Dodaj do ulubionych

MAMY TO. :)

20.10.17, 13:07
Syn mój. Dwa lata i 3 miesiące. Postawił dziś pierwsze samodzielne kroki smile
To trzęsienie ziemi to był kamień spadający z mojego serca smile
Obserwuj wątek
    • niennte Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 13:09
      To wspaniale!
      Gratuluję Zuleykowi smile
    • joa66 Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 13:10
      Gratulacje ! smile
    • jeziorowa Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 13:12
      Gratulacje dla dzielnego chłopaka i cierpliwej mamy😀😀😀. Pamiętam lata temu, gdy córka mojej przyjaciółki (wtedy niespełna 3 latka) pierwszy raz samodzielnie staneła😀. To było święto i sukces na miarę zdobycia Nobla😀. Życzę dalszych postępów, obyś niedługo nie mogła go dogonić😀
    • juuuu7 Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 13:13
      Cudowne wiesci. Ogromne gratulacje dla synka i dla Ciebie! Wiedzialam, ze sie doczekacie...jeszcze chwila i go nie dogonisz.
    • sfornarina Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 13:13
      Bardzo sie ciesze smile
    • slonko1335 Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 13:13
      Brawo! Gratulacje. Nie wiem co jest Twojemu synkowi ale czy jest szansa na całkowite wyleczenie?
      • zuleyka.z.talgaru Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 13:39
        Nie ma. Ma dziecięce porażenie mózgowe - hemiplegię prawostronną. Intelektualnie ok.
        • slonko1335 Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 13:44
          sad a czy będzie mógł funkcjonować samodzielnie kiedyś? czy nie wiadomo?
          • zuleyka.z.talgaru Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:08
            Będzie. Generalnie jego stan jest całkiem ok. Na razie ma mniejszy zakres ruchu prawej ręki, mniej jej używa, ale nie zaciska itp. nie robią mu się przykurcze. Noga - całkiem wporzo, nawet nie zamiata nią za bardzo jak idzie. Generalnie codziennie ma rehabilitację, do tego co miesiąc osteopata - więc wszystkie spięcia są ogarniane na bieżąco, logopeda, basen, od stycznia wjadą konie. Do tego cały czas stymulacja i ćwiczenia w domu.
            Jak już nie będę musiała go nosić to uznam, że to najlepszy dzień w moim życiu wink
            Może mieć problemy z SI, jest w grupie zagrożenia dysleksją, ale jest tak intensywnie rehabilitowany, że mam nadzieję, że to co zostanie to będzie dyskretne.
            Rozwój psychospołeczny i intelektualny ma jak najbardziej w normie.
            • slonko1335 Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:12
              No to super! Powodzenia i zdrówka i siły dla synka i Was wszystkich.
            • heca7 Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:19
              Czekaj jeszcze będziesz marzyła aby na chwilę usiadł wink zdrowe dzieci mają czas do 18 miesiąca na samodzielne chodzenie a Twój zrobił to tylko pół roku później smile
            • paloma_blauwinder Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:23
              big_grin

> od stycznia wjadą konie
              Super decyzja i fajnie, że macie możliwość. Jak jest dobrze prowadzona to działa świetnie, również na psychikę.
              • zuleyka.z.talgaru Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:26
                Podobno dzieci zasypiają na koniach smile
                • paloma_blauwinder Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 17:00
                  No to już zależy. Jak traficie na zwolennika biernej rehabilitacji, traktującej konia wyłącznie jako duży masażer i przytulankę to wtedy tak może być. Ale skuteczniej jest, jeśli dziecko uczestniczy aktywnie, musi reagować na polecenia i nawet czasem przełamuje dyskomfort wykonując ćwiczenia (ale żeby jednak chętnie brało udział).
                  • zuleyka.z.talgaru Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 17:31
                    U nas to bardziej chodzi o to, że koń jak idzie to człowiekowi się układa miednica jak przy chodzeniu o własnych nogach, także pewnie będzie aktywnie. On uwielbia zwierzęta, naszą suczę traktuje z dużym namaszczeniem. Rozmawiają na tylko znane sobie tematy. Jedynie trochę kur się boi, ale to dlatego, że za dużo na raz w kurniku było.
                    • kota_marcowa Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 21:00
                      O to mój kury darzy wielkim uwielbieniem, nie mam pojęcia skąd mu się to wzięło, podejrzewam piosenkę z you tuba. Ogólnie kocha zwierzęta, a te gospodarskie jakoś bardziej wink
                • wilan.an Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 20:07
                  U nas dała fajne efekty (CZR, spectrum). Młoda szalała za swoim koniem, kiedyś zleciala przy cwieczeniach i od razu chciała z powrotem.
            • dzika41 Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:27
              Zuleyka cieszę się razem z Tobą.
              Hipoterapia- rewelacyjna rzecz. Moje dzieci uczą się jazdy konnej i gdy one mają jazdy ja podglądam jak inne dzieci na zajęciach hipo się otwierają, jak reagują na zwierzęta, ciepło na sercu się robi.
              • paloma_blauwinder Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 17:04
                Też to widuję w naszej stajni, generalnie uśmiech od ucha do uchasmile I znam też nastolatka wyrehabilitowanego z mpd, jeżdżącego samodzielnie w szkółce. Nie domyśliłabym się, gdybym nie wiedziała.
                • zuleyka.z.talgaru Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 17:34
                  No jak ja mówię co młodemu dolega to ludzie robią wielkie oczy - bo nie widać. Większość ludzi kojarzy mpd z ostrzejszymi przypadkami, a generalnie mpd to jest jak stąd do afryki - co człowiek to inny przypadek.

Nasz rehabilitant ma kolegę z hemiplegią i mówi, że dopiero widać, że trochę ciągnie nogę jak już był pod koniec maratonu i ciało było zmęczone. Uczę się, żeby nie porównywać młodego do innych dzieci ale to szalenie trudne.
        • jeziorowa Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 13:45
          Zukeyka, to tak jak córka mojej przyjaciółki - obecnie prawie dorosła panna. Bardzo dużo ją i rodziców kosztowało to wysiłku, ale warto! Teraz żyje w zasadzie jak rówieśnice (poza drobnostkami: nie nosi obcasów, brzydko i wolniej pisze, nie będzie sportowcem itd). Twojemu dziecku też życzę takich sukcesów😀
          • zuleyka.z.talgaru Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:09
            Dzięki smile
          • arwena_11 Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 16:19
            jak brzydko pisze może zostać lekarzem albo prawnikiem wink
            • jeziorowa Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 16:32
              Ona chce zostać programistą, a wtedy charakter pisma już wogóle będzie bez znaczenia😀
    • black.emma Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 13:15
      Gratulacje! smile
    • zlababa35 Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 13:18
      Hurra big_grin !!!
      Gratuluję Młodemu!!!
      Jeszcze będziesz za nim biegać wink.
    • little_fish Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 13:21
      Super👍. Gratulacje ogromne!!!!
    • butch_cassidy Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 13:22
      Pięknie! smile
    • a.va Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 13:25
      Hip, hip, hura, gratuluję, świetna wiadomość smile
    • dzikka Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 13:52
      Ciesze się Waszym szczęściem i sukcesem. Oby tak dalejsmile Przytulam was wirtualniesmile
      • thaures Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:02
        Z całego serca gratuluję. Mogę tylko domyślać się jakie to szczęście dla Was.. Parę miesięcy temu rozmawiałam z mężem, że nie docenialiśmy w młodości faktu, że mogliśmy mieć bez problemu własne dzieci, że były zdrowe-nie myśleliśmy wtedy o innych scenariuszach. Może to kwestia wieku i dojrzałości? Nie wiem, ale cieszę się z Tobą i trzymam kciuki za dalsze zdobywanie szczytów.
        • zuleyka.z.talgaru Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:10
          Te co mi tu życzyły chorego dziecka mogą się w zadek cmoknąć tongue_out tak go wyrehabilitujemy, że będzie fajniejszy niż te cud maliny córusie.
          • karme-lowa Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:16
            zuleyka.z.talgaru napisała:

> Te co mi tu życzyły chorego dziecka mogą się w zadek cmoknąć tongue_out tak go wyrehabi
            > litujemy, że będzie fajniejszy niż te cud maliny córusie.
            Chu....z nimi!
            Pamiętaj, że takie "życzenia" lubią wracać do życzącego.
          • jeziorowa Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:17
            Proszę, napisz, że to taki czarny humor i że nie istnieją ludzie, którzy są w stanie wyartykułować takich życzeń 😳
            • karme-lowa Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:29
              jeziorowa napisała:

> Proszę, napisz, że to taki czarny humor i że nie istnieją ludzie, którzy są w s
              > tanie wyartykułować takich życzeń 😳
              Niestety, jest taka jedna. Dokładnie tego Zuleyce życzyla. Matka dzieciom.
            • dzika41 Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:30
              Jeziorowa niestety nie 😐
              Padło tu kilka takich życzeń... 😐🤐😮
              • jeziorowa Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:40
                Ale te osoby są niepoczytalne, prawda? Napiszcie, że prawda...
                • karme-lowa Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:43
                  jeziorowa napisała:

> Ale te osoby są niepoczytalne, prawda? Napiszcie, że prawda...
                  Można tak napisać😂!
                  Ona jeszcze źle życzyła 3 mamuśce (chore dziecko) i Menodo (tam chyba o chorą mamę chodziło).
                  • jeziorowa Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:48
                    Dzięki karme-lowa😀, w takim razie nie zaśmiecam już pozytywnego wątku rozmową o szaleńcach😀 Jeszcze raz gratulacje dla małego, dzielnego człowieka😀
                  • arwena_11 Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 15:50
                    Czy myślimy o tej samej osobie? Bo jeśli tak - to nie ma się czym przejmować, empatia i rozum to nie są jej cechy charakterystyczne tongue_out
                    • zuleyka.z.talgaru Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 16:25
                      Zapewne jakby jeszcze kilka pikantnych szczegółów podać to się nożyce odezwą, bo nie wyrobią wink ale po co - to ma być radosny wątek smile
                      • arwena_11 Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 17:35
                        No i jestsmile. Nie wiesz nawet jak się cieszę. Miałam dzisiaj paskudny dzień - więc ta wiadomość rozjaśniła trochę mi trochę niebo smile. Lubię jak dzieci zdrowieją i przezwyciężają swoje ograniczenia.
                • zlababa35 Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 20:49
                  Ot, po prostu pie... co im ślina na język przyniesie.
              • sfornarina Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:40
                Szok...
    • gama2003 Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:01
      No !
      Wiedziałam !!!

Zulejek jeszcze Wam pokaże wink !
    • ludborka Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:06
      Brawo!!!!!!!!
      🎈
      • karme-lowa Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:11
        Cudnie! Gratuluję! Uściski wielkie dla Was😘😘👊👍💪👏❤💕
    • ewa_mama_jasia Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:12
      Brawo! Cieszę się z Tobą.
    • memphis90 Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:13
      Gratulacje, kup mu od ematek duuuuze lody smile
      • aqua48 Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:19
        Cudownie, Zulejek górą! Dzielny chłop i jeszcze dzielniejsza mama. Może być tak, ze w ogóle na pierwszy rzut oka jego problem będzie niewidoczny. Życzę dużo wytrwałości i dalszych tak szybkich postępów!
    • wilowka Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:18
      Cudownie, zaraz zadyszkę przy gonieniu go złapiesz! smile
    • kkalipso Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:22
      Cieszę się Waszym szczęściem.
      Moja mała też wczoraj postawiła pierwsze kroczki i za jedną rączkę chwilkę pomyka, też się cieszyliśmy a najbardziej starsza.
    • nisar Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:25
      Ha. Super, dawno mnie tak nic nie ucieszyło.
    • rulsanka Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:37
      Brawo! Niedługo będzie biegał szybciej od ciebie smile
    • saszanasza Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:39
      Wspaniale!
    • dido_dido Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:51
      Dzielny facet!!!
      I dzielna TY Zuleyko smile
    • fornitta69 Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 14:56
      Super! smile
    • y_y Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 15:00
      Cieszę się zupełnie tak... takie wiadomości powinno się czytać! Cmok w biegającą piętę smile
      • lucky80 Re: MAMY TO. :) 20.10.17, 15:26
        Cudownie! Bardzo się cieszę! Jesteś świetną matką świetnego synka i niech nikt Ci nie wmówi, że jest inaczej!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka