Dodaj do ulubionych

Manifest Piotra S*

02.11.17, 23:34
Mam taki pomysł by założyć wątek zawierający manifest Piotra S. i ten wątek przyszpilić do momentu kiedy do Polski wróci wolność.

* Nazwisko Pana Piotra jest znane, ale nie zamierzam go z szacunku nigdy nie zapisać. Dla mnie zawsze będzie Piotrem S, który uważał się za szarego człowieka a był bohaterem.
Obserwuj wątek
    • purchawkapuknieta Re: Manifest Piotra S* 03.11.17, 09:14
      Fantastyczny pomysł

(przykro mi się zrobiło, że emamy cię olały, więc podbijam wątek)
    • c2h6 Re: Manifest Piotra S* 03.11.17, 10:06
      krejzimama napisał:

> * Nazwisko Pana Piotra jest znane, ale nie zamierzam go z szacunku nigdy nie za
      > pisać. Dla mnie zawsze będzie Piotrem S, który uważał się za szarego człowieka
      > a był bohaterem.

A ja znałem takiego jednego, co wyskoczył z okna. I innego, co się powiesił.
    • livia.kalina Re: Manifest Piotra S* 03.11.17, 10:24
      Popieram pomysł. Ja sobie wydrukowałam i włożyłam do Konstytucji.
      • 1elka26 Re: Manifest Piotra S* 03.11.17, 10:40
        D. Tusk o samospaleniu mężczyzny przed kancelarią premiera , 24 09 2011r.:

„Ja, ze względu na delikatność sprawy, a także kwestie rodzinne, uważam, że należy być bardzo powściągliwym. Nie tylko politycznie, ale także tak po ludzku, bo wszystko wskazuje na to, że te powody były dużo bardziej skomplikowane, niż chcieliby niektórzy politycy to widzieć” – powiedział.

„A kto chce na takich dramatach robić kampanię, to jest jego sprawa, jego styl, jego wstyd” – dodał premier.

Zapomnieliście? To może przeczytajcie jeszcze raz ostatnie zdanie.
        Oczywiście, że zapomnieliście. Podobnie jak o Marku Rosiaku. On nie zdążył napisać żadnego manifestu gdyż został zamordowany.
        Może posluchacie więc czlowieka, który, podobno, jest dla was autorytetem -
        "kto chce na takich dramatach robić kampanię ... jego wstyd".
        • livia.kalina Re: Manifest Piotra S* 03.11.17, 12:12
          pisdzielstwo trzęsie gaciami przed Bohaterem. I słusznie.
          • samawsnach Re: Manifest Piotra S* 03.11.17, 14:05
            Bohaterem? Nie przeginajmy.
            • livia.kalina Re: Manifest Piotra S* 03.11.17, 16:53
              Poświęcił życie, i to w strasznych cierpieniach, dla wolności i demokracji dla Polski i nas wszystkich. Wystawił się na wyzwiska, obelgi, kpiny (co przewidział w swym pożegnalnym liście i niestety się nie pomylił). W całej historii Polski było takich niewielu.
              • c2h6 Re: Manifest Piotra S* 03.11.17, 17:04
                livia.kalina napisała:

> Poświęcił życie, i to w strasznych cierpieniach, dla wolności i demokracji dla

Pierdoły opowiadasz. Facet musiał być ciężko niezrównoważony, jeżeli obecna sytuacja, nawet z kaczorem w godle, wydawała mu się warta czegoś takiego. A to, że teraz na trupie niektórzy próbują robić politykę, to dokładnie ta sama zagrywka, co w przypadku bliźniaka.

> Polski i nas wszystkich. Wystawił się na wyzwiska, obelgi, kpiny (co przewidzia
                > ł w swym pożegnalnym liście i niestety się nie pomylił). W całej historii Polsk
                > i było takich niewielu.

I całe szczęście.
              • samawsnach Re: Manifest Piotra S* 03.11.17, 17:28
                Wiesz co, upatrywanie w tym bohaterstwa i gloryfikowanie takiego czynu jest niebezpieczne. Za chwilę możemy mieć dużo więcej takich bohaterów - naśladowców. Jest pewnie znaczny odsetek osób w depresji, niezadowolonych z obecnych rządów i mocno sfrustrowanych.
                • jagienka75 Re: Manifest Piotra S* 03.11.17, 19:58
                  to musialyby byc osoby niezrownoważone psychicznie.
                  reszta towarzystwa aż tak bardzo się raczej nie poświęci, choć od ponad 2 lat zaciekle walczą o wolność, równość i demokrację.
                  • gris_gris Re: Manifest Piotra S* 08.11.17, 20:10
                    sugerujesz, ze pownni? jestes az tak podla?
                • fornitta69 Re: Manifest Piotra S* 07.11.17, 14:10
                  samawsnach napisała:

> Wiesz co, upatrywanie w tym bohaterstwa i gloryfikowanie takiego czynu jest nie
                  > bezpieczne. Za chwilę możemy mieć dużo więcej takich bohaterów - naśladowców.
                  Chyba wlasnie jednego juz mamy sad Wlasnie slyszalam w radiu, ze jakis czlowiek sie podpalil pod sadem. I jest w stanie krytycznym.
              • fornitta69 Re: Manifest Piotra S* 03.11.17, 21:59
                livia.kalina napisała:

> Poświęcił życie, i to w strasznych cierpieniach, dla wolności i demokracji dla
                > Polski i nas wszystkich.
                Nie "poswieca sie zycia" dla kraju, tylko sie o ten kraj sensownie walczy- jak ci, ktorzy chodza na manifestacje na przyklad. Kuswa dosc juz tego pieprzonego gloryfikowania cierpienia i umierania za kraj!!! Zal mi tego czlowieka, historia jest strasznie smutna, ale w ratowaniu kraju przed pisem to on nie pomogl, wrecz przeciwnie.
                • livia.kalina Re: Manifest Piotra S* 07.11.17, 15:34
                  Nie czuje się na siłach mówić innym jak mają walczyć o swój kraj. Z szacunkiem przyjmuję wybór tego Człowieka.
        • kim5 Re: Manifest Piotra S* 03.11.17, 12:47
          elka, a czy mi się tylko wydaje, że Donald Tusk odwiedził tego człowieka w szpitalu?
          www.wprost.pl/kraj/262694/podpalil-sie-pod-kancelaria-premiera-zostawil-list-dla-tuska-premier-wraca.html

Nie kojarzę podobnej reakcji ze strony p/o premiera Szydło czy premiera Kaczyńskiego...
        • natalia.nat Re: Manifest Piotra S* 07.11.17, 15:49
          Może zamiast wklejania cudzych wypowiedzi umieścisz swoją własną? Zdarza ci się w ogóle mieć swoje zdanie na jakiś temat?
          Ktoś inny może przecież wkleić wypowiedzi znanych osób, które uważają przeciwnie. Czego niby te wklejanki mają dowodzić, poza tym, że zdania są podzielone, jak to najczęściej bywa w życiu.
          Poza tym nazywanie kogoś bohaterem, nie jest żadnym robieniem kampanii i to tym bardziej na tragedii. Bez przesady.
    • c2h6 Re: Manifest Piotra S* 03.11.17, 10:34
      krejzimama napisał:

> Mam taki pomysł by założyć wątek zawierający manifest Piotra S. i ten wątek prz
      > yszpilić do momentu kiedy do Polski wróci wolność.

Uoooo, jaka błyskawiczna reakcja moderacji na moją poprzednią, pozbawioną prawidłowego zachwytu odpowiedź smile Ale nie szkodzi, nie szkodzi, skasowanie moich wypowiedzi nie zmieni faktu, że sytuacja w Polsce, mimo odrażającej obecności Antoniego i Jarka, ni-chu-chu nie uzasadnia tak drastycznych protestów, a protestantem powinien był się zająć wcześniej stosowny lekarz. Natomiast to, co ten wątek próbuje wylansować, to jazda po trupach do celu identyczna jak w przypadku Smoleńska.
      • zona_glusia Re: Manifest Piotra S* 03.11.17, 12:22
        Jeszcze jedna opinia, chyba mi najbliższa:
        koduj24.pl/dla-wszystkich-ten-sam-ogien/
    • areyoubetter Re: Manifest Piotra S* 03.11.17, 17:00
      Popieram. Jego ofiara nie może pójść na marne.
      • jagienka75 Re: Manifest Piotra S* 03.11.17, 20:00
        jaka ofiara?
        watpliwa sprawa, żeby te czlowiek wiedzial, co robi.
        wiec ja bym z ta ofiarą nie przesadzała.
        • areyoubetter Re: Manifest Piotra S* 04.11.17, 08:49
          Moim zdaniem to była świadoma ofiara. Wiem, że wygodniej by było niektórym zrobić z niego wariata, ale wystarczy przeczytać list, żeby zobaczyć jak było naprawdę.
          • fornitta69 Re: Manifest Piotra S* 04.11.17, 09:11
            OJP. Byl chory na depresje. Kazdy, kto wie cokolwiek o tej chorobie, wie,ze to nie jest zerojedynkowe: zabil sie z powodu choroby vs zabil sie z powodu sytuacji w kraju. To nie bylo ani tak, ze nie wiedzial co robi, ani tak, ze choroba nie miala wplywu na to co zrobil.
        • fragile_f Re: Manifest Piotra S* 04.11.17, 10:05
          Mhm, a manifest napisały krasnoludki. Ale spoko, robicie DOKŁADNIE to samo, co PRLowskie władze po śmierci Ryszarda Siwca.

Stawiasz się w jednym szeregu z nimi, wiesz o tym?
          • fornitta69 Re: Manifest Piotra S* 04.11.17, 10:17
            W manifescie napisal, to co sensowni ludzie od dawna wiedza. Ty wiesz, ja wiem- dlaczego wiec, nie idziesz sie zabic? Bo nie masz odwagi? Bo ja dlatego, ze uwazam,ze to nie sa odpowiednie metody. Wku...a mnie gloryfikowanie desperackiego czynu chorego czlowieka. Kogos do czegos tym przekonal? Serio? Bo ja widze tylko niezdrowa ekscytacje najbardziej radykalnych przeciwnikow pis- nic ponadto. Ale spoko, robcie dalej bohatera z tego nieszczesnego czlowieka, obrazajcie kazdego, kto tego nie popiera. Udowadniajcie, ze po zadnej stronie barykady nie ma juz rozsadku i normalnosci...
            • fragile_f Re: Manifest Piotra S* 04.11.17, 10:31
              Dlaczego nie idę się zabić? Bo mam powody do życia, które póki co przeważają nad powodami do zabicia się. U niego było najwyraźniej odwrotnie.

Z innej beczki: czy uważasz że Siwiec też nie wiedział co robi i w zasadzie to był walnięty?
              • fornitta69 Re: Manifest Piotra S* 04.11.17, 10:44
                Nie mam ochoty na inne beczki, sorry. Wiesz, przekonalam kolezanke, ktorej sie zwyczajnie nie chcialo isc pod sad ze swieczka, zeby to zrobila. Jak? Powiedzialam jej,ze nasza znajoma zostawia dziecko z opiekunka i jedzie ponad sto kilometrow, zeby zamanifestowac sprzeciw. Trzeba rozmawiac; przekonywac. Niestety, moi znajomi, ktorzy sa przeciwnikami pis mowia,ze to co zrobil Piotr S bylo chore i ze oni nie chca byc utozsamiani z taka opozycja, z takimi formami sprzeciwu. On tylko zaszkodzil sprawie. Desperaci nikogo nie przekonaja. To jest styl "po trupach do celu". Za duzo histerii, za duzo "kto nie znami, ten przeciwko nam". Z innej beczki, moze sie zastanow, jakimi metodami obalono komune. I dlaczego Walesa dostal pokojowa nagrode Nobla za to...
              • fornitta69 Re: Manifest Piotra S* 04.11.17, 10:48
                fragile_f napisała:

> Z innej beczki: czy uważasz że Siwiec też nie wiedział co robi i w zasadzie to
                > był walnięty?
                I po uj tak klamiesz? Nie napisalam,ze w zasadzie byl walniety i nie wiedzial co robi. Sama choruje od lat na depresje, wiec nie nazywam takich osob "walnietymi".
                • fornitta69 Re: Manifest Piotra S* 04.11.17, 10:56
                  I napisalam wyraznie: to NIE bylo tak,ze nie wiedzial co robi- patrz moj post wyzej.
                  • fragile_f Re: Manifest Piotra S* 04.11.17, 11:38
                    Pardon, faktycznie to inna forumka napisała i mi się nicki pochrzaniły sad
                    • pani07 Re: Manifest Piotra S* 07.11.17, 15:56
                      Cynizm i hienizm w czystej postaci sad
                      • livia.kalina Re: Manifest Piotra S* 07.11.17, 16:14
                        >Cynizm i hienizm w czystej postaci

I mamy pisowski przekaz dnia. Tych, którzy mają krew Piotra S. na rekach.
                        • pani07 Re: Manifest Piotra S* 08.11.17, 16:16
                          Tu masz przekaz pani, która protestowała, no moooocne zdjęcie GW- LOL, LOL po trzykroć LOL
                          Tekst linka
                          • livia.kalina Re: Manifest Piotra S* 08.11.17, 17:39
                            Nie wchodzę w linki trolli. Nawet tępy pisowski troll powinien mieć cień refleksji, że wątku o śmierci człowieka wypisywanie "lol" jest żałosne.
                            • pani07 Re: Manifest Piotra S* 08.11.17, 17:44
                              Nie wchodź, zacytuję Ci, bo weszłam ze strony fb wpis kobiety, która jest po stronie tych protestujących i tak komentuje zdjęcie w GW z cichego marszu poparcia śp. człowieka, który się zapalił:

"Nas nie trzeba rozjeżdżać walcem - zaoramy się sami. Pierwsza strona dzisiejszej Wyborczej o wczorajszym marszu Zwykłych Szarych Ludzi. I zdjęcie. A na pierwszym planie z kartką "ja zwykły szary człowiek" kto? Jerzy Nasierowski czyli morderca i złodziej, skazany wieloletnimi wyrokami. Niedobrze mi! Dopóki PiS ma Gazetę Wyborczą będzie rządził tysiąc lat. OBUDŹCIE SIĘ, ale tak na serio!!!".
                              • mdro Re: Manifest Piotra S* 08.11.17, 20:23
                                Taaa, jasne. FB, powiadasz? Już i morderca Popiełuszki miał chodzić na marsze KOD-u, pamiętasz, wierna wielbicielko PiS-u?

A poza tym może poczytaj o Nasierowskim najpierw cokolwiek? Skąd np. czerpiesz informacje, że jest złodziejem? Bo o ile mi wiadomo, za jedyne przestępstwo (współudział w zabójstwie) był skazany w początku lat 70, więc jakby nawet odsiedział pełny wyrok, to już dobrych kilkanaście lat temu by wyszedł na wolność. Odmawiasz ludziom prawa do resocjalizacji?
                          • sumire Re: Manifest Piotra S* 08.11.17, 20:51
                            Fajne konto zalinkowałaś.
                            "Nagroda Złotego Goebbelsa - za brak rzetelności, za brak uczciwości, za brak obiektywizmu, za łamanie wszelkich zasad etyki dziennikarskiej".
                            Rzetelnie i obiektywnie dopieprzają się do: Polsatu, TVN, GW, Tok FM, Radia ZET. Zapewne przypadek, bo media prawicowe są jak jeden mąż uczciwe, rzetelne i obiektywne. Tak?
            • paszczakowna1 Re: Manifest Piotra S* 08.11.17, 22:52
              >Bo ja widze tylko niezdrowa ekscytacje najbardziej radykalnych przeciwnikow pis- nic ponadto. Ale spoko, robcie dalej bohatera z tego nieszczesnego czlowieka, obrazajcie kazdego, kto tego nie popiera. Udowadniajcie, ze po zadnej stronie barykady nie ma juz rozsadku i normalnosci...

Daj ludziom prawo do przeżycia swojego rodzaju żałoby. Niektórych z bardzo czynnych w opozycji to samospalenie naprawdę ostro trzepnęło, a Szczęsny nawet jeszcze nie jest pochowany. Jeśli będziemy urządzać jakieś miesięcznice czy coś w tym stylu, masz prawo (a nawet obowiązek) nas objechać. Ale nie można przejść nad tym do porządku dziennego i robić business as usual.

Obywatele RP robia to: obywatelerp.org/10-listopada-pis-niech-idzie-sam/

Nie dlatego, że chcemy gloryfikować czyn Szczęsnego, ale głównie dlatego, że nie chcemy, by ta miesięcznica zmieniła się w, przepraszam za wyrażenie, nawalanie się trupami. I dlatego, że po ludzku potrzebujemy takiej cezury.
              • fornitta69 Re: Manifest Piotra S* 08.11.17, 23:01
                Wiesz, ja za to np na fb nie krytykuje. Ale sporo mnie to kosztuje. Zwlaszcza wtedy kiedy widze,ze Krystyna Janda, ktora lubie i szanuje wrzuca na swoj profil jakis wiersz napisany na czesc Piotra S. (Wiersz nie jej autorstwa, tylko przeklejony) I nie dlatego, ze sa to grafomanskie wypociny (estetyki w takich okolicznosciach sie nie ocenia), tylko dlatego, ze ten wiersz ewidentnie gloryfikuje to co zrobil Piotr S. A potem jeszcze slysze, ze ktos sie podpalil pod sadem... Ta cala sprawa zamienia sie w cyrk, sorry, ale tak to wlasnie odbieram. I tu nie chodzi o jakis niesmak- to juz jest strach, ze dochodzimy do momentu, w ktorym wszystkie chwyty sa dozwolone a ludzie nie cofna sie przed niczym.
                • menodo Re: Manifest Piotra S* 08.11.17, 23:20
                  ktos sie podpalil pod sadem..."

No właśnie, wczoraj ktoś się podobno podpalił pod sądem uncertain
              • menodo Re: Manifest Piotra S* 08.11.17, 23:05
                Jezu, ten PIS będzie już chyba rządził do końca mojego życia, skoro ma taką "opozycję" sad
                • paszczakowna1 Re: Manifest Piotra S* 09.11.17, 00:26
                  Bądź lepszą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka