30.09.18, 18:12
zachcialo mi sie kominka elektrycznego. Nowoczesne maja " ogien" za szyba i bardzo ladnie wygladaja. Nie kreca mnie gazowe i na biopaliwo

Jaki elektryczny polecacie kominek?
Obserwuj wątek
    • bi_scotti Re: Kominek 30.09.18, 18:30
      Nie mam pojecia, co jest dostepne w UK ale features, na ktore warto zwrocic uwage to regulacja ciepla z opcja wylaczenia grzania; sposob podlaczenia do kontaktu tak zeby mozna bylo latwo zamaskowac/schowac; oczywiscie remote control tudziez dzwiek. Niektore elektryczne gdy grzeja, rowniez troche (niestety) szumia. Jesli by Ci to mialo przeszkadzac, "przesluchaj" kilka smile No i, oczywiscie, szukacji opcji jak najbardziej energo-oszczednej ale to chyba obvious smile Aha, i jesli chcesz wieszac na scianie, waga moze miec znaczenie jesli wymarzyla Ci sie instalacja na science dzialowej. Cheers.
      • princesswhitewolf Re: Kominek 30.09.18, 22:16
        >egulacja ciepla z opcja wylaczenia grzania

nie rozumiem. To nie kazdy ma regulacje?. Tu w UK sciany sa mocne z cegiel w domach. Ale ja bym chciala tradycyjne rozwiazanie i kupie jakis mantelpiece ( nie wiem jak to sie po polsku zowie ale ty wiesz what I mean)
        • bi_scotti Re: Kominek 30.09.18, 22:35
          smile
          Jak wspomnialam, nie wiem, co jest dostepne na renku w UK. Tak, w mojej okolicy mozez kupic opcje z regulacja grzania od 0 do np. 1500W albo wiecej, ale mozesz tez kupic opcje, ktora tylko "wyglada" a nie grzeje albo opcje, ktora tylko grzeje ale nie da sie jej ustawic na zero. Dlatego o tym wspomnialam smile Sciana z cegiel nie gwarantuje tego, ze jest sciana nosna i ze kazdy crazy ciezar mozesz na niej zawiesic bez (negatywnych) konsekwencji. Mantle to postawisz wiec no problem smile Have fun! Cheers.
    • yuka12 Re: Kominek 30.09.18, 18:38
      Jak juz znajdziesz, bylabym wdzieczna za rekomendacje 🙂. Wlasnie zaczynamy sie rozgladac za elektrycznym do jednego pokoju i na mieszany wklad do drugiego.
    • strasznymruk Re: Kominek 30.09.18, 19:46
      princesswhitewolf napisała:
      > zachcialo mi sie kominka elektrycznego. Nowoczesne maja " ogien" za szyba i bar
      > dzo ladnie wygladaja. Nie kreca mnie gazowe i na biopaliwo

Kominek ma dobrze grzać a nie kręcić kogoś.
      • majenkir Re: Kominek 30.09.18, 19:49
        Oprocz grania powinien jeszcze cieszyc oko wlasciciela....
        • thea19 Re: Kominek 30.09.18, 20:00
          a pewnie, ze cieszy. wlasnie sie patrze i ogien buzuje i ciepelko przyjemne wszedzie. zaden sztuczny tego nie zastapi.
          • bi_scotti Re: Kominek 30.09.18, 21:33
            thea19 napisała:

> wlasnie sie patrze i ogien buzuje i ciepelko przyjemne wsz
            > edzie. zaden sztuczny tego nie zastapi.

Well, nie tylko, ze zastapi ale jesli dobrze zrobiony to i przy okazji bez porownania mniej zanieczysci environment! Z punktu widzenia matki/ematki that should be a priority! Cheers.
            • thea19 Re: Kominek 30.09.18, 22:12
              zeby mniej zanieczyszczal, to trzeba miec dobry towar do palenia i trzeba umiec palic. jak wskazniki powietrza sa czerwone to kominka nie uzywam.
              • princesswhitewolf Re: Kominek 30.09.18, 22:19
                >zeby mniej zanieczyszczal, to trzeba miec dobry towar do palenia i trzeba umiec palic. jak wskazniki powietrza sa czerwone to kominka nie uzywam.

W Londynie nie wolno miec takich otwartych kominkow. Jest zakaz ze wzgl na zanieszczyszczenia. Mozna miec zamkniete piecyki ale tez takie z filtrami co tylko pare wydzielaja, ale to w sumie juz lepiej elektryczny...
                • thea19 Re: Kominek 30.09.18, 23:26
                  w Pl tez nikt nie buduje otwartych kominkow. jakbym miala miec szybe na scianie ze sztuczna, swiecaca szczapa, to bym juz wolala nic nie miec.
                  • princesswhitewolf Re: Kominek 01.10.18, 00:10
                    mysle ze mowimy o czyms innym. Kiedys to byly sztuczne zarzace sie wegle. Aktualnie masz faktyczny plomien tylko pochodzi ze zrodla elektrycznego
                    • snajper55 Re: Kominek 12.11.20, 04:25

> mysle ze mowimy o czyms innym. Kiedys to byly sztuczne zarzace sie wegle. Aktua
                      > lnie masz faktyczny plomien tylko pochodzi ze zrodla elektrycznego

Skoro jest faktyczny płomień to coś się musi palić. Prąd się pali?

S.
                    • memphis90 Re: Kominek 12.11.20, 07:40
                      Czyli mówisz jednak o biokominku?
            • snajper55 Re: Kominek 12.11.20, 04:08
              bi_scotti napisała:

> Well, nie tylko, ze zastapi ale jesli dobrze zrobiony to i przy okazji bez poro
              > wnania mniej zanieczysci environment! Z punktu widzenia matki/ematki that shoul
              > d be a priority! Cheers.

Ale aby wyprodukować prąd do tego elektrycznego kominka trzeba ten environment zanieczyścić. Wychodzi na jedno.

S.
          • snakelilith Re: Kominek 30.09.18, 21:46
            Naturalny ogień w pomieszczeniach to zawsze wysoki poziom zanieczyszczenia powietrza wewnątrz, skoro na zewnątrz cię już nie obchodzi. Nawet nie masz pojęcia, ile pyłu przez to wdychasz. U mnie zaleca się palić w takich kominkach rzadko, a najwyżej przez osiem dni w miesiącu i nie dłużej niż 5 godzin na raz. Inaczej obciążenie płuc jest za wysokie.
            • thea19 Re: Kominek 30.09.18, 22:10
              mam zamkniety kominek, skad ten pyl ma sie wydobywac?. laduje go, podpalam i zamykam. jak bardzo mi sie chce to pare razy go otworze i dorzuce towaru, wtedy faktycznie moze troche pylu wleciec. pale tylko jesienia i wiosna bo jak jest smog to nie mam sumienia. komin w srodku mam czysty.
              • snakelilith Re: Kominek 30.09.18, 22:25
                Wystarczy, że kilka razy otworzysz i dorzucisz. No i nie każdy ma tak szczelny kominek i nie każdy używa paliwa dobrej jakości, znaczy odpowiednio suchego.
                • thea19 Re: Kominek 30.09.18, 23:20
                  nie wiem co maja inni. wiem co mam ja. wklad ma 100% szczelnosc bo nie kupowalam jakiegos badziewia z kratek. pale brykiet czyli suche na maxa i zero sadzy oraz obrobina popiolu.
                  • princesswhitewolf Re: Kominek 01.10.18, 00:15
                    tu nic co wydziela smog ( nie chodzi tylko do srodka ale i przez komin) nie mozna instalowac i jest to scisle przestrzegane. Sa takie zamykane szczelne kominki i z komina wychodzi para tylko, te mozna uzywac.... ale w nich nie widzisz ognia praktycznie bo sa tak szczelne i nie ma szybek.... wiec nie wiem po co mi takie cos
                    • thea19 Re: Kominek 01.10.18, 08:26
                      no taki bez szyby to zwykly piec a nie kominek i trzyma sie to w kotlowni
                      • strasznymruk Re: Kominek 01.10.18, 08:34
                        thea19 napisała:
                        > no taki bez szyby to zwykly piec a nie kominek i trzyma sie to w kotlowni

A taki?
                        https://kominkiostrowski.pl/images/aktualnosci/Kominek_otwarty_Kominki_ostrowski.jpg
                        kominkiostrowski.pl/aktualnosci-menu/tematyka/60-magia-kominka-otwartego
                        • princesswhitewolf Re: Kominek 01.10.18, 09:22
                          pieknie to wygladac moze tylko na zdjeciu. mialam otwarty kominek gdy mieszkalam w USA. Niestety w praktyce bylby wokol syf a po jednym uzyciu kominka to co biale na scianie byloby osmolone, nie wspominajac o niebezpieczenstwie iskier latajach na prawo i lewo. Nie wierze ze to realnie moze dzialac
                        • thea19 Re: Kominek 01.10.18, 11:29
                          princess mowila o calkowicie zabudowanym czyli zero widocznego ognia a to co tu dales, to nikt juz chyba takich rzeczy juz nie robi - niebezpieczne, spala tlen z pomieszczenia, brud wokol.
                          • strasznymruk Re: Kominek 01.10.18, 12:07
                            thea19 napisała:
                            > princess mowila o calkowicie zabudowanym czyli zero widocznego ognia a to co tu
                            > dales, to nikt juz chyba takich rzeczy juz nie robi - niebezpieczne, spala tl
                            > en z pomieszczenia, brud wokol.

Jak widać, ktoś to jednak robi big_grin
                            Gdybym ja miał mieć kominek, to tylko otwarty ale w starym stylu a nie jakiś piecyk kominkopodobny.
                            Na przykład taki.
                            https://photos.smugmug.com/California/California-Central-Coast/Hearst-Castle/i-gWTpr5b/0/efe3d6eb/L/Hearst%20Castle%2C%20Grand%20Room%20Fireplace-L.jpg
                            • thea19 Re: Kominek 01.10.18, 17:33
                              taaa, producent zdjecie katalogowe. jak zyje nie widzialam w niczyim domu otwartego kominka a domow odwiedzam sporo. nie neguje, ze gdzies tam ktos ma ale to promil. to na powyzszym zdjeciu to jakas spalarnia dla zwlok, cala brudna i w ogole to jest paskudne. w muzeum to tylko starzy ludzie chca mieszkac.
                              • ritual2019 Re: Kominek 12.11.20, 09:03
                                thea19 napisała:

> jak zyje nie widzialam w niczyim domu otwar
                                > tego kominka a domow odwiedzam sporo.

Nie wiem gdzie mieszkasz ale prawdziwych kominkow jest sporo tu gdzie ja mieszkam. W domu ktory wynajmujemy ludziom mamy wlasnie taki kominek. Wegiel i drewno jest na kazdej stacking benzynowej a w sezonie takze w supermarketach, do rozpalki i duze, suche, pakowane w folie albo papier. Nie brudzi sie tez jak tu niektorzy opisuja. Super sprawa. W domu w ktorym mieszkamy mamy gazowy, uzywany sporadycznie bo ogrzewaja normalne grzejniki.
                            • princesswhitewolf Re: Kominek 01.10.18, 22:45
                              to caly zamek odrazu kupic musisz z tymi kasetonami na suficie i snycerka po prawej strasznymruku...
                              • strasznymruk Re: Kominek 01.10.18, 22:49
                                > to caly zamek odrazu kupic musisz z tymi kasetonami na suficie i snycerka po pr
                                > awej strasznymruku...

I jakiś mały las na drewno do palenia w tym kominku big_grin
                                • princesswhitewolf Re: Kominek 01.10.18, 23:33
                                  no jak zamek to i lasy byly na polowania we wlosciach.
                      • alaveda Re: Kominek 01.10.18, 08:34
                        Można kupić tv 4k w włączyć kanał z plomyczkami, efekt będzie ten sam, no i jak Elo big_grin
                        • princesswhitewolf Re: Kominek 01.10.18, 23:34
                          no nie, bo nie grzeje...
              • mallard Re: Kominek 12.11.20, 08:31
                thea19 napisała:

> komin w srodku mam czysty.

Mikołaj Ci powiedział? 🙃
          • bigzaganiacz Re: Kominek 30.09.18, 22:29
            pewnie, ze cieszy. wlasnie sie patrze i ogien buzuje i ciepelko przyjemne wszedzie. zaden sztuczny tego nie zastapi.

I smrod na cala okoloce, rewelacja
            • thea19 Re: Kominek 30.09.18, 23:21
              jaaasne, dorzucilam wlasnie karton po mleku i pampersa.
        • strasznymruk Re: Kominek 30.09.18, 21:42
          majenkir napisała:

> Oprocz grania powinien jeszcze cieszyc oko wlasciciela....
          >

Dla ucieszenia oka, można sobie nagrać ognisko i odtwarzać na telewizorze.
          Tylko że niektóre emamy nie posiadają telewizora.
          Ciekawe co jest bardziej wieśniackie - posiadanie elektrycznego kominka, czy posiadanie telewizora? big_grin

• princesswhitewolf Re: Kominek 30.09.18, 22:22
            mysle ze masz wyobrazenie o jakichs kominkach z lat 70tych. Mowimy o nowoczesnych kominkach ktore widocznie globalna wies ma w domach .. www.youtube.com/watch?v=ejgNrdFG2pg
            • bigzaganiacz Re: Kominek 30.09.18, 22:37
              Mialem kiedys dimplex elda , wlaczylem go pewnie z 10 razy ale calkiem byl ok
            • kk345 Re: Kominek 12.11.20, 09:22
              Nie rozumiem idei posiadania sztucznego ognia na ścianie. Klimat, jak sztuczne kwiaty w wazonach, udaje coś, czym nie jest, ale co kto lubi.
        • mallard Re: Kominek 12.11.20, 08:28
          majenkir napisała:

> Oprocz grania powinien jeszcze cieszyc oko wlasciciela....

Oprócz grania, to powinien śpiewać przede wszystkim! 😉
    • mysiulek08 Re: Kominek 30.09.18, 23:43
      Ale Ty chcesz grzac naprawde czy ma przede wszystkim wygladac jak kominek? np:

www.leroymerlin.pl/kominki/kominki-piece-kominkowe/kominki-elektryczne,a907.html

Bo jesli grzac, to 'kominki' na olej opalowy sa calkiem ok. Tyle, ze wyzsze modele musza miec odprowadzenie na zewnatrz, ale to bardzo poprawia komfort uzywania

mamy taki na parterze:
      www.toyotomi.jp/en-products/kerosene-heaters/ff-55/, ogrzewa i dol i gore.

W poprzednim domu, w ostatnia zime gdy juz nie wolno bylo uzywac drewna do palenia mielismy cos takiego:

www.alcazar.cl/producto-92-Coihue

i to byla porazka. Z tym, ze w innym domu moze by sie i sprawdzil.
      • princesswhitewolf Re: Kominek 01.10.18, 00:16
        ma wygladac i ma grzac, ale nie potrzebuje tego jako glowny grzejnik bo mam wszedzie ogrzewanie gazowe.
        • mysiulek08 Re: Kominek 01.10.18, 00:25
          Elektryczne raczej nadaja sie tam gdzie jest inne glowne zrodlo ciepla, na razie widoku plomieni mam dosyc, wiec toyotomi plus panele elektr zupelnie nam wystarczaja ale rozumiem chcec posiadania czystego kominka.

Rozgladaj sie po wloskiej produkcji, wiekszosc to jednak chinszczyzna.
          • princesswhitewolf Re: Kominek 01.10.18, 09:23
            dzieki
    • bywalec.hoteli Re: Kominek 11.11.20, 23:56
      i co zrobiłaś?
      • karme-lowa Re: Kominek 12.11.20, 00:00
        bywalec.hoteli napisał:

> i co zrobiłaś?
        >
        Ty naprawdę jesteś tępy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka