Dodaj do ulubionych

Zmarła córka Ewy Bem

30.09.17, 23:40
Na raka. Miała guza mózgu. Dowiedziała się o chorobie, kiedy była w ciąży. Nie wiem jak to u niej było, ale chyba nie miałabym odwagi kontynuować ciąży z taką diagnozą. Dzieci, które już sąm byłyby ważniejsze. No i ja sama. Walczyłabym chyba jak zwierzę. Chyba. Tak gdybam i modłe się by nie było konfrontacji gdybania z rzeczywistością. A wy???

Poza tym pamiętajcie o słuchawkach z mikrofonem, jeśli długo i często gadacie przez komórkę!!!!
To tak na marginesie.
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 00:28
      doczytaj:

Półtora roku temu okazało się, że Pamela Bem-Niedziałek ma guza mózgu. Dziennikarka była wtedy w ciąży drugim dzieckiem, które przyszło na świat za sprawą cesarskiego cięcia jako 6-miesięczny wcześniak.

• ania-z-lasu Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 00:36
        No i co mam doczytać? I po co? Ja piszę o sobie, moim odczuciu. Pani Pamela świętej pamięci tylko natchnęła mnie do refleksji. Rozumiesz, czy każesz mi szczegółowo studiować życiorys? Pytam co wy ematki byście zrobiły w takiej sytuacji? Nie zrozumiałaś pytania?
        • mysiulek08 Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 02:53
          Doczytac to, ze o nowotworze dowiedziala sie wlasnie 6tym miesiacu, wiec zdecydowala o cc. Tak ja to zrozumialam.
          • hanka78 Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 20:30
            Nie. W szóstym miesiącu lekarze zdecydowali o zakończeniu ciąży, bo wtedy dziecko spokojnie może przeżyć. Prawdopodobnie dowiedziała si e wcześniej ( nie podali dokładnie kiedy) a lekarze proponowali zabieg, na który Pani Pamela się nie zgodziła.
            • bergamotka77 Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 23:13
              Podali. W 3. miesiącu się dowiedziała...
      • bergamotka77 Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 00:39
        O co Ci chodzi? Ania napisała prawdę. Myślałam dziś dużo o niej i czy usunięcie ciąży by jej coś dało (wcześniejsze leczenie onkologiczne). Trudna decyzja ... Tak bardzo mi żal tej dziewczyny i jej dzieci i bliskich.
        • ania-z-lasu Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 00:43
          Mnie też serce się ściska. Taka młoda dzeiwczyna. A jej matkę lubię, jeszcze z dawnych lat, to tym bardziej się wczuwam. Life's a bitch.
        • monia.i Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 00:44
          Tak zdecydowała, miała prawo, oby każdemu to prawo było dane.
        • 1234wxyz Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 09:40
          Jakie usunięcie ciąży? Dowiedziała się w 6 miesiącu i ciążę rozwiązano przez CC.
          • issa-a Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 11:02
            > Jakie usunięcie ciąży? Dowiedziała się w 6 miesiącu i ciążę rozwiązano przez CC
            >

wcześniej już było - to wcale nie jest jednoznaczne i ja z watku startowego wcale nie wyciągnęłam takiego wniosku
            A poza tym
            Jak się okazuje, dziennikarka TVN Biznes i Świat o swojej chorobie wiedziała będąc z ciąży. Zdecydowała się jednak urodzić swoje drugie dziecko.....Była w pierwszym trymestrze, gdy nagle zasłabła. Badania wykazały, że to poważna choroba. Lekarze czekali zatem do szóstego miesiąca ciąży, wtedy zrobili cesarskie cięcie. Maleństwo trafiło do inkubatora, a jego mamę poddano leczeniu - wyjawił przyjaciel dziennikarki.
      • monia.i Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 00:40
        Bardzo przykro sad Taki drobiazg osierociła, żal, jak każdego, kto za wcześnie odchodzi sad
        • nolus Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 02:41
          monia.i napisała:

> Bardzo przykro sad Taki drobiazg osierociła, żal, jak każdego, kto za wcześnie o
          > dchodzi sad

Przykro. Pamiętam ją sprzed wielu lat, z różnych wzmianek o życiu Ewy Bem, wywiadów,itd. Jakoś zapamiętałam jej twarz na lata,zaskoczyła mnie informacja o chorobie.
    • fabryka.lodow.napatyku Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 05:00
      Tak sobie gdybasz, jaktobys to lepiej od niej postapila. Walczyla jak lwica dla zyjacych dzieci. Nie to co ona.
      Miernota
      • ania-z-lasu Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 11:40
        A gdzie ja mówie że mój wybór byłby lepszy, Miernoto (dziwnie się nazywasz, ale nie wnikam)? Czytajże ze zrozumieniem, bo zacietrzewienie odbiera ci jasność umysłu. Tu nie ma lepszych, gorszych wyborów, każdy niesie za sobą konsekwencje. Mam prawo do wyrażenia własnej refleksji czy mi ją odbierasz? Walczyłabym mam nadzieję, bo wiem że oni mnie potrzebują a poza tym obawiam się że ujawniłby mi się strach przed śmiercią i chęć woli walki. Ale co ja tam wiem, nie można mieć w takich sprawach pewności. Można tylko gdybać. Ostatnia rzecz. Nigdzie ani jednym słowem nie oceniam decyzji Pani Pameli. W takich chwilach człowiek musi zmierzyć się ze sobą. Żal mi jej i tego że życie postawiło przed nią taki wybór. Żal mi tych, którzy zostali. Gdyby usunęła wcześniej nie ma żadnej gwarancji, że dziś by żyła. Miałam już w życiu parę trudnych wyborów, dlatego nie zacietrzewiam się...
        • iwles Re: Zmarła córka Ewy Bem 02.10.17, 09:18

Niestety, twój pierwszy post jest oceną postępowania, może nieświadomie to zrobiłaś, ale zrobiłaś. Postawiłaś jej wybór przeciwko własnemu - zestawiłas je w jednm zdaniu, uważając, że twój byłby chyba właściwszy.
          Ale OK , nie kłóćmy się, to nie jest miejsce ani czas.
          Wiadomość o śmierci straszna sad
    • kozica111 Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 06:40
      Była w pierwszym trymestrze gdy zasłabła i dowiedziała się o chorobie, ciążę rozwiązano w 6 msc gdy były szanse na uratowanie dziecka.
      • bergamotka77 Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 11:54
        Kozica ma rację a Ty mysiulek się doucz.
    • princy-mincy Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 06:50
      strasznie wspolczuje jej rodzinie! Taka młoda kobieta, osierociła takie małe dzieci (3,5 i 2 lata).
    • misoune Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 07:48
      Nikt nie wie co by zrobił, dopóki nie znajdzie się w takiej sytuacji.
      Co do śmierci Pameli, od dawna o tym czytam, śledzę, bo w mojej rodzinie też zmarła dziewczyna niedawno. Do ostatniej chwili siedzieliśmy przy łóżku szpitalnym, proces umierania trwał dwa miesiące i był straszny. To moja najbliższa rodzina była, bez szczegółów...
      Wiedziałam, że Pamela umrze, Ewa Bem też to wiedziała, na to się po prostu umiera.
      Musi wychować teraz wnuczka...
      • annajustyna Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 07:50
        Dwoje wnuczat...
      • princy-mincy Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 08:20
        musi wychować? Przeciez te dzieci maja ojca!
        Jesli juz, to moze pomagać w wychowaniu!
        • misoune Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 09:08
          Taaaak, kłóćmy się teraz Słówka, i jeszcze o ideologię.
          Dzieci mojej siostry też mają ojca i co? Zwalnia nas to z opieki nad nimi?
          Nie rozumiesz, to nie dziam.
          • rysiowa85 Re: Zmarła córka Ewy Bem 02.10.17, 00:03
            dzieci miejmy nadzieje mają ojca który je wychowa (moze z jakąś macochą) a nie będzie tego robiła babcia
            No jednak po śmierci matki dzieci nie przechodza z automatu pod opiekę babki ("musi teraz wychować wnuczka...") i nikt nie pozbawia praw rodzicielskich ojców

• asia-loi Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 08:41
      ania-z-lasu napisał(a):

>
      > Poza tym pamiętajcie o słuchawkach z mikrofonem, jeśli długo i często gadacie przez komórkę!!!!

A o co chodzi z tymi słuchawkami?
      • babcia.stefa Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 09:33
        Jej się wydaje, że używanie komórki może spowodować guza mózgu.
        • ania-z-lasu Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 11:54
          Czytajże ty coś poza "Chwilą dla ciebie"! To Polacy są ąż tak zacofani? Nie tłumaczą takich badań na polski czy co??? Już dziesięc lat temu sami operatorzy telefoniczni musieli przyznać że fale GSM szkodzą i mogą powodować raka. Nie pisali o tym w Polsce czy co? Boszzz, widzisz i nie grzmisz. Ja wiem, że jak ktoś jest jednojęzyczny to trudniej dotrzeć do informacji, no ale bez przesady. Zaczynam rozumieć mechanizmy tego mechatego ciemnogrodu, który się rozgościł w tym kraju. To wam nie mówią, żeby używać słuchawek i nie kłaść telefonu na szafce nocnej?
        • hanka78 Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 20:33
          Smażenie muzgu powoduje glejaki i inne paskudztwa
    • aquella Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 10:00

Ja się nie zamierzam stawiać w żadnej ekstremalnej sytuacji (nakreślonej z grubsza) ze swojego fotela bo to strasznie kiepskie jest
      Ogólnie niewyobrażalnie przykry fakt gdy matka osieroca dzieci a i matce umiera dziecko
      • ania-z-lasu Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 11:44
        Msz prawo, tak jak ja mam prawo to robić. Wiem, że złe rzeczy nie przytrafiaja się tylko i wyłącznie innym.
    • satoja Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 10:02
      Znajomy dowiedział się że ma guza mózgu, jego żona była w ciąży. Podjął leczenie. Na jakiś czas choroba zastopowała, ale zaatakowała znowu, dziecko miało 3 lata. Wiedząc że nawrót może być ostateczny i jest mało czasu małżeństwo "zrobiło" jeszcze jedno dziecko. Pogrzeb 34 letniego ojca rodziny był gdy młodsze dziecko miało 4 miesiące.
      • juuuu7 Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 10:17
        Kuzyn meza dowiedzial sie o guzu mozgu gdy mial 24lata. Najgorsza postac glejaka...operacja czesciowego usuniecia. Pozyl pol roku. Z ta choroba ( jesli guz zlosliwy i nieoperacyjny ) nie sposob wygrac niestety...
    • rosapulchra-0 Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 10:42
      Bardzo współczuję Ewie Bem. Ból po stracie dziecka jest dla niewyobrażalny.

A żerowanie na tym temacie w kwestii aborcji uważam za obrzydliwe.
      • ania-z-lasu Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 11:41
        Masz prawo. Ja uważam poruszanie tego tematu w tym kontekście za jak najbardziej ludzkie i zasadne. Samo życie.
        • gama2003 Re: Zmarła córka Ewy Bem 01.10.17, 12:09
          Samo życie to właśnie wybory. Te osobiste, zwykle inne niż rozważane teoretycznie. O zmarłej wiemy za mało, by mieć prawo do oceny. O ile w ogóle jakieś mamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka