Dodaj do ulubionych

Pokolenie 20+ dzisiaj

16.11.17, 17:16
Pokolenie obecnych 20-to latków publikuje na fb, że wstali i piją kawę, że jadą autobusem 45 oraz że są smutni lub weseli. Na instagramie prezentują półnagie ciała oraz wypięte tyłki. Na snapchacie dokumentują swoje życie. Dla mnie to odarcie z prywatności.
Ale... to samo pokolenie NIE ROZMAWIA o polityce ani w pracy ani w rodzinie, bo poglądy polityczne (bądź ich brak) to prywatna sprawa.
Pytani o aktualne wydarzenia polityczne albo w ogóle nie wiedzą, o co kaman i są z siebie zadowoleni, albo mówią, że nie interesują się polityką.
I oni naprawdę nie mają zdania! Jawią mi się jako ameby unoszące się bezwładnie na fali wydarzeń.
Noszzz ku... za stara jestem i nie mogę zrozumieć ni chu chu... Dlaczego? Co musiałoby się stać, żeby się obudzili z letargu?
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 17:21
      No to mega,ze ciebie w wieku 20lat interesowala polityka,mnie interesowaly imprezy.Do teraz polityka nie interesuje mnie na tyle,by codziennie sledzic ten caly syf.
      • mamablue Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 17:29
        Interesowała. Człowiek w miarę inteligentny interesuje się otaczającym światem tongue_out
        • edelstein Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 17:39
          Otaczajacy mnie swiat nie skladal sie z sejmu i tv
          • 1maja1 Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 18:32
            I znowu Nie moge sie Nie zgodzic z Edel😜
      • aankaa Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 18:35
        edelstein napisała:

> No to mega,ze ciebie w wieku 20lat interesowala polityka,mnie interesowaly impr
        > ezy.Do teraz polityka nie interesuje mnie na tyle,by codziennie sledzic ten cal
        > y syf.
        >
        to zależy w jakich latach człek miał te 20
      • kropka_kom Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 17.11.17, 16:30
        No ja w wieku 15stu lat na Po juz dyskutowalam o polityce. Byl rok.89 dzialo się...
    • iwoniaw Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 17:23
      Co Ty opowiadasz? A ci chłoptasie z ONR-u to niby ile mają lat Twoim zdaniem?
      • edelstein Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 17:24
        Ich poltykanie interesuje tylko rozroby i impry po rozrobach.Myslisz,ze po marszu do kosciola ida,a nie heilowac kieliszkami?
        • iwoniaw Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 17:33
          I tu się mylisz. Ich zamiłowanie do rozrób czy imprez nie wyklucza zainteresowania polityką.
          • edelstein Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 17:41
            Gdyby sie intersowali to by cos wiedzieli.Czytajac komentarze na Fb nie mam wrazenia by byli na biezaco z czym innym niz marsze i pikiety
            • iwoniaw Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 17:47
              Ależ oczywiście, że ich zainteresowanie polityką to najczęściej poparcie dla jednej opcji do granic fanatyzmu i nienawiść do opcji odmiennych. To zresztą nie wiek na poszukiwania złotego środka, wśród ekstremistów chętnych do zasilania bojówek - czy to lewicowych, czy prawicowych - najwięcej młodzieży, tak było zawsze i jest nadal. Bycie zaangażowanym politycznie nie wymusza posiadania jakiejkolwiek wiedzy, niestety.
              • bialeem Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 17:53
                Jakiekolwiek centrum i ludzie uważający się za centrowych zniknęło po 2010. W każdym pokoleniu.
      • mamablue Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 17:28
        iwoniaw napisała:

> Co Ty opowiadasz? A ci chłoptasie z ONR-u to niby ile mają lat Twoim zdaniem?

Ano niestety to niechlubny wyjątek, ale tych znam tylko z mediów, osobiście żadnego.
    • chocolate-cakes Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 17:24
      Nie zgadzam się. Znam zupełnie inne osoby 20 z małym plusem.
      • mamablue Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 17:27
        A ja znam dość dużo osób 20+ w całkiem dużym mieście. I wszyscy to samo nt.
      • joa66 Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 20:50
        Też się nie zgadzam. Opisana grupa to mniejszość w moim świecie (ale fakt FB to nie mój świat). Dodam, tacy ludzie jak wyżej są w grupie 30+, 40+, 50+, 60+ itd. Focie na FB, nieważne co się dzieje na świecie, ważne co teściowa powie o obiedzie.
        • chocolate-cakes Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 17.11.17, 17:44
          Też znam kilka takich osób 40+ i to mnie bardzo dziwi.
    • capa_negra Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 17:36
      A ja mam podobne obserwacje jak mamablue. Kiedyś rozmawiałam z młodą, wykształconą kobietą +/-27lat. Akurat było to w czasie protestu organizacji kobiecych przeciw zaostrzeniu ustawy antyaborcyjnej czy zakazie in vitro czyli tematy, które nie muszą, ale mogą jej dotyczyć. No cóż nigdy nie zapomnę tego cielęcego spojrzenia i stwierdzenia, że jej to nie interesuje/nie dotyczy. Kompletnie nie była zainteresowana kto i dlaczego nią rządzi, udziałem w wyborach czy działaniami poprzez które miałaby wpływ na otaczającą rzeczywistość.
      Wykształcona, ale ameba.
      • iwoniaw Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 17:39
        Ale ameb jest tyle samo i w innych grupach wiekowych. W sumie stanowią ponad 60% społeczeństwa dorosłych mających prawa wyborcze, pokazali to dobitnie w jesieni 2015.
        • mamablue Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 17:41
          iwoniaw napisała:

> Ale ameb jest tyle samo i w innych grupach wiekowych. W sumie stanowią ponad 60
          > % społeczeństwa dorosłych mających prawa wyborcze, pokazali to dobitnie w jesie
          > ni 2015.

Nie mogę się zgodzić. Dwudziestokilkulatki, których znam, to wykształceni, mądrzy ludzie. Przyszła elita tego kraju. Ale ameby.

• iwoniaw Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 17:42
            Zatem z czym się nie możesz zgodzić?
      • mamablue Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 17:39
        Mnie w czasie Czarnego Protestu koleżanka przed 30, do której zadzwoniłam, że jestem koło jej firmy i żeby przyszła, spytała rozbrajająco "Ale o co to chodzi?"......
        • capa_negra Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 18:04
          O tym mówię... Podobne sytuacje miały miejsce przy zbieraniu podpisów przez Komitet społeczny "Ratujmy Kobiety" pod pod projektem ustawy o prawach kobiet i świadomym rodzicielstwie. Podpisy najbardziej chciały zbierać matki i babcie tych, których najbardziej to będzie dotyczyć.
        • zona_glusia Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 17.11.17, 17:44
          mamablue napisała:

> Mnie w czasie Czarnego Protestu koleżanka przed 30, do której zadzwoniłam, że j
          > estem koło jej firmy i żeby przyszła, spytała rozbrajająco "Ale o co to chodzi?
          Na Czarnym Proteście było mnóstwo młodych kobiet. Podobnie dużo młodych ludzi było na protestach w obronie sądów.
      • claudel6 Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 21:24
        miałam bardzo podobną rozmowę z kolezanką z pracy, taką w okolicach 30-tki. były to czas właśnie Czarnego Marszu. ona w ogóle nie kumała o co chodzi, wydawało się, że w ogóle sie tym nie interesuje/nie przejmuje.
    • cosmetic.wipes Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 17:37
      Z racji "mania" syna w tym wieku znam paru(nastu) dwudziestolatkow i moje spostrzeżenia są następujące:
      są tacy i owacy, różnorodni jak każde pokolenie.
    • cauliflowerpl Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 17:39
      Poobserwuj zatem teraz jakość dyskusji na tematy polityczne i powiedz mi, kto przy zdrowych zmysłach ma ochotę uczestniczyć w jatce przy rodzinnym stole albo w mediach społecznościowych. Albo - co gorsza - w pracy.
      • mamablue Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 17:43
        Ale moje wrażenie jest takie, że wolność nie jest dla nich żadną wartością.
        Można być zniechęconym do polityki, szczególnie teraz, ale w ogóle nie mieć zdania? Udawać, że tego całkiem nie ma? Że jest tylko fb, insta, etc?
        • bialeem Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 17:46
          Zawsze byli wolni. Zawsze mieli wszystko. Dlaczego coś oczywistego ma być dla nich wartością?
          • edelstein Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 20:46
            I chyba to jest wlasnie sedno problemu.Ja sie na tym forum nie odnajduje jesli chodzi o polityke, PiS jest porownywany z rzadzacymi w PRLu.Policja do milicji.Nie znam PRLu, nie znam milicji,temat ten byl tylko ogolnikowo omawiany na historii.Jedyny punkt odniesienia mam do Niemiec.Jaki punkt odniesienia maja miec mlodzi Polacy mieszkajacy w Polsce?Pomijam juz, ze majac 20 lat to sie zyje dniem terazniejszym
          • maadzik3 Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 17.11.17, 07:58
            tak, to chyba sedno. mając lat naście interesowałam się polityką, chodziłam na demonstracje, a wtedy jeszcze bywało niebezpiecznie (już nie tak jak parę lat wcześniej ale trochę bywało). PRL się kończył, zaczynały się przemiany, dyskutowaliśmy o tym do upadłego (nie tylko o tym), 2 lata później jako młoda studentka podpisałam sprzeciw wobec zaostrzenia ustawy aborcyjnej, gdy byłam w liceum weszła instrukcją religia do szkół, byliśmy strasznie oburzeni, część katolickich znajomych przestała chodzić od razu na znak protestu. Ale... dla nas wolność nie była oczywista. Zamknięte granice, kartki, brak wymienialności złotówki, wyłącznie rządowa prasa i telewizja, internowania, paszport na komendzie to to w czym wyrośliśmy. Dzisiaj dla ludzi młodych wolność wydaje się oczywista. Z jednej strony dobrze, tak powinno być. Z drugiej gdy jest zagrożona (a jest) traktują to jako abstrakcję.
        • klamkas Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 21:35
          A ja bardziej szanuję tych, którzy wiedzą, że praca to nie miejsce na takie dyskusje, niż tych, którzy traktują ją jako polityczne poletko do uprawiania polityki. G... mnie obchodzi w co wierzy kolega X, o ile dobrze wykonuje swoje zadania i dobrze nam się współpracuje. A jeśli przy kawie zaczyna mnie indoktrynować, to przestaję z nim pić kawę. U mnie to wystarcza, na szczęście nie ma u nas natrętów.
        • zona_glusia Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 17.11.17, 17:33
          mamablue napisała:

> Ale moje wrażenie jest takie, że wolność nie jest dla nich żadną wartością.
          Wolność jest dla nich jak powietrze, którym oddychają. Rzeczą, która zawsze była, jest i będzie.
    • bialeem Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 17:45
      Poza moim bratem, który bardziej przypomina drożdża niż amebę, nie znam chyba żadnej osoby 20+. Wątpię, by całe pokolenie takie było. Świadczy o tym chociażby wysoki wynik pisiaków w wyborach wśród młodych, niepamiętających 4 RP. Może po prostu otacza Cię internetowa bańka informacyjna...
      • mamablue Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 17:52
        Z tą bańką trochę prawda. Ale akurat dwudziestolatków znam w realu. Bardzo wielu.
    • rosapulchra-0 Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 17:47
      Gdy miałaś 20 lat to interesowałaś się polityką?
      • mamablue Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 17:51
        Tak.
      • claudel6 Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 21:56
        tak, ja też. ja czytałam Politykę od 14 roku życia. jak jeszcze była tą wielką płachtą, a nie kolorowym tygodnikiem.
      • zona_glusia Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 17.11.17, 17:36
        Ja odwrotnie. Nie interesowałam się jakoś specjalnie polityką. Na wybory zaczęłam regularnie chodzić dopiero jak skończyłam 25 lat, może troszkę później.
    • agonyaunt Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 17:53
      Oni nie tylko polityką się nie interesują. To jest brak zainteresowania światem w ogóle. Krzyk Muncha znają tylko z memów, Mona Lisę z reklamy szamponu przeciwłupieżowego. Statystycznie na podstawie własnych obserwacji (a trochę miałam do czynienia ze studentami) - jak się wśród 10 zdarzał jeden ogarnięty, to było dobrze. Z resztą nie było o czym rozmawiać. Nie ma się co dziwić, że nie mają własnego zdania, bo żeby to zdanie mieć, to trzeba coś wiedzieć i do tego trzeba umieć kojarzyć fakty. A że żyjemy w świecie obrazków, to ludzie się nie przejmują.
      • bergamotka77 Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 18:13
        Przerażające to co piszesz. Ja się interesowałam, moje otoczenie również - najblizsze koleżanki, koledzy, rodzina, zwłaszcza tata odbywał i odbywa ze mną długie rozmowy o tym co się dzieje w PL i na swiecie. Kręciła mnie polityka krajowa i międzynarodowa, literatura, historia i to od mniej wiecej od 12. roku życia, czyli wyborów w czerwcu 1989 gdy na lodówce zawisł slynny plakat Solidarności z autografem Wałęsy... Mój starszy syn tez się tym bardzo interesuje i na ma duża wiedzę o polityce, historii itp. Nierzadko mi imponuje i o ile historię współczesną z naciskiem na UE miałam na studiach to z historii Polski potrafi mnie zagiać zwłaszcza 16-18. wieku wink Za to w pracy ludzie 20+ nie raz mnie szokowali nie tyle niewiedza co swoja roszczeniowa postawa obcą naszemu pokoleniu...
        • zlababa35 Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 18:23
          Mamma mia, stazza jesteś ode mnie!!!
          • bialeem Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 18:29
            zakładam, że 77 w loginie to roczniksmile to nie tak źle
            • bergamotka77 Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 18:48
              Tak to mój rocznik, choć uczyłam się i studiowałam z 1976 więc to moj właściwy szkolny rocznik smile Może moje otoczenie było specyficzne bo kończyłam dobre szkoły i oblegane wydziały. Ludzie byli na poziomie, interesowali się tym, byliśmy pokoleniem przełomu. Jednak dużo zależy od klimatu domu i tradycji rodzinnych - u mnie zainteresowaniema taty przeszły na mnie a ja i dziadek przekazaliśmy je mojemu synowi. Inna sprawa że chciał, nigdy go to nie nudziło. Ostatnio zgłębia historię rodziny bo się dowiedział, ze dziadek walczył w partyzantce AK, ma ordery virtuti militari, we wcześniejszych pokoleniach przodkowie brali udział w powstaniach niepodległościowych. Pochodzę z rodziny silnie antykomunistycznej, która nigdy nie współpracowała z minionym systemem. Dziadek jako prywaciarz nie miał lekko, później Tata walczył z ówczesnymiówczesnymi mało przyjaznymu przedsiębiorcom zasadom i regulacjom. Zrezygnowal z prawa, bo nie chciał sluzyc systemowi choć miał aplikację sędziowska. Przy tym tata ma duża wiedzę o świecie. Gdybym brała udział w Milionerach to pewnie jego wybrałabym jak opcje telefon do przyjaciela smile
              • bergamotka77 Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 18:53
                Sorry za błędy, w tym gramatyczne - telefon mi pozmieniał i mea culpa, ze nie przeczytałam tego przed wysłaniem.
        • szeptucha.z.malucha Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 18:45
          Miałam/mam podobnie, łącznie z nastoletnim synem, który interesuje się polityką. Tyle, że my z rodziny dysydentów, ot, takie geny i tradycja.
          Aosoby między 20 a 30 poznałam trochę, na uczelni i zaskakująco dużo z nich miała prawicowe poglądy.
        • edelstein Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 20:50
          Bo w tamtych czasach polityka to bylo byc albo nie byc.Interesowali sie bo od tego zalezalo czy w sklepach bedzie mieso i papier toaletowy.Dla mnie abstrakcyjne sa kartki, pewexy itd.
          • maadzik3 Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 17.11.17, 08:00
            dzisiaj też jest, a tamte czasy pamiętam dobrze (jestem z początku lat 70-ych)
    • jeziorowa Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 17:59
      Znam lekko licząc 30-40 osób w wieku 20+. Wszyscy studiują lub są po studiach, wszyscy pracują lub dorabiają, zdecydowana większość ma fb, insta itd, ale nikt nie jest tak głupi aby pokazywać tam tyłek, mniej więcej połowa interesuje się polityką (czyli tu się nic nie zmieniło od 20 lat). Generalnie to fajni ludzie😀
    • kouda Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 19:47
      Ale... to samo pokolenie NIE ROZMAWIA o polityce ani w pracy ani w rodzinie, bo poglądy polityczne (bądź ich brak) to prywatna sprawa.
      natomiast w pracy sa w bardzo zlym tonie
      nie cierpie takich domoroslych politykierow, ale fakt przoduja w tym starsi smile
      • konsta-is-me Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 19:59
        Nie wiem czy można w ogóle powiedzieć, że przekonania polityczne to prywatna sprawa, skoro dla rzeczy dotyczą ogolu...
        Co do religii, tez nie do konca prywatna.
        Tez nie znoszę politycznych gadek przy stole, ale w koncu chyba jakas wolność wypowiedzi jest - wszystko "prywatne" brzmi, jak gdyby się bali powiedzieć na glos co myślą.
    • solejrolia Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 19:53
      Znam trochę ludzi 20 i 20+ nikt z nich nie interesuje się polityką. Na marsz czy protest nikogo z nich nie udałoby mi się wyciągnąć. Wykształcenie jedni mają na prestiżowych a inni na mniej prestiżowych uczelniach, ale ambicje mają i chcą osiągać sukcesy i mają optymistyczne podejscie. Natomiast światem interesują się pod kątem dobrej pracy (= dobrze płatnej, nie musi byc ani rozwojowa ani nie musi dawac prestiżu ) , pod katem fajnych i ciekawych wyjazdów, oraz fajnych imprez.
      Po prostu młodość.
    • jem.gluten.i.cukier Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 20:43
      Dla pokolenia 20-latków fb to wiocha, raczej starsi tam siedzą i piszą, że piją kawę. Snap i insta już bardziej. Z tym, że poglądy polityczne to prywatna sprawa i nie ma na nie miejsca w pracy jak najbardziej mają rację - praca to nie jest miejsce na spory polityczne. W rodzinie to raczej o coś innego chodzi - wiesz, że babcia swoje wie i jej nie przekonasz, to nie będziesz jej i sobie nad rosołem humoru psuć.
      Na pewno część jest obojętna, ale sporo jest zaangażowanych.
      • edelstein Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 20:53
        No wlasnie,moj sp babcia byla zwolenniczka PiSu.Nie dyskutiwalam z nia o polityce,wolalam czas spedzac przyjemnie.Malo tego czasu bylo nam dane dlatego ciesze sie, ze nie spedzilam go klocac sie o PiS.
    • muchy_w_nosie Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 21:11
      Bo przeważnie czlowiek zaczyna się interesować stanem państwa jak zaczyna pracować i oddawać swoją żywą gotówkę, jak zaklada rodzine i potrzebuje żłobka, przedszkola, szkoły. Co 20 latek studiujący i niepracujący może wiedzieć o problemach 30 latków, 40,50.....? Jest tylko grupa ludzi w tym wieku, ktora lubi politykować ale spokojnie w wieku 40 lat bedą mieli rozeznanie.
      • muchy_w_nosie Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 21:18
        I na fb siedzą rodzice nie dzieci. Dzieci są na snapczacie bo fb to wiocha staruchów. Ja tam mam konto na fb ale dupy tam nie pokazuje i nie zdaje sprawozdań dziennych, pisze i wrzucam foty moze z 10 razy w roku.
        • bi_scotti Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 21:31
          Jesli mozna miec zal/pretensje do kogokolwiek to raczej do rodzicow tych 20+latkow a nie do nich samych. To gdzies po drodze wychowania & education zabraklo inspiracji, motywacji do interesowania sie swiatem, sprawami spolecznymi, szeroko rozumiana polityka, czy chocby wzbudzenia poczucia odpowiedzialnosci za wspolna dbalosc o demokracje. Zainteresowanie sprawami spolecznymi moze miec wiele oblicz i moze byc bardzo wielorakie od uczestnicwa w marszach & demonstrations po sadzenie drzew czy pomoc starszym ludziom w wypelnianiu tax forms - ilosc opcji jest nieograniczona! Caly witz w tym zeby mlodzi ludzie mieli potrzebe angazowania sie w jakas (opcje), w jakakolwiek smile Zeby mieli poczucie, ze reality zalezy rowniez (!!!) od nich, od ich pogladow, dzialan czy ... braku dzialania! O ile mozna sie potencjalnie zgodzic z w pelni swiadoma kontestacja, o tyle trudno pochwalac tumiwisizm i zwyczajne lenistwo intelektualne, ktore najczesciej jest przyczyna braku zainteresowania "polityka". Uczymy (rowniez "sie") przez przyklad. Jesli wychowujemy dzieci sami sie angazujac i angazujac je w rozne dzialania spolecznie-uzyteczne (volunteering, actions in community, przynajmniej udzial w wyborach ...) to dajemy mi na droge wzorzec do kontynuacji w ich wlasnym doroslym zyciu. Niedaleko pada jablko od jabloni, eh - for better or worse wink Cheers.
          • maadzik3 Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 17.11.17, 08:01
            sporo racji
      • maadzik3 Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 17.11.17, 08:03
        albo jak masz 10 lat i jesteś świadkiem internowań z soboty na niedzielę. nie, nie jest tak że wcześniej polityka nie wkracza w twoje życie. w życie dzisiejszych 13 i 14 latków wkroczyła już. i może im te szanse życiowe na tym etapie zabrać (gdy np. nie dostaną się do wybranej szkoły średniej bo ta w ogóle nie zrobi naboru dla ich rocznika)
        • mamablue Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 17.11.17, 18:41
          Ot co. Nic dodać nic ująć. No może to, że nawet w życie 12 latków brutalnie wkroczyła pod postacią pani biały ząbek.
    • lela3 Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 21:44
      Ja zaliczam się do 20+ i mam swoje poglądy polityczne, ale nie uważam żeby to był dobry temat do rozmów w pracy, szczególnie z dużo starszymi managerami o poglądach przeciwnych.
      • czarna_kita Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 21:51
        Nigdy sie polityką za bardzo nie interesowalam. Po dzis dzien tego nie lubie. Kojarze nazwiska kto jest kim ale nic wiecej. Z kolei moja siostra będąc 20+ uczestniczyła w zyciu politycznym na całego. Do dzis wszystko wie, interesuje sie tym, udziela się.
    • milamala Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 16.11.17, 23:11
      Mamablue ostatnio byl taki dosc slaby watek o tym jak sobie ktos tam wyobraza forumki. Moze i watek slaby ale mi sie przypomnial, ja mysle, ze jestem juz stara, bardzo stara, moze kulawa, siwa i garbata.
    • lodomeria Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 17.11.17, 03:10
      To jest kwestia tego, ze nie jesteśmy uczeni rozmawinia o poglądach - szkoła udaje neutralną poglądowo, kościół zakłada, że wszyscy myślimy jednakowo, w rodzinie nie rozmawiamy o pewnych sprawach bo z babcią czy kuzynem z ONR się po prostu nie da.

Trzydziestolatkowie+ jeszcze byli świadkami ścierania się ze sobą wizji, światopoglądów, byli dorośli, kiedy Polska wstępowała do Unii, a historii uczyli ich nieprzeprani ideologicznie kuce.
      • mamablue Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 17.11.17, 04:29
        I jakoś czuję, że lodomeria właśnie nazwała istotę problemu.
      • joa66 Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 17.11.17, 07:20
        To dlaczego ci 30+ mają wszytsko w nosie i zupa czy nowy model telefonu są ważniejsze niż to co się dzieje na swiecie?
        • lodomeria Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 17.11.17, 09:52
          No bo my z kolei byliśmy wyzem demograficzny trenowanym w chap dla siebie jak najwięcej i się za siebie nie oglądaj, a leśne dziadki i tak cię do poważnych decyzji nie dopuszczą. Plus mieliśmy gdzie indziej niż w polityce i bez politycznych koneksji dorobić się przyzwoitych pieniędzy. I teraz tylko z rozdziawionymi gebami możemy patrzeć na wyrastajace spod ziemi misiewicze.
      • maadzik3 Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 17.11.17, 08:04
        w ogromnej części pewnie prawda, ale jest też (wydaje mi się) rosnące poczucie bezradności. tego że co by się nie zrobiło nie mamy na nic wpływu. ono jest destrukcyjne i dla jednostek i dla społeczeństw. a wraca w ogromnej mierze
    • triss_merigold6 Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 17.11.17, 06:35
      Nie umiem zdiagnozować co politycznie dolega pokoleniu 20+, ale dwie rzeczy mogę zaobserwować:
      - w jakichkolwiek wypowiedziach pisemnych posługują się obrzydliwą składnią z niespodziewanymi równoważnikami zdań i nie odróżniają stylów
      - mają duże i niczym nie uzasadnione, infantylne poczucie zarąbistości

• jagienka75 Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 17.11.17, 06:51
      Gdy mialam 20 lat, rowniez nie bylam zainteresowana polityką.
      Ty byłaś?
      • maadzik3 Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 17.11.17, 08:06
        byłam, gdy miałam 20 lat właśnie szykowano ograniczenie prawa do aborcji, zmieniały się rządy jak w kalejdoskopie, polskie granice od niedawna się otworzyły, dopiero staraliśmy się o stowarzyszenie z NATO i UE a wojska rosyjskie wychodziły z Polski (jeszcze nie wyszły). Jasne, że się interesowałam
    • budyniowatowe Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 17.11.17, 14:10
      Nie znam zadnego 20-sto parolatka ktory by tak robil. Znam za to pare dobijajaca do 50-siatki, ktora nawet oglasza na FB, ze ma zatwardzenie i ile czasu spedzila w toalecie w zwiazku z tym. Glupota jest niezalezna od wieku.
    • feliz_madre Re: Pokolenie 20+ dzisiaj 17.11.17, 17:19
      Są 20-latki i 20-latki...