Dodaj do ulubionych

Polećcie dobry thriller

12.09.17, 19:30
Mam chęć na dobry thriller. Chyba trailer filmu "Mother!" Darrena Aronofskiego tak mi narzucił ten klimat, ale film ma premierę dopiero na początku listopada, więc na razie muszę sobie poczekać...Z chęcią obejrzałabym w domu na dvd albo laptopie, film z mrocznym klimatem i odpowiednią dozowaną porcją strachu...Macie coś dobrego do polecenia? Zaznaczam tylko, że chcę aby to był FILM, a nie serial, bo choć wiem, że dzisiaj seriale to prawie jak filmy i są takie paroodcinkowe, ale seriali o kryminalnej tematyce obejrzałam już trochę i mam ochotę na dobry FILM.Z zaznaczeniem,że ma to być film najlepiej z ostatnich 3 lat, no max. do 5 czy niech będzie, że do 7 lat wstecz. Nie chcę więc filmów typu "Co kryje prawda" z Michelle Pfeiffer i Harissonem Fordem, bo to widziałam i nie interesują mnie tez obrazy typu Anabelle i wszelkie jej odnogi. Polecicie coś fajnego i emocjonującego? Lubię własnie obrazy w typie trailera "Mother!"

mother!

Wiem, że to może takich filmów nie ma zbyt wiele, ale może macie coś na podorędziu? tongue_out
Obserwuj wątek
    • ira_08 Re: Polećcie dobry thriller 12.09.17, 19:38
      Dla mnie to raczej horror, a nie thriller - thriller trzyma w napięciu, ale ekran nie zalewa się krwią tongue_out Może spodoba Ci się "Uciekaj!"? Strachu nie ma, ale napięcie zdecydowanie tak.
      • nolus Re: Polećcie dobry thriller 12.09.17, 19:49
        Hmm, obejrzałam jeszcze raz ten trailer i ok, pierwsza połowa fajna, taki klimat lubię, ale juz druga połowa podoba mi się zdecydowanie mniej tongue_out Faktycznie raczej horror, niz thriller. Skupiałam się raczej na tej pierwszej połowie zwiastunu.
        • ira_08 Re: Polećcie dobry thriller 12.09.17, 21:42
          No to obejrzyj "Uciekaj!" wink Polecam też "Siedem" (chociaż to ma ponad 20 lat), "Zaginioną dziewczynę", "V jak Vendetta", "Cenę prawdy".
          • nolus Re: Polećcie dobry thriller 13.09.17, 00:46
            ira_08 napisał(a):

> No to obejrzyj "Uciekaj!" wink Polecam też "Siedem" (chociaż to ma ponad 20 lat),
            > "Zaginioną dziewczynę", "V jak Vendetta", "Cenę prawdy".

Dzięki wielkie. Spojrzałam na to "Uciekaj!" i nawet mnie zaciekawiło, więc nie jest źle, bo poszukiwania na Filmwebie wg filtrów tylko mnie dobiło. Po zaznaczeniu gatunku, daty produkcji w latach 2010 - 2017 oraz oceny przez internautów w granicach "od 7 gwiazdek wzwyż" znalazłam same nieznane mi hity z przewidywalnym scenariuszem, który na oko najfajniejszy będzie dla gimbazy. No ale może to ja się nie znam i nie wiem co to dobry thriller albo thrillery kręci się głównie dla gimbazy. Bo że horrory, to na pewno - ktoś w końcu musi zapełniać sale kinowe i kupować popcorn oraz colę na seans...
            -

"Siedem" to oczywiście klasyk, ale nie zawsze mam nastrój na ten film. "Zaginioną dziewczynę" oglądałam w kinie, a także parę dni temu na dvd - może stąd mi się tak wkręcił ten klimat. Lubię ten film smile
            • morgen_stern Re: Polećcie dobry thriller 13.09.17, 08:53
              "Uciekaj" jest fajny, taki z lekkim przymrużeniem oka i nawiązaniem do klasycznych horrorów (bo dla mnie to jednak horror, nie thriller). I chyba nigdy się tak nie uśmiałam na żadnym horrorze smile
            • antyideal Re: Polećcie dobry thriller 14.09.17, 11:24
              Ocenami na filmwebie nie do końca można się sugerować, np.linkowany przeze mnie Strangerland ma ocenę poniżej 6, a mnie uwiodl i zaczarowal.
            • regina-phalange Re: Polećcie dobry thriller 17.09.17, 17:28
              Bardzo dobry film, horror z klimatem rodem z "Żon ze Stepford" i fajną Aliison Williams. Osadzony w problemach społeczno-rasowych, stanowiących punkt wyjścia historii. Co nie dziwne, skoro reżyser jest Afroamerykaninem, no ale dla części forum to pewnie będzie antyrekomendacja.
    • antyideal Re: Polećcie dobry thriller 12.09.17, 19:49
      Gniazdo ryjówek
      www.filmweb.pl/film/Gniazdo+ryj%C3%B3wek-2014-705934

• antyideal Re: Polećcie dobry thriller 12.09.17, 21:28
        I jeszcze
        www.filmweb.pl/film/Strangerland-2015-701015

• tereska.z.bombaju Re: Polećcie dobry thriller 12.09.17, 20:40
      Cloverfield lane 10
    • handzia.kaziukowa Re: Polećcie dobry thriller 12.09.17, 20:52
      "Elle" z cudowną Isabelle Huppert!
      Poza tym, jeśli jeszcze nie widziałaś - "Zaginiona dziewczyna" i "Czarny Łabędź".
      • gingers73 Re: Polećcie dobry thriller 12.09.17, 21:10
        Coś z klasyki
        Lśnienie, Mgła, Misery
        • viridiana73 Re: Polećcie dobry thriller 12.09.17, 21:21
          No, zwłaszcza w "Lśnieniu" ekran nie zalewa się krwiąwink
          Ale masz rację, w tym filmie najbardzie straszy klimat i takie stopniowe gęstnienie atmosfery.
      • nolus Re: Polećcie dobry thriller 13.09.17, 01:03
        handzia.kaziukowa napisał(a):

> "Elle" z cudowną Isabelle Huppert!
        > Poza tym, jeśli jeszcze nie widziałaś - "Zaginiona dziewczyna" i "Czarny Łabędź
        > ".

Uwielbiam "Gone girl" i własnie jestem świeżo po drugim seansie, a w sumie to po trzecim biorąc pod uwagę seans w kinie jakiś czas temu smile "Black swan" to również jeden z moich ulubionych filmów, bardzo lubię trochę schizofreniczny klimat tego filmu i styl tego reżysera, który wypuszcza lada moment do kin wspomniany przeze mnie na początku "!Mother" z Jennifer Lawrence, Javierem Bardem oraz Michelle Pfeiffer.

Ale trafiasz w mój gust tymi tytułami, więc muszę spojrzeć na tę "Elle", a nie znam wink
        • regina-phalange Re: Polećcie dobry thriller 17.09.17, 17:25
          Ja też bardzo lubię ten film (w końcu co Fincher, to Fincher).
          Polecam pewną analizę, imo jedną z lepszych, bo autorka zauważyła więcej* niż: thriller, media i społeczeństwo w krzywym zwierciadle oraz psychopatka-manipulantka. Ponieważ forum wykrywa spam uncertain, to dla zainteresowanych - tekst z bloga Zwierz Popkulturalny, jak wpiszemy tytuł bloga i tytuł filmu w gugla, to wyskoczy.

Aż zacytuję fragment:
          W filmie jest jeszcze jeden spektakl. Ten najważniejszy. Kobiety i mężczyźni. Film przez wielu uznawany jest za seksistowski. W końcu jest to historia psychopatycznej kobiety, która mści się na mężczyźnie za zmarnowanie jej życia. Z drugiej jednak strony to film, który zdaje się mówić – Panowie nie ma żadnych fajnych dziewczyn, w ogóle nie ma żadnych dziewczyn – wszystkie kobiety które znacie i kochacie to tylko role na jakie decydują się – dla własnej lub waszej korzyści wybrane przez was przedstawicielki płci przeciwnej. Amy doskonale pokazuje przez cały film jak łatwo można manipulować mężczyznami. Desi który udziela jej schronienia i przypłaca to życiem, przesłuchujący ją śledczy FBI nie dopytujący o szczegóły w obliczu opisywanych przez nią okropności. Lokalny policjant kupujący w całości wykreowany przez nią obraz medialny. Cały czas wątpliwości ma tylko lokalna pani detektyw. Można się domyślić, ze nie daje się nabrać na sztuczki które kojarzy każda kobieta. Sztuczki które jednak nie są przejawem nienawiści kobiet wobec mężczyzn. Raczej dowodem na to, że to oni rządzą światem w jakiś sposób narzucając kobietom kim mają być.
    • migona Re: Polećcie dobry thriller 12.09.17, 21:05
      A może "Stoker" albo "De Behandeling"?
      • antyideal Re: Polećcie dobry thriller 12.09.17, 21:15
        Behandeling bardzo dobry, ale tak przygnębiający, że...
        Stoker też lubię smile
        • migona Re: Polećcie dobry thriller 12.09.17, 21:44
          "Behandeling bardzo dobry, ale tak przygnębiający, że..."
          - mnie się jakoś tak zimno zrobiło, jak sobie przypomniałam o czym jest.

• jednorazowy22 Re: Polećcie dobry thriller 12.09.17, 21:34
      Komórka.
      • quilte Re: Polećcie dobry thriller 12.09.17, 21:46
        "Co kryje prawda" Zemeckisa. Staroć z 2000 roku, ale jeden z moich ulubionych. Atmosfera jest smile
        • truskawkam73 Re: Polećcie dobry thriller 12.09.17, 22:57
          Ja polecam hiszpański "Contratiempo www.filmweb.pl/film/Contratiempo-2016-754287, Trup El Cuerpo) z 2012,
          i La Cara oculta (2011), Sekret jej oczu
        • nolus Re: Polećcie dobry thriller 12.09.17, 23:46
          quilte napisała:

> "Co kryje prawda" Zemeckisa. Staroć z 2000 roku, ale jeden z moich ulubionych.
          > Atmosfera jest smile

Już pisałam, że widziałam i takiego filmu nie chcę - sama nie wiem dlaczego, ale go nie lubię, mimo tego że jest całkiem ok.
      • nolus Re: Polećcie dobry thriller 13.09.17, 00:22
        To ten film z Collinem Farellem czy Kim Basinger. Była chyba "Komórka" oraz "Telefon", o ile się nie mylę. Te filmy sa spoko, ale oba to raczej filmy sensacyjne jednak, a nie thrillery smile
    • ginger.ale Re: Polećcie dobry thriller 13.09.17, 06:27
      Z ostatnich 5 lat. Trzyma w napięciu do końca.

www.filmweb.pl/film/Labirynt-2013-507169
      • regina-phalange Re: Polećcie dobry thriller 17.09.17, 17:35
        Ja tez bardzo polecam Labirynt, jak i szersze zainteresowanie filmografią Villeneuve, szczególnie Pogorzeliskiem. Sicario moim zdaniem był słabszy, a Nowy Początek po samym opisie mnie zniechęca. Wróg był całkiem niezły, a skoro już Jake Gyllenhaal, to także oczywiście Zodiak i Wolny Strzelec. Za ten ostatni film Jake powinien mieć Oscara.
        • nolus Re: Polećcie dobry thriller 17.09.17, 21:56
          regina-phalange napisała:

> Ja tez bardzo polecam Labirynt, jak i szersze zainteresowanie filmografi
          > ą Villeneuve, szczególnie Pogorzeliskiem. Sicario moim zdaniem by
          > ł słabszy, a Nowy Początek po samym opisie mnie zniechęca. Wróg b
          > ył całkiem niezły, a skoro już Jake Gyllenhaal, to także oczywiście [i]Zodiak[/
          > i] i Wolny Strzelec. Za ten ostatni film Jake powinien mieć Oscara.

"Labirynt" oczywiście już widziałam i bardzo mi się podobał, chyba nawet byłam na nim w kinie smile Zauważyłam, że Jake Gyllenhaal uwielbia wręcz grać w filmach o tematyce kryminalnej, czy tam około - kryminalnej. Widziałam z nim trochę filmów w ostatnim czasie i za każdym razem grał w nich role detektywa (to chyba najczęściej, bo "Zodiak","Labirynt"), policjanta (bardzo fajni "Bogowie ulicy") albo również osoby w jakiś sposób zaangażowanej w sprawy kryminalne (jak w "Wolnym strzelcu" - chociażby dla własnego zysku). Są jeszcze "Zwierzęta nocy" reklamowane jako thriller i film pewnie też dotyczy jakichś tajemniczych spraw. No, widać że takie role mu pasują i czuję się w nich świetnie.Ja te jego postacie naprawdę lubię, ale momentami robi się to już trochę nudne. Ale "Zodiak" jest świetny - jeden z nielicznych filmów, gdzie nawet nie przeszkadzają mi te niesamowite "dłużyzny".
          • ginger.ale Re: Polećcie dobry thriller 17.09.17, 22:19
            Nie no wcielał się w różne role, z tycho kojarzę - Donnie Darko, Brokeback Mountain, Bubble Boy, Pojutrze, Everest, Wróg, Jarehead.
            Te z ostatnich lat i lepsze, jakoś lo linii kryminalnej, więc może lepiej się pamięta niż chłopaka z bańki czy wspinaczkę w Himalajach. smile
            A teraz zapowiadają Anarchists vs. ISIS, ciekawe co z tego wyjdzie...
    • owczarkini Re: Polećcie dobry thriller 13.09.17, 08:48
      Uwielbiam takie wątki, zawsze sobie notuję cała listę tytułów smile
      Mroczny klimat i dawka strachu to mój ulubiony "Inni" z Nicole Kidman. Kropli krwi tam nie ma. Ale pewnie oglądałaś, to stary film.
    • natalia.nat Re: Polećcie dobry thriller 13.09.17, 09:55
      Bankomat, Arbitraż, Chained, Stoker, Połączenie, Zanim zasnę, Non Stop, Przeznaczenie, Równoległa rzeczywistość, Na szlaku, Migawka z przyszłości, In Fear, Ukojenie, Ex Machina, Dar, Cloverfield Lane 10, The Boy, Split, Hush
    • kkalipso Re: Polećcie dobry thriller 14.09.17, 10:59
      Dziewczyna z pociągu. The Invisible Guest.
    • sniyg Re: Polećcie dobry thriller 16.09.17, 16:18
      Starszy ale dobry, "Gra" z Dauglasem
      • grey_delphinum Re: Polećcie dobry thriller 17.09.17, 20:08
        Stare, ale warte zobaczenia "Efekt motyla" i "Tożsamość" (ten ostatni to jeden z moich ulubionych).
    • sniyg Re: Polećcie dobry thriller 17.09.17, 21:37
      Plan lotu z Judie Foster i również z nią Azyl.
      • nolus Re: Polećcie dobry thriller 17.09.17, 22:03
        sniyg napisał:

> Plan lotu z Judie Foster i również z nią Azyl.

"Azyl" oglądałam wiele, wiele razy. Jodie to Jodie, ale u Finchera to chyba każdy może zyskać. Lubię klimat jego filmów, trzeba przyznać że jeśli chodzi o taką thrillerową tematykę to jest on wg mnie w ścisłej czołówce reżyserów i lubię ten jego rozpoznawalny styl.

Jestem też ciekawa projektów twórcy "Detektywa" - Nica Pizzolatto. Myślę, że przy takim serialowym sukcesie (gdzie serial spokojnie mógłby robić za film), z powodzeniem mógłby nakręcić dobry thriller w wersji kinowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka