17.06.17, 13:44
Na punkcie tej piosenki:
youtu.be/kJQP7kiw5Fk
Ja czuje się w głębi duszy Latynoska. Szkoda, ze nie moge uczyć się hiszpańskiego, choc i tak sporo rozumiem dzięki francuskiemu. Uwielbiam takie rytmy, energię, radość życia i pasję tych ludzi. Po prostu znowu słucham Despacito pół dnia gotując i ogarniajac dom. Chłopcy pewnie mają dosyć, ale jakoś znoszą mojego bzika. Młody jak ja lubi tańczyć do rytmicznych kawałków, starszy słucha zupełnie innej muzyki. Marzy mi się pójście do takiego klubu dla Latynosow gdzieś w Miami albo jeszcze lepiej w Portoryko i zobaczyć jak tańczą, włączyć się, poczuć ten żar i te ekspresje. Chyba urodziłam się w złym kraju wink
Obserwuj wątek
    • thank_you Re: Mam hopla 17.06.17, 13:48
      A propos latynoskich rytmów to splakalam sie przy przeróbce Enrique - Letni Chamski Podryw "Zaj... radio" 😉
      • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 13:56
        thank_you napisała:

> A propos latynoskich rytmów to splakalam sie przy przeróbce Enrique - Letni Cha
        > mski Podryw "Zaj... radio" 😉
        >
        Hahaha rzeczywiście dobre! 😂
    • lady-z-gaga Re: Mam hopla 17.06.17, 13:50
      Haha, przebój zumbowy big_grin
      Fakt, ta piosenka "przyczepia się" straszliwie do ucha i nie chce puścić. Uwielbiam brzmienie języka hiszpańskiego w piosenkach i filmach, chociaż go nie znam. Dla mnie to najpiękniejszy język świata smile
      • thank_you Re: Mam hopla 17.06.17, 13:52
        Ze wstydem przyznam sie, ze i mnie nie puszcza, choć musiałam sie z nią oswoić 😉
        • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 14:14
          Ja się nie wstydzę smile Niektórzy uważają, ze taka muzyka to obciach, ale w czym lepszy jest jakiś tam death metal gdzie dra ryje do zachrypniecia? Zwłaszcza, że kocham taniec a taka muzyka jest właśnie do tańczenia. No i słowa są mocno erotyzujace "tus lugares favoritos" wink Chyba zachęce męża by wrócił do hiszpańskiego, którego uczył się w liceum big_grin
          • thank_you Re: Mam hopla 17.06.17, 16:15
            Bo to jednak jest takie ichniejsze disco-polo; proste, powtarzalne rytmy; tekst o jednym - prawie jak u Zenka. Ale do tańca rzeczywiście sie to nadaje i wpada w ucho. Nie słuchałam takiej muzyki ale moj facet jest fanem Enrique (😂) i od kiedy partner jest u mego boku, to oswoiłam sie z Bailando itp. 😂😂😂
            • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 17:01
              Enrique tez jest fajny big_grin Pamiętam jak moj dziadek uwielbiał Amor Amor jego ojca - starego Iglesiasa. Może mam to po nim big_grin
              • thank_you Re: Mam hopla 17.06.17, 18:03
                Jak to mowil klasyk - Enrique jest do chu... Julia niepodobny 😂
                • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 18:57
                  thank_you napisała:

> Jak to mowil klasyk - Enrique jest do chu... Julia niepodobny 😂
                  >
                  😅😅😅
                • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 18:58
                  thank_you napisała:

> Jak to mowil klasyk - Enrique jest do chu... Julia niepodobny 😂
                  >
              • thank_you Re: Mam hopla 17.06.17, 18:21
                A ojciec Iglesiasa - ech, ach, och! 😉
            • aj.riszka Re: Mam hopla 18.06.17, 00:43
              thank_you napisała:

> to oswoiłam sie z Bailando itp. 😂😂😂

'Bailando'.. fajne tez.
      • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 13:55
        Też uwielbiam - jest taki miękki i zmysłowy, lekko sepleniacy. Kurczę czuje że nauczyłabym się go szybko, ale nie chcę sprawiać przykrości mężowi big_grin
        • simply_z Re: Mam hopla 17.06.17, 19:01
          sepleniący jest ten kontynentalny-czyli tak jak śpiewa Enrique, latynoski nie.
          • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 19:07
            Czyli ten wlasciwy bo to przodkowie Hiszpanie u nich go rozpowszechnili więc uznaję europejską odmianę za wzorcowa wink Fakt ze częściej slysze hiszpański w wymowie Europejczykow niz Portorykanczykow (a btw Hiszpanie to nie Latynosi? Bo zawsze ich za nich uważałam) . Fajne sa te różnice językowe. A z jakiego kraju najłatwiej zrozumieć ludzi i czym się różnią odmiany hiszpańskiego?
            • simply_z Re: Mam hopla 17.06.17, 19:20
              nie do końca, latynosi-latinos to mieszkańcy Ameryki południowej i środkowej. Za wzorcowy hiszpański-wersja południowo-amerykańska uchodzi kolumbijski i peruwiański, a z rodzimej Hiszpanii ten z Salamanki. Za paskudny uchodzi Chileno-z Chile, również andaluz-czyli akcent z Andaluzji nie do końca jest zrozumiały dla reszty Hiszpanów aczkolwiek niektórym się podoba.Dla mnie najseksowniejszy jest argetyńska wersja z Buenos Aires-tzw. portenio. Brzmi jak mix włoskiego z hiszpańskim.
            • 18lipcowa3 Re: Mam hopla 17.06.17, 20:29
              Latynos to mieszkaniec Ameryki Łacinskiej to dzieci w SP chyba wiedzą,
      • beataj1 Re: Mam hopla 18.06.17, 12:54
        Ja tak mam z portugalskim. Sądzę że nawet przeczytany przepis na jajecznice wywołał by u mnie miękkie kolana...
    • emka_uk Re: Mam hopla 17.06.17, 13:51
      Ja jeszcze hopla nie mam ale uwielbiam smile
    • beata985 Re: Mam hopla 17.06.17, 13:53
      uwielbiałam jakis miesiąc temu, powoli mam przesyt-ale nadam radyjko podkręcam jak leci wink
      zarżną utwór nim wakacje sier ozpoczną .
    • lady-z-gaga Re: Mam hopla 17.06.17, 13:59
      Jesli chcesz zobaczyc palanta, ktory tę piosenkę zamordował, to proszę - polska wersja śpiewającego instruktora zumby Oktawiana big_grin

www.youtube.com/watch?v=ppsDmTO8ApA

• bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 14:07
        O Boże jaka porażka! Żałuję ze tego posluchalam sad Do tego Polacy nie potrafią się tak ruszać jak Latynosi. Wszyscy południowcy jakich poznałam w sposób naturalny potrafili się rytmiczne i zmyslowo ruszać. Polacy kompletnie tego nie czują.
        • lady-z-gaga Re: Mam hopla 17.06.17, 14:10
          Straszliwy jęczydupa big_grin
          Nie znam hiszpanskiego, juz mowiłam, ale na moj gust tam można było wstawić frazę "nie za szybko", ilość sylab się zgadza i można byłoby nieco seksowniej zaspiewac, zamiast zawodzic "pooowooooli"
      • beata985 Re: Mam hopla 17.06.17, 17:09
        big_grin
        Polak jednak potrafi
    • nastjaa Re: Mam hopla 17.06.17, 14:08
      Ja uwielbiam latynoskie piosenki, ale ta mnie jakoś nie urzekła. Moze dlatego, ze moja kosmetyczka ostatnio katowała mnie nią przez godzinę
    • lauren6 Re: Mam hopla 17.06.17, 14:13
      Na naukę języka nigdy nie jest za późno. Polecam hiszpański: ładnie brzmi, gramatyka prosta, nauka języka jeszcze prostsza, szczególnie gdy się zna inny język z rodziny. A na zajęciach słucha się fajnych piosenek wink
      • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 14:16
        Lauren ale nie chodzi o to, ze za późno...Tylko jak pisałam wyżej - wszystko co hiszpańskie jest w moim domu od kilku lat tabu, łącznie z językiem big_grin
        • suchawloszkana3 Re: Mam hopla 17.06.17, 16:22
          Oh jeju jeju... Bzyknelas hiszpana, czy twoj maz hiszpanke? tongue_out
          • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 16:53
            Nie bzyknelam Hiszpana bo raczej nie bzykam facetów - ty tak ? big_grin Za to kiedyś miałam pierwszą miłość Hiszpana. Mąż Hiszpanek nie bzykal, przynajmniej ja nic o tym nie wiem smile Choć pewnie mu się podobają. Muszą bo ja tez nie z typu urody słowiańskiego big_grin
            • kaz_nodzieja Re: Mam hopla 17.06.17, 18:18
              Wyglądasz jak Cyganka? big_grin
              • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 19:00
                kaz_nodzieja napisała:

> Wyglądasz jak Cyganka? big_grin
                >

Może nie aż tak, ale bliżej mi do Cyganki niż do Słowianki big_grin Niestety zawsze podobałam się też Arabom gdyz u nich w cenie ciemnookie hurysy wink
            • suchawloszkana3 Re: Mam hopla 17.06.17, 20:21
              Czyli ze hiszpan bzyknal ciebie 😂
              • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 22:03
                Nie wykluczam ze przed laty miałam takie doświadczenia big_grin
                • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 22:04
                  Tfu nie zaprzeczam big_grin
    • feliz_madre Re: Mam hopla 17.06.17, 14:28
      Leci to ciągle u mnie na zumbie. Kiedyś wróciłam, puściłam rodzinie, żeby poczuli ten zew energii - syn, który się uczy hiszpańskiego powiedział, że to takie hiszpańskie disco-polo ;-D
      • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 14:33
        Znawca się odezwał wink Jeśli już to portorykanskie a nie hiszpańskie bo ci goście nic z Hiszpania wspólnego nie mają.
        • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 14:36
          I wybacz disco-polo to nie jet muzyka tylko tania rozrywka dla ludzi, którym słoń nadepnal na ucho. Szczerze jej nie znoszę a na weselach się męczę gdy leci jakas Zono moja. Nie porownuj tego nawet bo się wkurze wink
          • obrus_w_paski Re: Mam hopla 17.06.17, 19:16
            No ale taka prawda, ten typ muzyki to ekwiwalent naszego disco polo, czyli prosta muzyka disco zaadaptowana do kultury danego kraju, nic w tym wstydliwego, w Polsce tez mnóstwo ludzi ponoć disco polo słucha
      • nenia1 Re: Mam hopla 17.06.17, 14:42
        No bo to brzmi jak odmiana disco-polo, w zeszłym roku byłam w Bułgarii i non stop leciały podobne hiciory. Niestety mam wrażenie po 5 minutach jakby mi mózg przy tym obumierał.
        • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 14:48
          Po prostu nenia nie czujesz bluesa wink
          • nenia1 Re: Mam hopla 17.06.17, 14:58
            O bluesa to akurat dobrze czuję, całe nastolęctwo moje to Dżem, Nalepa, Martyna Jakubowicz i Rawa Blues Festiwal, ale fakt z wiekiem z bluesa wyrosłam i może teraz nie czuję wink
            • kaz_nodzieja Re: Mam hopla 17.06.17, 15:37
              big_grin
        • kaz_nodzieja Re: Mam hopla 17.06.17, 14:58
          Mam podobnie. Nie lubię hiszpańskich piosenek. Męczą mnie.
          Nie czuję się też latynoską.
          Gdybym miała się porównać do jakiejś innej nacji to zapewne byłaby to flegmatyczna, zamknięta w sobie Finka lub inna Skandynawka.
          Południowi mężczyźni też mi się nie podobają, wręcz mnie odstręczają, nawet jeżeli obiektywnie są atrakcyjni.
          • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 15:05
            Ja lubię patrzeć i rozmawiać z poludniowcami bo są tacy radośni i zmysłowi w ruchach ale pociągają mnie z urody i zachowania uroczy ale troche zamknięci w sobie i tajemniczy mężczyźni w stylu Skandynawow.
            • nenia1 Re: Mam hopla 17.06.17, 15:10
              No i zazwyczaj są wysocy, szczególnie Holendrzy, południowcy jak dla mnie za niscy.
              • simply_z Re: Mam hopla 17.06.17, 19:03
                znaczy jacy? bo ci z północy- sa wysocy, a z Argentyny to już w ogóle totalny miks.
              • nolus Re: Mam hopla 17.06.17, 22:46
                O, tak Holendrzy są bardzo wysocy - zarówno mężczyzni, jak i kobiety. Ja nie wiem, to chyba to pędzenie na żarciu pełnym sztucznych wypełniaczy daje im taki wzrost i posturę. No i wiadomo,że chudzielców i drobinek tam mniej - nie chcę przez to powiedzieć, że są grubi, bo nie, ale mają słuszna posturę, widac że sobie nie odmawiają tongue_out

Znajomy mieszka w Holandii kilka lat i mówi, że na początku był zszokowany widokiem tylu wysokich ludzi na ulicach. Sam jest wysoki albo standardowo wysoki (jakieś 185 cm wzrostu), ale na początku ciężko było mu się oswoić, że tak często spotyka kobiety prawie tak wysokie jak on smile Drugim zaskoczeniem były dla niego marihuana jako roślina doniczkowa - miłym zaskoczeniem akurat. Sam nawet mi się chwalił pokazując zdjęcie marysi w doniczce przy drzwiach wejściowych do swojego domu.

A wracając do wzrostu - Holendrzy pewnie zawsze byli stosunkowo wyżsi tak jako nacja i w porównaniu do przedstawicieli innych narodów, nie wiem ile zdążyli urosnąć na przestrzeni lat...W Polsce niby też kolejne pokolenia sa coraz wyższe, a ja mam wrażenia, że i tak jest mnóstwo nastolatek mierzących 165 cm wzrostu. Co się rzuca w oczy to na pewno to,że mają lepsza cerę i włosy, grubasów może nie ma zbyt wielu, ale właśnie...jak dla mnie to raczej bardziej rosną wszerz niż wzdłuż.

• bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 22:56
                  Mieszkałam chwilę w Holandii i nie podobało mi się zbytnio choć ludzie w porzadku. Nie lubię też brzmienia języka niderlandzkiego. Kobiety wielkie i obszerne, często rudawe blondyny piegowste i wielkie jak krówki. Moda koszmarna - szarobura bez kształtu ale wygodna i eko sreko. Holendrzy często przystojni ale wielcy. Nie mój klimat.
                  • kaz_nodzieja Re: Mam hopla 18.06.17, 10:29
                    I skąpi. Dla mnie skąpy facet jest kompletnie aseksualny choćby wyglądał jak Brad Pitt za młodu.
                  • nenia1 Re: Mam hopla 18.06.17, 21:34
                    Po holenderskich domach, ogromnych oknach i ogródkach widać wysmakowanie i wrażliwość na piękno, po ubraniach faktycznie nie bardzo. A już najmniej podobały mi się holenderki popylające w kowbojskich butach czy to deszcz czy środek słonecznego lata.
                    • bergamotka77 Re: Mam hopla 18.06.17, 23:52
                      To prawda - mieszkanie, w którym mieszkaliśmy było bardzo fajnie i funkcjonalnie urządzone. Fajna kest holenderska architektura itd. Ale kobiety ubrane byly no porażka...kompletnie bezplciowo. Nie kupiłam tam ani jednego ciucha, ale to było w latach 00. Pamiętam, że nasze miasteczko Den Bosch zamierało o 18. Nie lubię germańskich krajów i ich kultury. Cenię w Holendrach ogromną tolerancję, ale nie tęskniłam za tym krajem. Co innego Portugalia... smile
                      • kaz_nodzieja Re: Mam hopla 19.06.17, 14:09
                        Ja podobne odczucie miałam w Niemczech. Z ciekawości zaszłam tam do kilku sklepów z ubraniami i mega porażka. Stroje jak dla osób 40 plus i to w stylu garsonkowym. Ciężko też było znaleźć coś w polskim rozmiarze 36.
                        • bergamotka77 Re: Mam hopla 19.06.17, 16:24
                          Niemiecka moda jest równie wyrafinowana co holenderska wink Ja najbardziej lubię hiszpańskie sieciowki więc znowu wychodzi moja słabość do tego kraju - nie tylko jego kultury, języka, kuchni, ale i mody. No i charakter ludzi mi odpowiada, choć wiem że niektóre forumki krytykowaly tu Hiszpanow. No cóż,nie pracowałam z nimi, nie mieszkam w ich kraju ale wszystkie znajomości hiszpańskie wspominam z ogromną sympatią.
                        • edelstein Re: Mam hopla 22.06.17, 11:30
                          Na kij wchodzilos do sklepu dla dojrzalych kobiet?big_grin
                • simply_z Re: Mam hopla 18.06.17, 13:46
                  Tak, to prawda są ogromni. Może to od serów?wink. Polacy..mam wrażenie, ze więcej jest wysokich dziewcząt, a chłopcy są stosunkowo niżsi.
                  • nolus Re: Mam hopla 18.06.17, 19:38
                    No może, może tongue_out A może od lodów Haagen Dazs? Nie no, taki głupi żart...Myślę, że tony przetworzonego żarcia zrobiły swoje i już smile Taki to własnie ma wpływ na wygląd.
            • kaz_nodzieja Re: Mam hopla 17.06.17, 15:25
              Dla mnie są zbyt głośni i krzykliwi.
              Ale każdy ma swój gust.
              Mi podobają się aryskie typki, koniecznie umięśnione. Zmysłowość zostawiający w sypialni li tylko smile
              Podniecają mnie zimni faceci, którzy w łóżku ... He he....
    • danaide Re: Mam hopla 17.06.17, 14:57
      W złym kraju i o złym czasie...
      www.youtube.com/watch?v=YL2OPOU5mzA
      Wygrzebałam Ci po hiszpańskuwink
    • kalina_lin Re: Mam hopla 17.06.17, 15:12
      Nie podoba mi się - drażniąca i jakaś taka plastikowa.

Mnie krew szybciej płynie przy tym:
      www.youtube.com/watch?v=74LXx0wSqMI
      • princesswhitewolf Re: Mam hopla 17.06.17, 15:17
        To jest bardzo znana piosenkarka. Top class
        • thank_you Re: Mam hopla 17.06.17, 16:16
          Moje dziecko przy niej powstało 😂
          • thank_you Re: Mam hopla 17.06.17, 16:18
            A nie, przepraszam: youtu.be/jo1cyl0QbWo 😉
            • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 16:56
              Fajnie ze wiesz przy czym ja tylko wiem gdzie bo obaj moi chłopcy poczeli się za granicą w dwóch różnych krajach big_grin Stąd zachowane na pamiątke testy ciazowe - te pozytywne- mam w obcych językach smile
    • leyre1 Re: Mam hopla 17.06.17, 15:15
      Lubie czasem , swietnie nadaje sie ta muzyka na party, zalwaszcza latem. Bylam w kilku krajach Ameryki Pld w prawdziwych klubach,nie w resorts dla turystow,bylam w ich domach wiec wiem jak sie bawia. Lubia tanczyc i tancza bardzo czesto. Fajne sa tez kluby u mnie gdzie zbieraja sie Latynosi
      • leyre1 Re: Mam hopla 17.06.17, 15:17
        Spiewaja glownie o milosci 😊
        youtu.be/9xByMBYDRmY to podobna. Yes znany wykonawca
        • leyre1 Re: Mam hopla 17.06.17, 15:20
          Albo to youtu.be/6C_s56iscpQ
          • zefirkowapola Re: Mam hopla 17.06.17, 20:39
            cudowna! aż obdzwoniłam koleżanki czy na spontanie nie pójdzie do latynoskiego klubu w Poznaniu.
            Dziś niestety ;-(
      • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 15:35
        U ciebie czyli? Też mam dobrych przyjaciół w Ameryce Płd (Półka z lokalsem) i chciałabym się do nich wybrać.
        • leyre1 Re: Mam hopla 17.06.17, 15:46
          To sie wybierz, n.a co czekasz, bedziesz wiedziec jak to to jest naprawde a nie tylko przypuszczac
          • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 15:52
            Wybiorę się, ale na razie szybciej będę w Ameryce ale Pln. smile Choć tam tez sa takie kluby i masa mieszkańców o latynoskich korzeniach , zwłaszcza w USA.
            • leyre1 Re: Mam hopla 17.06.17, 18:50
              😉
    • princesswhitewolf Re: Mam hopla 17.06.17, 15:20
      Bergamotka naprawde ci sie podoba latynowskie disco polo? Przeciez ta piosenka to typ tandetnej muzyki na ta sama melodie slyszanej z kazdego latynowskiego klubu..... Daj spokoj
      • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 15:43
        A dlaczego nie może mi się podobać latyNOSKA muzyka? Wolny kraj big_grin Pisałam już - ja się z ich sposobem bycia charakterem typem urody kobiet ich tańcem muzyka i temperamentem identyfikuje. Ja bergamotka jestem w głębi duszy Latynoska i świetnie się czuje w takich krajach i klimatach smile Poza tym to miły oddech od zalewajacej świat anglosaskiej muzyki choć taką tez lubię. A wychowałam się tez na francuskich piosenkach - Brelu Piaf Dassin Aznavourze i Beacaud smile Dlatego jeśli zawitam w wasze rejony świata pokażcie mi najlepsze latynoskie kluby w mieście smile
        • princesswhitewolf Re: Mam hopla 17.06.17, 19:40
          >A dlaczego nie może mi się podobać latyNOSKA muzyka? Wolny kraj big_grin

bo to jest latyNOSKA, to disco latynoscolo. Tam masz tez lepsze wytwory muzyczne.
          • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 19:46
            Disco latino jesli juz ale to raczej reggaton niz disco. Rytm jest inny ,nie macie słuchu? Taki kolyszacy plus elementy popu i rapu wiec disco to nie jest.
      • lady-z-gaga Re: Mam hopla 17.06.17, 16:59
        Zdaję sobie sprawę, że to odpowiednik naszego disco polo. Jednak to są inne, egzotyczne dla mnie klimaty, języka nie znam, więc nic mi nie zakłoca odbioru wszystkimi zmysłami, z wyłączeniem rozumusmile no i powierzchownośç wykonawcy jakby inna, niź Bayer Full albo Zenek M. smile
        • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 17:04
          Poza tym oni potrafią śpiewać i tańczyć i to już odróżnia ich od disco- polo i przasnej urody jej wykonawców. Nie twierdzę, ze to jakaś ambitna muza ale i taka lubię. Fajnie wygląda gdy tańczą do niej lokalsi smile
          • princesswhitewolf Re: Mam hopla 17.06.17, 19:41
            >oni potrafią śpiewać

serio? hm...

nie sadze.
            • simply_z Re: Mam hopla 17.06.17, 20:10
              ogólnie sa bardziej muzykalni, Polacy jak już zaczną śpiewać to fałszują nieziemsko, nie wiem z czego to wynika, bo nasi sąsiedzi potrafią i zaimprozować i zagrać, może za dużo religii, za mało muzyki...
              • nolus Re: Mam hopla 17.06.17, 20:30
                Ahahaha, cos w tym musi być. Rosjanie jawią mi się np. jako bardzo muzykalni. Czesi podobno też, chociaż ich język jest dla mnie tak specyficzny, że nie umiem przez to ocenić śpiewu. Muzykalność naszych wschodnioeuropejskich sąsiadów wynika moim zdaniem stąd, że wypływa prosto z ich duszy, my nie potrafimy być już tak romantyczni. Po prostu więcej w nas ponurej przyziemności tongue_out
                • simply_z Re: Mam hopla 17.06.17, 20:40
                  Chorwaci też..a u nas..tłum zaryczy fałszywie Sto lat i już wszyscy się cieszą. Może dlatego taką popularnością cieszy się buczenie Zenka M.? inna kwestia, że mało kto gra u nas na instrumentach, na muzyce wkuwaliśmy życiorysy i czasem ewentualnie jakąś polską, ponurą patriotyczną pieśń. Żeby nie było-śpiewam strasznie i ubolewamsmile
                  • nolus Re: Mam hopla 17.06.17, 21:07
                    No cóż...wydaję się, że jak w wielu pozostałych dziedzinach - jak to w polskich metodach nauczania jak zwykle za dużo jest teorii, a za mało praktyki uncertain Mnie naprawdę urzeka muzykalność Rosjan i na serio wydaje mi się, że po prostu z duszy wypływa smile No maja to we krwi chyba...

I własnie - im piękniejszy język, tym piękniejsze dzieła, takie mam odczucie. Rosyjska literatura mówi sama za siebie, literatura iberoamerykańska również jawi mi się jako lepsza niż nasza rodzima.No i nawet twórczość naszych sąsiadów z Czech podoba mi się bardziej niż twórczość polskich pisarzy. Może jeszcze trochę inaczej, żeby nie nikogo nie obrażać, bo mamy wielu dobrych pisarzy w PL, no i w większości przypadków książki czyta się jednak w przekładzie...Może język naprawdę jakoś ogranicza? Jak czyta się literaturę iberoamerykańską czy rosyjską, albo nawet czeską jakoś niesłychanie przyjemnie się "chłonie" słowo, człowiek ma wręcz wrażenie, że papier pachnie historią, która czyta tongue_outPP I nie, nie jestem natchnioną studentką kulturoznawstwa ani nastolatką, żeby się niezdrowo podniecać i bajdurzyć, ale jakoś inaczej, bardziej przyjemnie jest mi czytać literaturę obcą. Polski język chyba po prostu nie jest za piękny - trudno go oczywiście porównywać do hiszpańskiego, który jest niesłychanie melodyjny, ale myślę że w porównaniu do innych rosyjski, francuski, nawet niemiecki), też nie jesteśmy "na przedzie".
                    • simply_z Re: Mam hopla 17.06.17, 21:30
                      Ciężko mi powiedzieć, bo czytam głównie po polsku.. po hiszpańsku czasem, żeby nie zapomnieć ale zdecydowanie wolałam polskie przekłady, z kolei lepiej czytało mi się autorów piszących po angielsku. Np., kiczowata Nora Roberts brzmiała całkiem znośnie w porównaniu do przekładu polskiego. Nie wiem za bardzo jak jest w przypadku niemieckiego ale podejrzewam, że wiele zależy niestety od warsztatu tłumacza. Polski jest ogólnie ciężkim językiem, z chorą gramatyką i zauważ, że nawet wszelkiego rodzaju opracowania naukowe itp. po prostu przytłaczają tą swoją urzędowością i patosem.
                    • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 22:20
                      To prawda. Polski w ogóle nie jest melodyjne, ma zbyt duzo spolgloseki i słyszałam kilka razy, ze przypomina portugalski. Zresztą sama pomieszkujac kiedyś w Lizbonie też miałam wrażenie, ze to ich szeleszczenie jest takie swojskie. Zaczęłam nawet uczyć się portugalskiego, ale wkrótce potem wyjechalismy więc zaliczyłam tylko miesięczny kurs wink Tym niemniej Brazylia i Portugalia to kolejne moje ukochane miejsca. W tej pierwszej nie byłam ale już jak ruszę to Ameryki Płd to na pewno się tam odnajde. Ciekawostka - ostatnio w Kanadzie dwa razy wzięto mnie za Brazylljke twierdząc, ze mam podobny akcent 😂 W ogóle nikt nigdy nie zgadł, że jesteśmy Polakami. Padaly różne nacje w tym Holendrzy wink Może mój mąż trochę Holendra przypomina bo ja w ogóle a znam ta nację.
                      • nolus Re: Mam hopla 17.06.17, 22:29
                        Ja od jakiegoś czasu mam wielka zajawkę na Amerykę Płd. Bardzo bym chciała kiedyś zobaczyć Argentynę lub Brazylię, bardzo. Takie kraje azjatyckie jakos w ogóle mnie nie kręcą - jasne, że Indie czy Tajlandia są interesujące i na pewno potrafią zachwycić, ale ja muszę mieć coś więcej - takie poczucie, że moja natura w danym miejscu świetnie się odnajduje. Czuję, że własnie wybrane kraje Ameryki Łacińskiej mogłyby takim miejscem być smile
                        • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 22:40
                          Nolus ja też tak mam. Aż boje się, ze chciałabym tam zostać wink Szaleni sympatyczni sa Kolumbijczycy - moja przyjaciółka mieszka od kilku dobrych lat w Bogocie, więc się tam wybieram. Ale marzę tez o Brazylii Meksyku Kubie smile Wszystkie takie kraje mnie kręcą bardzo.
                      • simply_z Re: Mam hopla 17.06.17, 22:38
                        Tak, fonetycznie portugalski podobno jest zbliżony do ukraińskiego ale jest zdecydowanie trudniejszy niż hiszpański pod względem gramatycznym- bardzo dużo rozwiniętych czasów co wiąże się z naleciałościami z łaciny. Jeśli zna się hiszpański, portugalski wchodzi łatwiej, choć też trzeba pamiętać o false friends i zmianie rodzajników. Np. w hiszpańskim masz o arbol-drzewo, portugalski a arvore, o arte, a arte itp. Niestety sytuacja w Brazylii nie jest zaciekawa, po olimpiadzie w ogóle zrobiło się tam niefajnie...mnóstwo kradzieży, rozbojów itp. Szkoda, bo to przesympatyczni ludzi. Dużo osób ma zresztą polskie korzenie, np. na południu w stanie Kuritiba, obchodzą święto pieroga, pielęgnują polskie tradycje, tańczą tańce ludowe itp. To samo zresztą w Argentynie, w stanie Misiones. To zresztą jest niesamowite często, jak się spotyka potomków Polaków o typowo słowiańskim wyglądzie, polsko brzmiących nazwiskach i z tym ich temperamentem, kompletnie innym od naszego.
                        • obrus_w_paski Re: Mam hopla 17.06.17, 22:49
                          W kuritibie jest w ogóle największa Polska kolonia w całej chyba Ameryce łacińskiej.

Ja te regiony uwielbiam, co roku jestem w Argentynie u rodziny męża ; mogę pracować zdalnie wiec zazwyczaj spędzamy tam miesiąc europejskiej zimy i i tamtejszy karnawał . Zawsze zahaczamy tez o Brazylię i Urugwaj, co roku zastanawiam się czy czasem tam nie zostać na stałe, zwłaszcza sw kontekście obecnej sytuacji w Europie- chociaż oczywiście tam byłyby inne problemy, niekoniecznie lepsze .
                          • simply_z Re: Mam hopla 17.06.17, 23:03
                            Do Urugwaju się wybieramwink.
                            • nolus Re: Mam hopla 17.06.17, 23:14
                              Oglądałam ostatnio zdjęcia z Urugwaju i też mnie zaciekawił bardziej niż inne kraje Ameryki Łacińskiej.
                              • simply_z Re: Mam hopla 17.06.17, 23:28
                                I ogólnie dość bezpieczny na tle innych państw.
                                • obrus_w_paski Re: Mam hopla 17.06.17, 23:41
                                  Urugwaj jest boski, ja tez uwielbiam. Jest w miarę spokojny (chociaż mieli epizody z narkomanami 7 lat temu), mieli fantastycznego prezydenta, którego żona nosi polskie nazwiskosmile a gdzie się wybierasz? W 2012 przejechałam właściwie cały Urugwajsmile
                                  • simply_z Re: Mam hopla 18.06.17, 11:53
                                    docelowo na pewno Montevideo, Colonia de Sacramento, Argentyna-Buenos, może Mendoza i Iguazu.
                                    • obrus_w_paski Re: Mam hopla 18.06.17, 14:26
                                      Tak, Montevideo y colonia de Sacramento to klasyki, ja polecam jeszcze cabo polonio y punta del diablo, to moje ulubione miejscówki w urugwaju
                                      • simply_z Re: Mam hopla 18.06.17, 21:00
                                        dzięki za wskazówkismile. a w Argentynie co byś poleciła? wiem, że to ogromny kraj ale powiedzmy w okolicach Buenos.
                                        • obrus_w_paski Re: Mam hopla 19.06.17, 19:04
                                          Zaznaczam ze zarówno punta del diablo jak i cabo Polonio to bardzo hipisowskie miasteczka z minimum usług, np w cabo polonio nie ma prąduwink a przynajmniej nie było jak ja tam spędziłam kilka nocy 3 lata temu. Coś pięknego, wyobraź sobie to rozgwieżdżone niebo...co do Argentyny to Sprawdz sobie: Paseo del tigre.
                                          Fiesta guacha- gauchos to latynoski odpowiednik kowboi, maja swoje święta w różnych mniejszych miasteczkach, warto to przeżyć
                                          Luján- piękna miasto w miarę blisko BBAA
                                          La plata tez warto zawiedzic podobnie jak Chascomús. Daleko do BBAA, ale i tak warto jak masz możliwość:tierra de fuego,
                                          Parque nacional de los glaciares, oczywiście iguazu,
                          • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 23:29
                            Zazdraszczam obrus smile
                        • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 22:51
                          Strasznie to ciekawe i moja chętka na te rejony jeszcze rośnie. Jesli chodzi o język to hiszpański jest niestety mniej podobny do francuskiego niż włoski. Włoską gazetę biorę do ręki i wiem z grubsza co się wydarzyło a w hiszpańskim wiele słownictwa ma nalecialosci arabskie na przykład i tu łacina czy francusczyzna nie pomogą. Aczkolwiek ponoć hiszpański gramatycznie jest łatwy i jak po polsku - jakiegokolwiek szyku zdania nie stworzysz to będzie poprawnie - we francuskim tak nie ma. Ja na szczęście miałam lacinę w liceum i to na dobrym poziomie więc odmiany czy czasy złożone tez mi niestraszne. Mam dobrą bazę do nauki języków romańskich no i bardziej je czuję smile Angielski lubię bardzo bo jest bardzo uzyteczny i mily dla ucha ale mentalnie jest mi obcy - tyle ukrytych znaczeń, niedoslownosci tyle des faux amis....
                          • simply_z Re: Mam hopla 17.06.17, 23:02
                            Jeśli znasz francuski, który jest trudniejszy do nauki, to powinno ci być chyba łatwiej. Ja z kolei mam tak z włoskim, że dużo rozumiem ale mam problem z mówieniem i gramatyka włoska aż tak banalna mi się nie wydaje. Hiszpański do poziomu średniozaawansowanego jest powiedzmy prosty ale później zaczynają się schody, jeśli chcemy pisać i wyrażać się jak osoba wykształcona, to już tak łatwo nie jest niestety.
                            • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 23:40
                              Spokojnie , nie planuje opanowac go do poziomu uniwersyteckiego ale tak by z lokalsami porozmawiac na różne tematy i czytać prasę w necie - inaczej sie poznaje kraj gdy znasz jego jezyk a i ludzie sa lepiej nastawieni. Właśnie dziwi mnie, ze ludzie uwazaja francuski za taki trudny język bo mi wchodził jak po maśle ale byłam młoda, zdolna i zmotywowana smile Francuski jest jasny i logiczny.
                  • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 22:13
                    Chorwaci to jednak południowcy choć Slowianie. Mam do nich słabość bo miałam kiedyś romans z Australijczykiem o chorwackich korzeniach. W ogóle mieszanki nacji są najfajniejsze smile
                    • nolus Re: Mam hopla 17.06.17, 23:25
                      Ja z kolei poznałam kiedyś jednego Słowaka, który zupełnie serio mimo bycia tak naprawdę standardowo przystojnym, miał w sobie chyba jakiś osławiony zwierzęcy magnetyzm, bo panny rwał hurtowo. Uniwersalna uroda, niesamowita towarzyskość ( no "duszą towarzystwa" był jak mało kto) i tak ogólnie przyjazne nastawienie sprawiało, że przyjaciół oraz potencjalne partnerki i kochanki miał wszędzie. Długo mieszkał w Polsce, trochę tych dziewcząt tutaj zbałamucił, ale jak się wiązał na serio to zawsze celował w Rosjanki, Serbki i Słowenki tongue_out Co obecnie porabia, to nie wiem...Nawet nie wiem czy nadal jest w Polszy smile
                      • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 23:35
                        No tak, taka zwierzęca seksualność jest niezależna od nacji czy wzrostu. Ja nie mam fetyszu wzrostu bo spotykałam facetów niższych którzy wyrywali najfajniejsze laski i wysokich nudziarzy, którymi nie interesował się nikt. Duże znaczenie ma osobowość, inteligencja i poczucie humoru. Ja właściwie na tych trzech rzeczach opieram ocenę atrakcyjności faceta na stałe bo na krótko to wiadomo...smile A poczucie humoru im bardziej pokręcone tym lepiej. Mój mąż ma zayebiste poczucie humoru, z dawka sarkazmu. Uwielbiam jego obserwacje i komentarze no i śmiech - ma bardzo zaraźliwy a uśmiech uroczy. Dobra stęskniłam się bo jest za oceanem.
                        • nolus Re: Mam hopla 17.06.17, 23:52
                          No a ja mam właśnie wrażenie, że ta zwierzęca seksualność to była esencja jego nacji tongue_out oczywiście wiadomo - nie poznałam zbyt wielu Słowaków, ale mam na mysli coś takiego, że...czasem dane jednostki uosabiają to co w danej nacji jest najlepsze, tak samo jak można powiedzieć, że Magdalena Mielcarz jest esencją słowiańskiej urody w polskim wydaniu smile Coś takiego mam na myśli.

A poczucie humoru ważna rzecz. Dla mnie jest to jedna z najważniejszych składowych tzw. odbierania "na tych samych falach"/ wzajemnej kompatybilności. Jeśli podczas poznawania się wychodzi, że poczucie humoru drugiej strony jest nie takie albo druga strona go "nie łapie" i odpuśćmy już tutaj kwestie inteligencji,bo raczej chodzi mi o ten wzajemny przelot, kiedy druga osoba przysłowiowo "czyta w naszych myślach" albo spojrzenia się spotykają w odpowiedzi na coś śmiesznego/zabawnego,zanim jeszcze ktoś zdąży zarzucić odpowiedni komentarz.,a po komentarzu wiadomo, że "to jest to". Dla mnie poczucie humoru to chyba nawet komunikacji i sygnał, że warto się kimś zainteresować i że jak pod tym względem jest dobrze albo super, to warto kogoś poznać bardziej, bo jak poczucia humoru nie ma to jest ciężko,a z nim bywa wręcz z górki, bo pewne rzeczy, pozornie trudniejsze można wypracować, a poczucia humoru na podobnym poziomie albo poczucia humoru w ogóle nie nabędzie się, o tak. Kiedyś usłyszałam od pewnej, wydawałoby się bardzo mądrej osoby, że po co gadać o braku poczuciu humoru, bo tak naprawdę to "jakieś" poczucie humoru ma każdy, ale ja się z tym nie zgodzę. Poznałam ludzi pozbawionych poczucia humoru i zupełnie naturalnie byli dla mnie mało interesujący i nieciekawi.Poczucie humoru jest też składową i chyba dobrym miernikiem czyjejś inteligencji...
                          • bergamotka77 Re: Mam hopla 18.06.17, 00:01
                            Zgadzam się z tym co piszesz o poczuciu humoru . Moj maz ma specyficzne i moja mama czasem go nie rozumie i nie wie czy żartuje czy mówi serio. Z kolei moj tata facet wykształcony i obyty nie ma poczucia humoru, zwłaszcza na swoj temat. Niestety to jego główna wada. My z bratem na szczescie je mamy i sie rozumiemy w locie - czasem sie śmiejemy sie sami do łez z absurdalnych dla innych rzeczy, głównie sytuacyjnych. Ja męża teksty rozumiem i doceniam, synowie tez - dla starszego tata jest guru bo on już zauwaza specyfikę i kunszt dowcipu taty. A typ urody Mielcarz uwielbiam, jest po prostu piękna.
                            • suchawloszkana3 Re: Mam hopla 18.06.17, 09:45
                              Ty jestes pozytywna do urzygu. Jakbys miala faze manii...
                          • simply_z Re: Mam hopla 18.06.17, 13:44
                            Nacji? przecież Słowacy są do nas dość podobni, dzielą nas w zasadzie umowne granice. Może taki egzemplarz się trafił po prostusmile.
                            • bergamotka77 Re: Mam hopla 18.06.17, 13:51
                              To fakt że podobni. Duzo więcej nas z nad nimi łączy niż z Czechami. Jak pisałam w każdej nacji znajdą się atrakcyjne i zwierzęco seksualne jednostki. Latynodi mają ten plus na wstępie, ze niesamowicie się ruszają - sa muzykalni i tacy pełni ciepła i radości życia. Ja to lubię bardzo smile
                              • bergamotka77 Re: Mam hopla 18.06.17, 13:58
                                A wracajac fo Enrique to mi się nawet podoba 😋 To taki dla mnie klasyczny przykład urody hiszpańskiej. Dość niski facet, ale atrakcyjny.
                        • kaz_nodzieja Re: Mam hopla 18.06.17, 10:27
                          Osobowość w łóżku mi nie potrzebna. A tym bardziej poczucie humoru.
                          Liczy się ciało i umiejętności. A wymagania mam wysokie.
                      • nolus Re: Mam hopla 17.06.17, 23:36
                        A co do mieszanek nacji, to już kiedyś słyszałam, że takie mieszanie genów daje ludzi o wyjątkowej urodzie i miałam okazję widzieć, że się to potwierdza. Widywałam mieszanki polsko - włoskie, polsko - greckie i np. polsko - syryjskie. Wszystkie te dziewczyny odznaczały się naprawdę wyjątkową, bardzo wyrazista urodą i praktycznie zawsze miały piękne włosy, mocne zęby i ładna skórę. W moim rodzinnym mieście widywałam 2 dziewczyny, które miały tatusiów - jedna z Turcji, a druga z Libanu. No piękne były, co tu dużo mówić - rysy miały tak miło europejsko miękkie ( łagodny, delikatny nosek i np. wydatne usta), ale z taka egzotyczną posypką jak ciemna oprawa oczu, lśniące i bardzo gęste włosy - naprawdę niezły mix, robiący wrażenie smile
                        • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 23:48
                          Nic dziwnego wymieniłaś najbardziej urodziwe nacje dla kobiet - Libanki i Turczynki sa piękne smile Ale mam też na myśli ludzi, którzy maja rodzicow jednej nacji ale wychowali się w zupełnie innej kulturze. Poznałam trzech takich facetów i byli wyjątkowi choć mieli rodziców jednej nacji ale kraj wychowania zrobił swoje i to były fajne mieszanki. Kluczowe - jeden z krajów musi byc południowy- najlepiej rodziców bo to wpływa na urodę a zachodnioeuropejski wpływ kraju wychowania na kulturę i obycie jest bezcenny.
    • antyideal Re: Mam hopla 17.06.17, 15:25
      Bardzo nie po drodze mi z latynoskimi klimatami, a taka muzyke wylaczam po 2 sekundach wink
      • obrus_w_paski Re: Mam hopla 17.06.17, 22:55
        Ale to jest zwykle i dość tandetne disco, latynoska muzyka jest w ogóle świetna, a zwłaszcza ichni jazz. posłuchaj sobie Chucho Valdes np, a No taka Alcione z Brazylii to już zupełny klasyk, jej piosenka "Meu vicio e voce" jest fantastyczna i co za słowa!

m.youtube.com/watch?v=-OsHMtqKYKk
        • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 22:58
          Ok poslucham - dzięki obrus smile
    • suchawloszkana3 Re: Mam hopla 17.06.17, 16:18
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/de/zf/irm3/9x9OTayBaKWi0fp6sB.jpg

fotoforum.gazeta.pl/photo/9/de/zf/irm3/9x9OTayBaKWi0fp6sB.jpg

Wiedzialam...
      • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 16:59
        Hahaha dobre big_grin Tylko ja wiem co on śpiewa bo przeanalizowalam tekst i aż mi się seksu zachciało smile Niestety musze tydzień poczekać big_grin
        • suchawloszkana3 Re: Mam hopla 17.06.17, 20:18
          Ja wolę szybko
    • anorektycznazdzira Re: Mam hopla 17.06.17, 18:25
      Ooooo, mam dokładnie to samosmile
      I hopla na ten kawałek i ogólny ciąg do latynoskich klimatów. Trochę lipa, że urodziłam się w takim kraju i kulturze, ale robię co mogęwink
      • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 18:57
        anorektycznazdzira napisała:

> Ooooo, mam dokładnie to samosmile
        > I hopla na ten kawałek i ogólny ciąg do latynoskich klimatów. Trochę lipa, że u
        > rodziłam się w takim kraju i kulturze, ale robię co mogęwink

Bratnia dusza smile
        >
    • obrus_w_paski Re: Mam hopla 17.06.17, 19:13
      Gdybys ty widziała co się dzieje na hiszpańskojęzycznym Facebooku na temat tej piosenki...ile memów na jej temat powstałobig_grin
      Swoją droga jest okropna, ale oczywiście to kwestia gustu. Jako żona pollatynosa pochodzącego z rodziny muzyków czesto słucham muzykę latynoska, ale bardziej latin jazz niż pochodne regetonu
      • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 19:20
        Żona pollatynosa?
        • obrus_w_paski Re: Mam hopla 17.06.17, 19:39
          Mój mąż jest pol Hiszpanem pol Argentyńczykiem
          • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 19:43
            obrus_w_paski napisała:

> Mój mąż jest pol Hiszpanem pol Argentyńczykiem

O ale super!
      • leyre1 Re: Mam hopla 17.06.17, 19:33
        Latin jazz jest swietny. Ja slucham radia jazz fm i zazwyczaj sobotnie wieczory to wlasnie jest on.
      • cauliflowerpl Re: Mam hopla 18.06.17, 07:56
        Mnie się udało jeszcze ani razu z całości nie usłyszeć tej piosenki. Uciekam jak tylko się zaczyna. Czasem strach lodówkę otworzyć, bo zabrzmi "despacito" big_grin
        Z hiszpańskich zdecydowanie wolę Sabinę.
      • obrus_w_paski Re: Mam hopla 17.06.17, 19:49
        Hahah, to piosenka zawsze wywołuje we mnie atak śmiechu, a zwłaszcza jej tekst
      • thank_you Re: Mam hopla 17.06.17, 19:57
        Kochałam go. 18 lat temu 😂
        • thank_you Re: Mam hopla 17.06.17, 19:59
          Ale widze, ze od tego czasu śpiewa o tym samym 😂
          • simply_z Re: Mam hopla 17.06.17, 20:05
            Mnie się nigdy nie podobał, kiedy wyszło, że jest gejem, zrozumiałam przyczynęwink. W Hiszpanii zresztą dość mocno plotkowało się o jego przygodzie z Pepe Guardiolą..
            • thank_you Re: Mam hopla 17.06.17, 20:08
              Prosze cie - miałam wtedy niecałe 14 lat 😂

Zreszta co mu żałować - Guardioli to i ja bym nie odmówiła 🤣
              • simply_z Re: Mam hopla 17.06.17, 20:15
                No ale ja też byłam nastolatką ale u Rickiego zdecydowanie coś mi nie grało. Chociaż i tak nic nie przebije uwielbienia ówczesnych nastolatek do tych, małych paskudztw z Kelly Family. Blond świnki i tego drugiego..nie kojarzę już imion.
                A Pepe ahh cudowny.
                • thank_you Re: Mam hopla 17.06.17, 20:27
                  U nas Probierz próbował byc drugim Guardiola. A swoja droga moj eks miał okazje go poznać. Ech. ❤️
                  • simply_z Re: Mam hopla 17.06.17, 20:28
                    e gdzie mu tam do Guardioliwink
                    • thank_you Re: Mam hopla 17.06.17, 20:37
                      Do Guardioli to Martinowi daleko 😂
                • nolus Re: Mam hopla 17.06.17, 20:43
                  No cóz...rodzinka Kelly Family prezentowała się jak rasowe obleśniaki - sorry,jeśli ktoś się poczuje urażony...Najgorszy był ten mały Angelo. Ale tak sobie myślę, że np. Paddy kelly nie był taki brzydki, a na pewno najładniejszy z rodzeństwa:

www.google.pl/search?q=paddy+kelly&newwindow=1&rlz=1C1KMZB_enPL563PL564&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjR2ZTCw8XUAhUiDZoKHRBMC4oQ_AUICigB&biw=1920&bih=974#imgrc=_

A, i nareszcie wiem kogo mi przypomina popularny ostatnio Sebastian Fabijański:
                  • nolus Re: Mam hopla 17.06.17, 20:45
                    Ucięło mi - do kogo jest podobny Sebastian Fabijański?

https://onlykellyfamily.blog.onet.pl/wp-content/blogs.dir/467746/files/blog_fk_672532_1265654_tr_jimmy013.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/ba/1b/32/ba1b32421771de3173902edfab3e7aef.jpg?noindex=1
                    • simply_z Re: Mam hopla 17.06.17, 20:54
                      masz rację, choć na niektórych zdjęciach Paddy przypomina mi trochę Briana Adamsa. Mnie Fabijański przypomina trochę pieska albo świnkę morską..
                      • nolus Re: Mam hopla 17.06.17, 22:08
                        Paddy nawet w tych ich wieśniaczych stylizacjach nie wyglądał aż tak źle, naturalna uroda jednak przebijała ponad tongue_out Nie mówiąc już, że na tle swojego rodzeństwa widać było, że jest atrakcyjniejszy.

A co do Fabijańskiego to coś jest na rzeczy z tym pieskiem i świnką suspicious Tak na serio to uważam, że ma ciekawa urodę jednak w odniesieniu do tych wszystkich młodzieńców, którzy wyrośli na Harrym Stylesie i One Direction jak Nikodem Rozbicki, Michał Malinowski...Nic do tych chłopców nie mam - ładni są, zapewne kulturalni i zajmują miejsca dla nich odpowiednie, czyli "Taniec z gwiazdami" oraz polskie seriale typu "Barwy szczęścia" czy "Pierwsza miłość".No ładni są, ale jeden podobny do drugiego - ja ich od siebie nie odróżniam. Fabijański wyróżnia się wyglądem, na jego specyficzną urodę nie wpływa chyba tylko fakt, że ma krótkowzroczność tongue_out
                      • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 22:22
                        Głos Adamsa mnie kręcił kiedyś smile
              • bergamotka77 Re: Mam hopla 17.06.17, 22:01
                thank_you napisała:

> Prosze cie - miałam wtedy niecałe 14 lat 😂
                >
                > Zreszta co mu żałować - Guardioli to i ja bym nie odmówiła 🤣
                >

Hahaha thank you ja tez Ricky i Pepe Guardiola oh si ! big_grin
            • thank_you Re: Mam hopla 17.06.17, 20:10
              Kiedyś gdzieś przeczytałam, ze coming out R. Martina można porównać jedynie do przyznania sie przez papieża do bycia katolikiem 😂
            • princesswhitewolf Re: Mam hopla 18.06.17, 00:36
              Jest bisexualny
              • bergamotka77 Re: Mam hopla 18.06.17, 00:38
                Kto ? Guardiola?
              • bergamotka77 Re: Mam hopla 18.06.17, 00:39
                A Ty princess masz w UK taki wybór nacji i na Anglika się zdecydowalas? wink
      • thank_you Re: Mam hopla 17.06.17, 20:03
        Ech, Ricky, gdzie te czasy:

youtu.be/5ihtX86JzmA

(Sorry, nie wiem jak wstawić video z telefonu).

I ten chór męski. ❤️❤️❤️
    • magia Re: Mam hopla 17.06.17, 19:59
      Ta piosenka mnie nie rusza, ale za to ścina mnie z nim g muzyka z DirtyDancing2.
      Soundtrack katuję od kilku lat regularnie
      • zefirkowapola Re: Mam hopla 17.06.17, 20:50
        www.youtube.com/watch?v=motWb1O9SDQ
        • magia Re: Mam hopla 17.06.17, 21:36
          Otóż to. Jeden z lepszych kawałków smile
        • obrus_w_paski Re: Mam hopla 17.06.17, 22:27
          Orishas w ogóle jest super, teraz rzadko kiedy słucham, ale to na ich piosenkach zaczynałam uczyć się hiszpańskiego
      • milka_milka Re: Mam hopla 18.06.17, 13:43
        A, nie dla mnie to tylko Dirty Dancing 1 się liczy.... smile
    • k1k2 Re: Mam hopla 18.06.17, 01:14
      Aaaaa!!! Masakra
    • syn_psa_zenskiej_proweniencji Re: Mam hopla 18.06.17, 09:41
      To mi tak pasuje do ciebie, spodziewalabym sie hopla na ten rodzaj muzyki po mojej corce ktora ma 11 lat i wlasnie po tobie big_grin
      • bergamotka77 Re: Mam hopla 18.06.17, 13:56
        syn_psa_zenskiej_proweniencji napisał(a):

> To mi tak pasuje do ciebie, spodziewalabym sie hopla na ten rodzaj muzyki po mo
        > jej corce ktora ma 11 lat i wlasnie po tobie big_grin

Żenujący ten komentarz, typowo polski. Bo tak powyżej lat 11 to tylko Penderecki albo Korzeniowski big_grin Śmieszne to co napisałaś. Masz jakieś kompleksy? Nie napisałam, ze słucham tylko takiej muzyki. Mam fazę na te piosenkę i sobie puszczam i tańczę albo sprzątam do niej. Masz z tym problem? Akurat muzycznie mam dosc rozległe zainteresowania ale nie musisz o tym wiedzieć.
        • syn_psa_zenskiej_proweniencji Re: Mam hopla 18.06.17, 21:31
          Bergamotko, kojarze cie z wielu watkow, ostatnio chyba nawet z pozegnalnego. Mam wrazenie ze to ty masz jakies straszne kompleksy przy kazdej okazji podkreslajac jaka jestes szczesliwa/kochana/inteligentna/piekna itd. Rozumiesz chyba ze czlowiek bez kompleksow i szczesliwy/kochany/inteligentny/piekny itd. nie ma potrzeby podkreslania tego i zapewniania o tym calego swiata. I tak, o kims kto " jara" sie taka muzyka nie mam najlepszego zdania w kwesti gustu muzycznego, mozesz mnie zapewniac jak bardzo szerokie sa twoje horyzonty muzyczne, nie krepuj sie big_grin
          • bergamotka77 Re: Mam hopla 18.06.17, 23:47
            To twoj problem. Dla mnie ktoś, kto ocenia ludzi po sympatii do latynoskiej muzyki jest osobą nie warta uwagi. Mogę dac ci co najwyzej ignora.
      • edelstein Re: Mam hopla 22.06.17, 13:02
        Twoj komentarz jest na poziomie 11latka wlasnie.
    • kropkacom Re: Mam hopla 18.06.17, 09:56
      Nie, moim zdaniem ta piosenka nic w sobie nie ma. Piszę to mimo iż lubię czasami posłuchać coś typowo letniego i bez pretensji do wielkiej muzyki. tongue_out Dodatkowo facet, który to śpiewa wygląda jak karykatura męskości. Chyba nie mój klimat.
      • bazia8 Re: Mam hopla 18.06.17, 10:11
        Zgadzam się Kropko, ja z tematów latynopopowych zatrzymałam się na Glorii Estefan. Fajna z niej babka.
        • simply_z Re: Mam hopla 18.06.17, 11:48
          tzn, że od mniej więcej połowy lat 90-tych niczego innego nie poznałaś? nie posłuchałaś? jezu..
          • bazia8 Re: Mam hopla 18.06.17, 12:31
            Jakoś nie żałuję że mnie hispano-disco kolejnych lat ominęło big_grin
            • simply_z Re: Mam hopla 18.06.17, 13:43
              big_grin ale Gloria to nie do końca hispano-disco
    • tereska.z.bombaju Re: Mam hopla 18.06.17, 12:31
      Kompletnie nie rozumiem fenomenu tego czegoś. Wyjątkowo słabe to i drażniące. Zupełnie nie moje klimaty.
      • cauliflowerpl Re: Mam hopla 19.06.17, 14:54
        Najgorsze jest to, ze biedna Shakira zeszla chyba na absolutne niziny swoich mozliwosci tworczych i wysmazyla cos, co mialo w zamierzeniu chyba zostac hitem lata ("Me enamoré") i nic... "Despacito" jest nie do pobicia.
        A niesmak do Shakiry pozostal.
        • obrus_w_paski Re: Mam hopla 19.06.17, 18:40
          Shakira zbija kasę na reklamowaniu cruceros, najwyraźniej nie w głowie jej pisanie piosenekwink
        • obrus_w_paski Re: Mam hopla 19.06.17, 18:43
          A pamiętasz hit (chyba) zeszłego roku "Miami me lo confirmó!"?
          Poznałam te piosenek dzięki bratankom męża, najpierw wyłam ze śmiechu, a potem się bałam otworzyć lodówkę. Coś w stylu despacito
          m.youtube.com/watch?v=s8T-V1I2w4A
          • obrus_w_paski Re: Mam hopla 19.06.17, 18:44
            Tu oficjalne video dla fanów latin disco
            m.youtube.com/watch?v=VMp55KH_3wo
            • bergamotka77 Re: Mam hopla 19.06.17, 18:56
              No też fajne klimaty. Uwielbiam te latynoskie klipy jak oni się kolysza w tańcu - jedna wielka fiesta smile Ale Anthony'ego nie lubię - źle mu z oczu patrzy, no i taki chudy zasuszony wink Dzisiaj słucham sobie dla odmiany Enrique big_grin
          • cauliflowerpl Re: Mam hopla 20.06.17, 07:18
            O Jezu, faktycznie.
            Radia nie słucham, to docierają do mnie tylko skrawki.
            Za to Sanfermines się zbliżają, będzie to w absolutnie każdym barze w mieście. Może mi się uda ominąć szerokim łukiem jak w zeszłym roku. Bożu, jaka ja się nieimprezowa zrobiłam.
    • edelstein Re: Mam hopla 22.06.17, 11:35
      Kochamy latino wszyscy troje.Ja i moj syn przechodzac obok baru i slyszac taka muzyke zaczynamy tanczyc.Raz nawet zalapalismy sie na wystep w telewizji.Na plazy w kurorcie tanczylismy danza kudurobig_grin co zostalo pokazane w lokalnej tvbig_grin moj syn od kiedy pamietam tanczyl przy ulicznych grajkach.
      • kaz_nodzieja Re: Mam hopla 30.06.17, 10:14
        Daj link smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka