Dodaj do ulubionych

Suplementy diety.

18.09.17, 20:44
W tv roi się od reklam różnych suplementów.
A Wy stosujecie jakieś ?
Jeśli tak, to jakie i dlaczego ?
Jeśli nie, też napiszcie, dlaczego.
Obserwuj wątek
    • krejzimama Re: Suplementy diety. 18.09.17, 20:46
      Nie. Nie ma żadnych medycznych wskazań ku temu. Wszystko co potrzebuję znajduję w naturze i jedzeniu.
    • sundry Re: Suplementy diety. 18.09.17, 21:07
      Kwas foliowy, bo się szykuję do ciąży. Magnez- z powodu życia w stresie.
    • 1matka-polka Re: Suplementy diety. 18.09.17, 21:17
      Może na początek warto rozróżnić na suplementy - produkty lecznicze i suplementy - środki spożywcze.
      Witamina D możne być suplementem (dowolna firma), lub lekiem (np. Vigantoletten).
      Leki - ciągły nadzór i monitorowanie jakości przez inspekcję farmaceutyczną, ponadto monitorowanie bezpieczeństwa stosowania przez lekarzy, farmaceutów i podmiot wprowadzający do obrotu (pharmacovilance). Leki mogą zostać wycofane z powodu nadmiaru zanieczyszczeń.
      Suplementy - brak ustawowego wymogu ciągłego monitorowania bezpieczeństwa stosowania. Jakość jest nadzorowana przez inspekcję sanitarną (SANEPID). Prawo nie wymaga rejestracji, ani szczegółowej dokumentacji gwarantującej jakość, skuteczność i bezpieczeństwo stosowania.
      lekiczysuplementy.pl/materialy.php
      Wracając do tematu, nie potrzebuje, nie biorę. Próbowałam Wit D, nie zauważyłam żadnej różnicy oprócz bardziej nawilżonej skóry.
    • dziennik-niecodziennik Re: Suplementy diety. 18.09.17, 22:10
      Nie biore, bo zapominam brac. Dlugo trwało zanim sie nauczylam regularnego zazywania lekow raz dziennie, a jak mam jeszcze pamietac o suplementach,ktore z definicji wymagaja brania po kilka razy dziennie, to dziekuje bardzo.
    • saszanasza Re: Suplementy diety. 18.09.17, 22:26
      Nie, a w zasadzie rodzinnie bierzemy vigantolette (kiedyś to był lek).
      • dorek3 Re: Suplementy diety. 18.09.17, 22:33
        Wciąż jest. Ja suplementów żadnych. Magnez i witaminę D ale tylko leki.
        • saszanasza Re: Suplementy diety. 19.09.17, 07:12
          dorek3 napisała:

> Wciąż jest. Ja suplementów żadnych. Magnez i witaminę D ale tylko leki.

Ano racja a myślałam że zmienili mu klasyfikację. W każdym razie akurat to musimy brać bo wszyscy mamy niedobory w badaniu krwi.
          • dorek3 Re: Suplementy diety. 19.09.17, 10:25
            Nie wiem czy przypadkiem wyższej dawki nie mają w statusie suplementu. 1000 jednostek jest lekiem.
    • cosmetic.wipes Re: Suplementy diety. 18.09.17, 22:32
      Nie stosuję, gdyż albowiem dietę mam dobrze zbilansowaną i niczego mi nie brakuje.
      • sundry Re: Suplementy diety. 19.09.17, 07:16
        Bardzo zazdroszczę-tak z ciekawości, sama potrafisz sobie ułożyć zbilansowana dietę, czy korzystasz z pomocy?
        • 1matka-polka Re: Suplementy diety. 19.09.17, 09:14
          Myślę, że to nic trudnego, o ile człowiek potrafi myslec samodzielnie a nie sloganami z reklam dietetyków i suplementów.
          • sundry Re: Suplementy diety. 19.09.17, 09:58
            Niby tak, ale ile czasu trzeba by mieć, żeby sobie samodzielnie menu układać, gotować, by było dość jedzenia i smaczne... Chętnie poznam metodę, jeśli nie jest trudna.
        • cosmetic.wipes Re: Suplementy diety. 19.09.17, 20:51
          Tak, potrafię.
          14 lat temu zrzucilam dwadzieścia parę kilo i od tej pory słucham swojego organizmu wychodząc z założenia, że ochota wyraża potrzebę.
          Wagę utrzymuję, zęby, włosy, paznokcie mam zdrowe, cerę w niezłej kondycji, nie choruję, nic mnie nie boli, funkcjonuję normalnie, śpię normalnie.
    • vi_san Re: Suplementy diety. 18.09.17, 22:54
      Po operacji muszę brać, ze względu na utrudnione wchłanianie niektórych związków - uzależnione od operacji. Wcześniej nie brałam, bo i po co?
    • wipsania Re: Suplementy diety. 18.09.17, 23:14
      Biorę D3 i Calcium - z zalecenia reumatologa. Miewałam ogromne bóle stawów, niewiadomego pochodzenia. Po poł roku suplementacji przeszło, nadal biorę, ale w dużo mniejszych dawkach.
      I Essentiale Forte - dla wątroby, sponiewieranej swego czasu bezsensownie zaleconymi lekami.
    • taki-sobie-nick Re: Suplementy diety. 18.09.17, 23:17
      Magnez. Nerwica.
      • laruara Re: Suplementy diety. 19.09.17, 07:25
        taki-sobie-nick napisała:

> Magnez. Nerwica.

Pomaga...?
        • taki-sobie-nick Re: Suplementy diety. 19.09.17, 20:25
          laruara napisała:

> taki-sobie-nick napisała:
          >
          > > Magnez. Nerwica.
          >
          >
          > Pomaga...?

O, tak!
          >
    • lodomeria Re: Suplementy diety. 19.09.17, 07:35
      Sięgać po tabletki, bo w reklamach zachwalają? Aż się płakać chce, że niektórzy to łykają.
    • evee1 Re: Suplementy diety. 19.09.17, 08:14
      Tylko zelazo i vitamine D przez 3 miesiace w roku jak mi lekarka karze. Ale tez ciagle zapominam smile.
      Nic innego nie biore, bo uwazam, ze obecnie mozna miec na tyle bogata i urozmaicona diete, ktora dostarcza organizmowi wystarczajaca ilosc vitamin i mikrelementow. No, chyba, ze sa jakies znaczace niedobory i trzeba je wlasnie suplementowac.
    • kondolyza Re: Suplementy diety. 19.09.17, 08:54
      ostatnio byl juz taki wątek

nie wierze w skutecznosc reklamowanych specyfikow na prostate,rls czy nietrzymanie moczu ani na pocenie. nie wierze i juz.

ale sama owszem,mialam taki czas gdy sie odgrzybial,odrobaczalam,trzymalam scisla diete,musialam wyleczyc zapalenie stawow oraz popeawic wskazniki konwersji tarczycowej i gospodarki insulinowo-glukagonowej. jestem oewna bo bardzo to odczulam ze suple mi bardzo pomogly. samą dietą nie osiągnelabym takiej poprawy tylko samą dietą. co brałam (nie wszystko na raz) były to:
      Celiac
      debutir
      enzymy (poprawa trawienia bialek)
      probiotyki
      cynk
      selen
      kelp
      ziemia okrzemkowa
      wit d3
      wit k2mk7
      olejek oregano
      kwasy omega 3 epa dha
      pilam pokrzywe i czystek
    • konsta-is-me Re: Suplementy diety. 19.09.17, 08:58
      Wedlug badan zawsze mam niedobor magnezu i potasu.
      O kazdej porze roku, na kazdym kontynencie, przy kazdej diecie.
      Wobec czego nie wierze, ze sama dieta wystarczy.
      Biore regularnie, choc robie kilkudniowe przerwy.

Plus czesto niedobor vit. B i cynku.

• 1matka-polka Re: Suplementy diety. 19.09.17, 09:13
        Najwyraźniej tobie dieta nie wystarczy. Albo coś robisz bardzo źle albo nie wchłaniasz.
        • konsta-is-me Re: Suplementy diety. 19.09.17, 11:49
          Mam b. duza niedoczynność tarczycy.
          Oczywiscie biore leki, ale jak widac nie wystarcza.
    • princesswhitewolf Re: Suplementy diety. 19.09.17, 09:25
      pije tran ( D3) w gloryfikowanej wspolczesnej nazwie " wyciag oleju z dorsza" "wyciag z watroby rekina" itd.
      • kim5 Re: Suplementy diety. 19.09.17, 10:54
        Suplementuję witaminę D i są efekty. Na mnie podziałała uodparniająco (psychicznie) - trudniej mnie wkurzyć.
        No i oczywiście widać w wynikach.
    • wiosennaburza1 Re: Suplementy diety. 19.09.17, 20:36
      żelazo. receptowe. mam takie miesiączki, że bez wspomagania się nie da.
    • marusia.00 Re: Suplementy diety. 19.09.17, 21:05
      Sporadycznie, jestem raczej niesystematyczna. Poza tym nie sądzę by były mi potrzebne. Polacy są lekomanami, gdzieś słyszałam, że u nas jest najwięcej reklam suplementów i "leków" w porównaniu z innymi krajami, bo u nas jest bardzo duży zbyt. Oglądałam kiedyś jakiś blog lekarza (wesoły facet), który merytorycznie i z humorem obalał różne farmakologiczne mity, w tym witaminę C, rutinoscorbin itp. przy przeziębieniu.
      Po co stosować suplementy podczas odchudzania, jeśli i tak nalezy stosować dietę i ćwiczyć ? Jeśli się stosuje tę dietę i rzeczywiście ćwiczy, to się i tak schudnie bez suplementów big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka