Dodaj do ulubionych

dziewczynki w legginsach

31.05.17, 08:58
cieplo sie u nas ostatnio zrobilo i akurat mam okazje obserwowac rozne grupy dzieci w wieku 8-10 lat. i widze sporo dziewczynek noszacych legginsy + krotka koszulka - taka do pasa mniej wiecej, nie tunika - cala pupa z niej wystaje, czasem i kawalek brzucha.

i szczerze, to czuje sie jakos nieswojo... ja lubie patrzec na kobiece pupy i czesto zwracam na to uwage, no i te dziewczynki tez przyciagaja moje oczy sad
i zastanawiam sie wlasnie, czy to ja mam cos z glowa, ze na to zwracam uwage (toz to dzieci!!), czy jednak rodzice "nie mysla" za bardzo... wiem, ze to wygodny ciuch, jednak przy krotkiej bluzce te pupy sa bardzo podkreslone i wywoluja moj niepokoj ...

co sadzicie?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:08
      Dziwimy się bo nigdy nie zwróciliśmy uwagę na to ze dziewczynki maja pupy. Myślałam ze będzie o tym ze im gorąco potem ze koszulki maj przykrótkie i brzuch im wystaje... big_grin No musisz się nauczyć z tym żyć po prostu. Legginsy to takie obcisłe spodnie tez.
      • ichi51e Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:11
        https://i.art-madam.pl/zdjecie/legginsy-moro-dzieciece-baggy-dziewczynka,fgrjyryjkstpqtzw.jpg
        Z drugiej strony - nie jesteś sama chyba sadzać np po tym zdjęciu
      • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:27
        Ichi, te pupy sa bardzo podreslone przez obcislosc legginsow i krotka bluzke, wcale nie taka, ja na fotce. na fotce pupy dziecka nie widac.
        oczywiscie, ze pupy sa i ma prawo je widac, jednak te legginsy i "stylizacje", ktore ostatno widuje wyjatkowo te pupy podreslaja u 8-10 late i mi sie ewidentnie erotycznie kojarza.
        • anna-1500 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:44
          Jak co się pupy 8 latek erotycznie kojarzą to idź do lekarza. To nie jest normalne.
          • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:50
            > Jak co się pupy 8 latek erotycznie kojarzą to idź do lekarza. To nie jest normalne.

nie kazdych i nie we wszystko odzianych. widuje te dzieci w roznych ubraniach i tylko w opisanym pozywej stroju kojarza mi sie erotycznie. gdyby "odciac" reszte i powiekszych w skali, to bym w zyciu nie powiedziala, ze to pupa dziecka, tylko doroslej kobiety - pupa specjalnie podreslona. chyba wlasnie o to mi chodzi.
            • anna-1500 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:57
              Ale wiesz że one nie podkreślają pup specjalnie tylko chcą bawić się w wygodnych ciuchach? I jeszcze kompletnie nie łapią spraw erotycznych. To wszytko jest tylko w głowie dorosłego. Na szczęście nie każdego.
              • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:59
                oczywiscie, ze nie przypisuje dziewczynkom zadnych intencji! no bez przesady.
                i pisalam - zdecydowanie dzieci/nagoc/itp nie kojarza mi sie na codzien erotycznie, te pupy mnie ostatnio sama zadziwily - no wyglada to bardzo dorosle i to powoduje zgrzyt/niepokoj.
              • iwoniaw Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:01
                One zapewne nie, natomiast co mają w głowach ich rodzice? Z jakiegoś powodu na ogół nie wypuszczamy w naszym kręgu kulturowym w mieście dzieci nago, nawet jeśli mają 3 lata i jest 25 stopni. Dlaczego więc nie kupić 11-latce o te 15-20 cm dłuższej koszulki do tych legginsów?
                • anna-1500 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:05
                  Pewnie rodzicom to do głowy nie przyjdzie bo ani własne dziecko w tym wieku (przed okresem dojrzewania) ani ich koledzy nie kojarzą im się erotycznie i do głowy im nie przyjdzie że są ludzie którym może się skojarzyć. I jest różnica pomiędzy chodzeniem nago a w legginsach.
                  • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:08
                    > I jest różnica pomiędzy chodzeniem nago a w legginsach.

no wlasnie dla mnie tez jest, tylko w druga strone - nagie dzieci mi sie w ogole erotycznie nie kojarza (a widuje sporo na plazach naturystow), natomiast _te konkretne pupy_ - tak. probowalam we wczesniejszych postach wyjasnic, dlaczego.
                    • anna-1500 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:13
                      W poście startowym prosiłaś o opinię. No cóż według mnie to ty jesteś dziwna.
                      • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:17
                        > W poście startowym prosiłaś o opinię. No cóż według mnie to ty jesteś dziwna.

ok, akceptuje Twoja opinie (i na pewno sie nad nia zastanowie). nie chce jedynie, zeby byla wyciagnieta na podstawie falszywych przeslanek, dlatego probuje nakreslic moje odczucia szerzej.
                    • nangaparbat3 Re: dziewczynki w legginsach 14.06.25, 07:39
                      Kuro, odbieram to identycznie jak Ty i zupełnie nie rozumiem, co współcześnie dzieje się się w tej sferze obyczajów.
                  • mautki666 Re: dziewczynki w legginsach 14.06.25, 00:49
                    Masz rację
                • 3-mamuska Re: dziewczynki w legginsach 14.06.25, 19:29
                  Z jakiegoś powodu na ogół nie wypuszczamy w naszym kręgu kulturowym w mieście dzieci nago, nawet jeśli mają 3 lata i jest 25 stopni. Dlaczego więc nie kupić 11-latce o te 15-20 cm dłuższej koszulki do tych legginsów?

Serio porównujesz nagość do legginsów?
            • 3-mamuska Re: dziewczynki w legginsach 14.06.25, 19:28
              kura17 napisała:

> > Jak co się pupy 8 latek erotycznie kojarzą to idź do lekarza. To nie jest
              > normalne.
              >
              > nie kazdych i nie we wszystko odzianych. widuje te dzieci w roznych ubraniach i
              > tylko w opisanym pozywej stroju kojarza mi sie erotycznie. gdyby "odciac" resz
              > te i powiekszych w skali, to bym w zyciu nie powiedziala, ze to pupa dziecka, t
              > ylko doroslej kobiety - pupa specjalnie podreslona. chyba wlasnie o to mi chodz
              > i.
              >
              Lepsze legginsy niz sukienki i majtki podczas zabawy biegania i wspinania.
              Albo siadania po “turecku”.
              >
        • ichi51e Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:30
          No wlasnie to zdjecie dobrze pokazuje ze pupa w tych samych leginsach moze zupelnie inaczej wygladac - i faktycznie gdyby bylo na odwrot to by bylo dziwnie. Wrzucilam w google legginsy a potem dziewczynka legginsy i chyba rozumiem o co chodzi. Ale i tak nic poza akceptacja rzeczywistosci mi sie nie nasuwa.
          • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:34
            > Ale i tak nic poza akceptacja rzeczywistosci mi sie nie nasuwa.

no jasne, ze nie zmienie rzeczywistosci, pogadac po prostu chcialam.
      • dyzurny_troll_forum Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:23
        ichi51e napisała:

> Legginsy to takie obcisłe spodnie tez.

No właśnie legginsy to nie spodnie....
        • ichi51e Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:32
          obecnie tez jako spodnie. Wrzuc sobie w google legginsy bardzo duzo ci stylizacji pokaze jak nosic jako spodnie
          • dyzurny_troll_forum Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:35
            ichi51e napisała:

> obecnie tez jako spodnie. Wrzuc sobie w google legginsy bardzo duzo ci stylizac
            > ji pokaze jak nosic jako spodnie

w google można wpisać też "jak się pije naftę" i też będzie sporo porad i instrukcji... ale chyba jednak nie skorzystam...
      • mgla_jedwabna Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 12:46
        Legginsy to bardziej takie rajstopy bez stóp. O ile ośmiolatki nawet bez majtek nie kojarzą mi się erotycznie, o tyle zestaw "legginsy i nic więcej poniżej pasa" uważam za coś w rodzaju negliżu. Niechlujstwo i bezguście, żadne tam sexy.
        • memphis90 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 18:19
          To przecież zależy od tkaniny. Są cienkie legginsy pończoszane, które są odpowiednikiem rajstop, są też jegginsy, czyli elastyczne jeansy na gumce i bez guzika/rozporka.
        • la_felicja Re: dziewczynki w legginsach 14.06.25, 10:19
          mgla_jedwabna napisała:

> Legginsy to bardziej takie rajstopy bez stóp. O ile ośmiolatki nawet bez majtek
          > nie kojarzą mi się erotycznie, o tyle zestaw "legginsy i nic więcej poniżej pa
          > sa" uważam za coś w rodzaju negliżu. Niechlujstwo i bezguście, żadne tam sexy.

Czyli nie jestem jedyna? Bo jak widzę młode dziewczyny exponujące publicznie wzgórki łonowe obciśnięte cienkim materiałem to też to uważam za negliż, bezguście i niechlujstwo.

Na dziewczynki zwykle nie zwracam uwagi, ja w ogóle dzieci jakoś tak odruchowo omijam wzrokiem, ale dzieczynki w legginsach to trochę jak w grubych rajstopkach, u dzieci takie coś nie gorszy
      • krypteia Re: dziewczynki w legginsach 14.06.25, 08:28
        Nie, legginsy to nie są takie obcisłe spodnie
      • piwoniawpiwnicy Re: dziewczynki w legginsach 15.06.25, 07:40
        Ale za to 25-30 latek z obniżonym stanem spodni, który idzie w miejsce publiczne, odsłaniając nieskrępowanie swoje gęstwiny, jest całkiem ok wink
        A taki się zdarzył na osiedlu.
        Raz poluzowały się na tyle, że niemal pozdrawiał 'kąskiem'.
        Nie do końca stateczne panie kasjerki ( oprócz jednej 20 latki) były wysoce ukontentowane ;p
    • magkul99 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:13
      Mnie dużo bardziej rażą "duże dziewczynki"ważące 70+ w stroju o którym wspominałaś wyżej. Chociaż z drugiej strony mam 8 latkę w domu która uwielbia leginsy i koszulka zawsze sięga jej za pupę ewentualnie odrobinę wyżej. I jak dla mnie to też kwestia figury dziecka- u chudego to nie razi , u pulchnego już tak.
      • ichi51e Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:14
        No ale co ma takie pulchne dziecko założyć na płac zabaw? Przecież chodzi o to żeby się tam ruszało wiec strój sportowy. Grubi w dresach aż zasłużą?
        • kochamruskieileniwe Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:20
          Ichi - pokazałaś zdjęcie dziewczynki z długą koszulką...
          A chodzi o krótkie. Coś bardziej jak mama na zdjęciu.

Mnie leginsy u dziewczynek nie przeszkadzają. Ale moim zdaniem, koszulka powinna być dłuższa. Albo tunika, albo sukienka na ramiączkach (zadna falbaniasta, bardziej typu "podkoszulkowego). Leginsy mogą być do kolan...

A swoją drogą - leginsy u dziewczynek nie budzą takich kontrowersji, jak rajstopy u chłopca (starszego złobkowicza lub najmłodszego przedszkolaka). nawet, jeżeli ma dłuższą koszulkę big_grin big_grin big_grin
          • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:24
            > Mnie leginsy u dziewczynek nie przeszkadzają. Ale moim zdaniem, koszulka
            > powinna być dłuższa. Albo tunika, albo sukienka na ramiączkach (zadna
            > falbaniasta, bardziej typu "podkoszulkowego). Leginsy mogą być do kolan...

mnie same legginsy - noszone tak jak opisalas - tez nie przeszkadzaja.
            i do niedawna jakos w ogole o tym nie myslalam. jednak jak popatrzylam na ten ostatni "wysyp pup" u mnie, to sie zaczelam zastanawiac ...
            • lilia_tygrysia Re: dziewczynki w legginsach 15.06.25, 00:36
              A to nie są te ostatnio modne push-upy? Ostatnio widuję dziewczynki w takich i faktycznie wygląda to dziwnie.
          • ichi51e Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:34
            Aaa! Oburzylam sie ze grubym legginsow nie wolno big_grin z koszulka juz rozumiem - ale tez jak fikasz to lepiej miec obcisla inaczej bedzie ci spadac jak zawisniesz do gory nogami - przekonala sie o tym nie jedna gruba baba na jodze
        • magkul99 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:26
          Ale mi chodziło o to, że dla pulchne dziewczynki do leginsów dobrze by było zalozyc dłuższą bluzkę.
        • chicarica Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:35
          To samo z dorosłymi. Jako gruba w legginsach sportowych wyjaśniam, że jest pewna różnica między dresami (które zakłada się po treningu, aby się ogrzać) a legginsami do ćwiczenia, które zrobione są z cienkiego, oddychającego, szybkoschnącego materiału. Nie zamierzam ćwiczyć w dresach, w nosie mam ludzi którym przeszkadza, kiedy mój tłusty tyłek wciśnięty w legginsy sportowe robi swoje 5 km marszu po lesie. Maszeruję po to, żeby być zdrowa i sprawna a nie po to, żeby się przejmować cudzymi doznaniami estetycznymi.
          • la_felicja Re: dziewczynki w legginsach 14.06.25, 10:24
            Ja też maszeruję po to, by być zdrowa i sprawna, a poza tym i dla przyjemności - ale jak mam na sobie legginsy, to zakładam też podkoszulek prawie do połowy uda. Bez tego bym się wstydziła wyjść - i tak, wiem, na plaży albo basenie odkrywa się więcej, ale plaża i basen to co innego, tam wszyscy sa rozebrani
            • gru.u Re: dziewczynki w legginsach 14.06.25, 10:30
              I to jest ok. Wiesz, to jak z religią - jeśli z powodu przekonań sobie narzucasz ograniczenia to ok, jeśli z powodu swojej religii chcesz ograniczać innych to nie jest ok. Ja się czuje dobrze w legginsach i topie sportowym i tak biegam, Ty się czujesz dobrze a długiej koszulce to biegaj a długiej
              • la_felicja Re: dziewczynki w legginsach 14.06.25, 10:47
                Tylko tak mnie zastanawia, kto i po co wyciągnął wątek sprzed ośmiu lat? Dopiero po napisaniu się zorientowałam
        • mgla_jedwabna Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 12:48
          Jak zimno to długie spodnie (mogą być dresowe, ale nie muszą), jak ciepło to szorty. A jak się upiera na spódniczkę, to do tego legginsy mogą być.
      • semihora Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:55
        magkul99 napisała:

> Mnie dużo bardziej rażą "duże dziewczynki"ważące 70+ w stroju o którym wspomina
        > łaś wyżej. Chociaż z drugiej strony mam 8 latkę w domu która uwielbia leginsy i
        > koszulka zawsze sięga jej za pupę ewentualnie odrobinę wyżej. I jak dla mnie
        > to też kwestia figury dziecka- u chudego to nie razi , u pulchnego już tak.

Mnie w ogóle nie razi. U żadnego. Ani chudego, ani pulchnego.
      • dotcomhaha Re: dziewczynki w legginsach 02.06.17, 13:40
        Szczerze powiem że mnie też raza otyle dzieci w obcislych legginsach ,topach z których wylewa się brzuch ect.wygląda to slabo .pomijając fakt że dziecko w sumie niewinne a rodzice durni ,że nie reagują na ewidentny problem jakim jest otyłość.sorry podłoże chorobowe to ma może parę procent ,reszta po prostu wpieprza chipsy ,ciasteczka i żelki a zamiast biegać to kisnie przed kompem.
        • rb_111222333 Re: dziewczynki w legginsach 14.06.25, 06:43
          Mam dalszą kuzynkę, która właściwie z mężem karmią dzieci chipsami, batonikami, itd. Jej córki chodzą też w stylizacjach krótki top+ krótkie , obcisłe spodenki. Jak je zobaczyłam, to miałam odwrotne spostrzeżenia - dla mnie to jest super, że nawet z dużą nadwagą można nie mieć kompleksów o lubić siebie. Zazdroszczę im tej pewności siebie, ja całe życie się zakrywałam.
        • gru.u Re: dziewczynki w legginsach 14.06.25, 08:48
          A skąd wiesz, że nie reagują? Może dziecko jest w trakcie leczenia? Czy strój ma jakiś wpływ na zdrowie?
        • piwoniawpiwnicy [...] 14.06.25, 22:58
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • gru.u Re: dziewczynki w legginsach 14.06.25, 23:00
            Jeśli ktoś atakuje dziecko to dlatego, że jest pedofilem. Zaskakuje mnie przekonanie, że tak dobrze znacie gusty zboczencow. Może dany pedofil lubi akurat chude?
          • livia.kalina Re: dziewczynki w legginsach 14.06.25, 23:03
            Ewidentnie pedofilski post.
    • zlababa35 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:17
      Hm, dzieci też mają pupy, no i co? wink
      BTW ostatnio widziałam kilka razy tę samą dziewczynę zmierzającą rano do gimnazjum - są takie niemal "rajstopowe" legginsy, z wzorem imitującym przecięcia, a tam, gdzie te przecięcia, jest po prostu cienkie tkanie rajstopowe. Przecięcia na całych udach, kończą się pod tyłkiem.
      I to chyba jedyny żenujący i budzący we mnie uczucie "nieswojości" model legginsów, który widziałam w życiu. W zestawieniu z godziną 8 rano i szkolnym podwórkiem wyglądało to groteskowo.
      • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:22
        > Hm, dzieci też mają pupy, no i co? wink

no maja, ale w takim stroju mi sie te pupy dosc erotycznie kojarza (niestety).
        • zlababa35 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:24
          big_grin
          • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:25
            dlaczego sie smiejesz? uwazasz, ze przesadzam?
            skoro ja, starszawa kobieta, takie mam skojarzenia, to - co nieuniknione - zastanawiam sie, co mysla mezczyzni (nie mam na mysli pedofili bynajmniej).
            • zlababa35 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:31
              Szczerze, to nie znam kobiet, którym dziecięce pupy kojarzą się jakkolwiek erotycznie.
              Podejrzewam, że większość mężczyzn jednak też patrzy na dzieci w tym wieku, jak na dzieci (mam nadzieję).
            • kawka74 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:33
              Dziewczynki nie zakładają legginsów i krótkich koszulek z intencją, którą przypisują im dorośli. To dorosły powinien zadbać o przemeblowanie swojej głowy, a nie dziecko o noszenie tunik, żeby się staremu dziadowi nie skojarzyło.
            • raczek-nieboraczek Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:58
              mnie się kojarzą bardziej flejowato a nie erotycznie,
              u małych i u dużych
            • thank_you Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:07
              Normalnemu facetowi dziecko ubrane w krótsza czy dłuższa koszulkę nie kojarzy się erotycznie. Dziecko to dziecko.
              • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:09
                > Normalnemu facetowi dziecko ubrane w krótsza czy dłuższa koszulkę nie kojarzy
                > się erotycznie. Dziecko to dziecko.

kurcze, no mnie tez nie sad natomiast te pupy mi sie kojarza - tak odziane - i to mnie wlasnie jakos niepokoi. nie wiem nawet, czego dotyczy ten niepokoj, moze mojej wlasnej reakcji?
                • thank_you Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:16
                  Moze, koleżanki mojego syna - niektóre chudsze niektóre grubsze chodzą w legginsach i krótkich bluzkach, wg mnie wyglądają normalnie, ale mnie nawet nagie dziecko nie kojarzy sie erotycznie. Moze boisz sie, ze to takie wystawianie na pokuszenie? No nie, pedofile nie musza miec opiętych legginsami tyłków zeby sie podniecić. 😭
                  • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:19
                    sama nie wiem. widuje w ciagu wakacji duzo nagich dzieci i w ogole mi sie erotycznie nie kojarza (naturysci generalnie, en mass, tez nie).
                    i w sumie nie mam nic przeciwko wodzeniu na pokuszenie - doroslych dzieci. tutaj kontrast (dla mnie) chyba ma najwieksze znaczenie - to dzieci, a wygladaja jak dorosli.
                    • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:20
                      > i w sumie nie mam nic przeciwko wodzeniu na pokuszenie - doroslych dzieci.

... doroslych, NIE dzieci ...
                      • thank_you Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:48
                        Ale co - dzieci jak dorośli? Chyba musisz troszkę zmienić optykę, niektóre dziewczynki rzeczywiście maja pupę, ale wtedy w większości i brzuszek i to ciałko takie "nalane". To dzieciaczki, nikt wiecej.
                        • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:55
                          > Ale co - dzieci jak dorośli?

chcialam napisac, ze nie mam nic przeciwko wodzeniu na pokuszenie, jesli to sa osoby dorosle. w ogole mi to nie przychodzi do glowy w kontekscie dzieci.

> Chyba musisz troszkę zmienić optykę, niektóre dzie
                          > wczynki rzeczywiście maja pupę, ale wtedy w większości i brzuszek i to ciałko t
                          > akie "nalane". To dzieciaczki, nikt wiecej.

no wiem przeciez, nie chodzi o sam fakt pupy, tylko ze ta pupa, w tym konkretnym ubraniu, wyglada bardzo "doroslo" i jakos mnie to niepokoi (sama do konca nie wiem, co, jak widac z tego watku ...). no nic, bede patrzec na buty wink
                          • thank_you Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:53
                            To jest jakieś rozwiązanie - szukaj skarpet do sandałów i możesz gorszyć sie ile wlezie 😂
                            • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:55
                              > To jest jakieś rozwiązanie - szukaj skarpet do sandałów i możesz gorszyć sie ile
                              > wlezie 😂

daleko szukac nie musze - moje jedno dziecko za nic nie zalozy sandalow BEZ skarpetek, a drugie za nic nie zalozy sandalow ZE skarpetkami, LOL
                              • thank_you Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 12:05
                                Haha, to patrz patrz i nie kryj wzburzenia 😂 Mój zakłada sandały jak mu zaloze, ale jak idzie gdzieś z bratem, który jak na nastolatka przystało sandałami gardzi, to nie chce założyć i woli adidasy lub tenisówki 😂
                                • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 12:11
                                  u nas roznie z checia noszenia sandalow, ja pozwalam wladac to, co chca, chyba, ze wybieraja buty, w ktorych by bardzo zmarzli.
                                  • thank_you Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 12:46
                                    Tez pozwalam 🙂🙂🙂 Nie ma wyjścia 😎
                • nangaparbat3 Re: dziewczynki w legginsach 14.06.25, 07:52
                  kura17 napisała:

> > Normalnemu facetowi dziecko ubrane w krótsza czy dłuższa koszulkę nie koj
                  > arzy
                  > > się erotycznie. Dziecko to dziecko.
                  >
                  > kurcze, no mnie tez nie sad natomiast te pupy mi sie kojarza - tak odziane - i t
                  > o mnie wlasnie jakos niepokoi. nie wiem nawet, czego dotyczy ten niepokoj, moze
                  > mojej wlasnej reakcji?
                  >
                  >
                  Tak Ci sie kojarzą, bo zostały wyeksponowane - nie mam pojecia, z jaką intencją, świadoma czy nieświadomą, jednak wyeksponowane.
              • ichi51e Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:39
                No nie - jednak nie moge sie zgodzic. Sa stroje o nacechowaniu erotycznym. Jak sie oglada toddlers and tiaras to chyba kazdy sie czuje nieswojo.
                • thank_you Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:49
                  Nie wiem co to jest za program - w zyciu na żywo nie widziałam dziecka w stroju nacechowanym erotycznie.
                  • ichi51e Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 16:34
                    Na zywo tez nie widzialam. Ale ogladajac T/T czuje niesmak. "Toddlers and tiaras outfit"
                • undoo Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 20:04
                  O wlasnie - to jest ten model ubierania dzieci moim zdaniem i nie jest to wcale fajne. Dziecko ma byc dzieckiem i jak dziecko powinno byc ubrane.
            • znowu.to.samo Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 15:44
              Kura zaraz powiedzą że jesteś pedofil 😁😁😁
        • kawka74 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:27
          Patrzysz na dziecko z perspektywy dorosłego i projektujesz na nie swoje doświadczenia. Proponowałabym przejść nad tymi dziecięcymi pupami do porządku dziennego, inaczej jedynym dopuszczalnym strojem będą worki po kartoflach wink
          • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:39
            hej no, ja nie chce nikomu nic zabraniac!
            nawet zapytalam w poscie startowym, czy to ze mna cos nie halo.
            nich nosza, co chca, ja nad tym przejde do porzadku dziennego - nie moj problem.
            po prostu interesuje mnie Wasze zdanie.
            • kawka74 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 14:01
              Ja wiem, że nie chcesz, i generalnie (chyba) rozumiem, o co Ci chodzi. Mnie zaś chodzi o to, że cały czas rozmawiamy o problemie, który mają dorośli z ubiorem obcych dzieci - bo się kojarzy, bo nie z klasą, bo nieładnie, bo się nie podoba, brekekeks. I tak, jak napisałam wyżej, to dorośli powinni sobie przemeblować głowy, dzieci zostawmy w spokoju.
              • nangaparbat3 Re: dziewczynki w legginsach 14.06.25, 08:01
                kawka74 napisała:

> Ja wiem, że nie chcesz, i generalnie (chyba) rozumiem, o co Ci chodzi. Mnie zaś
                > chodzi o to, że cały czas rozmawiamy o problemie, który mają dorośli z ubiorem
                > obcych dzieci - bo się kojarzy, bo nie z klasą, bo nieładnie, bo się nie podob
                > a, brekekeks. I tak, jak napisałam wyżej, to dorośli powinni sobie przemeblować
                > głowy, dzieci zostawmy w spokoju.
                >

Rozmawiamy, bo takie leginsy eksponują seksualnie atrakcyjne części ciała, czy nam się to podoba czy nie. To jest seksualizacją dziecka, podobnie zresztą jak stanik na plaży u trzylatki.
                A strojów do zabawy jest multum, w końcu chyba nie chodziłaś na plac zabaw w worku po kartoflach?
                • gru.u Re: dziewczynki w legginsach 14.06.25, 08:42
                  Jak komuś dziecko w legginsach kojarzy się erotycznie to problemem nie są tu legginsy tylko to, że dla kogoś pośladki dziecka są erotycznie atrakcyjne. Ciekawe czy jak siedmioletni chłopiec ściągnie koszulkę to jest seksualizacja i eksponowanie erotycznie atrakcyjnej części ciała czy jak zawsze tylko ciało kobiet/dziewczynek jest pod ostrzałem? Mnie na przykład fajnie zbudowany dorosły facet bez koszulki podnieca. Siedmiolatek nie.
                  I w sumie jestem ciekawa jak uzasadnić dziecku zakaz noszenia legginsów -nie możesz, bo twoje pośladki zasłonięte materiałem są sygnałem erotycznym?
                • turzyca Re: dziewczynki w legginsach 14.06.25, 10:48
                  >A strojów do zabawy jest multum, w końcu chyba nie chodziłaś na plac zabaw w worku po kartoflach?

A kiedy ostatnio próbowałaś kupić odzież dla dziecka wczesnopodstawówkowego? Dominuje krótkie, kuse, obcisłe. I oczywiście bez kieszeni. Spróbuj kupić spódnicę na 140 cm do pół łydki lub kostek, nieprzejrzystą i z kieszeniami. Spróbuj kupić spodnie, pozwalające na wygodne akrobacje na placu zabaw. (Czyli oversize odpadają, dżinsy odpadają, większość chinosów odpada.) Spróbuj kupić dziewczęce szorty, które sięgają w okolice kolan. Zobacz, jakiego wysiłku to wymaga. A teraz dołóż do tego życzenia dziecka w zakresie koloru czy wzoru oraz zasobność Twojej kieszeni i cierpliwość w zakresie negocjacji.

Ja doszłam do szycia ubrań dla dzieci, bo po prostu pewnych rzeczy nie da się kupić.
                  • nangaparbat3 Re: dziewczynki w legginsach 14.06.25, 18:54
                    Masz rację, dawno niczego dla dzieci nie kupowałam.
        • klerjeser Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:31
          Identyczne jak ty zdanie mają muzulnanscy uczeni w piśmie, którzy uzasadniają całkowite zakrycie kobiecego ciala erotycznymi skojarzeniami powodującymi podniecenie u obcych big_grin
    • chicarica Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:30
      Powiem szczerze, że nie widzę w tym żadnego problemu. Codziennie widzę masę dziewczyn, dziewczynek i kobiet biegających czy chodzących sportowo w takich legginsach plus stanikokoszulce sportowej (takim jakby bardziej zabudowanym staniku). Do szkoły chodzą w legginsach i bluzce, dość krótkiej i nie zasłaniającej tyłka, nie ma z tym problemu.
      Dziwnie wg mnie wyglądają tylko takie legginsy które na tyłku po prostu prześwitują, a do tego stringi... Ale to b. rzadki widok.
      • raczek-nieboraczek Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:08
        nie tylko legginsy,
        w kościele widziałam babeczkę w opiętych, letnich, jasnozielonych spodniach i krótkiej bluzce
        efekt - bleeh,
        a babka naprawdę zgrabna, zawsze zrobiona i dopracowana, dzieciaczki też wymuskane (w pozytywnym sensie), a tu taka wtopa
        • dyzurny_troll_forum Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:29
          raczek-nieboraczek napisała:

> w kościele widziałam babeczkę

chodzisz do kościoła!?
          bleeh...
      • malwa51 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:30
        Piszesz o Szwecji? Tu jednak (przynajmniej w moich okolicach) moim zdaniem kroluje - od lat zreszta - zestaw: tunika (a wiec cos dluzszego) -legginsy-balerinki, a usportowieni obu plci nosza nie zwykle legginsy, tylko sportowe. Legginsy + krotka koszulke w mojej szkole dzieczynki nosily na wuefie.

• lusitania2 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:38
      co sądzę?
      To, co Edward III: "Honi soit qui mal y pense".
      • iwoniaw Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:40
        Edward nieco niższe rejony miał na myśli niż wystawiony publicznie tyłek big_grin
        • lusitania2 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:49
          iwoniaw napisała:

> Edward nieco niższe rejony miał na myśli niż wystawiony publicznie tyłek big_grin

a ten "wystawiony publicznie tyłek" to gdzie ci się uwidział?
          • iwoniaw Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:51
            A czytałaś post startowy, czy tak losowo odpowiadasz?
            • lusitania2 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:01
              iwoniaw napisała:

> A czytałaś post startowy, czy tak losowo odpowiadasz?

ja czytałam, ale ty najwidoczniej - nie.
      • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:40
        > co sądzę?
        > To, co Edward III: "Honi soit qui mal y pense".

czyli jednak u mnie w glowie wink
    • iwoniaw Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:38
      https://heavennotharvard.com/wp-content/uploads/2014/09/tights-are-not-pants-plea.jpg

To z grubsza określa mój stosunek to legginsów wink Jeśli dziewczę jest mocno (!) nieletnie i chude (!) jednocześnie (!), to wtedy krótka koszulka nie jest aż tak tragiczna, choć naprawdę jest tyle strojów odpowiednich na upały, że latanie z tyłkiem na wierzchu nie wydaje mi się konieczne przy żadnych warunkach fizycznych.
      • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:48
        Iwonia, na marginesie - to musi byc amerykanski cytat, zaden anglik na spodnie "pants" chyba nie powie, bo to majtki smile wszyscy moi znajomi anglicy w koncu kiedys taki komentarz maja na uzywanie slowa "pants" jako "spodnie" wink
        • iwoniaw Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:50
          Amerykański, owszem - zresztą na amerykańskich forach można poczytać całe wątki z "legginsowymi wojnami", co prawda bardziej w kontekście dorosłych osób - zwolenniczki i przeciwniczki okopują się na pozycjach w takim stopniu, że ematkowe "wojny o czapkę" to pikuś zupełny wink
          • sanrio Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 13:56
            tights to rajstopy a nie legginsy
            • znowu.to.samo Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 15:48
              Obcisłe sportowe spodnie do biegania też zazwyczaj występują pod nazwą tights, więc to raczej chodzi o legginsy
          • undoo Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 20:07
            Amerykanie sa dosc purytanscy vide wymog zakladania krotkich spodenek pod spodniczki czy slynne 'skorts.' To jest przesada w druga strone.
            • fogito Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 20:50
              Może kiedyś, ale teraz w USA nawet rzesze emerytek pomykają w krótkich spodenkach i legginsach. Chodzi tu raczej o estetykę a raczej jej brak
              • undoo Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 21:40
                Wlasnie teraz sa takie wymagania i teraz sie sprzedaje skorts.
                • fogito Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 22:18
                  We wszystkich stanach po całości, bo nie zauważyłam trendu. Syn w szkole brytyjskiej i owszem taki jest stroj dziewczynek.
                  • undoo Re: dziewczynki w legginsach 01.06.17, 17:07
                    Ok, widze, ze masz lepsze informacje.
    • agnstep Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:40
      Dziwne masz skojarzenia. Dziewczynki w tym wieku zwykle mają płaskie pupy i wąskie biodra, a nie kobiece kształty - więc jak niby to ma się kojarzyć?
      To jak ci się w takim razie kojarzą dziewczynki w kostiumach jednoczęściowych, albo o zgrozo wink w bikini na plaży?
      • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:43
        > Dziwne masz skojarzenia. Dziewczynki w tym wieku zwykle mają płaskie pupy i
        > wąskie biodra, a nie kobiece kształty - więc jak niby to ma się kojarzyć?

sporo tych dziewczynek mialo wlasnie okragle, ksztaltne pupy, plaskich bym pewnie nie zauwazyla ... one wygladaly na "podreslone" tymi spodniami.

> To jak ci się w takim razie kojarzą dziewczynki w kostiumach jednoczęściowych,
        > albo o zgrozo wink w bikini na plaży?

no wlasnie na plazy mi sie nie kojarzy - stroj kapielowy jest do noszenia na plazy. chodze tez czasem na plaze naturystow i nagosc tam tez mi sie nie kojarzy. kojarza mi sie podreslone legginsami pupy dziewczynek - wydaje mi sie, ze jest roznica? a moze nie ma, sama nie wiem.
      • iwoniaw Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:43
        Nie widzisz różnicy między plażą a środkiem miasta?

Zadziwiające, że tym samym osobom, które nie widza nic złego w paradowaniu z tyłkiem na wierzchu w wykonaniu 11-latki przeszkadzają rajstopy jako jedyne okrycie tyłka i nóg 3-latka w przedszkolu (vide stosowne wątki o rajtuzach). big_grin
        • thank_you Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:11
          Rajstopy zostały stworzone do noszenia pod ubraniami, nie występują jako odzienie samo w sobie, zapewne o to chodzi.
        • karme-lowa Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:11
          iwoniaw
          >
          > Zadziwiające, że tym samym osobom, które nie widza nic złego w paradowaniu z ty
          > łkiem na wierzchu w wykonaniu 11-latki przeszkadzają rajstopy jako jedyne okryc
          > ie tyłka i nóg 3-latka w przedszkolu (vide stosowne wątki o rajtuzach). big_grin
          Ale te dziewczynki nie paradują z tylkami na wierzchu. Mają legginsy. I wszystko zakryte. Czyli do krótkich spodenek też trzeba zakładać dłuższą bluzkę?
          I mowa jest o dzieciach 8-10 lat.
    • 18lipcowa3 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:41
      Masz problem....
    • an.16 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:42
      No to dowiedziałaś się, że dziewczynki maja pupy. Rzeczywiście mają. Skup się na czymś innym, to nie będą cię "kusiły". Nie zachowuj się jak islamski ekstremista.
      • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:46
        powtarzam - nie mam zamiaru nikomu nic zabraniac, niech kazdy nosi, co chce.
        i wiem, ze ludzie maja pupy (ba, bywam regularnie na plazach naturystow i zupelnie mnie nagosc nie wzrusza).
        jednak te pupy wygladaja dla mnie inaczej, dorosle, jakos prowokujaco - no nie mowcie, ze nie mozna sie ubrac prowokujaca i ta sama osoba w roznych ciuchach wyglada zupelnie "niewinnie" lub mocno erotycznie. mnie sie tak wlasnie te pupy skojarzyly i sie zastanawiam, czy tylko mnie. widze, ze jestem w mniejszosci.
        • zlababa35 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:56
          To co widzisz, świadczy wyłącznie o jednym, że sporo dziewczynek ma pulchną pupę - co mnie wcale nie dziwi, bo widzę wokół, że dzieciaki wręcz pasą się słodyczami na okrągło (a przynajmniej dużo z nich).
          Dziewczynka przed okresem dojrzewania, bez nadwagi, będzie raczej płaska i "tyczkowata".
          • kawka74 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:45
            Może też świadczyć o tym, że dziewczynka uprawia sport. Dziwadło, ale są takie.
            • zlababa35 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:04
              Znajome dziewczynki uprawiające sporty są jak szparagi, więc tego... wink.
              • kawka74 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:31
                Może znamy inne dziewczynki albo co innego rozumiemy pod hasłem 'sport'.
                • zlababa35 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 16:31
                  Jeżdziectwo, taniec towarzyski - grupa turniejowa, piłka ręczna, szermierka, karate...
        • niu13 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:00
          Pupa dziewczęca nie gorszy ale ubrana w cos przyzwoitego i estetycznego. Zezwalanie dzieciom na noszenie takiego zestawu jest wyłącznie propagowaniem złego gustu. Taka dziewczynka już klasy mieć nie będzie
          • lusitania2 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:03
            niu13 napisał(a):

>T[/b]aka dziewczynka już klasy mieć nie będzie

o mój ty borze szumiący, na pewno wszystkie się zbiorowo pochlastają po takiej ocenie przez niejaką niu13.
            • niu13 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:11
              Przecie tego nie przeczytają. Nie tandetne dziewuszki stworzyły ten wątek lecz ich postępna dorosła obserwatorka.😊
        • trzebasiebawic Re: dziewczynki w legginsach 15.06.25, 13:02
          Co ty pierdolisz. Myślałam, że jesteś mądrzejsza.
      • rosapulchra-0 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:28
        Tak, tak, za pomalowane paznokcie u 10-latki na pewno wybuchną islamskie ładunki na szkolnych placach zabaw big_grin
        Ochłoń.
        • niu13 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:48
          Jestem absolutnie spokojna i umysł mam ostry jak brzytwa: noszenie legginsów z krótką bluzeczką to obciach jakich mało. Paznokcie to luz, to taka nieszkodliwa estetycznie zabawa, natomiast zezwalanie dziecku na tego typu ubranie jest wysoce szkodliwe dla jego gustu. No ale co ja będę tłumaczyć w kraju czarnego ortalionu z HM
          • rosapulchra-0 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 13:05
            A co to za kraj?
          • zlababa35 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 16:32
            Pozwalanie 10-latce na wylakierowane na kolorowo pazury to też uczenie złego gustu jak najbardziej, a przy tym na kreowanie się na kogoś zdecydowanie nie w swoim wieku. I dla paznokci na dłuższą metę nie jest to nieszkodliwe tongue_out.
    • black.sally Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 09:59
      hm? ja rozumiem,że można lubić obserwować tyłki innych, ale żeby tez dziewczynek???

ps. nie zauważyłam ,żeby było im coś widać.
      • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:01
        > hm? ja rozumiem,że można lubić obserwować tyłki innych, ale żeby tez
        > dziewczynek???

nie obserowalam, "wyskoczyly" na mnie...
        • anna-1500 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:09
          I znowu dzieci winne że niektórzy mają skojarzenia. Zupełnie jak u wiadomego księdza - winne są dzieci.
          Naprawdę pupy cię zaatakowały?
          • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:11
            wiesz co, nie wmawial mi czegos, co mnie zupelnie nie dotyczy. nigdzie nawet nie probuj sugerowac, ze ktokolwiek jest winny, a juz na pewno nie dzieci. po prostu sie nie przygladalam niczemu konkretnemu, nie opbserwowalam dzieci, one byly/sa obok i tylko na te pupy zwrocilam uwage. moze niefortunne sformulowanie, ale zupelnie nieadekwatna interpretacja.
            • nangaparbat3 Re: dziewczynki w legginsach 14.06.25, 08:16
              Daj spokój, identyczne dyskusje były tu na temat gołych i ubranych w staniki trzylatek na plaży. Byłam za nagością i przeciw stanikom i słyszałam takie same argumenty jak Ty teraz. Ubieranie dzieci w ewidentnie seksualizacji stroje nie jest problemem, zauważenie tego jest. To bardzo ciekawe, zaprzęgnę do roboty AI, moje już jacyś psycholodzy zastanawiali się nad tym fenomenem.
              • nangaparbat3 Re: dziewczynki w legginsach 14.06.25, 08:17
                „ubieranie dzieci w ewidentnie seksualizujące stroje” - tak miało byc
    • lady-z-gaga Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:11
      Rozumiem, co masz na myśli. Wiekiem to jeszcze dzieci, kształtami niektóre 10-latki przypominają kobiety.
      I nie ma co się gorszyć faktem, że Kura widzi opięte pupy. Skoro Kura widzi, to widzą też inni. Nie wszyscy ludzie są tacy święci, jak emamy. Tyle w temacie.
      Obejrzyjcie nagranie z ilustracją problemu, dla ułatwienia - od 18 sekundy. To jest gimnazjalistka, ale gimnazjalistki to w sumie też jeszcze dzieci.
      www.youtube.com/watch?v=E1gybFOifFg
      • stacie_o Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:36
        Ten sam filmik miałam wkleić.
      • bookends Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:25
        No manipulujesz trochę chyba, bo pupa z filmiku jest PO okresie dojrzewania i ma 14 lat - cieleśnie jest dorosła, a pupa z wątku kury to wczesna podstawówka i jest co do zasady PRZED okresem dojrzewania - o ile nie pulchna z powodu nadwagi (ale pulchna, a nie zaokrąglona po dorosłemu) jest zwykle płaska, chuda i skrajnie nieerotyczna i przede wszystkim odziana w legginsy nie po to, by świadomie kusić. Ja się nie oburzam, ja się tylko dziwię, bo mnie odczucia kury w sprawie małoletnich leginsów są obce.
        • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:30
          > a pupa z wątku kury to wczesna podstawówka i jest co do zasady PRZED
          > okresem dojrzewania - o ile nie pulchna z powodu nadwa
          > gi (ale pulchna, a nie zaokrąglona po dorosłemu) jest zwykle płaska, chuda i sk
          > rajnie nieerotyczna i przede wszystkim odziana w legginsy nie po to, by świadom
          > ie kusić.

juz to pisalam - te pupy byly takie, jak na 3-ciej fotce Staci, nie plasie i nie chude.
          i na pewni nigdzie nie sugerowalam, ze one mialy swiadomie kogokolwiek kusic (tez juz to pisalam).
        • kanga_roo Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:40
          nie wiem, na jakich podstawach opierasz swoje "zwykle płaska", ale chyba widujesz mało dziewczynek. dziewczynki, które ja widuję (moja córka, jej koleżanki) mają takie kształtne pupy, że pozazdrościć.
          • miss_fahrenheit Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:49
            Może masz w swoim otoczeniu przedwcześnie dojrzewające dziewczynki, a Bookends nie.
          • bookends Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 12:48
            No to niech będą ksztaltne nawet, ale to są wciąż dziecięce pupy, nie nastoletnie jak w zlinkowanym filmiku.
            Do kury - odnośnie kuszenia- pisałam to w kontekście zlinkowanego filmiku. Tamte leginsy założone były w konkretnym celu: miały kusić. Dlatego właśnie nie ma sensu porównywać puy nastolatki odzianej w ciasny ciuch, świadomej efektu, i pupy dziewczynki osmioletniej w podobnym outficie. Ta druga, nawet jeśli ksztaltna, wciąż jest pupa dziecka czyli za założenia aseksualna.
    • aagnes Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:12
      nie ma nic wygodniejszego 0 wiele dzieciakow nie znosi czegos takiego jak spodenki z guzikami, suwakami itd, spodnice i sukienki nie nadaja sie do swobodnego fikania na podwórku.
      naprawde, błagam już nie cudujcie
      jakbby sie tak zupelnie czepiac - to jak sie prezentuja chlopcy w rajstopach w przedszkolu - jak pajace - a chlopcy w dresach w szkole? - jak pajace z boiska
      • karme-lowa Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:20
        Maja córka zawsze ma dłuższą bluzkę do legginsów, ale nie dlatego, że mnie to gorszy tylko dlatego, że mnie się to nie podoba.
        Ale wczoraj było tak gorąco, że córka miała krótkie getry i bluzkę na ramiączkach. Bluzka była krótka.
      • memphis90 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 18:25
        Taki chłopiec w rajtuzach już nigdy klasy mieć nie będzie, nawet, jak rajtki są w ciężarówki!

A swoją drogą - branża pończosznicza wypuściła specjalnie dla przedszkolaków rajty nadrukowane we wzór spodni, żeby można było bez obciachu dzieciaka w rajtkach puszczać smile
    • nowi-jka Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:18
      masz cos z głową, zdecydowanie
    • kropkacom Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:26
      No cóż, dziewczynki i chłopcy mają pupy. Jeżeli ktoś ma brudne musli to zawsze znajdzie jakieś zaczepienie. Fakt, wolę/wolałam u córki leginsy i dłuższą bluzkę lub właśnie tunikę. Chociaż nie dam głowy czy nie miała też krótszych bluzek zakładanych do leginsów. Reasumując - jeśli ktoś ma z tym problem, że dziecko nie ma ukrytego tyłka pod tuniką i jest to problem wykraczający poza kanony mody to poważnie bym się zastanowiła skąd ten problem. Może po prostu żyjemy w czasach fobii kiedy wszystko u dziewczynek musi kojarzyć się z dupą.
      • kropkacom Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:29
        Co zabawne potem jak dziewczynki wyrosną to przyklaskujemy ich półnagim zdjęciom, gdzie leginsy to przy tym co prezentują na Insta to ubiór zakonnicy.
        • lady-z-gaga Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:45
          Nie wiesz, to przyklaskuje, a kto nie smile
          Jak dziewczynki wyrastają, to doskonale wiedzą, co jest prowokujące i używają tego z rozmysłem. Natomiast z małolatkami problem jest taki, że nie wiedzą i rodzice powinni czasem nimi pokierować. Kiedy ten moment następuje - to jest istotne pytanie na kanwie tego wątku. Niewątpliwie osmiolatka jest jeszcze zupełnym dzieckiem i nie należałoby jej mącić w głowie takimi ostrzeżeniami. A co dalej? w jakim wieku - 10, 12, czy 14 lat - wypadałoby spojrzeć na córki pod tym kątem, nie robić z nich miniaturek matki, przestrzec ewentualnie przed ich własnymi "odważnymi" pomysłami? to jest bardzo delikatna sprawa, każdy rodzic zareaguje z oburzeniem na sugestie, że ktoś spojrzy na ich pociechę inaczej, niż jak na dziecko. A przecież wiemy, że bywa różnie i naprawdę, to nie autorka tego wątku jest dla tych dzieci największym zagrożeniem smile
          • kropkacom Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:00
            Leginsy plus nie za długa bluzka to ubiór polskich dzieci, który popularny jest odkąd leginsy pojawiły się polskim rynku. Ani to odważne, ani szokujące. Nie uważam też aby trzeba było ingerować w ten strój u 8-10 latków w takim stopniu. No chyba, że ktoś uznaje "to" za strój galowy big_grin I nie rozumiem czemu piszesz o miniaturkach mamy. Jak pisałam, nie dam sobie głowy uciąć czy córka "tak" nigdy nie była ubrana. Ja, z racji figury, tak się nie noszę i nie nosiłam. Na przykład tongue_out
        • aqua48 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:11
          kropkacom napisała:

> Co zabawne potem jak dziewczynki wyrosną to przyklaskujemy ich półnagim zdjęcio
          > m, gdzie leginsy to przy tym co prezentują na Insta to ubiór zakonnicy.
          >
          Kto przyklaskuje to przyklaskuje. Ja nie.
      • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:32
        Kropka, no ja tez sie czuje nieswojo, zwlaszcza, ze do tej pory jakos nigdy takich skojarzen nie mialam.
        i akurat ja nie przyklaskuje polnagim fotkom, ale to inna para kaloszy (chyba?)
        • kropkacom Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:38
          No to masz problem.
        • pampelune Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 15:43
          Kuro!
          Doskonale Cię rozumiem, mam podobne odczucia i podobnie jak Ty boję się je wypowiadać żeby nie wyjść na zboka. Nie będę się rozpisywać, chcę tylko żebyś poczuła się trochę większą mniejszością smile
    • quesuerte Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:41
      Pasowaloby tu forumowe OJP (ale ja nie uzywam)

Stop seksualizacji dzieci, zdecydowane stop.
      • ichi51e Re: dziewczynki w legginsach 01.06.17, 07:25
        Ale ta seksualizacja zaczyna sie w momencie kiedy zaczyna sie je ubierac w stroje dorosle podkreslajace atrybuty. Nie w momencie ktory ktos patrzy na dziecko tak ubrane i mysli - o kurcze ale okragla pupa u takiego malego dziecka!
    • anagat1 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:42
      Nie no.. najlepiej w burki je ubrac.. Uwazam, ze masz cos nie tak z glowa.
    • kkalipso Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:44
      Nie podoba mi się... Kojarzy mi się z nocnym strojem, piżamką. Zazwyczaj są to marnej jakości prześwitujące leginsy i wielkie gatki w coś tam. No brzydko to wygląda i tyle. Córka jest nauczona że tak to może chodzić po domu, nie do ludzi bo cały tyłek ma na wierzchu. A jeśli już to są to porządne spodenki i dłuższa koszulka. Nie wiem jak można tak dziecko na ulicę wypuścić, ślepe co niektóre te matki czy co?!
      • zuleyka.z.talgaru Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 13:23
        A jak są dobrej jakości jegginsy? Np? To już wolno czy nie?

Ja myślę, że należy wszystkich ubrać w worki po pyrach. Dzieci i dorosłych. I koniecznie w ten sam wzór.
        • kkalipso Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 19:11
          Takie które nie prześwitują i majtki się za bardzo nie odznaczają...
    • fomica Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:45
      Nigdy na to nie zwróciłam uwagi. Legginsy to strój wygodny, nic się nie plącze, nie zaczepi o huśtawkę. Taka sukienka to dopiero zgroza - nie dość, ze zwykle przykrótka (małe dziewczynki pokazuja kolana), to jeszcze podwiewa na wietrze.
      Ale dla mnie legginsy z podkoszulkiem nawet na dorosłej kobiecie nie kojarzą się erotycznie; to kompletnie aseksualny strój, dobry do uprawiania sportu i mycia okien.
      • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:51
        > Ale dla mnie legginsy z podkoszulkiem nawet na dorosłej kobiecie nie kojarzą sie
        > erotycznie; to kompletnie aseksualny strój, dobry do uprawiania sportu i mycia
        > okien.

no widzisz, a mnie legginsy z krotka bluzka na doroslej kojarza sie erotycznie.
        • kropkacom Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:02
          No to już ci napisałam, masz problem big_grin
          • iwoniaw Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:04
            No chyba ty masz większy, bo się powtarzasz nie pierwszy raz big_grin
            • kropkacom Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 13:20
              Co ma piernik do wiatraka?
              • iwoniaw Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 16:46
                No właśnie - odpowiedz sobie na to pytanie za każdym razem, gdy chcesz kliknąć "wyślij".
                • kropkacom Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 17:12
                  Rozumiem, że masz inne zdanie w dyskusji, ale tylko tyle.
        • fomica Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:03
          No i to jest koniec dyskusji. Bo jeśli ktoś nosząc legginsy czuje się w nich boginią seksu, to pewnie dziecku nie założy. A jeśli ktoś sie tak nie czuje, to nie będzie widział nic niestosownego w ubraniu dziecka w wygodny, neutralny strój.
          • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:08
            fomica napisał:

> No i to jest koniec dyskusji. Bo jeśli ktoś nosząc legginsy czuje się w nich bo
            > ginią seksu, to pewnie dziecku nie założy.

ale ja akurat nie nosze legginsow, nie posiadal ani jednej pary ...
            i doprawdy nie rozumiem, skad ze slowa "erotyczny" dochodzimy do "bogini seksu" ...
            • fomica Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:16
              To nazwij sobie inaczej "jeśli ktoś w legginsach czuje się erotycznie i zmysłowo". Tak lepiej? Sens pozostaje bez zmian - albo ktoś uważa ten ciuch za "erotyczny", a więc niestosowny dla dziecka, albo tego w ogóle nie czuje. Dla mnie legginsy jak juz pisałam są tak samo aseksualne jak dres, chyba ostatni raz coś takiego nosiłam na wf-ie 20 lat temu.
              • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:20
                no ale sa legginsy i legginsy, nie wszystkie podreslaja pupy/zgrabne nogi. erotycznie kojarza mi sie te podreslajace. czasem tych pup w ogole nie widac przeciez.
        • zlababa35 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:06
          Mnie się kojarzą z taką mocarną Karyną z kolei i to jest dopiero problem big_grin.
      • kkalipso Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 12:54
        Nie trzeba chodzić w sukienkach. Moja córka jak tylko robi się ciepło do szkoły i na różne inne wyjścia zakłada takie spodenki (tyci dłuższe nawet krótkich nie lubi) ma ich kilka par z różnymi wzorami, fajnie w nich wygląda pasują do wszystkiego i najważniejsze mają kieszenie na różne skarby. Legginsy zakłada tylko na rower i jak mnie widzismile
        https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSVcNDQwCnBn8z5ruQFAr_Pt6nblKabXPYiHltb9JKuSVtsO0h2
    • mikams75 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:49
      do pewnego wieku,trudno mi okreslic do jakiego, to tez zalezy od postury i budowy dziecko w leginsach nie rzuca sie w oczy, wyglada normalnie ale od pewnego wieku zaczyna wygladac jak niekompletnie ubrane.
      Moje dziecko tez nosi leginsy, choc zazwyczaj opiete to nie sa, bo na niej leginsy czesto wisza ale bluzka z wystajacym brzuchem to jest bluzka o pare rozmiarow za mala i moje dziecko by nie chcialo tak chodzic.
      I cos busi byc z tymi pupami, bo w szkole od czwartej klasy bluzki maja zakrywac tylki w leginsach.
      • lady-z-gaga Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:54
        No własnie nie o wiek chodzi, a o figurę. Tak jak z pierwszym biustonoszem - nie kupuje się dziecku na konkretne, np 11te czy 14te urodziny, ale wtedy, kiedy trzeba.
      • iwoniaw Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:03
        do pewnego wieku,trudno mi okreslic do jakiego, to tez zalezy od postury i budo
        > wy dziecko w leginsach nie rzuca sie w oczy, wyglada normalnie ale od pewnego w
        > ieku zaczyna wygladac jak niekompletnie ubrane.
        > Moje dziecko tez nosi leginsy, choc zazwyczaj opiete to nie sa, bo na niej legi
        > nsy czesto wisza ale bluzka z wystajacym brzuchem to jest bluzka o pare rozmiar
        > ow za mala

I dokładnie o to chodzi. Tak jak od pewnego momentu przestajemy ubierać dziecko w śpioszki czy stroje typu "pajacyk", tak nadchodzi moment (zależny bardziej od gabarytów i postury niż wieku), w którym legginsy bez dłuższej koszulki/tuniki/spódniczki są po prostu niekompletnym strojem i nie nadają się "do ludzi".
        • mikams75 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 18:28
          u nas szkola zdecydowala, ze czwarta klasa to wlasnie ten wiek, ze juz nie wypada swiecic tylkiem w leginsach.
          Nie wolno rowniez nosic od czwartej klasy szortow i sukienek ledwo zakrywajacych tylek i a dekolty maja byc takie, zeby nie odslanialy ramion a u starszych ramiaczka maja byc niewidoczne.
          Przy czym nie wiem jak traktowac jeginsy czy luzne leginsy.
    • miss_fahrenheit Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:56
      Nie mam podobnych skojarzeń. Dla mnie to tylko kwestia niestosowności stroju i wyraz dziwnego (moim zdaniem) gustu, zwykle rodziców.
    • czar_bajry Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:58
      ewidentnie masz coś z głową...
    • stacie_o Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 10:58
      Sama zakładam córce, trzylatce, legginsy i bluzkę (nie tunikę) do tego. Wygląda przeuroczo, sukienek czy spódnic nie akceptuje. Ma kształtną i ładną pupkę, takie jabłuszko, zero płaskości, ale to część ciała dla mnie jak każda inna. Tak jak nie zakrywam jej ramion czy szyi nie zakrywam jej pupki szmatami przed widokiem innych. Kuro, ty masz chłopców tak, w sensie synów? Nie masz do czynienia z małymi dziewczynkami, by się przekonać, że to dzieci a nie obiekty seksualne i pupka dziewczynki, to nie to samo co tyłki Siwców czy innych Dód?

Natomiast widzę, że wśród gimbazjalistek jest moda (jeśli nie, to sprostujcie mnie) na ubieranie carnych, obcisłych rajtkowcyh leginsów, takich, że anatomii się można uczyć. To już ma wyraźny podtekst erotyczny i seksualny i temu mówię nie.

To tak:
      https://target.scene7.com/is/image/Target/50941428?wid=520&hei=520&fmt=pjpeg

To nie:
      https://i2.pinger.pl/pgr299/0be5262200136af6518e8992/DSC01874.JPG
      ani to nie:
      https://akphoto1.ask.fm/495/005/070/-79996994-1tkdl6f-c5lqhj0f87f7fkp/original/avatar.jpg
      • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:06
        Staci, tak, mam synow, ale naprawde nie traktuje dzieci (zadnych), jako obiektow seksulanych.
        i nie mam zamiaru nikomu nakazywac zakrywania czegokolwiek u ich dzieci.
        te "moje" pupy wygladaly tak, jak na Twojej 3-ciej fotce, tylko bluzki krotsze i dziewczynki (chyba) byly mlodsze (bo to chyba zdjecie nastolatki jest?).
        • zlababa35 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:08
          Przekarmione słodyczami, no mówię Ci wink.
      • aqua48 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:07
        A ja rozumiem, sama zwróciłam uwagę sąsiadce kiedy zobaczyłam jej córkę wracającą ze szkoły w króciutkich szortach. Nogi zgrabne, pupa też ale.. dwunastolatka moim zdaniem wyglądała bardzo prowokująco. Już nie dziecko jeszcze nie kobieta. I możecie się na mnie oburzać, że gdyby ktoś ją zaczepiał to nie byłaby jej wina, mimo to uważam, że dziewczynka która jeszcze nie wie jak się przed takimi zaczepkami skutecznie obronić nie powinna tak wychodzić ubrana.
        • zlababa35 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:11
          Króciutkie szorty, a obleczenie się w nieprześwitujący materiał od pasa do kostek, to jeszcze co innego.
    • koza_w_rajtuzach Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:11
      Nie, nie mam takich myśli. Zresztą dziewczynki w tym wieku mają zazwyczaj całkiem płaskie pupy. Zresztą o czym ja piszę wink.
      • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:12
        > Zresztą dziewczynki w tym wieku mają zazwyczaj całkiem płaskie pupy.

no nie mialy plaskich pup. wygladaly mniej wiecej tak, jak te z 3-ciego zdjecia Staci.
        • stacie_o Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:29
          Jeśli tak to wygląda:
          zapytaj.onet.pl/Category/027,004/2,27633851,Czy_powinnam_chodzic_w_leginsach.html
          to nie, zdecydowanie nie.
          Myślałam, że mówimy o czymś takim:
          ae01.alicdn.com/kf/HTB1nqeELpXXXXctXXXXq6xXFXXX0/Kids-Thermal-Underwear-2-piece-Children-s-Clothing-font-b-Girls-b-font-font-b-Leggings.jpg
          • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:32
            no cos Ty, oczywiscie, ze NIE tak jak w drugim linku! nie o takim czym pisze.
            prawie dokladnie tak, jak w pierwszym, tylko dziewczeta mlodsze.
            byly tez zapewne takie, jak w drugim, ale w ogole na nie nie zwrocilam uwagi.
            • stacie_o Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:33
              A to zwracam honor.
              • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:38
                > A to zwracam honor.

dziekuje. czasem trudno od razu dobrze wytlumaczyc, o co nam chodzi.
                ... no i czasami nie ma sie tez racji, heh
        • koza_w_rajtuzach Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 12:54
          > no nie mialy plaskich pup. wygladaly mniej wiecej tak, jak te z 3-ciego zdjecia Staci.

W sumie wiem o co Ci chodzi.
          Jakiś czas temu na wykopie facet poruszył ten temat, skrytykował dziewczynki noszące ciasne legginsy i wiele osób dało mu plusa za to spostrzeżenie. Czyli Twoje spostrzeżenia są słuszne, tylko nie dotyczą one wszystkich plus wiele osób nie ma odwagi się do tego przyznać, żeby nie wyjść na jakiegoś zboczeńca. Myślę, że faceci też o tym nie mówią, bo nie chcą wyjść na pedofilów.
    • kanga_roo Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:26
      kuro, ja Cię rozumiem. tylko, ze piszesz, że nikomu nie zabraniasz się tak ubierać, a ja właśnie zabraniam. moja ośmiolatka nie ma figury dziecka, tylko modelki (no, nie ma biustu, ale modelki też nie miewają), i w wielu strojach - pomijając skalę - wygląda dorośle. więc ja, zła matka, nie zgadzam się na legginsy z krótką bluzką (ani wogóle tylko bluzką, poza okolicznościami sportowymi), ani na spódniczki ledwo zakrywające pupę, ani na szorty ledwo zakrywające pupę. nie i już. nie zamierzam jej ubierać jak lolitki czy thylane blondeau.
      • kura17 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:28
        nie zabraniam innym, corki pewnie bym tak nie ubierala, gdybym miala takie skojarzenia przy jej wygladzie (nie mam corki i widuje tez dziewczece pupy w legginsach, przy ktorych nie mam takich skojarzen).
        • kanga_roo Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 11:54
          no i właśnie dlatego, że mam córkę i stosunek, że tak powiem, bardziej osobisty do problemu, dziwię się niefrasobliwości rodziców, którzy uważają, że jak dziecko, to się absolutnie nie kojarzy seksualnie, nikomu i nigdy. już nie mówię o dwunastolatkach, które mają nastoletnie figury, czasem dość bujne, i niejednego dorosłego mogą zmylić, ale takie dziewuszki 8-10 lat, kuso i obciśle ubrane, też nie wyglądają dziecięco.
          • memphis90 Re: dziewczynki w legginsach 01.06.17, 16:48
            Ja nie wiem, co trzeba mieć w głowie żeby twierdzić, że 8-10 latka nie wygląda dziecięco, bo ma kuse portki... uncertain
        • yvona73pol Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 12:38
          Wlasciwie to bym rzekla, ze przesadzasz. Ale. No wlasnie, kiedys tu u nas lokalnie toczyla sie dyskusja o seksualizacji dzieci, w szczegolnosci dziewczynek. Do tego stopnia, ze porownywali jak i z jakiej ilosci materialu robione sa podobne czesci garderoby dziweczynek i chlopcow, wszystkie krotkie spodenki dziewczynek przykladowo byly o trzy-cztery cm krotsze (to jest jednak spora roznica na takim malym czlowieku) i tak dalej. Potem idzie kroj, styl, celowe robienie ubran na "stare malutkie", produkcja majtek z podtekstem, zwyklych takich dzieciakowych coraz mniej, przerozne dwuznaczne haselka na ciuchach, sporo tego sie zebralo. Wiec chyba to cie uwiera? Tak z grubsza.
          Te nasze lokalne dziewczynki w legginsach to takie zwykle dzieci, co zakladaja "wygodne do polatania" na moj rzut oka, nawet jesli bluzka przykrotka. A starsze... coz, wiekszosc swojego szkolnego zywota maja mundurki, wiec problemu nie ma.
          • kanga_roo Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 13:08
            tak mniej więcej. zresztą, nie tylko mnie:
            www.boredpanda.com/mom-creates-shorts-clothing-girls-will-be-sharon-choksi/
            z jedną różnicą w stosunku do linkowanego artykułu: moja córka nie jest chłopczycą, w chłopięcych ciuchach wygląda jak przebrana (dramatycznie za luźne), lubi mocny róż, amarant, turkus, nie pogardzi wzorkiem etno czy błyskotką... a sensowne letnie spodenki otrzymujemy tnąc długie spodnie na 3/4 lub nad kolano, bo w sklepach szorty li i jedynie. podobnie problem z tunikami, trudno upolować coś fajnego do legginsów właśnie. a dziewczęce bluzeczki w odpowiednim rozmiarze sięgają niewiele za pępek...
            • mikams75 Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 18:48
              akurat bluzek i tunik jest od groma, przykrotkie letnie sukienki tez sa fajnymi tunikami, bluzki w odpowiednim rozmiarze tez maja odpowiednia dlugosc, ale szorty - tu sie musze niestety zgodzic, same krociotkie.
      • afro.ninja Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 13:13
        Figura modelki u osmiolatki, takie rzeczy tylko na ematce... serio jak ktos chce sie dopatrzec czegoś niestosownego w ubiorze, to sie dopatrzy. Znam bardzo wysokie, sCzuplw oamiolatki i wygladaja jak dzieci.
        • ichi51e Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 17:04
          8letniej modelki big_grinDd
      • zuleyka.z.talgaru Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 13:27
        Czyli Twoje córka nie ma w ogóle figury tylko jest wieszakiem. Nie ma się w sumie czym chwalić smile
        • zuleyka.z.talgaru Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 13:27
          Właściwie to ma taką figurę jak jej koledzy z klasy.
        • kanga_roo Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 13:42
          ależ ja się nie chwalę. stwierdzam, że tak wygląda, i tyle. stwierdzam też, że taki wygląd jest obecnie preferowany u modelek, oraz że w połączeniu z dostępną odzieżą dziewczęcą efekt nie jest bynajmniej dziecięcy.
          w kwestii czy ma, czy nie ma "figury", dyskutować nie będę, szczególnie z kimś, kto jej na oczy nie widział, a wie smile
          • zuleyka.z.talgaru Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 14:55
            Przeciez piszesz ze ma figure modelki smileno a jak wygladaja modelki to zadna tajemnica. Akurat w jej wieku to normalny wyglad. Gorzej jak tak zostaje na cale zycie. smile
        • miss_fahrenheit Re: dziewczynki w legginsach 31.05.17, 14:22
          Większość dziewczyn u progu dojrzewania przechodzi etap bycia wieszakiem. Norma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka