Dodaj do ulubionych

A Waszczykowski w formie

23.10.17, 17:45
Zobaczyła, przeczytałam...i nie wstrząsnęło mną, że Ministra Spraw Zagranicznych nie dziwi, że austriacką nagrodę wręcza Król Hiszpanii.

Komentarz ze strony Kraków Żąda Co Najmniej Bukaresztu:
- Nie mogę wysłać tej depeszy! Nie ma takiego kraju - Asturia! Jest Austria, tak...
- Asturia - prowincja i księstwo w Hiszpanii.
- To co mi pan nic nie mówi?!
- No mówię pani właśnie.
- To przecież ja muszę pójść i poszukać, zobaczyć gdzie to jest. Cholera jasna...

Przez chwilę można było pomyśleć, że wynik wojny o sukcesję hiszpańską był jednak inny i to Karol Habsburg, a nie Filip d'Anjou, został następcą Karola II

https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/22729100_1669441709754689_2189038391661897626_n.png?oh=cf0d3a0acff22c64838ec006339de5e5&oe=5A82D8C2
Obserwuj wątek
    • kaka-llina Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 18:38
      Żałosny idiota.....I to jest nasz Minister SZ, słabo się robi, to już Fotyga chyba była lepsza...
    • asmarabis Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 18:46
      Ty wiedziałaś gdzie leży asturia?
      • triss_merigold6 Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 18:50
        Ja wiedziałam.smile Czytałam trylogię hiszpańską Kestena.
      • kaka-llina Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 18:51
        tak
      • ruczki_dwie Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 18:58
        To jest Twoja linia obrony dyletanctwa (dyplomata!!!) Waszczykowskiego?
      • livia.kalina Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:00
        Tak wiedziałam. A jakbym nie wiedziała, to bym sprawdziła na mapie a nie udawała, że Asturia=Austria.
        • asmarabis Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:09
          Ale kogo obchodzi jakaś Asturia?

Austria jest ważniejsza
          • sumire Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:10
            Ale nie o nią tu chodziło, poteflonie.
            • cosmetic.wipes Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:34
              sumire napisała:

> poteflonie.

Szlocham big_grin big_grin big_grin
      • baltycki Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:03
        Na niewiedzenie jest prosty sposob.
        - To przecież ja muszę pójść i poszukać, zobaczyć gdzie to jest. Cholera jasna...
      • woman_in_love Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:03
        Ja tam np. wiem bo lubię historię. Ktoś od spraw zagranicznych i dyplomacji powinien też wiedzieć. I to lepiej niż ja.
        Bo wiele niuansów w polityce wynika właśnie z zaszłości historycznych. Jak się tego nie ogarnia, to się potem albo złą stronę wybierze albo nie będzie się wiedziało kto z kim się w końcu skumał i dlaczego. Wiadomo, że na wszystkim nie trzeba się znać i nie można, i nawet ten San Escobar by można wybaczyć, ale ogarnianie sytuacji w Europie to jednak powinno być wymagane od ministra kraju unijnego.

Mam czasami wrażenie, że przeciętna wieloletnia oglądaczka Eurowizji jest bardziej obyta w dyplomacji strefy Euro(wizji) niż ten idiota, bo po samych głosowaniach się można nauczyć kto kogo popiera i z kim trzyma i jaki kraj gdzie leży.
      • nickbezznaczenia Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:07
        Ten człowiek ma wykształcenie historyczne!
      • szarsz Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:07
        > Ty wiedziałaś gdzie leży asturia?

Ja wiedziałam. A minister spraw zagranicznych powinien wiedzieć. Jeśli nie wie, to czas się dokształcić. Jeśli zaś człowieka nie dziwi, dlaczego nagrodę księżnej (wtf, z grobu wstała?) Austrii wręcza król Hiszpanii, to jest idiotą.
        • asmarabis Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:11
          Nie mogli sie tak umówić i zrobić tego grzecznościowo jedno drugiemu ?
          • livia.kalina Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:14
            Grzecznościowo Księżna Austrii miała wstać z grobu? To chyba Poseł Tarczyński musiałby ojca Bashoborę na gościnne występy do Austrii zaprosić.
            • antyideal Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:21
              smilesmilesmile
            • asmarabis Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:52
              O mujborze a to nagrody w konkursie chopinowskim wręcza Chopin a nagrody Nobla nobel???
              • szarsz Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:55
                Z noblem bym nie ryzykowała, nie dość, że radioaktywny, to jeszcze się dość szybko rozpada.
          • eliszka25 Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:19
            asmarabis napisała:

> Nie mogli sie tak umówić i zrobić tego grzecznościowo jedno drugiemu ?
            >
            biorac pod uwage, ze od 1804 roku austria byla oficjalnie cesarstwem i glowa panstwa byl cesarz/cesarzowa, to obecnemu krolowi hiszpanii byloby nieco trudno umowic sie z jakakolwiek ksiezna austrii na wreczanie nagrody big_grin
        • mdro Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:25
          To nagroda następcy tronu hiszpańskiego, noszącego tytuł księcia Asturii. Od 2014 jest nią córka Filipa, Eleonora, więc księżna.
      • andaba Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:07
        To jakaś wiedza tajemna?
        Nawet ja wiem.
        • cosmetic.wipes Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:28
          Dla asmy wszystko jest wiedzą tajemną a Waszczu to jej guru big_grin
      • morekac Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:55
        Ja wiedziałam, że w Hiszpanii.
        • asmarabis Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 20:09
          Wychylasz sie bez sensu, czy choć jeden Hiszpan zna suwalszczyzne albo Podkarpacie ?

Troszkę szacunku dla siebie by wypadało miec
          • sumire Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 20:20
            Mówimy o ministerstwie spraw ZAGRANICZNYCH, poteflonie, a jego pracownicy powinni cokolwiek o geografii innych krajów wiedzieć. Ty sobie możesz zostać z Podkarpaciem.
            • asmarabis Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 20:24
              Oj matołku
              Przeczytaj sobie statut msz
              Oni współpracują z państwami

Od współpracy z regionami sa inne regiony wiec to ich nic nue obchodzi

A hak ktos wyskakuje z dziwnymi nagrodami to powinien najpierw zareklamować siebie
              • sumire Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 20:33
                A z czego składają się państwa, jeśli nie z regionów? Rozumiem, że kwiczałobyś z zachwytu, gdyby MSZ Francji czy UK, czy nie daj Boże Niemiec podobną informację o Krakowie skomentowało, że gratuluje Norwegom sukcesu. Już to widzę.
                • asmarabis Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 20:35
                  Wiesz co ciagle trafiam na info o polskich obozach koncentracyjnych w zachodnich mediach
                  Skoro oni nie umieją zakodować takiej rzeczy to dlaczego wy taka uwagę przywiazuhecue do ich regionów i nagród ?

Naprawdę trzeba sue zacząć szanować
                  • sumire Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 20:39
                    Zgadzam się. Zatem proponuję, byś zaczęło szanować polszczyznę albo włączyło sprawdzanie pisowni, bo niewiele jest zjawisk równie żenujących, jak oburzeni patrioci kalający język.
                    • asmarabis Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 20:57
                      Jak tylko nauczysz sie budowy wież Eiffla to zacznę szanować
                      • sumire Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 20:58
                        Wież Eiffla?
                        To już więcej ich jest?
                        • anetapzn3 Re: A Waszczykowski w formie 24.10.17, 12:00
                          sumire napisała:

> Wież Eiffla?
                          > To już więcej ich jest?

big_grin big_grin zwizualizowałam sobie cały dłuuugi rządek wież big_grin
          • morekac Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 20:25
            Żaden z polskich następców tronu nie nosił tytułu księcia Suwalszczyzny i Podkarpacia, w przeciwieństwie do hiszpańskich następców tronu. No i cała historia Rekonkwisty - katolik i historyk powinien to chociaż kojarzyć : że Asturia to nie Austria. Mniej więcej tak, jakby nagrodę księcia Walii wręczał król Walonii.
            BTW: wystarczy oglądać Vueltę, by nabyć nieco wiedzy o częściach Hiszpanii.
            • asmarabis Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 20:28
              No proszę cie
              Ani Walonia ani Walią nic nie znaczą jako takie w Europie wiec o co ten lament
              Co by sie zmieniło w twoim życiu gdyby rzeczywiście ja wręczył ten drugi ?
              • nathasha Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 21:08
                Najwazniejsze pytanie co by sie zmienilo w zyciu kota!
    • joa66 Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:04
      big_grin
    • eliszka25 Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:11
      oj tam, co to za roznica, czy to austria czy hiszpania? dla polskiego msz najwyrazniej zadna big_grin
      • triss_merigold6 Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:20
        Wbrew opiniom krytycznym wobec Waszcza, uważam, że minister nie musi wiedzieć.
        Może nie wiedzieć mnóstwa rzeczy, nie znać wielu szczegółów, ale pierwszego dnia po objęciu stanowiska powinien wkuć na pamięć telefon do własnego sekretariatu. Tam siedzi sekretarka, która ma staż dłuższy niż jakikolwiek rząd i połączy szefa z asystentem ministra/dyrektorem odpowiedniego departamentu/biurem komunikacji, żeby uzyskał informacje od osób, które wiedzą.
        • mdro Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:26
          A nie sądzisz, że ową sekretarkę mogła zastąpić jakaś Misiewiczówna?
          • triss_merigold6 Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:41
            Sekretarki w gabinetach są dwie, bo pracują też na zmianę popołudniową. Jeszcze nie widziałam sytuacji kiedy obie zostają wymienione jednocześnie jak przychodzi nowy minister. Nawet gdyby tak było, to najdalej po miesiącu sekretarka musi nauczyć się kiedy i do kogo dzwonić więc wracamy do postaci ministra - on ma prawo i obowiązek korzystania ze wsparcia merytorycznego, niekorzystanie z ww. to samobój vide Waszczu.
            • szarsz Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:51
              > najdalej po miesiącu sekretarka musi nauczyć się kiedy i do kogo dzwonić

Ale jesteś pewna, że musi?
              • morekac Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:56
                Córka leśnika nie musi.
              • triss_merigold6 Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 20:00
                Musi, bo w innym wypadku pada cały dzienny/tygodniowy kalendarz spotkań ministra czy wiceministra. No chyba, że lecą na spontanie, ale to mało prawdopodobne, biorąc pod uwagę, że wiele terminów jest sztywnych i zupełnie nie zależą od pojedynczego ministra.
                • iskierka3 Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 20:19
                  Nie bierzesz pod uwage, ze ten minister musi miec jeszcze cien rozumu i pokory, zeby uznac, ze czegos nie wie. I cien szacunku do urzedu zeby chciec sie dowiedziec. Ten nie ma nic.
                  • triss_merigold6 Re: A Waszczykowski w formie 24.10.17, 12:21
                    Ależ przecież właśnie o tym piszę.
                    Na stanowiskach zawsze było do diabła i ciut ciut niedouków czy osób o zupełnie innym wykształceniu kierunkowym (litościwie nie wskażę palcem), ale przy odrobinie inteligencji potrafili wykazać się właśnie odrobiną pokory i samokrytycyzmu. Waszczu nie potrafi, stąd San Escobar i inne kwiaty.
        • baltycki Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:48
          triss_merigold6 napisała:

> Wbrew opiniom krytycznym wobec Waszcza, uważam, że minister nie musi wiedzieć.
          > Może nie wiedzieć mnóstwa rzeczy, nie znać wielu szczegółów, ale pierwszego dni
          > a po objęciu stanowiska powinien wkuć na pamięć telefon do własnego sekretariat
          > u. Tam siedzi sekretarka, która ma staż dłuższy niż jakikolwiek rząd i połączy
          > szefa z asystentem ministra/dyrektorem odpowiedniego departamentu/biurem komuni
          > kacji, żeby uzyskał informacje od osób, które wiedzą.

Jestes chyba jedyna, ktora podejrzewa Waszcza o osobiste dokonywanie wpisow.
          • triss_merigold6 Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:56
            Nudzi się chłopina więc może próbować sam. Inna wersja to taka, że asystent uprawia sabotaż.
        • lusitania2 Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:51

>Tam siedzi sekretarka, która ma staż dłuższy niż jakikolwiek rząd

Tam, to nawet sprzątaczki zostały na pisie wymienione, a tych, których z powodu kodeksu pracy jednak wyrzucić się nie dało, to przez pisie zostały zdublowane i mają tyle do powiedzenia, co becia na unijnych szczytach.

Naprawdę, chciałabym mieć nadzieję, że ty, tak jak elka i gogogcośtam, to jednak dla żywej gotówki te kłamstwa tu wypisujesz, a nie jak barejowski Jarząbek, z własnej inicjatywy, ku chwale pana prezesa li i jedynie.
          No ale (nie)stety nawet tej nadziei nie mamsad

P.S. Oczywiście, że też wiem, gdzie leży Asturia.
          Ba! Nawet Galicje znam różne.
          • triss_merigold6 Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:57
            Chyba mam lepsze źródło wiedzy o tym kto został w MSZ, a kogo posunęli.
            • lusitania2 Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 20:35

(nie)stety, ale oczywiście znowu ŹLE ci się wydaje, że masz.
          • volta2 Re: A Waszczykowski w formie 24.10.17, 13:17
            nie jest tak źle, w zasadzie nikt z moich znajomych(wszyscy z czasów peo) posady nie stracił, owszem kto nie kto wrócił do kraju odwołany z placówki - ale prosto z odwołania na dawny stołek za biurko w warszawie.
            triss chyba też ma podobną wiedzę, więc może i owszem sprzataczki poleciały, robaczki etatowe nie mają się źle.
            więc nie opowiadaj bzdur lusi
        • woman_in_love Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 20:18
          "Wbrew opiniom krytycznym wobec Waszcza, uważam, że minister nie musi wiedzieć.
          Może nie wiedzieć mnóstwa rzeczy, nie znać wielu szczegółów"

Jasne, jasne. Nikt nie wymaga. Sprawy Oceanii czy innej Mongolii mogą mu być obce jak najbardziej i może się posiłkować doradcami.
          Ale my tu mówimy o Unii. I minister kraju unijnego (miejmy nadzieję, że już niedługo) powinien znać jednak szczegóły sytuacji unijnej trochę lepiej. Jego pracownicy też.

Zresztą ten idiota skończył historię. Rekonkwista to jeden z ważniejszych epizodów historii europejskiej. W związku z tym powinny mu się chociaż obić o uszy hasła: Asturia, León, Kastylia, Aragonia i parę innych.
          • asmarabis Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 20:26
            Pytam ponownie
            Ktory region polski obił sue o uszy jakiemukolwiek Hiszpanii?

Weźcie wstancue wreszcie z tych kolan
        • eliszka25 Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 20:51
          sam minister osobiscie nie musi wszystkiego wiedziec (choc troche dziwne, ze nie kojarzy zupelnie kwestii nastepcy tronu hiszpanii). piszac msz mialam na mysli cale ministerstwo, bo w koncu od czegos ten minister ma jakas sekretarke, doradce czy innych ekspertow. przynajmniej teoretycznie jakichs chyba powinien miec?
        • livia.kalina Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 21:21
          jak ani minister ani nikt w ministerstwie w ogóle nie rozumie o co chodzi to po co udaje, swoim komunikatem, że wie? Równie dobrze ten wpis mógłby brzmieć:
          Minister Waszczykowski gratuluje wybitnemu sportowcowi Adrianowi Zagajnikowi mandatu karnego im. Sofronowa, wręczonego przez pazia Królowej Śniegu.
          • sumire Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 21:23
            Kwikłam big_grin
            Ale najgorsze, że to prawda...
        • latarnia_umarlych Re: A Waszczykowski w formie 24.10.17, 10:25

> Wbrew opiniom krytycznym wobec Waszcza, uważam, że minister nie musi wiedzieć.

No jasne, przecież nic się nie stało! Kto normalny wymaga od człowieka z wyższym wykształceniem humanistycznym (historyk, do diabła), do tego ministra spraw zagranicznych, będzie wiedział cokolwiek o krajach europejskich?

PiS i jego rządy kiedyś przeminą, zmieni się koniunktura. Nie będzie wam wtedy wstyd? Forum pamięta wszystko.
          • triss_merigold6 Re: A Waszczykowski w formie 24.10.17, 12:18
            Co do zasady - powinien zdawać sobie sprawę z własnych braków i korzystać z personelu zamiast próbować samodzielnie angażować się w kwestie pięciorzędne i popełniać gafę za gafą.
            Skomentowanie czy brak skomentowania tej nagrody ma ujemne znaczenie, braku komentarza nikt by nie zauważył, komentarz błędny i upubliczniony widzą wszyscy. Na tym polega problem Waszcza - nie on pierwszy ma luki w wiedzy i nie on ostatni, ale on desperacko stara się coś pokazać.
            Btw, jestem dziwnie pewna, że jakieś 90% osób z wyższym wykształceniem humanistycznym w Polsce nie wiedziałoby gdzie leży Asturia, tylko nie za bardzo mają okazję publicznego pokazania niewiedzy. Rozumiesz, błędem nie jest to, że minister nie wie, błędem jest brak umiejętności ukrycia niewiedzy i skorzystania z wiedzy innych.
            • morekac Re: A Waszczykowski w formie 24.10.17, 14:49
              Zgodzę się z tobą, Triss. Moim zdaniem Waszczu wypadałby znacznie lepiej, gdyby albo częściej milczał albo jednak przygotowywał się do swoich publicznych wypowiedzi.
          • asmarabis Re: A Waszczykowski w formie 24.10.17, 12:38
            Forum pamięta tez jak wszystkie ematki wnosiły na piedestału kijowskiego i maszerowały co niedziele bijąc mu pokłony

Skoro nie spaliły sie ze wstydzi i nie pozmieniały nickow zeby zmyć z siebie hańbę to wróżę ze nic ich nie złamie
            • anetapzn3 Re: A Waszczykowski w formie 24.10.17, 12:47
              asmarabis napisała:

> Forum pamięta tez jak wszystkie ematki wnosiły na piedestału kijowskiego i masz
              > erowały co niedziele bijąc mu pokłony

Twój ukochany argument, kiedy nie masz nic mądrego w temacie dyskusji do napisania.
              >
              > Skoro nie spaliły sie ze wstydzi

Polski język nadal dla ciebie, jak widać za trudny...
              >
      • asmarabis Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 19:47
        A jakie znaczenie ma dla ciebie osobiście skąd była ta nagroda i co to zmieniło w twoim życiu ?
        • eliszka25 Re: A Waszczykowski w formie 23.10.17, 21:02
          sama nagroda dla mnie osobiscie nie ma wiekszego znaczenia, bo nie ja ja dostalam. gdybym jednak mieszkala w polsce, to wolalbym, zeby rzadzacy moim panstwem rozrozniali poszczegolne kraje i orientowali sie, czy w danym momencie jest mowa o hiszpanii czy o austrii, bo jak im sie jakies kraje pomyla w nieodpowiednim momencie, to taka pomylka moze sie zle skonczyc dla calego spoleczenstwa.

sama gafa ministerstwa ma dla mnie osobiscie takie znaczenie, ze osmiesza kraj, z ktorego pochodze.
    • woman_in_love zapewniam, ze 99,99999% suwerena nie rozumie żartu 23.10.17, 19:27
      i tym podobnych niuansów albo insynuacji, więc można sobie darować te śmieszki i heheszki. Amen.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka