panna_lila 11.08.17, 20:45 firma, model Ostatnie adidasy zrobiły mi masakrę z paznokci wiec potrzebuję coś co się nosi i nie czuje w trakcie ani po zdjęciu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milka_milka Re: buty do biegania - polećcie pls 11.08.17, 20:49 Ja używam butów asics i brooks. Nic mi się z paznokciami nie dzieje. Może masz za małe? Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: buty do biegania - polećcie pls 11.08.17, 20:53 Były dobre na rekreacyjne truchty ale w biegu na 5km się nie sprawdziły 😕 Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: buty do biegania - polećcie pls 11.08.17, 20:59 Ja mam te i są świetne www.fitnesstrening.pl/product-pol-30394-buty-do-biegania-damskie-NIKE-LUNARGLIDE-7-747356-501.html Pamiętaj, że buty do biegania kupuje się trochę większe niż normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: buty do biegania - polećcie pls 11.08.17, 21:31 jak paznokcie sa problemem przy tak krotkich biegach to te buty sa chyba w zlym rozmiarze w sklepach sportowych maja zazwyczaj bieznie i robia krotka analize jak stawiasz stope. zrob sobie prezent i wybierz buty ktore ci poleca. ja biegam w asics ale u ciebie to chyba kwestia dobrania rozmiaru a nie marki. Odpowiedz Link Zgłoś
eliksir_czarodziejski Re: buty do biegania - polećcie pls 14.08.17, 10:20 W Polsce też robią taką analizę??? Odpowiedz Link Zgłoś
black.sally Re: buty do biegania - polećcie pls 14.08.17, 11:20 eliksir_czarodziejski napisał(a): > W Polsce też robią taką analizę??? w każdym dobrym sklepie dla biegaczy. Czasem nawet za darmo wyobraź sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: buty do biegania - polećcie pls 14.08.17, 11:44 No, w naszej polskiej dżungli też się robi Odpowiedz Link Zgłoś
ira_08 Re: buty do biegania - polećcie pls 11.08.17, 22:21 Zależy od stopy, od modelu. 5 km to też rekreacyjny bieg 😉 mam wrazliwe stopy i uwielbiam Adidas energy boost. Zero otarc, które miałam w nike. Metoda prób i błędów, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
mamablue Re: buty do biegania - polećcie pls 11.08.17, 21:03 Nie biegam, to się wypowiem W opinii znajomych biegaczy zadziwiająco dobre są buty do biegania z lidla. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: buty do biegania - polećcie pls 11.08.17, 22:03 Niezłe, ale szybko się zużywają, nie chodzi o rozdarcia, tylko o amortyzację. Kolana mi powiedziały Odpowiedz Link Zgłoś
black.sally Re: buty do biegania - polećcie pls 14.08.17, 09:29 sorry, ale sie nie zgodzę.. Z kim nie rozmawiałam, stawy po nich "siadają" maksymalnie. Sama niestety tego doświadczyłam. Bdb opinie mają buty do biegania z decathlonu. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: buty do biegania - polećcie pls 14.08.17, 09:35 Mi nie siadły stawy po butach z Lidla. Kupowałam je jak nie miałam kasy na lepsze. Spokojnie starczały na 500 km a potem mogłam bez wyrzutów sumienia się ich pozbyć. Kupiłam w ten sposób 3 pary butów lidlowych ( pierwsze najlepsze użytkowane 2 lata ale niewielkie wybiegania dwa razy w tygodniu 5-10 km), drugie nadal mam w szafie i zakładam na jakieś przełaje albo biegi na orientacje i trzecie starczyły na 500 km. Tym sposobem wydałam 150 zł na 3 lata ..( to czy stawy siadają zależy również od techniki biegu i wagi ). Aha - w tych ostatnich od początku miałam wkładki żelowe schoola. Czasami je zakładam jak nie mam pod ręką innych butów a mam jednorazowy stosunkowo krótki bieg ( 10 km) Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: buty do biegania - polećcie pls 14.08.17, 09:47 Wiesz, to na pewno jest indywidualne. Ja więcej Lidlowych nie kupię, bo za szybko ta amortyzacja (jakakolwiek by nie była) pada, i czuję to w kolanach. Dobrze jest, ale krótko, to ja wolę zapłacić więcej za dłuższe użytkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: buty do biegania - polećcie pls 14.08.17, 09:49 masz rację. ja lidlowych też już nie kupię-bo stać mnie już na lepsze. no chyba że znowu z kasa będzie krucho Odpowiedz Link Zgłoś
black.sally Re: buty do biegania - polećcie pls 14.08.17, 11:05 dokładnie. Kupiłam raz, kiedy zaczynałam biegać. Nigdy więcej. Po mcu biegania w nich, nie mogłam nawet uklęknąć żeby np prysznic umyć, tak stawy w kolanach mnie nawalały. W sumie dorzucić 100-150zł i masz konkretne buty do biegania. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: buty do biegania - polećcie pls 14.08.17, 11:43 Dla mnie na początku przygody z bieganiem- nie było takiej finansowej możliwości. I tak 50 zł na buty do biegania było dla mnie sporym wydatkiem- o dorzuceniu 150 zł mogłam marzyć. Ale miałam to szczęście , że mnie nic nie bolało Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: buty do biegania - polećcie pls 11.08.17, 21:56 Uwielbiam buty New Balance z serii Minimus, wygodne, niesamowicie lekkie i idealne na moja szeroka stopę, mąż używa męskich odpowiedników i tez jest bardzo zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: buty do biegania - polećcie pls 11.08.17, 21:59 Polecam Under Armour, z technologią Speed Form. Mają bezszwową piętę, są lekkie, elastyczne i mają świetną amortyzację. Mówię o modelu: Ua W Charged Coolswitch Run 1285666-625 Dobre są też Mizuno i Asics, ale nie pamiętam które konkretnie modele miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
huexido Re: buty do biegania - polećcie pls 12.08.17, 12:34 Moje najwygodniejsze do biegania to mizuno wave inspire 11. Mam bardzo wrażliwe stopy, wszystko mnie potrafi obetrzeć, te są genialne, amortyzowane, wygodne, dobrze trzymają nogę. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: buty do biegania - polećcie pls 11.08.17, 22:23 Masakra z paznokci przy biegach 5 km- to wina albo złego rozmiaru buta albo bardzo złej techniki biegu. Na początku biegałam w Lidlowych- sprawdzały się ale wymieniać musiałam co ok 500 km. Strasznie zdzierały mi się podeszwy. Aczkolwiek pierwsze darzę tak wielkim sentymentem , że nadal stoją w szafce i zakładam je na krótkie i szybkie treningi. Teraz biegam w Asicsach ( kolejnych) ale wiem, że te buty nie każdemu pasują. Mi akurat podeszły - mam gel pulse (9) -podeszwa mam wrażenie nie do zdarcia ale od techniki biegu dziury w palcach więc zdzieram dopóki cały nie wyjdzie treningowo, raz na jakiś czas śmigając w nowych . Jeśli chcesz sama kupić buty to po pierwsze powinnaś określić jaki masz rodzaj stopy ( supinacja, pronacja czy neutralne ), wybrać większy rozmiar bo stopa puchnie ( uwaga-brooksy i asicsy mają zaniżoną rozmiarówkę -w nich biorę jeszcze pół numera więcej niż powinnam-mam rozmiar 38,5 -w tych rodzajach buta kupuję 39,5 ), dostosować rodzaj podeszwy do wagi - im większa waga tym lepsza amortyzacja, rodzaju powierzchni na jakiej biegasz i kilometrażu- ja mam inne buty do zajęć na sali, na rower, inne do szybkich krótkich biegów a inne na długie wybiegania Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: buty do biegania - polećcie pls 11.08.17, 22:26 Under Armour też mają zaniżoną rozmiarówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: buty do biegania - polećcie pls 12.08.17, 00:06 Nike air maxy-byłam w szoku, gdy je włożyłam do biegania-wcześniej biegałam w zwykłych adidasach. Różnica jest kolosalna. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: buty do biegania - polećcie pls 12.08.17, 10:31 raczek nie wątpię , że jest różnica- ale Airmax do biegania to tak nie bardzo,, Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: buty do biegania - polećcie pls 13.08.17, 12:21 Ale ja w nich biegam już dwa lata. Są rewelacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: buty do biegania - polećcie pls 14.08.17, 09:36 Czyli musisz mało biegać ( skoro 2 lata dają radę ) - w takim razie się zgodzę Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: buty do biegania - polećcie pls 14.08.17, 17:53 2-3 x w tygodniu 45min-1h. 5 do 7 km wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: buty do biegania - polećcie pls 12.08.17, 10:30 nie znam , nie moja półka cenowa Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: buty do biegania - polećcie pls 12.08.17, 12:36 jeszcze mam Asics Windhawk miałam je na razie tylko na trzech wybieganiach-było ok Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: buty do biegania - polećcie pls 12.08.17, 10:39 Ja lubię Asicsy. Mam jakieś żelowe. Są świetne, dużo wygodniejsze niż te z Lidla. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: buty do biegania - polećcie pls 13.08.17, 09:06 Kupiłam wczoraj asicsy, w mierzeniu super, dzisiaj będę testować w bieganiu☺ dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
black.sally Re: buty do biegania - polećcie pls 14.08.17, 09:31 dla mnie asicsy są za sztywne. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: buty do biegania - polećcie pls 14.08.17, 09:37 Dobrze to określiłaś. Są sztywne. Mi to pasuje- dobrze trzymają stopę a ich sztywność doceniam po 20 km Odpowiedz Link Zgłoś
herca Re: buty do biegania - polećcie pls 14.08.17, 13:30 Nadadzą się jak kupiłaś conajmniej pół rozmiaru większe jak ci dziewczyny radziły, jak przy przymierzaniu wydają się dobre to znowu paznokcie pojda Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: buty do biegania - polećcie pls 13.08.17, 18:48 każde buty, pod warunkiem że są do BIEGANIA, są dobre. ale: - muszą być o jeden rozmiar większe - paznokcie muszą być krótko obcięte - skarpetki muszą być nieco luźniejsze bo często jest tak, że zmasakrowane paznokcie to nie jest wina butów, ale za ciasnych skarpetek i za długich paznokci. jedno trze o drugie i masakra gotowa. a przy 5 km biegu to już w ogóle jest mało możliwe zmasakrować sobie paznokcie. muszą być wyjątkowo za długie. Odpowiedz Link Zgłoś
marina2 Re: buty do biegania - polećcie pls 13.08.17, 19:12 osobiscie nie wiem jak można korzystać z cudzego doświadczenia przy wyborze butów... no,ale pytasz masz jakbym nie przymierzała to i tak zawsze kończe w adidasach.po prostu dla mnie sa najwygodniejsze zgrane ze stopą. oczywiście sa wyprofilowane i oznaczone "do biegania". Odpowiedz Link Zgłoś
black.sally Re: buty do biegania - polećcie pls 14.08.17, 09:39 też sie zgadzam z tym,że takie pytanie, to bez sensu. Tutaj jest tylko metoda prób i błędów. Ja buty do biegania mam kolejne i wszystkie mam o rozm większe. Przez pierwszy rok biegania wszystko było ok, biegałam w Nike revolution. Były rewelacyjne.Ale zachciało mi sie zmian.Ja muszę kupować męskie, jesli mam mieć o rozm większe. Asicsy były dla mnie masakrycznie sztywne. Teraz mam adidas DURAMO ELITE 2W. Ale mam zasadę,że nie kupuję butów za 500zł. Nie potrzebuję. Odpowiedz Link Zgłoś
marina2 Re: buty do biegania - polećcie pls 14.08.17, 13:25 blacksally od razu mi raźniej przyznam się: na ogół kupuje męskie....bo eee w do biegania mam ponad 43 ostatnie......od razu mi lżej na duszy normalne buty mam 41..... Odpowiedz Link Zgłoś
black.sally Re: buty do biegania - polećcie pls 14.08.17, 14:29 ja zawsze kupuję męskie do biegania. Nie tylko "na ogół" i dziewczyny w sklepie mówią,że nie jestem odosobniona w swoim przypadku. I tak, jak z butami na obcasie 41 nie ma za dużo, że o 42 nie wspomnę, tak uświadczenie fajnych, damskich biegowych w rozm 42 czy 43 to nie widziałam jeszcze ani jednej pary osobiście. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: buty do biegania - polećcie pls 23.08.17, 16:25 ja ostatnio tez kupilam meskie asics - sliczne, leza idealnie a do tego byla genialna promocja! Mysle, ze niewielkim powodzeniem wsrod facetow cieszy sie rozmiar 41,5 stad taka wyprzedaz. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: buty do biegania - polećcie pls 14.08.17, 10:26 Nie model i nie marka ale sklep gdzie pracują profesjonaliści i dobiorą Ci to co dla Ciebie naodpowiedniejsze. Ja teraz biegam w Salomonach, wcześniej a Asicsach, obie firmy polecam, ale Lidlowe też są bardzo chwalone, ale wszystko zależy od budowy nogi, układania stopy, nie pytaj nas o modele i firmy tylko szukaj dobrego sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś
jatojagodnik Re: buty do biegania - polećcie pls 16.08.17, 10:31 Biegałam i w Lidlach, i w Decathlonach i w Asicsach. We wszystkich jest tak samo - rozmiar musi być co najmniej o 1 większy niż normalnie. Jeżeli biegasz po górkach, musisz bardzo mocno sznurować. Jak zasznurujesz za słabo, to na zbiegach będzie się stopa przesuwać, dobijać palce do nosków i paznokcie polecą. No i niestety, musisz się z tym pogodzić, że czasami stracisz jakiś paznokieć. Chociaż mi się to raczej przydarzało na biegach powyżej 20 km. Przy 5 nie powinno być żadnych problemów, chyba że po górkach. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: buty do biegania - polećcie pls 16.08.17, 10:33 Idź do profesjonalnego sklepu dla biegaczy. Mnie adidasy też dawały się we znaki. Doradzono mi kupienie butów o numer lub dwa większych, niż zwykłe buty. Normalnie noszę rozmiar 39 a biegam w asicsach 41. Odpowiedz Link Zgłoś