Dodaj do ulubionych

wpis córki L.Wałęsy

23.08.17, 20:36
na FB
"Znam mojego tatę. Można mu wiele zarzucić,ale nie to, że zdradził, że się sprzedał,że współpracował z SB.
Bardzo proszę osoby, które uważają inaczej o opuszczenie grona moich znajomych"

Naprawdę wierzycie w te brednie, że Wałęsa był zdrajcą? Wierzycie w historyjke o cudownym znalezieniu się dokumentów u Kiszczaków? Widzieliście podpis Wałęsy? Przecież to każdy z łatwością podrobi. Ja bez problemu.....
Obserwuj wątek
    • aguar Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 20:40
      Ja nie wierzę. Daj linka do tego wpisu.
    • nathasha Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 20:42
      Zdaje sie ze Paczkowski mowil o tym ze owszem Walesa mogl cos w latach 70. podpisac (od razu uprzedz glos tisza/elki/superhomo, robilibiscie w gacie na jego miejscu), i jak to Walesa dlugo nie chcial sie przyznac. Nie ma zadnych dowodow na swiadoma wspolprace, byla ona krotka i zaslugi Walesy dla polskiej wolnosci sa bezcenne.
      • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 20:52
        nathasha napisała:

> Zdaje sie ze Paczkowski mowil o tym ze owszem Walesa mogl cos w latach 70. pod
        > pisac

mógł, mógł. Podpis gdzieś złożyć? jak najbardziej....
        • asia-loi Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 20:57
          malinadzika napisał(a):

> mógł, mógł. Podpis gdzieś złożyć? jak najbardziej....

Dla mnie Wałęsa, na zawsze pozostanie wielkim Polakiem. Nie ma żadnego znaczenia, czy coś podpisał czy nie, czy był Bolkiem czy nie. Gdyby nie Wałęsa i ludzie, którzy razem z nim walczyli, to jaśniepan i spółka, nie byliby dzisiaj u władzy.
          A jakie osiągnięcie ma jaśniepan?, że tak się wywyższa, uważa się za "takiego lepszego".
          • anetapzn3 Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 09:13
            asia-loi napisała:

>
            > Dla mnie Wałęsa, na zawsze pozostanie wielkim Polakiem. Nie ma żadnego znaczeni
            > a, czy coś podpisał czy nie, czy był Bolkiem czy nie.

100/100
            • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 09:19
              "Miałeś chamie złoty róg, ostał ci się jeno sznur" - to idealnie pasuje do Wałęsy...
              • nangaparbat3 Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 20:04
                A wiesz, lektura "wesela" jest niezmiernie pouczająca i zaskakujaco aktualna. Goraco polecam smile
          • black.sally Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 09:55
            asia-loi napisała:

> Dla mnie Wałęsa, na zawsze pozostanie wielkim Polakiem. Nie ma żadnego znaczeni
            > a, czy coś podpisał czy nie, czy był Bolkiem czy nie. Gdyby nie Wałęsa i ludzie
            > , którzy razem z nim walczyli, to jaśniepan i spółka, nie byliby dzisiaj u wład
            > zy.
            > A jakie osiągnięcie ma jaśniepan?, że tak się wywyższa, uważa się za "takiego l
            > epszego".
            >
            >
            >

uważam i będę tak samo uważała.
            Tak jest
            teraz wszyscy, "ło matko , złozył podpis, podpisał....' Połowa z nich by sra.ła w gacie, czasy były jakie były...
            Oby tych sk..nów z pisu po latach tak samo ktoś yebał i pogrążał.
            • asia-loi Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 17:41
              black.sally napisała:

> Tak jest
              > teraz wszyscy, "ło matko , złozył podpis, podpisał....' Połowa z nich by sra.ła w gacie, czasy były jakie były...

Ten strach, każdy sam może sobie wyobrazić. Dzisiaj mało kto w "swojej" pracy, stanie po stronie innego pracownika, któremu dzieje się krzywda, bo boi się o własną posadę, a tylko może stracić pracę, do więzienia nie wsadzą, a wtedy z pracy się wylatywało z wilczym biletem i jeszcze do więzienia wsadzali.
              Ilu dzisiaj "wieszających psy" na Wałęsie, stanęłoby w pracy w obronie mobbingowanego kolegi?
              • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 19:22
                A Wałęsa "stanął w pracy w obronie mobbingowanego kolegi"? No chyba raczej wręcz przeciwnie - donosił za pieniądze do ubecji na kilkudziesięciu kolegów.
                • asia-loi Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 19:46
                  riki_i napisał:

> A Wałęsa "stanął w pracy w obronie mobbingowanego kolegi"? No chyba raczej wrę
                  > cz przeciwnie - donosił za pieniądze do ubecji na kilkudziesięciu kolegów.
                  >

Tak twierdzą "pisiowi" historycy i pisięta, Wałęsa zaprzecza.
                  My nie wiemy jak było, wiemy tylko co mówi Wałęsa i co mówią jego wrogowie i wierzymy albo jednej stronie, albo drugiej.
                  Ja wierzę Wałęsie i dużym smutkiem napawa mnie to, jak chce się go zniszczyć, zwłaszcza sposób w jaki się to robi. W ogóle nie mogę patrzeć na tą wojnę polsko-polską. Dokąd nas (Polaków), ta katolicka nienawiść zaprowadzi.
                  • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 23:58
                    Może sobie zaprzeczać. Jest komplet odręcznych donosów i pokwitowania odbioru pieniędzy. Ci ludzie ponadto byli prześladowani, tracili pracę, szykanowano ich. Jak myślisz, komu to zawdzięczają? Urządzeniu podsłuchowemu o nazwie "Bolek" - jak chce Wałęsa?
                    • dzikka Re: wpis córki L.Wałęsy 04.09.17, 13:43
                      riki_i. Podaj nazwiska.
              • nangaparbat3 Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 20:05
                Prawda.
      • 1elka26 Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 22:45
        Nic o mnie nie wiesz więc z łaski swojej komentarze kto i z jakiego powodu robił w gacie zostaw dla swoich mocodawców.
        Zamiast komentarza fragment wywiadu z senatorem Rulewskim - on też nie wie co mówi?:

"- Sądzę, że została przez niego przekroczona granica godności, bo sprzedawanie swoich kolegów za pieniądze, by zapewnić bezpieczeństwo sobie i rodzinie jeszcze da się jakoś wytłumaczyć i rozgrzeszać. Natomiast nie da się rozgrzeszać sprzedawania kolegów po to, by kupować sobie wygodne i dobre życie - mówi w wywiadzie dla DGP o Lechu Wałęsie senator Jan Rulewski."
        www.gazetaprawna.pl/artykuly/1062326,rulewski-walesa-wpsolpraca-solidarnosc.html

Trzeba mieć chociaż odrobinę godności żeby pozostać nadal autorytetem, a tak zamiast bohatera w historii pozostanie tylko TW Bolek i wielki wstyd.
        • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:04
          1elka26 napisał(a):

> "- Sądzę, że została przez niego przekroczona granica godności

tak sobie sądzi Pan senator.
        • nangaparbat3 Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:05
          A jakież to "wygodne zycie" sobie walesa zapewnil?
          • isa_bella1 Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:47
            Sama Danka twierdziła ze Lechu czesto "wygrywał" w totlotka niemałe sumki...
            • lodomeria Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 00:00
              Mieszkanie w bloku z gromadą dzieci do wyżywienia to wygodne życie. Willa na Żoliborzu, kariera naukowa pod kierunkiem komucha i w czułych objęciach władzy, wyjazdy zagraniczne, stypendia upychanie znajomych na miłych posadkach to mesjanizm.
              • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 00:51
                Lodomeria, ale czy ktoś twierdzi, że Kaczor źle żył za PRL-u?
            • iziula1 Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 20:29
              To były zakłady sportowe. Do dziś działają i można w nich wygrać niezłe sumki o ile przewidzisz wyniki rozgrywek sportowych.
              • black_halo Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 13:15
                I Walesa tak po prostu wygrywal? Taki szczesciarz mozna powiedziec. Danka w swojej ksiazce twierdzila, ze jak zepsula sie pralka czy telewizor to sie modlila i na drugi dzien Lechu wygrywal ... no ludzie, no!
    • a.va Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 21:00
      Guzik mnie to obchodzi, Wałęsa tyle zrobił dla Polski, źe ew. współpraca wcześniej nie ma źadnego znaczenia.
      • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 21:10
        a.va napisała:

> Guzik mnie to obchodzi, Wałęsa tyle zrobił dla Polski, źe ew. współpraca wcześn
        > iej nie ma źadnego znaczenia.

tylko że chłopa gnoją teraz. Ja się martwię o zdrowie człowieka. Pamiętam tamte czasy, pamiętam Wałęsę w akcji. Widziałam "Robotników 80" /warto sobie zobaczyć jak to było/ jako młoda dziewczyna i ten człowiek pozostanie dla mnie bohaterem. Jest to także najbardziej znana polska postać na świecie obok JP II. Jak można mówić o patriotyzmie i niszczyć najbardziej znany polski symbol wolności?
        • a.va Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 21:15
          A to to inna sprawa, sk..syństwo i tyle. Trzeba być bardzo małym człowiekiem, źeby w tym brać udział.
      • nangaparbat3 Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 21:22
        Dla mnie ma znaczenie. Jeśli podpisał, wspołprcowal - ludzie popełniaja błedy, a potem dokonuja wielkich czynów, bywają wielcy i mali, mądrzy i głupi, odważni i tchorzliwi - te same osoby. Slyszalam kiedyś, jak Eichelberger na pytanie, jak to jest być oświeconym, odpowiedział: oświeconym sie nie jest, oswieconym sie bywa. To jedna z najmądrzejszych rzeczy, jakie slyszalam w życiu.
        Jednak tu chodzi o zupełnie co innego, o zniszczenie Wałęsy-symbolu, Walęsy-autoryteu, juz mi nawet głupio powtarzać o pisaniu historii od nowa. Kolejna autodestrukcyjna - z punktu widzenia Polski - akcja.
        • zawsze-w-drodze Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 21:31
          Ale nie da sie napisać historii od nowa. Ona niejako sama sie pisze. Poprzez mity obecne w pamięci narodu. Próbowano obrzydzić Piłsudskiego i co? I nico. Wałęsy z mitu naszego narodowego zrywu nic nie ruszy. I to ich boli.
        • a.va Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 21:40
          Ma dla ciebie znaczenie, czy podpisał? A z jakiego powodu?
          Ja nie napisałam, źe nie ma dla mnie znaczenia, źe go oskarźają, tylko źe nie ma dla mnie znaczenia, czy współpracował.
          • nangaparbat3 Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 22:06
            Ma znaczenie. Jeśli podpisał, pokazuje, jakie trudne, skomplikowane bywaja losy, wybory. I że mozna popełnić bląd, nawet wielki, a potem robic wielkie rzeczy. Że nie jestesmy tylko biali lub tylko czarni. chociaż nawet jeśli nie podpisal - i tak daleko mu do ideału big_grin
            • a.va Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 22:10
              Ale przecieź to juź wiesz, wielu wielkich ma za sobą coś wstydliwego, nie musi Wałęsa do nich dołączać wink
              • nangaparbat3 Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 22:34
                Też prawda. Ale też ciekawa jestem. Nawet to coś cenckiewicza kupiłam, ale to wyjatkowa ohyda, nie daje sie czytać.
        • moadek Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 09:24
          Ale on chciał odwołać już strajk następnego dnia, jak tylko spełniono min podwyżki finansowe dla stoczniowców, gdyby wtedy nie inni min Anna Wasielewska żadne z nas by pewnie nie wiedziało kto to był
          • nangaparbat3 Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 14:06
            Równie możliwe, że gdyby nie Walęsa, żadna z nas nie wiedziałaby, kto to Anna Walentynowicz.
            • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 14:26
              No nie. Kompletna nieprawda. Strajk zaczął się z powodu Walentynowicz właśnie. Więc gdyby nie było Wałęsy, nadal w historii byłaby Walentynowicz.
              • nangaparbat3 Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 14:29
                Nie uczyli w szkole wierszyka "Murarz domy muruje, krawiec szyje ubrania..."?
                • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 14:56
                  Uczyli "nie potrafisz, nie pchaj się na afisz". Nie znasz historii najnowszej, to się nie wypowiadaj
                  • iwles Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 15:00

ze słabym skutkiem coś ciebie uczyli.
                    Dyskutować kulturalnie nie potrafisz, ale zawsze wypowiedzieć się musisz.
              • dzikka Re: wpis córki L.Wałęsy 04.09.17, 13:52
                riki_i, wybacz, ale gdyby się nie wstawili za zwolnioną Walentynowicz to nikt by o niej nie słyszał. Zresztą oprócz Borusewicza, który przygotował strajk, zainicjowali go pracownicy, o których teraz mało kto pamięta: Prądzyński, Felski i Borowczak. Wałęsa, ten "zdrajca", który w "nagrodę" za donosicielstwo został zwolniony z pracy w 1976 musiał skakać przez mur aby stanąć na czele strajku.
                • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 04.09.17, 23:39
                  dzikka napisała:

> Wałęsa, ten "zdrajca", który w "nagrodę" za donosicielstwo został
                  > zwolniony z pracy w 1976 musiał skakać przez mur aby stanąć na czele strajku.

I Ty, głosząc takie banialuki, MNIE nazywasz betonem????
                  wiadomosci.onet.pl/kraj/walesa-trafil-do-stoczni-motorowka-abw-ma-nagranie/jgbbs
                  fakty.interia.pl/raporty/raport-przeszlosc-walesy/aktualnosci/news-funkcjonariusz-wsi-walesa-dowieziony-motorowka-na-strajk,nId,912789
                  www.youtube.com/watch?v=CYmObgwBcM8
    • premeda Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 21:05
      Mój mąż od wczoraj zastanawia się jak chłop, który dobrze nie mówi po polsku napisał wszystko bez ani jednego błędu ortograficznego?
      • raczek47 Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 21:19
        I ten podpis- robotnik po dwóch czy trzech klasach zawodówki miałby taki wyrobione podpis?
        D...y i kupy się nie trzyma.
        A nawet jeśli go zmusili do podpisania czegoś- kto z tych,co dzisiaj tak go potępiają, nie zrobiłby tego mając kilkoro dzieci,żyjąc w takich a nie innych czasach.?Poza tym wcale nie musiał donosić .
        Kapuściński też podpisał współpracę, by móc do Ameryki jeździć, i na nikogo nie donosił.

Mówię za siebie-w jego sytuacji raczej na pewno bym.podpisała.
    • zawsze-w-drodze Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 21:15
      Ale to czy Wałęsa cos podpisał, czy nie podpisał, czy był świetnym mężem, czy wręcz przeciwnie, czu kochał dzieci, czy siebie, jaką role pełnił w Solodarnosci świadomie, a jaka mu narzucono, czy byl narzędziem, czy bohaterem, czy spryciarzem, który na plecach innych wspiął sie na szczyt NIE MA NAJMNIEJSZEGO znaczenia. Wałęsa stał sie jednym z naszych narodowych bohaterów i na zawsze bedzie w historii. Jest naszym MITEM - każdy naród ich potrzebuje do tworzenia tożsamości. Dokładnie takim samym jak Martin Luter King, Nelson Mandela, Kennedy, Piłsudski, Car Piotr Wielki czy Che Guevara. Stało sie i sie nie odstanie. Choćby oberprezes zjadł swojego kota i postawił fefnascie miliardów pomników. Ktoś analizuje moralność Kinga? Bez mitów naród nie istnieje. Powonnismy je pielęgnować.
      • tt-tka Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 21:29
        zawsze-w-drodze napisała:

Jest naszym MITEM - każdy naród ich potrzebuje do tworzenia tożsamoś
        > ci. Dokładnie takim samym jak Martin Luter King, Nelson Mandela, Kennedy, Piłsu
        > dski, Car Piotr Wielki czy Che Guevara.

Osobiscie jestem zdania, ze na wierze w mity wychodzi sie bardzo zle. Znacznie lepiej budowac tozsamosc na rzetelnej wiedzy. A zestawienie Walesy z Kingiem czy Mandela uwazam za obrazliwe dla Kinga i Mandeli.
      • lot.ti Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 21:30
        Jest naszym MITEM - każdy naród ich potrzebuje do tworzenia tożsamości. Dokładnie takim samym jak Martin Luter King, Nelson Mandela, Kennedy, Piłsudski, Car Piotr Wielki czy Che Guevara

klej wąchałaś, czy zioło popalasz?
        • zawsze-w-drodze Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 21:34
          Nic nie poradzę. Legiony - Piłsudski , Rewolucja na Kubie - Guevara, emancypacja Afroamerykanów - King, Solidarność - Wałęsa. Choc w każdym przypadku było wielu walczących, wielu zasłużonych, wielu pewnie bardziej moralnych, pracowitszych, inteligentniejszych.
          Acha - osobiście nie cierpię Wałęsy.
        • asia-loi Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 21:36
          lot.ti napisała:

> klej wąchałaś, czy zioło popalasz?

Ale to Wałęsa był i jest zapraszany, przez możnych tego świata, na wszelakiej maści spotkania/odczyty. Dlaczego jaśniepana, nikt nie zaprasza?
          • nangaparbat3 Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 22:09
            Ani nawet przyjechać nie chce, zeby sie nauczyc jak rządzic gospodarka i integrowac Europę.
    • muchy_w_nosie Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 21:27
      Po kilku ksiąkach o okresie stalinizmu i propagandzie w nic nie wierzę. Nie wierze, że Wałensa był agentem który donosił, na pewno był na przesłuchaniach, był bity siedział w więzieniu mogli mu dać do podpisu co tylko chcieli nawet przyznanie się do tego że jest różową panterą. A teraz nasza "prawda" dokobnuje odkryć na swoją miarę.
      Wierze, że był werbowany, zastraszany, poniżany poklepywaly go hieny po pleckach, przecież jak polska odzyskiwała wolnosć to nie było milion partnerow prawicowych do rozmow, same głęboko zakorzenione komuchy
      • kk345 Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 22:26
        Proszę cię, poćwicz prawidłową pisownię jego nazwiska.
    • dziennik-niecodziennik Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 21:38
      Moze i podpisal, kto tam wie, ale to niczego nie zmienia. Nie lubie Walesy, ale szanuje go i strasznie mnie wkurzaja podgryzajace go mentalne kurduple.
    • lady-z-gaga Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 21:46
      Nie, nie wierzę, że był zdrajcą i nigdy nie uwierzę. Natomiast bez trudu mogę uwierzyć, że coś tam podpisywał. Wałęsa to chłopek roztropek, on zawsze uważał, że jest mądrzejszy i sprytniejszy, zawsze prowadził grę, więc podpisując jakiś papierek nie myślał o konsekwencjach, ale o tym, jak komuchów przechytrzyć. Dla mnie nie ma znaczenia, co podpisał.
      Poza tym - preparowanie dowodów to specjalność kiszczaków i innych komuszych gnid. Widziałam, na co ich stać. Trzeba być durniem, żeby im wierzyć. Może małolaty dadzą sobie ciemnotę wcisnąć, ale ja za stara jestem.
      • black_halo Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 13:19
        Jasne, chlop po zawodowce z pociagiem do alkoholu przechytrzyl komuchow. Wyszkolonych agentow slub specjalnych...
        • lady-z-gaga Re: wpis córki L.Wałęsy 05.09.17, 00:38
          A co Ty konczylas? Bo czytanie ze zrozumieniem szwankuje....
        • iziula1 Re: wpis córki L.Wałęsy 05.09.17, 07:39
          black_halo napisała:

> Jasne, chlop po zawodowce z pociagiem do alkoholu przechytrzyl komuchow. Wyszko
          > lonych agentow slub specjalnych...
          >

A jednak. Po ponad 30 latach widzimy że mu się udało.
          A pociąg do alkoholu to jakaś nowa wrzutka mająca umniejszyc rolę Wałęsy?
          • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 05.09.17, 09:44
            Jemu się udało? Chyba nam jako społeczeństwu! Wałęsa był mistrzem destrukcji, jego prezydentura była pomyłką. W 1980-81 roku był po prostu symbolem. A co do Okrągłego Stołu to sorry, ale wielu ludzi miało w tym interes, zwłaszcza elity strony przeciwnej.

Zresztą, co tu wiele gadać, wystarczy posłuchać go kwadrans by mieć wyrobione zdanie o tym człowieku.
    • lauren6 Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 21:48
      Podpisał, nie podpisał i tak karły moralne mu do pięt nie dorastają.
    • rysiowa85 Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 22:07
      nie ze zdrajcą ale ze jako człowiek dość tępy złożył podpis (zanim rozoczął kariere polityczna) a potem juz tego nie mogł wycofac, mozliwe ze ktoś na jakimś etapie mogł go w tej sprawie szantażować. Ale nie przeceniałaby roli jednostki w kształtowaniu historii, to nie on jest twórcą Solidarnosci (twórcami byli zaangażowani ludzie, których zwykle sie nazywa współpracownikami L. W.) odpowiedzialny za Okrągły Stół itd
      • nangaparbat3 Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 22:21
        A ile masz lat?
        Bo jeśli wałęsa nie byl twórcą, to był przywódcą, charyzmatycznym przywodcą.
        W 80. mialam do niego dystans, nie podobał mi się, nie ufałm mu - no, wtedy jedna tv była. Ale kiedys poszłam na wiec - zeby zobaczyc. A on porwał nas wszystkich, mnie też.
        Jakiś czas potem wracalam samolotem z gdańska do Warszawy. I walęsa z nami lecial. Ja sie w tamtych czasach potwornie balam samolotów, po prostu umieralam ze strachu. Ale wtedy nie bałam sie nic a nic - na pokładzie byl walęsa, nic sie stac nie moglo.
        Mial w sobie zawsze jakąs niezwykłą optymistyczna energie i umial ją przekazać. Sprawic, żesmy wierzyli, że sie uda. Z wąsem, Matką Boska w klapie i dziwaczna polszczyzną, to on był przywódcą. Za nim szlismy.
        • moadek Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 09:26
          na pokładzie byl walęsa, nic sie stac nie moglo.- mnie to rozbawiło , to już jakaś religiasmile
          • moadek Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 09:27
            a żeby nie było, wpis skopiowałam , to nangaparbat napisała małą literą
            • livia.kalina Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 20:01
              >wpis skopiowałam ,
              Kompletujesz jakieś archiwa? Przed 89 byłaś w SB?
        • 1unia4 Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 09:51
          "I walęsa z nami lecial. Ja sie w tamtych czasach potwornie balam samolotów, po prostu umieralam ze strachu. Ale wtedy nie bałam sie nic a nic - na pokładzie byl walęsa, nic sie stac nie moglo."

.............................Jezusie......ile Ty masz lat??
          • zaba66-pl Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 10:33
            Tak, tak nanga to staruszka trzęsąca się nad grobem, jak wszyscy którzy w latach 80tych byli już świadomi tego co dookoła się dzieje. Weź wyjdź z piaskownicy... albo może wróć do niej.
            • nangaparbat3 Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 14:08
              wink
              • jasnoklarowna Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 23:53
                Nanga, fajnie piszesz.
                Trochę Ci zazdroszczę,że mogłaś to widzieć i słuchać na żywo jak szedł na żywioł.
                Żeby była jasność ja Wałęsy jako tako słuchać czy oglądać nie do końca lubię ze względu na jego czasami brak wyczucia, może ogłady czy jego zapalczywość.
                ALE uważam go za bohatera czasów i modus operandi zmian.
                Mówię to z perspektywy czasu, własnej wiedzy, wykształcenia przynajmniej częściowo historycznego.
                I też nie wykluczam że mógł coś odpisać, jednak jego konkretnych meldunków/sprawozdań jakoś brak.
                dziwne nie?
                czy są jakieś dokumenty ,meldunki wskazujące co i na kogo doniósł?
                jak by coś było to już byłoby upublicznione.
                Cieszy mnie też opinia wielu z was, że nawet jeśli podpisał to nadal nie umniejsza jego późniejszych zasług.
                Ja też tak uważam,bo czy podpisał on czy sfabrykowano to już dziś ie rozstrzygniemy. Nie ma szans.
                Pewnie że sam nie dał by rady obalić ustroju, ale taka iskra zapalna zawsze musi być, nawet jak stos kto inny układa .
                I jemu trafiła się rola takiej iskry.Dziś już NIKT i NIC tego nie zmieni.
                AMEN

• nangaparbat3 Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 00:50
                  AMEN
    • muchy_w_nosie Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 22:10
      Nie wspominając, że jak Wałęsa stawał się popularny i coraz bardziej rósł na przywódcę to wielu opozycjonistów to mierzilo. Jak to robol może uczestniczyć w rozgrywkach o władzę. Pamiętam pierwsze wybory, u mnie w domu dużo się politykowało i to bynajmniej nie gloryfikując Solidarnosci, pamiętam ze dziadkowie bali się przemian, nie wiedzieli co będzie, jak robotnik poradzi sobie z władzą. Pamiętam ilu bylo kandydatów. Wałęsa się nie podobał wielu ówczesnym politykom i działaczom, bo nie tak miało być, jego pochodzenie robotnicze było kulą u nogi, teraz się odgrywają, bo wreszcie mogą.
      • nangaparbat3 Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 22:25
        Jeśli mówisz o wyborach prezydenckich, to problem był inny. Zalety czyniace wodza niekoniecznie pasuja prezydentowi demokratycznego kraju. A Wałesa zacząl wtedy "wojne na górze". Kogo miał u boku? Pamietasz?
      • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 22:25
        Widzę, że wątek prawie jednomyślny. Powiedzcie mi w takim razie, moje miłe Panie, czemuż to ach czemuż, ten niezłomny w walce z ubecją Wałęsa, jak został prezydentem wywalił z UOP-u ppłk Adama Hodysza? Która nie wie kto to, to niech sobie sprawdzi w wujku google. W skrócie - Hodysz był esbekiem, który od 1978 r. współpracował z opozycją. Po zmianie ustroju został szefem delegatury UOP w Gdańsku. Wałęsa go wywalił opowiadając w tv dyrdymały, że "jak raz zdradził, to i teraz może zdradzić" (słyszałem to na własne uszy).

Czekam na merytoryczne odpowiedzi.
        • zawsze-w-drodze Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 22:48
          Ale zrozum, że to nie ma znaczenia. Podpisał. Współpracował. No i? Nie podpisał. Nie współpracował. No i? Zmieni to ogólnoświatowe postrzeganie Wałęsy jako twarzy Solidarności?
          Piłsudski był agentem - osobowym źródłem informacji - Austriaków, kobieciarzem, wywrotowcem i - co z tego?
          natemat.pl/142243,zamachowiec-agent-zawiedziony-legionista-jozef-pilsudski-jakiego-nie-znacie
          Guevara był morderca i okrutnikiem - i co z tego?
          Mandela przyjaźnił sie z Kadaffim,
          Peres i Arafat byli ordynarnymi terrorystami
          I co z tego.
          • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:04
            Jak to nie ma znaczenia? Nie ma znaczenia to, że podczas swojej prezydentury otaczał się najgorszymi esbekami, że Mnietka Wachowskiego zrobił szarą eminencją w Belwederze, że wspierał lewą nogę, że wykończył rząd Olszewskiego i zastopował lustrację, że w byłych bazach wojsk radzieckich w Polsce chciał zainstalować agenturę GRU, że niszczył archiwalne akta na swój temat, że ze wszystkich sił chronił układ okrągłostołowy i blokował dekomunizację?

Nie chrzań mi o wielkich mitach na użytek światowej opinii publicznej, bo prezydent Brazylii, niejaki Lula, też był żywym pomnikiem. I co? Rodacy skazali go właśnie na prawie 10 lat więzienia. Jakoś nie chcieli chronić tej wspaniałej marki, co to wydźwignęła kraj z biedy i zlikwidowała fawele.
            www.rp.pl/Przestepczosc/170719615-Brazylia-Byly-prezydent-Lula-skazany-na-95-roku-wiezienia-za-korupcje.html
            • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:09
              riki_i napisał:

> że wykończył rząd Olszewskiego i zastopowa
              > ł lustrację, że w byłych bazach wojsk radzieckich w Polsce chciał zainstalować
              > agenturę GRU, że niszczył archiwalne akta na swój temat, że ze wszystkich sił c
              > hronił układ okrągłostołowy i blokował dekomunizację?
              no ma znaczenie o tyle, że teraz chcą go zniszczyć i nagle się znalazły jakieś dziwne dokumenty w dziwnych okolicznosciach. Zbyt Grubymi nićmi to szyte.
              • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:16
                Jakie dziwne okoliczności masz na myśli? Sugerujesz, że to Kaczor przekupił Panią Kiszczakową, żeby poszła z kwitami na Wałęsę do IPN-u? W dodatku IPN-u, którym rządzili wówczas ludzie Platformy Obywatelskiej?
                • mdro Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:19
                  Znowu piłeś? Kiedy Kiszczakowa poszła do IPN? Kto z PO niby wtedy "rządził" w IPN?
                  • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:27
                    Poszła 14 lutego 2016 roku, we wtorek.

Rządził wtedy IPN-em dr Łukasz Kamiński, wybrany na prezesa tej instytucji 10 czerwca 2011 roku głosami Platformy Obywatelskiej. Z nim się chciała widzieć.
                    • mdro Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:41
                      Który od dawna był na wylocie, a cały IPN był opanowany przez PiS, co dobitnie pokazuje ciąg dalszy wypadków. Tak lubisz teorie spiskowe, nie zastanawia Cię, kto tę kobietę podpuścił?
                      • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:54
                        Ja lubię teorie spiskowe? Hmm....

IPN nie był wówczas opanowany przez PiS. Miałem tam wówczas pewną sprawę do załatwienia i stosunki wewnętrzne w tej instytucji dane mi było poznać.

A jeśli chcesz znać moje zdanie odnośnie pani Kiszczakowej, to uważam, że nikt jej nie podpuścił. W swej głupocie i chciwości naprawdę chciała przehandlować te materiały.
                        • super_hetero_dyna Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 07:48
                          Raczej obawiała się, że podzieli los Jaroszewiczów, bo ktoś z bohaterów skitranych dokumentów będzie chciał je odebrać.
                    • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:48
                      riki_i napisał:

> Rządził wtedy IPN-em dr Łukasz Kamiński, wybrany na prezesa tej instytucji 10 c
                      > zerwca 2011 roku głosami Platformy Obywatelskiej. Z nim się chciała widzieć.

co tak późno sie zgłosiła? jak było juz wiadomo, że jego czas sie kończy....

• riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:56
                        nie miała świadomości "czyj to człowiek" i najpewniej w ogóle jej to nie interesowało. chciała się spotkać z prezesem IPN-u, bo wierzyła, że jest to decyzyjny człowiek, który kupi od niej te dokumenty
                        • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 00:01
                          riki_i napisał:

> nie miała świadomości "czyj to człowiek" i najpewniej w ogóle jej to nie intere
                          > sowało. chciała się spotkać z prezesem IPN-u, bo wierzyła, że jest to decyzyjny
                          > człowiek, który kupi od niej te dokumenty
                          to Twoja teoria... tylko czemu tyle czekała z tą rewelacją?
                          • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 00:48
                            po śmierci męża to jakoś specjalnie długo nie czekała

a póki żył, to raczej nie miała nic do gadania w tej sprawie
                            • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 20:03
                              riki_i napisał:

> po śmierci męża to jakoś specjalnie długo nie czekała

parę miesięcy....
                • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:23
                  riki_i napisał:

> W dodatku IPN-u, któr
                  > ym rządzili wówczas ludzie Platformy Obywatelskiej?
                  Cenckiewicz z PO? pierwsze słyszę tongue_out
                  • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:29
                    Wyjaśniłem wyżej.
            • mdro Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:23
              Ale bredzisz. Poczynając od tego, że nie było żadnego "obalenia" rządu Olszewskiego, a lustrację zastopował Macierewicz (po raz kolejny przypomnij, kim jest Macierewicz?) kompromitując jej ideę swoją "listą" (co przy tym powynosił z archiwów, to jego). I Ty się uważasz za znawcę?
              • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:31
                W jaki sposób Macierewicz w 1992r. zastopował lustrację? Przecież to on przyniósł do Sejmu listy agentów z Wałęsą na czele. Po paru godzinach za sprawą Wałęsy cały rząd odwołano, a wszelką lustrację na lata odłożono na półkę.
          • nangaparbat3 Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:11
            >>Piłsudski był agentem - osobowym źródłem informacji - Austriaków, kobieciarzem, wywrotowcem

Jako członek komisji kierujacej OSB PPS byl też własciwie terrorystą, czyli - tfu tfu tfu - uchodźcą!
          • peonka Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 09:41
            A dla mnie akurat te wszystkie rzeczy, że ktoś był terrorysta i mordercą, mają znaczenie.
            Ale ad rem - rzecz w tym, że jeśli podpisał i jeśli współpracował, to niech się przyzna. Nie odbierze mu to jego zasług, ja na przykład miałabym do niego o wiele większy szacunek, gdyby się przyznał, a nie szedł w zaparte. A on nie chce być "tylko" przywódca Solidarności, ale tez człowiekiem bez skazy.
            • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 20:05
              peonka napisała:

> A dla mnie akurat te wszystkie rzeczy, że ktoś był terrorysta i mordercą, mają
              > znaczenie.
              > Ale ad rem - rzecz w tym, że jeśli podpisał i jeśli współpracował, to niech się
              > przyzna. Nie odbierze mu to jego zasług, ja na przykład miałabym do niego o wi
              > ele większy szacunek, gdyby się przyznał, a nie szedł w zaparte.

ale jesli nie współpracował to do czego ma sie przyznać?
        • mdro Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:03
          O, jakie piękne przeinaczenia. Hodysz poleciał za "listę Macierewicza" (przypomnij, skarbeńku, kim jest Macierewicz? Nie ruskim agentem aby?).
          • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:09
            Poleciał za to, że znał konfidencką przeszłość Wałęsy.

Ponadto przypominam o zagadkowym wybuchu gazu w budynku , gdzie mieszkał Hodysz.
            • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:10
              riki_i napisał:

> Ponadto przypominam o zagadkowym wybuchu gazu w budynku , gdzie mieszkał Hodysz
              jakież to tajemnicze.....
              • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:22
                no, dość tajemnicze

zaraz po wybuchu specsłużby weszły do mieszkania Hodysza i wyniosły dokumenty na temat Wałęsy

winą za eksplozję obarczono jednego z mieszkańców, który zginął w tej katastrofie, więc odnośnie jego sprawstwa , ewentualnych motywów i sposobów działania można jedynie gdybać - na pewno nic nie powie

a są świadkowie , którzy twierdzą, że to esbecy z kręgu Wałęsy sprokurowali tę akcję po to by mieć pretekst do wejścia do mieszkania Hodysza. Tylko "nieco" przedobrzyli....
                • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:34
                  riki_i napisał:

> no, dość tajemnicze

Cenckiewicza sie naczytałeś? dowodów brak ale jest teoria.....
                  • dzikka Re: wpis córki L.Wałęsy 04.09.17, 14:16
                    dokładnie, riki_i ewidentnie posiłkuje się twórczością Cenckiewicza. Teraz nie mam wątpliwości. Teorie spiskowe bez żadnych dowodów. Znaczy riki jest beton i nie ma możliwości na merytoryczna dyskusję.

• mdro Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:17
              Taa, a dowodem jest bredzenie Cenckiewicza na FB. Nie jesteś dużo lepszy od józka czy purchawki, tak samo w każdą bzdurę znalezioną w necie biegniesz uwierzyć.
              • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:34
                Nie ma dowodów i Cenckiewicz nie twierdzi, że je posiada.

Nie piszę, że tak na pewno było, tylko, że jest i taka wersja wypadków. Pochodząca z kręgu funkcjonariuszy UOP-u.
                • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:51
                  riki_i napisał:

> Nie ma dowodów i Cenckiewicz nie twierdzi, że je posiada.

nie ma dowodów ale sa teorie... to pewnie wkrótce i dowody sie znajdą u jakiejś wdowy...albo co.
                  • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:58
                    nie sądzę
                    • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 00:02
                      riki_i napisał:

> nie sądzę
                      dlaczego? podpisy juz mają i to różne rodzaje smile
        • lodomeria Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:30
          Merytoryczna odpowiedź jest taka: wielu Polakom zależy na tym, żeby Polska nikomu nie kojarzyła się z pokojowym rozmontowaniem komunizmu. Niemcy na Willy'm Brandt'cie zabijają kapitał pr-owy, turystyczny, polityczny aż miło. Z Polski w świat płynie... Ostatnio na międzynarodowej konferencji mnie Argentyńczyk dopadł, bo obejrzał Powidoki I musiał mi powiedzieć, że moi wspolobywatele idiotyczne postawy wobec komunizmu przyjmowali i w ogóle co to za ojciec z niego był. Że żadnych dylematów I prześladowań nie było, szczerych intencji tym bardziej, bo vide obecna Solidarność (w tym podpunkcie rzeczywiście trudno bronić tego, co zostało z S).

A tymczasem świat się zbroi przeciw zmianom klimatu, zmienia prawo budowlane, miasta wprowadzają plany kryzysowe, trwa wielki wyścig w opracowaniu metod hodowli i zastosowania glonów w walce z emisją CO2 (swoją drogą polecam zainteresowanie się tematem, glony mają zastosowanie od medycyny po rolnictwo, budownictwo i zastąpienie ropy). My natomiast zbawimy świat i siebie roztrzasajac decyzje kadrowe sprzed 30 lat. Nasze dzieci nie będą umiały wpaść na żadną innowację technologiczną (nam jakoś nie idzie, pokoleniu z osmioklasowej podstawówki i matury bez matmy też nie), za to będą umiały poprowadzić wielogodzinną debatę na temat dlaczego Wałęsa to czy tamto, będą czuły wyższość, że one na jego miejscu to by były takie mądre jak IPN i PAN 40 lat później.

Proszę.
          • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:39
            Dlaczego akurat Polska ma się kojarzyć z pokojowym rozmontowaniem komunizmu? Prawie wszędzie w Europie Środkowo-Wschodniej (poza Rumunią) komunizm rozmontował się pokojowo.

Natomiast wybacz, ale dla mnie ma fundamentalne znaczenie, czy i jak rozliczano się z komuną.
            • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:59
              riki_i napisał:

> Dlaczego akurat Polska ma się kojarzyć z pokojowym rozmontowaniem komunizmu?

może dlatego, że Polacy jednak są mądrzy....sorry, byli mądrzy....kiedyś bo mieli dosyć niewoli bo sie cieszyli, bo była euforia ...ja tamte czasy pamiętam, ludzie nie chcieli wojny, byli zmęczeni, niedawno był stan wojenny, spory był także nacisk kościoła w pokojowe rozwiązanie. Ty pewnie młody jesteś i tego nijak pojąc nie umiesz.
              • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 00:29
                1. Nie jestem młody.

2. Ludzie się nie cieszyli i nie było żadnej euforii. O tym, że Polska nie przeszła fazy "wielkiej radości" z upadku komunizmu pisała nawet 'Gazeta Wyborcza'.

3. Kościół jako notariusz Okrągłego Stołu ugrywał na boku swoje sprawy. O Komisji Majątkowej chyba słyszałaś?

4. Polacy w swej historii niezwykle rzadko byli mądrzy - takie jest moje zdanie.
                • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 20:07
                  riki_i napisał:

> 4. Polacy w swej historii niezwykle rzadko byli mądrzy - takie jest moje zdanie
                  a wtedy byli, cały świat podziwiał Polskę i Wałęsę.
            • lodomeria Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 00:25
              Dlatego, że dziesiątki milionów biznesmenów z Chin, NGOsy z Afryki czy Ameryki Południowej są gotowe zapłacić grubą kasę za know how, jak dać nizina społecznym więcej praw i wolności, zanim gospodarki ich krajów zarżną wyniszczające krwawe rewolucję. Doskonałe zatrudnienie dla historyków, pośredników nauczycielki życia.
              A przy okazji relacje biznesowe się zawiazuje. To za mało? To zobacz sobie, co Centrum Willy Brant robi.
              • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 00:46
                Etiologia zjawiska rewolucji nie jest jednoznaczna. Sytuacja rewolucyjna w danym kraju nie zawsze faktycznie powoduje ziszczenie się rewolucji.

W Polsce za PRL-u występowało silne spłaszczenie piramidy majątkowej. Wszyscy byli biedni, a nomenklatura tylko trochę bogatsza. Jak na takim fundamencie miałaby się narodzić klasyczna rewolucja?

Po 1989 roku mogła nastąpić jedynie rewolucja polityczna, związana z faktyczną dekomunizacją. Gdyby Wałęsa zrealizował program wyborczy tzw. przyspieszenia i symbolicznej "siekiery" rozwalającej grubą kreskę, prawdopodobnie nie doszłoby do ekonomicznego okopania się ubeckich dynastii. A tak się stało m.in. dzięki polityce Wałęsy (nie dalej jak wczoraj czytałem na pewnym portalu mądrości jednego pana z wiodącej agencji reklamowej na temat afery Tigera - właśnie takiego resortowego dziecięcia, od ćwierć wieku opływającego w kosmiczny szmalec wyłącznie dzięki klanowym układom oraz rabunkowej eksploatacji pracowników).
        • dziennik-niecodziennik Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:43
          Merytorycznej Ci nie udziele, ale odpowiem tak jak czuję.

GŁĘBOKO W ZADZIE MAM czy Wałęsa był oźi czy nie był. Serdecznie sobie życzę żebyśmy w tym kraju skończyli rozpamiętywać przeszłość a zajęli się przyszłością.
          • lodomeria Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:55
            Swoją drogą, to co w sumie jest zarzutem? Współpraca z ub jest zła, ale bycie komunistycznym prokuratorem wynosi na szczyty władzy. Jak ja dokonam jednej aborcji, to zasluguję na stos, ale już lekarz, który wykonał setki aborcji to sowicie opłacany i hołubiony przez antyaborcjonistów wzór obrony życia. Itd, itp.
          • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 00:00
            Historia vitae magistra est (Historia jest nauczycielką życia) - to wiedzieli już starożytni Rzymianie. Poprzez przeszłość można zrozumieć teraźniejszość, a także prognozować przyszłość.
            • lodomeria Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 00:08
              Haha, już któryś troll w ciągu paru dni mnie tą maksymą raczy, jak mu się argumenty kończą.

Otóż ja studiowałam historię, książek przeczytałam więcej niż przeciętny troll w całym życiu na oczy zobaczy. I wyobraź sobie, że moje argumenty bazuję właśnie na tym, czego nauczyłam się z historii. Bo traktuję ją rzeczywiście jako nauczycielkę a nie sport dla sportu.
              • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 00:16
                No chyba niewiele się nauczyłaś na tych wykładach z historii. Twoje argumenty to bełkot nie na temat. Tak, współpraca z UB jest zła. Hołubienie esbeków po upadku komuny było złe. Trwanie przy układach z Magdalenki takoż. Co do pana komunistycznego prokuratora , to pełni on rolę sprawnego narzędzia PIS-u w ważnych komisjach sejmowych. To nie są szczyty władzy, to po pierwsze. Po drugie, pisiory go tolerują nie za to, że był komunistycznym prokuratorem, tylko za to , że jest im użyteczny - tu i teraz.
            • rysiowa85 Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 19:46
              można prognozować przyszłość?

chyba na zasadzie wróżenia z fusów, nie sądzę żebyś spotkał jednego rozsądnego historyka, który ci powie że mozna prognozować przyszłość na podstawie historii.
              Chyba tylko nauczycielki historii w podstawówce wciskały (i pewnie nadal to robią) takie wizje dzieciom, zeby je zainteresowac historią/ dodać estymy tej nauce.
              • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 00:20
                rysiowa85 napisał(a):

> można prognozować przyszłość?
                >
                > chyba na zasadzie wróżenia z fusów, nie sądzę żebyś spotkał jednego rozsądnego
                > historyka, który ci powie że mozna prognozować przyszłość na podstawie historii

Zależy jakiej prognozy oczekujesz. Jeśli masz na myśli prognozowanie tego, co się dokładnie danego dnia (np. równo za dwa lata) wydarzy - to oczywiście analiza wydarzeń historycznych nic tu nie wskóra.

Ale jeśli chcesz np. wiedzieć, do czego doprowadzi niekontrolowane wpuszczanie migrantów do Europy, to wystarczy sobie poczytać dzieje Egiptu czy ostatnich dwóch wieków starożytnego Rzymu , aby mieć obraz sytuacji jaka nastąpi.
                • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 20:23
                  riki_i napisał:

> Ale jeśli chcesz np. wiedzieć, do czego doprowadzi niekontrolowane wpuszczanie
                  > migrantów do Europy, to wystarczy sobie poczytać dzieje Egiptu czy ostatnich dw
                  > óch wieków starożytnego Rzymu , aby mieć obraz sytuacji jaka nastąpi.

Ameryce to jakoś nie zaszkodziło i Australii.
                  • szorstkawelna Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 20:44
                    Ameryka, Kanada i Australia kontrolują kogo wpuszczają. Nam by też nie zaszkodziło przyjąć pielęgniarki, lekarzy, spawaczy, informatyków i przedstawicieli paru innych zawodów. Oczywiście najlepiej takich ze znajomością języka.
                    • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 21:13
                      szorstkawelna napisała:

> Ameryka, Kanada i Australia kontrolują kogo wpuszczają.

A my nie kontrolujemy?
                      ale ja nie o tym tylko o dużo odleglejszych czasach kiedy imigracja na te kontynenty nie była w ogóle kontrolowana smile. Zresztą do Europy też kiedyś przyszli ludzie z innych rejonów świata.
                      • szorstkawelna Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 21:24
                        Staramy się, ale jest to trudne, o ile nie niemożliwe w obecnej sytuacji. Do Ameryki na pontonach raczej nie dopłyną... Zresztą o ile mi wiadomo (nie wiem czy to nadal aktualne), WB też zamierzała przyjmować uchodźców z obozów w Syrii, czyli de facto zamierzała kontrolować kogo wpuszcza na swoje terytorium. Anglosasi ogólnie mają poukładane w głowach. No i odpowiednie warunki geograficzne - "splendid isolation" wink
                        A to co było kiedyś... no cóż, co przeminęło to nie wraca...
                        • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 21:32
                          szorstkawelna napisała:

> A to co było kiedyś... no cóż, co przeminęło to nie wraca...

halo, halo, tu odnoga wątku o uczeniu się z historii.
                  • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 21:32
                    Ameryka bardzo szybko zaczęła selekcjonować imigrantów, Australia tak samo. Poza tym USA mają gigantyczne problemy rasowe i ciągłe napięcia między takimi grupami etnicznymi jak Czarni/Biali/Latynosi/Żydzi
                    • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 21:43
                      riki_i napisał:

> Ameryka bardzo szybko zaczęła selekcjonować imigrantów
                      najpierw zbudowała swoja potęga na imigrantach smile pierwsza gospodarka świata!
                      Australia podobnie.
                      > a tym USA mają gigantyczne problemy rasowe i ciągłe napięcia między takimi grup
                      > ami etnicznymi jak Czarni/Biali/Latynosi/Żydzi
                      problemy z ludźmi to są wszędzie, Europa miała za to komunizm, nazizm...
                      • super_hetero_dyna Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 23:22
                        Europa tkwi w szponach komunizmu nieprzerwanie od 1917 roku. Najpierw moskiewskiego, a potem brukselskiego.
                        • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 26.08.17, 20:41
                          super_hetero_dyna napisał(a):

> Europa tkwi w szponach komunizmu nieprzerwanie od 1917 roku. Najpierw moskiewsk
                          > iego, a potem brukselskiego.
                          w Europie nie ma już komunizmu dzięki Wałęsie
                          • super_hetero_dyna Re: wpis córki L.Wałęsy 26.08.17, 21:36
                            Masz duże braki w wiedzy o współczesnym świecie. Komunizm w Europie ma się doskonale, tylko centrala przeniosła się z Moskwy do Brukseli. Szkoda czasu na długie wywody. Zastanów się, dlaczego Parlament Europejski dwukrotnie odrzucał projekty potępienia komunizmu, sprawdź, kim był Altiero Spinelli i dlaczego jego nazwisko widnieje nad głównym wejściem do Parlamentu Europejskiego. I zacznij myśleć samodzielnie.
                            • nathasha Re: wpis córki L.Wałęsy 26.08.17, 22:02
                              komunizm, drogi homo, w Polsce a na zachodzie, to sa dwie rozne rzeczy. tak jak rozroznienie miedzy lewica a prawica. ale zeby to wiedziec trzeba a. czytac b. znac jezyki. zakladam ze nie spelniasz ani a ani b. to moze wroc do ogladania zdjec mlodych mezczyzn.
                            • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 26.08.17, 23:16

> Masz duże braki w wiedzy o współczesnym świecie. Komunizm w Europie ma się dosk
                              > onale, tylko centrala przeniosła się z Moskwy do Brukseli.

to Ty masz braki w wiedzy np. o tym czym jest komunizm. Wyraźnie mylisz komunizm z ideą zjednoczonej Europy a jedno nie ma nic do drugiego.
                              Parlament europejski nie potępił komunizmu? może projekt był kiepski i bełkotliwy.....
                              • super_hetero_dyna Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 08:49
                                Niczego nie mylę. Komunizm sowiecki także pragnął "zjednoczonej Europy", a parlament nie potępił komunizmu, bo parlamentarzyści w większości uważają, że komunizm jest dobry. Bo znaczna ich część to komuniści, jak Spinelli. I nie jest przypadkiem, że tego włoskiego komucha wybrali sobie na patrona. Zasadnicza różnica między komunizmem sowieckim a unioeuropejskim polega na tym, że bolszewicy próbowali ugotować żabę szybko, a europejsy gotują powoli.
                                • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 13:15

> Niczego nie mylę. Komunizm sowiecki także pragnął "zjednoczonej Europy",
                                  no to na tej zasadzie nazizm także
                                  > a parlament nie potępił komunizmu, bo parlamentarzyści w większości uważają, że komun
                                  > izm jest dobry. Bo znaczna ich część to komuniści, jak Spinelli.
                                  to juz Twoja nadinterpretacja. Owszem Spinelli jest symbolem dla UE ale nie z powodu swoich komunistycznych poglądów.
                                  • super_hetero_dyna Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 16:33
                                    A właśnie z tego powodu. Bo gdyby powód był inny, to patronami pozostaliby Ojcowie -Założyciele: Jean Monnet i Robert Schuman. Ale potem nastało pokolenie uczestników lewackiej rewolty '68, wyhodowanych w USA i Zachodniej Europie przez wywiad sowiecki, w celu osłabienia zdolności militarnych Zachodu w wojnie wietnamskiej. Po "długim marszu przez instytucje" lewactwo przejęło władzę we Wspólnocie Europejskiej i przemeblowuje ją po swojemu. I dlatego na miejsce starych patronów, opierających Unię na chrześcijańskim dziedzictwie, wzięli sobie na patrona antychrześcijańskiego komucha. Świadomość tego jest niezbędna, żeby zrozumieć, co i dlaczego dzieje się dziś w EU. Dlaczego w Parlamencie Europejskim siedzi tylu komunistów, dlaczego odrzucono wszelkie odwołania do chrześcijaństwa, dlaczego nie potępiono komunistycznego ludobójstwa, dlaczego sprowadza się miliony muzułmanów.
                                    • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 20:54

> A właśnie z tego powodu.
                                      nie z powodów jego komunistycznych poglądów, które /jak sobie poczytałam/bardzo ewoluowały. Był gorącym orędownikiem tzw. federalizmu który jest raczej daleko od komunizmu.
          • 1unia4 Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 10:02
            "żebyśmy w tym kraju skończyli rozpamiętywać przeszłość a zajęli się przyszłością. "
            Na historii człowiek sie uczy i wyciaga błędy na przyszłość
            • iwles Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 10:07
              1unia4 napisał(a):

> i wyciaga błędy na przyszłość

no właśnie, obecna władza błędy wyciąga, przypisuje je sobie i głosi, że to sukces big_grin

Oby przyszłe pokolenia umiały wyciągnąć z nich wnioski, żeby nie dopuścić do powielenia.
            • sumire Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 10:17
              Czego żywym dowodem jest obecny rząd.
              Co nie?...
            • rysiowa85 Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 19:52
              to niby jakie wnioski wyciągneli Polacy po tym jak przez 40 lat żyli w PRL'u? Tak pokochali propagande że żyć bez niej nie potrafią i zapragneli jej powrotu? ze chca upolitycznienia wymiaru sprawiedliwości? że marzy im sie gospodarka centralnie sterowana (takie na przykład ujednolicenie cen ksiażki)?
              • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 20:12
                rysiowa85 napisał(a):

> to niby jakie wnioski wyciągneli Polacy po tym jak przez 40 lat żyli w PRL'u? T
                > ak pokochali propagande że żyć bez niej nie potrafią i zapragneli jej powrotu?

otóz to, niczego Polaków historia nie nauczyła.
              • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 00:14
                Każdy kto wtedy żył wyciągnął indywidualne wnioski. Ale to temat na inny wątek.
    • chicarica Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 22:29
      Może tak, może nie. Myślę, że może i coś tam podpisał ale nie współpracował, a różne inne podpisy są po prostu sfałszowane.
      Dużo mniej ufam w tej kwestii Jarkowi. Jego opowieści nie trzymają się kupy.
      A kacza zazdrość i nienawiść boję się że zniszczy Wałęsie zdrowie.
    • super_hetero_dyna Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 22:38
      Naprawdę, wierzycie w te brednie, że Ziemia jest okrągła? smile
      • iwles Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:59
        A tobie nikt nie wmowi, ze biale jest biale ? 😄
        • super_hetero_dyna Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 07:26
          Nie. Mnie nikt nie wmówi, że czarne jest białe.
          • nathasha Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 07:59
            A ty jak superhomo przyczyniles sie do wolnej Polski? Bo jak patrze na twoje wpisy gdyby tylko sb cokolwiek ci zaproponowala za darmo bys donosil
          • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 20:14

> Nie. Mnie nikt nie wmówi, że czarne jest białe.
            Ty masz z tym problem od dawna, nie dostrzegasz szarości.
            • super_hetero_dyna Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 14:46
              Ależ dostrzegam. Kolor grafitowy Wałęsy jest wyraźnie jaśniejszy niż kolor sadzy tow. Stalina, ale odległość dzieląca go od akceptowalnego blado-popielatego jest zbyt wielka.
              • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 20:28

> Ależ dostrzegam. Kolor grafitowy Wałęsy jest wyraźnie jaśniejszy niż kolor sadz
                > y tow. Stalina

żeby wszyscy byli tacy grafitowi to świat byłby lepszy.
                • super_hetero_dyna Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 21:29
                  Żartujesz sobie? Gdyby wszyscy byli tacy, to nie mogłabyś liczyć nawet na wiarygodną odpowiedź na pytanie: która godzina?
    • lodomeria Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 22:57
      Jedyne, co możemy zarzucić Wałęsie to Kaczyńscy. Sam z resztą o tym mówi.
      • mdro Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:05
        O nie, jest o wiele więcej, co można Wałęsie zarzucić - wzmacnianie lewej nogi, wojnę na górze, rozpędzenie Komitetów Obywatelskich... Choć pozostaje pytanie, na ile maczali w tym łapy Kaczyńscy.
    • princesswhitewolf Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:06
      Nie wiem czy byl w SB przed 89 r czy nie.
      Ale co wiem to ze Okragly Stol nie byl zadnym zwyciestwem, bo tam nie bylo walki tylko umowa. Deal Kiszczaka . Wszystko dzieki pieriestrojce bo inaczej by do tego nie doszlo i Ruski by wpadly do Polski.
      Komunisci chcieli odejsc od wladzy bo sie zestarzeli i zapragneli emerytur a mlodsi otrzymania dobrych posad w sektorze prywatnym ktory mial byc stworzony. No i sis umowili z Solidarnościa, ze my wam wladze, wy nam spokoj lub intratne stanowiska...

Nie zgadzasz sie? To jestes naiwna. Ten Deal Kiszczaka uchronil nas od krwawej rewolucji. Wladzy nikt ot tak nie oddaje: musi dostac cos w zamian by sie to odbylo pokojowo
      • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:12
        A co niby dostali komuniści w NRD czy w Czechosłowacji? Co dostał Ceausescu?
        • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:21
          riki_i napisał:

> Co dostał Ceausescu?

wolałeś taki samosąd? No cóż dzięki Wałęsie u nas było inaczej i chwała mu za to.
      • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:17
        princesswhitewolf napisała:

> Ten Deal Kiszczaka uchronil nas od krwawej
        > rewolucji. Wladzy nikt ot tak nie oddaje: musi dostac cos w zamian by sie to od
        > bylo pokojowo

no jasne że sie dogadali, nikt nigdy temu nie zaprzeczał. Wręcz przeciwnie: wszyscy /rozsądni/ uważali to za cud. Jak myslisz dlaczego starzy komuniści w ogóle gadac chcieli przy okrągłym stole? bo czuli, że ich czas powoli sie kończy, bo widzieli siłę Wałęsy, bo widzieli że pójdzie za nim naród, policja, wojsko. Wałęsa mógł wtedy rozpętać krwawą wojenke polsko- polską. Bez problemu ludzie by za nim poszli!!!! Ale nie chciał, taką podjął decyzję i za to m.in dostał pokojowego Nobla. BO SIĘ DOGADAŁ!!!!
        • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:50
          Wszystko mieszasz. Nobla dostał w 1983 roku, nikomu wtedy nie śniło się o okrągłym stole. W 1988-89 roku w Polsce panował totalny marazm, Wałęsa siły żadnej nie miał.
        • princesswhitewolf Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 10:35
          malinadzka ale ja mowie dokladnie o tym samym co ty. Wcale nie uwazam ze bylo to zle. Bez tego bylby rozlew krwi.
          • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 20:17
            princesswhitewolf napisała:

> malinadzka ale ja mowie dokladnie o tym samym co ty. Wcale nie uwazam ze bylo t
            > o zle. Bez tego bylby rozlew krwi.

niektórzy jednak żałują że nie było tego rozlewu krwi sad
            • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 00:11
              Rozlew krwi był niezwykle mało prawdopodobny. Poza tym w 1989 roku nikt -poza absolutnie marginalnymi grupkami- nie chciał lecieć z butelkami z benzyną na komunistów. Spór dotyczy tego, że wobec dalszego słabnięcia komuny i wypadków typu upadek muru berlińskiego należało zerwać deal okrągłostołowy z Magdalenki i radykalnie odciąć pępowinę z PRL-em. Tymczasem strona solidarnościowa kurczowo trzymała się ustaleń z Jaruzelskim, Cioskiem i Kiszczakiem, pomimo tego, że druga strona w międzyczasie zaczęła dogorywać w konwulsjach. Jarosław Kaczyński głosząc wtedy swój program "przyspieszenia" obiektywnie rzecz biorąc miał rację. Michnik & Co. nazywając Kiszczaka człowiekiem honoru i każąc się ludziom "odpieprzyć od generała racji nie mieli. Taka jest prawda historyczna, niezależnie od tego co się sądzi na temat późniejszych i teraźniejszych działań Kaczyńskiego.
              • super_hetero_dyna Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 07:40
                W zasadzie umów powinno się dotrzymywać, ale dotrzymywać ich są zobowiązane tylko strony, a nie osoby trzecie. Dlatego dealu magdalenkowego nikt nie musiał zrywać. Wystarczyło wybrać ludzi nie umoczonych w siuchtę. Naród, jako całość, żadnego dealu przecież nie zawierał.
              • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 20:38
                riki_i napisał:

> strona w międzyczasie zaczęła dogorywać w konwulsjach.
                no właśnie, nikt nie zamierzał ich dobijać, pozwolono im wyjśc z jakąś tam twarzą. Wtedy liczyły sie wartości np. chrześcijańskie.

> Taka jest prawda historyczna, niezależnie od t
                > ego co się sądzi na temat późniejszych i teraźniejszych działań Kaczyńskiego.
                ale to jest Twoja prawda zresztą niezweryfikowana.
                • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 21:34
                  Naprawdę uważasz, że roztaczanie parasola ochronnego nad Jaruzelskim, Kiszczakiem etc. czy też nad spółkami nomenklaturowymi w latach 90-tych miało swój głęboki sens?
                  • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 21:52
                    riki_i napisał:

> Naprawdę uważasz, że roztaczanie parasola ochronnego nad Jaruzelskim, Kiszczaki
                    > em etc. czy też nad spółkami nomenklaturowymi w latach 90-tych miało swój głębo
                    > ki sens?
                    ale jakie roztaczanie? Kiszczak i Jaruzelski mieli swoje procesy. Ty jednak byłbyś za tym samosądem lub sądem ludu?
                    • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 22:03
                      Kpisz czy o drogę pytasz? Jakie procesy? Tę sądową farsę nazywasz procesami? Chodzili do sądów jak do kawiarni, postępowania toczyły się przez trzy dekady bez żadnych efektów.
                      • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 22:56
                        riki_i napisał:

> Kpisz czy o drogę pytasz? Jakie procesy?

normalne procesy sądowe. tak działa prawo: nie ma dowodów, nie ma zasłużonej kary. Czy wracamy do samosądów?
                        • super_hetero_dyna Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 23:17
                          To nie były normalne procesy sądowe. To były parodie procesów. Za sam tylko nielegalnie wprowadzony stan wojenny powinni bezwarunkowo zostać skazani. Ale może zamierzasz twierdzić, że nie było dowodów na to, że Kiszczak z Jaruzelskim, działając wspólnie i w porozumieniu, przygotowali i wprowadzili stan wojenny? Czyli stanęli na czele grupy przestępczej o charakterze zbrojnym.
                          • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 23:34
                            Złamali nawet komunistyczne prawo wprowadzając stan wojenny decyzją Rady Państwa, w momencie gdy obradował Sejm. WRON była ciałem pozakonstytucyjnym, powołanym bez jakiejkolwiek podstawy prawnej. Nie sposób zliczyć paragrafów które złamali. Tymczasem w wolnej Polsce nie tylko swobodnie chodzili sobie po ulicach i pobierali skrajnie wysokie emerytury, ale jeszcze regularnie brylowali w telewizjach (Jaruzelski) i usiłowali narzucać swoją zakłamaną wizję historii.
                            • super_hetero_dyna Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 23:47
                              Mogliby zostać skazani choćby z art. 124 KK z 1969 roku za działalność na rzecz wywiadu obcego państwa (Związku Sowieckiego) - nawet na karę śmierci. I to m.in. z tego powodu nieustalona osoba (sic!) wprowadziła w 1989 roku nieformalne moratorium na wykonywanie KS. Sowieckie pachołki zabezpieczyły się na wypadek, gdyby coś poszło nie tak, a organy państwowe posłusznie wykonały bezprawną decyzję.
                              • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 26.08.17, 20:58

> Mogliby zostać skazani choćby z art. 124 KK z 1969 roku za działalność na rzecz
                                > wywiadu obcego państwa (Związku Sowieckiego)

tego to by im w życiu nie udowodniono smile
                                • super_hetero_dyna Re: wpis córki L.Wałęsy 26.08.17, 21:58
                                  Ja myślę, że by udowodniono. Gdyby była wola wymierzenia sprawiedliwości, a nie ochrony przed odpowiedzialnością.
                                  • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 26.08.17, 23:21

> Ja myślę, że by udowodniono. Gdyby była wola wymierzenia sprawiedliwości, a nie
                                    > ochrony przed odpowiedzialnością.

wola wymierzenia sprawiedliwości powiadasz?sama wola nie wystarczy, no chyba że to sąd ludowy to wystarczy wink
                                    • super_hetero_dyna Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 09:00
                                      Tak, jak nie wystarczy sama woda, żeby ugotować zupę. Ale bez wody zupy nie będzie, a w tym przypadku zabrakło tylko woli. Komunistyczny sąd zrobił wszystko, żeby zbrodniarze pozostali bezkarni.
                                      • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 13:19

> Tak, jak nie wystarczy sama woda, żeby ugotować zupę.

no właśnie, oprócz wody musi być coś jeszcze bo inaczej nic z tego nie będzie smile
                                        • super_hetero_dyna Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 16:35
                                          Było wszystko, co trzeba. Tylko zamiast sędziów za stołem siedzieli ubeccy konfidenci.
                                          • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 28.08.17, 19:38

> Było wszystko, co trzeba.

no właśnie paradoks polegał na tym, że nie było dowodów ....
                                            • super_hetero_dyna Re: wpis córki L.Wałęsy 29.08.17, 00:16
                                              Nie było dowodów na stan wojenny? No pewnie, że nie było. Skąd by się miały wziąć? Dawno i nieprawda.
                                              Ty poważna jesteś?
                                  • wielki_uscisk Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 11:32

> Ja myślę, że by udowodniono. Gdyby była wola wymierzenia sprawiedliwości,
                                    > a nie ochrony przed odpowiedzialnością.

I tutaj pokazujesz, że pojęcie sprawiedliwości masz jak najcięższa komuna (dajcie człowieka, a buty już mu uszyjemy) bądź najprawsza Prawa Sprawiedliwość z min. Ziobro na czele (zdjęcie opaski Temidzie).
                          • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 26.08.17, 20:53

> Za sam tylko nielegalnie wprowadzony stan wojenny powinni bezwarunkowo zostać skazani.
                            > Ale może zamierzasz twierdzić, że nie było dowodów na to, że Kiszczak z Jaruzelskim, dz
                            > iałając wspólnie i w porozumieniu, przygotowali i wprowadzili stan wojenny? Czy
                            > li stanęli na czele grupy przestępczej o charakterze zbrojnym.

no i Kiszczak dostał wyrok a Jaruzelski zmarł z tego co pamiętam i proces umorzono.
                            • super_hetero_dyna Re: wpis córki L.Wałęsy 26.08.17, 21:55
                              Dostał wyrok? Kupa śmiechu, a nie wyrok. 2 lata w zawieszeniu za kierowanie grupą przestępczą o charakterze zbrojnym i dokonanie wojskowego zamachu stanu? Za takie przestępstwa w normalnym kraju idzie się na szubienicę. 2 lata w zawieszeniu można w polskim sądzie dostać za posiadanie skręta z marihuaną, za nieświadome kupno skradzionego telefonu komórkowego albo za przerobienie legitymacji szkolnej.
                              • nathasha Re: wpis córki L.Wałęsy 26.08.17, 21:59
                                w ktorym kraju sie za cos takiego poszlo na szubienice?
                              • nathasha Re: wpis córki L.Wałęsy 26.08.17, 22:00
                                a to w sprawie marihuany
                                "Umorzyć postępowanie można wtedy, gdy posiadałeś nieznaczna ilość narkotyku na własny użytek. Posiadanie 1,5 grama konopi jak najbardziej pod umorzenie podpada. Sąd musi stwierdzić, że orzeczenie wobec Ciebie kary jest niecelowe. Decyduje o tym w oparciu o społeczną szkodliwość czynu i okoliczności posiadania. Ogólnie rzecz biorąc musisz udowodnić, że jesteś porządnym obywatelem. Przydadzą się wszelkie umowy o prace, dyplom ze szkoły lub oświadczenie rodziców, że orzekanie kary jest niepotrzebne. Sądy raczej przychylnie do takich wniosków podchodzą."
                              • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 26.08.17, 23:34

> Dostał wyrok? Kupa śmiechu, a nie wyrok. 2 lata w zawieszeniu za kierowanie gru
                                > pą przestępczą o charakterze zbrojnym i dokonanie wojskowego zamachu stanu?

śmieszny czy nie ale zgodny z kodeksem karnym smile o zamachu stanu nie było mowy w wyroku.
                                • super_hetero_dyna Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 08:54
                                  Co z tego, że zgodny, skoro rażąco niesprawiedliwy? Jakby mordercę Twojej matki skazano na pół roku w zawieszeniu, bo przyjęto fałszywą kwalifikację prawną, to co byś powiedziała, jakby ktoś z uśmiechem skomentował, że wyrok śmieszny, ale zgodny z kodeksem karnym?
                                  • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 13:24

> Co z tego, że zgodny, skoro rażąco niesprawiedliwy? Jakby mordercę Twojej matki
                                    > skazano na pół roku w zawieszeniu, bo przyjęto fałszywą kwalifikację prawną, t
                                    > o co byś powiedziała, jakby ktoś z uśmiechem skomentował, że wyrok śmieszny, al
                                    > e zgodny z kodeksem karnym?

ale dla wyroku to nie jest wazne co ja bym powiedziała. Ty chyba nie bardzo pojmujesz na czym polega sprawa sądowa. Żeby było jasne: ja wcale nie jestem zadowolona z tego wyroku Kiszczaka ale jakie to ma znaczenie? Wyroki nie sa od podobania się.
                                    • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 13:59
                                      Są wyroki skandaliczne, ferowane z obrazą wszelkiej sprawiedliwości, faktów i prawdy. Znasz sprawę O. J. Simpsona w USA? W imię poprawności politycznej uniewinniono go od zarzutu zamordowania żony mimo dowodów DNA. Ta sprawa to hańba amerykańskiego wymiaru sprawiedliwości. Żenujące 2 lata dla Kiszczaka to kunszt prawny podobnej próby. Zamiast gnić w pierdlu łowil sobie rybki na Mazurach i wygrzewał się na daczy. Od czasu do czasu wysyłał do sądu zwolnienia lekarskie. Gdyby umarł rok wcześniej, zapewne nie ominąłby go również pogrzeb państwowy z wszelkimi honorami , jak Jaruzelskiego.
                                      • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 15:00
                                        riki_i napisał:

> Są wyroki skandaliczne, ferowane z obrazą wszelkiej sprawiedliwości, faktów i
                                        > prawdy. Znasz sprawę O. J. Simpsona w USA? W imię poprawności politycznej unie
                                        > winniono go od zarzutu zamordowania żony mimo dowodów DNA. Ta sprawa to hańba
                                        > amerykańskiego wymiaru sprawiedliwości.

ale to jest Twoja ocena i masz do niej prawo ale wyrok jest wyrokiem i ktoś się musiał na czymś oprzeć wydając taką czy inna decyzję.
                                        Pamiętam jak czytałam o procesie Eichmana. Jego wina była dla wszystkich oczywista a jednak sąd musiał się naprawdę natrudzić aby znaleźć dowody, że on wiedział o tych strasznych zbrodniach. Tak działa prawo.
                                        • szorstkawelna Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 15:02
                                          W procesach moskiewskich też wydawano wyroki. Wyrok jest wyrokiem, prawda?
                                        • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 16:00
                                          Co ty za bzdury znowu wygadujesz? Simpson był czarny i miał białą żonę. Ława przysięgłych złożona z samych czarnych go uniewinniono z zarzutu morderstwa, mimo niezbitych dowodów DNA. Tak działa patologia prawna.
                                          • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 16:02
                                            uniewinniła - miało byc
                                            • super_hetero_dyna Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 16:40
                                              Ona tego nie zrozumie, bo zrozumieć nie chce. A nie chce, ponieważ jest mentalnie ukształtowana przez Michnika, na jego odrażający wzór i podobieństwo. I oooodpieeerdoolcie się od generała.
                                          • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 20:56
                                            riki_i napisał:

> Co ty za bzdury znowu wygadujesz? Simpson był czarny i miał białą żonę. Ława
                                            > przysięgłych złożona z samych czarnych go uniewinniono z zarzutu morderstwa, m
                                            > imo niezbitych dowodów DNA. Tak działa patologia prawna.
                                            ale ja nie pisałam o Simpsonie.
                                            • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 22:54
                                              Jak to nie pisałaś o Simpsonie? Wrzuciłaś jako cytat moją wypowiedź na jego temat i opatrzyłaś to komentarzem "ale to jest Twoja ocena i masz do niej prawo ale wyrok jest wyrokiem i ktoś się musiał na czymś oprzeć wydając taką czy inna decyzję". No to ci napisałem, na czym opierała się owa decyzja. Nie chachmęć.
                                              • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 28.08.17, 19:40
                                                riki_i napisał:

> Jak to nie pisałaś o Simpsonie?

a no nie, to Ty pisałeś. Ja się ta sprawą nie interesowałam. Jak znam życie to zdania są podzielone.
      • super_hetero_dyna Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 07:38
        Jedna poprawka - nie z "Solidarnością", tylko z grupą konfidentów tow. Kiszczaka. Deal magdalenkowy był historyczną zgodą skonfliktowanych w latach 50. ub. wieku na tle odpowiedzialności za stalinowski terror frakcji "Puławian" z "Natolińczykami", czy jak chce Jedlicki - "chamów" (reprezentowanych przez Kiszczaka) z "żydami" (reprezentowanymi przez dawnych stalinowców - Mazowieckiego, Kuronia i Geremka).
        • nathasha Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 08:01
          Och, i tam twoja obecnie ukochana wladzunia byla. Czyli wszystko towarzysze sb.
        • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 09:08
          W każdym razie było to porozumienie elit po obu stronach. Doły zostały na lodzie.
          • princesswhitewolf Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 10:35
            no i o tym pisalam wlasnie.
        • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 20:20

> z "żydami" (reprezentowanymi przez dawnych stalinowców - Mazowieckiego, Kuronia
          > i Geremka).

myślisz że jak sobie wybitnych Polaków ponazywasz Żydami to im ubędzie wielkości? A co tam robił Kaczyński wśród tych złych ludzi?
          • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 00:03
            Jej chodziło o frakcję w PZPR określaną mianem "Żydów". Nie ma w tym konotacji pejoratywnych. Podział na "Chamów" i Żydów" wprowadził wybitny socjolog Witold Jedlicki (notabene sam pochodzenia żydowskiego), opisując walki frakcyjne w PZPR w okresie przełomu 1956 roku i później. To rozróżnienie jest powszechnie używane przez wszystkich historyków PRL-u - przynajmniej jeśli chodzi o opis sytuacji wewnątrz PZPR w okresie 1956-68.
            • nathasha Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 09:51
              mazowiecki byl w pzpr? przeciez wiadomo o co chodzi superhomo.
              • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 13:31
                Był w pax-ie, a potem w innej przybudowce 'katolików świeckich ".
                • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 20:47
                  riki_i napisał:

> Był w pax-ie, a potem w innej przybudowce 'katolików świeckich ".
                  a do wyboru miał?.........
                  • super_hetero_dyna Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 21:32
                    A do wyboru miał pozostać uczciwym człowiekiem.
                    parezja.pl/jak-tadeusz-mazowiecki-szkalowal-biskupa-kaczmarka/
                    • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 22:33

> A do wyboru miał pozostać uczciwym człowiekiem.

tamte czasy były bardzo skomplikowane, jak nazwałbys teraz kogoś kto przygotowuje tajne raporty i przekazuje władzom innego państwa?
                      • super_hetero_dyna Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 22:59
                        Tiaaa, "czasy skomplikowane". Ciekawe, jak to się stało, że w tych skomplikowanych czasach komuna miała w ogóle kogo prześladować? Skoro nie było wyboru i każdy musiał być świnią.
                        • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 26.08.17, 21:03

> Skoro nie było wyboru i każdy musiał być świnią.

dzieciaku nie wiesz o czym piszesz, wyboru za dużego nie było. Żeby dostać materiał na wykończenie domu albo żeby dziaciaka na studia przyjęli np trzeba było sie do partii zapisać. Ja musiałam sie do ZHP zapisać szkole. Nie miałam innego wyboru smile
                          • super_hetero_dyna Re: wpis córki L.Wałęsy 26.08.17, 22:06
                            Bzdury wypisujesz. Nikt z mojej bliskiej rodziny nie należał do partii, nie miałem nawet "punktów za pochodzenie" a bez najmniejszego trudu dostałem się na studia. Wystarczyło mieć dobre świadectwo maturalne i zdać egzaminy wstępne. Nie należałem do ZHP i nikt nie wywierał na mnie żadnej presji w tym kierunku. Wydaje Ci się, że to było tak dawno, że wszyscy, którzy to mogli pamiętać, już poumierali i można pleść co ślina na język przyniesie?
                            • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 26.08.17, 23:45

> Bzdury wypisujesz. Nikt z mojej bliskiej rodziny nie należał do partii, nie mia
                              > łem nawet "punktów za pochodzenie" a bez najmniejszego trudu dostałem się na st
                              > udia. Wystarczyło mieć dobre świadectwo maturalne i zdać egzaminy wstępne.
                              jakby Twoi rodzice działali w opozycji to byś z tych studiów wyleciał w tamtych czasach wiec pewnie zbytnio sie nie opierali komunizmowi wink
                              >Nie
                              > należałem do ZHP i nikt nie wywierał na mnie żadnej presji w tym kierunku.
                              czyli nie był taki zły ten PRL, nikt nikogo do niczego nie zmuszał. To o co Ci chodzi? wink
                              Tak myslałam że Ty o życiu w PRL niewiele wiesz. Jesli nie wierzysz w to, że dzieci na siłę do harcerstwa wcielano a dorosłych do partii to o czym my tu rozmawiamy. Możesz wierzyć albo nie ale musiałam też prowadzić korespondencję z radzieckim kolegą i chodzić na pochody pierwszomajowe i występować na akademiach ku czci rewolucji pażdziernikowej...

• super_hetero_dyna Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 09:03
                                Ty myślałaś? A kiedy? Bo nie zauważyłem.
                                • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 13:25

> Ty myślałaś? A kiedy? Bo nie zauważyłem.

to juz Twój problem.
                              • szorstkawelna Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 09:16
                                Popatrz, a mojej rodziny nie udało się wcielić do partii, chociaż usilnie naciskano. Na studia tez się wszyscy podostawali bez punktów za pochodzenie i bez przynależności do partii. Akademie były, ale w tym musiały brac udział dzieci w szkolach. Moi rodzice mieli w rzyci pochody pierwszomajowe. Dość skutecznie za to blokowano/utrudniano rozwój zawodowy tym, którzy nie wstępowali w szeregi partii.
                                Tak w ogóle, to dobrze, że Rikiemu chce się z Tobą dyskutować, bo czytać Twoją interpretację historii to jak przeglądać się w krzywym zwierciadle.
                                • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 13:36
                                  szorstkawelna napisała:

> Popatrz, a mojej rodziny nie udało się wcielić do partii, chociaż usilnie nacis
                                  > kano.

no ale czego to dowodzi? nie wiem kim była Twoja rodzina, co robili. fakt jest faktem że do PZPR należało miliony ludzi. Chyba nie uważasz że wszyscy tam wstępowali świadomie i z gorącej potrzeby. Ludzi podchodzono w rozmaity sposób, najczęściej szantażem finansowym. W dużych zakłądacxh pracy były jednostki PZPR i zajmowały się werbowaniem ludzi.
                                  A do ZHP wcielano całe klasy w szkołach, ja byłam w takiej klasie. Jakoś nikt sie nie pytał ani mnie ani moich rodziców.
                                  zaraz dojdziesz do absurdu że PRL nie był taki zły i każdy miał wolny wybór smile
                                  • szorstkawelna Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 13:50
                                    To Ty pisałaś o wcielaniu do partii siłą (może były takie przypadki, ja o nich nie słyszałam).
                                    Ja uważam, że sporo o ile nie większość ludzi wstępowało do partii bo byli oportunistami albo popierali ten ustrój.
                                    PRL był wielkim, demoralizującym g...em. Wybór był, ale okupiony kosztami. Odnośnie mojej rodziny, może wystarczy Ci info, że mój ojciec miał status uchodźcy politycznego, a w latach 50 XX wieku, dwie osoby z mojej rodziny zostały zamordowane przez ówczesne władze strzałem w tył głowy. Może stąd mam alergię na wybielanie i usprawiedliwianie wszelkiej maści Kiszczaków, Bolków i innych...
                                    • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 14:44
                                      szorstkawelna napisała:

> To Ty pisałaś o wcielaniu do partii siłą (może były takie przypadki, ja o nich
                                      > nie słyszałam).

ale z tym to nie ma co dyskutować, że ludzie byli przymuszani w taki czy inny sposób. Na to są dowody w postaci wspomnień i innych dokumentów rożnych ludzi z obu stron. Pisząc to co piszesz, krzywdzisz bardzo wielu ludzi, którzy żyli w tym rezimie i musieli jakos funcjonować.
                                      Ja wiem że to się w głowie teraz niektórym nie mieści ale tak było.
                                      • szorstkawelna Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 14:47
                                        Jeżeli mówisz o szantażu finansowym to byli tacy, którzy nie ulegali.
                                        Podaj proszę jakieś źródła, jestem ciekawa tych historii.
                                        • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 15:07
                                          szorstkawelna napisała:

> Jeżeli mówisz o szantażu finansowym to byli tacy, którzy nie ulegali.
                                          > Podaj proszę jakieś źródła, jestem ciekawa tych historii.

rany, naprawdę nie trudno dotrzeć do wspomnień ludzi z PRLu, poszukaj bo to były dramatyczne historie.
                                          Byli tacy co nie ulegali o ich strasznych losach tez poczytaj, niektórzy przypłacali to życiem, zdrowiem, przesladowaniem rodziny, skrajnym ubóstwem, mianem wroga ojczyzny itd.
                                          • szorstkawelna Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 15:19
                                            malinadzika napisał(a):

> szorstkawelna napisała:
                                            >
                                            > > Jeżeli mówisz o szantażu finansowym to byli tacy, którzy nie ulegali.
                                            > > Podaj proszę jakieś źródła, jestem ciekawa tych historii.
                                            >
                                            > rany, naprawdę nie trudno dotrzeć do wspomnień ludzi z PRLu, poszukaj bo to był
                                            > y dramatyczne historie.
                                            > Byli tacy co nie ulegali o ich strasznych losach tez poczytaj, niektórzy przypł
                                            > acali to życiem, zdrowiem, przesladowaniem rodziny, skrajnym ubóstwem, mianem w
                                            > roga ojczyzny itd.

O tych drugich nie muszę czytać - to moja rodzina.

Natomiast nie słyszałam o wcielaniu siłą do partii - jeżeli ktoś się sprzedał za parę groszy/awans w pracy to nie uważam, że został wcielony siłą.
                                            Poprosiłam o źródło bo nie znam tych historii. Nie twierdzę, że nie istnieją. Jeżeli Ty się na nie powołujesz to założyłam, że je znasz i podasz jakiś przykład/źródło.
                                            • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 21:12
                                              szorstkawelna napisała:

> Natomiast nie słyszałam o wcielaniu siłą do partii - jeżeli ktoś się sprzedał z
                                              > a parę groszy/awans w pracy to nie uważam, że został wcielony siłą.

jakie parę groszy? zaraz wyjdzie z Twoich wywodów że ten PRL to w ogóle nic takiego, nikt nikogo do niczego nie przymuszał, nikt na nikogo nie wywierał nacisków a miliony ludzi ochoczo wstępowały do jedynej słusznej partii i nie było więźniów politycznych. To na czym ten komunizm polegał wg Ciebie?

• szorstkawelna Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 21:51
                                                malinadzika napisał(a):

> szorstkawelna napisała:
                                                >
                                                >
                                                > > Natomiast nie słyszałam o wcielaniu siłą do partii - jeżeli ktoś się sprz
                                                > edał z
                                                > > a parę groszy/awans w pracy to nie uważam, że został wcielony siłą.
                                                >
                                                > jakie parę groszy? zaraz wyjdzie z Twoich wywodów że ten PRL to w ogóle nic tak
                                                > iego, nikt nikogo do niczego nie przymuszał, nikt na nikogo nie wywierał nacisk
                                                > ów a miliony ludzi ochoczo wstępowały do jedynej słusznej partii i nie było wię
                                                > źniów politycznych. To na czym ten komunizm polegał wg Ciebie?
                                                >

Nie wiem czy masz słabą pamięć, ale może przypomnę co pisałam we wcześniejszym poście do Ciebie: mój ojciec był uchodźcą politycznym, a w latach 50 XX wieku, dwie osoby z mojej rodziny zostały zamordowane przez ówczesne władze strzałem w tył głowy. Może stąd mam alergię na wybielanie i usprawiedliwianie wszelkiej maści Kiszczaków, Bolków i innych...

Czy widać już wystarczająco jasno i wyraźnie, że z racji historii mojej rodziny doskonale wiem z czym się wiązał komunizm? Doskonale wiem, że na ludzi wywierano presję i doskonale wiem, że nie wszyscy jej ulegali i właśnie dlatego, że jej nie ulegali mieli różnego rodzaju nieprzyjemności począwszy od strzału w potylicę do "wyproszenia" z kraju.

I tak, nadal uważam, że większa część członków PZPR wstąpiła do partii bo byli oportunistami albo popierali system. Przy okazji, zwróć może uwagę na to ilu ich było w porównaniu do reszty społeczeństwa i przestań snuć dziwne opowieści o przymuszaniu ludzi do wstępowania do PZPR. Przymus jest wtedy kiedy za niewstąpienie grozi ci więzienie albo rozstrzelania a nie brak awansu w pracy i jedzenie kiełbasy rzadziej niż raz w miesiącu.

Nie chce mi się już pisać z Tobą, bo albo nie rozumiesz tego co czytasz albo/i, za przeproszeniem, majaczysz. Dobranoc.
                                                • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 28.08.17, 19:53
                                                  szorstkawelna napisała:

> Nie wiem czy masz słabą pamięć, ale może przypomnę co pisałam we wcześniejszym
                                                  > poście do Ciebie: mój ojciec był uchodźcą politycznym, a w latach 50 XX wieku,
                                                  > dwie osoby z mojej rodziny zostały zamordowane przez ówczesne władze strzałem
                                                  > w tył głowy.

czyli mieli sie czego ludzie obawiać w komunie czy nie mieli? Musisz sie zdecydować.

> Czy widać już wystarczająco jasno i wyraźnie, że z racji historii mojej rodziny
                                                  > doskonale wiem z czym się wiązał komunizm?

sama sie zapętliłaś. Przecież nikt nikogo do niczego nie zmuszał....

> Przymus jest wtedy kiedy za niewst
                                                  > ąpienie grozi ci więzienie albo rozstrzelania a nie brak awansu w pracy

nie, przymus jest także wtedy jak masz kilkoro dzieci na utrzymaniu i Cie z roboty chcą wyrzucić.

• riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 22:56
                                                Ależ wykręcasz kota ogonem. Żałosne.
                                                • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 22:57
                                                  To oczywiście było do dzikiej malinki.
                  • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 21:41
                    malinadzika napisał(a):

> >riki_i napisał:
                    > >
                    > > Był w pax-ie, a potem w innej przybudowce 'katolików świeckich ".

> a do wyboru miał?.........

Do wyboru miał wtedy prawdziwą podziemną działalność opozycyjną np. taką , a nie umizgiwanie się do komunistów i działalność w licencjonowanych przez komunę pseudokatolickich organizacjach.
                    • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 22:53
                      riki_i napisał:

> Do wyboru miał wtedy prawdziwą podziemną działalność opozycyjną

ta, fajny wybór!. tak może pisać tylko ktos kto niewiele wie o tamtych czasach. Taka opozycja praktycznie nie istniała, groziły za to ciężkie procesy, inwigilacja działa na szeroka skalę a w praktyce ludzie nawet nie wiedzieli o ich istnieniu, bo i skąd? nie było portali społecznosciowych smile ani wolnych mediów.Ludzie mieli rodziny, chcieli żyć w miarę normalnie!
                      PZPR liczyła miliony członków + siostrzane organizacje, wielu wcielono na siłę. Teraz można sobie krzyczeć w opozycji. Jeszcze można!
                      >
                      >
                      • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 23:24
                        no wiesz, to był pewien sarkazm z mojej strony. Ludzie , którzy działali w LND przypłacili to wieloletnim więzieniem i w licznych przypadkach złamaniem całego dalszego życia.
                        Taki Mazowiecki nie był jednak wtedy nawet mikro-opozycjonistą, on był reżimowym działaczem PAX-u, wylewającym tony kłamliwego hejtu na biskupa Kaczmarka!
                        • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 26.08.17, 21:07
                          riki_i napisał:

> > Taki Mazowiecki nie był jednak wtedy nawet mikro-opozycjonistą, on był reżimowy
                          > m działaczem PAX-u, wylewającym tony kłamliwego hejtu na biskupa Kaczmarka!
                          nie przesadzaj z tymi tonami, skrytykował działalność na pograniczu szpiegostwa biskupa.
                          • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 00:29
                            Że co? Co ty bredzisz? Proces był sfingowany od A do Z, bp Kaczmarek miał doktorat z nauk politycznych uzyskany na uniwersytecie w Lille we Francji, był światłym wykształconym człowiekiem, którego komuniści i ich ówcześni przydupasy w rodzaju Mazowieckiego uważali go za zagrożenie.

Co do samych absurdalnych zarzutów, to już 8 listopada 1990 r., minister sprawiedliwości i prokurator generalny RP Aleksander Bentkowski dokonał całkowitego oczyszczenia z zarzutów i rehabilitacji księdza biskupa Czesława Kaczmarka.
                            • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 13:49
                              riki_i napisał:

> Że co? Co ty bredzisz? Proces był sfingowany od A do Z, bp Kaczmarek miał dokto
                              > rat z nauk politycznych uzyskany na uniwersytecie w Lille we Francji, był świat
                              > łym wykształconym człowiekiem

ja nie przeczę, że był wykształcony. Co to ma do rzeczy? To że proces był ustawiony /jak wiele innych/ to my teraz możemy wiedzieć. Nie zapominaj, że wtedy była propaganda i ludzie nie mieli innych mediów jak rządowe. Przecież Polacy jeszcze do niedawna nie wiedzieli o tym co się w Katyniu wydarzyło. O czym my tu mówimy?
                              • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 14:26
                                O czym my mówimy? No Ty akurat mówiłaś o rzekomym szpiegostwie biskupa Kaczmarka, czyli powtarzałaś brednie jego stalinowskich oprawców.

A co do wykształcenia, to fakt że miał doktorat z politologii uzyskany w 1927 roku we Francji i był światowym człowiekiem oznaczało dla komunistów tyle, że nie kupi od nich żadnego kitu. Uważali go za wielkie zagrożenie i postanowili zneutralizować pod byle pretekstem.

I nie wmawiaj mi, że Mazowiecki nie miał wiedzy na temat dętości zarzutów wobec biskupa Kaczmarka.
                                • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 15:18
                                  riki_i napisał:

> O czym my mówimy? No Ty akurat mówiłaś o rzekomym szpiegostwie biskupa Kaczmark
                                  > a, czyli powtarzałaś brednie jego stalinowskich oprawców.

to że to były brednie nie znaczy ich przytaczać, Został z niego zrobiony szpieg donoszący na własne państwo i dorobione do tego dowody. A on sam sie przyznał/ oczywiscie przymuszany/. Tak wtedy działano, ja Ci na to nic nie poradzę teraz, historii nie odwrócisz.

> I nie wmawiaj mi, że Mazowiecki nie miał wiedzy na temat dętości zarzutów wobe
                                  > c biskupa Kaczmarka.
                                  a skąd Ty wiesz że miał?

• arwena_11 Re: wpis córki L.Wałęsy 05.09.17, 12:30
                                Ty się z choinki urwałaś? Nie wiedzieli o Katyniu? Kto nie wiedział? Moi dziadkowie przeszli przez sowieckie łagry po akcji Burza. Babcia wróciła w 49 roku, dziadek w 47. Siostra mojego dziadka z małym synkiem chyba coś ok 1952. O Katyniu wiedziałam "od zawsze". Moi rodzice i dziadkowie również. Chyba nie wiedział ten co nie chciał wiedzieć.
                                • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 05.09.17, 22:09
                                  arwena_11 napisała:

> Ty się z choinki urwałaś? Nie wiedzieli o Katyniu? Kto nie wiedział?
                                  wiedzieli tylko Ci którzy kogoś w Katyniu stracili, ew. ich rodziny. A inni skąd niby mieli wiedzieć?z internetu? smile
                                  • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 05.09.17, 22:29
                                    Nie żartuj sobie, wszyscy wiedzieli. W podstawówce we wczesnych latach 80-tych mówiła mi to "pani od historii" w 8 klasie na lekcji. W podręcznikach, które zazwyczaj dostawało się używane, były pozakreślane propagandowe fragmenty i dopisywane odpowiednie frazy na marginesach. W stanie wojennym widziałem co najmniej kilka murali "Katyń pomścimy" i tym podobne.
                                    • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 05.09.17, 22:42
                                      riki_i napisał:

> Nie żartuj sobie, wszyscy wiedzieli. W podstawówce we wczesnych latach 80-tych
                                      > mówiła mi to "pani od historii" w 8 klasie na lekcji.

ta,jasne, wszyscy historycy w podstawówkach byli strasznie odważni w tym PRL. Mi jakoś na historii o tym nie mówiono ani w podstawówce ani w ogólniaku nawet.
                • nathasha Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 20:50
                  Kolejny raz, czy byl w pzpr. Bo pisales o pzpr. Idac twoim tokiem myslenia kazdy Polak byl w PZPR bo taka czy inna organizacja, ze juz nie wspomne o zakladach pracy, nalezaly do partii. Ty rozumiem tez.
                  • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 21:46
                    Sprawdź sobie czym był PAX we wczesnych latach 50-tych.
            • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 20:44
              riki_i napisał:

> To rozróżnienie jest powszechnie używ
              > ane przez wszystkich historyków PRL-u - przynajmniej jeśli chodzi o opis sytuac
              > ji wewnątrz PZPR w okresie 1956-68.
              o czym my mówimy? Kiedy był okrągły stół? wtedy ani Kuroń, ani Gieremek ani tym bardziej Mazowiecki nie mieli nic wspólnego z PZPR!!!

>
              • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 21:37
                Byli wyselekcjonowaną przez Kiszczaka "konstruktywną opozycją". Większość miała do tego w przeszłości epizody działalności w PZPR i/lub jej przybudówkach.
                • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 23:11
                  riki_i napisał:

> Byli wyselekcjonowaną przez Kiszczaka "konstruktywną opozycją". Większość miała
                  > do tego w przeszłości epizody działalności w PZPR i/lub jej przybudówkach.

Kiszczak nikogo nie wybierał to raz, większość społecznych działaczy należała kiedyś do PZPRu bo to była masówka ale też z hukiem z niej duzo wcześniej wylecieli.
                  • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 23:27
                    Ależ Kiszczak właśnie wybierał i selekcjonował ludzi, z którymi potem niby pertraktował! Poczytaj trochę o kulisach Okrągłego Stołu.
                    • nathasha Re: wpis córki L.Wałęsy 26.08.17, 02:51
                      Poczytaj kogo? Bo ty zdaje sie glosisz czyje teorie i pod nie dobierasz fakty
                      • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 00:20
                        nathasha napisała:

> Poczytaj kogo? Bo ty zdaje sie glosisz czyje teorie i pod nie dobierasz fakty

W wersji elektronicznej jest tylko popularnonaukowy tekst Cenckiewicza. Zapewne dla Ciebie nazwisko autora pozbawia go wszelkiej wartości...
                        www.slawomircenckiewicz.pl/aktualnosci/cenckiewicz-o-zdradzie-okraglego-stolu-pelna-wersja-tekstu
                    • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 26.08.17, 21:21
                      riki_i napisał:

> Ależ Kiszczak właśnie wybierał i selekcjonował ludzi, z którymi potem niby pert
                      > raktował!

sam pisałeś wcześniej że PZPR dogorywał wtedy i tak było! Kiszczak niczego nie selekcjonował udawał bardziej, że coś jeszcze znaczy niż znaczył.
                      • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 00:32
                        W czasie obrad Okrągłego Stołu Kiszczak znaczył tyle co Pan Bóg, Papież i Duch Święty w jednym. Panów opozycjonistów mógł nakryć czapką. Sprawdź sobie , jaki przebieg miały rachityczne strajki w 1988 roku.
                        • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 14:36
                          riki_i napisał:

> W czasie obrad Okrągłego Stołu Kiszczak znaczył tyle co Pan Bóg, Papież i Duch
                          > Święty w jednym.

chyba go przeceniasz i to znacznie. Nie mówie że nic nie znaczył bo tak nie było a rozmowy były trudne ale tez bez przesady. To był człowiek bezwzględny wiec jakby miał taką moc jak sugerujesz to rzeczywiście zrobiłby z opozycją "porządek" a nie certolił się.
                          • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 14:43
                            Przecież zrobił porządek! przy Okrągłym Stole zasiedli tylko wyselekcjonowani ludzie z opozycji, ci "konstruktywni". Czy się certolił? Załatwiał sobie gwarancje bezpieczeństwa i budował fundamenty ustrojowej hybrydy 3 RP.
                            • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 15:20
                              riki_i napisał:

> Przecież zrobił porządek! przy Okrągłym Stole zasiedli tylko wyselekcjonowani
                              > ludzie z opozycji
                              zaproponowani przez opozycję. wszyscy nie mogli tam zasiąść.
                              • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 15:47
                                Tak? A jak ta opozycja proponowała? Były jakieś wewnętrzne wybory, kto ma być w delegacji? Wałęsa i Kuroń dokonali czystki w szeregach podziemnej "S", powołali też nieprawnie szereg dętych ciał, które robiły za niby władze Solidarności. Szczegóły i kalendarium masz w tekście Cenckiewicza, który linkowalem .
                                • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 21:24
                                  riki_i napisał:

> Tak? A jak ta opozycja proponowała? Były jakieś wewnętrzne wybory, kto ma by
                                  > ć w delegacji?

Wałęsa sobie dobrał swój skład.
    • damartyn Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:53
      malinadzika napisał(a):

> Naprawdę wierzycie w te brednie, że Wałęsa był zdrajcą? Wierzycie w historyjke
      > o cudownym znalezieniu się dokumentów u Kiszczaków?

Nie wierzymy.
    • tiszantul Re: wpis córki L.Wałęsy 23.08.17, 23:58
      > na FB
      > "Znam mojego tatę. Można mu wiele zarzucić,ale nie to, że zdradził, że się sprz
      > edał,że współpracował z SB.
      > Bardzo proszę osoby, które uważają inaczej o opuszczenie grona moich znajomych"

Jeśli do tej pory tacy znajomi jej jakoś nie przeszkadzali, to cóż się nagle stało? Może po prostu dziewczyna chce powiedzieć "Nie znam nikogo, kto uważa, że Wałęsa współpracował", więc musi się pozbyć tych osób z grona znajomych. Swoją drogą, to na fejsie jeszcze wolno mieć własny pogląd na ten Wałęsy? Przecież mieli kasować konta za niewłaściwe poglądy na temat muzułmanów, homoseksualistów i Wałęsy smile smile

> Naprawdę wierzycie w te brednie, że Wałęsa był zdrajcą? Wierzycie w historyjke
      > o cudownym znalezieniu się dokumentów u Kiszczaków? Widzieliście podpis Wałęsy?
      > Przecież to każdy z łatwością podrobi. Ja bez problemu.....

Bez obaw, w najbliższych latach 20% społeczeństwa będzie wierzyło w Wałęsę. Nie ma cudów, zbyt świeża sprawa. Co innego gdyby się znalazł ktoś, kto wierzy w brak działalności agenturalnej Zygmunta Kaczkowskiego - to byłby news! Bardzo interesująca historia z tym Kaczkowskim - że się bronił to jego oczywiste prawo, ale przy okazji wkręcił całe grona ówczesnych autorytetów, które ręczyły za niego smilesmile
      • iwles Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 00:04
        A co ciekawego powiesz o panu Przyłębskim?
        • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 00:08
          A co ma piernik do wiatraka? Mało to gnid w polskiej polityce? Są w każdym ugrupowaniu politycznym na pęczki.
          • iwles Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 00:15
            A co ma do Walesy Kaczkowski?
            • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 00:17
              A to nie mnie pytaj, tylko tiszantula.
      • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 00:07
        Coś pesymistycznie podchodzisz do sprawy. Przypominam, że w 2000 roku na Wałęsę zagłosowało całe 1% wyborców. Tajemna wiedza, że to ćwok i notoryczny kłamca kompletnie nie nadający się na urząd prezydenta, jakoś spłynęła do narodu. Więc niekoniecznie musi być tak, że 20% obywateli będzie ślepo wierzyć w to, że Bolek to była nazwa urządzenia podsłuchowego w SB, że było dwudziestu zarejestrowanych Bolków i inne takie kocopały, które obecnie wygaduje Wałęsa nieudolnie się broniąc. Polska to na szczęście nie jest forum e-mama wink
        • iwles Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 00:13
          Pochwal sie swoimi zaslugami
          • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 00:23
            A po co mam się chwalić przed anonimką z netu? Papiery i odznaczenia mam, przyznane zarówno za czasów PO, jak i PiS. Ale to nie ma nic do rzeczy, wątek jest o Wałęsie i o córce Wałęsy.
            Ps. W zasadzie powinienem już przywyknąć, że na forum e-mama ZAWSZE zostanie użyty argument ad personam.
        • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 20:55
          riki_i napisał:

> Coś pesymistycznie podchodzisz do sprawy. Przypominam, że w 2000 roku na Wałęsę
          > zagłosowało całe 1% wyborców. Tajemna wiedza, że to ćwok i notoryczny kłamca k
          > ompletnie nie nadający się na urząd prezydenta, jakoś spłynęła do narodu.

jedynie, że sie nie nadaje na prezydenta, tylko tyle.
          Ale to że jest wielkim zasłużonym nie tylko dla Polski człowiekiem - w to Polacy wierzą i tego sie trzymają.

• tiszantul Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 00:15
        W historii Zygmunta Kaczkowskiego właśnie to jest najciekawsze - jak ośmieszył ludzi, którzy sami twierdzili i przekonywali innych, że nie był agentem. Co tam, że nabrał zwykłych ludzi - wkręcił większość ówczesnych autorytetów, najmądrzejszych z mądrych. "Niewinność Kaczkowskiego" to było przekonanie ówczesnych "przyzwoitych ludzi", "ludzi na pewnym poziomie" czy też, jak to się u nas mówiło 10 lat temu, "młodych, wykształconych z wielkich miast".

Ludzie, którzy mentalnie zainwestowali w Wałęsę też już nie mają żadnego wyjścia. Teraz są kimś w rodzaju akcjonariuszy - muszą zapewniać, że firma jest w idealnej kondycji. I za to Bolka lubię smilesmile
        • iwles Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 07:53
          A w kwestii pana Przyłębskiego, co masz do powiedzenia?
    • tiszantul Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 00:01
      > na FB
      > "Znam mojego tatę. Można mu wiele zarzucić,ale nie to, że zdradził, że się sprz
      > edał,że współpracował z SB.
      > Bardzo proszę osoby, które uważają inaczej o opuszczenie grona moich znajomych"

Zawsze będą nisze dla wierzących w Wałęsę. Jednak kto by się spodziewał, że ich zakres będzie tak dramatycznie wąski jak fejsik jego córki. Przecież jeszcze nie wymieracie?
      • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 00:06
        tiszantul napisała:

> Zawsze będą nisze dla wierzących w Wałęsę. Jednak kto by się spodziewał, że ich
        > zakres będzie tak dramatycznie wąski jak fejsik jego córki.
        ależ ten wpis nie jest dowodem na zakres. Zakres to zobaczycie jak Wałęsę postanowicie wsadzić.
    • paszczakowna1 Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 14:18
      Jeszcze raz zacytuję to, co napisał Paweł Kasprzak, bo napisał mądrze. (Kasprzak w ogóle madrze pisze - pomijam tu jego ocenę Macierewiccza, bo to był początek roku 2016 i niektóre rzeczy jeszcze na jaw nie wyszły).

Dobra, Wałęsa i teczki o nim. Nigdy specjalnie Wałęsy nie lubiłem. Jego wodzostwo drażniło mnie i uważałem je za niebezpieczne. Jego np. antysemityzm był skandalem. Jego kult w solidarnościowych środowiskach w latach osiemdziesiątych rujnował postawy demokratyczne. Otwarcie się temu wszystkiemu sprzeciwiałem, co sprowadzało na mnie oburzenie kolegów i ich zarzuty o kalaniu gniazda, profanowaniu narodowych pomników itd. Charakterystyczne – ci, którzy wtedy naskakiwali na mnie z tej okazji najbardziej, należeli potem do pierwszych oburzonych sprawą Bolka. To samo dotyczyło obu braci Kaczyńskich, którzy przecież stali za Wałęsy "wojną na górze" u jej początków, wrzeszcząc gromko o uznaniu należnemu zwycięskiemu robotniczemu wodzowi, a nie jakimś inteligencikom zdradzającym ideały Sierpnia. Już wtedy wiedzieli co prawda Kaczyńscy, że Okrągły Stół był początkiem układu sił niecnych, ale, że Wałęsa też zdrajca – to jeszcze nie. Kaczyńscy byli pierwszymi, którzy Wałęsę lustrowali.
      Wałęsa miał koszmarne wady jako lider ruchu i był fatalnym prezydentem. Okazał jednak swoją wielkość, jak ją okazał Wyszyński w podobnych okolicznościach: w krytycznym momencie, internowany i poddany ogromnej presji, samotnie dźwigając odpowiedzialność trudną do wyobrażenia, powiedział "nie" – i dzięki temu historia Polski potoczyła się tak, a nie inaczej, czyli naprawdę dobrze. Trzeba nie umieć myśleć, żeby twierdzić, że przywództwo Wałęsy było znaczone agenturalnym uwikłaniem. Było znaczone niezłomnością sprawdzoną w godzinie próby, panie i panowie niezłomni z PiS.
      Ale, żeby stwierdzać zdradę Wałęsy, trzeba być nie tylko głupkiem, ale i żałosną szują. Nie wiem, co o Wałęsie jest w teczkach SB. Historycy mówią, że bez wątpienia był Bolkiem. Być może, choć znając wiele historii agentów, ani specjalnie nie wierzę w sam fakt, ani tym bardziej w jego znaczenie. Cóż, historykom należy ufać, kiedy konkludują rzetelne ponoć badania, ale historykiem jest również szef IPN i kiedy słyszę dziś, jak mówi, że po dniu oględzin IPN potwierdza autentyczność dokumentów, to mnie pusty śmiech ogarnia. Doprawdy? Sama analiza grafologiczna byłaby najszybszą, jaką kiedykolwiek widziałem… IPN raczej się kompromituje tego rodzaju stwierdzeniami – choćby się w końcu okazało, że papiery istotnie są prawdziwe.
      Nie wiem, czy niezłomni tropiciele zdrady pamiętają, że ówczesna władza właśnie dokonała na Wybrzeżu zbrodni, a jej służby tropiły żyjących świadków, grożąc im śmiercią, jeśliby mieli nie tyle nawet nie poniechać oporu, co po prostu o tej zbrodni pamiętać. Nikt nie wie, czy podpisując ten lub inny papier, Wałęsa nie ratował po prostu życia. A jeśli ratował, to my to jego życie dzisiaj dobrze znamy – powinniśmy wiedzieć, że było po co i że go nie zmarnował.
      Według wszelkiego prawdopodobieństwa niezłomni tropiciele zdrady – o ile są wystarczająco starzy, by tamte czasy pamiętać – powinni pamiętać także, co sami robili, kiedy np. udało im się dostać paszport, wyjechać na Zachód i potem ten paszport oddawać po podróży. W czasach przed KOR-em normą były rozmowy z oficerem kontrwywiadu, objęte zobowiązaniem tajności. Nie znam nie tylko nikogo, kto by hardo tego odmawiał – nie znam przede wszystkim wielu takich, którzy by w tych rozmowach widzieli cokolwiek niestosownego. Niezłomni patrioci powinni również pamiętać własne głosowania w wyborach, udział w pochodach pierwszomajowych i masówkach potępiających np. warchołów z Radomia w 76 roku. Spośród niezłomnych, np. Macierewicz w nich nie uczestniczył, a przeciwnie – organizował pomoc "warchołom". Ale ogromna większość spośród 10 milionów późniejszych członków "Solidarności" we wszystkim tym uczestniczyła. I w wielu innych rzeczach, które trzeba było robić, żeby dostać awans, przydział na mieszkanie, cokolwiek z bardzo wielu rzeczy niezbędnych do życia, które rozdawała wówczas władza i raczej rozdawała swoim, albo chociaż posłusznym. W krótkim momencie po Sierpniu wszyscy mieliśmy tego świadomość. Ruch "Solidarności" zwał się jeszcze wtedy ruchem odnowy, także moralnej, a nie ruchem dekomunizacji i lustracji – i wtedy dobrze jeszcze pamiętaliśmy, że zaiste potrzeba odnowy istniała i dotyczyła każdego z nas. Kto by wtedy uważał się za "czystego" – a, owszem, tacy bywali, np. wspomniany już Macierewicz – ten był jak Robespierre: moralnym fałszem podszyty, arogancko gardzący nie dość czystymi bliźnimi i niebezpieczny.
      Powszechny opór narodu gnębionego przez obcą mu władzę jest mitem, który w nielicznych tylko momentach zrywów stawał się prawdą, jak w Sierpniu. Opór – czasem bohatersko – stawiała mniejszość. Najczęściej marginalna. I do tej mniejszości należał Lech Wałęsa – również wtedy, kiedy brał esbeckie pieniądze jako agent Bolek, o ile coś takiego w ogóle miało miejsce, ponieważ jednak pozwalam sobie nie dowierzać historykom, którzy zapewniając o rzetelności własnych ekspertyz źródłowych, jednak zapominają o rzetelności opisu tego, co w czasach, o których piszą było normą, co robili wtedy przyzwoici ludzie, jakiej presji bywali poddani, kto do kogo strzelał, kto był katem, a kto ofiarą itd.
      Wrzeszczącym dzisiaj znowu o Bolku, albo rechoczącym radośnie mam do powiedzenia tyle: mali jesteście i żałośni, żaden z was Bolkowi do pięt nie dorasta – Bolek jest polskim bohaterem – nie tylko Wałęsa – a z was są pętaki. Dla was Pan Bolek.

www.facebook.com/notes/pawe%C5%82-kasprzak/teczki-wa%C5%82%C4%99sy/548484745313809/
      • suchawloszkana3 Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 14:28
        errata: pozostać w kraju, którego RZĄD ZAPRZEDAJE WSZYSTKO, CO ZDOBYŁA NIEZALEŻNA POLSKA
      • 1elka26 [...] 24.08.17, 19:52
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 00:37
        Paszczakowa, przestań z tym Kasprzakiem. Ja Ci już wykładałem, co sądzę na jego temat w poprzednim wątku o Wałęsie, gdzie też powoływałaś się na mądrości Pana Kasprzaka
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,163292256,163292256,Walesa_to_Bolek.html?so=2

Co do ostatniej erupcji swobodnego strumienia świadomości Pana Kasprzaka

> w krytycznym momencie, internowany i poddany ogromnej presji, samotnie dźwigając odpowiedzialność trudną do
        > wyobrażenia, powiedział "nie"

To znaczy kiedy konkretnie powiedział owo twarde "nie"? Historycy przeanalizowali dzień po dniu cały okres aktywności Wałęsy po stanie wojennym aż do 1989 roku i jakoś nigdzie owego zdecydowanego postawienia się komunie nie ma. Przebywając w Arłamowie ciągle zabiegał o rozmowy z wierchuszką PZPR, chciał odgrywać jakąś rolę, wysyłał listy do towarzyszy itp. Był wielce sfrustrowany, że nikt z nim nie chce pertraktować i topił swój smutek w alkoholu.

> kiedy słyszę dziś, jak mówi, że po dniu oględzin IPN potwierdza autentyczność dokumentów, to mnie pusty śmiech
        > ogarnia. Doprawdy? Sama analiza grafologiczna byłaby najszybszą, jaką kiedykolwiek widziałem…

Analiza grafologiczna nie była szybka. Pracował nad nią zespół fachowców z krakowskiego instytutu Sehna.

> Opór – czasem bohatersko – stawiała mniejszość. Najczęściej marginalna. I do tej mniejszości należał Lech Wałęsa –
        > również wtedy, kiedy brał esbeckie pieniądze jako agent Bolek,

Absolutnie żenująca i kompromitująca konstrukcja intelektualna.

> pozwalam sobie nie dowierzać historykom, którzy zapewniając o rzetelności własnych ekspertyz źródłowych, jednak
        > zapominają o rzetelności opisu tego, co w czasach, o których piszą było normą, co robili wtedy przyzwoici ludzie, jakiej
        > presji bywali poddani, kto do kogo strzelał, kto był katem, a kto ofiarą itd.

Ten bełkot jest na bakier z elementarną logiką. Zarzuca historykom, że nierzetelnie piszą o tym, kto był katem, a kto ofiarą. Gdy jednak znajduje się taki "rzetelny" historyk, który dokładnie wskazuje "kto do kogo strzelał", wtedy Kasprzak wsiada na niego, że nie rozumie "jakiej presji byli wtedy poddani przyzwoici ludzie". No to jest łajdackie gadanie. Po prostu.
        • paszczakowna1 Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 21:46
          >Paszczakowa, przestań z tym Kasprzakiem. Ja Ci już wykładałem, co sądzę na jego temat

Słoneczko, nie będzisz mi mówił, z czym mam przestać.. A twoje 'wykłady' odnaczają się znacznym deficytem i myśli, i poinformowania.

Nie wiem na przykład jacy 'historycy analizowali' (pan Cenckiewicz zapewne na podstawie esbeckich kwitów i spreparowanych nagrań - naprawdę, powtarzenia esbeckiej propagandy o 'topieniu w alkoholu' kompromituje cię ostatecznie), ale faktem jest, że Wałęsa w przeciwieństwie do innych przywódców Solidarności nie dał się złamać i nie firmował koncesjonowanego przez władze związku. To naprawdę historyczny elementarz.

>Analiza grafologiczna nie była szybka.

Czytamy ze zrozumieniem.

A Kasprzak ma ten komfort psychiczny, że może sobie 'gadać'. Bo on niczego nie musi nikomu udowadniać. W opozycji był od 16-letniego szczeniaka. Podczas gdy dzisiejsi 'antykomuniści' spóźnieni o lat 30 palcem o palec nie stuknęli.

>No to jest łajdackie gadanie.

Zapoznaj się z poglądami na temat rzucania kamieniem innego "łajdaka", niejakiego Jezusa z Nazaretu. Bo tak się składa, że to jego nauka.
          • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 22:00
            Nie, moja droga, moje wykłady odznaczają się tym, że są oparte na przetrawionej lekturze prawie wszystkiego co na temat Pana Wałęsy dotąd naukowo napisano plus na moim doświadczeniu człowieka, który w tamtych czasach żył i nawet jakoś tam usiłował walczyć z komuną. Ilość wypitego alkoholu przez Wałęsę w Arłamowie została drobiazgowo policzona przez esbecję i ujęta w stosownych raportach. Wewnętrznych esbeckich raportach z tego okresu. Po jaką cholerę mieliby w nich ściemniać? Projektując to, że kiedyś upadnie komuna, a Wałęsa zostanie prezydentem? Bądźmy poważni... Spróbuj choć w minimalnym stopniu myśleć logicznie , a nie emocjonalnie. Pytam cię jeszcze raz - kiedy konkretnie, w jakiej sytuacji po stanie wojennym Wałęsa "nie dał się złamać"? Co rozumiesz przez to stwierdzenie? To, że nie wystąpił w 'Dzienniku Telewizyjnym' z apelem do robotników , aby wzięli się do rzetelnej uczciwej pracy ku chwale przewodniej siły narodu i Związku Radzieckiego? No chyba nie sądzisz, że ktokolwiek na jego miejscu, nawet esbecki agent, zrobiłby coś takiego. Przecież po takim występie byłby już spalony do końca swoich dni. Wałęsa idiotą nie był.

Kasprzak to człowiek tragedia. Włączył mu się na starość spóźniony zapłon populistycznego polityka i próbuje nadrobić stracony czas. Ma lewackie poglądy, które usiłuje kamuflować i propagować pod hasełkami obrony demokracji przed pisiorami.
            • 1elka26 Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 22:05
              Może ktoś mi wyjasnić jaki punkt regulaminu został przeze mnie złamany? Czy też na tym forum nie wolno wyrazac negatywnych opinii o niejakim p. Kasprzaku, spóźnionym o co najmniej trzy dekady bohaterze i kandydacie na in spe męczennika? A na razie tworzącego żałosne elukubracje?
              Przypomnę więc jeszcze raz to co powiedział na temat p. Kasprzaka legendarny "Major" Fydrych:

"- Paweł Kasprzak był osobą bardzo dzielną, walczył w Pomarańczowej Alternatywie, ale dążył, aby nie było przemocy. A dzisiaj prowadzi w stronę działań, które mogą spowodować przemoc. Kiedyś nie było wśród opozycji tak wielkiej nienawiści do rządzących (nawet komunistów), jak widzimy obecnie - podkreślił W. Fydrych".

Natomiast jezeli chodzi o Wałęsę, czyli TW Bolka to opinia senatora Rulewskiego, o którym można wszystko powiedzieć, ale nie to, że jest sympatykiem Kaczyńskiego, też nie ma znaczenia?:

"Sądzę, że została przez niego przekroczona granica godności, bo sprzedawanie swoich kolegów za pieniądze, by zapewnić bezpieczeństwo sobie i rodzinie jeszcze da się jakoś wytłumaczyć i rozgrzeszać. Natomiast nie da się rozgrzeszać sprzedawania kolegów po to, by kupować sobie wygodne i dobre życie – stwierdził w wywiadzie dla Dziennika Gazety Prawnej senator Platformy Obywatelskiej Jan Rulewski."

Niestety, z przykrością stwierdzam, że po raz n-ty pojęcie demokracji i tolerancji jest dla was obce. Wolicie wycinać niewygodne dla was posty
              • super_hetero_dyna Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 23:59
                Dziecięcą naiwnością jest oczekiwanie od michnikowszczyzny postaw demokratycznych. Oni tam na Czerskiej znają tylko demokrację socjalistyczną i tolerują tylko własne poglądy.
                • nathasha Re: wpis córki L.Wałęsy 26.08.17, 02:52
                  Superhomo, mowisz ze jestes na tej michnikowszczyznie z musu bo ktos ci placi suspicious
            • super_hetero_dyna Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 23:54
              Po doświadczeniach z plasteliną to bym nawet mógł uwierzyć, że Wałęsa nie dał się złamać. Niektórych rzeczy po prostu się nie da.
              • nathasha Re: wpis córki L.Wałęsy 26.08.17, 02:53
                Superhomo, jak ty walczyles o wolna Polske?
                • iziula1 Re: wpis córki L.Wałęsy 26.08.17, 14:53
                  nathasha napisała:

> Superhomo, jak ty walczyles o wolna Polske?

W łóżku,pod kołdrą jak jego wóc.
                  • nathasha Re: wpis córki L.Wałęsy 26.08.17, 21:25
                    spogladajac na zdjecia ladnych chlopcow suspicious
                • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 26.08.17, 21:24
                  nathasha napisała:

> Superhomo, jak ty walczyles o wolna Polske?

młody jest wink
    • suchawloszkana3 Re: wpis córki L.Wałęsy 24.08.17, 14:25
      W dupie mam co sądzi Kaczor.
      Wałęsa był, jest i będzie bohaterem - symbolem upadku komunizmu.
      Kaczor zawsze tym, który przespał nawet ogłoszenie stanu wojennego.

Powiem krótko - mój dziadek, niby zasłużony działacz PZPR, byłam z nim na wręczaniu Virtuti Militari itd, w dusznej atmosferze dymu mocnych, do dziś wspominam goździkowe wiechcie i zielone sukno na stolikach tej zacnej imprezy - a gardził partią aż miło.
      Co niedziela stawałam z nim o 19,00 w kościele tuż pod chórem po lewej stronie, przy konfesjonale i sztandarach kościelnych i modliłam się wraz z nim o upadek komunizmu (jako 5letnie dziecko)
      Z zapartym tchem oglądałam obrady okrągłego stołu i pierwsze wolne wybory prezydenckie, w których wygrał Jaruzelski i o których dziadek objaśniał mi, że zwyciężyło mniejsze zło.
      Dziadek starał mi się zaszczepić konformizm i jednocześnie patriotyzm.
      Udało mu się jedno - konformizm.
      Wolę po stokroć wyemigrować, na co się przygotowujemy cały czas z rodziną, niż pozostać w kraju, który zaprzedaje wszystko, co zdobyła niezależna Polska, Rosji, Chinom, Węgrom, KOMUNIZMOWI.
    • lodomeria Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 00:05
      No i długo nie trzeba było czekać: w samochód, którym jechał Wałęsa ktoś uderzył. Przypadek?
      • pade Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 00:30
        lodomeria napisała:

> No i długo nie trzeba było czekać: w samochód, którym jechał Wałęsa ktoś uderzy
        > ł. Przypadek?

Skąd masz info?
        • lodomeria Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 08:18
          Otwórz jakikolwiek serwis informacyjny.
          • lodomeria Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 08:20
            Albo masz, bo jeszcze przeoczysz, jak nasz dzielny BOR się dowódcą NATO zajmuje:
            Data publikacji: 24.08.2017, 21:07 Ostatnia aktualizacja: 24.08.2017, 21:53
            miejsce wypadku3ZOBACZ GALERIĘ
            3 ZDJĘĆ
            fot. Rafał Guz / źródło: PAP
            605TweetnijZobacz18
            PJ
            Radiowóz, który eskortował kolumnę rządową chronioną przez BOR, zderzył się z samochodem dostawczym na jednej z warszawskich ulic. W wypadku ucierpiały cztery osoby, w tym dwóch policjantów. Wszystko wskazuje na to, że kolumna przewoziła szefa NATO – Jensa Stoltenberga – podaje TVN24. Kilka godzin wcześniej doszło do kolizji przewożącej Lecha Wałęsy limuzyny BOR.
    • katriel Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 11:17
      Wałęsa był robotnikiem. Człowiekiem czynu. Kimś, dla kogo liczą się fakty, a nie deklaracje; czyny, a nie słowa.
      Czy coś podpisał? Nie wiem, ale mógł. Będąc szczerze przekonanym, że sam podpis nic nie znaczy.
      Czy zdradził? W żadnym wypadku.
      Takie jest moje zdanie o tej sprawie.
      • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 13:33
        Na jakiej podstawie twierdzisz, że "w żadnym wypadku nie zdradził". Mniemanologii stosowanej?
        • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 21:00
          riki_i napisał:

> Na jakiej podstawie twierdzisz, że "w żadnym wypadku nie zdradził".

pewnie na takiej samej jak Ty że zdradził.
          a tak na poważnie: na Wałęsę jest sporo sfałszowanych dokumentów, co jest nie do podważenia. Więc po co je ktoś produkował?
          • super_hetero_dyna Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 21:43
            "Jak napisano w komunikacie przyczyną umorzenia śledztwa całości śledztwa było stwierdzenie, że wskazanego wyżej czynu nie popełniono. "W toku śledztwa ustalono, że 53 dokumenty, w tym zobowiązanie do współpracy ze Służbą Bezpieczeństwa, pokwitowania odbioru pieniędzy i doniesienia agenturalne, znajdujące się w teczce personalnej i teczce pracy tajnego współpracownika o pseudonimie „Bolek”, są autentyczne - czytamy w oświadczeniu.
            Śledczy stwierdzili też, że "6 innych dokumentów załączonych do teczki pracy tajnego współpracownika o pseudonimie „Bolek” zostało przerobionych przez ustalonych funkcjonariuszy Służby Bezpieczeństwa w ten sposób, że doniesienia sporządzone własnoręcznie przez tegoż tajnego współpracownika były następnie opatrzone pseudonimem ,,Bolek” przez przyjmujących je funkcjonariuszy SB".
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114871,22023008,esbecy-sfalszowali-czesc-dokumentow-w-teczce-bolka-ale-ipn.html

6 sfałszowanych na 53 autentyczne to sporo?
            • nathasha Re: wpis córki L.Wałęsy 26.08.17, 21:26
              nie wiesz? to moze sie nie wypowiadaj, dziecinko
          • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 25.08.17, 21:44
            Jak to po co? Żeby stworzyć wrażenie, że był płatnym konfidentem esbecji również po 1976 roku (co oczywiście nie miało miejsca).
            • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 26.08.17, 21:32
              riki_i napisał:

> Jak to po co? Żeby stworzyć wrażenie, że był płatnym konfidentem esbecji równie
              > ż po 1976 roku (co oczywiście nie miało miejsca).
              zastanów się, kto dokłada do prawdziwych dokumentów kilka sfałszowanych?......
              • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 00:34
                Teczka znaleziona w domu Kiszczaka składa się z prawdziwych dokumentów. Odnośnie podpisów Wałęsy w niej znalezionych pojawiły się wątpliwości bodajże co do jednego.
                • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 15:26
                  riki_i napisał:

> Teczka znaleziona w domu Kiszczaka składa się z prawdziwych dokumentów. Odnośni
                  > e podpisów Wałęsy w niej znalezionych pojawiły się wątpliwości bodajże co do je
                  > dnego.
                  sa rózne ekspertyzy grafologów. Człowieku Ty widziałeś te podpisy? one nie sa jakies wyrafinowane, z łatwością bys je podrobił
                  • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 15:42
                    Tak, są jeszcze "ekspertyzy", które załatwił za kasę etatowy obrońca esbeków, mecenas Widacki. Wspaniałego poplecznika ma Wałęsa, cud, miód, tylko palce lizać.
                    • malinadzika Re: wpis córki L.Wałęsy 27.08.17, 21:38
                      riki_i napisał:

> Tak, są jeszcze "ekspertyzy", które załatwił za kasę etatowy obrońca esbeków,
                      > mecenas Widacki.

Widawski to akurat postać wybitna i to bardzo, adwokat z tytułem profesorskim, karnista, autor ogromnej ilości publikacji, z których korzysta wielu prawników. Wygrał wiele bardzo trudnych spraw. Tak, że tylko pozazdrościć takiego obrońcy a że za kasę..... Jak za kasę to źle?A ekspertyzę wykonali specjaliści z Uniwersytetu Warszawskiego.
    • aniani7 Re: wpis córki L.Wałęsy 26.08.17, 20:58
      Zaden maly czlowiek nie podwazy mojego zdania o Lechu. Tak wierze w te cudem znalezione po wielu latach dokumenty, jak o mgle bojowej i parowkach.
    • riki_i Re: wpis córki L.Wałęsy 04.09.17, 13:07
      News z dzisiaj.
      www.rp.pl/Polityka/170909692-Prof-Andrzej-Paczkowski-Lech-Walesa-byl-TW.html#ap-1

Czekam na hejt na profesora Paczkowskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka