nena20 13.11.17, 16:54 Napiszcie czy się podobało czy warto i ogólnie czy bezpiecznie. Wyjazd ogólnie na własną rękę. Czy kierowcę trzeba załatwić czy komunikacja publiczna wystarczy. Decyzję muszę podjąć pilnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jematkajakichmalo Re: Sri lanka 13.11.17, 16:57 Tez chetnie poczytam, bo planuje kolejna podroz. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Sri lanka 13.11.17, 17:04 Komunikacja publiczna mocno niepewna i generalnie trzeba upasc na glowe, albo bardzo lubic przygody, zeby sie na nia zdac. Kierowca, czyli? ?Prywatny szofer? Najbezpieczniej z oficjalnych taksowek. W ogole dosc dziki kraj. Bezpieczenstwo:msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/profile_krajow/sri_lanka?channel=www Oszustwa na mniej wiecej podobnym poziomie jak w Indiach-czyli b. czesto. To sa informacje z drugiej reki, osobiście nie bylam. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Sri lanka 13.11.17, 17:36 Polecam, byłam na własna rękę (acz częściowo organizowało lokalne biuro - jeździliśmy po kraju). W trasie mieliśmy auto z kierowca. W miastach - taksówki. Bezpiecznie, acz uważałabym na karty kredytowe. Bardzo pięknie, cudowny ocean. Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Sri lanka 13.11.17, 17:42 Byłam 6 lat temu i wspaniale wspominam. Co prawda trzeba wziąć poprawkę na ślady tsunami, ale ogólnie kraj piękny, interesujący i (wtedy przynajmniej) bezpieczny. Na własną rękę jak najbardziej, ale transfery powinna zorganizować solidna lokalna firma. Wycieczki dla grup 2-3 osobowych można już na miejscu załatwić, wtedy program jest dopasowywany do zwiedzających, w przerwach przewodnicy zabierają na rajskie plaże, super owoce morza w knajpkach, których z ulicy nawet byście nie dostrzegli. Ruch uliczny jest dziki, transport publiczny niepewny, nie ryzykowałabym jeżdżenia samej. Jedzenie super (łagodna i mało "perfumowana" wersja hinduskiej kuchni), dużo do zobaczenia - kultura, świątynie, natura, zwierzęta, ludzie przyjaźni, ciekawi turystów, chętnie opowiadają o swoim kraju. Plaże żółtawe w kolorze, na pewno nie karaibskie, ale przyjemne. My polecamy, jedyny większy mankament to długi dojazd z lotniska do terenów, w których można przenocować w dobrych warunkach (4-5h). Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Sri lanka 13.11.17, 17:48 Mój szwagier, z żona i dzieckiem (9 lat) tego lata byli, około miesiąca. To była wspólna wyprawa z grupą znajomych rodzin. Wylatywali z Pragi. Na miejscu podróżowali takimi motorami/rikszami (one były chyba trzy- albo czterosobowe). Na przedzie jechał ich przewodnik/mechanik od tych riksz. Wynajęcie riksz i przewodnika kosztowało grosze. Bardzo sobie to rozwiązanie chwalili- dużo widzieli, przeżyli. Wrócili zachwyceni. Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Sri lanka 13.11.17, 20:05 Bylam w tym roku 2 tyg na przelomie kwietnia i maja. Jezdzilismy komunikacja publiczna - autubusy, pociag, tuk-tuki po miastach, 2 razy wynajelismy auto z kierowca. Objechalismy cala wyspe, spalismy roznie, z bookingu. Bardzo bezpiecznie, tanio, z Indiami to kuchnia chyba tylko podobna. Cudowne widoki, bardzo polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
nuka_2 Re: Sri lanka 13.11.17, 20:54 Maeve pozdrawiam Ja tez polecam. Byłam kilka lat temu, piękne góry, pola herbaciane, ciekawe świątynie. Ludzie przyjazni. My wynajęliśmy kierowcę, który uwielbia Polaków. Pomaga tez w razie czego znaleźć nocleg na miejscu, doradza co ciekawego zwiedzić, a co można ominąć. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Sri lanka 13.11.17, 21:51 Dziękuję dziewczyny. Możesz podać mi namiary na tego kierowcę. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
nuka_2 Re: Sri lanka 13.11.17, 22:08 Możesz go znaleźć na Facebooku- facebook.com/driversrilanka tam są opinie o nim-. Jeśli byś się zdecydowała, to pisać najlepiej bezpośrednio na maila, podanego na fecebooku. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Sri lanka 13.11.17, 22:59 Dziękuję. W zasadzie muszę decydować do końca listopada a wyjazd w lutym. Odpowiedz Link Zgłoś
misza73 Re: Sri lanka 14.11.17, 08:15 skontaktuj się przez Facebook'a z Pawłem Szozda - rewelacyjny przewodnik, mieszka tam od wielu lat, organizuje też objazdy i fakultety Odpowiedz Link Zgłoś