Dodaj do ulubionych

Pokój nastolatka

23.09.17, 22:28
Czy wasze nastolatki mają posprzątane w pokojach?
Tak na ogół?
Obserwuj wątek
    • cosmetic.wipes Re: Pokój nastolatka 23.09.17, 22:31
      Według standardów nastolatka tak, mają.
      • tinatin Re: Pokój nastolatka 23.09.17, 22:37
        Chodzi mi o standard typu "ubrania są w szafie, podręczniki na biurku, łóżko zaścielone, a podłogę da się odkurzyć". Nie o standard "nie ma jeszcze nowych form życia".
        • cosmetic.wipes Re: Pokój nastolatka 23.09.17, 22:47
          Cześć ubrań jest w szafie, część podręczników nie mam pojęcia gdzie, a czy łóżko zascielone to nie widzę, bo młoda na śpi na antresoli o wysokości 1,80 m.
          Da się otworzyć drzwi, a nawet wejść bez potknięcia i na biurku jest miejsce na zeszyt, więc można powiedzieć, że nie ma dramatu
    • lucyjkama Re: Pokój nastolatka 23.09.17, 22:41
      15 latek ma porządek. W całym domu może być sajgon a u niego oaza big_grin . Ma po prostu mało rzeczy. Jak się wyniesie ubrania z podłogi do prania, talerze do kuchni, śmieci do kosza, odkurzaczem przejedzie to już jest pięknie.
    • miss_fahrenheit Re: Pokój nastolatka 23.09.17, 22:42
      Raczej tak.
    • magia Re: Pokój nastolatka 23.09.17, 22:50
      13-latek ma porządek, wszystko poza książkami, które leżą przy łóżku jest na swoim miejscu.
      Sprząta raz w tygodniu: układa graty, wyciera kurze, czyści żaluzje, odkurza.
      11-latka - dramat.
      Bałagan jest już godzinę po sprzątaniu. Nic nie odkłada na miejsce. Lekcje odrabia na stosie podręczników na biurku, bo nie chce jej się poukładać. Brudne ubrania rzuca w jeden kąt, bo zrobienie 5 kroków do łazienki do kosza na pranie to za daleko. Czyste ubrania zawalają komodę, bo rano nie może się zdecydować co założyć i wyciąga dużo rzeczy.
      Sprząta raz w tygodniu przez pół dnia, albo gdy ma się zjawić kolega/koleżanka.
      Mam nadzieję, że wyrośnie z tego.
      • ga-ti Re: Pokój nastolatka 23.09.17, 23:54
        Mamy wspólne dziecko? To młodsze oczywiście wink U mojej tak samo, bałagan robi się zaraz po posprzątaniu. Przyznam, że od czasu do czasu pomagam w generalniejszych porządkach, bo młoda sama nie może ogarnąć.
        Na zdołowanie, u 13 latka rozgardiasz podobny, z tym tylko, że on ma dużo mniej rzeczy, więc i bałaganu jakby mniej.
        • magia Re: Pokój nastolatka 24.09.17, 00:36
          Ja nie pomagam. Od wielu lat ich pokoje to ich sprawa o ile są tam sami. Jeśli ktoś chce ich odwiedzić ma być wysprzątane, albo nici z wizyty.
          O dziwo to działa o tyle, że raz w tygodniu rzeczywiście sprzątają, bez przypominania.
          Jedyne co robię to myję okna i zmieniam pościel.
    • piepe Re: Pokój nastolatka 24.09.17, 03:02
      Jak posprzata to ma posprzątane, to chyba logiczne?
      Córka zachowuje się dokładnie jak ja, co nie dziwi. Jak pie...ik przeszkadza jej oddychać, to zaczyna sprzątać, ale tak do głębi, niestety tak raz na miesiąc.
      Ja sprzątam trochę częsciej, ale nie ukrywam, że to tylko ze względów kulturowych. Czasami zahaczam o jej podłogę, ale tylko wtedy, gdy naprawdę nie mogę się powstrzymać. Ogolnie nie tykam.

• bei Re: Pokój nastolatka 24.09.17, 03:29
      13 latek raz w tygodniu odgruzowuje pokój- jest wówczas idealnie.
      Poza dniem sprzątania zdarza się, ze obkłada lozko wokół czasopismami, książkami, iPady, telefon, niekiedy zostaje jakaś garderoba.
    • feniks_z_popiolu Re: Pokój nastolatka 24.09.17, 06:57
      Zawsze ma posprzątane. Twierdzi, że źle się czuje w chaosie. Wszystko ma swoje miejsce. Na ogół ja mam większy bałagan i jestem upominana, żeby posprzątać
    • 1papryczka.chili Re: Pokój nastolatka 24.09.17, 08:09
      Jest różnie. Największy bałagan na biurku. Ostatnio jest lepiej ale wielokrotnie było tak że nie było gdzie zeszytu położyć. Na krześle ciuchy, za poduszkami wciśnięte skarpety itp. Przypominam to wynosi do kosza. Ja w jego pokoju myję okno oraz jak odkurzam to i u niego przelece odkurzaczem. Kurze sam wyciera chyba z raz na miesiąc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka