malwa51 16.06.17, 18:36 Jak oceniacie go jako polityka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jemeade Re: Dzis zmarl Helmut Kohl 16.06.17, 18:43 Wolałabym oceniać pośmiertnie dokonania kilku innych osób Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Dzis zmarl Helmut Kohl 16.06.17, 19:00 RIP >Jak oceniacie go jako polityka? Kazdego obgaduszesz natychmiast po smierci? Odpowiedz Link Zgłoś
malwa51 Re: Dzis zmarl Helmut Kohl 16.06.17, 19:22 "Obgadujesz?" Nie, to nie jest watek plotkarski, tylko wspomnieniowy.Przypomnial mi sie, jego najbardziej pracowite lata. Jak dla mnie - jedna z postaci, ktora byla "zawsze" i ktorej odejscie przyjmuje sie z zaskoczeniem, choc w zasadzie ze wzgledu na wiek nie powinno dziwic. Sama mam jedno calkowicie apolityczne wspomnienie - jako malolata (w zasadzie poczatkujaca nastolatka) napisalam dlugopisem - dyskretnie, jak mi sie zdawalo- na scianie pokoju jego nazwisko. Rodzice rzecz jasna odkryli i zupelnie nie mogli dojsc, co mna kierowalo. Co gorsza, nie wiedzialam chyba ja sama... Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Dzis zmarl Helmut Kohl 17.06.17, 02:14 Typowy wódz partyjny w stylu Kaczyńskiego czy Tuska. Bezwzględnie wycinał wewnątrzpartyjną konkurencję i skutecznie wyjałowił intelektualnie CDU. Demiurg kariery Merkel , którą uważał za brzydką miernotę i tolerował jako "przynieś-podaj-pozamiataj". No to wbiła mu nóż w plecy. Intelektualnie dość słaby, choć potrafiący szybko i sprawnie wykorzystywać polityczne okazje (dojście do władzy w 82' przez odwrócenie sojuszu FDP i konstruktywne wotum nieufności wobec Schmidta, zjednoczenie Niemiec w 90'). Usilnie forsował członkostwo Turcji w Unii Europejskiej. W życiu prywatnym zasłynął brakiem zainteresowania dla ciężko chorej żony Hannelore, która po przypadkowym zażyciu leku z penicyliną (na którą była uczulona), dostała alergii na światło i musiała żyć w absolutnych ciemnościach (miała poparzenia nawet od poświaty z telewizora). Żona z desperacji popełniła samobójstwo, a Kohl ożenił się ponownie z młodziutką asystentką. W końcówce życia zasłynął ze sprawnego zorganizowania pomocy dla ofiar tsunami w Azji Płd.-Wsch. (akurat tam przebywał, gdy nastąpił ów kataklizm). Postać kojarząca się z dostatnią dekadą lat 80-tych w RFN, ale i z rozczarowującym okresem po zjednoczeniu, gdy zamiast obiecywanych przez niego "kwitnących krajobrazów" Wessi dostali podatek zjednoczeniowy, a Ossi bezrobocie i utratę bezpieczeństwa socjalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Dzis zmarl Helmut Kohl 17.06.17, 15:38 Po cóż rzucać perły przed wieprze, Pomyje dla nich o wiele lepsze. (Sztaudynger) Odpowiedz Link Zgłoś