Dodaj do ulubionych

Urlop Barei

03.10.17, 19:14
tvn24bis.pl/prawo,82/urlopy-po-nowemu-kodeks-pracy-do-zmiany,778060.html no bez jaj! A jak chcę zrobić remont na urlopie to co? Zamkną mnie?
Obserwuj wątek
    • gulcia77 Re: Urlop Barei 03.10.17, 19:15
      No, to czekam jeszcze na ponowne powołanie FWP big_grin
    • joa66 Re: Urlop Barei 03.10.17, 19:31
      Coś ty, dyscyplinarka i wylatujesz z pracy z wilczym biletem.
    • bye-bye Re: Urlop Barei 03.10.17, 19:38
      możesz robic😊
    • baltycki Re: Urlop Barei 03.10.17, 20:00
      > A jak chcę zrobić remont na urlopie to co? Zamkną mnie?
      "sytuacje, gdy w trakcie korzystania z urlopu pracownik nie odpoczywa od pracy zarobkowej, tylko wykonuje ją dla innego podmiotu albo na innej podstawie prawnej."
      • tanebo2.0 Re: Urlop Barei 03.10.17, 20:03
        A nie sądzisz że nawet gdyby nawet było to dla inne firmy to jest druga Korea Północna?
        • baltycki Re: Urlop Barei 03.10.17, 20:58
          Sądze, za kazdemu przyrownujacemu jakakolwiek sytuacje w Polsce do sytuacji w Korei Północnej...
          brakuje piątej klepki.
          • tanebo2.0 Re: Urlop Barei 03.10.17, 21:01
            Jesteś pewna? Jestem dorosłym wolnym człowiekiem i robię co chcę! Paniała?! A przychodzi jakiś wodzuś co nigdy nie umoczył i chce mi życie układać? To nie jest Korea?
            • nickbezznaczenia Re: Urlop Barei 03.10.17, 21:05
              Dlaczego do Bałtyckiego zwracasz się jak do kobiety?!
              Bałtycki ma rację, więc nie denerwuj się.
            • kk345 Re: Urlop Barei 03.10.17, 21:05
              Dlaczego mówisz do bałtyckiego w rodzaju żeńskim?
            • cosmetic.wipes Re: Urlop Barei 03.10.17, 21:06
              Dlaczego zwracasz się do baltyckiego w formie żeńskiej?
              • nickbezznaczenia Re: Urlop Barei 03.10.17, 21:10
                big_grin
            • baltycki Re: Urlop Barei 03.10.17, 21:42
              tanebo2.0 napisał(a):

> Jestem dorosłym wolnym człowiekiem i robię co chcę!
              Alez rob sobie co chcesz.. za wlasne pieniadze.
              Nie po to pracodawcy udzielaja urlopow placac za nie, aby pracownik wrocil bardziej zmeczony/wyczerpany, niz byl przed urlopem.
              Wolny Czlowiek niech sie meczy na bezplatnym za wlasne pieniadze.
              • noemi29 Re: Urlop Barei 04.10.17, 14:14
                A ja bardzo bym chciała mieć urlop bezpłatny, w wymiarze 4 tygodni w czasie wakacyjnym, ale mój pracodawca nie udziela!
            • bye-bye Re: Urlop Barei 03.10.17, 21:46
              urlop wykorzystany na wypoczynek z pewnoscia wpływa pozytywnie na efektywność pracownika, zdrowie, itp. i pewnie o to tu chodzi, choć dla mnie też dyskusyjne jest regulowanie tego przepisami.

Dobrze by było, żebyś przemyslala dyskutowanie w sposób mniej chamski i jednak z uwzględnieniem proporcji (Korea? czy Ty wiesz co piszesz?)
              • nickbezznaczenia Re: Urlop Barei 03.10.17, 21:49
                I znowu!
                Tanebo to on!
                • bye-bye Re: Urlop Barei 03.10.17, 21:53
                  przepraszam, nie wiedzialam.
                  • nickbezznaczenia Re: Urlop Barei 03.10.17, 21:57
                    smile
              • tanebo2.0 Re: Urlop Barei 03.10.17, 22:05
                A co mnie obchodzi dobro pracodawcy? Nerkę też mam sobie wyciąć i dać pracodawcy w imię jego dobra?
                • bye-bye Re: Urlop Barei 03.10.17, 22:10
                  pracodawca to nie instytucja charytatywna. zatrudnia i placu za wydajną pracę. jeżeli PŁACI za urlop, to (jak słusznie zauważono wyżej) ma prawo oczekiwać, że odbije się to pozytywnie na kondycji pracownika.
                  • tanebo2.0 Re: Urlop Barei 03.10.17, 22:11
                    Ja też nie jestem instytucją charytatywną. Więc albo podwyżka o 100% albo kula w łeb?
                    • bye-bye Re: Urlop Barei 03.10.17, 22:17
                      co do pierwszej części pełna zgoda. Drugie zdanie to jakaś wyższa szkoła jazdy i nie wiem o co chodzi, biorąc pod uwagę temat dyskusji. Intuicja mi jednak podpowiada, że się nie zgadzam😉
                  • iwles Re: Urlop Barei 03.10.17, 22:21
                    Czyli koniec z koloniami i obozami dla dzieci, bo wychowawcy to najczesciej nauczyciele, czy inni opiekunowie, ktorzy wyjezdzaja w czasie swohego urlopu.
                    • volta2 Re: Urlop Barei 04.10.17, 14:40
                      prawdę mówiąc to by akurat głupie nie było - bo nagle się okazuje, że nauczyciel wcale nie potrzebuje urlopu w wakacje, a skoro niezmęczony - to albo bezpłatny i niech wtedy jedzie albo może mógłby łaskawie popracować w szkole w ramach pensji - a rodzicom dyżur wakacyjny nie spędzałby snu z powiek.

a do pracy kolonijnej - normalni pracownicy (ciekawe, jaka by była wtedy cena kolonii?)
                      • iwles Re: Urlop Barei 04.10.17, 15:00
                        > a do pracy kolonijnej - normalni pracownicy (ciekawe, jaka by była wtedy cena kolonii?)

i co robiliby ci normalni pracownicy poza wakacjami-feriami ? smile
                • baltycki Re: Urlop Barei 03.10.17, 22:25

"Urlop wypoczynkowy ma zapewnić regenerację sił pracownika po okresie wykonywania przez niego pracy. Ma on służyć także ochronie jego zdrowia oraz przywróceniu mu pełnej zdolności do pracy. Instytucja urlopu wypoczynkowego leży zatem zarówno w interesie pracownika, pracodawcy, a także społecznym. "

"Definicję wypoczynkowego zawiera art. 152 kodeksu pracy. Można ją przedstawić następująco: jest to zwolnienie od pracy, roszczeniowe, tzn. takie, do którego pracownik ma prawo, przysługujące w każdym roku pracy, które powinno być wykorzystywane w zasadzie w sposób nieprzerwany oraz takie, za czas którego pracownikowi należy się wynagrodzenie. Cechy te odróżniają urlop wypoczynkowy od urlopu bezpłatnego oraz od innych zwolnień od pracy, w tym od tzw. urlopów okolicznościowych. Urlop wypoczynkowy różni się przede wszystkim celem, jakim jest zapewnienie wypoczynku, "

Urlop wypoczynkowy, urlop wypoczynkowy, urlop wypoczynkowy.
                  Poniala?
                  • tanebo2.0 Re: Urlop Barei 03.10.17, 22:28
                    Ale ja chyba wiem lepiej jak ja mam wypoczywać? Czy może ty wiesz jak mam wypoczywać?
                    • baltycki Re: Urlop Barei 03.10.17, 22:38
                      Owszem, a teraz przeczytaj co sam zalinkowales.
                      "- Nie chodzi tylko o takie przypadki, ale też np. sytuacje, gdy w trakcie korzystania z urlopu pracownik nie odpoczywa od pracy zarobkowej, tylko wykonuje ją dla innego podmiotu albo na innej podstawie prawnej."

Wykonywanie pracy zarobkowej odpoczynkiem nie jest.
                      • tanebo2.0 Re: Urlop Barei 03.10.17, 22:45
                        Czyli ty wiesz lepiej?
                        • bye-bye Re: Urlop Barei 03.10.17, 23:02
                          jak grochem o sciane😥
                          Nikt nie pisze, że wie lepiej JAK człowiek powinien wypoczywać. Z pewnością nie można jednak nazwać wypoczynkiem pracy zarobkowej. Tylko tyle to znaczy😊
                          • tanebo2.0 Re: Urlop Barei 03.10.17, 23:04
                            Odpowiem tak: jestem wolnym człowiekiem i poza praca mam prawo robić co mi się rzewnie podoba. A jeśli komuś to nie w smak to chętnie zapoznam jego twarz z moim butem!
                            • bye-bye Re: Urlop Barei 03.10.17, 23:10
                              ty tak na poważnie?
                              • tanebo2.0 Re: Urlop Barei 03.10.17, 23:15
                                A ty? Co jeszcze upaństwowicie? Oddawanie kału? Podobno nieregularnie źle wpływa na pracownika...
                                • bye-bye Re: Urlop Barei 03.10.17, 23:21
                                  matko kochana, jacy my? tłumaczy mu się, jak komu dobremu, błąd w rozumowaniu a ten tu kałem rzuca.
                                  melisy się napij.
                            • baltycki Re: Urlop Barei 03.10.17, 23:11
                              Kobiety oszczędź.
                      • nowi-jka Re: Urlop Barei 04.10.17, 13:01
                        a ja na urlopach jezdze w góry na wielkie wyrypy i choc to mój spsoób relaksu nei wracam odpocznieta a najczesciej wracam w nocy lub nadranem i juz rano stawiam sie niedospana w pracy, po co mi urlop jak juz tak nei bede mogła? big_grinbig_grinbig_grin
      • iwles Re: Urlop Barei 03.10.17, 20:16
        Czyli ze w sezonie ogorkowym nie moge jechac do kuzynki, zeby pomoc jej w zbiorach, bo wiesz, ona mi cos tam placi. Teraz bede musiala tylko za darmo albo wcale?
        • tanebo2.0 Re: Urlop Barei 03.10.17, 20:18
          Tak.
        • baltycki Re: Urlop Barei 03.10.17, 20:36
          "Jak mówił Zieleniecki zespół pracujący nad nowym kodeksem pracy skłania się ku koncepcji wzmocnienia wypoczynkowego charakteru urlopu, tzn. aby rzeczywiście służył celowi, w jakim się go udziela."
          Skieruj Twoje pytanie do Zespołu Pracującego nad nowym kodeksem pracy.
          • iwles Re: Urlop Barei 03.10.17, 22:24
            Wypoczynek - rzecz wzgledna. Sa ludzie, ktorych bezczynnosc meczy ☺
            • baltycki Re: Urlop Barei 03.10.17, 22:30
              Oczywiscie.
              W zalinkowanym nie mowi sie o bezczynnosci, ale o zatrudnianiu sie w czasie urlopu
              • iwles Re: Urlop Barei 04.10.17, 13:01

Eh, a jeśli ktoś dorabia np. robieniem zdjęć czy kręceniem filmów na rodzinnych uroczystościach i akurat trafi mu się w czasie urlopu wesele albo chrzciny, to też nie może ?
        • muchy_w_nosie Re: Urlop Barei 03.10.17, 21:04
          Przecież nie,zatrudnia cię na umowę tylko nielegalnie więc będziesz mogła sobie rwać te ogórki ile chcesz, w razie kontroli jesteś bezpieczna bo jesteś z rodziny - no chyba że sypniesz. Przepracowałam nielegalnie z 10 wakacji, mialam 12 lat jak rwałam truskawki i wiśnie i tak do polowy studiów, bo mam sady i pola koło domu rodzinnego.
        • mika_p Re: Urlop Barei 03.10.17, 22:11
          Jakby co, to się tłumacz, że to taki obóz kondycyjny i to ty płacisz smile
          A kasa nie od kuzynki, tylko dla kuzynki - a została, bo rabacik dostałaś smile)
    • ida_listopadowa Re: Urlop Barei 03.10.17, 20:06
      A! i maja obciac urlopy, do 20 dni, reszte masz sobie wynegocjowac z pracodawca. Juz to widze. I urlop niewykorzystany przepada. Jak wiadomo pracodawcy sami na ulop wypychaja i nie ma, ze nie mozna wziac urlopu
    • tanebo2.0 Re: Urlop Barei 03.10.17, 20:20
      Zaraz się okaże że obowiązkowo trzeba będzie mieć na urlopie kaowca.
      • mika_p Re: Urlop Barei 03.10.17, 22:07
        > Zaraz się okaże że obowiązkowo trzeba będzie mieć na urlopie kaowca.

Administracyjnego.
        20 dni urlopu to jest 4 tygodnie.
        Rok ma 52 tygodnie, więc jeden kaowiec przypadnie na 13 osób.
        Tfu, na 12, bo kaowiec tez musi miec urlop.

Pytanie: czy ja, pracownik, będę musiała urzednikowi-kaowcowi sfinansować wyjazd, jak mi się zachce na Bali lecieć? Czy wyjazd służbowy kaowca sfinansuje rząd? I czy jak polecę z męzem, to będziemy mieć jednego kaowca, czy dwoch?
        • bye-bye Re: Urlop Barei 03.10.17, 22:11
          Dwóch.
          • mika_p Re: Urlop Barei 03.10.17, 22:13
            A nie sześciu? Bo doba ma 24 h, a kaowiec, jako urzędnik, po 8 godzinach będzie mial prawo do przerwy
            • mozambique Re: Urlop Barei 04.10.17, 09:59
              a potem do urlopu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka