laruara 18.09.17, 20:44 W tv roi się od reklam różnych suplementów. A Wy stosujecie jakieś ? Jeśli tak, to jakie i dlaczego ? Jeśli nie, też napiszcie, dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krejzimama Re: Suplementy diety. 18.09.17, 20:46 Nie. Nie ma żadnych medycznych wskazań ku temu. Wszystko co potrzebuję znajduję w naturze i jedzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Suplementy diety. 18.09.17, 21:07 Kwas foliowy, bo się szykuję do ciąży. Magnez- z powodu życia w stresie. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Suplementy diety. 18.09.17, 21:17 Może na początek warto rozróżnić na suplementy - produkty lecznicze i suplementy - środki spożywcze. Witamina D możne być suplementem (dowolna firma), lub lekiem (np. Vigantoletten). Leki - ciągły nadzór i monitorowanie jakości przez inspekcję farmaceutyczną, ponadto monitorowanie bezpieczeństwa stosowania przez lekarzy, farmaceutów i podmiot wprowadzający do obrotu (pharmacovilance). Leki mogą zostać wycofane z powodu nadmiaru zanieczyszczeń. Suplementy - brak ustawowego wymogu ciągłego monitorowania bezpieczeństwa stosowania. Jakość jest nadzorowana przez inspekcję sanitarną (SANEPID). Prawo nie wymaga rejestracji, ani szczegółowej dokumentacji gwarantującej jakość, skuteczność i bezpieczeństwo stosowania. lekiczysuplementy.pl/materialy.php Wracając do tematu, nie potrzebuje, nie biorę. Próbowałam Wit D, nie zauważyłam żadnej różnicy oprócz bardziej nawilżonej skóry. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Suplementy diety. 18.09.17, 22:10 Nie biore, bo zapominam brac. Dlugo trwało zanim sie nauczylam regularnego zazywania lekow raz dziennie, a jak mam jeszcze pamietac o suplementach,ktore z definicji wymagaja brania po kilka razy dziennie, to dziekuje bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Suplementy diety. 18.09.17, 22:26 Nie, a w zasadzie rodzinnie bierzemy vigantolette (kiedyś to był lek). Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Suplementy diety. 18.09.17, 22:33 Wciąż jest. Ja suplementów żadnych. Magnez i witaminę D ale tylko leki. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Suplementy diety. 19.09.17, 07:12 dorek3 napisała: > Wciąż jest. Ja suplementów żadnych. Magnez i witaminę D ale tylko leki. Ano racja a myślałam że zmienili mu klasyfikację. W każdym razie akurat to musimy brać bo wszyscy mamy niedobory w badaniu krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Suplementy diety. 19.09.17, 10:25 Nie wiem czy przypadkiem wyższej dawki nie mają w statusie suplementu. 1000 jednostek jest lekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Suplementy diety. 18.09.17, 22:32 Nie stosuję, gdyż albowiem dietę mam dobrze zbilansowaną i niczego mi nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Suplementy diety. 19.09.17, 07:16 Bardzo zazdroszczę-tak z ciekawości, sama potrafisz sobie ułożyć zbilansowana dietę, czy korzystasz z pomocy? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Suplementy diety. 19.09.17, 09:14 Myślę, że to nic trudnego, o ile człowiek potrafi myslec samodzielnie a nie sloganami z reklam dietetyków i suplementów. Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: Suplementy diety. 19.09.17, 09:58 Niby tak, ale ile czasu trzeba by mieć, żeby sobie samodzielnie menu układać, gotować, by było dość jedzenia i smaczne... Chętnie poznam metodę, jeśli nie jest trudna. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Suplementy diety. 19.09.17, 20:51 Tak, potrafię. 14 lat temu zrzucilam dwadzieścia parę kilo i od tej pory słucham swojego organizmu wychodząc z założenia, że ochota wyraża potrzebę. Wagę utrzymuję, zęby, włosy, paznokcie mam zdrowe, cerę w niezłej kondycji, nie choruję, nic mnie nie boli, funkcjonuję normalnie, śpię normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: Suplementy diety. 18.09.17, 22:54 Po operacji muszę brać, ze względu na utrudnione wchłanianie niektórych związków - uzależnione od operacji. Wcześniej nie brałam, bo i po co? Odpowiedz Link Zgłoś
wipsania Re: Suplementy diety. 18.09.17, 23:14 Biorę D3 i Calcium - z zalecenia reumatologa. Miewałam ogromne bóle stawów, niewiadomego pochodzenia. Po poł roku suplementacji przeszło, nadal biorę, ale w dużo mniejszych dawkach. I Essentiale Forte - dla wątroby, sponiewieranej swego czasu bezsensownie zaleconymi lekami. Odpowiedz Link Zgłoś
laruara Re: Suplementy diety. 19.09.17, 07:25 taki-sobie-nick napisała: > Magnez. Nerwica. Pomaga...? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Suplementy diety. 19.09.17, 20:25 laruara napisała: > taki-sobie-nick napisała: > > > Magnez. Nerwica. > > > Pomaga...? O, tak! > Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Suplementy diety. 19.09.17, 07:35 Sięgać po tabletki, bo w reklamach zachwalają? Aż się płakać chce, że niektórzy to łykają. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Suplementy diety. 19.09.17, 08:14 Tylko zelazo i vitamine D przez 3 miesiace w roku jak mi lekarka karze. Ale tez ciagle zapominam . Nic innego nie biore, bo uwazam, ze obecnie mozna miec na tyle bogata i urozmaicona diete, ktora dostarcza organizmowi wystarczajaca ilosc vitamin i mikrelementow. No, chyba, ze sa jakies znaczace niedobory i trzeba je wlasnie suplementowac. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Suplementy diety. 19.09.17, 08:54 ostatnio byl juz taki wątek nie wierze w skutecznosc reklamowanych specyfikow na prostate,rls czy nietrzymanie moczu ani na pocenie. nie wierze i juz. ale sama owszem,mialam taki czas gdy sie odgrzybial,odrobaczalam,trzymalam scisla diete,musialam wyleczyc zapalenie stawow oraz popeawic wskazniki konwersji tarczycowej i gospodarki insulinowo-glukagonowej. jestem oewna bo bardzo to odczulam ze suple mi bardzo pomogly. samą dietą nie osiągnelabym takiej poprawy tylko samą dietą. co brałam (nie wszystko na raz) były to: Celiac debutir enzymy (poprawa trawienia bialek) probiotyki cynk selen kelp ziemia okrzemkowa wit d3 wit k2mk7 olejek oregano kwasy omega 3 epa dha pilam pokrzywe i czystek Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Suplementy diety. 19.09.17, 08:58 Wedlug badan zawsze mam niedobor magnezu i potasu. O kazdej porze roku, na kazdym kontynencie, przy kazdej diecie. Wobec czego nie wierze, ze sama dieta wystarczy. Biore regularnie, choc robie kilkudniowe przerwy. Plus czesto niedobor vit. B i cynku. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Suplementy diety. 19.09.17, 09:13 Najwyraźniej tobie dieta nie wystarczy. Albo coś robisz bardzo źle albo nie wchłaniasz. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Suplementy diety. 19.09.17, 11:49 Mam b. duza niedoczynność tarczycy. Oczywiscie biore leki, ale jak widac nie wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Suplementy diety. 19.09.17, 09:25 pije tran ( D3) w gloryfikowanej wspolczesnej nazwie " wyciag oleju z dorsza" "wyciag z watroby rekina" itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kim5 Re: Suplementy diety. 19.09.17, 10:54 Suplementuję witaminę D i są efekty. Na mnie podziałała uodparniająco (psychicznie) - trudniej mnie wkurzyć. No i oczywiście widać w wynikach. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennaburza1 Re: Suplementy diety. 19.09.17, 20:36 żelazo. receptowe. mam takie miesiączki, że bez wspomagania się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia.00 Re: Suplementy diety. 19.09.17, 21:05 Sporadycznie, jestem raczej niesystematyczna. Poza tym nie sądzę by były mi potrzebne. Polacy są lekomanami, gdzieś słyszałam, że u nas jest najwięcej reklam suplementów i "leków" w porównaniu z innymi krajami, bo u nas jest bardzo duży zbyt. Oglądałam kiedyś jakiś blog lekarza (wesoły facet), który merytorycznie i z humorem obalał różne farmakologiczne mity, w tym witaminę C, rutinoscorbin itp. przy przeziębieniu. Po co stosować suplementy podczas odchudzania, jeśli i tak nalezy stosować dietę i ćwiczyć ? Jeśli się stosuje tę dietę i rzeczywiście ćwiczy, to się i tak schudnie bez suplementów Odpowiedz Link Zgłoś