Dodaj do ulubionych

Wymaz z ucha

24.08.17, 09:02
Czy ktoś z was robił prywatnie wymaz z ucha? Jak to wygląda? Po prostu idziesz do punktu pobrań i mówisz, że chce wymaz, czy musisz wcześniej się zaopatrzyć w jakiś specjalny patyczek do pobierania tego wymazu w aptece?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Wymaz z ucha 24.08.17, 09:06
      to zależy co ma być z badane i skąd ten wymaz, czasami musi pobrać laryngolog i trzeba się umówić
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wymaz z ucha 24.08.17, 09:12
        No z ucha big_grin Często mam stany zapalne w uchu, mam w środku spuchnięte i ciągłe uczucie, że mam tam mokro, w sumie to nie uczucie, bo po prostu jest tam mokro od wydzieliny. Nie jest to jakiś straszny ból, ale upierdliwy, no i się dość często powtarza i chciałam sobie zrobić wymaz, żeby zobaczyć, czy to jakaś bakteria, czy ki diabeł. Laryngolog jak mi zagląda do ucha, to zawsze jest wszystko w porządku uncertain WIęc chciałam wziąć sprawy w swoje ręce, ale może po prostu pójdę prywatnie i poproszę o pobranie.
        • slonko1335 Re: Wymaz z ucha 24.08.17, 09:15
          No wiem, ze z ucha ale zależy od jego części. Syn miał stany zapalne ucha środkowego i wymaz musiałby być robiony po perforacji błony albo po nacięciu żeby stwierdzić co jest przyczyną i wtedy był konieczny laryngolog do pobrania. Córka miała poroblem z uchem zewnętrznym i można było spokojnie zrobić w labie przez laboranta-mieli wymazówkę. Jak masz wydzielinę to może wystarczy zeby ją zbadać....
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wymaz z ucha 24.08.17, 09:22
            No tak mi się wydaje, że to tylko jest na zewnątrz. Dobra, to pójdę do laboratorium jednak big_grin Dzięki!
            • alpepe Re: Wymaz z ucha 24.08.17, 09:47
              pewnie to alergia, a nie problem bakteryjny.
              • memphis90 Re: Wymaz z ucha 24.08.17, 10:45
                Albo tarczyca.
                • lellapolella Re: Wymaz z ucha 24.08.17, 11:15
                  Mogłabyś rozwinąć myśl o korelacji z chorą tarczycą? Mam podobny problem.
                  • slonko1335 Re: Wymaz z ucha 24.08.17, 11:20
                    ta korelacja występuje tylko na ematcewink
                    • alpepe Re: Wymaz z ucha 24.08.17, 12:23
                      nie zgodzę się. Mnie co jakiś czas się pojawia problem z uszami, z tym, że to jakby kołatanie jest, jakby się dziura zatkała i bulgotało. U mnie to ewidentnie korelacja czasowa ze wahaniami tsh i przeciwciał
                  • alpepe Re: Wymaz z ucha 24.08.17, 12:21
                    ja mam chorą tarczycę i w sumie też mi się zgadza czasem.
                • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wymaz z ucha 24.08.17, 12:15
                  A to ciekawe, bo właśnie mi TSH skoczyło...
              • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wymaz z ucha 24.08.17, 12:14
                Może. Ale chyba łatwiej jest zbadać to pod kątem bakterii. Jeśli okaże się, że jednak to nie to, to wtedy można szukać przyczyny gdzie indziej smile
        • ania.rene Re: Wymaz z ucha 24.08.17, 12:13
          Corka miala identyczne objawy. Nie pamietam w jaki sposob robili jej wymaz.
          Okazało sie, ze to od refleksu i dodatkowo nietolerancji pokarmowych.
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wymaz z ucha 24.08.17, 12:18
            Nie wykluczam. Ostatnio zaczęłam więcej mleka pić, możliwe, że nie do końca mi służy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka