Dodaj do ulubionych

Warszwianki

06.10.17, 10:56
Wiem, że takich wątków było od cholery ale ja chciałam trochę bardziej konkretnie.
będę w Warszawie z ośmioletnia córką 31 października i 1 listopada. Czasami wpadam tak odwiedzić znajomych i z reguły polega to na tym, ze prosto z pod pałacu (Modlin busem dojeżdżam) idziemy coś zjeść i się napić , rano odsypiamy, znowu coś zjeść i wracam do siebie).
Ileś razy tez pojechałam z dziećmi (ale to w czasie dłuższego pobytu w Polsce u rodziny, wiec więcej czasu było). Młoda ma zaliczone podstawowe atrakcje warszawskie już kilkakrotnie (Koperniki i inne). Chodzi mi o znalezienie czegoś dla niej na jakieś 2-3h każdego z tych dni (moze podjedziemy na Powązki, żeby zobaczyła polskie Wszystkich Świętych) ale poza tym nie mam pomysłu. Szukam czegoś w Centrum i na Mokotowie.
A i jeszcze jakies fajne imprezy na Halloween (niekoniecznie tylko dla dzieci, wręcz nie chcemy tylko dla dzieci) Ktos wie czy w Lolku na Polach Mokotowskich cos się będzie działo?

Obserwuj wątek
    • kaka-llina Re: Warszwianki 06.10.17, 10:57
      Warszawianki oczywiście...wink
    • tt-tka Re: Warszwianki 06.10.17, 11:30
      Zapomnij, zwlaszcza 1 listopada. Komunikacja wariuje, wszedzie tlumy. Przed cmentarzami odpustowe stoiska.
      • kaka-llina Re: Warszwianki 06.10.17, 11:35
        No akurat odpustowe stoiska by się młodej podobały wink ale jak już to bym raczej na Powazki 31 podjechała... Ona czegoś takiego w życiu nie widziała (znicze itd..). Samej mi tego trochę brakuje, chociaż nigdy na cmentarze specjalnie nie jeździłam....
        • arwena_11 Re: Warszwianki 06.10.17, 12:09
          To wieczorkiem ok 18, 31 października jedź na Wojskowe. Teraz porządkowane są groby dwóch kwater Powstańców Warszawskich ( wolontariusze sprzątają groby rodzinne, które już najczęściej nie mają nikogo do opieki ). Wieczorem 31 października zostaną zapalone znicze ( w sumie ok 400 ). Widok będzie niesamowity.
          • kaka-llina Re: Warszwianki 06.10.17, 12:57
            super!
            • arwena_11 Re: Warszwianki 06.10.17, 13:05
              To będą kwatery A22 i A23, Idąc główną aleją ( wejście od Powązkowskiej ) Mniej więcej w połowie cmentarza - jedna po prawej, druga po lewej stronie.
      • mdro Re: Warszwianki 06.10.17, 11:41
        Dlaczego? Komunikacja 1 listopada na cmentarze jest IMO świetna, a jeśli chodzi o zwiedzanie, to proponuję Wojskowe Powązki już od rana, ale Stare lepiej niedługo przed zmrokiem. A odpustowe stoiska to też część tradycji wink - zresztą akurat przed Powązkami nie ma ich aż tak wiele i na większości po prostu znicze (na ogół dużo skromniejsze niż w innych miastach, w których bywam w tym okresie).
        • kaka-llina Re: Warszwianki 06.10.17, 11:50
          1 listopada koło dziewiętnastej muszę już być pod pałacem, żeby busa złapać na lotnisko... Chciałabym cmentarz jednak po zmroku zobaczyć (sama za tym tęsknię).
        • arwena_11 Re: Warszwianki 06.10.17, 12:12
          Największy odpust to Wólka i Bródno
    • labianka Re: Warszwianki 06.10.17, 11:35
      Na Powązki idźcie koniecznie!
      Od lat działa na obrzeżach W-wy taka farma dyniowa vis-a-vis szkoły amerykańskiej przy wjeździe do Konstancina. Sprzedają tam różne gatunki dyń, na poczekaniu wykraja z nich latarnie, jest ułożony labirynt ze słomy, są wybiegi zwierzaczków do pogłaskania typu świnka, króliczki, owieczki. Pod namiotem jest wystawa dyń przeróżnych kształtów i wielkości. Całe autokary przedszkolaków tam zjeżdżały, pan opowiadał coś tam o tych zwierzakach, hulały w słomianym labiryncie, na pobliskim polu oglądały te dynie. Może to by się spodobało Twojej ośmiolatce? Dojedziesz tam każdym autobusem jadącym na Konstancin i do Ogrodu Botanicznego (139?), to ok. 20 min jazdy od metra Wilanowska. Jak już byście tam były w Halloween 31 października, to jest to ostatni dzień w roku, kiedy ogród bot. jest otwarty. Przy ładnej pogodzie jesienne widoki w tym ogrodzie są po prostu bajeczne. Można przemierzyć z dzieckiem mini-szlak górski i wejść do szklarni.

• kaka-llina Re: Warszwianki 06.10.17, 11:56
        Dyniowych parków i wystaw to ona widziała od cholery (w UK w Kent mieszkamy-ogród Anglii wink) ale ogród botaniczny to super pomysł, jeśli pogoda dobra będzie...
        • ichi51e Re: Warszwianki 06.10.17, 14:31
          Ogrod botaniczny juz dosc mocno opustoszaly. Byliscie w Polinie?
      • claudel6 Re: Warszwianki 06.10.17, 12:10
        to pewnie to
        www.farmadyn.pl
        • kaka-llina Re: Warszwianki 06.10.17, 15:23
          Matko boska, co to jest "pokaz z żywą kurą"????
    • arwena_11 Re: Warszwianki 06.10.17, 11:39
      1 listopada komunikacja jest ustawiona pod trasy na cmentarze. Wszystkie centra handlowe/muzea itd są zamknięte.
      Można pojechać na Powązki Cywilne ( groby znanych ludzi - w necie jest gdzieś taka trasa ) - ale to hardcor, bo tam wszystkie drogi zamknięte, tłumy ludzi ( czasami ciężko wejść bramami od Powązkowskiej ). Na Wojskowych podobnie. Jedyny plus - komunikacją dojedziesz sprawnie.
      Nie mam pojęcia czy 1 listopada są jakieś knajpy ( poza dworcem, lotniskiem ) czynne. Ale nie wydaje mi się.
      • labianka Re: Warszwianki 06.10.17, 11:47
        Natomiast coraz więcej knajp/pubów/bawialni dziecięcych organizuje zabawy halloweenowe. Na wszystkich zamkniętych osiedlach dzieciaki w tym dniu "zbierają cukierki". Przebierają się i łączą w grupy, a większość dorosłych już się przyzwyczaiła do tego "święta", ma słodkości dla dzieciaków i reaguje na nie pozytywnie. Musiałabyś swoją Małą skumplować z jakimś towarzystwem w jej wieku, jeśli Młoda odważna i Ty się nie boisz, mogłaby zaliczyć Halloween po polsko-warszawskusmile Z najmłodszymi dziećmi takimi na ręku nawet chodzą dorośli. Może jakaś ematka z zamkniętego osiedla Cię przygarnie, ja mam zbyt stare dzieci, żeby za nimi łazić smile
        • labianka Re: Warszwianki 06.10.17, 11:48
          errata: na wszystkich znanych mi osiedlach smile
        • kaka-llina Re: Warszwianki 06.10.17, 11:55
          Znajomi mieszkają na starym Mokotowie, nie mam pojęcia co tam się dzieje (oni bezdzietni) a gdzie można wieczorem w Halloween pójść, gdzie nawet dorośli się bawią? knajpka, restauracja? Moja młoda będzie zadowolona... Towarzystwo, jeśli będzie ona sobie sama znajdzie, ale dzieci musza być "otwarte" bo ona polski kaleczy i zdarzyło mi się na wakacjach, ze traktowali ja jak ułomną (nigdy w Warszawie, dlatego chętnie ja tam biorę).
          • labianka Re: Warszwianki 06.10.17, 12:01
            Na moim osiedlu widzę nawet ogłoszenia typu "Drodzy Sąsiedzi, będziemy chodzić z dzieciakami (albo same dzieci) o tej godzinie, przylepcie cośtam na drzwiach, żebyśmy wiedzieli, do kogo zapukać." Hordy dzieciaków się tego dnia uganiają po korytarzach, hałasują, śmieją się, zbierają całe kosze cukierków, czekolad, owoców. Do moich dzieci zawsze sie pchały inne, żeby zaszaleć. Poproś znajomych, żeby się rozejrzeli, może coś wykukająsmile
            • arwena_11 Re: Warszwianki 06.10.17, 12:13
              U nas nie chodzą.
            • kaka-llina Re: Warszwianki 06.10.17, 13:00
              Dziecko jest angielskie, już się w życiu nałaziła... chyba bardziej by chciała się przebrać itd... (chociaż to ma co roku w domu tak czy siak...) Sama wycieczka chyba ważniejsza niż "treak or treat"
          • wilan.an Re: Warszwianki 06.10.17, 13:24
            Jak Mokotów to Regeneracja. W zeszlym roku bylo Halloween dla dzieci. Tylko termin może ci nie pasować.
      • anel_ma Re: Warszwianki 06.10.17, 11:53
        w centrum wiekszosć knajp czynna - szczególnie na Nowym Swiecie, gdzie jest zawsze masa obcokrajowców, wiec luz
    • volta2 Re: Warszwianki 06.10.17, 12:04
      kojarzy mi się, że 1 listopada to wszystko jest zamknięte więc szczerze, to tylko powązki ci zostają (wojskowe też polecam)

a 31 to bym do romy celowała, może koło południa mają jakiś spektakl dla dzieci/młodzieży lub sprawdziła inne warszawskie teatry, oferta południowa(bo wieczorem to raczej dla dorosłych)
      • kaka-llina Re: Warszwianki 06.10.17, 13:01
        w centrum będę pewnie koło 14 (moze wcześniej) ale to tez dobry pomysł... Dzięki...
    • jatojagodnik Re: Warszwianki 06.10.17, 12:20
      Na Powązki jeździmy zawsze wieczorem. Jest już niewiele ludzi (jak na 1 listopada) ale za to bardzo magicznie
      • stara.mostowiakowa Re: Warszwianki 06.10.17, 12:45
        A może park świateł w Wilanowie?
        • volta2 Re: Warszwianki 06.10.17, 13:55
          wilanów rzeczywiście dobrym pomysłem

po pierwsze - dobry przystanek na drodze do ogrodu botanicznego(jako posiadaczka karnetu akurat tam bym się nie tłukła z dzieckiem, chyba że jest jakaś impreza w fangorówce?)
          po drugie blisko do imaxa - o ile jest to jakaś atrakcja dla twojego dziecka, pod dachem, więc kwestia wypoczęcia w cieple (moje nie przepadają, ale ich sąsiad mija ze 2 kina żeby pojechać właśnie tam) i muzeum wojskowego(nie wiem czy czynne?)
        • ichi51e Re: Warszwianki 06.10.17, 14:33
          Wilanow w tym okresie bedzie koszmarem bo juz reklamuja ze ma byc lepiej i inaczej niz w zeszlym roku. Wiec pewnie straszne tlumy.

Za to festiwal Korczek powinien sie do tego czasu zaczac. Moze cos was zainteresuje?
          • volta2 Re: Warszwianki 06.10.17, 14:55
            czuję że te tłumy to na 1 listopada grzecznie wyjadą na swoje włości o ile jakiś łikend z tych dni da się sklecić.
    • bywalec.hoteli Re: Warszwianki 06.10.17, 14:02
      To dobry lokal ten Lolek?
      • kaka-llina Re: Warszwianki 06.10.17, 14:33
        Znajomi maja niedaleko i jak jestem to tam z reguły wpadamy, fajne tanie żarcie i dzieci maja się gdzie podziać (ostatnio byłam ze dwa lata temu, wiec nie wiem czy coś się zmieniło).
    • koronka2012 Re: Warszwianki 06.10.17, 14:31
      Szczęśliwie córka i podchodzi wiekowosmile - podobno super: www.muzeumdomkow.pl/
      • kaka-llina Re: Warszwianki 06.10.17, 14:34
        Wow!!!!!
      • koronka2012 Re: Warszwianki 06.10.17, 14:35
        za szybko poszło - to jest muzeum starych domków dla lalek, w Pałacu Kultury
        • kaka-llina Re: Warszwianki 06.10.17, 15:00
          tam to możemy prosto z busa pójść...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka