo Twoich odmiennych poglądów żaden Polak nie przeprowadzi na Ciebie zamachu. Zaś tzw. uchodźcy są Ci nie groźni bo zwykle wysadzają się w innych krajach.
            • kfugktru23 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 08:20
              A Cyba?
            • kaz_nodzieja Re: Claudel 30.05.17, 12:19
              Ja tam jestem ciekawa głosu kobiet.
      • chyba.ze Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 00:08
        "Naród uchodźców i imigrantów"?
        W moim otoczeniu nie ma ani jednych ani drugich, więc dlaczego próbujesz stosować odpowiedzialność zbiorową?
        • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 00:15
          Taak, chyba ze, ty czystej rasy slowianka directly od Mieszka, ten tego, a on.. no moze od jakiegos germanca, choc kto wie. Wez sie zastanow co ty za glupoty wypisujesz.
          • chyba.ze Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 05:43
            natasha

Myślę, że akurat u ciebie dobro Polski i Polaków nie jest priorytetem.
            Przykro czytać twoje wypowiedzi.
            Są jak zaglądanie przez płot do sąsiada i wyśmiewanie się przy znajomych z jego niedociągnięć oraz kultury, a zapominanie że jest się z tej samej wsi.
            • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 06:59
              Hybaze, ja na pewno nie jestem z tej samej wsi co ty, to ze jestesmy tej samej narodowosci nie znaczy, jak widac, ze wyznajemy te same wartosci czy zasady. Zyjesz w uludzie sadzac ze twoja postawa opiera sie na priorytetowym uznaniu dobra Polski. Niczym sie ona nie rozni od pogladu: pomozmy nazistom wybic tych Zydow, skonczy sie u nas wojna. Priorytetem jest dla ciebie dbanie tylko o twoj interes, nie o interes Polski,.
              • chyba.ze Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 09:55
                natasha

Chcesz powiedzieć, że w gronie osób najbliższych- rodziny, przyjaciół wszyscy wyznajecie te same wartości?

Żyjesz w świecie swoich imaginacji. Good luck big_grin
                • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 10:14
                  No tak sie sklada ze owszem, w mojej rodzinie nikt nie uwaza ze dlatego ze jest bialym Polakiem narodowosci chrzescijanskiej jest lepszy od kogokolwiek innego. Wspolczuje towarzystwa w ktorym sie obracasz
                  • lauren6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 10:28
                    nataszko, problem bycia lepszym i podczłowiekiem istnieje tylko i wyłącznie w twojej głowie.

Zwrócilam na to uwagę jakiś czas temu, gdy w czasie jakiejś tam burzliwej dyskusji napisalaś mi, że nie dorastam ci do pięt, bo jestes lepszym człowiekiem. Trochę mnie to zdziwilo, bo mogę mieć rożne zdanie na temat rozmówców, ale nie dzielę ich na lepszy i gorszy sort.

W tym watku projektujesz na innych wlasne uprzedzenia. Nikt poza tobą nie używa wobec imigrantów słów typu podludzie. To sa twoje projekcje. To bardzo dużo mowi o tobie i twoich nieprzepracowanych problemach psychicznych.
                    • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 15:01
                      Jakiejs tam burzliwej dyskusji, no tak, ja wiem ze chamskie i personalne ataki to dla ciebie burzliwa dyskusja, ale wiesz Loren, tak jak vie oswiecam od paru dni, nie jest to standard wsrod doroslych osob. Ps. Nie trzeba uzywac slowa podludzie by doskonale bylo wiadomo o co chodzi. Wystarczy kims gardzic tylko dlatego ze ma inny kolor skory, wyznanie, czy pochodzenie. A to z twoich postow az sie wylewa
                      • rosapulchra-0 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 15:16
                        Żeby chociaż linka podała, prawda? Ale nie. Lepiej rzucić oskarżeniem, gazeciarz to podłapie i będzie za tobą łaził co chwila z tą pretensją. Mało tego - napisze, że sama mu to w mailu napisałaś wink
                        • nathasha Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 15:35
                          a w ogole na pewno nie jestes tu nowa bo on kogos pamieta sprzed 10 lat kto cie strasznie przypominal smile baltycki ma genialna ta stopke o nim wink
        • nangaparbat3 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 08:34
          Według danych szacunkowych poza terytorium Polski mieszka do 21 milionów Polaków i osób pochodzenia polskiego - jak uważasz, jakim cudem się tam znaleźli oni sami lub ich przodkowie?
          • woman_in_love Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 08:46
            Dyskusja bezcelowa. 21 milionów Polaków za granicą może i ma moralny obowiązek przyjąć kogoś (ale tam - czyli za granicą a nie w PL), ale ci co zostali w PL już niekoniecznie.
            • kfugktru23 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 08:48
              Nie załapałaś. Skoro Polacy w Polsce nie mają obowiązku przyjmować uchodźców to nikt nie ma obowiązku trzymać tych 21 milionów u siebie. Mogą wracać do Polski. Kasy w Biedronce czekają.
              • woman_in_love Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 09:10
                To niech wracają. Mają pieniądze, otworzą biznesy, będzie super.
                • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 09:34
                  Tym bardziej, że Polska już osiągnęła poziom zbliżony do krajów ich emigracji.
      • lauren6 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 08:50
        > Pani pyta, czy życie jednego Polaka jest więcej warte niż zycie kilkuset Syryjczyków

Fundacja Estera sprowadzila do nas syryjskich uchodźców. Wszyscy co do jednego pouciekali na zachód. Jak chcesz pomoc komuś, kto tej pomocy od nas nie chce? Bo jestesmy za biedni, mamy za niski socjal, za niskie pensje, a polski to trudny jezyk, wiec dużo więcej wysilku trzeba włożyć na zintegrowanie sie z lokalsami. Nie dziwie im się. Dziwię sie wam, że dalej glosicie slogany, zamiast realnoe spojrzeć na problem.

Syryjscy uchodźcy nie chca mieszkać w Polsce. Do Polski miała być relokowana z Wloch grupa nie-Syryjczyków. Nie uchodźcy. Może imigranci ekonomiczni, może agenci ISIS. Ludzie bez legalnych dokumentów, klamiacy na temat swojego pochodzenia, o niejasnych intencjach.

To są fakty i tego sie trzymajmy, a nie bajek o pomocy humanitarnej, bo w tym konkretnym przypadku nie maja one zastosowania.
        • rosapulchra-0 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 10:20
          Dlaczego kłamiesz?
          www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/urzad-ds-cudzoziemcow-38-uchodzcow-w-polsce-od-poczatku-2016-r,642258.html
    • obrus_w_paski Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 08:53
      A propos zamachów, to nie w Polskę kilka dni temu dokonano zamachu polegającego na rozlaniu żrącej substancji w teatrze? Tak to się zaczyna
      • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 09:36
        Do takich incydentów w których nikt nie zginął nie potrzeba nam dodatkowo "incydentów" polegających na realnym zabiciu wielu przypadkowych osób tylko dlatego, że tak uwidziało się osobom nienawidzących europejskich wartości i innej religii czy światopoglądu niż islam.
        • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 29.05.17, 18:17
          mam dla ciebie chyba dobry pomysl, skoro tak bardzo obawiasz się zamachow to chyba Korea Polnocna bylaby dla ciebie idealnym panstwem, raczej możesz miec pewność ze zamachu nie będzie bo uchodzcow nie maja, nikomu z zewnątrz na staly pobyt nie pozwalają ale może zrobia dla Ciebie wyjatek?
          • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 12:11
            Nie obawiam się zamachów bo mieszkam w Polsce, a za granicą bywam mocno sporadycznie (zwłaszcza w krajach "wzbogaconych").
            Chodzę spokojna po ulicach, przebywam na piknikach i imprezach masowych. Czuję się bezpiecznie i żadne emigrantki z zagranicy mi tego nie zabiorą smile
            • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 20:10
              bywasz sporadycznie zagranica - to wiele tlumaczy.
              • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 30.05.17, 20:23
                Od samego bywania za granicą, nawet w najbardziej egzotycznych zakątkach świata inteligencji, empatii ani rozumu nie przybywa.
                Chyba, że znasz jakieś naukowe opracowania na ten temat?
                • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 31.05.17, 18:45
                  naprawde potrzebujesz opracowań by wiedzieć ze najczęściej boimy się nieznanego? większość ludzi staje się bardziej otwarta i tolerancyjna poznając swiat i inne kultury, a przede wszystkim majac osobisty kontakt z mitycznymi 'obcymi'. Jeżeli chcesz jednak poczytać dobre prace na temat aspektow psychologicznych i socjologicznych ksenofobii to polecam publikacje prof M. Bilewicza, sa naprade bardzo dobre.
                  • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 31.05.17, 19:41
                    Jakoś większość tubylców z tolerancyjnych i ościennych krajów najbardziej boi się już niestety znanego, stąd taki pęd do zakupów mieszkań i zapisywania dzieci do odpowiednio "białych" szkół.
                    • 71tosia Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 31.05.17, 20:38
                      kupienie lepszego mieszkania czy poslanie dziecka do lepszej szkoly wynika nie ze stachu ale z dazenia do poprawy losu - zachowanie typowe dla wiekszosci ludzi.
                      • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 01.06.17, 08:07
                        Lepsze dzielnice i lepsze szkoły w społeczeństwach multikulti zwykle skorelowane są z małą ilością wiesz kogo. Jak myślisz, dlaczego?
                    • olena.s Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 31.05.17, 20:51
                      Bzdura.
                      • rosapulchra-0 Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 01.06.17, 03:43
                        "Kłamię, bo lubię" - to dewiza gazeciarza.
                        • kaz_nodzieja Re: Skandaliczna wypowiedź dziennikarki GW 01.06.17, 08:03
                          Twoja - "Choruję bo lubię".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka