Dodaj do ulubionych

7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe?

29.06.17, 18:10
Ale tylko konkrety proszę, tzn. jakich konkretnie niezbędnych do dalszego życia zagadnień z konkretnych przedmiotów nie poznają w 7 i 8 klasie.
Z góry dziękuję za merytoryczne odpowiedzi , które będziemy mogły później zweryfikować w kolejnych dwóch latach.
Obserwuj wątek
    • isa1001 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 18:28
      A może dla zagajenia dyskusji ty napisz, co zyskają. Przecież reformę robi się, żeby było lepiej, więc muszą coś zyskać. W czym więc te przejściowe roczniki będą miały lepiej? Będę wdzięczna za odpowiedź, bo jako matka niedawnego 6-klasisty, a obecnie ucznia 7 klasy, patrzę i patrzę na tę reformę i jakoś nie dostrzegłam, żeby moje dziecko cokolwiek zyskało na tej wspaniałej reformie.
      • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 18:34
        Ale ja nie wiem, czy zyskają, co mam więc napisać? To się okaże za dwa lata.
        • cosmetic.wipes Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 18:41
          A twoi ukochani twórcy reformy nie podają takich informacji?
          Poza tym, jeśli chcesz coś udowodnić (a chcesz, bo jesteś tu znana z uwielbienia dobrej zmiany w oświacie) to ty powinnaś podać pozytywy, a nie czekać na zdanie odrębne i polemizować.
          • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 18:47
            To, że większość 'forumek ' czytamy, co chce przeczytać, a nie to, co jest napisane, to nie moja wina. To nie są ani moi ukochani twórcy reformy, ani nawet nie jestem jej zwolenniczką czy apologetką. Ja po prostu nie jestem jej przeciwniczką , tak dla zasady - nie, bo nie. Każda zmiana jest bardzo trudna, ale niesie zarówno ryzyka, jak i szanse. Ale to wyjdzie w trakcie, a ja nie mam zwyczaju zamartwiać się na zapas.
            • szarsz Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 18:50
              > zmiana jest bardzo trudna, ale niesie zarówno ryzyka, jak i szanse.

zmiany robi się po coś. Po co robi się tę konkretną zmianę? Na co dzieci mają mieć szanse?
              • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 18:55
                Patrz wyżej.
                • araceli Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:01
                  maniaczytania napisała:
                  > Patrz wyżej.

Nie odniosłaś się wyżej do kwestii PO CO.
                  • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:07
                    Dlaczego mam odpowiadać za twórców reformy?
                    • araceli Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:10
                      maniaczytania napisała:
                      > Dlaczego mam odpowiadać za twórców reformy?

Czyli po prostu bezmyślnie podążasz za tym co władzunia każe nawet nie zadając móżdżkowi prostego pytania 'jaki jest cel w wywalaniu mojemu do góry nogami ścieżki edukacji'.
                      • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:21
                        a jaki mam wpływ na to, co "władzunia każe"?
                        Mogę albo się bezproduktywnie złościć, albo pogodzić się z tym i spróbować jak najbardziej pomóc dziecku.
                        Co zresztą próbuję robić choćby poprzez ten wątek, tylko nadal nikt nie odpowiedział na pytanie startowe ...
                        • araceli Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:27
                          maniaczytania napisała:
                          > Co zresztą próbuję robić choćby poprzez ten wątek, tylko nadal nikt nie odpowie
                          > dział na pytanie startowe ...

Bajanie to zatrzymaj dla siebie. Nie wierzę, że matka dziecka z przejściowego rocznika ominęła szerokie komentarze ekspertów na temat nowych podstaw. Albo kłamiesz albo po prostu zwisa Ci to i powiewa.
                          • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:31
                            komentarze to nie są konkrety.
                            • araceli Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:33
                              maniaczytania napisała:
                              > komentarze to nie są konkrety.

Są. Gdybyś przeczytała to miałabyś wypunktowane zarzuty. A tak - kłam nam kłam.
                              • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:38
                                komentarze były często na poziomie dość ogólnym - dużo również tam było stwierdzeń typu "być może", "prawdopodobnie" itp.
                                Był też jeden konkretny artykuł, bodajże na Gazecie Prawnej, w którym w punktach były wymienione konkretne zagadnienia, których 'prawdopodobnie" nie będzie, przedmiot po przedmiocie, tyle że 90% z nich moje dziecko miało w 5 lub 6 klasie.
                                • araceli Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:43
                                  maniaczytania napisała:
                                  > komentarze były często na poziomie dość ogólnym - dużo również tam było
                                  > stwierdzeń typu "być może", "prawdopodobnie" itp.

Ośmieszaj się dalej kłamaniem smile

Tu masz dłuuuugą listę instytucji, które wypunktowały swoje (w większości bardzo KRYTYCZNE) uwagi:
                                  legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12293659/katalog/12403175#12403175
                                  Na przykład Polskie Twarzystwo Matematyczne:
                                  legislacja.rcl.gov.pl/docs//501/12293659/12403175/12403178/dokument272301.pdf
                                  • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:49
                                    no i powiedz mi proszę, jakie konkretne uwagi z uwag PTM (poza tą dotyczącą przesunięcia funkcji na poziom ponadpodstawowy) odnoszą się do tematu wątku, czyli klas 7 i 8?
                                    • araceli Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:58
                                      maniaczytania napisała:
                                      > no i powiedz mi proszę, jakie konkretne uwagi z uwag PTM

MnięCZYTANIA a przerosły 2 strony napisane prostym językiem? WOW!

Jesteś tak zaślepiona, że nic do Ciebie nie dotrze. Ciemny lud jak widać kupił reformę i wyłączył resztki mózgu.
                                      • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:00
                                        gdzie na tych 2 stronach masz coś o 7 i 8 klasach?
                                        • araceli Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:04
                                          maniaczytania napisała:
                                          > gdzie na tych 2 stronach masz coś o 7 i 8 klasach?

Jeszcze przed chwilą twierdziłaś, że 'roczniki przejściowe' to nie tylko 7 i 8 klasa big_grin

Ta dyskusja jest bez sensu bo ty NIE CHCESZ widzieć. I ok - są rodzice, którzy edukację mają w d..e. Masz prawo być takim rodzicem.
                                          • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:11
                                            a Ty się może dowiedz, o co chodzi z tymi rocznikami przejściowymi, to będziesz wiedzieć, dlaczego pytam o 7 i 8 klasę i że w zasadzie te uwagi PTM nijak się do tych roczników przejściowych mają.
                                • spanish_fly Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:03
                                  Trzy lata trzeba zrobić w dwa - nie ma szans, żeby nie pominąć sporej części materiału. Taka jesteś wyluzowana jeśli chodzi o całą deformę, czemu akurat to tak Cię interesuje? Pewnie sporo zależy od nauczycieli - jedni nadrobią to, inni tamto, ale wszyscy będą mieć spore dziury. Przeniesienie części materiału do programu liceum nic nie da, bo liceum ma być dla wybranych li i jedynie.
                                • makurokurosek Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 21:37
                                  "Gazecie Prawnej, w którym w punktach były wymienione konkretne zagadnienia, których 'prawdopodobnie" nie będzie, przedmiot po przedmiocie, tyle że 90% z nich moje dziecko miało w 5 lub 6 klasie.
                                  " nie miało tylko liznęło , gdyż rozwiniecie tematu było przewidziane w gimnazjum . To że w klasie 4 na historii przewidziano trzy lekcje dotyczące starożytnej Grecji nie oznacza , że dziecko przerobiło starożytna Grecję, to samo tyczy się biologii i fizyki .
                                  • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:03
                                    Nie, to nie były zagadnienia ogólne, tylko bardziej szczegółowe typu np. niektóre środki stylistyczne czy części mowy.
                                • gogologog Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 01:16
                                  Wygladalo ze na zmianie w edukacji PiS sie wylozy
                                  A tymczasem kolejny pech - wszystko wskazuje na to ze bedzie ok.
                                  • morekac Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 01:36
                                    Jakby rzec - jeszcze się nie zaczęła jej praktyczna część. A najwięcej stracą na tym dzieciaki z mniejszych miejscowości i z uboższych rodzin, kształcone byle jak i na chybcika, z rodzin, w których nie ma kasy na korki z matmy, chemii czy dodatkowy angielski, a rodzice nie są w stanie sami pomóc, choćby chcieli.. Zasilą szkoły branżowe i obawiam się, że również szeregi bezrobotnych albo pracujących za grosze (zwłaszcza ci ze ściany wschodniej - jakież tam praktyki w zakładach przemysłowych mają być? ). Niedouczeni, z brakami utrudniającymi rozwój zawodowy czy dalszą naukę. Tylko dowiecie się o tym za późno.
                                  • zofijkamyjka Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 09:44
                                    gogologog napisał:

> wszystko wskazuje na to ze bedzie ok.

po czym wnosisz?
                        • kfugktru23 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:29
                          Czyli jesteś bezmyślną tłuszczą która chce tylko być "coś" się działo.
                • isa1001 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:02
                  maniaczytania napisała:

> Patrz wyżej.
                  >

Spojrzałam i zobaczyłam sufit, ale nie było na nim twoich odpowiedzi na pytania zadane ci w tym wątku. smile
                  • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:08
                    Jak na razie nie ma chyba nawet jednej odpowiedzi na pytanie startowe.
            • iwoniaw Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 18:59
              Ja po prostu nie jestem jej przeciwn
              > iczką , tak dla zasady - nie, bo nie.

Jesteś bezczelna, propagandzistko dojnejzmiany, sugerując, że osoby wypowiadające się na forum przeciw reformie czynią to z powodu "nie, bo nie". To, że ty nie potrafisz się odnieść do dziesiątek argumentów, które w wielu wątkach padały, to nie znaczy, że ich nie ma. Dlatego nie widzę powodu, by się powtarzać po raz kolejny akurat w tym wątku, skoro wszystko już zostało powiedziane po wielokroć, a ty NIGDY nie odniosłaś się do tego merytorycznie.
              • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:05
                Jakbyś jeszcze czytała to, co napisałam, a nie to, co chcesz przeczytać, byłoby super.
                W tym wątku proszę o konkrety dotyczące wyłącznie programu i konkretnych przedmiotów, nie dziwi mnie w sumie, że nie wiesz, co napisać.
                • iwoniaw Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:08
                  Jakbyś czytała posty w wątkach, w których siejesz pisowską propagandę, to byś wiedziała dokładnie, czego nie ma w podstawie dla klas 7-8, a było w gimnazjum.
                  • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:10
                    No właśnie niestety niekoniecznie
                    • zofijkamyjka Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 23:15
                      maniaczytania napisała:

> No właśnie niestety niekoniecznie
                      czyli Twoim zdaniem można swobodnie zmieścić materiał 3 lat w 2 latach? Przecież to musi zostać okrojone. Konkrety zobaczymy jak porównamy podręczniki, których jeszcze nikt nie widział.
                      • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 07:11
                        Niekoniecznie odnosiło się do tego, czy znajdę te informacje na forum w innych wątkach.
                        • zofijkamyjka Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 09:48
                          maniaczytania napisała:

> Niekoniecznie odnosiło się do tego, czy znajdę te informacje na forum w innych
                          > wątkach.
                          no dobrze, a nie lepiej zapytać w MEN? u autora?
                          Te wszystkie braki będą wychodziły w praniu i ja nawet sie cieszę bo to pogrąży Zalewską i MEN
            • cosmetic.wipes Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:11
              maniaczytania napisała:

> To nie są ani moi ukochani twórcy reformy, ani nawet n
              > ie jestem jej zwolenniczką czy apologetką. Ja po prostu nie jestem jej przeciwn
              > iczką

Pierdu, pierdu. Wyszukiwarka nie kłamie.

> Każda zmiana jest bardzo trudna, ale nies
              > ie zarówno ryzyka, jak i szanse. Ale to wyjdzie w trakcie,
              >
              Znaczy, tajemniczy eksperyment na żywym organizmie? Może się uda, a może nie?
              Brawo dla was ślepy suwerenie.
              • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:23
                nie mam wpływu na to, jak odbierasz moje wypowiedzi. Myśl sobie, co chcesz smile
          • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:00
            cosmetic.wipes napisała:
            > Poza tym, jeśli chcesz coś udowodnić (a chcesz, bo jesteś tu znana z uwielbienia dobrej zmiany w oświacie) to ty powinnaś podać pozytywy, a nie czekać na zdanie odrębne i polemizować.

No chwila, ja nie niczego tu nie chcę udowadniać. Sama mam dziecko, które właśnie skończyło 6 klasę. W związku z tym, że wiele 'forumek' pisze o brakach, jakie będą miały dzieci, chciałabym, żeby stworzyła się tu lista, będzie wiadomo, co ewentualnie uzupełniać.
            • gama2003 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:08
              Nie wierzę, że masz dziecko w siódmej klasie.
              A nawet gdyby, to nie wierzę, że solidne wykształcenie jest wysoko wśród twoich planów wychowawczych. I nic w tym złego, po prostu celujesz w inną niszę zawodową. Też bardzo potrzebną.
              Poniżej proszę o argumenty ,, za reformą,,.
              Rozumiem, że po raz kolejny się nie doczekam.
              • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:12
                Nie musisz wierzyć.
                Dlaczego mam podawać argumenty za reformą? Nie jestem ani za, ani przeciw.
                • araceli Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:13
                  maniaczytania napisała:
                  > Dlaczego mam podawać argumenty za reformą? Nie jestem ani za, ani przeciw.

Czyli jakość edukacji Twojego dziecka zwisa ci i powiewa. Brawo!
                • gama2003 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:24
                  No to zwierzę rzeźne jesteś.
                  Dorosły świadomy człowiek, do tego rodzic nie może nie mieć zdania. Brak zdania - znaczy, że jest ci to doskonale obojętne.
                  Pytasz nas a my zdanie swoje mamy. I je milion już razy argumentowałyśmy.
                  Skoro nie rozumiesz, to nic na to nie poradzę.
                  • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:27
                    ale ja nie pytam Was o zdanie na temat reformy, tylko proszę o podanie konkretnych zagadnień, które ominą nasze dzieci.
                    • mamablue Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:29
                      Ups,czyżby kochana nasza władzunia ustami swoich pistolli stawiała nas pod ścianą? "Powiedz,a za dwa lata cię z tego rozliczę" mówi nasza kochana koleżanka-forumka,której poglądy znamy. Córka leśniczego?
                      • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:30
                        tak, jasne. Jak się uda, dostanę podwójną premię wink
                • zofijkamyjka Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 09:52
                  maniaczytania napisała:

> Dlaczego mam podawać argumenty za reformą? Nie jestem ani za, ani przeciw.
                  to i argumenty "przeciw" nie powinny Cie interesować. Po co ten wątek?
                  • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 18:00
                    przeczytaj może post startowy - ja tu nie zbieram argumentów "przeciw"
                    • mamma_2012 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 18:05
                      Nie podałaś też żadnego za.
                    • zofijkamyjka Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 21:06
                      maniaczytania napisała:

> ja tu nie zbieram argumentów "przeciw"
                      ale po co? przecież jest za a nawet przeciw
            • chocolate-cakes Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:18
              A skąd jesteś i czy twoje dziecko zostaje w tej samej szkole? Czy szkoła jest tak duża że zmieszczą się tam dwa dodatkowe roczniki? Ile jest klas w roczniku? Jesteś z miasta czy ze wsi?
              • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:26
                dziecko zostaje w tej samej szkole, z całego rocznika (3 klasy) kilkanaścioro dzieci odchodzi do prywatnej szkoły (katolickiej), nowo utworzonej. Szkoła właśnie jest w trakcie dużej rozbudowy, więc jeżeli w ogóle wystąpi problem dwuzmianowości, dotyczyć będzie najwyżej 1 rocznika, i to prawdopodobnie przez najbliższy rok.
                Nieduże miasto, w pobliżu bardzo dużego.
                • chocolate-cakes Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:40
                  Ja ci na pytanie startowe nie odpowiem bo osobiście średnio się tym interesuję, moje dzieci są starsze. Ale czy ty, matka dziecka, które właśnie idzie do klasy siódmej, dokładnie przeczytałaś podstawy programowe, czy widziałaś podręczniki do wszystkich przedmiotów?
                  • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:46
                    podstawy programowe przeczytałam. Podręczników oczywiście nie widziałam, bo, jak wiesz, dopiero niedawno zaczęły dostawać dopuszczenie.
                    Jedyny przedmiot, z którego na 100% braków nie będzie w przypadku naszej szkoły, to matematyka - podręcznik wybrany już jakiś czas temu, wydawnictwo dobrze przygotowane. Część zagadnień z 7 klasy była już w tych podręcznikach we wcześniejszych klasach.
                    Pytam o te zagadnienia, bo do tej pory też było różnie - niby podstawa programowa na klasy 4-6 była taka sama, ale szkoły miały różne programy i podręczniki, więc dzieci po 6 klasie nie mają niestety takiej samej wiedzy. Mamy w rodzinie dzieci w tej samej klasie i różnice są czasami spore.
                    • chocolate-cakes Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:51
                      A wiesz może dlaczego kilkanaście osób z rocznika twojego dziecka zabiera dzieci do prywatnej katolickiej szkoły? Może dziecko rozmawiało albo ty?
                      • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:08
                        część ma tam starsze rodzeństwo, bo tam było/ jest gimnazjum - chodzi o 'wygodę' w sensie dowożenia i powrotów ze szkoły (nie wszystkim oczywiście), część ze względu na rozszerzony drugi język (nie klasa dwujęzyczna). W jednym przypadku przyczyna jest dość prozaiczna - zmiana pracy rodzica oznacza zmianę 'terenu', więc łatwiej ogarnąć dowóz dzieci gdzie indziej.
                        O tych konkretnych wiem z rozmów, nie wiem, czy były jeszcze jakieś inne przyczyny, pewnie tak.
                        Ta podstawówka jest akurat bardzo dobra, więc mam nadzieję na rok, półtora względnego spokoju, zobaczymy, jak będzie potem z liceum/ technikum, bo na razie dziecko nie do końca zdecydowane na rodzaj kariery wink Wstępny plan jest, pozostaje obserwacja.
                    • szarsz Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 21:23
                      > z którego na 100% braków nie będzie w przypadku naszej szkoły, to matematyka

O słodka naiwności.
                      • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 21:34
                        Mam zestawienie starej i nowej podstawy oraz treści podręcznika, myślisz, że gdzieś jest błąd?
                        • zofijkamyjka Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 10:08
                          maniaczytania napisała:

> Mam zestawienie starej i nowej podstawy oraz treści podręcznika, myślisz, że gd
                          > zieś jest błąd?
                          funkcje poznają? wszystkie zagadnienia z geometrii? wchodziłaś w szczegóły? wybacz, ale bzdury piszesz. Matematyki jest sporo w trzech klasach gimnazjum i czasu na to nie za dużo.
                          • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 18:01
                            wchodziłam w szczegóły, i tak, jak napisałam, poza funkcjami, cała reszta jest lub nawet już była we wcześniejszych latach.
                            • zofijkamyjka Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 21:15
                              maniaczytania napisała:

> wchodziłam w szczegóły, i tak, jak napisałam, poza funkcjami, cała reszta jest
                              > lub nawet już była we wcześniejszych latach.
                              ale funkcje są dośc obszerne, w tym trygonometria bodajże. Poza tym z matematyką nie jest tak, że raz sie cos przerobi i potem juz nie wraca. To sa cały czas powtórki i poszerzanie tego samego zagadnienia. Weźmy takie ułamki: pierwszy raz sa w podstawówce a potem przez kilka lat sie to rozszerza. Tak jest w z większością zagadnień matematycznych.
                              • zofijkamyjka Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 21:26
                                znalazłam tez wypunktowane zagadnienia mat., które usunięto z podstawy programowej:
                                -wyłączanie wspólnego czynnika przed nawias,
                                - układy równań,
                                - wielokąty wpisane w okrąg i opisane na okręgu,
                                - styczna do okręgu i wzajemne położenie prostej i okręgu,
                                - bryły obrotowe,
                                - mediana,
                                - kąty środkowe, długość łuku i pole wycinka,
                                - funkcje,
                                - podobieństwo
                                - symetria.
                                • kfugktru23 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 21:28
                                  Spoko. Jest liczenie do 500.
                                • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 21:49
                                  ok, zapiszę zaraz osobno.
                                  To jest konkret, który wypadł z edukacji podstawowej, trzeba będzie uzupełnić, jeśli nie znajdzie się w podstawie dla szkół średnich - bo chyba nadal dla matematyki nie ma.
        • isa1001 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 18:42
          maniaczytania napisała:

> Ale ja nie wiem, czy zyskają, co mam więc napisać? To się okaże za dwa lata.
          >

Niniejszym obnażyłaś głęboki bezsens reformy, której apologetką jesteś. Nikt nie wie, co zyska na niej polskie szkolnictwo. Nic dziwnego, albowiem nic nie zyska a jedynie straci. I tak miało być, bo nie o jakąkolwiek reformę szkolnictwa w tym bajzlu chodzi, ale o dokopanie samorządzom, które na reformie mają się wyłożyć i przejęcie w nich władzy w następnych wyborach.

---
          no cóż, może jakbyś miała czysto w chałupie to i dzieci by były zdrowsze... przemyśl to, piszę serio (by volta2 o dziecku, które ma ZD)
        • szarsz Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 18:45
          > Ale ja nie wiem, czy zyskają, co mam więc napisać? To się okaże za dwa lata.

Aha. Dlatego jesteś tak bardzo za reformą, bo nie wiesz, co można dzięki niej poprawić? No nie wiem, co powiedzieć i jak skomentować tak głębokie i rozważne zapatrywania.
          • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 18:48
            A kiedy napisałam, że jestem za reformą?
            • cosmetic.wipes Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:12
              big_grin
              • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:16
                cieszę się, że poprawiam Ci humor, a jakaś odpowiedź na pytanie startowe?
                • cosmetic.wipes Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:25
                  Jeśli napiszesz, co roczniki 2004, 2005 ( i kolejne też) zyskają, to ja odpowiem na pytanie że startera.
                  A jako wisienkę na torcie mogę ci napisać jak cudownie będzie miała moja córka, rocznik 2003, za dwa lata.
            • mamma_2012 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:23
              Wybierz właściwą odpowiedź
              A. Jestem za reformą
              B. Wisi mi gdzie i czego będzie uczyło się moje dziecko, niech sobie będzie ta reforma, nie będę protestować, bo jak będzie lepiej to dobrze, a jak gorzej to trudno, to tylko wykształcenie
              C. Jestem przeciw reformie
      • gama2003 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 18:40
        Znajome dzieci pozostając na dwa lata w mocno przeciętnej podstawówce stracą bardzo dużo. Po dobrym gimnazjum miałyby lepszy start i do liceum, i w liceum. Nie znam ani jednej osoby zadowolonej z takiego obrotu sprawy.
        • black-cat Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:10
          Różnie to bywa z poziomem podstawówek i gimnazjów. Moja córka chodziła do bardzo dobrej podstawówki. Z kolei nasze rejonowe gimnazjum było baardzo kiepskie, wyścig szczurów zaczynał się więc od wczesnych klas szkoły podstawowej. Nikt nie chciał skończyć w gimnazjum rejonowym. Niektórzy z rodziców załatwiali fikcyjne meldunki lub kupowali mieszkania w rejonie obok. Z klasy mojej córki większość rodziców ucieszyła się z reformy, do innych szkół przeniosły się tylko 4 osoby. Znajomi i kuzyni z mojego rodzinnego miasta, w którym było tylko 1 gimnazjum też cieszą się z reformy. Spora grupa dojeżdżających do miasta dzieci zostanie w swoich miejscowych, wiejskich podstawówkach a później i tak skończy w jedynym pobliskim ogólniaku albo zespole szkół zawodowych.
          • isa1001 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:15
            Po kiepskiej wiejskiej podstawówce większe szanse mają na tę zawodówkę niż na liceum. Zwłaszcza w zdublowanym roczniku. Faktycznie, jest się z czego cieszyć. No chyba, że ktoś średnie i wyższe wykształcenie uważa za fanaberię.
            • black-cat Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:25
              Jest całkiem sporo osób niezainteresowanych studiami. Ci, którym zależy zmienią podstawówkę. I tak by dojeżdżali do gimnazjum. Reszta zostanie w podstawówkach, później pokończą szkoły zawodowe o ma ma w tym niczego złego. Przyzwyczailiśmy się do masowego produkowania magistrów z wyższych szkół tego i owego w Pcimiu Dolnym. Żeby pracować na kasie nie trzeba mieć tytułu naukowego.
              • araceli Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:30
                black-cat napisała:
                > Jest całkiem sporo osób niezainteresowanych studiami. Ci, którym zależy zmienią
                > podstawówkę. I tak by dojeżdżali do gimnazjum.

Czyli na wykształcenie będzie mieć szansę dziecko, które mieszka w dobrej dzielnicy z dobrą szkołą albo ma zdeterminowanych rodziców, którzy będą musieli dokonywać kombinacji alpejskich żeby ominąć rejonizację.

Zdolne dziecko na wsi lub dziecko rodziców, którym wykształcenie zwisa suweren ma w d..e. Kwintesencja reformy.
                • black-cat Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:41
                  Do tej pory też tak było. Pisałam, jak musieli kombinować rodzice, żeby dziecko dostało się do dobrego rejonowego gimnazjum.
                  • cosmetic.wipes Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:49
                    black-cat napisała:

> Do tej pory też tak było. Pisałam, jak musieli kombinować rodzice, żeby dziecko
                    > dostało się do dobrego rejonowego gimnazjum.

Coś ci się myli, do rejonowego musiał się dostać każdy z rejonu, wiec po kij rodzice mieliby kombinować.
                    • black-cat Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:59
                      Bo rejonowe było kiepskie a w sąsiednim rejonie bardzo dobre.
          • mamma_2012 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:35
            Pobliski ogólniak i zawodówka są z gumy? Pomieszczą skumulowane roczniki? Jeśli nie, to dzieci ze słabych nie dostaną się do żadnej z tych szkół. W miastach, gdzie jest dużo szkół będzie szansa szukać innej szkoły w takiej sytuacji jest dramat.
            • black-cat Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:43
              Ale to nie jest wynik złej reformy, a koszmarnego sposobu jej przeprowadzenia.
              • cosmetic.wipes Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:50
                Sposób jej przeprowadzenia jest integralną częścią owej deformy.
      • gama2003 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 18:42
        Ano właśnie - w zamierzeniu reformy służą postępowi w dziedzinie której dotyczą. A czemu służy ta reforma ? Nikt nie raczył odpowiedzieć. Przecież zwolennicy powinni mieć coś, co ich przekonało ?
        • cosmetic.wipes Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:14
          Typowa przedstawicielka suwerena, arwena, dość często powtarza: jestem za likwidacją gimnazjów, bo jestem. Bardzo merytorycznie i dogłębnie big_grin
    • afro.ninja Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:13
      \Ja nie znam przeciwnikow reformy, a w tym roku lazilam po szkolach podstawowych, mam siostrzenice w podstawowce, koledzy dzieciaci, tematy szkolne non stop na tapecie, nikt nie placze, ze straci rok nauki, zeby sie uczyc pod testy. Obserwujac kariery, nie uwazam by do zycia bylo potrzebne najlepsze gimnazjum i liceum.
      • isa1001 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:17
        No faktycznie, obserwując ludzi, którzy obecnie robią kariery (Misiewicz na przykład), można dojść do wniosku, że nawet podstawówka nie jest potrzebna.
        • black-cat Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:27
          To świadczy o kiepskim poziomie szkolnictwa (również wyższego). Misiewicz skończył farmację😕
          • isa1001 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:30
            Co ty za dyrdymały opowiadasz? Misiewicz żadnej farmacji nigdy nie skończył. Zamiatał w aptece w Łomiankach i tyle miał wspólnego z farmacją.
            • black-cat Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:36
              A to przepraszam. Ale gimnazjum na pewno skończył😛
          • araceli Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:31
            black-cat napisała:
            > To świadczy o kiepskim poziomie szkolnictwa (również wyższego). Misiewicz
            > skończył farmację😕

Nie skończył - po co ośmieszać się pisząc takie głupoty?
          • mamma_2012 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:36
            To, że ktoś ustawia leki i myje podłogi w aptece nie oznacza, że skończył farmację.
            • black-cat Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:48
              Ok, wiedziałam, że nie jest dobrze z tym panem, ale nie miałam pojęcia, że aż tak.
          • morekac Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 08:23
            >Misiewicz skończył farmację😕

Nawet MON nigdy nie twierdził, że Misiewicz skończył farmację, tylko że jest technikiem farmacji. Subtelna różnica.
        • afro.ninja Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:50
          Ale po co od razu tak politycznie?
          Swiat nie kreci sie tylko wokol rankingow i testpw. tu na ematce panika i zlozeczenie na reforme, jedna chciala emigorwac, bo likwiduja gimnazja. A wokol mnie ludzie, albo sa z tej reforemy zadowoleni, albo w ogole nie przejmuja sie tym faktem, ze dziecko nie pojdzie do lepszego gimnazjum.
          • araceli Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:55
            afro.ninja napisała:
            > A wokol mnie
            > ludzie, albo sa z tej reforemy zadowoleni, albo w ogole nie przejmuja sie tym
            > faktem, ze dziecko nie pojdzie do lepszego gimnazjum.

Typowy ciemny lud.
            • afro.ninja Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:09
              A kto wedlug ciebie nie jest ciemnym ludem?> Ci co do wyborow nie chodza>? Bo wygral pis, pis wprowadza reformy dzieki "garstce" ciemnych wyborcow, gdzie ten swiatly lud? Bulwersuje sie na forum?!
              • araceli Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:11
                afro.ninja napisała:
                > A kto wedlug ciebie nie jest ciemnym ludem?

Ci, którzy uważają, że edukacja nie ma znaczenia.

> Bo wygral pis, pis wprowadza reformy dzieki "garstce" ciemnych wyborcow, gd
                > zie ten swiatly lud?

Na PiS zagłosowało 38% wyborców. Ja wiem, że ciemny lud, który w d..e ma edukacje nie ogarnia procentów, nie wie co to jest większość, mniejszość itd. big_grin
                • isa1001 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:15
                  Nie 38% wyborców, ale 38% z tych, którzy poszli do wyborów. A do wyborów poszło 50% wyborców, więc na PiS głosowało niewiele ponad 18% wyborców.
                  • araceli Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:21
                    isa1001 napisała:
                    > Nie 38% wyborców, ale 38% z tych, którzy poszli do wyborów. A do wyborów
                    > poszło 50% wyborców, więc na PiS głosowało niewiele ponad 18% wyborców.

Obawiam się, że to wyliczenie dla ciemnego ludu jest już na poziomie fizyki kwantowej tongue_out
                • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:23
                  araceli napisała:

> afro.ninja napisała:
                  > > A kto wedlug ciebie nie jest ciemnym ludem?
                  >
                  > Ci, którzy uważają, że edukacja nie ma znaczenia.

Na pewno tak uważasz? big_grin big_grin big_grin
          • mamma_2012 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:14
            Może to kwestia środowiska. Wśród większości moich znajomych nie ma wielkiej paniki, bo mają pieniądze na prywatne szkoły, zajęcia dodatkowe i korepetycje. Tylko oni nie są "przeciętnymi" Polakami
            Syn kuzyna, uczeń prywatnego gimnazjum przez całe wakacje będzie miał korepetycje z fizyki i matmy, bo chce mieć 100% pewności, że będzie laureatem olimpiady i mieć zaklepane miejsce w klasie z IB. Nie każdy ma wolne 10000 na korki i dziecko, które
            ma taki kaprys, żeby się uczyć w wakacje.
            • dorek3 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 21:33
              Dokładnie taki mamy plan w drugiej klasie. Matma +chemia.
      • dorotkamaskotka Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 00:50
        O naiwności ludzka - myślisz, że coś się zmieni w przygotowaniu do egzaminu ósmoklasisty? Naprawdę wierzysz, że dzieciaki nie będą przygotowywane do egzaminu, który jest wskaźnikiem pracy szkoły i będzie dawać kluczowe punkty w rekrutacji do szkoły średniej?
        Może i najlepsze szkoły średnie do życia nie są potrzebne...wszystkim, ale niektórym bardzo pomogły zabić nudę i marazm panujący w niektórych szkołach. Zwłaszcza jak dziecko ambitne i wie czego chce.
    • aagnes Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:20
      coś słyszałam, że chemia bedzie mocno ograniczona, kwasy, zasady maja wyleciec z programu, jakies spore czesci geometrii, o historii to az sie boje myslec.
      • isa1001 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:27
        Cudów nie ma. Przecież te dzieciaki muszą przerobić program 3-letniego gimnazjum w dwa lata. To się da zrobić tylko w jeden sposób - wyrzucając coś z programu.
        • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:29
          tyle że prawdopodobnie część zagadnień będzie przerzucona do pierwszej liceum.
          • spanish_fly Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:42
            Do którego dostaną się tylko nieliczni, bo tak sobie władza życzy.
            • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:50
              to się okaże, ale niektórzy już wiedzą lepiej wink
              • dorek3 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:07
                To akurat wiadomo i na nic nie trzeba czekać. . Jeśli za dwa lata będzie 2 razy tyle dzieciaków i np. tylko półtora raza miejsc to chyba jasne jest że odsetek tych, którzy się nie dostaną, w tym roczniku będzie o wiele większy.
              • maslova Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:10
                Czyli licea za dwa lata przyjmą dwa razy więcej uczniów niż np. w tym roku szkolnym?
                • dorek3 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:16
                  Absolutnie nie. Już dziś dyrektorzy mówią że utworzą max 50% więcej klas. I nie chodzi nawet o miejsce, ale o konieczność zatrudnienia dodatkowych nauczycieli, którzy później byliby do zwolnienia. Można śmiało założyć że 25% nie dostanie się do liceum.
                • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:19
                  jest kilka czynników, na które można popatrzeć pod kątem tego, czy zmieszczą się te dwa roczniki do liceum, czy nie.
                  To jest kwestia dobrej organizacji głównie. Większość liceów jest nadal w tych samych budynkach, w których były przed wprowadzeniem gimnazjów. Mieściły się w nich więc cztery roczniki, w okresie wyżu demograficznego. Teraz mamy niż, nawet ze skumulowanymi rocznikami.
                  Pamiętajmy, że za uczniem idzie subwencja oświatowa, dyrektorzy będą więc starali się tak rozplanować kolejne lata, żeby tych uczniów jednak przyjąć.
                  Do tego jest możliwe, że miejsc będzie więcej, oczywiście nie o tyle, żeby było tyle samo, co uczniów. Jak? W części gimnazjów powstają licea, które dołożą się do puli miejsc.
                  Ale - z całą pewnością do najbardziej obleganych liceów nadal będzie najtrudniej się dostać i w nich pewnie liczba miejsc dużo większa nie będzie.
                  • dorek3 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:23
                    Prxevzytalaś co napisałam? Miejsce będzie. Nie będzie nauczycieli bo nikt ich nie zatrudni tylko na czas nauki kumulacyjnego rocznika.
                    • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:26
                      pisałam mniej więcej w tym samym czasie- przeczytałam już po publikacji.
                      • mamalgosia Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 20:39
                        nasze liceum otworzy dokładnie tyle samo klas - czyli szanse dostania się do liceum maleją dwukrotnie. Chodzi o to, by był nabór w innych szkołach, w których teraz nabór jest bardzo słaby.

Jasne, że nie kazdy musi skończyć liceum. Tylko, że gdyby był ciut starszy lub ciut młodszy, to taką szansę by miał
              • asia_i_p Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:47
                Daruj sobie tę wyższość i mruganie oczkiem.

Już mnie na Starszym Dziecku Sion ustawiała, żebym się nie dała manipulować i nie histeryzowała, bo ministerstwo na swojej stronie napisało, że gimnazjów nie zlikwidują. Jakoś zniknęła i nie miałam jej okazji spytać, czy już mogę histeryzować czy jeszcze nie.
                • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 23:07
                  przykro mi - nie odpowiadam za to, jak odbierasz moją wypowiedź - poczucia wyższości tam nie ma
                  • mdro Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 12:02
                    To może naucz się lepiej pisać? Bo wygląda na to, że większość czytających jakoś nie jest w stanie zrozumieć Twoich wypowiedzi tak, jak byś chciała, może warto popracować nad umiejętnością przekazywania swoich myśli i sądów w piśmie?
            • black-cat Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:55
              Ciemnym ludem łatwiej rządzić. Ale z drugiej strony - czy naprawdę wszyscy muszą mieć świadectwo maturalne?
              • kfugktru23 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:48
                Ktoś musi zamiatać ulice...
          • makurokurosek Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 21:40
            Pomyślałaś o tym , ze pierwszy rocznik ośmiolatki skończy w tym samym czasie co ostatni gimnazjum , a szkoły nie są z gumy wiec duża cześć tych dzieciaków zasili szkoły branżowe i nigdy tej wiedzy nie nadrobi .
            • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 21:45
              Tej, czyli której / jakiej i jaki to będzie miało wpływ na ich życie?
              • hemp_plant Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 21:51
                no, ty cos łapiesz w ogóle? .... no wiedzy beda miały mniej.... wpływ na zycie? to zalezy....
                • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:00
                  No ale jakiej wiedzy i jak będą bez niej żyć?
                  Będą, nie wiem, mniej zarabiać, nie będą mieć rodziny, będą mniej szczęśliwe od tych z więcej wiedzy?
                  Przecież nieraz też tu na forum czytałam, że w dzisiejszych czasach wiedza niekoniecznie jest potrzebna, bo przecież wszystkiego można się dowiedzieć z internetu w sekundy. To jak to w końcu jest?
                  • hemp_plant Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:07
                    ale ty naprawde nie rozumiesz, że wiedza układa sie piramidowo? czy ty nei rozumiesz, że mowimy o edukacji tak podstawowej, że nei ma na czym dudować czegokolwiek?
                    dla mnie to przedmioty typu sciences- czyli te, ktore beda zamiast przyrody- jest DZIURA. fyzyka, chemia, geografia (ogromna!) kolejne konstrukty nie mają sie na czym ułozyć- rozumiesz? to są DZIECI, a wiedza, której się ich pozbawia, w imię czyjegoś widzimisie- jest podstawowa
                    jest dziura w historii (300 lat...)- akurat wisi mi i powiewa
                    rozmumiem, że ci przekaz szwankuje i próbujesz swoje własne dziecię doposażyć. przenieś do gimnazjum big_grin
                    • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:19
                      no ale ja chcę wiedzieć właśnie, jak te dziury mam załatać. A nadal się nie dowiedziałam, jakie konkretnie te dziury będą. A Wy od dłuższego czasu piszecie, że będą straszne dziury, więc domyślam się, że wiecie jakie. Szkoda, że nie chcecie powiedzieć i jak na razie tylko kilka odpowiedzi, z których można coś skleić, jest.
                      • morekac Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 00:15
                        >, jak te dziury mam załatać. A nadal się nie dowiedziałam, jakie konkretnie te dziury będą.

Spoko, dowiesz się, jak ci dziecko zada pytanie, skąd się wziął Napoleon w Polsce w 1812. Przecież jeśli będą się uczyli tylko od XIX wieku , to Napoleon będzie przybyszem z kosmosu, a historia Polski przedrozbiorowej będzie raczej mało znana - ot, poziom 11latka, Przecież nie będą znali kontekstu powstania Pana Tadeusza, Krzyżaków czy Quo Vadis. Wiesz, ile czasu stracisz na wyjaśnianie dzieciątku zawiłości polonistyczno-historycznych?
                        Albo - skoro chemia będzie uczona bez układu okresowego, a na biologii ominie ich zoologia - będziesz musiała wydać kupę kasy na korki - by twoje dzieciątko zdało do 2 klasy liceum czy technikum. Bo założę się, że bez względu na to, co będą mieli w programie, nauczyciel będzie tego wymagał.
                        • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 06:58
                          Wreszcie jakiś konkretny, zapisuję.

Pytanie jeszcze odnośnie zawiłości polonistyczno-historycznych. Do tej pory w podstawówce już trzeba było je tłumaczyć (bo nie było powiązania epokami), czy w gimnazjum już się łączyły? Opłaca się może jako pomoc kupić stare podręczniki gimnazjalne?
                          • morekac Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 08:19
                            Owszem , w gimnazjum uczyli się o epokach literackich. Taki podstawowy kurs literatury, w liceum dokładano do niego. Teraz do liceum pójdą jak jakieś ciołki, a nauczyciele przywykli do tego, że przynajmniej część ludzi nie robiła zdziwionej miny na hasło "barok" czy "oświecenie" , będzie bezlitosna.
                            A nauczyciel polskiego nie musiał opowiadać gimnazjalistom o rozbiorach i wojnach napoleońskich, bo mieli to na historii. Poza tym w podstawówce będą przerabiać właśnie PT w kontekście historycznym - poza oczywistą szkodliwością szatkowania dzieła literackiego na fragmenciki i męczenia ich w każdej klasie sp (co będzie skutkowało skrajnym obrzydzeniem do Mickiewicza), to uczniowie nie będą mieli specjalnych podstaw do rozumienia tła historycznego . W głowach będą mieli groch z kapustą, przyswojony na zasadzie 3Z (skoro nie da się zrozumieć, trzeba zakuć, a skoro się zakuwa i to bez specjalnych powtórek, to i łatwo to zapomnieć), jeśli cokolwiek im tam zostanie. Oczywiście Umbridge coś tam mówiła o wiedzy poza szkolnej - rodzice wykształceni i/ lub z kasą, którym będzie zależało na tym, by dziecko nie wylądowało w szkole branżowej (powiedzmy sobie, że w rejonach, gdzie nie ma przemysłu jest to dość głupi sposób na życie), usiądą z dzieciakiem nad lekcjami czy szarpną się na korki.Ludzie, którzy nie mają tych zasobówa albo którym edukacja dzieci jest obojętna, rzucą dzieciaki na pastwę egzaminów po klasie ósmej.
                            BTW: po co masz szukać książek gimnazjalnych, skoro twoim zdaniem reforma edukacji jest dobrze przygotowana? Czego się boisz? Że ci dziecko wyląduje w szkole branżowej, bo zahaczą je na egzaminie o kontekst historyczny Pana Tadeusza?
                            • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 09:11
                              Dziękuję za odpowiedź.

Btw- Gdzie twierdzę, że jest dobrze przygotowana?
                              • morekac Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 10:35
                                Btw- Gdzie twierdzę, że jest dobrze przygotowana?

Wszędzie, gdzie możesz się dorwać do klawiatury zapewniasz, że nie ma się czego obawiać, bo przecież ministra powiedziała...
                                Mańka, burdel będzie nieprzeciętny. Lekki burdel bywał przy wprowadzaniu znacznie mniejszych korekt do programów (chociażby przy maturach kilka lat temu). Sektor oświatowy jest zbyt wielki, wieloczynnikowy (uczniowie, rodzice, samorządy,kuratoria, nauczyciele, wydawnictwa) i w związku z tym zbyt sztywny, by dało się wprowadzić jakiekolwiek zmiany na szybko i na chybcika w miarę bezboleśnie.Co innego jest wprowadzenie nowego programu uczniom zaczynającym teraz klasę 4, co innego robienie tych zmian w biegu i dawanie uczniom jakiś chaotycznych wycinków wiedzy. Szkoda czasu i dzieciaków.
                          • mamma_2012 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 10:01
                            Lepiej odśwież sobie też matematykę i fizykę albo zbieraj pieniądze na korepetycje.
                            wiadomosci.onet.pl/kraj/opublikowano-opinie-do-projektu-nowej-podstawy-programowej/s9t2ef2
                        • ewa_mama_jasia Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 09:41
                          W podręczniku Nowej Ery do 7 klasy jest układ okresowy, omówienie grup, skąd co się wzięło. 11 stron jest poświęconych temu zagadnieniu.
                  • mamma_2012 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:09
                    Teraz już oficjalnie wymiękłam.
                    • hemp_plant Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:14
                      to jest troll uncertain
                      szkoda czasu- strasznie twardogłowa. mam nadzieję, że mimo, że bez wiedzy podstwowej i ograniczona- szczesliwa i ma szczesliwa rodzinę uncertain
                      • mamma_2012 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:19
                        Tak ciągną kasę ze społeczeństwa, płacą miliony za ochronę jednego posła, a nie stać ich na bystrego trolla na popularnym forum?
                        Dla mnie to typowy suweren, który pisze, bo boi się, że jak się władza zmieni to mu po 500 polecą.
                        • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:20
                          pudło! W obu przypadkach.
                          • samawsnach Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:38
                            Maniaczytania, masz świętą cierpliwość. Moje dzieci też załapują się na system ośmioklasowy i mimo pewnych "ale" czekam raczej z ciekawością, niż z niepokojem na to, jak będzie.
                            • chocolate-cakes Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:40
                              To wspaniale smile ale po co zmieniasz manioczytania, nick?
                              • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 23:11
                                każdy sądzi po sobie - masz takie zwyczaje?
                            • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 23:32
                              przydaje się w życiu, ale nie jest wrodzona, tylko nabyta smile
                    • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:15
                      dlaczego? Możesz mi odpowiedzieć na to pytanie?
                      Nie, prawda? Bo to się wcale tak prosto nie przekłada. I zawsze tak było, i pewnie zawsze tak będzie.
                      • hemp_plant Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:19
                        oczywiście że nei ma przełożenia między brakiem wiedzy o kwasach, a szczesciem...
                        też między byciem niedouczonym, ograniczonym trollem chwytającym się brzytwy, jak poparcia nie ma ni grosz, a wychowaniem dziecka itp itd.
                        troll sad
                        • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:25
                          no dobra, a czy uważasz, że w takim razie wszyscy muszą być na tym samym poziomie?

Wiadomo, że tu na forum, raczej wszystkim zależy na tym, żeby jego dzieci dobrze zostały wyedukowane.
                          • mamma_2012 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:33
                            Tu zależy, w większości, rodzicom, a w mądrym państwie zależy władzy, żeby nawet jak rodzicom nie zależy, to ludzie nie byli tylko tępymi maszynkami do głosowania za obietnice pieniędzy.
                            • black-cat Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:41
                              Jak widać dotychczasowy system wyhodował tych bezmyślnych maszynek całkiem sporo😕
                              • samawsnach Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:51
                                A może jednak "bezmyślne maszynki" produkowane są przez rodziców nastawionych na wyniki, niezależnie za jaką cenę?
                                Wszyscy piszą głównie o tym, jakie to braki programowe dzieci będą miały, a co z rozwojem emocjonalnym? Szkoły ośmioletnie są dla dzieci pod tym względem dużo korzystniejsze.
                                • berdebul Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:57
                                  Bardzo, zwłaszcza dla kozłów ofiarnych. Dwa lata dręczenia ekstra. Późniejszy odsiew ludzi niezainteresowanych nauką. Same plusy. wink
                                • mamma_2012 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 08:13
                                  8 lat dręczenia zamiast 6, to rzeczywiście luksus albo zmiana szkoły na ostatnie dwa lata, bo się dziecku klasa dwujęzyczna ubzdurała czy też trwanie 8 lat w wiejskiej szkółce z klasami mieszanymi wiekowo.
                              • mamma_2012 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:58
                                To teraz pomnóż ilość idiotów i ignorantów w swoim otoczeniu razy kilka. Superuncertain
                      • mamma_2012 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:27
                        Może nie zabrzmi to dobrze, z góry przepraszam, ale ty chyba potrzebujesz bardzo prostych przekazów.
                        Jeżeli masz ładną córkę czy pobożnego syna (albo i na odwrót), to może się wykształcenie na szczęście i karierę nie przekładać (w dowolnej kolejności).
                        Szczerze wierzę, że twoje dzieci mają jednak inne myślenie niż ty.
                        • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:37
                          to też się nie zawsze sprawdza wink
          • asia_i_p Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:45
            To, co będzie przerzucone do pierwszej liceum, nie ma znaczenia. Porównujmy te same kategorie - edukację obowiązkową do edukacji obowiązkowej.
      • zofijkamyjka Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 10:23
        aagnes napisał:

> coś słyszałam, że chemia bedzie mocno ograniczona, kwasy, zasady maja wyleciec
        > z programu

to w ogóle jakiś kosmos...jak zrozumieć pojecie soli jak nie znasz kawasów i zasad?
        jak poznać zagadnienia z fizyki jak nie rozumiesz co to funkcja?
        • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 18:07
          to bzdura jest, przynajmniej w oparciu o te podręczniki Nowej Ery.
          Zasady są w 7, kwasy i sole w 8 klasie.
          • zofijkamyjka Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 01.07.17, 11:32
            maniaczytania napisała:

> to bzdura jest, przynajmniej w oparciu o te podręczniki Nowej Ery.
            > Zasady są w 7, kwasy i sole w 8 klasie.
            a chemia organiczna?
    • ola_fatyga Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:28
      rocznikami przejściowymi również będą klasy od nowego roku 5 i 6....
      • ola_fatyga Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:28
        b edą jechaly jeszcze starą podstawa programową. Rząd o podręcznikach dla nich nie pomyslal.
        • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:30
          wiem, dlatego napisałam - roczniki przejściowe, a nie rocznik przejściowy.
          To jest na przykład rzecz, która dla mnie jest niezrozumiała, dlaczego nie idą od razu nową podstawą.
          • isa1001 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:32
            Bo jej nie ma. smile Zabrakło czasu na przygotowanie.
          • zofijkamyjka Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 10:27
            maniaczytania napisała:

> To jest na przykład rzecz, która dla mnie jest niezrozumiała, dlaczego nie idą
            > od razu nową podstawą.
            bo zmiany się zaczynają od klasy 4, więc na logikę reforma powinna sie rozpocząc od dzieci idących obecnie do czwartej klasy. Pozostałe roczniki powinny isc stara podstawą żeby przejśc cały zaplanowany cykl.
    • lodomeria Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:34
      To może ja Cię potraktuję poważnie i Ci odpowiem zakładając, że na serio nie ogarniasz kuwety: obejrzyj sobie film "I, Daniel Blake" i wyobraź sobie, że to Twoje dziecko jest właśnie wpychane w rolę takiego Daniela. Ty się może jeszcze nie załapiesz, ale już pokolenie niżej nie będzie znało żadnego innego systemu.

A jak nie ogarniasz metafor filmowych: mogę zapytać, jakie wykształcenie mieli Twoi rodzice i skąd pochodzili? Czy przez to, że urodzili się w małym miasteczku, w którym występowała nadreprezentacja opozycjonistów (a raczej po prostu ludzi niezapisanych do Partii) nie mieli w ogóle szans na uczenie się angielskiego?

Kontynuować?
      • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:40
        z chęcią obejrzę film i wrócę.
        • lodomeria Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:48
          Polecam.
          Bo to nie chodzi o to, co ominie nasze dzieci, obśmiewanie, że i tak geometrii czy wykucia dopływów Odry nie będą w dorosłym życiu wykorzystywać, ale o to, czego właśnie doświadczą: przestwiania z kąta w kąt, posyłania od Annasza do Kajfasza, wtłaczania im do głów, że mają robić, co im powiedziano, bo wujek Jarek wszystko dla ich dobra obmyślił, że jak im się nie podoba, to mogą zawsze wyjechać i szorować kible po sprytniejszych niż oni, że jak im tata posadki nie wychodził, to już do końca życia są skazani na beznadzieję.
          • afro.ninja Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:58
            Za moich czasow nie bylo pisu, ale byl trend studiowania. Teraz tak patrze na ten moj rocznik i poroczniki, ludzie po studiach wzieli sie za prace rzemieslnicze i z tego zyja! Studiowanie nie jest dla wszystkich, zwlaszcza studiowanie byle czego. Teraz jest niz, wiec w sumie coraz mniej chetnych na studia, a tym bardziej na prace fizyczna, ktora docenia sie dopiero po latach.
            • lodomeria Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:07
              I nie widzisz różnicy, w świecie, w którym obecnie istniejące zawody mogą zniknąć za parę lat a obecni uczniowie będą pracować w zawodach, o których nam się nie śni, różnicy pomiędzy rzemieślnikiem z mgr prowadzącym własną działalność gospodarczą a np. górnikiem, który nic innego nie umie, całe życie miał wmawiane, że jest niesamowicie potrzebny i że należy mu się kupa forsy za te jego niesamowite umiejętności, które nabył w zawodówce polegającej na paleniu fajek za szkołą, spisywaniu zadań z matmy i planowaniu ustawek w weekendy?
              • black-cat Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:16
                Opis górnika pasuje do całkiem sporej gromadki, mających czasami po kilka fakultetów, nauczycielismile Karta nauczyciela skutecznie chroni sfrustrowanych, roszczeniowych nieuków.
              • afro.ninja Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:20
                O tych zanikajacych zawodach to juz slysze od dwudziestu lat, a jest wręcz przeciwnie ludzie wracaja do korzeni. A reczna praca jest coraz bardziej doceniana i moim zdaniem bedzie doceniana jeszcze bardziej. Pamietam jakie za moich czasow bylo podejscie do zawodowek, ze tam zbieraja sie same odpady. Co za bezsens i marnotrastwo ludzkich talentow! Rodzice chcieli dla dzieci lepuej, pchali je na studia, bo papier mgr ma moc. Niestety nie ma. A co nam po rzeszach absolwentów wyższych studiów krzak? Pojechali do uk na zmywak, tam fizyczna praca nie hańbi.
                • mamma_2012 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:26
                  Nawet jeżeli poziom naszej edukacji wyższej nie powala, to statystyki pokazują, że nadal każdy dodatkowy poziom wykształcenia to wyższe dochody i niższe bezrobocie.
                  • black-cat Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:34
                    Niby znam statystyki, ale jak płaciłam ostatnio hydraulikowi za godzinę jego pracy 450 zł to szczerze w nie wątpiłam. Ów hydraulik reklamował się jako "hydrałlik", dlatego też (i nie tylko dlatego) podejrzewam, że wykształcenie jakie odebrał nie było szczególnie staranne. W dodatku jako jedyny mógł podjechać w wygodnym dla mnie terminie, bo "hydraUlicy" byli w tym czasie zajęci.
                    • iwoniaw Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:37
                      W dodatku jako jedyny mógł podjechać w wygo
                      > dnym dla mnie terminie, bo "hydraUlicy" byli w tym czasie zajęci.

I to ma być argument, że staranniejsze wykształcenie nie przysparza zarobków? Toś chyba sobie strzeliła samobója wink
                      • black-cat Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:43
                        Wiedziałam, że ktoś się czepnie, nienajlepiej to ujęłamsmile Na usprawiedliwienie dodam, że inni mogli być wcześniej a mi zależało na później.
                • lodomeria Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:42
                  Nie porównuj systemu uczelni wyższych budowanego bez ładu i składu, jak najmniejszym kosztem, byle tylko rozładować bezrobocie. I ludzi spragnionych dyplomów, bo przez pokolenia nie mogli nawet marzyć o czymś więcej niz matura.

Jak chcesz mi powiedzieć, że mechanik samochodowy dziś to to samo, co mechanik 20 lat temu, że tak samo potrzebujemy zakładów fotograficznych, że malarz pokojowy nie musi umieć obsługiwać komputera... no cóż kształć swoje dziecko na kierowcę czy księgowego. Ale zrób sobie tę przysługę i pojedź na wycieczkę do post-górniczych miasteczek w UK, w których ludzie nie mogą pracować w wyuczonym zawodzie a jednocześnie są już zupełnie uzależnieni od tego, w jakim stopniu państwo za nich pomyśli.

I porównaj to z gospodarkami opierającymi się na mikroprzedsiębiorczości i wysoko wyspecjalizowanym rzemiośle, w których jedocześnie się ceni edukację i każdy studiuje, jak długo tylko może (choćby i dla funu).
                  • black-cat Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:56
                    Czyli byliśmy gospodarką opierającą się na mikroprzedsiębiorczości i wysoko wyspecjalizowanym rzemiośle, w której ceniło się edukację i wszyscy studiowali jak długo mieli na to ochotę (może jeszcze bezpłatnie?) a deforma wszystko popsuła? To skąd tylu zwolenników PIS (zwanych ciemnym ludem)?
                    • lodomeria Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:53
                      Skąd Ci się wzięło 'czyli' to nie mam pojęcia. Nie chcesz rozmawiać czy nie umiesz?
                      • kfugktru23 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 07:14
                        Bo ludzie są prości. Jak idą na studia to chcą potem bogato żyć. Nie biorą pod uwagę że są uzależnienie od procesów globalnych które dzieją się w Chinach czy Ameryce...
                • morekac Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 23:24
                  >O tych zanikajacych zawodach to juz slysze od dwudziestu lat, a jest wręcz przeciwnie ludzie wracaja do korzeni. A reczna praca jest coraz bardziej doceniana i moim zdaniem bedzie doceniana jeszcze bardziej.

Wracają, tylko ten świat jest inny. Dawniej stolarz musiał sobie heblem strugać, teraz musi znać się na przeróżnych skomplikowanych sprzętach i obrabiarkach - więc nawet ten tylko po zawodówce musi być w miarę piśmienny i sprawny umysłowo.
                  • lodomeria Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 04:38
                    Nie mówiąc o tym, ile traci jeśli nie umie się o różne dotacje unijne wystarać, strony internetowej przeanalizować, wyciągnąć wniosków z lajków na profilu swojej firmy na fb, odpowiedzieć na zamówienie po angielsku itd, itp.
    • mamma_2012 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 19:44
      Przecież dostępne są całe opracowania ekspertów wskazujące problemy i dziury w każdym chyba przedmiocie.
      Równie ważny, jeśli nie ważniejszy zarzut, to sposób w jaki dzieci będą uczone- będzie jeszcze więcej wiedzy encyklopedycznej do wykucia, mniej myślenia
      Problem będzie w atmosferze nauczania, wiele dzieci na dwa lata trafi do nowych szkół, wiele będzie uczyć się w skrajnie przepełnionych szkołach, co obniża jakość edukacji, a na koniec zostaną bez jakiejkolwiek szkoły. Licea, które miały powstawać w miejsce gimnazjum w wielu przypadkach nie powstaną.
      • afro.ninja Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:04
        Nauczyciele sie nie zmienia w cuda nie wierze, mieli byc inni przy reformie szesciolatkow, rzeczywistosc az skrzeczy. Akurat nie wierze w polska edukacje, bylo zle, teraz znowu bedzie zle, ale nie gorzej, bo to nadal ci sami ludzie, to samo podejscie do tematu, utarta sciezka, ktorej nie zmieni zadna reforma. Oczywiscie, ze jest to reforma podyktowana politycznie, ale negatywne reakcje sa na nia tak nikłe, że prawie niezauważalne. Ludzie wychodza z zalozenia, ok, dzieciak vbedzie w tej samej szkole osiem lat, odpadnie tyle spraw zwiazanych z gimnazjum, a szkola jest obowiazkiem i tyle.
    • makurokurosek Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:19
      Co stracą. Po pierwsze możliwość nauki w dobrych wyspecjalizowanych gimnazjach np klasach dwujęzycznych, klasach sportowych, artystycznych . Nie ma co porównywać klasy dwujęzyczne w zespołach gimnazjalno-licalnych, które przede wszystkim przygotowywały do nauki w liceach dwujęzycznych z wykładowym językiem obcym, tego na szybko tworzone klasy dwujęzyczne z nauczycielami z łapanki nie zapewnią. Teraz co stracą programowo.
      Absolwenci obecnych klas V i VI nie poszerzą swojej wiedzy historycznej , ponieważ klasę VII rozpoczną od XIX w, nie dowiedzą się więc o sytuacji polityczno-społecznej w średniowiecznej europie, nie dowiedzą się, że nie tylko muzułmanie tworzą państwa wyznaniowe, ale że sytuacja średniowiecznej Europy to najlepszy przykład tego, że każde państwo wyznaniowe , również katolickie rządzi strachem i mordem, nie dowiedzą się jak duży wpływ na politykę miał kościół w średniowiecznej Europie i kto mordował ludzi na stosach i w jaki sposób zrzucał winę na stronę świecką. Nie poznają również historii starożytnej Grecji i Rzymu, przyczyn upadków największej potęgi. Do czego potrzebna jest nam historia , choćby do tego by wiedzieć iż w dziejach Europy było kilku którzy nienawidzili intelektualistów,a promowali prymitywizm, wykorzystywali ludzi z pod ciemnej gwiazdy. " Naród, który nie zna swej historii skazany jest na jej powtórne przeżycie."
      Materiał z fizyki, biologii, matematyki został mocno okrojony wystarczy przejrzeć i porównać podręczniki, i nie mów że to nadrobią w szkołach średnich bo ci którzy trafią do szkół branżowej nigdy tego nie nadrobią.
      • black-cat Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:23
        Obserwując co się dzieje w Polsce mam wrażenie, że całkiem spora grupa absolwentów gimnazjów i trzyletnich liceów sobie tego nie przyswoiła.
      • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:36
        makurokurosek napisała:

> Materiał z fizyki, biologii, matematyki został mocno okrojony wystarczy przejrzeć i porównać podręczniki, i nie mów że to nadrobią w szkołach średnich bo ci którzy trafią do szkół branżowej nigdy tego nie nadrobią.

No ale czego nie nadrobią? O to właśnie pytam. Podręczników, jak wiesz, przejrzeć jeszcze nie bardzo można.
        Na razie ja konkretnie wiem, że z matematyki moje dziecko raczej nic nie straci - zakładam, że funkcje przeniesione na poziom ponadpodstawowy jednak przerobi wink Wszystkie pozostałe zagadnienia z nowej podstawy w porównaniu ze starą i programem gimnazjum są w wybranym podręczniku lub miało je w latach poprzednich.
        • mamma_2012 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:41
          Przerobi czy nauczy się?
        • iwoniaw Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:45
          Podręczników, jak wiesz, przejrzeć jeszcze nie bardzo można.

W wątku obok twierdzisz, kłamczucho, że nauczyciele mają więcej niż dwa miesiące na przygotowanie programu nauczania od września big_grin
          • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 21:39
            Nie jestem nauczycielem.
        • makurokurosek Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 21:07
          Proponuje wejść na stronę nowej ery wszystkie podręczniki można już przejrzeć , cześć czeka jeszcze na dopuszczenia ale w całości sa już dostępne do przejrzenia . czyzby porównanie dwóch podręczników było dla ciebie zbyt trudne ?
          • mamma_2012 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 21:21
            Czyli można wybierać z najszybszych, jeżeli ktoś chciał zrobić dobry podręcznik i mu się to udało to może go sprzedać za 3 lata. Superuncertain
          • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 21:40
            U nas do tej pory Nowej Ery nie było, muszę czekać na info ze szkoły, które zostały wybrane. Bez sensu dla mnie patrzeć na wszystkie.
            • mamma_2012 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 21:46
              Gdybyś była nauczycielem, to najchętniej patrzyła tylko na te ze stampelkiem "100% zgodne z programem PiS". Po bo na wszystkiewink
              • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 21:51
                Tak, na pewno.
            • makurokurosek Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:53
              Wystarczy porównać podręczniki jednego wydawnictwa z przed i po reformie aby zobaczyć jak materiał został okrojony i jaka sieczka z tego pozostała. Jak wyobrażasz sobie naukę chemii bez poznania układu okresowego?
              • ewa_mama_jasia Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 09:43
                W podręczniku do chemii Nowej Ery do VII klasy JEST układ okresowy.
                • makurokurosek Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 10:17
                  Są wybrane pierwiastki z układu okresowego, ale układu okresowego jako takiego nie ma. Poznanie po jednym czy dwóch przedstawicieli grupy nie jest tożsame z omówieniem układu okresowego.
                  • ewa_mama_jasia Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 10:24
                    Ok, teraz mnie zaciekawiłaś. Zobacz prosze rozdział 18 od strony 95 do 105 i tylną okładkę i powiedz, czego tam brakuje. Bo porównałam układ zawarty w podręczniku z ogólnie dostępnymi w internecie i nie wiem, czego brakuje.
                    • makurokurosek Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 12:05
                      To jest dla ciebie omówienie układu okresowego ?
                      • dorek3 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 12:22
                        A jak Twoim zdaniem należy omówić w szkole podstawowej układ okresowy?

Przejrzałam książkę. Bez porównywania, ale to co mnie przeraziło to ilość . Dołożone są tlenki i wodorotlenki, zadania na stężenia, krzywe rozpuszczalności.
                        Nie wiem ile godzin lekcyjnych przewidzianych jest w siódmej klasie, ale na moje nienauczycielskie oko porównując z moimi gimnazjalistami powinny być 3 chemie tygodniowo, aby faktycznie dzieciaki czegoś się nauczyły.
                        • iwoniaw Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 12:30
                          To pewnie ten materiał, który ministra była uprzejma określić jako wiedzę zdobywaną poza szkołą. Szkoła zrobi sprawdzian, dobra zmiana big_grin
                        • makurokurosek Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 12:40
                          Ty chyba jesteś nie poważna.
                          Od tego jak zostanie omówiony układ okresowy zależy czy dziecko zrozumie związki chemiczne, będzie umiało narysować wzory strukturalne związków chemicznych, będzie rozumiało wiązania chemiczne.

• dorek3 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 12:43
                            W podręczniku są wszystkie potrzebne informacje na ten temat. Problem raczej widzę w tym iż pewnie nauczyciel poświęci zbyt mało czasu, bo będzie leciał z programem.
                        • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 18:09
                          godzin jest w 7 i 8 klasie w sumie cztery tygodniowo, tyle samo, co w klasach 1-3 gimnazjum w sumie.
                          Na jedno więc wychodzi.
        • szarsz Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 21:13
          > funkcje przeniesione na poziom ponadpodstawowy jednak przerobi

Owszem, funkcje być może przerobi w liceum. Ale znacznie wcześniej, bo właśnie w klasach 7 - 8, będzie musiało "przerobić" fizykę. A to może być, że tak powiem nieco eufemistycznie, nieco utrudnione.
          • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 21:41
            Może, ale nie musi. I właśnie o to mi chodzi, żeby wiedzieć, co ewentualnie mogę spróbować z nim wcześniej lub w trakcie zrobić
            • szarsz Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:56
              No ale rozumiesz, PO CO mu te funkcje i jak mu tłumaczyć czy nie bardzo?
              • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 06:49
                Wyobraź sobie, że tak
                • szarsz Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 21:00
                  Skoro tak, to powinnaś zdawać sobie sprawę, że nie da się w liceum nadrobić finkcji, bo fizyka będzie z nich korzystać przez dwa wcześniejsze lata. Dwa lata fizyki w kosz.
        • makurokurosek Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 21:14
          Kolejna rzecz której albo udajesz , ze nie widzis albo twoje słabe wykształcenie sprawia ze niedostrzegasz . W przypadku nauk ścisłych wystarczy lekkie okrojenie materiału by materiał stał się niespójny , nielogiczny i niezrozumiały i jedyna metoda na jego zaliczenie staje się wykucie bez zrozumienia
          • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 21:43
            Ale na razie trudno jeszcze bez podręczników powiedzieć, czy i co będzie niespójne.
            • mamma_2012 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 21:47
              To są te podręczniki czy nie? Zdecyduj się
              • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 21:55
                Na co mam się decydować? Fizycznie nie ma, listy w szkole do wszystkich przedmiotów też jeszcze nie (zresztą, skoro wybierają nauczyciele i mają być dostarczone do szkoły, to pewnie i nie musi być lista). Nauczyciele (nie wiem, czy wszyscy, ale raczej tak) już wybrali.
                • chocolate-cakes Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:02
                  Co mieli nauczyciele wybrać jeśli jeszcze nie ma podręczników?
                  Nigdy nie uczyłam w szkole podstawowej a teraz od września będę bo mój zespół szkół liceum i gimnazjum będzie też miał szkołę podstawową. Większość godzin mam w liceum, coś tam w gimnazjum i jedną klasę w szkole podstawowej, klasa szósta lub siódma. Nie wiem nic na temat podręczników. To znaczy sama napisałam do Nowej Ery żeby mi coś przysłali. No to przysłali i sobie obejrzałam. Przez wakacje poszukam czegoś z innych wydawnictw żeby mieć jakiekolwiek pojęcie.
                • mamma_2012 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:06
                  Na podstawie czego?! Proszę zastanów się co chcesz przekazać, bo co minutę zmieniasz zdanie, kręcisz i lawirujesz.
                  Jak chcesz wesprzeć ludzi, którym tak mocno kibicujesz, to napisz, że peło nie dawało uczniom szkół publicznych wyboru, ale nie kręć i nie bredź w innych sprawach
                • makurokurosek Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:26
                  Fizycznie wszystkie podręczniki dla klasy siódmej są dostępne, na stronie nowej ery wystarczy wejść w zakładkę oferta edukacyjna, reforma 2017 i wybrać interesujący nas przedmiot.
                  flipbook.nowaera.pl/dokumenty/Flipbook/Puls-zycia-7/
                  • mamma_2012 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:29
                    Wszystkie czy wszystkie z Nowej Ery?
                    • chocolate-cakes Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:32
                      Z Nowej Ery faktycznie podręczniki są do obejrzenia, chociaż na tych moich jest adnotacja, że są przykładowe, cokolwiek to znaczy. Ale nie mam nic z innych wydawnictw.
                      • makurokurosek Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:48
                        historia, chemia, biologia i języki mają nadane już nr dopuszczeń więc te podręczniki zostaną w takiej formie jakiej są prezentowane na stronie to samo z fizyką która czeka na nadanie nr dopuszczenia.
                  • makurokurosek Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:43
                    Ba wydawnictwo poszło jeszcze dalej bo zwiera również zakładkę przed reformą, tak więc można sobie porównać może nie książki bo tylko te do klasy VII są w całości udostępnione ale choćby spisy treści. Z biologi został więc całkowicie pominięty materiał klasy i gimnazjum, z chemii to aż się płakać chce jaką sieczkę zrobili, jak uczniowie i mają zrozumieć chemię skoro nawet nie poznają głównych grup układu okresowe. Chyba dalsze porównanie sobie odpuszczę bo po porównaniu biologi i chemii jestem dosłownie załamana
                    • szarsz Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 23:01
                      Ja spojrzałam na matematykę i byłam w pierwszej chwili pewna, że pomyliłam klasę siódmą z piątą. Zapis rzymski? Serio? W siódmej klasie? Mój syn miał sprawdziany z dodawania i odejmowania "po rzymsku" w klasie trzeciej.
                      Osie liczbowe - też. Łącznie z odmierzaniem linijką. Największy wspólny mianownik, najmniejsza wspólna wielokrotność, dzielenie pisemne, to wszystko miał w klasie czwartej i piątej. Serio, dopiero trzynastolatki są w stanie zgłębić zawiłości wspólnego mianownika????

Idę spać lepiej sad
                      • ewa_mama_jasia Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 09:46
                        W klasie V pobliskiej szkoły podstawowej dzieciaki nie miały osi liczbowej, temat był uznany za nieobowiązkowy więc nauczycielka stwierdziła, że nie ma potrzeby omawiania. Ułamki po raz pierwszy robili pod koniec V klasy. Co złego w tym, że w VII klasie bedzie powtórzenie i utrwalenie tych zagadnień? To są podstawy i jako takie powinny być często przypominane.
                        • iwoniaw Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 10:02
                          W klasie V pobliskiej szkoły podstawowej dzieciaki nie miały osi liczbowej, tem
                          > at był uznany za nieobowiązkowy więc nauczycielka stwierdziła, że nie ma potrze
                          > by omawiania.

Co to za szczęście dla tych uczniów, że teraz w tej szkole utkną nie na 6, a na 8 lat - na 100% będą doskonale przygotowani do kolejnego etapu edukacyjnego (bez tematów uznanych za nieobowiązkowe, oczywiście big_grin ).
                          To jest właśnie jedna z wielu strat w tej reformie - kiśnięcie w nieciekawym środowisku zamiast możliwości pójścia do gimnazjum. (Tak, wiem - kto dba i trzyma rękę na pulsie, ma różne możliwości etc. etc. Piszę o ogólnym trendzie i większości, która może tej "wiedzy pozaszkolnej" nie nabyć w ilościach oczekiwanych przez Umbridge - z powodu pochodzenia, miejsca zamieszkania, warunków domowych. Wyrównywanie szans - chyba a rebours uncertain )
                          • ewa_mama_jasia Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 10:08
                            To jest przeciętna rejonówka na warszawskiej Woli. Obok jest gimnazjum rejonowe, też mocno przeciętne, choć lepsze niż podstawówki. Teraz w tym gimnazjum zrobili nową podstawówkę, rejonową dla mojego syna.
                            Nie żadne mocno nieciekawe środowisko, zwykłe. Poszły tam dzieciaki od syna z przedszkola, więc znam. Normalni, pracujący ludzie. Z dwojgiem, czasami trojgiem dzieci. Nie patologia.
                            Chyba dobrze, że te tematy są ujęte w klasie VII, jedni to powtórzą, inni zrobią po raz pierwszy.
                          • samawsnach Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 10:42
                            "To jest właśnie jedna z wielu strat w tej reformie - kiśnięcie w nieciekawym środowisku zamiast możliwości pójścia do gimnazjum." Zaraz, zaraz, te argumenty: kiśnięcie, nieciekawe środowisko, czy jak wcześniej ktoś pisał o kolejnych dwóch latach dręczenia są zupełnie nietrafione. Reformie można wiele zarzucić, ale idealizowanie gimnazjów i traktowanie ich jako raju edukacyjnego nie jest argumentem. Przecież zdarzało się i tak, że podstawówka była rewelacyjna, a gimnazjum same zło.
                            • mamma_2012 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 11:03
                              Zła opinia o gimnazjach powstała dawno temu, kiedy je wprowadzano.
                              Przez 20 lat udało się wypracować metody i stworzyć system, który sprawił, że te szkoły się zmieniły i ludzie, którzy mieli dzieci w gimnazjach w większości mają o nich już inne zdanie.
                              Ruch po SP stwarzał dzieciom zdolnym szansę wybrania dobrej szkoły i uczenia się na wyższym poziomie, wyrywał dzieci z wiejskich szkółek i mogły korzystać z tej oferty edukacyjnej, co dzieci z miasta, a nie kisić się w szkole, gdzie w klasach jest po 10. dzieci z czego tylko dwójka to ich rówieśnicy.
                              A jeszcze zapominasz, że złe zachowania, które przypisuje się gimnazjalistom nie znikną. Swobodniej natomiast będą rozprzestrzeniać się wśród młodszych dzieci, jak to było w przypadku szkół, gdzie gimnazjum działało przy SP.
                        • olena.s Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 10:04
                          Co złego, pytasz? Ano to, że program jako całość powinien się spinac zgodnie z wiedzą pedagogiczno-psychologiczną, tak by jak najefektywniej służyć jak największemu odsetkowi uczniów.
                          Więc jeżeli do jakiejś kwesti niezbędne są powiedzmy trzy powtórki, to dwie okażą się niewystarczające, a cztery - zajmą niepotrzebnie czas, który mógłby być efektywniej poświęcony na inne działania. Jeżeli zagadnienia A powinien uczyć ktoś z przygotowaniem x, to ktos z przygotowaniem y zrobi to gorzej.
                          Kiedy reforma edukacyjna jest pisana w pędzie i na kolanie, a wdrażana na olaboga, to takie kwiatki muszą sie obficie pojawiać. I w programie i w organizacji nauczania.
                          I to nawet, gdyby u podstaw reformy stała idea geniusza i gdyby były bardzo powazne przesłanki do jej kosztownego wprowadzenia.
                          Tymczasem żaden geniusz jej nie pisał - powstała raczej pod dyktando osadzonych mentalnie w ubiegłym stulciu miłośników prezia - a i o żadnych sensownych przesłankach ni widu ni słychu.
                          • ewa_mama_jasia Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 10:11
                            Ok. Ty piszesz ogólnie, ja się skupiam na konkretnych przykładach. Przeciętny nauczyciel matematyki w przeciętnej szkole rejonowej nie zrobił pewnych treści, uznając za nieobowiązkowe, inne - zrobił bardzo późno (w porównaniu z innymi szkołami). Pytam po raz drugi - co złego w tym, że te treści są ujęte w programie klasy VII, skoro są to podstawowe wiadomości z zakresu matematyki i powinno się je znać?
                            • iwoniaw Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 10:15
                              A co było złego w powtarzaniu tych treści w gimnazjum, mając w pakiecie innego nauczyciela niż ten beznadziejny, nie realizujący niczego poza minimum?
                            • isa1001 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 10:25
                              Czyli twoim zdaniem mamy od tej pory równać w dół - do poziomu marnej szkoły podstawowej na warszawskiej woli albo co gorsza beznadziejnej wiejskiej szkoły w Mordobiciu Górnym? A ja myślałam, że równać to się powinno raczej w górę.
                              • ewa_mama_jasia Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 10:28
                                Nie mamy równać w dół. Jeśli dzieciaki to potrafią, omówiły, zrozumiały, nauczyciel wcale tego nie musi robić. Ale jesli tego nie miały, to teraz omówią. Jeśli nie byłoby w podręczniku, to nauczyciel by nie omówił.
                            • olena.s Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 10:28
                              Nie rozumiem. Wyjaśniłam ci, co jest złego. Program musi sie domykać stosownie do wymaganego zakresu wiedzy, układu przedmiotów i poziomu rozwoju abstrakcyjnego myślenia.
                              Z wariackiego przestawiania, sklejania i szatkowania treści muszą wyniknąć luki, oraz niedomiary i nadmiary. Albo jakaś rzecz będzie nadmiarowo wałkowana i męczona, albo niedostatecznie. Jeżeli nadmiarowo - to kosztem czegoś innego.
                              Było 9 lat ogólnej edukacji dla wszystkich - pozostało z tego 8. Jeżeli więc PiS pozostaje wierny wcześniej obowiązującej zasadzie, że ten ogólny program jest sensowny i pomocny także dzieciom, które nie będą sżły ścieżką licealną, to musi w 8 lat upchać treści z 9. Co się pewnie w ogóle, a juz na pewno w pędzie dobrze zrobić nie da i tyle.

• berdebul Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 10:36
                              To złego, że do tej pory były bardzo konkretne podstawy programowe, którymi szły dzieci. Aktualnie wyrzucono je do kosza, nowych nie ma. Podręczników nie ma. Być może dobrzy nauczyciele wybrną, przeciętni jak widac nie radzili sobie nawet mając podstawy, napisane programy i podręczniki. uncertain
                              W dodatku rozwalono dzieciom cykl kształcenia, w historii dziura na 300 lat, w chemii poleciała masa ważnych tematów (układ okresowy nie jest zwykłą tabelką), fizyki bez matematyki nie wytłumaczysz.
                              • ewa_mama_jasia Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 10:49
                                Nie bronię reformy. Nie bronię takiej czy innej podstawy programowej. Dopuszczam założenie, że przeanalizowane tu na forum zostały poprzednie i nowe programy i wytkniete braki i różnice. Ponieważ jednak w rozmowach padają konkretne argumenty, to pytam konkretnie: ktoś podaje informację, że "wyleciał" układ okresowy. Podręcznik Nowej Ery ma cały rozdział (bodajże 10 stron) na temat układu. Są opisane informacje co i jak czytać, co i jak zostało zawarte. Jest tabelka. Więc pytam, czego zdaniem osób, które znają temat, jeszcze nie ma.
                                Nie pytam o fizykę, bo nie widziałam podręcznika.
                                Co do historii - w aktualnie istniejącym programie też były dziury. W klasie V brakuje 200 lat, wyleciało całe rozbicie dzielnicowe. W VI klasie ogrom tematów - od sytuacji porozbiorowej do historii najnowszej. Na II wojnę przeznaczono raptem kilka tematów. Mnie się wydaje, że dobrze, że przez 2 lata dzieciaki będą miały porządnie omówione tematy od XVIII wieku do XXI. Jest i historia powszechna, jest polska. Jest to, czego mi brakowało przy nauce syna - atlas historyczny.
                                • isa1001 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 11:09
                                  Wyleciało rozbicie dzielnicowe? To chyba tylko w tej kiepskiej podstawówce na Woli, bo moje dziecko jak najbardziej rozbicie dzielnicowe omawiało. Pamiętam, jak to powtarzaliśmy to przed sprawdzianem. Podobnie okres rozbiorów. II wojna światowa też była solidnie omówiona.
                                  • black-cat Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 11:36
                                    W podręczniku "Wczoraj i dziś" na temat rozbicia dzielnicowego jest zaledwie wzmianka. Mamy Chrobrego, życie w średniowieczu i od razu Krzyżacy. Omówienie brakujących 200 lat zależało wyłącznie od prowadzącego zajęcia. Podobnie jest z II wojną światową - temat w podręczniku potraktowany bardzo pobieżnie i tu wracamy do roli nauczyciela w procesie edukacjismile
                                    • isa1001 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 11:55
                                      black-cat napisała:

> W podręczniku "Wczoraj i dziś" na temat rozbicia dzielnicowego jest zaledwie wz
                                      > mianka. Mamy Chrobrego, życie w średniowieczu i od razu Krzyżacy. Omówienie bra
                                      > kujących 200 lat zależało wyłącznie od prowadzącego zajęcia.

Czyli kiepska szkoła, w której kiepscy nauczyciele wybrali kiepskie podręczniki. Tym bardziej nie rozumiem tych zachwytów, że w tak beznadziejnej szkole dzieci zostaną jeszcze na dwa lata.
                                      • black-cat Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 12:22
                                        Pomimo wybrania kiepskich podręczników (Nowa Era na marginesie) szkoła stoi dość wysoko w rankingach. I sporo rodziców odetchnęło z ulgą, że dzieci w niej zostają bo gimnazjum rejonowe jest z kolei bardzo kiepskie.
                                  • ewa_mama_jasia Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 11:48
                                    I po co te złośliwości? Ulzyłaś sobie? Kosztem niewinnych dzieciaków? Zresztą nie mojego syna? Bo rozumiem, ze chodziło Ci o to, aby przyłozyć mi i mojemu dziecku?
                                    Powtarzam - podstawówka jest przeciętna - nie w kiepskim miejscu, nie w pipidówie. Nie w miejscu, gdzie mieszka przeważnie patologia. Akurat mnie to nie dotyka ani mojego dziecka, bo jest w innej szkole.
                                    Mój syn idzie podręcznikiem wydanym przez GWO i naprawdę w IV klasie w podręczniku nie było rozbicia dzielnicowego. Było o tym tylko wspomniane w jednym czy dwóch krótkich akapitach. Syn szedł podręcznikiem dopuszczonym w 2015r. W nowym podręczniku, z dopuszczeniem z 2017, jest sporo - własnie sprawdziłam.
                                    • iwoniaw Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 11:55
                                      Mój syn idzie podręcznikiem wydanym przez GWO i naprawdę w IV klasie w podręczn
                                      > iku nie było rozbicia dzielnicowego. Było o tym tylko wspomniane w jednym czy d
                                      > wóch krótkich akapitach. Syn szedł podręcznikiem dopuszczonym w 2015r. W nowym
                                      > podręczniku, z dopuszczeniem z 2017, jest sporo

To teraz odpowiedz sobie na pytanie, kiedy to "sporo" zostanie wprowadzone uczniom, którzy właśnie skończyli klasę 4, 5 lub 6. Powiem ci - NIGDY. (Chyba że w ramach pozaszkolnego douczania rodzice się o to zatroszczą). Albowiem dzieciom tym zabrano możliwość pójścia do gimnazjum (gdzie średniowiecze - tak w Polsce, jak i na świecie - omawiane jest przez półtora semestru: od końca klasy I i przez 1. semestr klasy II), a w klasie VII wylądują w wieku XIX.

Nic takiego, że trzy roczniki idą na zmarnowanie?
                                    • makurokurosek Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 12:19
                                      "Akurat mnie to nie dotyka ani mojego dziecka, bo jest w innej szkole.
                                      Mój syn idzie podręcznikiem wydanym przez GWO i naprawdę w IV klasie w podręczniku nie było rozbicia dzielnicowego. Było o tym tylko wspomniane w jednym czy dwóch krótkich akapitach. "

Więc tym bardziej nie rozumiem twoich zachwytów nad reformą, bo twój syn już nie dowie się o rozbiciu dzielnicowym, tak samo jak nie dowie się, że pomiędzy Chrobrym, a Łokietkiem dużo się działo
                                      Wracając do układu okresowego, który twoim zdaniem jest tak dobrze omówiony w nowym podręczniku do klasy VII , temat można liznąć lub można go omówić, ten w nowym podręczniku jest liźnięty.
                                      • ewa_mama_jasia Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 12:29
                                        Więc tym bardziej nie rozumiem twoich zachwytów nad reformą,

Gdzie? Po raz ostatni tłumaczę, ze NIE ZACHWYCAM się reformą. Mało tego, rok czy dwa temu sama krytykowałam braki w programie - chocby to wspomniane rozbicie dzielnicowe czy mało wyjaśnień w książce do matematyki.

który twoim zdaniem jest tak dobrze omówiony w nowym podręczniku

Po raz ostatni informuję - był argument, że WYPADŁ z programu układ okresowy. Zajrzałam do podręcznika - jest. Więc nie jest prawdą, że wypadł. Teraz dajesz argument, że jest zbyt mało omówiony. Pomiędzy WYPADŁ a ZBYT POBIEŻNIE OMÓWIONY jest różnica. Więc prosze o informację, czego brakuje w tym temacie, biorąc pod uwagę, że jest to pierwszy rok nauczania tego przedmiotu.
                                        • dorek3 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 12:44
                                          Brakuje CZASU na jego odpowiednie omówienie.
                                          • makurokurosek Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 12:51
                                            oczywiście, że brakuje czasu w efekcie dzieciaki chemii będą uczyły się na pamięć bo nie będą w stanie połączyć tych informacji w całość
                                            • dorek3 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 12:56
                                              Różnych rzeczy można nauczyć się na pamięć, ale chemii się nie da.
                                        • makurokurosek Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 12:45
                                          "Po raz ostatni informuję - był argument, że WYPADŁ z programu układ okresowy. Zajrzałam do podręcznika - jest. Więc nie jest prawdą, że wypadł"

Już ci napisałam, to że coś jest nie oznacza że jest omówione. Idąc twoim tokiem rozumowania twój syn też miał rozbicie dzielnicowe, wszak w książce dwa zdania temu poświęcono. Informacje dotyczące układu okresowego są zbyt okrojone by móc go dokładnie omówić i by dziecko mogło to zrozumiec
                                    • olena.s Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 12:21
                                      Trochę mi przeszkadza ten zestaw: "podstawówka (...)- nie w kiepskim miejscu, nie w pipidówie. Nie w miejscu, gdzie mieszka przeważnie patologia".
                                      To jest dość absurdalne połaczenie. Bo o ile uczniowie ze szkoły w kiepskim, małym, i zamieszkałym przez patologię rejonie istotnie w większości nie będa zaliczać się do genialnych intelektualistów, o tyle SZKOŁA jak taka może być dobra (podobnie jak ZŁA może być szkoła z wielkomiejskiego rejonu zamieszkałego przez inteligencję, choć tu pewnie nacisk rodziców byłby wiekszy, a zywotność tej placówki - mniejsza).

"Mój syn idzie podręcznikiem wydanym przez GWO i naprawdę w IV klasie w podręczniku nie było rozbi"
                                      Obawiam się, że nie śledziałaś specjalnie uważnie dyskusji wokół metodyki nauczania historii. Otóż założeniem niestety ukatrupionego podziału (6+3+3) była historia rozłożona inaczej niż poprzednio. Zamiast trzykrotnego powtarzania ab ovo, co zdajesz się preferować, była zgrubna przelotka po zagadnieniach w podstawówce, oraz czteroletni kurs historii w gimnazjum i pierwszej klasie szkoły ponadgimnazjlnej (a w 2 ostatnich latach już to koncentracja na historii rozumianej powiedzmy po twojemu, już to badanie pewnych strumieni historycznych w rodzaju np. polskich dyskursów politycznych czy innych zmian w życiu codziennym rodziny). W ten sposób miano wreszcie uniknąć notorycznego braku czasu na historie najnowszą przy jednoczesnym nadmiarze czasu na starozytność.
                                      W tym świetle twoje obawy (odnoszące się do systemu gimnazjalnego) byłyby, jak widzisz, bezpodstawne. Twój syn liznąłby bowiem pobieznej wizji historii w ostatnich latach podstawówki, a następnie zgłębiałby ją porządniej w gimnazjum, kiedy i czasu byłoby więcej i uczniowie już mądrzejsi.
                                • szarsz Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 11:19
                                  > Nie pytam o fizykę,

A może powinnaś, bo podręcznik nowej ery zaczyna się właśnie od: sila jest wielkością wektorową. A na matematyce czwarty rok ułamki, o wektorach nikt nie słyszał, pod koniec siódmej klasy wprowadzony zostanie uklad wspolrzednych i punkty. Wektory? Jakie wektory?
                                  Drugi temat z fizyki? Zależności od czasu, wykresy? Na matematyce nikt o funkcjach i wykresach nie słyszał.
                                  Ale jasne, ulamki mozna cwiczyc i dziesięć lat.
                                • berdebul Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 11:28
                                  To jest ten moment, kiedy powinnaś się zastanowić do jakiej szkoły poslalas dziecko. Nie znam dobrej szkoły w której nie ma atlasów, w której omawia się ułamki kolejny rok, w której pominięto rozbicie dzielnicowe.
                                  Dzieci stracą 300 lat bo nowy program przewiduje, że już to omówiono. Jednak do tej pory te dzieci szły inną podstawą i miały to omawiać w gimnazjum.
                                  • ewa_mama_jasia Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 11:53
                                    Na tym zakończmy. Nie rozmawiamy tu o szkole mojego dziecka tylko o obowiązujących podręcznikach. Dopuszczonych do realizacji przez poprzednią władzę.
                                    • iwoniaw Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 11:58
                                      Nie dociera ciągle do ciebie, że przed reformą obowiązkowe było gimnazjum i "dopuszczone przez poprzednią władzę" podręczniki były kompletne dla cyklu kształcenia obowiązkowego i w sumie zawierały o wiele obszerniejszy materiał niż proponowana podstawa klas 4-8? Która i tak nie będzie realizowana w całości przez obecnych absolwentów klas 4-6, bo im zafundowano wycinki starej i nowej podstawy, kompletnie do siebie nie pasujące? Powtarzające jedne zagadnienia, a pomijające wiele innych w ogóle?
                                    • makurokurosek Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 12:21
                                      Więc krótko i na temat w podręcznikach wiedza jest tak poszatkowana, że stała się kompletnie nie zrozumiała.
                                    • berdebul Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 16:29
                                      Podręczniki były dopuszczone z myślą o konkretnym cyklu kształcenia. Gdyby Twoj syn poszedł do gimnazjum, to dokładniej omówiłby to przykładowe rozbicie dzielnicowe. Jednak zostaje w klasie VII i VIII, w której podstawy zakładają, ze juz to omówił. Teraz rozumiesz? Nauka musi byc cykliczna i potrzebuje ewolucji, a nie rewolucji.

Co do układu okresowego - żeby zrozumieć, a pózniej umieć z niego korzystać trzeba mieć czas na poznanie. Nie ma takiej opcji w takim czasie jaki zaplanowano (okrojone godziny względem systemu 6+3+3).
                                      • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 17:59
                                        chemia chyba nie jest dobrym przykładem do analizowania różnic, bo na pierwszy rzut wydaje się, że tych różnic dużo być nie może, ponieważ ilość godzin w klasach 7 i 8 (2 + 2) jest dokładnie taka sama jak w gimnazjum (przykładowy układ - bo była dowolność - 1 + 2 + 1). Czyli tu mamy ten sam program zamiast w trzy, w dwa lata.
                                        • mamma_2012 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 18:08
                                          W gimnazjum była w gratisie silna motywacja do nauki chemii, bo był z niej egzamin.
                                      • ewa_mama_jasia Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 18:36
                                        Chyba caly czas mówimy o systemie 6+3, nie 6+3+3.
                                • makurokurosek Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 12:15
                                  Czy ty rozumiem na czym polega omówienie układu okresowego? Informacje zawarte w nowym podręczniku nie są wystarczające do tego by zrozumieć elektroujemność, wzory strukturalne , powinowactwo elektronowe. Materiał został tak obcięty, że dziecko które nie będzie miało korków wykuje go bez zrozumienia.
                                • morekac Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 12:24
                                  >Co do historii - w aktualnie istniejącym programie też były dziury. W klasie V brakuje 200 lat, wyleciało całe rozbicie dzielnicowe.

Bo miało być to szczegółowo omawiane w gimnazjum. I już widać, jak trudne będzie omawianie Krzyżaków jako przykładu powieści historycznej , skoro krzyżacy, Jadwiga i Jagiełło będą jakimiś alienami niewiadomo skąd. Równie dobrze mogliby czytać powieść historyczną rodem z Burkina Faso - znajomość tła będzie podobna, a przynajmniej nauczyciel zrobi wprowadzenie, wiedząc, że nikt nic nie wie.
                            • szarsz Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 21:12
                              > Przeciętny nauczyciel matematyki w
                              > przeciętnej szkole rejonowej nie zrobił
                              > pewnych treści

Mój syn chodzi do przecietnej rejonówki i ma równie przeciętną nauczycielkę. Wszystkie treści zrealizowali.

Chcesz się licytować, która szkoła i który z nauczycieli jest przecietniejszy?
                        • makurokurosek Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 10:21
                          Mianowicie to, że ułamki dzieciaki ćwiczą od klasy czwartej tak po trzech latach utrwalania materiału czas by poznały nowy materiał. Jakim cudem chcesz maturzystów przygotować do studiów politechnicznych skoro przez cały czas będą utrwalały i powtarzały materiał. Jak widać po podręcznikach, PIs na maksa obniżył poziom nauczania
                          • ewa_mama_jasia Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 10:26
                            No toż tłumaczę, że nie wszystkie dzieciaki ćwiczą ułamki od klasy IV. Podałam przykład. Nie uwierzę w to, że to jedna jedyna klasa w całej Polsce taka zapóźniona i we wszystkich innych dzieciaki ucza się ułamków od IV klasy.
                            • iwoniaw Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 10:41
                              Nie no, jasne, to że gdzieś beznadziejny nauczyciel nie zrealizował dotychczas podstawy powinno być powodem, żeby cała Polska do matury przerabiała materiał 4 klasy podstawówki i nic innego - wtedy każdemu się utrwali big_grin To by nawet śmieszne było, gdyby nie opisywało reformy, która właśnie zaczyna mielić kilka roczników żywych uczniów - nasze dzieci m.in. uncertain
                            • makurokurosek Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 11:57
                              I dlatego, że znajdzie się jeden czy kilku leniwych nauczycieli którzy nawet nie przerobią podstawy programowej należy cofnąć rozwój wszystkich. Nawet jeżeli nie ćwiczyli ułamków przez trzy lata ćwiczyli je przez dwa lata.
                        • dorek3 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 11:37
                          Czy Ty widzisz różnicę między podstawą (prowadzeniem pojęcia) a jego poszerzeniem, rozbudowaniem. Naprawdę nauka ułamków nie musi zaczynać i kończyć się na 1/2+1/3
                          Moje dzieci skończyły właśnie 1 gim i szereg tematów z matematyki było z nazwy zbieżne z tym co pojawiło się w podstawówce. Jednak stopień komplikacji i wymaganej biegłości był o wiele większy.
                          Jeśli zabierzesz ten drugi etap to wypuścisz ze szkoły uczniów, którzy poza podstawy nie wyjdą.
                          • ewa_mama_jasia Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 11:56
                            Widzę różnicę. Mój syn od trzeciej klasy miał wprowadzane ułamki, co roku temat powracał i wzrastał stopien komplikacji tematu. Jego koleżanka ze szkoły obok miała wprowadzone ułamki dopiero w maju w piątej klasie.
            • nathasha Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 21:51
              No ale pisalaa wyzej ze masz zestawienie starej i nowej wersji programowej oraz tresci podrecznika a teraz piszesz ze tych podrecznikow nie ma, to masz je czy nie?
              • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 21:55
                Napisałam wyraźnie, że jednego.
            • mika_p Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 23:20
              > Ale na razie trudno jeszcze bez podręczników powiedzieć, czy i co będzie niespójne.

I to według ciebie nie jest realna strata?

Nowa podstawa pisana na chybcika, nie ma podręczników, więc nauczyciele nie będą przygotowani, więc lekcje będą kiepskie.
              Jak nauczyciel nie wie, co jest w podręczniku, to nie wie, ile sam musi dopowiedzieć, a ile może polecić doczytać.
              A to jest szkoła podstawowa. Braki w podstawie się kumulują i mają wpływ na dalszą naukę
    • mika_p Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 20:38
      Stracą stabilność edukacyjną i tak naprawdę nikt dokładnie nie wie, jak to będzie wyglądać, bo pół roku to jest za mało na solidne opracowanie planu, uwzględniającego fakt,że trzyletni program obowiązkowy dotąd dla wszytskich trzeba wtłoczyć w dwa lata tak, aby na poziomie edukcji ponadpodstawowej ci, co mają mieć wykształcenie średnie, mieli solidne podstawy, a ci, co maja miec zawodowe, mieli komplet wiedzy.
      Rózne zagadnienia, szczególnie z nauk ścisłych, powinny być wprowadzane w pewnym planie ogólnym, a nie tylko w kontekście jednego przedmiotu - choćby przywołane wcześniej funkcje. Było za mało czasu, zeby to przygotować, przemyśleć, wprowadzić korekty, więc na 100% będą niedoróbki.
      Których już nikt nie skoryguje, bo to przecież tylko roczniki przejściowe, to się dla nich nie opłaci - nie tylko finansowo, ale przede wszystkim mentalnie.

I to jest kluczowe gó... w tej cąłej propagandj reformie, a to gó... skonsumują nasze dzieci, najbardziej te, które własnie zdały do VII klasy, której na początku minionego roku szkolnego jeszcze nie było w planie, tylko hasła.

O wiele mniej ważne zmiany wprowadza się z dłuyższym czasem przygotowania, a tu tak naprawdę dano kilka miesięcy na opracowanie podstaw programowych, napisanie podręczników, zmiane siatki szkół, zmiany kadrowe.
    • bbkk Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 21:22
      Jeden z przykladow - zoologia w starej 6 klasie to ok. 12 lekcji. Szerzej bylo w gimnazjum. Wedlug nowych zasad - zoologia szczegolowo bedzie w klasie 6.
      Ale jak to powiedziala Zalewska - nadrobia wiedza pozaszkolna ...
    • mamablue Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:34
      Ja powiem,co zyskają:
      -nie będą myślały o seksie,bo to nie gimnazjum,
      -nie będą się malować,bo jw,
      -nie będzie przemocy,bo jw,
      -będą miały dłuższe dzieciństwo nasze kochane [uśmiech z uzębieniem] dzieciaczki,
      - szkoła stanie się krainą szczęśliwości,zwłaszcza po zweryfikowaniu postawy moralnej nauczycieli.
      Pisać dalej???
      No samo dobro polską szkołę czeka <3
      • chocolate-cakes Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:37
        I to jest dobra odpowiedź smile
        W końcu będzie jak dawniej.
        Idealnie.
        • mamablue Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:50
          Chocolate,a o powrocie sko słyszałaś? smile
          No jak za mojej młodości big_grin
          • chocolate-cakes Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:59
            smile
          • mamma_2012 Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 23:02
            Teraz dzieci oszcędzać na emerytury, a nie rower. Dojnazmiana już tu jest
          • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 23:17
            do tyłu jesteś - sko działa już od wielu lat
      • black-cat Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:48
        I 10 dnia każdego miesiąca, niosąc z dumą biało-czerwone flagi, będą z uśmiechami na różanych twarzyczkach maszerować w uroczystych pochodach ku pamięci poległych.
        • mamablue Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:51
          Wziąwszy uprzednio udział we Mszy Św.
          • black-cat Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 22:56
            A to przecież oczywistesmile
    • morekac Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 29.06.17, 23:10
      Powiem ci, co stracą przede wszystkim. Przekonanie, że sensowne jest robienie jakichkolwiek planów na czas dłuższy niż kilka miesięcy. Że od tego, jak będą pracować, zależy ich przyszłość - bo mogą stawać na rzęsach, a nie dostaną się do szkoły, do której chcieli z powodu braku miejsc (dotyczy to głównie tych starszych). Wielu nie będzie miało przyzwoitego nauczania przedmiotów przyrodniczych ze względu na brak pracowni przedmiotowych - w podstawówkach były niepotrzebne, nie wszędzie zdążą je zrobić. Program pisany na chybcika, bardzo możliwe, że jakieś zagadnienia zostaną zrobione po łebkach lub wcale, a w szkole ponadpodstawowej nauczyciele będą jednak wymagali bardziej pogłębionej wiedzy. Albo założą, że powinni to wiedzieć. A inne zagadnienia zrobią 2 razy.
      Z historią to będzie kanał. W dawnym programie podstawówki historia w klasach 4-6 była dość ogólna, za to kurs w gimnazjum miał 3 lata do I WŚ. A co można zrobić w 2 lata ? Albo zostaną z infantylną wiedzą z historii starożytnej albo z bardziej współczesnej, a najpewniej nic nie będą umieli porządnie. A w liceum lubią wymagać. A ci, którzy pójdą sobie do szkół branżowych, nie będą mieli potem nadmiaru historii.
      Stracą na językach - dwa lata nauki języka to trochę mało, a jeśli będą musieli kontynuować ten drugi język, to ograniczy im to wybór szkoły średniej, jeśli tym drugim językiem nie był niemiecki.
    • maniaczytania Chemia 30.06.17, 18:24
      może pogrupujmy wypowiedzi przedmiotami, będzie łatwiej odnaleźć informacje zamiast szukać ich po całym wątku.

Na początek może chemia,w której, zastrzegam - na pierwszy rzut oka, nie wygląda na to, żeby zaszło wiele zmian.
      Przede wszystkim liczba godzin jest dokładnie taka sama:
      klasy 7 i 8 - po dwie godziny tygodniowo
      klasy 1-3 gimnazjum - różne układy, ale co do zasady - 1+2+1

Jeśli więc liczba godzin jest jednakowa, to nie powinno zabraknąć czasu na omówienie zagadnień.

Nie wygląda też na to, żeby coś usunięto, raczej na odwrót - dodano nowe pojęcia i treści.

Poczytać więcej można tu:
      www.nowaera.pl/oferta-edukacyjna/reforma-2017/szkola-podstawowa/chemia/jak-zmienia-sie-podreczniki-dostosowane-do-nowej-podstawy-programowej
      • morekac Re: Chemia 30.06.17, 20:19
        skoro chemii będzie więcej na rok, to czegoś innego będzie mniej. Albo dzieciaki będą zaorane.
      • mamma_2012 Re: Chemia 30.06.17, 20:37
        Matko, przecież chemicy, fizycy, matematycy z oficjalnych ciał zjechali podstawę podając konkrety i to na oficjalnych stronach punktując co jest źle. Co ci więcej trzeba?
        • maniaczytania Re: Chemia 30.06.17, 22:09
          Na oficjalnej stronie MEN w uwagach zgłoszonych przez różne podmioty, do chemii akurat wielu krytycznych uwag (piszę o uwagach (SNPPiT)) nie było, do treści żadnych, ogólne takie:

"CHEMIA
          Chemia jest przedmiotem eksperymentalnym, duży nacisk położony jest na umiejętności
          związane z projektowaniem i przeprowadzaniem doświadczeń eksperymentów
          chemicznych. Interpretacja wyników doświadczenia eksperymentu i formułowanie
          wniosków na podstawie przeprowadzonych obserwacji ma służyć wykorzystaniu
          zdobytej wiedzy do identyfikowania i rozwiązywania problemów. (…)
          137 Warunki i sposób realizacji (…)
          Aby edukacja w zakresie chemii była skuteczna, zalecane jest prowadzenie zajęć w
          niezbyt licznych grupach (podział na grupy najwyżej 10-osobowe) w salach
          wyposażonych w niezbędne sprzęty i odczynniki chemiczne. (…)
          Dobór wiadomości i umiejętności (…) Istotne jest również samodzielne
          wykorzystywanie i przetwarzanie informacji, kształtowanie nawyków ich krytycznej
          oceny oraz umiejętność zastosowania w innym kontekście.
          Zakres treści nauczania stwarza (…) Może to pomóc w kształtowaniu postawy odkrywcy
          i badacza z ograniczonym zaufaniem umiejętnością weryfikowania prawdziwości
          nowych informacji.
          (…)"

Dla jasności - kursywą to, co SNPPiT proponują usunąć, pogrubione - ich wstawienia.
          • morekac Re: Chemia 30.06.17, 22:21
            Ale wiesz, że w wielu szkołach nie ma pracowni chemicznych i prawdopodobnie nie będzie ich w najbliższym czasie? i że nie praktykuje się dzielenia klasy na grupy na chemii?
            • maniaczytania Re: Chemia 30.06.17, 22:26
              oczywiście, że wiem. Wkleiłam to, żeby było widać, że uwagi dotyczyły organizacji pracy na lekcji, a "dziur" programowych akurat z chemii nie będzie.
          • mamma_2012 Re: Chemia 01.07.17, 09:17
            Oto co SNPPiT pisze na swojej stronie. Rzeczywiście nie mają uwagbig_grin
            www.snppit.pl
            • maniaczytania Re: Chemia 01.07.17, 09:42
              no to jest dokładnie to samo, skąd wzięłam cytat - w tym 'podwątku' mowa o chemii - do niej nie ma uwag co do treści, więc wychodzi na to, że z chemii braków nie będzie.
              • mamma_2012 Re: Chemia 01.07.17, 09:46
                Nie będzie, jeżeli zostaną zrealizowane postulaty stowarzyszenia. A chyba dla każdego normalnego człowieka jest oczywiste, że nie będą.
                • maniaczytania Re: Chemia 01.07.17, 09:51
                  ich postulaty nie były spełniane również do tej pory - rozumiem, że dla każdego normalnego człowieka jest oczywiste, że te roczniki, które już wyszły z gimnazjów, miały braki z chemii?
                  • mamma_2012 Re: Chemia 01.07.17, 10:05
                    Z nauką przedmiotów ścisłych i przyrodniczych nigdy nie było u nas dobrze, a ten jeszcze pogorszy.
                  • morekac Re: Chemia 01.07.17, 11:49
                    Moje dzieci miały w gimnazjum przyzwoitą pracownię chemiczno-fizyczną. I robili proste doświadczenia. Dwie sąsiednie podstawówki nie mają tego typu pracowni i nie będą ich miały w najbliższym czasie.
                    • zofijkamyjka Re: Chemia 01.07.17, 12:07
                      morekac napisała:

> Moje dzieci miały w gimnazjum przyzwoitą pracownię chemiczno-fizyczną.

tych przedmiotów moim zdaniem nie można nauczać bez pracowni i doświadczeń. Chociaż co ciekawe w e podręcznikach tez zniknęły doświadczenia, a były.
              • mamma_2012 Re: Chemia 01.07.17, 09:49
                Poza tym jest jeszcze zarzut braku korelacji pomiędzy przedmiotami i choćby to spowoduje, że braki w chemii będą duże.
                • maniaczytania Re: Chemia 01.07.17, 09:52
                  jak chcesz pisać o brakach w chemii, to proszę o konkrety.
                  • mamma_2012 Re: Chemia 01.07.17, 10:31
                    Na przykładzie publicznych rejonowych szkół moich dzieci.
                    W gimnazjum, gdzie byłaby córka, były dwie profesjonalne pracownie chemiczne z instalacjami i chyba trzech nauczycieli przedmiotu, kółko chemiczne i zajęcia wyrównawcze.
                    W podstawówce syna pracowni nie będzie w najbliższych latach przynajmniej, lekcje będą w tym roku dla 3 klas, więc nauczyciel pewnie będzie raz w tygodniu, oczywiście nikt się nie będzie bawił w takiej sytuacji w kółka, zresztą nawet gdyby były na to pieniądze, to nie ma sali, bo lekcje będą do 17, bo w przeładowanej już szkole dojdą w tym roku 3 klasy, a w przyszłym już 6.
                    A u nas i tak jest lajtowo, bo szkoły mają po kilka klas na każdym poziomie i w czasie przerwy, przy dobrych wiatrach można przejechać z jednej do drugiej czy kolejnej i uciułać etat.
                    Na terenach, gdzie szkoły są co kilkadziesiąt kilometrów i po jednej czy dwie klasy na poziomie, trzeba będzie znaleźć desperata i pilnować go nawet jeżeli będzie beznadziejny.
                    Zdolny młody chemik z takiej okolicy, jeżeli będzie miał szczęście i samozaparcie, to w liceum zobaczy próbówkę.
                    Konkret?
                    • mamma_2012 Re: Chemia 01.07.17, 10:42
                      I jeszcze w gimnazjum nauczyciele chemii znali i spotykali się z biologami, fizykami i matematykami i na szybko mogli skoordynować pracę, jeżeli tematy się rozjechały. W podstawówce mogą widywać się tylko na radach, bo swoje kawałki etatu będą realizować w inne dni.
                    • maniaczytania Re: Chemia 01.07.17, 19:44
                      musiała mi umknąć ta wypowiedź.
                      Tak, to jest konkret , tyle że na poziomie organizacji i strat 'ogólnych', że pozwolę sobie je tak nazwać. I zgodzę się, że najbardziej 'zabolą' roczniki przejściowe (ten rok i pewnie następny), bo później będzie już więcej klas i łatwiej będzie zebrać pełen etat dla nauczyciela.

Mnie w tym wątku chodzi jednak bardziej o zebranie zagadnień z konkretnych przedmiotów, które ominą dzieci z roczników przejściowych przez to, że nie ma dla tych trzech roczników przejściowej podstawy, która wyrównywałaby różnice między starą a nową podstawą.
                      • mamma_2012 Re: Chemia 01.07.17, 19:55
                        Moje dzieci nie są w rocznikach przejściowych i nawet za 10 lat w naszej rejonowej podstawówce nie będzie etatu dla chemika, fizyka, biologa i innych i choćby namiastki tego co miały dzieci w naszym rejonowym, acz słabym gimnazjum.
                        Nie życzę sobie, żeby moje dzieci były stratą ogólną. Twoje spisałaś na straty ogólne? W imię czego?! Koniecznie napisz.
                        • maniaczytania Re: Chemia 01.07.17, 20:07
                          nie spisałam, bo będę robiła, co tylko mogę (ale realnie), żeby je wesprzeć.
                          Na razie jeszcze nie widzę też, żeby coś straciło.
                          • mamma_2012 Re: Chemia 01.07.17, 20:18
                            Fantastycznie! Kasa na korki uzbierana i materiał powtórzony?
                            Jakie masz genialne rady dla dzieci, których rodzice są biedni i nie mogą pomóc w nauce?
                            Na straty z nimi.
                            • maniaczytania Re: Chemia 01.07.17, 20:24
                              na razie nie widzę, żeby korki były potrzebne.
                              Poza tym pamiętaj, że w tym łańcuchu są jeszcze nauczyciele i sporo w tym temacie zależy od nich. Bo mogą, choć oczywiście pewnie nie muszą, uzupełnić brakujące zagadnienia.
                              • dorek3 Re: Chemia 01.07.17, 20:27
                                Możesz sobie z inną forumką (Arweną) podać rękę. Obydwie patrzycie na świat z perspektywy końca własnego nosa.
                                • mamma_2012 Re: Chemia 01.07.17, 20:35
                                  To jest chyba jednak inne myślenie. Jeżeli wszystkim bez zaangażowanych rodziców i pieniędzy podetniemy skrzydła, to nasze z "nielota" stanie się "orłem"uncertain
                                  • maniaczytania Re: Chemia 01.07.17, 20:51
                                    nie, na pewno nie takie.
                                    Jak już pisałam - świata niestety nie zbawię. Mogę robić tyle i tu, gdzie mam na to wpływ.
                                    Co da, dajmy na to dzieciom ze szkoły podstawowej w Pszczynie, Pcimiu Dolnym, Olsztynie, Gorzowie, Kutnie, to, że się będziecie zamartwiać o ich los? Mogę mieć wpływ na dziecko swoje i dzieci z jego szkoły, na moją najbliższą okolicę.
                                    • mamma_2012 Re: Chemia 01.07.17, 21:07
                                      Skoro zbawiać nie chcesz, to chociaż tak entuzjastycznie nie kibicuj tym, którzy go psują.
                              • mamma_2012 Re: Chemia 01.07.17, 20:30
                                Myślisz, że za te marne pieniądze będą masowo poprawiać błędy ministry? Kobieto, ile ty masz latbig_grin
                              • morekac Re: Chemia 01.07.17, 20:53
                                >Bo mogą, choć oczywiście pewnie nie muszą, uzupełnić brakujące zagadnienia.

Płacą ci za peany na cześć reformy, naiwna jesteś czy po prostu głupia?
                                Po pierwsze: kiedy mają to robić? A skoro nie ma na to czasu na kekcjach, to nadrabianie jest możliwe tylko na dwa spodoby:
                                1. dodatkowe godziny, za które nikt nauczycielowi raczej nie będzie skłonny płacić i na które uczeń będzie musiał chodzić (a przypominam, że tych wszystkich godzin jest co najmniej 30,a często i więcej w tygodniu, co - po dodaniu godzin przeznaczonych na naukę w domu i odrabianie lekcji daje minimum 40h tygodniowo
                                2. brak realizacji bieżącego programu, co nadal skutkuje zaległościami, tylko w innym miejscu.
                                • maniaczytania Re: Chemia 01.07.17, 21:09
                                  może sprawdzimy to za rok? może już w pierwszym półroczu będzie to widać?
                                  Na razie to tylko takie dywagacje, zarówno moje, jak i Wasze.
                                  • mamma_2012 Re: Chemia 01.07.17, 21:12
                                    Ty rzeczywiście NIC nie rozumieszuncertain
                              • makurokurosek Re: Chemia 01.07.17, 21:18
                                "Poza tym pamiętaj, że w tym łańcuchu są jeszcze nauczyciele i sporo w tym temacie zależy od nich. Bo mogą, choć oczywiście pewnie nie muszą, uzupełnić brakujące zagadnienia."

Kiedy niby biolog, historyk czy matematyk ma wprowadzić i omówić te zagadnienia, które wypadły. Przypomnę, że biologię klasa VII rozpocznie od materiału II klasy gimnazjum wypada im cały rok . Rozumiem, że oczekujesz, nauczyciele tych przedmiotów będą prowadzili dodatkowe pozalekcyjne zajęcia, a dzieciaki po powrocie do domu spędzą nad książkami każdą chwilę by utrwalić materiał bieżący i ten który im wypadł.
                      • szarsz Re: Chemia 01.07.17, 20:02
                        > zgodzę się, że najbardziej 'zabolą' roczniki
                        > przejściowe (ten rok i pewnie następny),

Nie, to będą wszystkie roczniki, którym nie pozwala się na dokończenie cyklu edukacyjnego. Edukację poltora miliona dzieci spisuje się na straty, tłumacząc idiotycznie, że kiedyś tam będzie lepiej. Może i będzie, tylko co z tego, skoro koszta są aż tak wysokie i łatwe do uniknięcia?
                  • makurokurosek Re: Chemia 01.07.17, 10:39
                    "jak chcesz pisać o brakach w chemii, to proszę o konkrety. " jestem technologiem chemicznym po polibudzie tak wiec jakaś wiedzę chemiczna posiadam . Nie wiem jak wyglądała nauka chemii w gimnazjum mogę ci jednak powiedzieć co mi nie zgrywa w podręczniku do klasy 7 i co sprawi , ze większość dzieciaków będzie uczyło się chemii na pamięć .
                    - wprowadzenie nazw substancji wraz z wartosciowoscia przed omówieniem budowy atomu i pojęcia wartościowości
                    - zbyt ogólnikowo omówione gazy szlachetne , a jest to podstawa do zrozumienia wartościowości i budowy związków chemicznych
                    - liźnięty układ okresowy
                    - zadania przedstawione tylko w formie podstawiania do wzorów , brak wprowadzenia proporcji
                    I to są moje wnioski po rzuceniu okiem na kolorowy podręcznik gdzie większość książki zajmują zdjęcia , a treści merytorycznej jak na lekarstwo . Przerzucenie kwasów i soli do klasy 8 , co oznacza że zostanie okrojona chemia organiczna , której jest wiecej do opanowania i jest trudniejsza niż nieorganiczna, a niezrozumienie lub pominięcie choćby jednego tematu z chemii organicznej owocuje brakiem zrozumienia tematu następnego .
                    Tak wiec , aby zrozumieć chemię albo rodzic albo korepetytor będzie musiał wiele dopowiedzieć
                    • dorek3 Re: Chemia 01.07.17, 10:52
                      Masz rację. Moim nauczycielka przedstawiła kolejność.
                      Ale w układzie okresowym niczego nie brakuje. Ostatecznie nauka to nie bezmyślne czytanie podręcznika ale lekcja. U moich właśnie układ, wiązania i podstawowe stechiometria zabrały tyle czasu, że nie zrobili prawa zachowania masy sad i zaczną od tego drugą klasę.
                      • makurokurosek Re: Chemia 01.07.17, 10:57
                        Podręcznik na pierwszy rzut oka wyglada tak jak podręcznik do 1 gimnazjum , ale przy dokładniejszym przyjrzeniu widać , ze został okrojony i tak np . W rozdziale o metalach została usunięta wzmianka o miedzi i złocie jako wyjątkach pod względem koloru , tak wiec można odnieść wrażenie ze nie są to metale bo nie są koloru srebrnego i takich kwiatków na pewno jest więcej
                        • dorek3 Re: Chemia 01.07.17, 14:34
                          Aż tak dokładnie nie przeglądałam.
                          Ale nie mam wątpliwości , że takiego materiału w takim czasie porządnie przerobić się nie da.
                        • berdebul Re: Chemia 01.07.17, 17:02
                          Pewnie wyleciało, ze względu na fizykę. uncertain jezeli okrojono funkcje, to musieli też okroić fizykę, a idąc dalej chemię.
      • zofijkamyjka Re: Chemia 01.07.17, 12:01
        maniaczytania napisała:

> Przede wszystkim liczba godzin jest dokładnie taka sama:
        liczba godzin taka sama ale czas na realizacje różny, czyli materiał na trzy lata wtłoczą w dwa lata i to nie tylko jeśli chodzi o chemię.
        • maniaczytania Re: Chemia 01.07.17, 15:58
          jeśli liczba godzin taka sama, to jakim cudem czas na realizację różny? Mówimy o chemii, nie o innych.
          • zofijkamyjka Re: Chemia 01.07.17, 16:13
            maniaczytania napisała:

> jeśli liczba godzin taka sama, to jakim cudem czas na realizację różny?

taki cudem , że 4 godziny robisz obecnie w czasie dwóch lat a nie trzech, czyli spiętrzenie materiału. Tak będzie z wszystkimi przedmiotami. Ile te dzieci będą w szkole siedziały? czy tez coś innego okroją
            • maniaczytania Re: Chemia 01.07.17, 17:31
              jak? Jeżeli na to samo było ok. 130 godzin w trzy lata, a teraz na to samo będzie ok. 130 godzin w dwa lata?
              mówimy o chemii przypominam, nie ma co mieszać tu innych przedmiotów
              • mamma_2012 Re: Chemia 01.07.17, 17:38
                Dziewczyny jasno napisały ci z czym będzie problem
                • maniaczytania Re: Chemia 01.07.17, 17:41
                  nadal nie widzę problemu w chemii
                  • mamma_2012 Re: Chemia 01.07.17, 17:44
                    Przeczytaj wątek jeszcze raz. Jeżeli nadal nie widzisz problemu, to już chyba problem z kształceniem za twoich szkolnych czasów.
                    • maniaczytania Re: Chemia 01.07.17, 17:51
                      to może jeszcze inaczej, może dotrze - jak te same 130 godzin mają mieć dziury i braki? Wszystko jedno, czy to idzie w trzy, czy dwa lata - materiał ten sam.
                      Wiesz, że w niektórych gimnazjach chemia była przez dwa lata po 2 godziny? Bo dyrektor miał swobodę układania planu, byle zmieścić się w wyznaczonych ramach i czy zrobił tę chemię w układzie - 2+2, czy 1+1+2, czy 2+1+1 - i tak był to ten sam materiał.
                      • morekac Re: Chemia 01.07.17, 18:14
                        Za ro będą mieli braki z geografii, biologii, wos i edbs (czyli pierwsza pomoc i inne "niepotrzebne bzdety" , których nieznajomość może grozić śmiercią lub kalectwem) - tego będzie znacznie mniej.
                        • maniaczytania Re: Chemia 01.07.17, 18:19
                          z geografii oraz biologii tak, z wos i edbs - nie
                      • makurokurosek Re: Chemia 01.07.17, 18:19
                        Jeżeli nie zrozumiałaś to napisze prościej dotychczas połowa czasu przeznaczona była na chemię nieorganiczna druga połowa na organiczna . Obecna zgodnie z podręcznikiem wydłużony jest czas przeznaczony na chemię nieorganiczna i w efekcie skrócony ten przeznaczony na chemię organiczna , która ze względu na to ze każa grupa związków org powstaje z poprzedniej wymaga bardzo dokładnego omówienia i nie ma w niej miejsca na cięcia materiału
                        • maniaczytania Re: Chemia 01.07.17, 18:20
                          na czym opierasz swoje zdanie? Nie ma tego w opiniach nauczycieli.
                          • mamma_2012 Re: Chemia 01.07.17, 18:47
                            Manio, ty tak mocno i bezrefleksyjnie wierzysz uśmiechniętej minister, że jakiekolwiek przekonywanie cię, że nie będzie tak jak ona mówi jest bezcelowe. Szkoda czasu.
                            • maniaczytania Re: Chemia 01.07.17, 18:51
                              a pani minister mówiła coś o chemii?

Może spójrz tutaj - da się jaśniej?
                              Liczba godzin - chemia organiczna:
                              stare podręczniki (gimnazjum):
                              - węgiel i jego związki z wodorem - 10 godzin
                              - pochodne węglowodorów - 12 godzin
                              - substancje o znaczeniu biologicznym - 11 godzin
                              w sumie - 33 godziny

Nowe podręczniki (7, 8 klasa):
                              - pochodne węglowodorów - 17 godzin
                              - substancje o znaczeniu biologicznym - 10 godzin
                              w sumie - 37 godzin

Gdzie widzisz skrócony czas na chemię organiczną?
                              • mamma_2012 Re: Chemia 01.07.17, 19:19
                                Napisałam ci jakie byłyby różnice pomiędzy moim starszym i młodszym dzieckiem, gdybym nie mogła zapłacić za ich szkoły, przed i po reformie, nawet gdyby program był idealnie identyczny. Niestety tego postu "nie zauważyłaś" i nie skomentowałaś.
                                • maniaczytania Re: Chemia 01.07.17, 19:34
                                  przepraszam, ale rzeczywiście nie kojarzę takiej odpowiedzi - zaraz poszukam
          • makurokurosek Re: Chemia 01.07.17, 16:15
            Z jednego powodu . przez wciśnięcie kwasów i soli do klasy ósmej , skraca się liczba godzin potrzebna na omówienie chemii organicznej , tak wiec albo nauczyciele omówią po łebkach kwasy i sole albo nie przerobią całej chemii organicznej
            • maniaczytania Re: Chemia 01.07.17, 17:33
              nic się nie skraca - umiesz liczyć?
              • makurokurosek Re: Chemia 01.07.17, 18:21
                Ile godzin przewidziane jest na chemię organiczna ?
                • maniaczytania Re: Chemia 01.07.17, 18:40
                  wg rozkładu proponowanego przez Nową Erę i w odniesieniu do jej rozkładu w gimnazjum - w nowych podręcznikach jest więcej niż w starych
                  • maniaczytania Re: Chemia 01.07.17, 18:45
                    stare podręczniki (gimnazjum):
                    - pochodne węglowodorów - 12 godzin
                    - substancje o znaczeniu biologicznym - 11 godzin
                    w sumie - 33 godziny

Nowe podręczniki (7, 8 klasa):
                    - pochodne węglowodorów - 17 godzin
                    - substancje o znaczeniu biologicznym - 10 godzin
                    w sumie - 37 godzin
    • maniaczytania Historia 30.06.17, 18:40
      tu tracą najwięcej i najwięcej będzie do uzupełnienia.

Z podanych do tej pory:

1. historia Polski przedrozbiorowej
      2. rozbiory
      3. wojny napoleońskie
      4. średniowieczna Europa -sytuacja polityczno-społeczna, państwa wyznaniowe, wpływ kościoła
      5. starożytna Grecja i Rzym, przyczyny upadku największej potęgi
      6. krzyżacy, Jadwiga i Jagiełło

co jeszcze?
      • mamma_2012 Re: Historia 30.06.17, 20:33
        Historia to pikuś, jeżeli mamy być społaczeństwem innowacyjnym. Martwić trzeba się o przedmioty ścisłe
    • mamalgosia Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 20:35
      Na przykład partykuła.
      Wymagana jest w VII klasie, a dzieciaki nie miały jej wprowadzonej, bo w nowym programie będzie rzekomo w VI klasie, a teraz nie była.
      • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 21:53
        moje dziecko miało w 6 klasie
        • mamalgosia Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 22:17
          Wypowiadala się polonistka.

Twoje dziecko widocznie jest lepsiejsze
          • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 30.06.17, 22:19
            no nie, w takim razie cała jego klasa - innym dzieciom pani polonistka też o partykule mówiła
            • mamalgosia Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 01.07.17, 08:43
              Jest w programie I kl gimnazjum
              • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 01.07.17, 09:44
                no i? U nas była w 6 klasie, powinnam się zwrócić do nauczycielki z pretensjami?
                • szarsz Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 01.07.17, 12:04
                  Nie. Zrozumieć, że w programie jej nie ma, więc wprowadzana powzechnie nie będzie.
                • mamalgosia Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 01.07.17, 17:05
                  Nie, ale powinnaś zrozumieć, że jest masa dzieci, których nauczyciele uczą zgodnie z programem, nie wybiegając naprzód. I że nie jest to nic złego, a raczej normalnego
                  • maniaczytania Re: 7, 8 klasa - co stracą roczniki przejściowe? 01.07.17, 17:17
                    rozumiem, bo wiem, że stara podstawa była napisana raczej ogólnie, i stąd wynikają czasem duże różnice między dziećmi na tym samym poziomie, z różnych szkół, uczonych przez różnych nauczycieli z różnych podręczników.
    • maniaczytania Matematyka 30.06.17, 21:56
      zagadnienia mat., które usunięto z podstawy programowej:
      -wyłączanie wspólnego czynnika przed nawias,
      - układy równań,
      - wielokąty wpisane w okrąg i opisane na okręgu,
      - styczna do okręgu i wzajemne położenie prostej i okręgu,
      - bryły obrotowe,
      - mediana,
      - kąty środkowe, długość łuku i pole wycinka,
      - funkcje,
      - podobieństwo
      - symetria

do sprawdzenia, czy będą w podstawie programowej dla szkół średnich.
      • szarsz Re: Matematyka 30.06.17, 22:03
        Nie ma znaczenia, czy będą w szkole średniej czy nie. Bez ukladu współrzędnych i bez funkcji nie można mówić o fizyce. A mają omawiać optykę i drgania. JAK bez trygonometrii?
        Jak mówić o świecie 3d bez układu współrzędnych?
        • bbkk Re: Matematyka 30.06.17, 22:46
          To niestety juz kulalo w gimnazjum. Bo funkcje trygonometryczne sa dopiero w liceum ...
          • dorek3 Re: Matematyka 30.06.17, 22:55
            Układ współrzędnych moi mieli teraz w 1 gim.

Dla mnie nie pojęte jak można nie ćwiczyć wyłączania wspólnego czynnika przed nawias.
            • szarsz Re: Matematyka 01.07.17, 11:56
              Układ współrzędnych jest wprowadzany w podręczniku nowej ery w ostatnim rozdziale, czyli pod koniec siódmej klasy. I to w postaci szczatkowej, bez funkcji, choćby równań prostych i wektorow. Są wyłącznie punkty i odległość między nimi (w 2D). Jest to absolutnie niewystarczające do zrozumienia sił działających w przyrodzie, które są tak wredne, że nie chcą dzialać nie tylko w jednym kierunku, ale choćby prostopadle.
              • morekac Re: Matematyka 01.07.17, 12:00
                Po co PiSowi suweren, który rozumie cokolwiek z fizyki i wektorów sił? Jest to wręcz szkodliwa nauka, podważająca objawienia smoleńskie w zakresie nauk ścisłych.
              • dorek3 Re: Matematyka 01.07.17, 14:36
                Może reszta będzie w ósmej (oby)? U młodych tez na razie były tylko podstawy. I z taką stopniowa gradacja stopnia trudności w pełni się zgadzam,
          • szarsz Re: Matematyka 01.07.17, 11:59
            > funkcje trygonometryczne sa dopiero w liceum ...

A świat i wszechświat niestety sinusem stoi. Z niepojetą logiką, zamiast trygonometrię wprowadzić - usunięto wszystkie funkcje.
      • zofijkamyjka Re: Matematyka 30.06.17, 22:50
        maniaczytania napisała:

> do sprawdzenia, czy będą w podstawie programowej dla szkół średnich.

pewnie będą ale to jednak już nie będzie obowiązkowa i podstawowa wiedza.
      • mamma_2012 Re: Matematyka 01.07.17, 09:30
        W liceum zapewne będą, ale nie wszyscy idą do liceum.
        Poza tym, jak dziewczyny pisały, nie da się uczyć fizyki bez niektórych tematów z matematyki i to jest nie do przeskoczenia.
        • morekac Re: Matematyka 01.07.17, 11:57
          Przypomniały mi się wyniki badań nauczycieli matematyki: większość miała probkem z materiałem spoza swojego zakresu. Zanim się sami nauczą, jak to tłumaczyć (zwłaszcza uczniom z pewnymi brakami), uczniowie nie raz przylufią. Będzie można zreszrą sprawdzić wyniki egzaminu z matematyki po 8 klasiej i wyniki matur za kilka lat. Chociażby to, czy maturę z matmy więcej obleje ludzi po gimnazjum czy rok później, po reformie.
          • szarsz Re: Matematyka 01.07.17, 12:01
            O, jeśli pis wciąż będzie rządził, to z pewnością nie będzie statystyk porownawczych.
          • maniaczytania Re: Matematyka 01.07.17, 15:56
            te wyniki odnosiły się chyba do nauczycieli klas I-III, co jest chyba jeszcze gorsze
            • morekac Re: Matematyka 01.07.17, 16:26
              Te wyniki odnosiły się do wszystkich nauczycieli, chociaż ci od nauczania początkowego wypadali najgorzej - często nie umieli nawet swojego materiału. Słowem - człowiek uczący dotąd w podstawówce może mieć problem z przekazaniem materiału z klas starszych (i na odwrót). Dobrze radzę: zbieraj kasę na korki dla swego dziubdziusia. Z natmy, fizyki, chemii, biologii, historii. No,chyba że szkoła branżowa jest waszym marzeniem.
              • maniaczytania Re: Matematyka 01.07.17, 17:14
                ja się nie martwię o swoje dziecko (Ty masz dziubdziusie?) - fizyki, chemii, biologii będą u nas uczyć nauczyciele gimnazjum, a matematyka była w tej szkole zawsze na wysokim poziomie. Chcę wiedzieć, które zagadnienia mogą je ominąć, a mogą być potrzebne później.

I przestają mi się podobać te uwagi o szkołach branżowych - a jeśli to jest czyjeś marzenie, ja nie widzę w tym niczego złego. Rozumiem, że dla Ciebie dziecko w szkole branżowej, to życiowa porażka i powód, żeby je wydziedziczyć?
                • dorek3 Re: Matematyka 01.07.17, 17:16
                  chyba rzadko zaglądasz na ematkę że Cię tak dziubdziusie denerwują big_grin
                  • maniaczytania Re: Matematyka 01.07.17, 17:20
                    nie denerwują wink po prostu nie lubię różnych takich określeń na dzieci - dziubdziusie, bachory, milusińscy, itp. wink
                • morekac Re: Matematyka 01.07.17, 17:26
                  Zważywszy, że do szkół zawodowych nigdy nie szły orły ani pod względem nauki ani zachowania, nie wiem , dlaczego czyimkolwiek marzeniem miałaby być zawodówka czy szkoła branżowa. Perspektywy po niej są niezbyt powalające, jeśli chodzi o zarobki i karierę zawodową, ciekawych zawodów też nie ma w nadmiarze. A zważywszy, że człowiek musi się uczyć całe życie, znać się na wielu rzeczach - to jednak wykształcenie tylko zawodowe może ograniczać perspektywy.
                  I tak, miałabym z tym problem. Ale jeśli to twoje marzenie, to mogę życzyć wam tej branżówki - bo możliwe, że w skumulowanym roczniku i w branżówkach nie będzie wolnych miejsc.
                  • maniaczytania Re: Matematyka 01.07.17, 17:37
                    Jakby to delikatnie napisać - perspektywy ogranicza bycie ograniczonym. A takim być można i po studiach.

A co do tego 'problemu' - jak to się tu pisze? Aha - współczuję Twoim dziecią wink
                    • morekac Re: Matematyka 01.07.17, 18:16
                      Moim dziecią wspólczujesz, a dziubdziusia nie uznajesz za właściwe wyrażenie? Jak ty tę ematkę czytasz?
                • mamma_2012 Re: Matematyka 01.07.17, 17:28
                  Czyli cieszy cię, że twoim dzieciom się nie pogorszy, tak jak innym, np. z mojej okolicy. Super. Ty pewnie z tych co jutro pójdą do kościoła.
                  • maniaczytania Re: Matematyka 01.07.17, 17:34
                    gdzie napisałam, że cieszy?
                    • mamma_2012 Re: Matematyka 01.07.17, 17:37
                      Cały czas piszesz, że reforma ci nie przeszkadza, czyli, że nie przeszkadzają ci kłopoty innych dzieci.
                      Nie podałaś ani jednego zysku, który będą mieć. W patrzysz poza czubek własnego nosa
                      • maniaczytania Re: Matematyka 01.07.17, 17:38
                        świata nie zbawię, nie mogę się przejmować losami całego pokolenia. Mogę jedynie to, na co mam realny wpływ - w tym przypadku na własne dziecko, na wybór szkoły, na współpracę z nauczycielami, na szkołę.
                        • mamma_2012 Re: Matematyka 01.07.17, 17:42
                          Powinnaś, bo to pokolenie będzie cię utrzymywać i będzie światem w jakim będą funkcjonować twoje dzieci.
                          I cały czas nie potrafisz zrozumieć co i dlaczego, nawet na tej chemii, stracą twoje dzieci, chociaż dziewczyny pisały wiele razy i prosto.
    • bbkk Biologia 01.07.17, 10:30
      To jeszcze raz - zoologia w starym trybie liznieta w klasie 6 i omawiana szczegółowo w gimnazjum. W nowym programie - zoologia to cała 6 klasa. Zatem dzieci wchodzące do reformy w środku - nadrabiają wiedzą pozaszkolną. Zakładam że nauczyciel będzie próbował jakoś to uzupełnić, ale system podręczników 'rządowych' nie pomoże niestety.
      • dorek3 Re: Biologia 01.07.17, 14:40
        Szczerze współczuję szóstoklasistom tak jak zresztą współczułam moim pierwszakom gimnazjalnym. Przeskok pomiędzy biologią a przyroda jest niesamowity i nie sadze aby dzieciaki o rok młodsze odpowiednio zatrybiły. A obecna siódma klasa to ominie w całości. I nie ma bata aby największy pasjonat miała taka wiedzę poza szkolna z całego tematu.
    • maniaczytania Język polski 01.07.17, 17:18
      na razie:

- partykuła

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka