Dodaj do ulubionych

Oriana Fallaci - książki

24.08.17, 11:07
Czytam teraz Fallaci, niektóre książki na nowo, niektóre po raz pierwszy. I zaskakuje mnie, że nieżyjąca tyle lat kobieta, była chyba Kasandrą, gdy na wp. widzę to:

"Burmistrz Rotterdamu, Ahmed Aboutaleb poinformował, że kierowca furgonetki został aresztowany. Odwołano koncert amerykańskiego zespołu rockowego Allah-Las."
w wiadomosci.wp.pl/alert-terrorystyczny-w-rotterdamie-odwolano-koncert-6158417568077953a
Obserwuj wątek
    • anetapzn3 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 11:10
      A konkretny przykład, cytat z ksiażek Fallaci w odniesieniu do obecnych wydarzeń podasz?!
      • zlababa35 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 11:24
        Przeczytaj chociażby "Korzenie nienawiści" - trudno cytować całe partie.
        • anetapzn3 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 11:29
          zlababa35 napisała:

> Przeczytaj chociażby "Korzenie nienawiści" - trudno cytować całe partie.
          >
          Ależ ja nie proszę o jak to określasz całe partie tylko choćby 1 kasandryczną przepowiedź Fallaci. Dla osoby powołującej sie na jej książki, to chyba nic trudnego. No chyba, że komus chodzi tylko sprowokowanie wątkiem jatki na temat obecnej sytuacji na świecie czy w Europie.
          • zlababa35 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 11:36
            Ja się nie powołuję tongue_out.
            Ale cytat, który najbardziej zapadł mi w pamięć, proszę bardzo:
            "Europa nie jest już Europą, ale Eurabią, która z powodu uległości wobec wroga, islamskiego nazizmu, kopie swój własny grób".
            To akurat z jakiegoś wywiadu.
            Zgadzam się z powyższym.
            • anetapzn3 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 11:38
              zlababa35 napisała:

> Ja się nie powołuję tongue_out.
              A ja nie pisałam, że to ty się powołujesz smile odpowiedź tylko była w kontekście, tego co napisałaś, ze trudno przytaczać cale... big_grin chodziło mi o autorkę wątka, która powołuje się na Włoszkę.
              • zlababa35 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 11:39
                A mało to tu wątków w stylu: domyślajta się, co autor chciał powiedzieć? wink
                • anetapzn3 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 11:43
                  zlababa35 napisała:

> A mało to tu wątków w stylu: domyślajta się, co autor chciał powiedzieć? wink
                  >
                  Czyli z d..py wzięte i gów..o burza do wywołania na forum. Ot i cały wątek i o to mi chodziło. Tym bardziej, że autorka od założenia wątku zamilkła. A chyba uzasadnionym jest oczekiwać od autora wątku, jakiejś aktywności, chocby w kilkanaście minut po jego założeniu.

A co do Fallaci to mam zdanie mniej więcej po środku, bardzo źle się dzieje na świecie i w Europie, ale ona akurat była nie wieszczką tylko zwykłą rasistką. Jakby przejrzał jej niektóre wypowiedzi, przeczytał co ciekawsze fragmenty Inszallah to też by mozna ją nazwać, ale z kolei katonazistką albo po prostu nazistką. W tym przypadku prawda jest wg. mnie po środku.
                  • sumire Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 11:57
                    I tu się zgadzam.
                    Jak na ironię, prawie dwadzieścia lat temu moja wykładowczyni na studiach twierdziła podobnie.
                  • pani07 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:04
                    Nie siedzę cały czas na forum, rzadko tu zaglądam, ale zaglądam.
                    Do tego przeczytałam niedawno nieźle napisaną i bardzo rzetlenie biografię Fallaci "Portret kobiety" napisaną przez Cristinę de Stefano i nazwanie jej "katonaizstką" nawet trudno skomentować. Była ateistką, taki też niekatolicki miała pogrzeb. Fakt- była przeciw islamowi chociażby z tego powodu, że doskonale znała "od środka"- ta biografia także pokazuje, dlaczego w komentarzach była taka kontrowersyjna, ale też nie politpoprawna.
                    • anetapzn3 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:10
                      Pani07 proponuję żebyś przeczytała więcej jej artykułów, wywiadów, ksiażek (Fallaci) i wtedy podyskutujemy, czy można by ją nazwać nazistką czy nie.
                      Poza tym jakoś tak wybiórczo przytaczasz moje wpisy, tak wszak najwygodniej. Napisałam, że można by ją nazwać katonazistką albo nazistką. Proponuję czytać całość i ze zrozumieniem. Liczy się tryb, którego użyłam.
                      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 20:25
                        anetapzn3 napisała:

> Pani07 proponuję żebyś przeczytała więcej jej artykułów, wywiadów, ksiażek (Fal
                        > laci) i wtedy podyskutujemy, czy można by ją nazwać nazistką czy nie.

Dziecko drogie! Oriana walczyła dzieckiem będąc z włoskim faszyzmem i została nawet za to odznaczona. Walczyła z bronią w ręku, a nie pisząc głupoty na forumach....

Nie możesz każdego kto krytykuje islam, a w zasadzie jego ekspansję nazywać nazistą, bo to po prostu śmieszne.

Xsiooc
                  • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:04
                    Nazywanie Oriany Fallaci rasistka swiadczy jedynie o Twojej ignorancji;
                    ponizej kilka cytatów z "Wsciekłosci i Dumy", moze cos zrozumiesz, choc nadziei wielkiej nie mam...

"Od dwudziestu lat to mówię, od dwudziestu lat. W miarę łagodnie, bez tej pasji, dwadzieścia lat temu napisałam o tym artykuł do "Corriere della Sera". Był to artykuł osoby przyzwyczajonej do koegzystencji ze wszystkimi rasami i ze wszystkimi wyznaniami, obywatelki przyzwyczajonej do zwalczania wszelkich faszyzmów i wszelkich nietolerancji, laika, dla którego nie istnieją tabu. Lecz był to również artykuł osoby oburzonej na wszystkich, którzy nie czuli smrodu zbliżającej się Świętej Wojny, wojny, która dzieciom Allaha wybaczała aż nazbyt wiele. Dwadzieścia lat temu przeprowadziłam mniej więcej takie rozumowanie. "Jaki sens ma szacunek dla kogoś, kto nas nie szanuje? Jaki jest sens bronić ich kultury lub ambicji posiadania kultury, skoro oni pogardzają naszą? Ja chcę bronić naszej i informuję was, że wolę Dantego Alighieri od Omara Chajjama" [perskiego poety, matematyka i filozofa, żyjącego na przełomie XI i XII w. - red.]. Rozstąpiła się ziemia. "Rasistka! Rasistka!". Prawie mnie ukrzyżowali, i to wciąż ci sami rzecznicy postępu (w tamtych czasach nazywali się komunistami). Zresztą ta obelga spotkała mnie również wtedy, gdy Sowieci najechali na Afganistan. Pamiętasz tych brodaczy w burnusach i turbanach, którzy za każdym naciśnięciem cyngla wykrzykiwali pochwały Pana? "Allah akbar! Allah akbar!". Ja pamiętam ich dobrze. A kiedy tak kojarzyli słowo "Bóg" z naciskaniem cyngla, przechodziły mnie dreszcze. Wydawało mi się, że to średniowiecze, i mówiłam: "Sowieci są, jacy są. Ale trzeba przyznać, że prowadząc tę wojnę, bronią również nas. I jestem im wdzięczna". Znów rozstąpiła się ziemia. "Rasistka! Rasistka!". W swoim zaślepieniu nie chcieli nawet słuchać, jak mówiłam o potwornościach, które synowie Allaha popełniali na jeńcach wojennych. (Odcinali im ręce i nogi, pamiętasz? Przyjemność, której się dopuszczali już w Libanie na jeńcach chrześcijańskich i żydowskich). Nie chcieli, żebym o tym mówiła, nie. I tylko po to, żeby uchodzić za ludzi postępu, bili brawo Amerykanom ogłupiałym ze strachu przed Związkiem Radzieckim i szpikowali bronią bohaterski-naród-afgański. Szkolili brodaczy, a razem z brodaczami superbrodacza Osamę ben Ladena. Rosjanie-precz-z-Afganistaaaanu! Rosjanie-muszą-opuścić-Afganistaaaan! No i Rosjanie poszli sobie z Afganistanu: i co, już wszystko w porządku? I brodacze superbrodacza Osamy ben Ladena przybyli z Afganistanu do Nowego Jorku, razem z ogolonymi Syryjczykami Egipcjanami Irakijczykami Libańczykami Palestyńczykami Saudyjczykami, którzy złożyli się na bandę dziewiętnastu zidentyfikowanych kamikadze: już wszystko w porządku? Gorzej: teraz dyskutuje się nad bliskim atakiem, który uderzy w nas bronią chemiczną, biologiczną, radioaktywną, nuklearną. Mówi się, że nowa rzeź jest nieunikniona, ponieważ Irak dostarcza im materiału. Mówi się o szczepieniach, o maskach gazowych, o dżumie. W powietrzu wisi pytanie, kiedy to nastąpi... Już wszystko w porządku?"
                    "Ja nie stawiam namiotów przed Mekką. Nie śpiewam "Ojcze nasz" ani "Zdrowaś Mario" nad grobem Mahometa. Nie siusiam na marmury ich meczetów, nie robię kupy u stóp ich minaretów. Kiedy jestem w ich krajach (co nigdy mnie nie napawa rozkoszą), nie zapominam, że jestem gościem i cudzoziemką. Uważam, żeby ich nie obrazić strojem, gestami lub zachowaniem, które dla nas są normalne, a dla nich nie do przyjęcia. Odnoszę się do nich z należnym szacunkiem, z należną uprzejmością, przepraszam, kiedy przez nieuwagę lub niewiedzę złamię jakąś ich regułę albo wierzenie. I ten wrzask bólu i oburzenia wypisałam ci, mając przed oczami obrazki, które nie zawsze pokazywały aż tak apokaliptyczne sceny jak te, od których zaczęłam. Czasami zamiast nich widziałam obrazek dla mnie symboliczny (a więc doprowadzający do wściekłości) jak ten wielki namiot, którym latem zeszłego roku somalijscy muzułmanie znieważyli i obsrali, i spotwarzyli na trzy miesiące plac przed katedrą we Florencji. W moim mieście."
                    • anetapzn3 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:07
                      lea.letizia napisał(a):

> Nazywanie Oriany Fallaci rasistka swiadczy jedynie o Twojej ignorancji;

Oczywiście, gdy ktoś sie z tobą nie zgadza jest ignorantem. Tak najwygodniej.
                      W związku z tym, nie mamy o czym dyskutować.
                      • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:11
                        Masz racje, z Toba nie mam o czym dyskutowac, jak chcesz zaczac to przeczytaj choc jedna ksiazke O. Fallaci, moze Cie oswieci DLACZEGO ona byla przeciw islamowi, dlaczego nie chciala muzulmanow w Europie, bo z pewnoscia nie ze wzgledu na ich kolor skory, zreszta tych bialych takze smile, ani ze wzgledu na swa zasciankowosc, ani katolicyzm.
                        • zlababa35 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:16
                          O tym właśnie miałam napisać, że nie była "nazistką" nienawidzącą muzułmanów z powodu ich odmienności kulturowej, religijnej czy innego koloru skóry - ale widziała zagrożenia, które niesie ze sobą agresywna ekspansja islamu z Europie (i z tego powodu islamu nienawidziła, nie z żadnego innego).
                          • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:01
                            Przewidziala wiec upadek saddama husajna? I utworzenie isis? Chyba z jakies zamachy byly przed isis?
                      • pani07 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:12
                        Możesz teraz się "unieść z honorem" i wycofać, ale określeń, których użyłaś, świadczą chociażby o tym, że nie masz pojęcia o biografii Fallaci i powodów do tak radykalnych pogladów odnośnie spraw niektórych.
                        • anetapzn3 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:13
                          Pani07 czytanie ze zrozumieniem, jeszcze raz podkreślam. Spróbuj, nic trudnego.
                          • pani07 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:20
                            Tośmy pogadały big_grin
                            • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:25
                              pani07, to nie ma sensu, one zawsze podniosa temat rasizmu smile, podobnie bylo w watku o Cyganach, tylko jakos ciezko to polaczyc jak zadaje pytanie do jakiej rasy wlasciwie naleza Arabowie czy Cyganie smile, jakos odpowiedzi nie dostaje bo do wzorca nie pasuje smile
                              • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:30
                                Jak ty uwazasz ze jestes bezpieczna przed neonazistami bo jestes biala to jak cie nazwac? Oprocz glupiutkiej gaski?
                                • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:40
                                  A jak nazwac Ciebie skoro boisz sie neonazistow, a nie islamistow, tylko dlatego znasz kilku muzulmanow? Ile osob zabili w ostatnim roku w zamachach neonazisci, a ile islamisci?
                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:51
                                    Czyli sugerujesz ze ty znasz kilku neonazistow ze tak pochwalasz to co robia? Ile osob zabila Eta? Nie boisz sie rdzennych Hiszpanow? Skoro tak idziemy na ilosc?
                                    • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:58
                                      ETA na pewno nie przeniesie dzialalnosci do PL, nawet gdyby zdecydowala sie ja reaktywowac
                                      • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:59
                                        Na pewno to wszyscy umrzemy. Takze tyle z tej twojej znajomosci historii.
                                        • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 13:15
                                          Chyba z Twojej, skoro dopuszczasz mozliwosc walki Baskow o swoj kraj na Pomorzu i Mazurach ;p

Ale fakt, wszyscy umrzemy, ale niektorzy z nas maja dzieci, beda miec wnuki, najprawdopodobniej, i chca im zostawic Europe nadajaca sie do normalnego zycia
                                          • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 13:20
                                            Czyli nigdy nie slyszalas o tym ze terroryzm dziala poza granicami kraju co do ktorego wysuwa zadania? Zeby zwuekszyc swoj zasieg? No nie dziwie sie ze nie slyszalas i tez cie to tak bawi.
                                            Lea, jaki kraj zostawisz swojwmu dziecku? Nadajacy sie do zycia? Bez demokracji, puszczy, z calkowitym zakazem aborcji, bez mozliwisci adopcji dzieci przez gejow, bo kto wie jaka orientacje seksualna ma twoje dziecko. Swiwtny kraj, po co wiec tak na niego narzekasz, przeciez wazne ze uchodzcow nie ma.
                                            • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 13:21
                                              Wrzuc w google translate
                                              www.independent.co.uk/news/world/europe/the-big-question-why-is-eta-killing-people-in-france-and-will-it-ever-lay-down-its-arms-762150.html
                                            • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 13:36
                                              A Ty slyszlas o porozumieniu z ETA, o rozbrajaniu sie przez to ugrupowanie? Kraj Baskow cieszy sie wieksza autonomia, a zamachy terrorystyczne nie sa popierane przez tamtejsze spoleczenstwo jako sposob odzyskania niepodleglosci.
                                              Nathasha, wole zostawic taki kraj niz cos takiego co sie dzieje we Wloszech czy Grecji. Pis przeminie, jak przeminal Stalin, Hitler czy komunizm. Demokracje mozna odbudowac, co wiecej moze epizod pisu nas czegos w tej kwestii nauczy, nad puszcza ubolewam bardzo, jesli o chodzi o adopcje przez gejow, to nie tylko w PL nie jest to dopuszczone, takze...
                                              A moje dziecko ma niespelna 1,5 roku takze zanim okazaloby sie ze jest gejem, ktory chce adoptowac dziecko, to wiele sie moze zdarzyc w kwestiach prawnych smile

Tak, kraj swietny nie jest, jest duzo do poprawki, ale moje dziecko ZYJE, a tamto 3 letnie z Barcelony juz nie, przez to ze ktos zdecydowal przyjac uchodzcow, a raczej imigrantow z Maroka. Tamto dziecko nie potrzebuje juz demokrcji, puszczy, prawa do adopcji jesli byloby gejem.

Wole zostawic dziecku taki kraj, w ktorym nie dzieje sie najlpeiej, ale ono zyje, niz taki z "uchodzcami"
                                              • anetapzn3 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 13:39
                                                lea.letizia napisał(a):

jesli o chodzi o adopcje przez gejow, to nie tylko w
                                                > PL nie jest to dopuszczone, takze...

A w wielu krajach jest dopuszczone, także...

Adopcja dzieci przez pary homoseksualne jest możliwa głównie w wysoko rozwiniętych krajach Europy Zachodniej i Ameryki Północnej. Najbardziej liberalna i otwarta jest pod tym względem (a i najbliższa nam jeżeli chodzi o odległość w km, bo nie wolność czy kulturę życia) Skandynawia.
                                                • zlababa35 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 13:56
                                                  Wiesz, Skandynawia po cichutku toleruje też prawo szariatu, więc jakby niespecjalnie imponuje tongue_out.
                                                  Owszem, przed Polską jest jakaś tam droga w kierunku przywrócenia sprawnych mechanizmów demokracji i zagwarantowania praw mniejszościom seksualnym, ale to nastąpi, że tak powiem, wraz z rozwojem cywilizacyjnym, zmianą ekipy rządzącej i przede wszystkim nieuniknioną laicyzacją życia społecznego (coraz mniej ludzi na szczęście traktuje religię pro forma i praktykuje czy przystępuje do sakramentów, "bo wypada", coraz mniej słucha ślepo księży). Natomiast procesy islamizacji Europy zachodniej bardzo trudno będzie odwrócić.
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 13:59
                                                    Jak skandynawia toleruje prawo szariatu? Laicyzacja spoleczenstwa? Po 30 latach jest gorzej niz na poczatku, ogromne sumy na KK i ustepowanie mu w sprawach swiatogladowych, jesli tak wyglada ta nieuchronna laicyzacja to strach sie bac.
                                                  • anetapzn3 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:03
                                                    nathasha napisała:

> Jak skandynawia toleruje prawo szariatu? Laicyzacja spoleczenstwa?

To o szariacie to jest powtarzanie bzdur made by Kaczyński, przecież to on wrzeszczał kilka miesięcy temu o szariacie w Szwecji, aż ambasada wystosowała protest oficjalny.
                                                    Grunt to powtarzać bzdury za kimś, a nie potrafić myśleć samemu.
                                                  • sniyg Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:12
                                                    Każda ekipa rządząca ustępowała i dotowała Kościół, ponieważ rządzącym zależy głównie na tym by się przyspawać do koryta. Natomiast liczba osób chodzących do kościoła, (nawet jeśli są chwilowe wahania w poszczególnym latach), systematycznie spada, podobnie jak ilość powołań, ślubów kościelnych czy chrztów.
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:34
                                                    I jakie to systematycznw spadanie ma wplyw na to ze pis musial szukac poparcia KK a prawo do aborcji za chwile w Polsce moze zniknac? Jaki postepujaca laicyzacja ma wplyw na to ze nie ma juz tabletki po? Albo ze gejom odbiera sie prawa? Z pewnoscia moc KK wynika z tego spadku wiernych w kosciolach
                                                  • sniyg Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:06
                                                    Jesteś głupia czy udajesz? Owszem laicyzacja postępuje, chciałabyś aby sytuacja zmieniła się diametralnie z dnia na dzień? Masz chyba mało realne oczekiwania, to jest proces, a nie gwałtowna zmiana, i ten proces idzie w jednym kierunku.
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:08
                                                    Laicyzscja postepuje od 30 lat i od 30 lat mamy wlasnie gorzej. Mozesz sie owszem oszukiwac, tak jak z tym ze powrot do demokracji to bedzie pstrykniecie palcami, tylko sie nie zdziw jak zderzenie z rzeczywistoscia bedzie bolesne.
                                                  • larrisa Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 19:01
                                                    Mamy? Wróciłaś do Polski?
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 25.08.17, 09:46
                                                    Odbieracie juz obywatelstwo emigrantom?
                                                  • anetapzn3 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:01
                                                    Poza Szwecją geje mogą adoptować dzieci także w takich krajach, jak: Belgia, Holandia, Wielka Brytania, Norwegia, Islandia, Hiszpania i Andora, Republika Południowej Afryki, maleńki Guam (wyspa leżąca na północnym Pacyfiku, terytorium zależne USA), większa część Ameryki Północnej (cała Kanada i kilkanaście stanów USA) oraz część stanów Australii.
                                                    Co w tych krajach tobie się nie podoba, żeby zanegować?
                                                    Wstyd mi za Polskę, za to kto krajem rządzi, za kołtuństwo sporej grupy żyjących w nim ludzi.
                                                  • anetapzn3 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:04
                                                    zlababa35 napisała:

> Wiesz, Skandynawia po cichutku toleruje też prawo szariatu
                                                    Podasz sprawdzone żródła poza niezależną, tvpis i wrzaskami kaczyńskiego?
                                              • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 13:56
                                                Czyli wolisz mu zostawic autorytryzm, kompletne nieprzygotowanie sluzb na ewentualne zamachy i biede jesli dojdzie do polextu? Ciekawe ze te miliony Polakow wola swoje dzieci narazac na to straszne niebezpieczenstwo ewentualnych zamachow. No ale kazdemu jego lotto. Ja wole demokracje i poszanowani moich praw jako kobiety ze swiadomoscia ze sluzby dzialaja a ty wolisz sluzby inwigilujace opozycje, ale za to wladze narzucajace ci ze masz zakaz aborcji.
                                                Terrorysci przemina, tak jak przeminal terroryzm baskijski czy irlandzki. A demokacji nie odbudowuje sie w minute. Naiwna jestes.
                                                I jeszxcze raz, ktoy zamachowiec z Barcelony byl uchodzca? Bo wiesz, ze na imigrantow Polska nie ma zadnego wplywu? Choc sadzac po twoich wpisach to wierzysz w dzialalnosc onr. Zalosne to jes, i twoja postawa, i znajomosc nawet histoii europy, i zaslanianie sie dzieckiem dla postaw rasistowskich.
                                                • sniyg Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:05
                                                  nathasha napisała:

> I jeszxcze raz, ktoy zamachowiec z Barcelony byl uchodzca?

a który nie był islamistą?

Najnowsza okładka Charlie Hebdo, trochę o tym wiedzą

wiadomosci.onet.pl/swiat/charlie-hebdo-kolejna-okladka-wymierzona-w-islam/qqztz6l

• nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:29
                                                    Charlie Hebdo jest dla ciebie takze wyrocznia w innych sprawach? Ciekawe
                                                  • sniyg Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:10
                                                    Rozumiem, że dla ciebie w tej sprawie nie?

A pani Merkel?

wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/539141,angela-merkel-islamistyczny-terroryzm-najwiekszym-wyzwaniem-dla-niemiec.html

Może napisz do niej, że niepotrzebnie się przejmuje, bo terroryzm przemija, jak wszystko na tym świecie.
                                                • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:24
                                                  Dla ofiar zamachow bedzie juz za pozno, nawet jak przemina. A jednak latwiej odbudowac demokracje niz wskrzesic zabitych.

>Terrorysci przemina, tak jak przeminal terroryzm baskijski czy irlandzki. A demokacji nie odbudowuje >sie w minute. Naiwna jestes.
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:32
                                                    No to jeszcze raz, ile milionow Polakow wrocilo albo Europejczykow wyemigrowalo do Polski? Bo smierc moze nas spotkac np takze wtedy gdy onr przy poparciu rzadu wezmie sie za jakas uliczna manifestacje. Tak jak neonazisci w US. Tez bedziesz pisala o tym niewroconym zyciu? Surely
                                                  • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:37
                                                    Moze, fakt. Czyli reasumujac, w PL mamy raka, czyli pis.
                                                    Nie widze powodu aby fundowac sobie jeszcze do komletu AIDS, czyli uchodzcow
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:42
                                                    Ile osob zamordowali white supremacists po 11 wrzesnia? Aids juz sama sobie hodujesz. A jak isis sobie zapragnie zamachow to plaszczak bedzie ostatnim ktory im zapobieze.
                                                  • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:47
                                                    No ile?
                                                    Alez ja nie licze w tej kwestii na plaszczakasmile, ale wlasnie na brak mniejszosci muzulmanskiej w PL, brak informacji i zainteresowania naszym krajem
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:06
                                                    Of the 85 violent extremist incidents that resulted in death since September 12, 2001, far-right wing violent extremist groups were responsible for 62 (73 percent) while radical Islamist violent extremists were responsible for 23 (27 percent.
                                                    Ilu muzulmanow jest w Polsce i ze w ostatnich latach powstal chocby duzy meczet w wawie to biedna ignorantka nie slyszala. Wroc do czytania pudelka
                                                  • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:13
                                                    Chyba sama czytasz pudelka, w koncu nic innego nie masz do roboty, jak znajomi, ciagle ich brak? smile

Muzulmanie w PL to glownie Tatarzy, zasymilowani lata temu oraz stosunkowo niewielka ilosc przyjezdnych.
                                                    A o Ghaze Abdullohu "swiatowa" nathashka slyszala? On tez nie chce imigranotw w PL, rasista i ksenofob jeden ;p
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:26
                                                    Twoi znajomi nadal sie ciebie wstydza? Bo jak na matke tak kochajaca swoje dziecko masz duuuuzo czasu do walki o rasizm
                                                    Och, czyli 5 tys z 20 tys to dla ciebie wiekszosc. Widze ze matematyka tez u ciebie kuleje, nic dziwnego ze nawet na anonimowym forum musisz podkreslac jaka jestes "ladna"
                                                    Kochanie, naucz sie jezykow, popodrozuj troche, popracuj, to moze twoje wypowiedzi beda choc ocieraly sie o prawde.
                                                    Ps. Wielu Zydow ocalalych z Shoah nazywalo sabon. Ale nie oczekuje ze zrozumiesz.
                                                  • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:38
                                                    Moi znajomi maja takie same poglady jak ja. Podobnie jak ok 75% Polakow...
                                                    Moje dziecko jest z niania na placu zabaw, ja jestem przeziebiona, wiec staram sie go nie zarazic. A jak u Ciebie pracusiu, knajpa gdzie pracujesz na zmywaku jeszcze zamknieta? smile
                                                    Misu, znam 3 jezyki, studiowalam w UK, podrozowalam sporo po calym swiecie, mysle ze o wiele wiecej niz Ty, i bede to dalej robic jak maly podrosnie.
                                                    Wiesz, Ty naprawde pasujesz do Pis, takie samo plucie jadem, obrazanie i ponizanie oponentow. Spojrz na poslanke Pawlowicz, to Twoja przyszlosc.
                                                    Wlasciwie to mnie bawisz, jak taka lekko stuknieta psychofanka smile

PS Rozumiem, dziadek babci byl Zydem, on nie ocalal, stare serce nie wytrzymalo ciaglego stresu. Ale nie porownuj Zydow do muzulamnow, jedni spokojni, pracowici, drudzy wrecz przeciwnie. Takze chybilas
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:43
                                                    Taa, studiowalas w UK? Chyba tego jak zarobic na tym slynnym zmywaku. Uwaga, ciag dalszy opowiesci lei z cyklu jaka jestem ladna. Pfff. Dziecinko,naprawde nie masz sie czego wstydzic, powtarzam ta sloma z butow i tak wyjdzie ale to glownie dzieki tobie, zadne tam opowiesci dziwnej tresci tego nie ukryja. Zaczynam zreszta wierzyc ze to dziecko to tez wynysl, ale nie martw sie, duzo osob tak koty traktuje. Zreszta lepiej zebys miala tego kota zamiast dziecka.
                                                    Ojej, jak mi przykro ze rasistka sie poczula obrazona. Ojej, krzywda jej sie stala. Przeciez niemozliwe ze wstydzisz sie swoich pogladow.
                                                    Ps. Biedaczka tez nie wie jak Zydzi byli portretowani przed wojna i jakie nastroje panowaly w przedwojennej Polsce. No ale dziadkowie bajki opowiadali to skad masz wiedziec.
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:45
                                                    Ps. "Studentko z UK" ciagle czekam na te statystyki, w dodatku bezlitosne, o niebialych na socjalu. Tak juz od kilku miesiecy zreszta. Na uniwersytecie w UK nie ucza tego co to sa statystyki, prawda? suspicious
                                                  • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:54
                                                    Tak, jeden semestr, ale chyba sie liczy smile
                                                    Kota tez mamy smile, a dzieci jeszcze dwoje planujemy smile
                                                    Nie, nie poczulam sie obrazona, bawisz mnie po prostu, serio smile.
                                                    Ale misku, 30 mi stuknela pol roku temu, chyba wiec juz za stara jestem na "dziecinke", ale to w sumie mile smile

PS Wiem jak Zydzi byli przedstawiani przed wojna i jakie nastroje panowaly wtedy, a Ty wiesz DLACZEGO tak wlasnie bylo?
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 16:05
                                                    Tez by mnie bawilo wymyslanie historyjek na forum. Znajomym sie znudzilo to wyimaginowane zycie? big_grin
                                                    Ps. Nic z twoich postow nie wynika. Ani to ze wiesz jak byli przedstawiani przed wojna, ani dlaczego tak bylo, ba nie wiedzialas nawet jal byli traktowani przez zydowskich osadnikow. Znajomosci historii nie nabiera sie lektura dodatkow do gazety polskiej.
                                                  • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 16:13
                                                    Wiesz, gdybys byla normalna to chetnie bym Cie zaprosila abys sama ocenila moje "wymyslone" zycie i prawdziwosc wpisow.
                                                    Ale jestem gotowa zaprosic jakas normalna forumke, nie mam z tym problemu. Jestem z Warszawy smile.
                                                    Ale co z Twoja historyjka, zwolnili Cie ze zmywaka ze masz tyle czasy na emame?

WIEM jak byli traktowani i przedstawiani, a Ty wiesz dlaczego? A moze wiesz tez jak byli przedstawiani i traktowani w innych krajach Europy oraz DLACZEGO w PL byla tak duza liczba Zydow?
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 16:44
                                                    Haha, zaprosila, sure, mozesz zaprosic kogokolwiek innego, przeciez na forum jest mnostwo kobiet ktore maja zblizone do ciebie poglady. Plus kazek. I koniecznie zrob fotorelacje. Ponawiaj te zaproszenia, moze sie ktoras skusi.
                                                    Dziewczynko, zawsze o tym zmywaku pisza te biedne frustratki ktore zostaly w polsce. Np takie co to maja "dziecko", "malzonka" i takie sa "piekne". Ale wiesz, korzystaj poki mozesz i aplikuj o prace w UK, choc bez znajomosci angielskiego ciezko bedzie.
                                                    Co ma do ich traktowania duza liczba w Polsce? Czy to nie ty udowadnialas swoja ignorancje w tym temacie nie umiejac znalezc informacji ze nie tylko Polakow karano smiercia za przechowywanie Zydow. Widac dostep do internetu i umiejetnosc trafienia na ematke nie zastepuje zdolnosci wyszukiwania i rozumienia informacji. Moze sie wiec ta (nie)wiedza o Zydach nie chwal.
                                                  • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 16:55
                                                    Zaproszenie jest otwarte smile, fotorelacji nie bedzie.
                                                    Tak sie skalda, ze ja pracowac nie musze, ale sadzac po Twojej aktywnosci w srodku dnia na emamie, to jakos nie sadze abys miala inna prace niz zmywak.
                                                    A biedna frustratka to Ty jestes, spojrz na siebie, na swoje wypowiedzi, swoj jad. Znajdz soebie hobby, faceta, psa czy kota, to moze jakos sie zmienisz. Bo jak tak dalej pojdzie to bedzie zywa kopia K. Pawlowicz

A co ma duza liczba w Polsce, hm moze to ze w innych krajach bylo im jeszcze gorzej. O innych pogromach niz w PL nie slyszalas?
                                                    Tak, w tamtej kwestii udowodnilas swoja "racje" piszac o takiej samej karze na terenie Ukrainy, czy niektórych terenach ówczesnej Jugosławii. Ale historii o rozstrzelaniu za to calych rodzin lub kamiennic, jak to bylo w PL, nie slyszalam.
                                                    Nie bardzo rozumiem, dlaczego sie tak przyczepilas do Zydow, to zupelnia inna kwestia; Zydzi akurat zawsze byli pracowici, ceniacy wyksztalcenie, raczej spokojni. Zadnemu normalnemu czlowiekowi nie przeszkadzalby taki sasiad. Ilu zamachow dokonali Zydzi, tak w ciagu ostatnich 50 lat? smile
                                                    O Arabach trudno to samo powiedziec...
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 17:08
                                                    Bo ty w ogole nie plujesz jadem smile i wlasnie zaprzeczylas temu jakie to wspaniale i spelnione masz zycie. Wiec tym mniej szkoda tej fotorelacji, tylko smutek by z nich wyzieral.
                                                    Prosze cie, nie kompromituj sie twierdzeniem ze jak czegos nie slyszalas to tego nie ma, bo wychodzi z twoich wypowiedzi znaczna ignorancja na wielu polach. Pewnie tych wszystkich informacji uczyli razem ze statystykami w UK.
                                                    Ilu jest Zydow w Europie? Bo o tym jak traktuja Palestynczykow, Libijczykow pewnie nie wiesz? Nie mowie juz nawet o Arabach ktorzy sa obywatelami Izraela. A zamachy ustaly, prawda?
                                                    Taak, dlatego ze Zydzi byli tacy spokojni i pracowici byl w Polsce 68 rok. Geez, lea, moze ty glupia po prostu jestes.
                                                  • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 17:12
                                                    A w jaki sposob zaprzeczylam?

Hm idac sladem Twojej logiki, to dlaczego byl 2001 w NY?
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 17:32
                                                    Tzn logiki w odniesieniu do czego? I co ma zamach z 2001 wspolnego z zamachami obecnymi w Europie? Chetnie poslucham.
                                                  • sumire Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:46
                                                    Jak na tak wykształconą osobę, powinnaś odróżniać "tak że" od "także".
                              • sumire Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:32
                                Ale wiesz, lea, że definicja rasizmu ewoluowała przez lata i od dawna nie dotyczy już wyłącznie koloru skóry i kształtu czaszki? Czy tego też nie doczytałaś?
                              • jagienka75 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 13:25
                                dziwię się, że w ogóle gadacie ze zwolenniczkami islamizacji.
                                dzięki takim, jak one, w Europie jest burdel.
                                dajcie na luz i nie kopcie się z koniem.
                                one tylko potrafią pisać o rasizmie, faszyzmie i tym podobnych bzdetach.
                                • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 13:30
                                  Bo w polsce ogole burdelu nie ma a miliony Polakow w obawie o bezpieczenstwo wraca do kraju.
    • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 11:18
      Zgadzam sie, madra kobieta starala sie przestrzec Europe przed zalewajacym ja zlem
      • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 11:26
        A charlotteville tez przeczula czy juz nie? Pewnie utoye takze nie. Ani finnsbury park. Bierz przyklad letizia z barcelonczykow.
        • chyba.ze Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 11:33
          natashka

Nie wiesz kto to Oriana Fallaci dziewczynko, że przykłady z trąby podajesz?
          Czytać nie umisz? big_grin
          • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:09
            Och, wiec wjezdzajacy w tlum z zamiarem zabicia neonaziata is a fine person. Popatrzylas w slonce bez okularow jak twoj guru?
            • anetapzn3 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:11
              nathasha napisała:

> Och, wiec wjezdzajacy w tlum z zamiarem zabicia neonaziata is a fine person.

100/100
              Zbrodnia jest straszna bez względu na kolor skóry, narodowość i wyznanie.
            • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:12
              A ilu nazistow ostatnio wjechalo w tlum turystow, rodzin z dziecmi?
              • sumire Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:14
                Ach, tylko jeden, to luzik, nic się nie stało!
                • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:16
                  Ten na utoyi ktory zabijal tylko dzieciaki to tez taki wypadeczek przy pracy. Nic sie nie stalo, dla lei
                  • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:23
                    ILE dzieci zabili terrorysci muzulmanscy? Chocby ostatnio w Barcelonie?
                    Breviek byl jeden, lata temu, jakos nasladowcow nie widac, a praktycznie nie ma miesiaca aby jakis morderca nie zabijala ludzi krzyczac Allah Akbar
                    • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:28
                      Nie ma miesiaca, tiaa. Wszystko ci sie zlewa w jedna calosc. I once again, oczywiscie breivik byl dawno, to ze umyslnie mierzyl w dzieci, och nic sie nie stalo, zupelnie. Wybaczymy mu, bo nasz ci on.
                      To jak tam z tymi ksiazkami, przeczytalas jakakolwiek? Nie, o ilez latwiej sie karmic klamstwami.
                      • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:37
                        Nie mowie, ze to co zrobil Breibik nie ma znaczenia, ale Ty z kolei ignorujesz zamachy dokonane przez islamistow.

Wiesz nathasha, ksiazek czytam sporo, nie martw sie, a jak tam u Ciebie masz wreszcie jakis znajomych, czy wciaz spedzasz wieczory na emamie? smile
                        • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:43
                          Ja ich nie ignoruje ale w przeciwienstwie do ciebie nie uwazam za zloty srodek wywalenia wszystkich muzulmanow z Europy, ze juz nie wspomne o prawnych reperkusjach takiej decyzji (tak na marginesie, Polska pod wzgledem mechanizmow demokratycznych jest wlasnie dalej niz tunezja i zafundowali ci to biali fundamentalisci).
                          Ksiazki o doskonalej pani domu sie nie licza, pytalam o konkretna tematyke. Pewnie sa na tej samej polce co bezlitosne dane dotyczace Afrykanow i Arabow na socjalu.
                          Jak sie wstalo pozno do zajec domowych to nic dziwnego ze poludnie sie wieczorem wydaje, co darling?
                          • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:50
                            A tak z ciekawosci, CO uwazasz za zloty srodek?
                            Tak sie sklada ze czytam ksiazki historyczne, wiec WIEM jak sie zwykle koncza dla tubylcow najazdy wrogich nacji.
                            A do zajec domowych mam perfekcyjna pania do pomocy, takze nie trafilas smile.
                            • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:55
                              Taak, perfekcyjna pani to sie mniej wiecej z tego samego kompleksu wywodzi co swietna znajomosc prawa.
                              Nie wierze w zadne ksiazki historyczne ktore przeczytalas, na kazdym kroku popisujesz sie tylko swoja ignorancja, zasciankowiscia i bardzo slaba ocena aktualnej sytuacji. Ulegasz za to latwo wszelkiej manipulacji i pogladom opartym na polprawdach (bo ciagle czekam na te bezlitosne statystyki). Poczytaj prawdziwe naukowe ksiazki to moze sama znajdziesz odpowiedz, choc pewnie wszystko poza harlequinami meczy glowke.
        • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 11:57
          Nie zamierzam; jak komus nie przeszkadza ze mu dzieci morduja to jego problem. I chocbym dostala miliard takich "przykladow" to zdania nie zmienie.

PS Przeczytaj choc notatke biograficzna O. Fallaci, zanim zaczniesz wypisywac kolejne bzdury
          • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:07
            Doskonale znam Oriane, nie tylko z jej notki biograficznej. I rozumiem ze jak jakis neonazista zabije ci dziecko to bedziesz przeszczesliwa ze nie zrobil tego pseudomuzulmanin.normalnie, tylko na msze dac. Z ciekawosci, ile opracowan naukowych przeczytalas o ISIS, i o tym jak dzialaja. Albo nawet nie o isis, ile przeczytalas o terroryzmie. Nie artykulow "prasowych" z wsieci ale opracowan, z metodologia badan, statystykami, twardymi danymi?
            • pani07 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:18
              ". I rozumiem ze jak jakis neonazista zabije ci dziecko to bedziesz przeszczesliwa ze nie zrobil tego pseudomuzulmanin.normalnie, tylko na msze dac." JAK można dojść do takich wniosków nie pojmuję, naprawdę. Za to jakoś tak się dzieje jednak, że mamy teraz do czynienia i w Europie, i w wielu krajach świata z działaniami muzułmanów, czy też jak użyłaś: pseudomuzułmanów.

Wiesz, co mnie zaskoczyło w komentarzu ojca tego młodego muzułmanina, który w Barcelonie wjechał w tłum i zabił 15 osób? Pretensje o brak reakcji odpowiednich służb na co, co działo się w meczecie, gdzie tamtemu imanowi udało się tak "wychować i wyedukować" jego syna.
            • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:19
              Moje dziecko wyglada jak czystej krwi nordyk, wiec agresji nazistow sie akurat wobec niego nie obawiam smile
              Nie przeczytalam zadnych, ale nie potrzebuje tego aby WIEDZIEC, ze wszyscy terrorysci z ISIS to muzulmanie, ergo, nie chce ich w Europie, w poblizu mojej rodziny.
              My nie potrzebujemy nie wiadomo jak wydumanych srodkow i rozwiazan przeciwko terrorystom, wystarczy jak sie pozbedziemy tych ktorzy juz tu sa, tych ktorzy potencjalnie moga nimi zostac.

Slyszlam ostatnio taki dowcip, spotykaja sie policjanci z USA, UK, Francji, Niemiec i Polski, czterech pierwszych przechwala sie jakie to nowoczesne rozwiazania antyterrorystyczne sa w ich krajach, wkoncu pytaja milczacego Polaka, jak to jest u niego. A on na to, ze w Polsce nie terrorystow.

Wole zeby tak zostalo
              • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:26
                "Moje dziecko wyglada jak czystej krwi nordyk, wiec agresji nazistow sie akurat wobec niego nie obawiam"
                Heather Heyer byla czarna? Albo muzulmanka? A Cox? I ten usmieszek na koncu, sama sie zdemaskowalas. Jakby ci dziecko bialy ubil za poglady to och, jaka radosc, mezu, Bogu dziekujmy. Zaczynam wierzyc ze jestes wtorna analfabetka.
                To ONR sie pozbedziemy? A moze pozbylismy sie Brunona K, sami? I w sumie wszystko co mowisz swiadczy o glebokiej ignorancji prawniczej, tak sie musisz w sieci pocieszac mezem prawnikiem.
              • sumire Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:26
                Świetny dowcip. Powiedz, kiedy się śmiać.

Nawiasem mówiąc - skąd wiesz, że w PL nie ma terrorystów? Stuprocentowej pewności w tym temacie raczej nikt nie ma. A przypominam, co parę lat temu planował niejaki Brunon Kwiecień.
                • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:29
                  Wywalmy wszystkich muzulmanow, na pewno bedziemy bezpieczni. Ale skad lea ma wiedziec ze bialy Polak te walczyl dla isis i planowal zamachy, w wiadomosciach nie powiedzieli to nie wie.
                • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:33
                  Inteligenty czlowiek sam zrozumie, a przyglupowi to nawet wskazanie nie pomoze, wiec nie wysilajmy sie moze.
                  Nie wiem czy nie ma, mozna to podejrzewac bo nie mamy zadnych Arabow nudzacych sie na socjalu, ok zawsze moga sie pojawic na goscinne wystepy, ale byloby im trudniej bo nie maja w PL zadnej bazy zwiazanej ze skupiskiem rodakow, a poza tym w raczej nie znikna w tlumie.
                  Moze to mala pociecha, ale najlepsza jaka mozna miec we wspolczesnym swiecie
                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:38
                    Och, nie mamy arabow na socjalu? Przypomnialy mi sie te twoje bezlitosne statystyki dot Europy, ciagle na nie czekam. Bo ze sponsorujesz czeczenskich uchodzcow pewnie nie wiesz co? Po co zawracac glowke takimi rzeczami jak nowa viva wyszla i sa obrazki do poogladania.
                    • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:42
                      Och, w PL mamy za slaby socjal nawet dla Czeczenow, wiekszosc do DE uciekla smile, nowych nie wpuszczaja, nie czytalas?
                      Vive to chyba Ty czytasz i tak nie masz po pracy nic innego do roboty, jak tam ciagle znajomych brak? :p
                      • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:45
                        Dumnas z tego ze uchodzcow nie wpuszczaja? Takich przesladowanych, skazanych na smierc gejow np? Alez jestesmy fajni. Tylko moze sobie przestan wycierac wiesz czego wojna nastepnym razem, skoros taka dumna ze orzed jej ofiarami drzwi zamykasz.
                        Wszyscy uciekli? Wow. Tez pewnie wiadomosci podaly.
                        • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:56
                          Tak, jestem dumna.
                          A jacy oni sa fajni, czytalas ze najmlodsza ofiara w Barcelonie bylo 3 letnie dziecko, no biedni przesladowani uchodzcy.
                          Wiadomosci nie ogladam, Czeczenow przybylo niespelna 100 tys, zostalo zaledwie kilka tysiecy, czesc ucieklo na zachod, jakas niewielka czesc wrocila do siebie. Czyli nie jest zle
                          • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 13:16
                            Wiesz lea, karma wraca.
                            A jak facet wjechal w tlum zabijajac mloda kobiete to jest ok? Tych rodzicow boli mniej? Co tam, powie im sie ze w Barcelonie zginelo 3letnie dziecko. Uciekanie sie do takich slabych argumwntow swiadczy tylko o tym jak ograniczone masz myslenie.
                            Konkretnie, ktorzy byli uchodzcami? W pani domu nie dali definicji uchodzcy to sie biedna lea pogubila.
                            • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 13:24
                              Ale czy ja mowie ze smierc Heather Heyer, byla ok? Oczywiscie ze nie boli mniej, tylko ze w samej Barcelonie zginelo kilkanascie razy wiecej osob. Co z ich bolem? A moze im opowiesz o smierci Heather Heyer?

Ktorzy byli uchodzcami, a chocby "biedni" czeczenscy "uchodzcy" bracia Carnajew, o zamachu w Bostonie slyszalas? O Martinie Richardzie tez?
                              I co dalej uwazasz, ze PL powinna przyjmowac takich jak Carnajewowie?
                              • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 13:29
                                Polska przyjela 90 tys takich osob, gdzie sa ich ofiary? I rozumiem ze nagle temat zmienilas, bo pisalas o zamachach w Barcelonie, definicja uchodzcy ci sie zmienila?
                                Skoro juz sie tak licytujesz na liczby to moze wiesz ilu ludzie w US zamordowali whitesupremacists po 11 wrzesnia? A ilu terrorysci isis? Bo widac ze cie interesuje tylko ilosc. No i ewentualnie mlody wiek, reszta sie nie liczy. A juz w ogole jak zamachowiec byl bialy. Moze zamiast popisywac sie glupota na forum porzadne pozycje bys na ten temat poczytala?
                  • sumire Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:39
                    A co z tym Kwietniem?
                    • anetapzn3 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:42
                      sumire napisała:

> A co z tym Kwietniem?

Został skazany na 9 lat więzienia za przygotowywanie zamachu terrorystycznego na Sejm. Niegłupi, wykształcony polski inżynier chemik, pracownik naukowy Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, a tak mu odwaliło. No, ale nasz on, to wg. niektórych ok.
                      • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:43
                        Ale BK planowal zamach na Sejm, a nie zamierzal wjechac w rodziny z dziecmi spacerujace na Chmielnej
                        • anetapzn3 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:45
                          A to ok, wszystko w porządku, ulżyło mi big_grin
                          • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:46
                            Spoko. Dopoki gina a. obcy, b. Czarni albo muzulmanie c. Nie dziecko lei to jest wszystko w porzadku.
                            • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 13:18
                              A kto zgninal w Barcelonie, w Paryzu, Londynie???
                              Ale tak, zycie moje dziecka jest dla mnie wazniejsze niz zycie milionow innych osob.
                              • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 13:23
                                Taak, wazne. Jasne. Neonazizm jest ok bo moje dziecko jest biale, ot logika.
                                Ciebie te zamachy obchodza tyle co nic. A takze ich ofiary. Sa jedynie ujsciem dla rasizmu.
                        • sumire Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:45
                          LOL. Spoko, gdyby mu się powiodło, zabiłby tylko około 500 osób. Biorąc pod uwagę dziennikarzy, turystów, pracowników administracji, może troszkę więcej. Nic takiego.

Ty czytasz, co piszesz, zanim klikniesz "opublikuj"?...
                          • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 13:17
                            Fakt, w WTC zgninęło tylko 3000
                            • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 13:24
                              Czyli podajesz argument na glupote swojego poprzedniego argumentu? Good girl
                            • sumire Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 13:26
                              Czyli gdyby mu się udało, lea ze spokojem pokiwałaby główką, patrząc na dantejskie sceny w telewizji, i powiedziała: "oj tam, nic takiego, w WTC było więcej ofiar, poza tym to tylko jeden szaleniec"? Tak byś zrobiła, lea?
                              • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 13:40
                                A jak reagujesz Ty jak slyszysz o kolejnych zamachach islamistow, kiwasz glowka i mowisz, ale byl tez Breivik?
                                • sumire Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 13:46
                                  Byłam w Londynie w czasie zamachu na London Bridge i Borough Market - mało tego, byłam w tym dokładnie miejscu parę godzin wcześniej, więc dość dobrze wiem, co czuję i myślę w takich sytuacjach.

Ale zadałam ci konkretne pytanie. Dlaczego unikasz odpowiedzi, lea? Czyżbyś, jak towarzystwo z Charlottesville, uważała, że są śmierci lepsze i gorsze, mordercy mniej i bardziej usprawiedliwieni?...
                                  • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:04
                                    Nie sumire, nie wiesz; wiedzialabys gdyby tam zginal ktos dla Ciebie najwazniejszy albo Ty sama zoastalabys powaznie okaleczona.

Nie unikam; nie sadze aby smierci byly lepsze lub gorsze, nie popieram ZADNEGO zamachu ani ZADNEGO zamachowcy.
                                    Ale prawda jest ze w kwestii liczby zamachow i liczby ich ofiar przoduja islamisci.
                                    Ale zdaje sobie tez sprawe, ze jesli bedzie tak dalej to beda zamachy odwetowe na ludnosc muzulmanska. Slyszalas o wypadku lotniczym nad Uberlingen w 2002? Kilka lat potem czlowiek, zwykly inzynier, maz jedenej z ofiar i ojciec 2 innych zabil kontrolera lotow, ktorego bledna decyzja spowodowala wypadek. Takie sytuacje, gdy pograzony w bolu czlowiek, ktory straci cala rodzine w zamachu, bedzie szukal zemsty, gdy niechec do muzulmanow bedzie wzrastac, beda miec miejsce.
                                    Nie trzeba byc Kassandra aby to przewidziec. Nie wszyscy Europejczycy maja mentalnosc bezwolnych ofiar
                                    • sumire Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:17
                                      Aha. Czyli twoim zdaniem wiedzą tylko ci, których bliscy zginęli lub ci, którzy zostali okaleczeni?
                                      To znaczy, że nie wie kilka milionów ludzi, którzy mieszkają w Londynie na co dzień. Kilka milionów mieszkańców Madrytu. Kilka milionów mieszkańców Paryża. Milion z kawałkiem mieszkańców Barcelony.

Ale lea wie.
                                      • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:26
                                        Tak, wiedza tylko ci. To jak z rakiem, wiedza ci co maja lub go pokonali
                                        No Lea wlasnie nie chce sie dowiedziec
                                • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 13:49
                                  A czy my nie potepiamy tych zamachow? Ale nie lekcewazymy ich bo nie dokonal ich bialy. Wiadomo ze isis chce siac terror w Europie, i na razie swietnie mu sie to udaje w polsce, ktora sadzi ze jest madrzejsza od panstw ktore musialy sie przez dziesieciolecia zmagac z innym terroryzmem i ktore troche lepiej rozumieja geopolityke niz taka lea.
                                  • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:09
                                    I coz im z tego rozumienia geopolityki, skoro wciaz gina ich obywatele, skoro ich miasta staja sie miejscami krwawej rzeźni. Dla mnie to dowod ze te panstwa zupelnie sobie nie radza.
                                    W Polsce takie sytuacje nie maja poki co miejsca.
                                    Wiec KTO sobie lepiej radzi w tej sytuacji?
                                    A moze te ofiary, to takie dane statystyczne, ktore musza byc, zeby potem sytuacja sie znormalizowala? Przeciez to Ty zawsze dowodzisz, ze statystycznie zywotnosc danego ruchu terrorystycznego to ok. 20 lat (dobrze pamietam liczbe?), wiec mamy przyjmowac imigrantow, godzic sie na ofiary i czekac az te lata mina?

Nathasha, tyle mowisz o tym zlotym srodku; wiec JAKI Twoim zdaniem on ma byc?
                                    • sumire Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:24
                                      Lea, Polska sobie nie radzi, bo nie ma z czym, więc spuść trochę z tej dumy.
                                      To wasze zadowolenie "a u nas nie ma zamachów" jest jak zadowolenie sołtysa gminy w Beskidzie Niskim, że u nich nie ma korków. Waszczowo-Błaszczakowa propaganda działa na tej samej zasadzie. Dach nie przecieka, bo nie pada.
                                      • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:29
                                        Radzi sobie o tyle, ze nie ma mniejszosci muzulmanskiej, nie ma bazy dla potencjalnych terrorystow.
                                        Radzi sobie o tyle, ze Polakow nie zabijaja w Krakowie krzyczac Allah Akbar, czyli radzi sobie NAJLEPIEJ jak to mozliwe bo SKUTECZNIE.
                                        Podejrzewam ze ofiary z Londynu czy Barcelony bylyby wdzieczne jesli UK lub Hiszpania radzily sobie rownie dobrze jak PL
                                        • sumire Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:36
                                          Może inaczej, bo widzę, że Waszczo-Błaszczakowa logika jest zaraźliwa.
                                          Powiedzmy, że lea nie ma prawa jazdy i w życiu nie prowadziła samochodu. Czy lea może być dumna, że nigdy nie zdarzyła jej się stłuczka?...
                                          • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:44
                                            O tyle o ile, gdyz niektorym brak prawa jazdy nie przeszkadza w prowadzeniu auta smile.
                                            Sumire, jakichkolwiek argumentow bys nie uzyla; pewne fakty sa niepodwazalne:
                                            - zamachow w Europie jest coraz wiecej;
                                            - dokonuja ich muzulmanie;
                                            - ok, nie kazdy muzulamnin jest terrorysta, ale KAAZDY terrorysta jest muzulmaninem;
                                            - zamachy sa w krajach w ktorych jest najwieksza liczba muzulamnow.

Takze dopoki ktos madry nie wymysli lepszego rozwiazania na zapobieganie zamachom od przyjmowania jak najmniejszej liczby imigrantow, sposob pt. nie ma imigrantow= nie ma zamachow jest najlepszy, bo JEST skuteczny
                                            • sumire Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:53
                                              Masz rację. Jakichkolwiek argumentów bym nie użyła, nie przekonam osoby, która woli własną skrzywioną wizję świata od faktów i jeszcze jest z tego dumna.

A teraz idź sobie włącz "Tomorrow Belongs To Me", pewnie dawno nie słuchałaś.
                                            • anetapzn3 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:54
                                              lea.letizia napisał(a):

> - ok, nie kazdy muzulamnin jest terrorysta, ale KAAZDY terrorysta jest muzulman
                                              > inem;

OJP co za bzdura. To na zasadzie- bo każdy Polak to złodziej, albo wszystkie banany są żółte. big_grin
                                              Każdy??? jak ty zrobiłaś te cudowne, mądre badania, źródło podaj.
                                              • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:00
                                                Net, wikipedia
                                                Wpisz hasla: zamach w Barcelonie, Bostonie, Sztokholmie, Londynie, Paryzu, Brukseli, Madrycie, Nowym Yorku, Nicei, Wurzburgu.
                                                Dalej nie chce mi sie wymieniac smile
                                                • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:03
                                                  No i? Wpisalam i zadne nie dalo wynik ze wszyscy byli muzulmanami. Ale fronda napisala, tak jak o tych bezlitosnych statystykach to lea wierzy.
                                                  • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:06
                                                    A kim byli w takim razie? smile
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:17
                                                    Ktory z szefow isis jest muzulmaninem praktykujacym? Ilu zamachowcow nigdy progu meczetu nie przekroczylo, gdzie sie radykalizowali? Dlaczego isis wygodnie jest uzywac radykalnej wersji islamu i kto ich sponsoruje? Ale nie, to sa za trudne pytania, wujek google moze nie dac odpowiedzi satysfakcjonujacych niektorych ignorantow.
                                                • anetapzn3 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:08
                                                  lea.letizia napisał(a):

> Net, wikipedia
                                                  > Wpisz hasla: zamach w Barcelonie, Bostonie, Sztokholmie, Londynie, Paryzu, Bruk
                                                  > seli, Madrycie, Nowym Yorku, Nicei, Wurzburgu.
                                                  > Dalej nie chce mi sie wymieniac smile

I to udowadnia, ze KAŻDY terrorysta to muzułmanin big_grin ?
                                                  Wrzuć choćby utoyę to najciekawszy przykład tego, ze każdy terrorysta to muzułmanin , cytując ciebie: Dalej nie chce mi sie wymieniac smile
                                        • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:38
                                          Oczywiscie ze jest mniejszosc muzulmanska, Polacy sa tez rekrutowani do ISIS a otwarta Europa sprawia ze mozna sie skutecznie przemieszczac. To z radzeniem nie ma nic wspolnego, radzenie to wymiana info ws siatek terrorystyczycg i wspolpraca z GAFTa, na pewno obecna ekipa cieszy sie takim zaufaniem innych sluzb ze informacje sa latwo przekazywane a zuckerberg wprost pali sie do wspolpracy. Skoro ofiary bylyby wdzieczne dlaczego polskie rodziny nie wracaja? Bo moze wiedza ze Polska nie ma nic do radzenia za to zycie w kraju autokratycznym jest o wiele gorsze niz w kraju zagrozonym zamachami
                                          • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:54
                                            nathashka to Ty sobie zyj na tej imigracji, ciesz sie towarzystwem muzulmanow, ale oczekuj ze PL tez ich przyjmie. Zreszta, co Ci zalezy, i tak nie zamierzasz przeciez wracac. Mozemy byc sobie zasciankiem bez ubogacajacych nas imigrantow, dla Ciebie to zadna strata, Ty i tak sie ubogacasz smile.
                                            Nie rozumiem czemu tak Ci zalezy abysmy ich przyjeli do PL? Sama widzisz i piszesz ile i jak powazne mamy juz problemy (z czym sie akurat zgadzam), wiec PO CO nam kolejny?
                                            • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:00
                                              Wiec kolejny raz, ilu zamachowcow uchodzcow bylo? Kolejny problem to sa mozliwe sankcje finansowe oraz 500 tys osob ktore nie beda mogly pracowac we Francji bo Macron sie nie zdecydowal na spotkanie z polskim rzadem. Wiec ten po co kolejny problem sciaga nastepne.
                                              Ciagle nie uslyszalam ilu Polakow z przyczyn bezpieczenstwa wrocilo do Polski. Moze nie chca dzieci wychowywac w kulcie onr jak swietnie znajaca historie (haha) lelijka.
                                              Przygotuj sie dziecinko na zmiane konstytucji bo takie dziewczynki jak ty jarek ma na pasku. Wielkiej inteligencji do tego nie trzeba.
                                              • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:03
                                                Uf, np. taka nathashka ktora nie ma kogo wychowywac ;p
                                                Wiesz co, Ty z tym swoim obrazaniem i ponizaniem kazdego kto ma inne poglady idealnie wpisujesz sie w retoryke pis, nie myslalas aby do nich dolaczyc?

Odpowiedz na pytanie:
                                                Nie rozumiem czemu tak Ci zalezy abysmy ich przyjeli do PL? Sama widzisz i piszesz ile i jak powazne mamy juz problemy (z czym sie akurat zgadzam), wiec PO CO nam kolejny?
                                                • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:12
                                                  Wole nie miec kogo wychowywac niz wychowywac malego faszyste nasladujacego trumpa. Ty nie masz po prostu innych pogladow, jestes rasistka, a jako Polka brzydze sie rasizmem i faszyzmem.
                                                  Rozumiem ze ty sankcje finansowe lubisz miec. Polexit tez. No ale skoro to dla ciebie nie sa problemy to moze je zdefiniuj. I jeszcze raz, ilu syryjskich chrzescijan dokonalo zamachow? Albo uchodzcow z obecnej fali z Afryki? Niecierpliwie czekam na te dane z bezlitosnych statystyk takze
                                                  • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:19
                                                    Moje dziecko ma niespelna 1,5 roku, wiec z Trumpa ma tylko lekka lysinketongue_out
                                                    Wiesz, ze aby miec dzieci potrzeba tez faceta, wiec jak sadze to tu jest pies pogrzebany smile.

Ostatnie statystyki mowia ze ok.90% Polakow popiera nasze czlonkostwo w UE, takze z Polexitem sie nieco zagalopowalas. Sankcje finansowe to powinny miec raczej Grecja czy Wlochy, za brak ochrony swoich granic.

Akurat chrzescijan z tamtych rejonow mozemy przyjmowac, zawsze to mowilam.
                                                    A uchodzcom z obecnej fali daj troche czasu, w koncu wczesniej radykalizowalo sie dopiero 2 pokolenie
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:30
                                                    Ojej, jaki slodziak, ma lysine jak u trumpa, choc moze mu zaczeske rob. I dumni rodzice kupili mu czarne lale by mial kogo bic.
                                                    Taak, z polexitem sie zagalopowalam. Tak jak dziennikarze Polityki. I niedawny sondaz ktory laczyl sprawe uchodzcow z polexitem i bam, twoj syn juz musi sie starac o wize by na zbiory szparagow do niemiec wyjechac.
                                                    Wiec kolejny raz, ktorzy z zamachowcow w Barcelonie byli uchodzcami albo ich potomkami.
                                                    Zanim ci sie zradykalizuja to isis nie bedzie, choc pewnie biedna lea nie bedzie mogla zyc ze swiadomoscia ze jej dziecko musi bic bialego bo zadnego araba w poblizu nie ma.
                                                  • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:47
                                                    Pewnie ze slodziak, male dzieci bywaja lysawe smile, ma za krotkie wloski na zaczeske smile.
                                                    Dumni rodzice kupili mu niemiecki samochodzik, tatus za nim biega jak wroci z pracy smile.
                                                    Syna i kolejne dzieci wyslemy na Harward, nie na szparagi, nie martw sie o to.
                                                    Masz racje; nazwiska Mohamed Houli Chemlal, Salah al-Karib, Younesa Abouyaaqoub wskazuja na rdzennie hiszpanskie pochodzenie tych panow smile

• nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 16:08
                                                    Na harvard, chyba goraczka sie zwiekszyla. Jak mamusia w holdzie swojemu rasizmowi zaglosuje za polexitem to i szparagi beda nie wiadomo jaka wyprawa. Popisz jeszcze o sobie, widac ze w kazdym poscie jest dla ciebie kluczowe podpieranie sie ta fabula, w sumie jesli ci to pomaga zmagac sie z szarym zyciem, czemu nie.
                                                  • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 16:15
                                                    Nie zaglosuje za Polexitem, w UE dobrze mi sie zyje smile
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 16:38
                                                    Lejijka, pierwsza zaglosujesz, wystarczy ze plaszczak zakrzyknie "uchodzcy".
                                                  • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 16:42
                                                    Nathashka, jeszcze pare zamachow i wiecej krajow zaglosuje na ugrupowania prawicowe, o ile te zadeklaruja rozwiazanie problemu.

Nie odpowiedzialas mi na pytanie; skoro i tak nie zamierzasz wracac do PL, Polska jest tak beznadziejna, ma tyle problemow, to dlaczego tak Ci zalezy aby nam dolozyc kolejny w postaci "uchodzcow'?
                                                    Tak szczerze, ani my ich nie chcemy, ani oni nie chca do nas przyjechac, wiec po co robic cos na sile?
                                                  • sumire Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 16:41
                                                    W tej UE najeżdżanej przez islamistów? Narracja ci się rozjeżdża.
                                                  • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 16:44
                                                    Do nas nie przyjezdzaja.
                                                    A poza tym sumire, jakbys przeprowadzila referendum we wszystkich krajach UE, to nie sadze aby byl chociaz jeden kraj, w ktorym wiekszosc opowiedzialaby sie za przyjmowaniem "uchodzcow"
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 16:47
                                                    Oj tak, Macron jest za przyjmowaniem uchodzcow, w tvp pglosili ze przegral wybory? A moze ze Partia Pracy miala slaby wynik w wyborach w UK a Tereska wygrala miazdzaca przewaga? Poczekaj, nastroje antyislamskie sie zwiekszyly w Barcelonie? I pewnie to poparcie dla Merkel jest wyimaginowane. I lea smie czcic ofiary polskiej wojny.
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 16:49
                                                    Ps. Strasznie dlugo to wyimaginowane dziecko spaceruje. Poltoraroczniak jest juz 5 h na spacerze. W koncu mama "chora". A nie, tu bez cudzyslowia.
                                                  • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 16:58
                                                    Bawi sie z niania, zjadl obiad, mial drzemke. Ma sie swietnie, nie martw sie. Tak, mama chora i dopoki zarazam wole byc dalej od niego, taka mamy w domu zasade, nie Twoja sprawa
                                                    Strasznie dluga ta Twoja przerwa w pracy.
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 17:11
                                                    Och, niektorzy maja wakacje. Pewnie jeszcze na to nie wpadlas. Zajeta byciem non stop na forum i zapomnieniem o wyimaginowanym, nawet, dziecku, na kilka godzin.
                                                  • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 17:15
                                                    I w wakacje spedzasz na emamie smile, daj adres; wysle Ci zuzyta pieluche tego "wyimaginowanego" dziecka
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 17:30
                                                    Daj adres, wysle ci kartke z tych wakacji. Udzielam sie bo czasem to traktuje jak rozrywke. A czasem nie umiem przejsc obok glupot ktore glosisz.
                                                    Uwazaj lea, wieczor jest, nie przesiaduj na ematce, choc w sumie co ci szkodzi, historia i tak sie rymsnela suspicious
                                                  • sapiens_sapiens Re: Oriana Fallaci - książki 25.08.17, 09:23
                                                    Otoz nie! Nie powtarzaj klamstw. Macron jest za powstrzymaniem fali migrantow przybywajacych do Europy. Oglosil plan stworzenia centrow dla uchodzcow w Libii i Nigerii (www.lefigaro.fr/flash-actu/2017/07/27/97001-20170727FILWWW00155-libye-macron-annonce-la-creation-de-hotspots.php) w ktorych uchodzcy skladaliby wnioski o azyl zamiast naplywac do Europy. Prawo do przyjazdu do Europy beda mieli WYLACZNIE ci, ktorym azyl przyznano.
                                                    Za przyjmowaniem wszystkich migrantow byla francuska lewica, ktora wybory sromotnie przegrala odnoszac historyczna kleske.
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 25.08.17, 09:44
                                                    strona, ktora podajesz, nie istnieje. jesli nawet by istniala - informacja pochodzi z 27 lipca, trudno by Francuzi glosowali na kogos czyje poglady bylyby przedstawione dopiero po wygranej. Oto co proponowal i jaka byla postawa Macrona
                                                    A l’échelle européenne encore, Emmanuel Macron avait été, parmi les membres du gouvernement de l’époque, l’un des plus fervents supporteurs de la décision d’Angela Merkel d’ouvrir les frontières de l’Allemagne aux centaines de milliers de réfugiés de guerre syriens. Interrogé à ce sujet pendant l’été 2015 par une chaîne de télévision israélienne, l’actuel favori des sondages avait ainsi estimé que "si cela est organisé dans le bon ordre, de manière intelligente, c’est une opportunité pour nous", avant de continuer :

"C’est d’abord notre dignité mais c’est aussi une opportunité économique, car ce sont ces hommes et des femmes qui ont des qualifications remarquables."

Au vu de ses engagements présidentiels, l’ancien ministre de l’Economie n’a, depuis, pas varié de cette position : il propose ainsi à la France d’"assumer sa juste part" dans l’accueil de réfugiés, sans objectifs chiffrés. Une philosophie aux antipodes de celle de sa concurrente frontiste, qui avait proposé, lors d’une visite à Calais en octobre 2014, de "renvoyer [les migrants] chez eux, même dans des pays en guerre".
                                                    zrodlo: tempsreel.nouvelobs.com/presidentielle-2017/20170426.OBS8601/marine-le-pen-ventriloque-que-dit-vraiment-macron-sur-l-immigration.html
                                                    Hm, and who's lying?
                                                  • sapiens_sapiens Re: Oriana Fallaci - książki 25.08.17, 12:35
                                                    Strona istnieje, u mnie otwiera sie normalnie... Zreszta wystarczy wpisac w wyszukiwarke "Macron hotspots" aby wyswietlilo sie wiecej artkulow na ten temat.
                                                    Jesli chodzi o program przedwyborczy, to Macron byl (i nadal jest) zwolennikiem przyjmowania syryjskich uchodzcow ktorym przysluguje prawo azylu a nie imigracji ekonomicznej (o czym takze jest mowa w artykule ktory zacytowalas, ale ktore to fragmenty wygodnie pominelas).
                                                    Oto co dokladnie mowil jego program :

Le programme présidentiel du candidat Emmanuel Macron (EM dans la suite) comporte un chapitre conséquent intitulé Immigration et Asile.

Le préambule (résumé) part du constat que l’Europe fait actuellement face à une crise migratoire sans précédent due aux désordres mondiaux et aux écarts de richesse entre le Nord et le Sud. L’UE se doit d’offrir l’asile à ceux qui sont persécutés mais elle ne peut accueillir sur son sol tous ceux qui sont en quête d’une vie meilleure. Son devoir est aussi d’aider à traiter les causes des mouvements migratoires - sous-développement, famines, désordres climatiques. La France doit prendre sa part dans l’accueil des réfugiés, délivrer des titres à tous ceux dont elle juge qu’ils ont droit à l’asile et reconduire les autres à la frontière
                                                    Tak wiec Macron byl i jest przeciwnikiem imigracji zarobkowej z krajow afrykanskich (miedzy innymi) i jego proramem jest ja powstrzymac.
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 25.08.17, 17:45
                                                    Podaj kraj ktory jest zwolennikiem nieuregulowanej imigracji zarobkowej. Macron jednak mowi ze uchodzcow, tak tych samych ktorych Polska nie chce przyjac, przyjmowac nalezy. Moze zanim zaczniesz dyskusje to sprawdz roznice miedzy imigrantami a uchodzcami i kogo dotyczy obecny kryzys w Europie.
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 25.08.17, 17:47
                                                    Podpowiem refugiés i immigrés to nie sa tozsame pojecia
                                                  • joa66 Re: Oriana Fallaci - książki 25.08.17, 18:07
                                                    i kogo dotyczy obecny kryzys w Europie.

Obu tych grup.
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 25.08.17, 18:25
                                                    Nie, imigranci sa odsylani, nie mowiac o tym ze obowiazuja ich przepisy schengen. Wszyscy ktorzy przyplywaja na lodkach podaja sie za uchodzcow, chyba ze masz inne informacje.
                                                  • joa66 Re: Oriana Fallaci - książki 25.08.17, 18:33
                                                    Tak, są odsyłani? Po wielomiesięcznych próbach ustalenia tożsamości i po wielomiesięcznych, często nieudanych próbach wyrobienia paszportów dla nich? Po wielokrotnych rejestracjach w różnych państwach? I to nie jest kryzys?

A może myślisz, że po wyłowieniu służby imigracyjne pytają się "Naprawdę jest Pan Syryjczykiem? Bo ja myślę, że Marokańczykiem" a pan odpowiada " Tak, ma Pan rację, przyznaję się" . Na co urzednik " No to Pana odeślemy" - "Tak, rozumiem, dziękuje i przepraszam za kłopot"
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 25.08.17, 19:54
                                                    Nie wiem jak to odbywa sie w Polsce. Wiem jak odbywa sir u mnie. Wszyscy ci ludzie zglaszaja ze sa uchodzcami (podpowiedz, uchodzca mozesz byc takze z Maroka), nikt z nich nie mowi ze jest imigrantem ekonomicznym bo na wstepie nie ma wizy i jest odsylany do swojego kraju. Sluzby owszem przeprowadzaja wywiady. Bardzo szczegolowe i generalnie urzednicy sa niezle zorientowani w sytuacji poszczegolnych panstw. Dlatego tez rozpatrywanie wnioskow azylowych trwa. I jakos udaje im sie spora liczbe odeslac, odmowic azylu. Pozniej jest droga odwolan na drodze sadowej, mocno u mnie i ulatwiona i przyspieszona. A pozniej ci ludzie sa odsylani do deklarowanego kraju pochodzenia, jesli np nie mieli dokumentow. Moze gdyby Polska troche tych wnioskujacych o uchodzstwo przyjela, wiedzialabys jak to wyglada. Ps. Az szkoda ze wam umyka istota tego kryzysu, imigranci ekonomiczni przyjezdzajacy na lodkach, deklarujacy to od poczatku, a Europa przyjmuje ich z oteartymi ramionami, seriously? Eot, joa, eot - kolejny raz w dyskusji z toba.
                                                  • joa66 Re: Oriana Fallaci - książki 25.08.17, 19:58
                                                    natasha, - z kim Ty dyskutujesz i z czym? Czy ja pisałam, że Europa przyjmuje ich z otwartymi rekami? Nie, napisałam, że są częscią kryzysu migracyjnego . Zarówno imigranci ekonomiczni jak i uchodźcy są częścią kryzysu migracyjnego. Po Twojej sugestii, że tylko jedna z tych grup jest.

Faktycznie dyskusja z Tobą nie ma sensu, bo dyskutujesz sama ze sobą.
                                                  • larrisa Re: Oriana Fallaci - książki 25.08.17, 22:15
                                                    Laska się lubi nakręcać, ot cała tajemnica.
                                                  • sumire Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 17:02
                                                    Ale w każdej chwili mogą. Są już w Schengen, w każdej chwili jeden islamista z drugim może wsiąść w autobus i sobie do Warszawy przyjechać.
                                                  • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 17:05
                                                    Rozumiem, ze to dla Ciebie powod do radosci?
                                                    Podobnie jak grozenie sankcjami Polsce za sprzeciw w kwestii przyjmowania "uchodzcow" zamiast nalozenia sankcji na Grecje i Wlochy za to ze nie strzega poludniowej granicy UE
                                                  • anetapzn3 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 17:09
                                                    lea.letizia napisał(a):

> Rozumiem, ze to dla Ciebie powod do radosci?

Ona po prostu stwierdziła fakt. Przed przybyciem potencjalnych terrorystów obojętnie z jakiego zakatka świata, cudowny pisowski rząd nie jest w stanie ani ciebie ani nikogo innego uchronić.
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 17:10
                                                    I znow wraca kwestia strzezenia granic. Lea, powolaj sie na przepisy schengen. Polske powinni ukarac.
                                                  • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 17:14
                                                    Akurat Polska swoja dzialke jesli chodzi o ochrone granic ZEWNETRZNYCH jakos obrabia
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 17:31
                                                    Przed uchodzcami z Afryki? Seriously? Wow.
                                                  • sumire Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 17:24
                                                    Źle rozumiesz. To fakt. Wiem, że trudno ci z nimi dyskutować.
                                        • anetapzn3 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:41
                                          lea.letizia napisał(a):

> Radzi sobie o tyle, ze nie ma mniejszosci muzulmanskiej, nie ma bazy dla potenc
                                          > jalnych terrorystow.

Jasne, jest za to coraz więcej przestępstw na tle rasowym. Tak sobie doskonale radzi pisowski rząd, który swoim zachowaniem i tym co mówi daje przyzwolenie na takie przestępstwa. W ubiegłym roku prokuratury w kraju prowadziły 1631 śledztw o czyny z nienawiści – popełnione z pobudek rasistowskich, antysemickich czy ksenofobicznych. To o 83 przypadki więcej niż w 2015 r.
                                          Prawie dwukrotnie wzrosła liczba spraw, w których celem działania sprawców były osoby wyznania muzułmańskiego – z 192 do 362 – wynika z najnowszego raportu Prokuratury Krajowej, do którego dotarła „Rzeczpospolita".
                                          Nasiliły się przestępstwa z użyciem przemocy i gróźb, co oznacza, że sprawcy sięgają po bardziej brutalne metody.
                                          Ok. 85 proc. postępowań dotyczyło przestępstw propagowania faszyzmu i nawoływania do nienawiści na tle różnic m.in. narodowościowych, etnicznych, rasowych.
                                          Także rząd pisowski genialnie sobie radzi, nic tylko brawo bić. No, ale to nic, ważne, ze to nie nas biją, a, że my bijemy, to nieistotne.
                                          • tt-tka Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:45
                                            anetapzn3 napisała:

> lea.letizia napisał(a):
                                            Radzi sobie o tyle, ze nie ma mniejszosci muzulmanskiej, nie ma bazy dla
                                            > potenc
                                            > > jalnych terrorystow.

> Jasne, jest za to coraz więcej przestępstw na tle rasowym.

Ale przestepstwami na tle rasowym ona sie nie martwi, bo uwaza, ze jej, a zwlaszcza jej nordyckiego syna to nie dotyczy. Coz, znane sa przypadki, gdy calkiem nordycki nordyk z czystej frustracji rabnal kogos, kto byl nordycki jeszcze bardziej niz on. Znane, tylko widocznie nie jej.
                                          • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:50
                                            Wiesz co, dla mnie to jest tez jakas nadzieja, ze jak juz ktos sie zdecyduje na przyjazd (bo otwrte granice) przeprowadzenie zamachu w PL, to moze go onr dopadnie szybciej, przez czysty przypadek, niz on zdazy dokonac zamachu.
                                            Nie plakalabym w takim przypadku po terroryscie
                                            • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:53
                                              Ty jestes chora. Moze od razu napisz ze nie popierasz pis bo nie jest dostatecznie faszystowski. Moze syna juz do obr zapisz i szkol go jak rozpoznawac araba wsrod hiszpanow, zydow czy wlochow.
                                              • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:56
                                                Dlaczego jestem chora? Nie uwazasz ze byloby dobre jakby terrorysta dostal tzw. wp... na przywitanie, co zapobiegloby dokonaniu zamachu?
                                                Uwazasz ze lepiej aby ten zamach przeprowadzil?
                                                • sumire Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 14:59
                                                  W jaki sposób terrorysta ma dostać "tzw. wp... na przywitanie"?
                                                  Widzimy śniadego na przejściu granicznym, to mu profilaktycznie dajemy w mordę czy jak to sobie wyobrażasz?
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:02
                                                    No dokladnie tak. Tyle wycieczek zydowskich przyjezdza, tyle mozliwosci wpie..dolu. albo pilotow emirates. Albo szejkow, a nie, szejkow nie, lea sie przeciez nie bedzie brzydzila tych pieniedzy. Za to paru Portugalczykow mogloby poczuc co to sila onr. Lea, jak cie czytam to czasem mysle ze chlopow panszczyznianych niepotrzebnie uczono czytac.
                                                  • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:05
                                                    A co dziadkowie opowiadali Ci opowiadali? Jak pan hrabia po ich grzbiecie na konia wsiadal?
                                                    smile
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:15
                                                    Na szczescie moi dziadkowie i pradziadkowie byli pismienni, wiec w lepiance nie musieli bajek dzieciom opowiadac na dobranoc. Gumiakow nie ma sie co lea wstydzic, tej slomy co z nich wystaje juz bardziej.
                                                  • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:24
                                                    Sadzac po ich wnuczce, to szkoda bylo czasu i pieniedzy na Twoja edukacje.
                                                    Sloma Ci wystaje z gumiakow, to fakt smile
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:31
                                                    Nie umiesz sie zdobyc na nic wlasnego? Od dziecinstwa cie uczyli kradziezy. Wiesz, wtedy to bylo by zaspokoic glod, ale zle przyzwyczajenia zostaja
                                                  • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:56
                                                    Jakiej kradziezy misku, ugryzlas sie w jezyczek i jad mozg zatruwa?
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 16:06
                                                    Och, od jezyka do mozgu. Normalnie jak od bezlitosnych statystyk do rasizmu, oh wait...
                                                  • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:06
                                                    Powtarzam pytanie, uwazasz ze lepiej aby ten zamach przeprowadzil?
                                                  • sumire Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:10
                                                    Lea, lea. Potrafisz tylko odpowiadać pytaniem na pytanie, a żadnych konkretów. Zabrakło ci cojones, żeby odpowiedzieć, jak to sobie wyobrażasz? Czy może nagle sobie uświadomiłaś, że twój pomysł trąci rasiolstwem na 3 kilometry?
                                                    Ponowię zatem. Jak sobie wyobrażasz ten wp... na przywitanie? Powiedz nam.
                                                  • lea.letizia Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:22
                                                    A Ty w ogole na moje pytanie nie odpowiedzialas, dlaczego?

Ja sobie tego nie wyobrazam, ale anetapzn3 tak szczegolowo opisywala przestepstwa w Polsce, stad moj pomysl, ze nie byloby najgorzej jakby zupelnym przypadkiem trafilo na terroryste. Tylko tyle
                                                  • anetapzn3 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:27
                                                    lea.letizia napisał(a):

> Ja sobie tego nie wyobrazam, ale anetapzn3 tak szczegolowo opisywala przestepst
                                                    > wa w Polsce,

Te przestępstwa, z którymi tak doskonale radzi sobie pisowski rząd i Polska, że ich ilość aż od jesieni 2015r. wzrosła? big_grin big_grin
                                                  • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:33
                                                    I wszystkie dotyczyly potencjalnych terrorystow. Bo onr ma rentgen w oczach a Polacy sa odporni na retoryke isis, fenomen taki
                                                  • sumire Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 15:37
                                                    Ale nie nie. Ty napisałaś "na przywitanie".
              • tt-tka Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 12:35
                lea.letizia napisał(a):

> Moje dziecko wyglada jak czystej krwi nordyk, wiec agresji nazistow sie akurat
                > wobec niego nie obawiam smile

Bardzo nieslusznie. Wyglad nie chroni. Sporo osob bolesnie sie o tym przekonalo. Choc niewatpliwie dla twojego dziecka wiekszym niz wyglad nieszczesciem jest to, ze ma taka matke jak ty.
    • alpepe Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 13:07
      Szybko, ona to widziała chyba 40 lat temu.
    • agonyaunt Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 16:42
      Weź sobie Orwella poczytaj, ten to dopiero umiał przewidywać. "1984" z 1949(!) dzieje się właśnie teraz. I to jest dopiero straszne.
      • anetapzn3 Re: Oriana Fallaci - książki 24.08.17, 16:49
        agonyaunt napisała:

> Weź sobie Orwella poczytaj, ten to dopiero umiał przewidywać. "1984" z 1949(!)
        > dzieje się właśnie teraz. I to jest dopiero straszne.

100/100
      • lodomeria Re: Oriana Fallaci - książki 25.08.17, 01:24
        A jeszcze lepiej współczesnych proroków, taką Naomi Klein na przykład. Zamiast kiwać głową w zadumie "dlaczego nikt nic nie zrobił, skoro Oriona tak jasno i wyraźnie przewidziała", niech nie będzie wieprzem przed którym rzucono perły.
    • nathasha Re: Oriana Fallaci - książki 26.08.17, 03:09
      Miliony Europejczykow, tych bialych i rdzennych, zeby nie bylo, pozazdroscilo kolkowi prymitywizmu i przenosi sie do Polski. Oh wait...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka