Dodaj do ulubionych

mrożenie dyni

22.09.17, 17:31
Lepiej zamrozić surową, pokrojoną w kostkę, czy już podduszoną? (chcę ją wykorzystać do zupy)? Czy może lepiej poddusić i zapasteryzować?
Obserwuj wątek
    • butch_cassidy Re: mrożenie dyni 22.09.17, 17:33
      klamkas napisała:

> Lepiej zamrozić surową, pokrojoną w kostkę,
      Tak właśnie robię.
      Chętnie przeczytam, jak robią inni.
    • nickbezznaczenia Re: mrożenie dyni 22.09.17, 17:33
      Wszystkie opcje, które wymieniłaś dozwolone.
      Oczywiście ta najszybsza to zamrożenie na surowo, ale w kawałkach, bo zajmują mniej miejsca i szybciej się rozmrażają
    • ludborka Re: mrożenie dyni 22.09.17, 17:35
      Mrozimy surówkę, pokrojoną w kostkę
    • cosmetic.wipes Re: mrożenie dyni 22.09.17, 17:39
      Pokrojoną surową.
    • basiastel Re: mrożenie dyni 22.09.17, 17:43
      Podgotuj, zmiksuj i zamroź. Będziesz miała gotowa pulpę zajmującą najmniej miejsca w zamrażalniku.
      • aqua48 Re: mrożenie dyni 22.09.17, 17:47
        Nie mrożę, trzymam całą na balkonie, wytrzymuje ok 3 miesiące.
      • czarniejszaalineczka Re: mrożenie dyni 22.09.17, 17:55
        podpisuje się
      • magata.d Re: mrożenie dyni 22.09.17, 20:57
        basiastel napisała:

> Podgotuj,

Albo upiecz w piekarniku.
    • kanna Re: mrożenie dyni 22.09.17, 18:04
      Piekę w kawałkach, potem kroję .miksuję i to mrożę.
      Mam bazę do sosów/zup.
      • klamkas Re: mrożenie dyni 22.09.17, 18:27
        O, i to jest myśl! Dziękuję smile.
      • magata.d Re: mrożenie dyni 22.09.17, 20:54
        kanna napisała:

> Piekę w kawałkach, potem kroję .miksuję i to mrożę.
        > Mam bazę do sosów/zup.
        >
        Ja też tak robię.
        Surowa pokrojoną zajmuje za dużo miejsca, no i potem po rozmrozeniu wymaga więcej pracy.
        • magata.d Re: mrożenie dyni 22.09.17, 20:56
          Dodam jeszcze, że oprócz zupy, takie puree jest super do ciasta dniowego.
          • kanna Re: mrożenie dyni 22.09.17, 20:58
            Mydle, że do jagielnika tez będzie spoko wink

Warto te kawałki przed pieczeniem posmarować oliwą. Potem się ładnie wygrzebuje łyżką.
      • mamablue Re: mrożenie dyni 22.09.17, 21:35
        A czym miksujesz? Blenderem zwykłym czy takim specjalnym czymś z kubełkiem, co się wrzuca, włącza, a po otwarciu jest gotowe?
        • magata.d Re: mrożenie dyni 22.09.17, 21:44
          mamablue napisała:

> A czym miksujesz? Blenderem zwykłym czy takim specjalnym czymś z kubełkiem, co
          > się wrzuca, włącza, a po otwarciu jest gotowe?

Ja miksuje zwykłym, taką długą rączką, na dole z obrotową końcówką z nożykami wkładam do naczynia w którym upiekła się dynia i miksuje. Ale ja leniwa jestem i nie chce mi się przekładać do kubelka i brudzić dodatkowe sprzęty wink
          • kanna Re: mrożenie dyni 23.09.17, 16:03
            Ja piekę w skórze, w kawałkach, pociętą na kilka części. Potem wygrzebuję łyżką i wrzucam do zwykłego miksera.
    • paszewa Re: mrożenie dyni 22.09.17, 18:05
      ja robię zupę z dyni i zamrażam w pojemnikach
    • paloma_blauwinder Re: mrożenie dyni 22.09.17, 20:21
      Surową w kostkę. Ale jeśli masz nieskaleczone, dojrzałe dynie z twardą skórą, którymi nikt nie rzucał to możesz też je przechować w całości do wiosny, nawet w temperaturze pokojowej.
      • klamkas Re: mrożenie dyni 22.09.17, 21:08
        Mam surowe, ale wielkie. Nie ma opcji, żebym zużyła jedną na raz, a jak rozkroję, to muszę je jakoś spożytkować.

Dzięki za pomysły. Upiekę je w większych kawałkach ze skórą, a potem wydłubię, zmiksuję i albo pomrożę, albo zagotuję. Dużo mniej pracy niż obieranie surowej i krojenie w kostki.
        • snakelilith Re: mrożenie dyni 22.09.17, 21:25
          A próbowałaś już tą dynię? Bo nie każda dynia nadaje się do każdego dania, te zwykłe, osiągające duże rozmiary, są mało aromatyczne i nie smakują tak dobrze jak na przykład hokkaido, czy piżmowa. Do ciast też się czasem nie nadają. Namrozisz czy nagotujesz więc kilogramy pulpy, której potem do niczego nie wykorzystasz. A z tej normalnej dyni wychodzą za to dobre pickle w zalewie octowej, albo chutney, ostry - słodki sos, ale wtedy trzeba przyrządzać do razu z innymi dodatkami i wekować do słoików.
          • klamkas Re: mrożenie dyni 22.09.17, 21:41
            Jeszcze nie, na razie robią za ozdobę na tarasie. Ale wymyśliłam, że upiekę je posypane wędzoną papryką, chilli i cząbrem, po zmiksowaniu powinno być super - wydłubię ze skórek, ugniotę tłuczkiem i wepchnę do woreczków. Jak będą niejakie to przy gotowaniu zupy doprawię pomidorami z puszki/papryką.

A sprawdzony przepis na chutney z dyni chętnie poznam smile
            • klamkas Re: mrożenie dyni 22.09.17, 21:47
              U mnie dynia schodzi tylko jako zupa (mocno doprawiana), albo wzbogacenie sosów/gulaszu, więc jakoś ją dosmaczę.

Koncepcja pieczenia razem z przyprawami jakoś ułatwia mi wizję przetwórstwa.
              • nickbezznaczenia Re: mrożenie dyni 22.09.17, 21:48
                Polecam chleb dyniowy.
                • korag100 Re: mrożenie dyni 22.09.17, 22:03
                  A jak się ten chlebek robi?
                  • nickbezznaczenia Re: mrożenie dyni 22.09.17, 22:16
                    Tak jak każdy inny, ale dodaje się po prostu pulpę dyniową i ciut mniej płynu, bo pulpa jest wszak wilgotna.
              • snakelilith Re: mrożenie dyni 22.09.17, 22:14
                Ja też lubię zupę z dynii, ale robię tylko z hokkaido, albo piżmowej, bo takie są u mnie łatwo dostępne, hokkaido przez cały rok i rozmiarowo są mało kłopotliwe. Dużą dynię obrabia moja mama, bo dostaje w sezonie od znajmowego i robi z niej właśnie chutney i pickle. Niestety, nie robiłam sama, więc przepisu nie podam. Ostrzegam tylko przed tymi dużymi dyniami, bo raz przyjaciółka sprezentowała mi połowę takiej (by nie wiedziała co z całą robić) i choć dynia pięknie wyglądała, to zupa z niej była marna, zupełnie bez smaku pomimo całego programu przypraw. Szkoda mojej pracy.
                • klamkas Re: mrożenie dyni 22.09.17, 22:20
                  To zdobyj przepis na chatnej, ładnie proszę smile
                  • klamkas Re: mrożenie dyni 22.09.17, 22:34
                    *Zdobądź
                  • snakelilith Re: mrożenie dyni 22.09.17, 22:43
                    Przepis mam, ale nigdy sama nie robiłam z dynii. W zasadzie wszystko jest bardzo proste, ja według tego przepisu robiłam chutney z brzoskwiń. Pokrojoną w kostkę dynię (brzoskwinie, gruszki, jabłka) wrzucić na 1-2 oleju (rzepakowy albo oliwa) razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą, czosnkiem, imbirem i świeżą papryczką chili, wszystko smażyć około 10 min. Zalać białym winem (mniej więcej ćwierć litra na kg dyni), octem (winnym, jabłkowym w ilości połowa tego co wino) doprawić cukrem (około 250g na 1 kg dyni), solą, cynamonem, wrzucić 2 listki laurowe, kilka ziarenek kolendry i gotować na małym ogniu około 20min od czasu do czasu mieszając. Jak płyn za szybko wyparuje podlać winem.
                    Chutney można wzbogacić smakowo urozmaicić dodając pomidory (z puszki). Można też robić bez wina, ale po prostu z wodą.
    • aerra Re: mrożenie dyni 22.09.17, 22:06
      Całe dynie trzymam normalnie w kuchni, zaczęte piekę i upieczoną mrożę - taką pulpę.
      • klamkas Re: mrożenie dyni 22.09.17, 22:10
        A jak długo je trzymasz w kuchni w całości?
        • aerra Re: mrożenie dyni 24.09.17, 03:02
          Zależy od dyni. Kiedyś taka wielka wytrzymała mi do marca wink
          Hokkaido zazwyczaj 1-2 miesiące.
    • hemp_plant Re: mrożenie dyni 22.09.17, 23:20
      upieczoną smile najłatwiej najlepsza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka