13.07.17, 10:37
Kupiłam ognisko do ogrodu. Takie wiecie, metalowe coś. I codziennie rozpalalam. Strasznie mi się chciało po prostu dorzucać drew. Wiec dorzucam. I szok-'dzieci moje porzucają gry, fejsbuki, czaty i sraty i schodzą do ogrodu. Siadają przy ogniu. Strugają patyki. Patrzą w płomienie. Młodszy ostatnio zawinął się w mój puchaty sweter i zasnął na kocu piknikowym. Psy patrzą jak urzeczone.!z głośników w kuchni leci motorhead. Takie wieczory ...
Obserwuj wątek
    • ola_dom Re: Ogien 13.07.17, 10:41
      Bo ogień hipnotyzuje. Jak się pali, to MUSISZ się w niego gapić smile
      A w takiego np. gryla nie.
    • lady-z-gaga Re: Ogien 13.07.17, 10:44
      Uwielbiam ogniska, palę na działce kiedy tylko się da. Zapach dymu jest dla mnie magiczny. Pożądliwie węszę wczesną wiosną w mieście, kiedy dolatuje z miejskich ogródków działkowych, albo prywatnych posesji - nie mogę sie doczekać wyjazdu na działkę i własnego ognia. A już ciepły wieczór bez komarów, ktory można przesiedzieć przy ognisku aż do pójścia spać - marzenie smile
      • konwalka Re: Ogien 13.07.17, 18:40
        słuchaj, mieszkam przy samym kanale, wyspa generaalnie jaka jest, kazdy widzi- i ani pół komara od lat
    • bei Re: Ogien 13.07.17, 10:50
      Przypomniałaś mi, muszę zmienić palenisko, bo już zużyło się.
      Masz racje, ogień to taki żywy stwór co pobudza do zadumy😊
    • mozambique Re: Ogien 13.07.17, 10:52
      to juz wiesz dlaczego ludzie kiedys CZCILI ogień smile
    • konwalka Re: Ogien 13.07.17, 10:56
      Tak- zapach dymu. Kładę się spac z włosami przydymionym smile. Czcze ten ogień, może i tak? Mój tata ostatnio ożywił się bardzo przy tym palenisku i mówi: chce sie gadac. Wiec gadamy. Czasem długo w noc. A
      Płomienie strzelają i trzaskają.
      • gama2003 Re: Ogien 13.07.17, 13:01
        Ale fajnie. Przysiadłabym się.
        • konwalka Re: Ogien 13.07.17, 14:28
          Się przysiendzie, zapraszam na pogwarki )
    • nenia1 Re: Ogien 13.07.17, 11:00
      Mnie się na wsi do ogniska to nawet sąsiedzi kilka domów dalej schodzą, dom mamy na takiej wsi prawdziwej, a prawdziwi mieszkańcy wsi ognisk na podwórkach nie robią, tak przynajmniej słyszałam, bo kiedyś wszędzie strzechy były, stodoły drewnianie, to nikt nie palił, strzech nie ma, ale lęk pozostał, więc czekają aż my z miasta przyjedziemy, rozpalimy u siebie i przychodzą w ogień popatrzeć, kiełbasę upiec, piwo wypić i pogadać sobie przy ognisku czasem do świtu. Takie nocne Polaków rozmowy przy ogniu smile
      • wydramarlenka Re: Ogien 13.07.17, 12:09
        Były ogniska.
        Na wyjazdach wakacyjnych.
        I na podwórkach (no fakt, domy dookoła murowane).
        Z pieczoną kiełbasą, chlebem, czasem ziemniakami.
        Wyparte skutecznie w dzikich latach 90-tych przez wszechobecne, śmierdzące grille.
        Szkoda trochę.

• nenia1 Re: Ogien 13.07.17, 12:13
          U mojej babci rozpalaliśmy na wakacjach daleko w polach, na ściernisku. Albo gdzieś na polanie nad rzeką, głównie, żeby upiec ziemniaki i jeść potem w takiej czarnej skorupie.

Grill śmierdzi w zależności od tego czym ludzie palą i jakiej używają rozpałki.
    • rulsanka Re: Ogien 13.07.17, 12:55
      U nas też wszyscy uwielbiamy ognisko.
      A w ogóle mam taką teorię, że zamiłowanie do ognia wzięło się z czasów prehistorycznych, kiedy to małpoludy lubiące przebywać przy ogniu miały większe szanse na przeżycie, niż te, które ognia się bały. Bo miały ciepłe jedzenie pozbawione pasożytów, bo odstraszały drapieżniki, bo miały suche ubrania.
      • mozambique Re: Ogien 13.07.17, 13:05
        ale to nie twoja teoria tylko naukowa , nawet jakos sie nazywa , nie pamietam jak
        • rulsanka Re: Ogien 13.07.17, 13:12
          Moja, bo ja ją wymyśliłam tongue_out
          To jest po prostu logiczne, więc na pewno ktoś już o tym pomyślał.
        • b.bujak Re: Ogien 13.07.17, 13:23
          atawizm
          • rulsanka Re: Ogien 13.07.17, 13:41
            Pojęcie atawizm nie wyjaśnia przyczyn zjawiska.
            • b.bujak Re: Ogien 13.07.17, 18:24
              rulsanka napisała:

> Pojęcie atawizm nie wyjaśnia przyczyn zjawiska.

rozumiem, że masz potrzebę bardziej dogłębnych analiz...
              dla mnie atawizm jest wystarczającym wytłumaczeniem;
              w obecnych czasach zapewnienie dobrostanu, jaki naszym praprzodkom zapewniał ogień, można osiągnąć innymi sposobami - fascynacja ogniem to atawizm
              • rulsanka Re: Ogien 13.07.17, 20:27
                rozumiem, że masz potrzebę bardziej dogłębnych analiz...

No mam, bo od tego się zaczęło, że ja podałam swoją teorię, którą mozambique uznała za starą. A kluczowym dla mnie elementem jest poniższa teza, która wykracza poza pojęcie atawizmu. "małpoludy lubiące przebywać przy ogniu miały większe szanse na przeżycie, niż te, które ognia się bały. Bo miały ciepłe jedzenie pozbawione pasożytów, bo odstraszały drapieżniki, bo miały suche ubrania."

Ale może mozambique miała na myśli jakąś inną teorię?
    • tinatin Re: Ogien 13.07.17, 14:31
      A jak to jest z rekreacyjnym paleniem ogniska na własnej posesji? Nie palenie liści, tylko właśnie ognicho z kiełbaskami? Poczytałam przepisy i w Warszawie niby wolno, o ile nie narusza to zasad dobrego sąsiedztwa. Teść ma ogród 2000 m., wcześniej graniczył tylko z dwiema podobnej wielkości działkami (granica obsadzona 2-metrowym żywopłotem), a na tyłach były nieużytki i właściwie można było robić co się chciało - i ogniska, i opalanie nago, i głośna muzyka. Teraz zbudowano tam osiedle szeregówek i teść twierdzi, że ognisko = donos do straży miejskiej i mandat.
      Naprawdę małe ognisko z dębiny (służącej normalnie do ogrzewania domu) w odległości 60 metrów od płotu w bezwietrzny dzień narusza zasady dobrego sąsiedztwa?
      • tt-tka Re: Ogien 13.07.17, 18:45
        Tinatin, spytaj bezposrednio w strazy (przed rozpaleniem). I zazadaj, by podali konkretny przepis, ktory tego wzbrania i na podstawie ktorego wystawiaja mandat - nie sam numer(paragraf, artykul), tylko tresc.
        Nie uwierze, ze ognisko moze przeszkadzac bardziej niz te cholerne grille, robione nawet na osiedlowych miedzyblokowych podworkach i na balkonach.
    • a.va Re: Ogien 13.07.17, 18:36
      Och, jak mi się zachciało ogniska!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka