06.09.17, 08:58
Dlaczego ematka kupuje sobie dziesiątki torebek, bo torebka musi pasować do konkretnego stroju, a dzieciakowi kupuje jeden tornister i zmusza go do noszenia go przez trzy/cztery lata, bo jeszcze dobry, bo drogi kupiła, ...??
Czy to nie jest maltretowanie dziecka?
Przecież ogólnie wiadomo, że większość dzieci ma co roku nowy plecak, bo po roku zwyczajnie się ten stary znudził i przestał podobać!
Obserwuj wątek
    • jem.gluten.i.cukier Re: Dlaczego? 06.09.17, 09:02
      Mam jedną torebkę od trzech lat i nie widzę powodu, żeby kupować nową. Nie każdy chce żyć w kulturze jednorazówek.
      Nie wiem, gdzie "większość dzieci ma co roku nowy plecak". Pewnie w bardzo bogatych domach i w bardzo biednych, bo jak z darów się ma albo z innej szlachetnej paczki to po co szanować, dobrzy ludzie dadzą następny. Obserwuję normalne niezłe gimnazjum i liceum. Specjalnych fanaberii nie ma, a zamożni raczej uczą dzieci szacunku do pieniądza.
      Aha, gimnazjalistka bardzo nieszczęśliwa, że jej ukochany plecak po dwóch latach się rozleciał, bo chętnie ponosiłaby go jeszcze. Wybrała taki, żeby był solidny i starczył na dłużej.
    • stacie_o Re: Dlaczego? 06.09.17, 09:07
      Mój syn ma kilka plecaków i toreb: do szkoły, na basen, na trening. Nietrafione zatem.
      • lauren6 Re: Dlaczego? 06.09.17, 09:18
        U nas tak samo.
    • alpepe Re: Dlaczego? 06.09.17, 09:14
      Obecnie noszę małą torebkę skórzaną kupioną chyba trzy lata temu. Moja córka donasza moją lacoste kupioną z 7 lat temu. Z tym, że ja kupuję torebki uniwersalne dobrej jakości. Córkę młodszą zmuszałam do noszenia wypasionego tornistra prawie 4 lata, skapitulowałam, kiedy każdy dzień rozpoczynał się od płaczu, stać mnie, kupiłam jej plecak za 12 euro coś, przeceniony mocno na Amazonie, córka bardzo szczęśliwa, plecak porządny, podejrzewam, że i w ostatniej klasie, 6. ponosi, czy będzie chciała w Gymnasium, nie wiem.
    • schwarzkobler Re: Dlaczego? 06.09.17, 09:14
      Skąd w ogóle bierze się pomysł, że małemu dziecku należy się wszystko tak samo jak dorosłej kobiecie, która sobie kupuje za własne pieniądze?
      • iwoniaw No właśnie, to dobre pytanie 06.09.17, 10:58
        Dziecko jest dzieckiem - ma inne potrzeby, inny tryb życia i w związku z tym dostaje adekwatne do nich rzeczy, a traktowanie go jak dziecko, a nie dorosłą kobietę, nie jest maltretowaniem, co to w ogóle za idiotyczne sformułowanie?
      • moni_kaw Re: Dlaczego? 06.09.17, 14:03
        Bo wszyscy w rodzinie mają równe prawa?bo praca dzieci jest w Europie nielegalna wiec jasne ze nie ma ono swoich pieniędzy?
        • iwles Re: Dlaczego? 06.09.17, 14:05

twoje dzieci nie mają swoich pieniędzy ?
          Mój syn ma, są to albo prezenty, albo tygodniówka.
          • moni_kaw Re: Dlaczego? 06.09.17, 15:07
            No nie, mój 3latek swoje pieniądze ma na moim koncie oszczędnościowym i otrzyma je w momencie rozpoczęcia studiów czy też podjęcia samodzielności po skończeniu szkoły ; wszelkie bieżące potrzeby zaspokajają mu rodzice ; PS - uwagi inflacyjne proszę sobie darować
            • iwles Re: Dlaczego? 06.09.17, 15:12

no cóż, twój wybór, moje dziecko (obecnie 14-letnie) od kilku lat dysponuje swoimi pieniędzmi, bo takowe posiada. A od roku ma swoje konto w banku i swoją kartę płatniczą.
            • edelstein Re: Dlaczego? 06.09.17, 15:59
              Ahhh 3latek😂to ty b duzo wiesz o dzieciach w wieku szkolnym majac 3latka😂
              • moni_kaw Re: Dlaczego? 06.09.17, 17:58
                Dokładnie tyle ile ty o małżeństwie ; często występujesz jako ekspertka
                • rosapulchra-0 Re: Dlaczego? 06.09.17, 18:27
                  Samotna nie jest.
                • edelstein Re: Dlaczego? 06.09.17, 18:32
                  Wskaz roznice miedzy zwiazkiem bez papierka i z papierkiem?😂
                  • jem.gluten.i.cukier Re: Dlaczego? 06.09.17, 18:55
                    Papierek smile
        • schwarzkobler Re: Dlaczego? 06.09.17, 14:22
          Nie mają. Moje dzieci nie mają prawa wyborczego, nie mają prawa do prowadzenia samochodu, nie mają prawa do zatrudnienia na umowie o pracę, ba nawet nie mają prawa kupna napojów alkoholowych i papierosów.

A przede wszystkim nie mają prawa wymagać ode mnie, żeby im coś kupić na podstawie tego, że kupiłam sobie. Równoprawność miała oznaczać coś kompletnie innego, a nie prawo małej dziewczynki do torebki louis vuitton!
          • rosapulchra-0 Re: Dlaczego? 06.09.17, 18:28
            Przeginają w tych swoich wnioskach.
            • rosapulchra-0 Re: Dlaczego? 06.09.17, 18:29
              *przeginasz
        • edelstein Re: Dlaczego? 06.09.17, 14:47
          Nie maja, moj syn nie dostaje kluczykow od auta ani nie moze z nami wypic drinka.Durne pojmowanie rownouprawnienia to twoja specjalnosc.
      • mikams75 Re: Dlaczego? 06.09.17, 15:56
        oczywiscie, ze sie nie nalezy tak samo jak matka nie musi sobie kupowac czegos tylko dlatego, ze kupila cos dziecku. Na przestrzeni ostatnich trzech lat mojemu dziecku kupilam zdecydowanie wiecej butow i ubran niz sobie. Bo taka byla potrzeba. Nie ma natomiast potrzeby kupowania nowego szkolnego plecaka co roku.
    • ichi51e Re: Dlaczego? 06.09.17, 09:18
      Nie zgadzam sie z teza - dziecko nie kupuje plecaka zeby z nim ladnienwyadac tylko zeby w nim nosic ksiazki. Plecak wycieczkowy ja tez mam jeden i nie rozkminiam czy w lecie bedzie mi tak samo pasowal do kurtki jak w zimie. Plecam szkolny na byc porzadny i dobrej jakosci dziecko bedzie sie z nim uzerac codziennie.
      Osobiscie nie widzialam jeszcze plecaka rownie dobrego pla pierwszaka jak czwartoklasisty - dziecko przeciez rosnie. Zmienialabym zaleznie od potrzeby nie tego czy wrzesien czy styczen
    • kropkacom Re: Dlaczego? 06.09.17, 09:23
      Nie kupuje sobie dziesiątek torebek (obecna dostałam), a dzieciaki mają teraz dopiero drugi plecak. Pierwszy topgal przetrwał cztery lata. Może pięć. Nie pamiętam już. I wcale tak nie jest, ze dzieci mają co rok nowy plecak. Przynajmniej tutaj.
    • bei Re: Dlaczego? 06.09.17, 09:33
      Nie mam wiele torebek, moje torebki służą mi wieeeeeele lat. Moje dzieci maja różne plecaki- inny w góry, inny w podróże, inny do szkoły- do szkoły czasami dwa -na więcej lekcji i na mniej. Teraz chce kupić najmłodszemu jakiś zabawny - coś z laptonosow. Poza tym na siebie wydaje niewiele, na dzieciaki krocie, już nie liczę ubrań i butów- bo rosną, wydaje dużo na ich rozwój i na ich przyjemności. Mam cztery torebki, w tym dwie kilkunastoletnie.
      • astramastra Re: Dlaczego? 06.09.17, 09:50
        Ja mam dużo torebek bo lubię je zmieniać co kilka dni. Jedna to nudawink Córka jest w 4 klasie teraz.Miała jeden tornister 1,5 roku, potem plecak 1,5 roku i teraz ma nowy plecak. Torebek i toreb ma od groma po mamusi.
    • butch_cassidy Re: Dlaczego? 06.09.17, 09:45
      Cóż... Moja w pierwszej klasie miała ten sam z którym poszła do drugiej. W połowie drugiej dostała plecak na wycieczkę, z którym zaczęła chodzić do szkoły, bo do uparła. To babcia dała jej w prezencie super modny plecak z prawie pięć stów. Tak, teraz do trzeciej chciała znów nowy 😂 Rozumiem że Ty byś kupiła 😉 A jak gadalysmy to w rozmowie wyszło, że wiele dzieci miało wczoraj te same piórniki, plecaki co rok temu. Tak że Twoja teoria, jakoby dzieci co roku szły z nowymi rzeczami, nie ma pokrycia w faktach. 😛
    • mikams75 Re: Dlaczego? 06.09.17, 09:54
      nie kupuje sobie dziesiatek torebek, a to ze mam kilka to ze wzgledu na rozne okazje, rozny rozmiar. Dziecko tez ma plecak do szkoly, mniejszy na zajecia dodatkowe, torbe na cos tam, plecak-worek na cos innego i jakby tak zliczyc to nie byloby malo.
      Nie, nie maltretuje dziecka noszeniem plecaka/tornistra przez 3 lata, chyba wszystkie dzieci w okolicy nosza po 3 lata i nikt nie ma jednorocznych plecakow. Na niszczenie tez nie pozwalam. Bez przesady z tym znudzeniem sie.
      Ciuchy, buty wymienia sie dzieciom czesciej niz doroslym, plecak trzy lata spokojnie dziecko moze nosic.
    • black.sally Re: Dlaczego? 06.09.17, 10:01
      hehhe...dobre pytanie big_grin

oczywiście zaraz sie okaże, że wszystkie mają góra 3 torebki wink
      • kropkacom Re: Dlaczego? 06.09.17, 10:11
        No ja mam jedną którą noszę. Od biedy bym jakąś kolejną w szafie znalazła. Tylko co ma piernik do wiatraka? Kupowanie z zasady co roku plecaka do szkoły? Zaznaczam do szkoły. Sztuka dla sztuki, czy po prostu słabe plecaki?
        • mama.nygusa Re: Dlaczego? 06.09.17, 10:18
          Wczoraj tak sobie gadamy z cora i ona mowi, ze nikt nowego plecaka nie ma(6klasa), ale za to buty nowe maja wszyscy procz niej big_grin, chodzi o buty zmienne, no dobra wczoraj zmowilysmy nowe, zeby nie czula sie gorsza smile chociaz w szafie kilka dobrych sportowych par lezy.
          • iwoniaw Re: Dlaczego? 06.09.17, 10:53
            He he - buty na zmianę (będące jednocześnie butami na wf) to wszystkie moje dzieci mają nowe, bo tak się składa, że ze starych im nogi w wakacje wyrosły.

Za każdym razem pierwszakowi zaczynającemu podstawówkę kupowałam tornister - porządny, dobrze wyprofilowany, pojemny, sztywny i chroniący zawartość - wystarczał spokojnie na 3 lata. Potem plecak też zawsze był wybierany pod kątem wykonania i praktyczności (pojemność, waga etc.) - i praktycznie każdy służy kolejne lata. Nie zauważyłam, żeby inne dzieci miały "wszystko nowe dla zasady". Wiadomo, jak coś się zużyje, zniszczy lub przestanie spełniać swoją funkcję (bo dziecko wyrośnie np.), to rodzice na ogół kupują nowe, to akurat normalne.
      • edelstein Re: Dlaczego? 06.09.17, 10:54
        Mam mnostwo torebek.Moj syn ma tornister,plecak i plecak mniejszytongue_out pomijam 2torby sportowe i worek
        • butch_cassidy Re: Dlaczego? 06.09.17, 13:50
          Też mam mnóstwo. Już kiedyś zapatrzyłam się na minimalizm i zrobiłam czystki. I co? W ciągu trzech czy czterech lat znów się zrobiło tłoczno na półkach na nie wink No nie potrafię mieć ich mało. Mam 3 ulubione, ale one nie zawsze pasują. Nie ma bata. A ja lubię, żeby torba była fajnym uzupełnieniem stroju, a nie praktycznym pojemnikiem na niezbędne drobiazgi. I już z tą torebkową słabością nie walczę smile
          • butch_cassidy Re: Dlaczego? 06.09.17, 13:52
            I chyba przebiję wszystkie panie, bo jedna z tych ulubionych ma lat 20 smile
    • thea19 Re: Dlaczego? 06.09.17, 10:34
      moje dziecie ma zeszloroczny tornister bo wlasnie jest w super stanie. mlody nawet nie wpadl na to by kupic inny, baa, worek na kapcie ma z przedszkola i zeszloroczny piornik, kredki tez stare. ma za to 4 plecaczki wycieczkowe i sobie bierze wg upodoban.
    • antyideal Re: Dlaczego? 06.09.17, 10:37

> Przecież ogólnie wiadomo, że większość dzieci ma co roku nowy plecak, bo po rok
      > u zwyczajnie się ten stary znudził i przestał podobać!

Może tak jest ns początku podstawówki, potem się z tego raczej wyrasta.
      Kupiłam plecak 3 lata temu, jest w dobrym stanie, syn na pytanie "chcesz nowy?" zrobił zdziwiona minę i odpowiedział "ale po co?".
      • antyideal Re: Dlaczego? 06.09.17, 10:47
        A poza tym dziecko też ma do wyboru, w zależności od potrzeb, kilka plecakow, poza podstawowym szkolnym.
    • kurt.wallander Re: Dlaczego? 06.09.17, 10:47
      Zmieniam dzieciom plecaki, gdy stare sie zniszczą, lub dziecko "wyrasta" z wzornictwa. Zazwyczaj noszą co najmniej 2 lata, ale np. najstarsza będzie w tym roku nosiła czwart rok ten sam plecak. Podobnie z piórnikami czy workami na strój na WF.
      Oprócz plecaków mają też mniejsze plecaki na inne okazje, oraz torebki.
      Ja nie kupuję sobie dziesiątek toreb, bo tylu nie potrzebuję. Mam kilka torebek (3 codzienne, 1 wizytową, 1 plecaczek), które spełniają moje wymagania i nie potrzebuję więcej.
      Nie zgadzam się, ze brak nowego plecaka co rok to maltretowanie, podobnie jak nie uważam samej siebie za zmaltretowaną z tego powodu, że dwie z mpoich torebek mają po ok. 10 lat smile
      Szczerze to nie wiem, czy większość ma nowy plecak, u nas chyba sporo ma nowe, tak przynajmniej mówią moje dzieci. I o ile rozumiem chęć nieodstawania, o tyle również są sprawy dla mnie ważne, w których nie odpuszczam. Jedną z takich rzeczy jest bezmyślny konsumpcjonizm.
    • edelstein Re: Dlaczego? 06.09.17, 10:52
      1.plecak pasuje do kazdego stroju szkolnego
      2.dziecko dostaje nowe ciuchy i buty srednio co 5miesiecy czasem co 3, bo wyrasta.Matki z reguly nie wymieniaja calej garderoby co 3miechy czy 5
      3.nie,nie jest to maltretowanie
      4.nie wiadomo mi nic o zmianie plecaka co roku u dzieci,u nas plecaki sa noszone cala 4letnia podstawowke.
      5.mojemu synowi ani sie plecak nie znudzil ani nie przestal podobac
    • zona_mi Re: Dlaczego? 06.09.17, 11:06
      Mam trzy torebki, niemal w wieku mojego dziecka jedna, a dwie połowę młodsze.
      To mogę poszukać plecaka na trzy lata, czy jeszcze nie zasłużyłam?
      big_grin
    • iwles Re: Dlaczego? 06.09.17, 11:14
      ale dziecko nie ma tylko jednego plecaka.
      Na stanie: plecak do szkoły, plecak sportowy (na treningi), plecak na wycieczki i jeszcze nerka.

Kurde, a ja tylko jedna torebka big_grin
    • asia06 Re: Dlaczego? 06.09.17, 13:57
      Ja nie jestem ematką. Bywam tu od czasu do czasu. Torebki nie mam ani jednej. Noszę plecaki i plecaczki tak długo, jak długo nadaja się do noszenia. Dzieci mają nowy plecak każdego roku. Dlaczego? Przecież stary jest jeszcze zupełnie dobry.
    • anika772 Re: Dlaczego? 06.09.17, 14:01
      Dobra, zrujnowałaś mi psychikę, idę się pochlastać z powodu wyrzutów sumieniawink
      Serio, to ja nie mam dziesiątek torebek, zaledwie kilkanaście, a dzieci mają po jednym szkolnym (wymieniane kiedy się zniszczą), i jakieś inne wycieczkowo- rekreacyjne. Torebeczki też mają.
    • miss_fahrenheit Re: Dlaczego? 06.09.17, 14:41
      ekasia27 napisał(a):

> Przecież ogólnie wiadomo, że większość dzieci ma co roku nowy plecak, bo po roku zwyczajnie się ten stary znudził i przestał podobać!

Nie wiadomo tego ogólnie - to tylko twoje jednostkowe obserwacje. Moje są zupełnie inne.
      • edelstein Re: Dlaczego? 06.09.17, 14:48
        Moje tez.99%znanych mi dzieci nosi ten sam plecak 4lata.
    • eliszka25 Re: Dlaczego? 06.09.17, 14:56
      nikt nikogo nie zmusza do noszenia starego tornistra. obaj moi synowie wybrali sobie tornistry takie, jakie im sie podobaly. zakladalam, ze tornister jest na 2 lata, jesli nadal bedzie ladny, a jesli chlopcy beda chcieli, to na dluzej. starszy chcial swoj tornister nosic nawet w 4 klasie. kupilismy go na wakacjach i mial ten model jako jedyny w szkole. mlodszy tez wybral sobie tornister na wakacjach i tez jako jedyny ma taki motyw i sam zdecydowal, ze w tym roku tez bedzie nosil swoj torniser, czyli juz trzeci rok.

moi synowie nie sa jedyni. wiekszosc ich kolegow nosi ten sam tornister w klasach 1-3 albo i 4, a pozniej zmieniaja na plecak, ktory nosza do konca podstawowki, czyli do szostej klasy. najdalej co 2 lata wymieniam wszystkie przybory i piornik, bo to sie jednak bardziej niszczy i w tym roku akurat obaj dostali wymarzone, dosc drogie piorniki, nowe bidony i pudelka sniadaniowe, wiec i tak szli do szkoly zadowoleni. oczywiscie przybory zuzywalne, typu kredki, kleje, olowki, gumki itp. maja uzupelniane i dokupowane w miare zuzywania. tak samo, jak przybory bardziej narazone na uszkodzenie, typu linijka, dlugopis.

torebek nie mam na peczki, ale mam kilka, na rozne okazje. tylko to tez sa torebki w wiekszosci kupione lata temu. jak kupie porzadna torebke, to tez sluzy mi kilka lat. butow mam duzo, ale moje dzieci tez maja po kilka par butow na kazdy sezon, wiec poszkodowane pod tym wzgledem nie sa.
      • mika_p Re: Dlaczego? 06.09.17, 18:24
        > wiekszosc ich kolegow nosi ten sam tornister w klasach 1-3 albo i 4, a pozniej zmieniaja na plecak, ktory nosza do konca podstawowki, czyli do szostej klasy.

hy hy hy
        hy hy hy
        • edelstein Re: Dlaczego? 06.09.17, 18:34
          Co cie smieszy?
        • rosapulchra-0 Re: Dlaczego? 06.09.17, 19:21
          Możesz wyjaśnić tę swoją, cokolwiek dziwną, reakcję?
    • lusitania2 Re: Dlaczego? 06.09.17, 17:07
      ekasia27 napisał(a):

> Dlaczego ematka kupuje sobie dziesiątki torebek,

bo może.

<a dzieciakowi kupuje jeden tornister i zmusza go do noszenia g
      > o przez trzy/cztery lata, bo jeszcze dobry, bo drogi kupiła, ...??
      > Czy to nie jest maltretowanie dziecka?
      > Przecież ogólnie wiadomo, że większość dzieci ma co roku nowy plecak, bo po rok
      > u zwyczajnie się ten stary znudził i przestał podobać!

ekasiu27 - piłaś - nie pisz na forum. To widać, słychać i czuć!
    • mayaalex Re: Dlaczego? 06.09.17, 17:21
      Nie mam dziesiatek torebek ale kilka, w wiekszosci dosc drogich. Dzieci dostaja i beda dostawac plecaki wtedy kiedy wyrastaja ze starych, gdy stare sie zniszcza albo kiedy juz na stare nie moga patrzec. Sama bylam dzieckiem w koncowce komuny, mialam brzydkie plecaki/tornistry i sprawia mi przyjemnosc kiedy moje dzieci maja ladne rzeczy (i takie jak chca). No i sama tez czasem sie upre, kupie cos a potem wcale mi sie to nie podoba i nie nosze/nie uzywam wiec daje dzieciom prawo do zmiany zdania wink Tym bardziej, ze pamietam jak obciachowe bylo czasem cos, co jeszcze rok wczesniej wydawalo sie szczytem marzen smile
    • 1234wxyz Re: Dlaczego? 06.09.17, 18:40
      MALTRETOWANIE.
      ekasia puka w dno od spodu. Nie jest to pierwszy raz, ale trzeba przyznać że trzyma poziom. big_grin
      • hugo43 Re: Dlaczego? 06.09.17, 18:57
        Moj syn ma do szkoly plecak i tornister.oprocz tego jeszcze jeden plecak uzywany np. na basen.osobny plecak ma na rower i na angielski.my ogolnie wszystkiego mamy duzo,cala rodzina.
      • rosapulchra-0 Re: Dlaczego? 06.09.17, 19:22
        Zgadzam się.
    • straszydlo_lesne Re: Dlaczego? 06.09.17, 19:15
      Mam dwie torebki. Jedną na co dzień listonoszkę, drugą bardziej elegancką. Więcej nie chcę i nie potrzebuję, kupię nową jak mi się zniszczą.
      Dzieci średnio co rok dostają po nowym plecaku. Być może jest to rozpieszczanie, ale czy coś w tym złego? Skoro mnie na to stać, a one chcą nowy plecak, to co mi zależy kupić?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka