gingers73 20.09.17, 10:15 Szukam inspiracji Prostych Szybkich Co do szkoły? Dziecko w sumie niewybredne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magata.d Re: Kanapki do szkoły 20.09.17, 10:27 To co lubi dziecko. Proste i szybkie to kanapki z szynką, serem żółtym, białym, pieczonymi kurczakiem, jakaś pastą..... itp. Do tego pokrojona papryka. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Kanapki do szkoły 20.09.17, 10:29 Daję kanapki i w takim niniewielkim pudeleczku zawsze jakiś owoc, np. u mnie hit to borówki. Odpowiedz Link Zgłoś
astramastra Re: Kanapki do szkoły 20.09.17, 10:54 A muszą być kanapki? Ja córce piekę bułki maślane, zawijasy z szynką serem sosoem pomidorowym, domowa pizza z poprzedniego dnia, muffinki na słono.Ostatnio wzięla domowe donuty Musy owocowe kupuję lub robię, jogurt naturalny z owocami czy musem.Prażone ziarna słonecznika lub prażone orzechy z miodem.Owoce różne, również suszone, marchewka w słupki, ogórek, pomidory koktajlowe, papryka. Sałatka z rukoli kurczaka i pom koktajlowych,Tortille z różnymi farszami.Krakersy z almette, kabanosy, herbatniki.Ciasto francuskie z różnymi farszami.Placki z jabłkami, placuszki serowe ( na słodko) placki z kukurydza szynką i serem. Ciasteczka owsiane z żórawiną. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Kanapki do szkoły 20.09.17, 18:22 U mnie to jest masakra. Kotlecik jest dzisiaj dziwny. Fasolka jest zbyt cienka. Polana zbyt przyrumienioną bułką. W puree są grudki. Na budyniu jest skórka! Galaretka jest zbyt ścięta na dole. Krem z brokułow dziwnie pachnie. Od dziś nie lubię żółtego sera. I pierogów. I naleśników. I pomidorów. Itd. Zawsze COS! Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennaburza1 Re: Kanapki do szkoły 20.09.17, 21:30 o. mam to samo. wszystkożerne dziecko się popsuło i zaczęło kombinować. tego już nie lubi, tamto już niejadalne - " mamooooo!!! to ty nie wiesz, że ja tego nie lubię???> daję bułkę z masłem i dżemem borówkowym albo miodem. i słodkie bezpestkowe winogrona albo borówki. to na razie lubi. a astramastra to jakaś dziwna jest. tak wymyślnie dziecko paść. tortillie i marchewka w słupki albo inne domowe donuty. powinna ... się zastanowić, na ematce pisze tu megabzdety nie przechodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
gingers73 Re: Kanapki do szkoły 20.09.17, 21:39 Mój tydzień chce kanapki z szynką Nagle okazuje się że z szynka be i że nie wie na co ma ochotę i to ja mam wiedzieć Zwykle są jednak kanapki ale nie mogą być jak na wakacjach z jajkiem ani pasztetem Bo zapach Lecimy więc z serem, z twarożkiem, z dżemem, z szynką, z kotletem, czasem placki z jablkiem o dziwo zimne sa ok. Serki z płatkami. Kiedyś jaglana lub owsianka z jabłkiem Budyń od wielkiego dzwonu gęsty Kanapki sa z kajzerka, chlebem wiejskim, czasem rogalik z dżemem. Ale ile można wymyślać Po co czlowiek je Odpowiedz Link Zgłoś
astramastra Re: Kanapki do szkoły 20.09.17, 22:17 ale że jak megabzdety? my generalnie nie przepadamy za kanapkami, uwielbiam gotować więc dla mnie to przyjemność robić takie rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: Kanapki do szkoły 21.09.17, 09:09 No megabzdety, bo jesli dziecko jest totalnie wszystkożerne i wcina na zimno te domowe pizze/donuty/ciata francuskie/słone muffiny które przecież smaczne nie są to lepiej dać dobre pieczywo z kawałkiem sera czy pieczeni i się nie wysilać na kabanosy czy ciasto francuskie, które ze zdrowym jedzeniem nie maja nic wspólnego. A jak lubisz gotować to zrób pyszne danie na ciepło. Zdrowe i smaczne. Zimną tortillę to można zjeść ew. w samolocie, ale nie ma co udawać że jest smaczna. Odpowiedz Link Zgłoś
astramastra Re: Kanapki do szkoły 21.09.17, 20:14 Moje dziecko jest smakoszem.Dlaczego mowisz ze muffiny xzy tortille niedobre ? Dobre bardzo dobre.Jak nie jadlas tego co gotuje to nie wiesz jakie jest.Danie na cieplo do szkoly nie baedzo sie da.Moje dzecko jest mega zadowolone ze swoich sniadan i nie zamieni ich na kanapki. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Kanapki do szkoły 21.09.17, 23:22 Moje dziecko nigdy nie było wszystkożerne, a w zasadzie dostaje do szkoły bardzo podobne zestawy. Nie pamiętam kiedy ostatnio miał w szkole kanapkę. I nie wiem jak Ty gotujesz, ale tortilla niedobra?? Muffinki na słono niedobre? Nasze są pyszne I nie wiem czemu niby kabanosy mają być złe, jak się kupuje dobre kabanosy, które się składają z mięsa, a nie z wzmacniaczy smaku i glukozy to są całkiem niezłe Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Kanapki do szkoły 22.09.17, 05:49 Słone muffiny nie są smaczne? Własne, domowe, z dodatkami, na jakie masz ochotę? No coś Ty! <oburza się > Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Kanapki do szkoły 21.09.17, 07:23 Moja sześciolatka nie jada w ogóle pomidorów i małych owoców (śliwek nie jada i żadnego mniejszego od śliwki). Próbowałam ją namówić kiedyś, żeby spróbowała malinę, mówiła, że już próbowała u sąsiadów i wystarczy. Mówi, że lubi, ale nie przepada. Mówi też, że coś umie, ale nie rozumie, wie, ale nie pamięta itp. Dziwne dziecko, maliny czy truskawki nie ruszy, ale śledzia owszem, spróbuje. Jabłka za to mogą być nawet kwaśne, wcina chętnie i woła, żeby dać jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: Kanapki do szkoły 21.09.17, 11:14 memphis90 napisała: . Zawsze COS! > I ja wtedy, choć nie powinnam wypominam "a wczoraj sam włożyłeś ten serek do koszyka w sklepie","a w środę mówiłeś, że to najsmaczniejsze jabłka na świecie"... Nie mówię złośliwie, tylko przypominam, ale takie racjonalne argumenty nie trafiają i wychodzi, że dla mojego 4 latka jestem złą mamą. Dobrze, że córeczka ma dopiero 11 mcy Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Kanapki do szkoły 20.09.17, 17:17 astramastra napisał(a): > A muszą być kanapki? Ja córce piekę bułki maślane, zawijasy z szynką serem sos > oem pomidorowym, domowa pizza z poprzedniego dnia, muffinki na słono.Ostatnio w > zięla domowe donuty Musy owocowe kupuję lub robię, jogurt naturalny z owocami c > zy musem.Prażone ziarna słonecznika lub prażone orzechy z miodem.Owoce różne, r > ównież suszone, marchewka w słupki, ogórek, pomidory koktajlowe, papryka. Sałat > ka z rukoli kurczaka i pom koktajlowych,Tortille z różnymi farszami.Krakersy z > almette, kabanosy, herbatniki.Ciasto francuskie z różnymi farszami.Placki z jab > łkami, placuszki serowe ( na słodko) placki z kukurydza szynką i serem. I tak wczorajsza zimna pizza jest smaczna? Albo jakieś placki? Bleeee... Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Kanapki do szkoły 20.09.17, 17:24 Wczorajsza zimna pizza jest rownie dobra jak swieza. Zalezy to wyłącznie od jakosci uzytych składników. Odpowiedz Link Zgłoś
ente2211 Re: Kanapki do szkoły 20.09.17, 17:25 Moim zdaniem smaczne - ja np takie rzeczy lubię, nawet na drugi dzień. Nie więc po co te twoje bleee. Ale najważniejsze chyba, że dziecku Astramastry smakuje, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
astramastra Re: Kanapki do szkoły 21.09.17, 20:26 Na tym forum nie dogodzisz Jak napiszesz,że ciągle kanapki to , źle jak człowiek wymyśla by było cos innego to też źle bo bzdety.Jednak to MOJE dziecko, MÓJ CZAS, MOJE BZDETY.Jak ktoś lubi kanapki proszę bardzo a niech dzieciak je ile chce. Moja córka dostaje to co lubi i jej smakuje i co bardzo mnie cieszy docenia .Kanapki generalnie jemy rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
astramastra Re: Kanapki do szkoły 20.09.17, 22:22 placki robię na świeżo rano, pezed wyjściem do pracy.Pizzy zimnej ja nie lubię, ale córka tak. Odpowiedz Link Zgłoś
1234wxyz Re: Kanapki do szkoły 22.09.17, 06:06 Nie dziwie sie specjalnie. Jak mieszkalam z mama to zawsze kiedy robila pizze odkladalam sobie kawalek na sniadanie nastepnego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Kanapki do szkoły 20.09.17, 10:58 Kanapki z tym, z czym chce. Do tego jogurt/serek, owoc, warzywko, czasem kostka czekolady... Zależy co mam pod ręką. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Kanapki do szkoły 20.09.17, 11:07 Ciasto z buraka i fasoli będzie jeszcze lepsze . Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Kanapki do szkoły 20.09.17, 11:42 zlababa35 napisała: > Ciasto z buraka i fasoli będzie jeszcze lepsze . > Pewnie równie dobre, jak czekoladowe z marchewki Odpowiedz Link Zgłoś
una_mujer Re: Kanapki do szkoły 20.09.17, 21:17 Ale czego chcesz od brownie z burakiem??? Smaku to nie zmienia, za to konsystencja robi się taka... mniam... rozpływająca się w ustach. Ale na drugie śniadanie się nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Kanapki do szkoły 21.09.17, 17:38 Tak to jest jak ktoś dobrego ciasta z fasoli nie jadł (dodaję do niego kawałki dobrej czekolady). Nabrałam na to ciasto każdego, kogo częstowałam. Wszyscy jedli tak samo jak np. moją bezę - ze smakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Kanapki do szkoły 21.09.17, 22:18 Poproszę przepis na ciasto, jeśli można. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Kanapki do szkoły 22.09.17, 05:57 Ludzie, ciasto to ciasto, jak chcę fasoli, to sobie robię po bretońsku... . Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Kanapki do szkoły 22.09.17, 06:39 A jak chce miec chuda D... to jem ciasto z fasoli a nie z maki. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Kanapki do szkoły 22.09.17, 06:39 Potem Ci podam - nie chce mi sie przepisywać na tel. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Kanapki do szkoły 22.09.17, 07:44 > Potem Ci podam - nie chce mi sie przepisywać na tel. ja tez poprosze! ja robilam czekoladowe ciasteczka z czarnej fasoli, z chili i sola - swietne byly Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Una Mujer :) 22.09.17, 07:46 pieknie poprosze przepis na te brownie z burakiem ja robie takie klasyczne i wszyscy uwielbiaja, czas cos ulepszyc, haha Odpowiedz Link Zgłoś
mallgosia76 Re: Kanapki do szkoły 20.09.17, 11:07 Ooo dobry wątek Ja też nie mam pomysłów Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Kanapki do szkoły 20.09.17, 11:58 sundry napisała: > Może pyszny jagielnik? > > 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Kanapki do szkoły 20.09.17, 12:18 sundry napisała: > Może pyszny jagielnik? > > słodzony bananem! Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: Kanapki do szkoły 21.09.17, 11:16 sundry napisała: > Może pyszny jagielnik? > > eee tofucznik! Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kanapki do szkoły 20.09.17, 11:21 jak dziecko niewybredne to cokolwiek, o masz wlasnie w domu. I to nie musza byc kanapki, mozesz dac sokolwiek, co sie da jesc reka. Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: Kanapki do szkoły 20.09.17, 11:28 kanapki z serem, szynką, salami czymkolwiek. Liść sałaty, ogórek, papryka. Szybko i prosto. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Kanapki do szkoły 20.09.17, 11:30 A muszą być kanapki? Młody dostaje (nie wszystko na raz, opcjonalnie): Jogurt plus w małym pojemniczku granolę plus w drugim rodzynki/żurawinę suszoną Ogórek obrany i pokrojony w cząstki, pomidorki, marchewkę obraną pokrojoną w duże słupki, ser w słupki, kabanosy Owoce różne, zależy od sezonu Placki bananowe (robi się ekspresem, naprawdę, czasem nawet rano robię ale można też dzień wcześniej) Tortillę z farszem w zasadzie dowolnym (jeśli farsz na ciepło to przygotowany wcześniej, rano nie robię Ale można zawinąć po prostu warzywa+wędlinę+ser) Naleśniki jw. Placki z dyni teraz w sezonie, z różnymi dodatkami Babeczki w wersji wytrawnej, też różne Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: Kanapki do szkoły 21.09.17, 08:51 nie wiem jak robi aerra ale ja rozgniatam banany, do tego jajko, maka i jogurt naturalny, troszeczkę sody i na patelnie. Niestety wczorajsze zostały pożarte i na śniadanie nic nie zostało)) Zresztą tak samo można zrobić zwykle racuchy z jabłek, do których ja często dodaje np. suszona żurawinę. Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: Kanapki do szkoły 21.09.17, 11:34 Robię takie na śniadanie i ew. resztka do śniadaniówki. Soda zbędna. Tyle, że dziecku już się "przejadły". Odpowiedz Link Zgłoś
ente2211 Re: Kanapki do szkoły 21.09.17, 22:11 Dzięki, sprawdzę poszukalam też trochę przepisow w Internecie i wydaje mi się, że idea jest podobna do placków z jabłkami Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Kanapki do szkoły 21.09.17, 23:13 Na jednego sporego banana (im dojrzalszy tym lepiej) jedno jajko, dwie łyżki mąki (nie musi być pszenna, z różnych bezglutenowych też wychodzą) i można dodać opcjonalnie odrobinę mleka (też może być na przykład kokosowe). Banana rozgnieść widelcem, rozbełtać z resztą składników. Smażę malutkie placki, takie z łyżki ciasta. Robi się naprawdę moment. Aha, z tego 1 banana to wychodzi porcja na 1 osobę, więc jakby więcej osób, to wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
karotka_plus Re: Kanapki do szkoły 20.09.17, 17:23 Moje wybredne. Przeważnie dostaje bułki z pasztetem lub z wędliną, serem żółtym i sałatą lodową albo z białym serkiem lub masłem orzechowym. Dodatkowo ogórek, orzechy włoskie, żurawina lub płatki migdałów. Jabłka lub banany. Paprykę lub surową marchew, winogrona. Z reguły pytam na co ma ochotę. Ale chcę mu urozmaicić i dawać coś innego jak bułki. Kanapek - chleba nie lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
una_mujer Re: Kanapki do szkoły 20.09.17, 21:25 Z ostatnich dwóch tygodni; naleśniki z serem i rodzynkami (smażyłyśmy obie z córką poprzedniego dnia), tortilla z kawałkiem piersi kurczaka, nadzianym fetą, suszonymi morelami i jajkiem (upieczony w piekarniku), kanapka z pasztetem z soczewicy (robi się błyskawicznie poprzedniego dnia, moja sześciolatka już prawie sama potrafi), kanapka z pastą z zielonego groszku. Oczywiście jak nie mam weny, daję z szynką i serem, albo humusem i ogórkiem kiszonym... Albo uwielbiany przez moją córkę zestaw leniwej matki, czyli bułka z masłem i keczupem plus kabanosy 🙂 Zawsze daję też owoce. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Kanapki do szkoły 21.09.17, 07:25 Każda kanapka jest prosta i szybka. Nie kapuję pytania... Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Kanapki do szkoły 21.09.17, 07:43 Nasi będą jedli to co sobie zrobią. Zawsze do dyspozycji świeże warzywa i wedlina. Do tego owoc lub jogurt ( do picia lub z tubki). Nie robię im kanapek odkąd poszli do 1 klasy Szkoły podstawowej, każdy robi sobie sam z tym z czym lubi. Mąż rano kupuje bułki ( stara sie zawsze inne zeby byla odmiana) i wszyscy zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Kanapki do szkoły 21.09.17, 08:16 Moje dzieci zazwyczaj jadają ciemne pieczywo z miksem sałat, wędliną, serem ogórkiem i cebulą. Szczerze mówiąc nie urozmaicam im za bardzo, ewentualnie dodaję oliwki, wymieniam ogórka na pomidora. Do trgo dodaję banana i wodę mineralną. Zdrowe to i jedzą, więc nie będę kombinować. Bywało, że coś tam wymyślałam, a one tego nie jadły Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: Kanapki do szkoły 21.09.17, 08:54 dawaj mu wyciąg z pokrzywy. To znaczy zapytaj się lekarza, bo nie wiem w jakim wieku masz dziecko, ale wyciąg z pokrzywy bardzo poprawia morfologię i świetnie radzi sobie z niedoborami żelaza. Odpowiedz Link Zgłoś
wlazkotnaplot Re: Kanapki do szkoły 21.09.17, 17:31 Po kilkumiesięcznym okresie drożdżówkowym w ubiegłym roku szkolnym nastąpił okres kanapkowy, biały chleb, szynka, sałata natka pietruchy i lubczyk. Moja gwiazda ma sporą niedowagę więc przygotowuję to co chce, ile chce i bedę to robiła tak długo jak będzie chciała. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Kanapki do szkoły 22.09.17, 06:50 Był taki czas, w podstawówce, że brała tylko sama kajzerkę i wodę. Kompletnie nic innego nie chciała. Cokolwiek innego wracało w nienaruszonym stanie. Przestałam więcej dawać a uzupełnianie o wartościowe rzeczy odbywało się w domu. Zwłaszcza śniadania były urozmaicone a chodziła na 10,00 więc czas był Odpowiedz Link Zgłoś