Dodaj do ulubionych

stomatolog! ratunku

30.10.17, 13:57
Co zrobić z przepelnionym kanałem na zwewnątrz (do kosci), trzeba wyrwac ząb?
Wtej chwili jest stan zapalny, czy to ustąpi? Czy stomatolog popełnił błąd? o się da zrobic?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: stomatolog! ratunku 30.10.17, 14:50
      Na stan zapalny potrzebny jest antybiotyk. Co do reszty też może pomóc tylko lekarz. Nie czekaj z wizytą.
    • jednorazowy22 Re: stomatolog! ratunku 30.10.17, 16:45
      Tak, stomatolog spartaczył robotę.
      Idź do dobrego stomatologa, ząb powinno się dać uratować.
      • 1madzik10 Re: stomatolog! ratunku 30.10.17, 17:09
        Czy powinnam zadac odszkodowanie ?albo zwrot pieniedzy ?
        • jola-kotka Re: stomatolog! ratunku 30.10.17, 18:39
          Zadac mozesz zawsze a co z tego wyjdzie zobaczysz.
          • 1st.world.problems Re: stomatolog! ratunku 31.10.17, 13:46
            Nigdy nie idź leczyć zęba do dentysty który nie ma ubezpieczenia OC
    • zaba66-pl Re: stomatolog! ratunku 30.10.17, 21:12
      Bez paniki. Czy dużo materiału wypełniającego przeszło do kości? Jeżeli troszkę to żaden problem. Jeśli jest on tylko w kości a nie w zatoce szczękowej lub w kanale żuchwy (to widać na zdjęciu rtg gdzie jest) to nie powinno być problemu. Może poboleć przez kilka - kilkanaście dni a potem uspokaja się.
      • 1madzik10 Re: stomatolog! ratunku 31.10.17, 10:36
        Nie wiem czy dużo ale na zdjeciu rtg widac ze przynajmniej 1cm. można popełnić taki błąd?
        • zaba66-pl Re: stomatolog! ratunku 31.10.17, 13:28
          Nie powinno ale się zdarza. Jak wygląda ten przepchnięty materiał na zdjęciu? Jak biała plama o mniej lub bardziej regularnym kształcie czy jak nitka?
          • 1madzik10 Re: stomatolog! ratunku 31.10.17, 13:43
            zaba jestes stomatologiem? moge wysłac Ci pozniej rtg. To jest taka niktka ale dookoła stan zapalny. Chirurg mówi ze ząb do wyrawania, stomatolog nie widzi problemu
            • zaba66-pl Re: stomatolog! ratunku 31.10.17, 13:47
              Tak.
              • 1madzik10 Re: stomatolog! ratunku 01.11.17, 10:25
                Podaj maila przesle zdjecie
                • 1madzik10 Re: stomatolog! ratunku 01.11.17, 10:38
                  wstawilam tutaj link do zdjecia, zerknij
    • lati7 Re: stomatolog! ratunku 31.10.17, 15:12
      Przebity kanał. Miałam podobnie 15 lat temu , dentystka wyślizgała się ze sprawy jak węgorz ... Leczyła kanały na "oko", tak że ścianka mojego( jak licówka) zęba mi odpadła. W dodatku usłyszałam , że to nie ona wyhodowała mi próchnice w zębie ! Teraz bym nie podarowała. Ząb na straty.Ale dentyści to mistrzowie uników, łącznie z braniem L4 aby unikać niewygodnego pacjenta. Pytając o gwarancje, zawsze, ale to zawsze wymyślają ze to i tamto to jednak gwarancja nie obejmuje, choć dotyczy spartaczonego zęba. Kłamią w żywe oczy. Ja znalazłam dentystę ponad 300 km od domu. Jeżdżę tyle km nawet z czyszczeniem osadu.
      • 1madzik10 Re: stomatolog! ratunku 01.11.17, 10:25
        I co z tym zebem? wyrwalas?
    • 1madzik10 Re: stomatolog! ratunku 01.11.17, 10:36
      <a href=https://zapodaj.net/9802665537b57.jpg.html>20171101_103211.jpg</a>
      • 1madzik10 Re: stomatolog! ratunku 01.11.17, 10:37
        zapodaj.net/9802665537b57.jpg.html
        • zaba66-pl Re: stomatolog! ratunku 01.11.17, 11:51
          Kiedy leczony ząb był? Dawno i teraz zaczął boleć ? Czy może dopiero co zakończone leczenie? Czy to było pierwotne leczenie kanałowe w tym zębie czy powtórne?
          • zaba66-pl Re: stomatolog! ratunku 01.11.17, 11:56
            Na rtg widać perforację korzenia. Jest to powikłanie, które może zdarzyć się może podczas udrażniania trudnych kanałów. Rokowanie niepewne.
            • 1madzik10 Re: stomatolog! ratunku 01.11.17, 12:36
              wypelnione kanaly byly 3 tyg temu. Poszlam do chirurga szczekowego po mnie bolala szczeka(przeskakuje mi podczas jedzenia) po wizycie stomatologicznej, za mocno mialam otwarta. Chirurg skoerowal mnie na pantomogram i po tym stowerdzil ze zab do wyrwania. Kazal mi pojsc ze zdjeciem pokazac stomatologowi. W tej chwili boli mnie mniej a praktycznie zab mnie bolal krocej tylko mam wrazenie ze szczeka mnie boli. po ok 2 tyg od wypelnienia stomatolog na moje zadanie zrobila dopiero zdjecie rtg. wydaje mi sie ze to jest blad lekarski nie zrobic zdjecia w dniu wypelnienia.
              • 1madzik10 Re: stomatolog! ratunku 01.11.17, 12:44
                to jest pierwotne leczenie
                • 1madzik10 Re: stomatolog! ratunku 01.11.17, 12:49
                  Ponoewaz bardzo mnie bolalo jak pani stomatolog opracowywala kanaly, doszlo do nie milej wymiany zdan i awantury.odkladalam wizyty z powodu bolu ze znieczuleniem. Leczenie trwa od czerwca. Mam podejrzenie ze moze to byc zlosliwe zagranie stomatolog. Bo tak gleboko za kanalem to raczej nie jest prez przypadek. Na fotelu czulam jakbym byla z rzezni. Zero delikatnosci ze strony stomatolog. Od czerwca bylam co wizyte z bolem. Zastanawiam sie czy zlozyc sprawe do sadu.
                  • zaba66-pl Re: stomatolog! ratunku 01.11.17, 12:52
                    Współczuję. Masz pecha.
                  • zaba66-pl Re: stomatolog! ratunku 01.11.17, 13:06
                    Powinnaś poszukać lekarza do którego będziesz mieć zaufanie. Zapewniam Cię, że większość dentystów to mili i empatyczni ludzie starający się pomóc jak najlepiej swoim pacjentom. Zwłaszcza, że leczenie kosztuje sporo. Wracając do Twojego problemu - nie wiem czy coś wskórasz bo jak sama piszesz odkładałaś wizyty a to działą na Twoją niekorzyść. Strasznie długo trwało to leczenie - nie służy to zębowi. O złośliwość lekarza nie podejrzewam bo to byłoby strzelanie samobója raczej. Ale rzeczywiście gorzej się pracuje jeśli pacjent jest negatywnie nastawiony.
                    • 1madzik10 Re: stomatolog! ratunku 01.11.17, 13:10
                      A powiedz mi czy to jest duze wyjscie poza kanal? na moje oko sporo. Czy mozna az tak sie pomylic? ogladalam w necie zdjecia i tam sa male kropeczki po za kanala a tu taka krecha. Do tego brak zdjecia rtg na wizycie wypelniajacej kanal. Mozna tak?
                      • zaba66-pl Re: stomatolog! ratunku 01.11.17, 13:25
                        Spore ale takie przepchnięcia materiału zdarzają się i zęby funkcjonują latami. Najważniejsze żeby nie dawał dolegliwości i nie formowała się zmiana zapalna w kości - dlatego te kontrolne rtg co jakiś czas. Problemem jest raczej ta część kanału, która jest poniżej perforacji i nie wiadomo czy jest wypełniona czy nie.
              • zaba66-pl Re: stomatolog! ratunku 01.11.17, 12:50
                Eee tam, chirurg to by tylko wyrywał smile . Jeżeli dolegliwości są coraz mniejsze to spokojnie poobserwować trzeba ząb. Jeśli ustąpią to ok. Za ok. pół roku wykonać kontrolny rtg. Jeśli jednak będzie bolał to masz dwa wyjścia - usunąć ząb albo podjąć próbę ponownego leczenia kanałowego pod mikroskopem u doświadczonego endodonty. Niestety, nikt nie zagwarantuje powodzenia a sporo kasy wydasz.
                • 1madzik10 Re: stomatolog! ratunku 01.11.17, 12:54
                  A ta szczeka co mi przeskakuje to nie jest od tego zeba? Chirurg twierdzi ze od tego zeba moge miec bol i przeskakiwanie
                  • 1madzik10 Re: stomatolog! ratunku 01.11.17, 12:57
                    zaba, ja mam lekarstwo w zebie, zostala mi ostatnia wizyta i nie wiem co robic. Czy mam tak chodzic dalej i ile.
                    • zaba66-pl Re: stomatolog! ratunku 01.11.17, 13:08
                      Lekarstwo? Rozumiem, że kanały wypełnione a tylko plomby nie ma jeszcze?
                      • 1madzik10 Re: stomatolog! ratunku 01.11.17, 13:11
                        tak. Pozostala mi tylko plomba. Co bys zrobila?
                  • zaba66-pl Re: stomatolog! ratunku 01.11.17, 13:19
                    Przeskakiwanie z pewnością nie jest wynikiem stanu zęba. Masz problem ze stawem skroniowo-żuchwowym. Ból - może być od stawu, może być od zęba. Postukaj w ząb trzonkiem łyżeczki-boli? Czy przy nagryzaniu boli?
                    • 1madzik10 Re: stomatolog! ratunku 01.11.17, 13:38
                      Postukalam ale nie boli mnie, czuje lekko. Nie jem ta strona i nie wiem czy moge gryzc, natomiast czuje troche bo nie mam wypelnienia i wchodzi mi jedzenie. A jaki jest jeszcze problem? kanal nie jest wypelniony?
                      • zaba66-pl Re: stomatolog! ratunku 01.11.17, 14:01
                        Nie wiem bo rtg jest dwuwymiarowe i struktury nakładają się. Jeśli nie boli to najlepiej założyć porządne wypełnienie i z pól roku rtg. I nie panikować bo może będzie dobrze. Dopóki jest opatrunek oszczędzać tę
                        stronę podczas jedzenia.
                        • 1madzik10 Re: stomatolog! ratunku 01.11.17, 14:58
                          Dziekuje. Poczekam z tydzien jeszcze zeby calkiem bol ustal bo jeszcze mam troche. I wtedy sprobuje do innego stomatologa na wypelnienie. Chyba ze powie to samo ze do wyrwania. Nie chce myslec o wyrywaniu.
                          • zaba66-pl Re: stomatolog! ratunku 01.11.17, 15:06
                            Nie wyrywać jeśli nie boli! Po co?
    • 1madzik10 Re: stomatolog! ratunku 04.11.17, 12:15
      Po konsultacji z innym chirurgiem dowiedzialam sie ze zab jednak do wyrwania. Stomatolog przed ostatnia wizyta podsunela mi osiwadczenie ze zapoznaje sie z ryzykiem leczenia kanalowego. Nie chcialalm podpisac ale bylam z bolem i na fotelu. Czy ktos sie orientuje jaka jest odpowiedzialnosc?
      • marlamar Re: stomatolog! ratunku 04.11.17, 12:32
        Przy leczeniu kanałowym rokowania są zawsze niepewne, nikt nie daje stuprocentowej gwarancji powodzenia. Przy czym nie chodzi tutaj o ewidentne błędy, tylko o specyfikę tego leczenia. Spróbowałabym jeszcze u jednego chirurga. Ja po nieudanym leczeniu kanałowym miałam resekcję wierzchołka korzenia. Na razie jest dobrze, ale chirurg też oczywiście wieczystej gwarancji nie daje.
      • zaba66-pl Re: stomatolog! ratunku 04.11.17, 12:36
        Idź do lekarki która Cię leczyła, zgłoś reklamację. Jeśli się dogadacie to może uzyskasz zwrot części kosztów leczenia. Jeśli nie to powinna dać ci kontakt do swojego ubezpieczyciela i to z nim walczyć będziesz o jakieś odszkodowanie. A jak ząb, jednak boli dalej?
        • 1madzik10 Re: stomatolog! ratunku 04.11.17, 13:45
          Nie boli. Ale sa takie momenty ze zaczyna mnie na chwile bolec. Jestem zalamana
          • zaba66-pl Re: stomatolog! ratunku 04.11.17, 13:58
            Ponieważ Ciągle jeszcze masz opatrunek w zębie to może brodawka dziąsłowa jest podrażniana. Może jak się założy wypełnienie to się uspokoi. Usunąć zawsze zdążysz.
            • zaba66-pl Re: stomatolog! ratunku 04.11.17, 14:02
              Marlamar wspomniała o resekcji korzenia ale raczej w przypadku dolnej siódemki to trudno będzie znaleźć chętnego chirurga do wykonania takiego zabiegu.
              • 1madzik10 Re: stomatolog! ratunku 04.11.17, 14:14
                a dlaczego trudno znalezc?
                • 1madzik10 Re: stomatolog! ratunku 04.11.17, 14:16
                  zaba a moge tak chodzic? bo moze mi sie rozwinac jakies powazne zakazenie?
                • zaba66-pl Re: stomatolog! ratunku 04.11.17, 14:35
                  Trudno bo warunki anatomiczne nie sprzyjają.
                  • zaba66-pl Re: stomatolog! ratunku 04.11.17, 14:44
                    Jeśli nie będzie bolał to możesz, mając cały czas świadomość, że jest to ząb zwiększonego ryzyka. Dlatego ciągle powtarzam- JEŻELI NIE BĘDZIE BOLAŁ to go zostaw ale za pół roku rtg zrób (nie pantomogram ale konkretnie celowane na ten ząb). Jeśli na rtg będzie widać formującą się zmianę w kości to wtedy, nawet jeśli nie będzie bolał to lepiej usuń.
                    • 1madzik10 Re: stomatolog! ratunku 04.11.17, 18:27
                      Czy prawne jest zabepzieczanie sie przed ryzykiem leczenia kanalowego? Pytalam w rozbych gabinetach i dowiedzialam sie ze ten co spierdzieli juz raz zab i mial problemy podsuwa kartki do podpisu zeby sie zabezpieczyc. Wyleczenie lub nie to jest ryzyko ale niewykonanoe zdjecia rtg i zatajenie sprawy to juz blad. Co myslisz zaba 66?
                      • zaba66-pl Re: stomatolog! ratunku 04.11.17, 19:12
                        Podpisanie przez pacjenta zgody na leczenie stomatologiczne powinno być rutynowe. Jednak najczęściej przed prostymi zabiegami o tym się nie myśli. Przed ekstrakcjami, leczeniem kanałowym już częściej a zawsze przed implantami. Ale powtarzam -trend jest taki, że ta zgoda do podpisu zawsze powinna być podana.
                        Rtg przy leczeniu kanałowym powinno być zrobione (przed i po a często w trakcie). Jeżeli nie było zrobione to trudno mówić o zatajeniu czegokolwiek bo lekarz też nie widział jak sprawa wygląda. Dlaczego nie było rtg? Brak w gabinecie?
                        • 1madzik10 Re: stomatolog! ratunku 04.11.17, 20:24
                          Nie zrobila bo nie miala moze ochoty. Skad mam wiedziec. Dopiero na kolejnej poprosilam
                        • 1madzik10 Re: stomatolog! ratunku 04.11.17, 20:25
                          a jesli zdjecie nie bylo zrobione to leczenie nie bylo zgodne ze sztuka lekarska
                          • zaba66-pl Re: stomatolog! ratunku 04.11.17, 21:23
                            Tak, zdjęcie powinno być.
                            • zaba66-pl Re: stomatolog! ratunku 04.11.17, 21:32
                              Staram Ci się pomóc znaleźć wyjście z zaistniałej sytuacji ale ponieważ wyczuwam rozdrażnienie moimi pytaniami więc kończę moją misję. Powodzenia.
                              • 1madzik10 Re: stomatolog! ratunku 05.11.17, 07:46
                                Napewno jestem rozdrazniona jak mamy takich h..fachowcow. Zglosilam do okregowej izby, powinna dostac zakaz wykonywania zawodu.
    • 1madzik10 Re: stomatolog! ratunku 22.11.17, 07:57
      Po konsultacji 3 chirurgow i 2 endodontow zab ewidentnie do wyrwania. Dochodzi bol wiec tymbardziej. Sprawa w kancelarii i jesli nie zostanie wyplacone odszkodowanie jest juz przygotowany pozew. Tak zostalam zalatwiona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka