Dodaj do ulubionych

Po raz czwarty!

24.09.17, 18:34
Angela Merkel będzie kanclerzem Niemiec po raz czwarty.
Jak sądzicie, czy to dobrze czy źle dla Europy? A dla Polski uwzględniając dzisiejszą sytuację polityczną?
Dla mnie Merkel jawi się jako ostoja rozsądku w czasach powszechnego szaleństwa.
Obserwuj wątek
    • bei Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 18:44
      Cenię Jej kulturę osobistą- nie ubliża, nie kłamie, nie podnosi głosu, pomaga.
      • mamablue Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 18:54
        Ale jest trochę jak ginący gatunek mamuta w dzisiejszym świecie. Szczęśliwie Niemcy jako ogół zachowali zdrowy rozsądek.
    • aguar Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 19:08
      Dobrze.
    • butch_cassidy Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 19:10
      smile
    • mid.week Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 19:25
      ufff
      • snakelilith Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 19:38
        W to nikt nigdy w Nimczech nie wątpił, wybór Merkel i większość dla jej partii był pewną sprawą. Ciekawa będzie sprawa budowania koalicji rządowej, to jest trochę skomplikowane i w ekstremalnym wypadku może być powodem (oby nie) do nowych wyborów.
        • gogologog Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 20:03
          Najgorszy wynik od 1949 roku
          roznie moze byc ...
          • snakelilith Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 20:10
            No i co tego, że najgorszy? CDU/CSU JEST najsilniejszą partią, co przy frekwencji ponad 75% jest wyraźnym sygnałem społeczeństwa. Ale rozumiem, że czymś musisz sobie zracjonalizować rozczarowanie.
            • gogologog Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 22:25
              Czemu sie rzucasz, cos musisz sobie zrekompensowac?
              Stwierdzam fakt i tyle.
              Sygnaturka ci sie nie podoba czy jak?
              • mamma_2012 Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 22:49
                Buhahahaha. Znów ta Makrela wygrała, co za "bul" dla kremlowskich trolliwink
              • snakelilith Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 22:58
                Jaka sygnaturka? To ty masz jakąś? Ja na internetowe śmieci od dawna nie zwracam już uwagi.
            • tiszantul Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 22:28
              > No i co tego, że najgorszy? CDU/CSU JEST najsilniejszą partią, co przy frekwenc
              > ji ponad 75% jest wyraźnym sygnałem społeczeństwa. Ale rozumiem, że czymś musis
              > z sobie zracjonalizować rozczarowanie.

Jakie rozczarowanie? Przecież wynik wyborów jest oczywisty, nikt się nic innego nie spodziewał.
              • snakelilith Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 23:01
                W cywilizowanym świecie oczywisty, ale na pod artykułami na głównej są zaskoczeni. No bo jak to? Merkel sprowadziła na Niemów "zagładę", a oni ciągle ją wybierają? No jak oni mogą? Buahahahahahahah.....
    • olena.s Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 20:23
      Super. Robi wrażenie bardzo jak na dzisiejsze czasy nietypowe: profesjonalnego, skutecznego, ale posiadającego moralną busolę polityka.
      • tiszantul Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 22:25
        > Super. Robi wrażenie bardzo jak na dzisiejsze czasy nietypowe: profesjonalnego,
        > skutecznego, ale posiadającego moralną busolę polityka.

Ciekawe co o moralnej busoli powiedzą ofiary gwałtów czy rodziny zamordowanych.
        • snakelilith Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 23:06
          Mieli okazję zagłosować. I pewnie głosowali. Frekwencja ponad 75%. Z czego tylko 13% wybrało AfD, a reszta demokratyczne partie, z których żadna nie negowała konieczności przyjęcia uchodźców. Przyjmij więc na klatę, że Niemcy w zdecydowanej większości nie stosują odpwiedzialności zbiorowej.
    • tiszantul Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 22:24
      > Angela Merkel będzie kanclerzem Niemiec po raz czwarty.
      > Jak sądzicie, czy to dobrze czy źle dla Europy?

Ale zdajesz sobie sprawę, że wypowiedzi krytykujące pewne działania Angeli zostaną natychmiast skasowane? Życzę swobodnej debaty w atmosferze wzajemnego zrozumienia.

To wspaniale, że wybrano Merkel. Nie kasujcie tego posta, naprawdę szczerze się cieszę z wyboru Merkel, to najlepszy wybór dla Europy. Chociaż czasem aż oczy bolą patrzeć, jak się przemęcza dla Europy kanclerz Merkel Angela...
      • gogologog Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 22:26
        smile)))))))))))))
        • tiszantul Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 22:32
          gogologog napisał:

> smile)))))))))))))

Orka na ugorze smile Pięć minut temu mnie odbanowali, ale czuję, że to długo nie potrwa.
          • taki-sobie-nick Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 22:38
            Pięć minut temu mnie odbanowali, ale czuję, że to długo nie potrwa.

To szybko wyciągaj ten pług, bo nie zdążysz zaorać.
            • taki-sobie-nick Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 22:38
              taki-sobie-nick napisała:

> Pięć minut temu mnie odbanowali, ale czuję, że to długo nie potrwa.
              >
              > To szybko wyciągaj ten pług, bo nie zdążysz zaorać.

Nie wiem, czy zaliczyć idiom. tongue_out
              • tiszantul Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 22:49
                > > To szybko wyciągaj ten pług, bo nie zdążysz zaorać.
                >
                > Nie wiem, czy zaliczyć idiom. tongue_out

Przy niedzieli nie orzę, ksiądz zabrania. Ale może przynajmniej nie zbanują smile
          • gogologog Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 22:47
            Luz, gw upada calkowicie.
            Tu jest calkowite filtrowanie, nieprawomyslne wypowiedzi sa wywalane, mozna za to bezkarnie pluc na Kosciol Katolicki
            Ale poglady wroga trzeba znac smile
            • mamma_2012 Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 22:52
              Którego? Kk? Są znane i jasne, kasa, kasa, kasa, a za tą kasę rozpusta. To wiedzą wszyscy i bez gazetwink
    • taki-sobie-nick A jakie były inne możliwości? 24.09.17, 22:28
      I co rozumiesz przez powszechne szaleństwo? Jakieś ogólnoeuropejskie (ogólnoświatowe) czy tylko nasz PiS?
    • muchy_w_nosie Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 22:29
      I dobrze, mam po dziurki w nosie "wiosny ludów".
    • mamma_2012 Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 22:41
      Mam nadzieję, że po wygranej i stworzeniu koalicji będzie mogła sobie pozwolić na bardziej swobodne wypowiedzi i działania.
    • hemp_plant Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 22:52
      big_grin
      dobrze, że jest smile
    • inguszetia_2006 Re: Po raz czwarty! 24.09.17, 22:53
      Witam
      Dobrze. Chadecja jest ok, przynajmniej dla mnie. Będą mieli użeranie z Afd, co im na mózgi zadziała ożywczo. Rozleniwili się, więc Afd im zrobi przymusową burzę mózgów.
      Pzdr.
      Ing

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka